2000 kalóriás meal prep minta

2000 kalóriás meal prep minta

Legyen szó fogyásról, egészséges izomépítésről vagy energianövelésről, sokkal könnyebben elérheted a céljaidat, ha előre megtervezed az étkezéseidet. Egyúttal értékes időt és pénzt is megspórolhatsz, továbbá nem kell állandóan azon járjon az agyad, hogy mit egyél, ha rád tör az éhség. Mindemellett, így nagyobb kontrollt gyakorolsz az étkezéseid felett és sokkal eltökéletebb leszel, hogy elérd az álomalakot.

Az alábbi cikkben egy napi öt étkezésből álló, egy hétre készített étrendet láthattok, nagyjából 2000-es kalóriaértékkel. Ülőmunkát végző, hetente többször sportolni járó személyeknek úgy gondoljuk, a legideálisabb minta lehet. Olyan hölgyeknek jöhet jól például, akik rendszeresen járnak edzeni és lassan, fokozatosan akarnak fogyni. Kevesebbet sportoló, de szintén fogyni vágyó férfiak is nyugodtan követhetik. Ráadásul, az étrendet saját preferenciáidnak megfelelően alakíthatod vagy akár inspirációként is használhatod.

Milyen előnyökkel jár a dobozolás?

Az ételek előre elkészítése megfelelő megtervezést igényel, de rendkívül kifizetődő.

1. Könnyebben elérheted a céljaidat

Amikor megfelelően kialakított étrend szerint készíted el az ételeket, nagyobb esélyed van arra, hogy fogyj, egészséges úton izmosodj vagy más célokat érj el. Kiegyensúlyott étkezéssel a sportteljesítményedet is fokozhatod, izmot építhetsz és felgyorsíthatod a regenerációt. Egy tanulmány érdekes eredményeket hozott ezzel a témával kapcsolatban, ugyanis a szakértők úgy látják, hogy az ételek előre elkészítésével több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, valamint nagyobb eséllyel marad egészséges szinten a testsúlyunk. [1–2]

A dobozolás előnyei

2. Időt és pénzt spórolsz meg vele

Az elkészített ételeket és az adagokat ételhordókba rakhatod. Csupán 1-2 órát kell az egészre szánnod hétvégén és hétköznap is. Ezáltal több adag köretet, húst és fehérjében gazdag ételt tudsz előre megfőzni 2 vagy akár 3 napra.

Az előre elkészített, zöldségekben dús finomságokat aztán csak elég felmelegítened és már kész is egy minden fontos tápanyagot tartalmazó fogás. Mindezzel időt nyersz, melyet aztán inkább a kedvenc hobbijaidra szánhatsz. Mindemellett, ha otthon főzöl pénzben is jobban jössz ki, mintha étterembe mennél.

3. Nem kell improvizálnod

Ha nincs kész az étel és már korog a gyomrod, nagy eséllyel az első dolgot dobod be, amit meglátsz. Amennyiben viszont előre főzöl, nem teszed ki magad a farkaséhes pillanataidban olyannyira vágyott egészségtelen édességeknek és zsíros gyorskajáknak. [3]

4. Ízlés szerint készítheted el az ételeket

Te ismered az ízlésed a legjobban és te tudod, hogy mi a legjobb számodra. Tehát, amikor a konyhában sürögsz-forogsz, használd a kedvenc fűszernövényeidet és fűszereidet és kísérletezz, hogy milyen módokon tudod kombinálni őket. [3]

5. Rendszeresen fogsz enni

Továbbá, előre elkészített ételekkel kizárt, hogy kihagyod az ebédet vagy a nasikat, ugyanis ez a későbbiekben túlevéshez vagy a hűtőszekrény gyakori nyitogatásához vezetne. Másrészt, rendszeres diétával a fogyás is könnyebben fog menni, hiszen biztosítasz mindent, amire a testednek szüksége van, a napot pedig kiegyensúlyozottan, energiával telve viheted végig anélkül, hogy közben indokolatlanul fáradtnak éreznéd magad. [4]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Fogyókúra terv ülő munkát végzőknek

Készítettünk egy menüt Valentine számára, aki évek óta szigorú diétákkal próbál lefogyni. Ezekzonban hosszú távon semmilyen eredményt nem hoztak. Épp ezért ezúttal úgy döntött, a biztos, fenntartható utat választja.

Valentine kiszámolta a számára szükséges energiabevitelt, mellyel fokozatosan veszíthet a súlyából. 30 éves, egy banknál dolgozik és vonattal jár be a munkahelyére. Ülő munkát végez. Mostanság azonban egyre többet sétál, hogy gyorsabban fejlődjön. Heti kétszer kondizni is elmegy, ahol főleg erőnléti edzéseket végez és heti kétszer 30 percet kocog. Jelenleg 79 kg, 175 cm és 27% a testzsírja.

2000 kalóriás étrend-minta fogyáshoz

Miután begépelte a fenti értékeket online energiabevitel számológépünkbe, az jött ki, hogy jelenleg nagyjából 2021 kcalra, 245g szénhidrátra, 134g fehérjére és 56g zsírra van szüksége. Ezáltal, a menü megtervezésekor próbáltuk minél szorosabban tartani magunkat ezekhez a számokhoz.

Valentine napi háromszor étkezik, nincsenek allergiái és semmilyen megkötés az életében. Imád váltogatni az állati és növényi eredetű alapanyagok közt, valamint variálni a köreteket, a gyümölcsöket és a zöldségeket. Általában megoldja az otthoni reggeliket, de ha nem tud nyugisan megreggelizni, bedobozolva visz magával valamit. A nasijait és az ebédjét szintúgy ételhordókba teszi és viszi magával. Mindent egy nagy kézitáskába vagy ételhordó táskába pakol, így egész napra van mit ennie és nem kell azon kattogjon az agya, hogy mit harapjon legközelebb.

Mindennek hála, ebédidőben nem fog a legközelebbi gyorsétkezdében kikötni és nem eszik majd meg nasiként egy egész tábla csokoládét, mint régen. Most már minden két-három órában teljes értékű étkezéseket próbál megvalósítani, melyek kiegyensúlyozott tápanyagtartalmuknak, valamint az elegendő fehérjének és rostnak köszönhetően teljes mértékben eltelítik.

Ez a diéta azonban olyan ülő munkát végző férfiaknak is jól jöhet, akik csak alkalomadtán edzenek, mégis leadnának pár kilót. Az, hogy számodra ideális-e, kiderülhet, ha kipróbálod online számológépünket. Alternatív megoldásként, nyugodtan végigvihetsz rajta kisebb változtatásokat, csakhogy megfeleljen a te igényeidnek.

Ha érdekel, hogy a céljaidnak megfelelően milyen legyen az energia- és tápanyagbeviteled, olvasd el Hogyan számoljuk ki az energia vagy makrotápanyagok bevitelét a fogyáshoz vagy az izomtömeg növeléshez? c. cikkünket.

Meal prep a fogyáshoz

2000 kalóriás heti étrendminta

Egy hét alatt, Valentinnak nem kell minden egyes nap pont 2021 kcal-t, 245 g szénhidrátot, 134g fehérjét és 56g zsírt bevinnie, ahogy azt a kalkulátor megadta. Ezt nem tudjuk pontosan kiszámolni, hiszen sosem lehetünk 100%-ig biztosak abban, hogy amit eszünk az ugyanaz, mint amit kiszámoltunk. Viszont már az is több mint remek, ha hosszú távon csak úgy nagyjából stimmelnek az értékek.

A ételek teljes energiaértéket számos tényező, többek közt a konyhai elkészítésük, a rosttartalmuk, illetve az emésztőrendszerünk hatékonysága befolyásolja. Ráadásul, minden ember más genetikai állománnyal és hormonháztartással rendelkezik, melyek szintén nagy szerepet játszanak az energia metabolizmusban. [5-6]

Így, a fent említett tényezők miatt az online számológépünk által megadott értékek nem tükrözik 100%-ban a valós mennyiségeket. Mindazonáltal, képet kapsz arról, hogy nagyjából mennyit kellene egyél egy nap. Ez alapján, könnyedén megfigyelheted, hogy reagál a tested és eszerint alakíthatod ki a saját étrended.

Az étrendben feltüntetett mennyiségek a nyers alapanyagok alapján, főzés előtt lettek kiszámolva. A kapott tápértékek azonban az adott élelmiszer összetétele szerint változhatnak.

Hétfő

  • Teljes napi energiabevitel: 2030 kcal, 137g fehérje, 241g szénhidrát, 54g zsír, 40g rost [7,13]
ReggeliZabkása – 5 zabpehely (50 g), fehérje (vegán/tejsavó 30g), mogyoróvaj (20g), banán (100g), kalóriamentes csokiszirup (10g)
NasikZsírszegény görög joghurt (140g), mandarin (100g), ropogós müzli (25g)
EbédCsirke curry (150 g), olaj (5g), rizs (70g), párolt zöldségek (150g) olajban (5g)
NasikKnäckebrot (40g), szemcsés sajt (100g), répa (100g)
VacsiTészta (70) tonhallal sós lében (90g) és paradicsomszószban (150g), repceolaj (10g)

Kedd

  • Teljes napi energiabevitel: 2017 kcal, 132g fehérje, 246g szénhidrát, 53g zsír, 34g rost [7,13]
Napi menüÉtelek
ReggeliRántotta (1 tojás + 25g folyékony tojásfehérje) zöldbabbal (100g), gheeben főzve (10g), rozskenyér (100g)
NasikCsokis Milkshake (1), szőlő (150g)
EbédBulgur (70g) tofuval (150g), párolt cukkini és paradicsom (150g), olívaolajban sütve (10g)
NasikRizskása (50g) fehérjével (25g) és málnával (50g)
VacsiSzardíniakrém (szardínia sós lében [90g], vaj [10g], mustár [5g], hagyma, ízlés szerint só és bors), rozskenyér (80g), bell paprika (100g)

Szerda

  • Teljes napi energiabevitel: 2028 kcal, 141g fehérje, 239g szénhidrát, 53g zsír, 32g rost [7,13]
Napi menüÉtelek
ReggeliÉjszakázós zabkása: zabpehely (50g), 2,7%-os natúr joghurt (50g), fehérje (15g), eper (100g), felaprózott étcsoki (10g)
NasikNatúr Skyr (150g), fehérjés granola (50g)
EbédQuinoa tál: quinoa (70g), sütőben sült tempeh (100g) szójaszósszal és fűszernövényekkel (olaj nélkül), avokádó (30g), koktélparadicsom, uborka és rukkola (összesen 150g)
NasikRizschips (40g), pulykasonka (50g), banán (120g)
VacsiQuesadilla: teljes kiőrlésű tortilla (90g) tépett csirkehússal (100g csirkemell) töltve, 30%-os sajt (50g) és paradicsom salsa (100g)

Csütörtök

  • Teljes napi energiabevitel: 2034 kcal, 133g fehérje, 237g szénhidrát, 53g zsír, 38g rost [7,13]
Napi menüÉtelek
ReggeliSült zabkása: zabpehely (50g), tojásfehérje (25g), fehérje (25g), erdei gyümölcsök (150g), csokoládékrém (20g)
NasikKefír (250 ml), szárított gyümölcs és magvak vegyesen (40g)
EbédSült lazac (125g) zöldbabbal (150g) és édesburgonya (300g) sütőpapíron olaj nélkül
NasikFehérjés cookies (75g), ananász (100g)
VacsiSzendvics (teljes kiőrlésű toast kenyér 100g), szemcsés sajt (50g), tonhal sós lében (90g), uborka + fejessaláta (150g)

Péntek

  • Teljes napi energiabevitel: 2028 kcal, 135 fehérje, 242g szénhidrát, 53g zsír, 40g rost [7,13]
Napi menüÉtelek
ReggeliFehérjés palacsinta (palacsinta mix [50g]), zsírszegény tej (100g), olaj (3g), banán (120g), mandulavaj (20g), agavé szirup (10g)
Nasik2,7%-os natúr joghurt (120g), ropogós müzli (35g), alma (150g)
EbédPulykamell (150g) brokkolival (150g) olajban sütve (5g), hajdina (70g)
NasikKnäckebrot (40g), 30%-os sajt (50g), bell paprika (100g)
VacsiTeljes kiőrlésű tortilla (90g) sült szejtánnal (100g), friss zöldségek (150g) és joghurtos öntet (natúr joghurt 30g, olívaolaj 5g és fűszerek)

Szombat

  • Teljes napi energiabevitel: 2021 kcal, 131g fehérje, 244g szénhidrát, 54g zsír, 40g rost [7,13]
Napi menüÉtelek
ReggeliOmlett: 1 tojás, folyékony tojásfehérje (25g), koktélparadicsom, gomba és friss spenót (összesen 150g), olaj (5g) és teljes kiőrlésű kenyér (100g).
NasikBögrés süti (bögrés süti mix 50g), zsírszegény tej (50g), narancs (120g)
EbédRizstészta (70g) csirkemellel (150g), szójaszósz, kukorica és borsó (összesen 50g) olajban sütve (5g)
NasikKukoricachips (40g) light krémsajttal (20g) és csirkemell sonkával (50g), répa (100g)
VacsiSaláta light mozzarellával (120g), konzerv csicseriborsó (100g) és olívaolaj (5g), rozskenyér (80g)

Vasárnap

  • Teljes napi energiabevitel: 2017 kcal, 136g fehérje, 240g szénhidrát, 56g zsír, 31g rost [7,13]
Napi menüÉtelek
ReggeliPalacsinta: tönkölyliszt (60g), sütőpor, fehérje (25g), 1 tojás, kókuszolaj a sütéshez (5g), juharszirup (10g) és alacsony kalóriatartalmú lekvár (25g) a díszítéshez
NasikRizschips (40g), hummusz (20g), natúr tofu (80g)
EbédSült marhahús (100g) cukkinivel, bell paprikával és vöröshagymával (150g) ghee-n sütve (5g), krumpli (300g)
NasikFehérjeszelet (60g), alma (150g)
VacsiTonhalkrém (tonhal sós lében 90g, mustár 5g), szemcsés sajt 50g), hagyma), rozskenyér (100g), paradicsom (100g)

Hogyan alakítsd ki a diétád a saját szükségeid szerint?

Az étrendedben feltüntetett fogásokat nyugodtan felcserélheted napközben. Például a délelőtti nasidhoz délután is hozzáláthatsz, de az ebédedet is nyugodtan fogyaszthatod inkább vacsorára. Ez rajtad múlik, semmi sincs kőbe vésve. Ha pedig időszakos böjtölést csinálsz, úgy időzítsd az étkezéseidet, hogy a megszabott időkereteden belül maradj.

Mindemellett, a különböző napok menüjeit is felcserélheted vagy egyeseket akár meg is ismételhetsz. Viszont nem érdemes minden nap ugyanazt enni, nem lesz túl változatos az étrended és valószínűleg unni fogod, hogy mindig ugyanazokat fogyasztod. Hogy időt spórolj, két-három napra elkészítheted előre ugyanazt az ebédet vagy vacsorát. Ezáltal, nem kell két új fogással előrukkolnod a következő napra.

Nem kell menetrend szerint étkezned. Hétfőn edd azt, amit péntekre terveztél. Egyes ételeknek hasonló a tápértékük, tehát könnyen helyettesíthetők. Ha például bulgurt terveztél, de nincs belőle otthon, csinálj ugyanolyan mennyiségben rizst vagy kuszkuszt.

Viszont, ha helyettesítesz valamit, mindig gondolj arra, hogy a nyers alapanyagok hasonló tulajdonságokkal rendelkezzenek az eredetihez. Mondjuk, a sima kesudió helyett ne egyél csokival bevontat, vagy zsírszegény joghurt helyett ne fogyassz gyümölcsös ízesítésűt. Ezek ugyanis több vagy kevesebb kalóriát, illetve eltérő értékű fehérjét, szénhidrátot és zsírokat tartalmaznak. Emiatt pedig a napi energiabeviteled jelentősen különbözhet az ajánlottól.

Hogyan alakítsd ki a diétád és fogyj még könnyebben?

Milyen ételek rendelkeznek hasonló tápanyagtartalommal?

  • Gabonák és tészták: rizs, bulgur, kuszkusz, quinoa, hajdina, tészta, spaghetti, metélt.
  • Lisztek: tönköly, rozs, hajdina, rizs, zab, teljes kiőrlésű.
  • Kásák (hozzáadott cukor, zsír és más hozzávalók nélkül): zab, rizs, köles, hajdina, kukorica, quinoa.
  • Pékáruk: rozs, tönköly, teljes kiőrlésű, hajdina.
  • Tartós pékáruk: rizs, kukorica vagy graham chips, knäckebrot.
  • Hüvelyesek: lencse, borsó, csicseriborsó, bab.
  • Alacsony kalóriatartalmú friss gyümölcs: málna, eper, áfonya, szeder és más erdei gyümölcsök.
  • Friss gyümölcsök közepes kalóriatartalommal: narancs, mandarin, grapefruit, pomelo, kiwi, alma, körte, barack, sárgabarack, nektarin, szilva.
  • Friss gyümölcs magasabb kalóriatartalommal: banán, szőlő, füge.
  • Friss zöldségek: paradicsom, uborka, cukkini, paprika zöldbab, spenót és más leveles zöldség. A répának, kukoricának és a céklának egy kicsivel magasabb a kalóriatartalma.
  • Burgonya, édesburgonya és jeruzsálemi articsóka.
  • Olajok és zsírok: repce-, olíva-, napraforgó-, kókuszolaj, ghee, lenmag, avokádó, tökmagolaj.
  • Magvak (pörköletlen, ízesítetlen): mandula, földimogyoró, kesudió, brazil, makadám, pisztácia, dió, mogyoró.
  • Magvajak (100%-os magtartalom, cukor és más összetevők nélkül): földimogyoró, kesudió, mandula stb.
  • Hús: fehér húsok: csirke-, pulykamell, nyúl. Vörös húsok: disznóláb, bélszín, marha püspökfalat, borjú, szarvas, vaddisznó.
Hogyan növeld vagy csökkentsd az energiabevitelt az étrendedben?

Hogyan növeld vagy csökkentsd az energiabevitelt az étrendedben?

Az alábbi étrend +-2000 kalóriás, de ha számodra nem megfelelő, változtathatsz rajta. Az átlagosan 250-300 kalóriát tartalmazó nasikkal például nyugodtan lehet variálgatni.

Például, ha a kalóriát 250-300-al szükséges csökkentened, csak hagyd ki a reggeli vagy a délutáni nasit (vagy hagyd meg mindkettőt, de a mennyiségeket csökkentsd a felére).

Amennyiben, 250-300 kcallal többre van szükséged, az egyik nasiból egyél meg kétszer annyit vagy iktass be egy második vacsit, mely egyezik a nyers hozzávalókkal és azok mennyiségével.

Hogyan figyelhető meg ez a folyamat?

A legideálisabb, ha hetente 0,5-1 kg-ot fogyunk. Túlsúly vagy elhízás esetében azonban a súlyvesztés első fázisában sokkal gyorsabban megy majd a folyamat. [8]

A mérés mellett, érdemes a folyamat közben fotókat készíteni magunkról, megmérni a derekunkat, a csípőnket, a fenekünket és a combjainkat, mellyel sokkal jobban átláthatjuk, hogy hogy haladunk. [8]

Próbáld meg ugyanazon a napon megmérni a súlyodat és a testedet kb. ugyanolyan körülmények között (wc után, lehetőleg fehérneműben, ugyanazokon a pontokon mérd magad) és vezesd az eredményeket számítógépen vagy noteszben. [9]

Néha-néha részletesebb mérést is csinálhatsz, például egy InBody géppel, mely megállapítja, hogy a testtömegednek megfelelően mennyi zsír, izom és víz van a szervezetedben. Ennek köszönhetően könnyebben megfigyelheted, hogy milyen változások mennek végbe a testedben. Egyes esetekben, azért nem csökken a súly, mert egy időben csökken a zsír mennyisége és növekszik az izom. Az eredmény az, hogy csökken a test zsírtartalma, ami egy lényegesen fontos mutató mind a megjelenésünk mind az egészségünk tekintetében. [10]

Ha azon merengsz, miért változik egy nap alatt a súlyunk és mi befolyásolja, ajánljuk figyelmedbe Miért mutat a mérleg magasabb számot és az miért nem zsírt jelent c. cikkünket.

Mit tegyél, ha nem látod az eredményeket?

Abban az esetben, ha pár hét kemény diéta, edzés és regeneráció után sem látod az eredményeket, valamin változtatnod kell. Nem radikális dolgokra gondolunk, például a kalóriabeviteled felezésére, méregtelenítésre vagy drasztikus diétákra. Ezek a próbálkozások nem hoznak ugyanis tartós változásokat és hosszú távon veszélyeztetik az egészséged. [11]

Valószínűleg azért nem fogysz, mert nem vagy kalóriadeficitben. Az energiafelhasználásod kb. egyenlő vagy kevesebb, mint a beviteled és még mindig ugyanannyi a súlyod vagy könnyen hízol. Ha többet mozogsz vagy sportolsz, ezen könnyen változtathatsz.

Hogyan növeld az energiafelhasználást és fogyj mindennapi tevékenységekkel?

  • Sétálj többet napközben (sétálj el a munkahelyedre vagy a kondiba)
  • Menj többször szünetre munka vagy egyetemi órák közben (sétálj vagy gyorsan nyújts egyet).
  • Gyalogolj el a boltba, ha kevés dolgot veszel.
  • Egy hosszabb telefonhívás sétálj egyet.
  • Lift helyett használd a lépcsőket.
  • Aztán hétvégén Netflix-maraton helyett, menj kirándulni.

Ezekkel a egyszerű tippekkel sokkal több energiát fogsz elégetni napközben, könnyebben kalóriadeficitbe kerülsz és megindul a fogyásod. Ha többet mozogsz, nem kell kis adagokat egyél ahhoz, hogy lefogyj. Mindezek mellett pedig az egészségedért is teszel. [12]

Mit tehetsz még, hogy löketet adj az anyagcserédnek és növeld az energiahatékonyságot? Kérdéseidre megtalálod a választ Lelassult vagy károsodott az anyagcseréd? 5 tipp az anyagcsere felgyorsításához c. írásunkban.

Hogyan serkentsük az energiafelhasználást napközben?

Mire kell emlékezz?

Az ételek előre eltervezése és az adagok elkészítése tökéletes lépés az álomalak elérése érdekében. Alapjában véve, időt és pénzt spórolsz vele és nem kell azon agyalnod, hogy mit főzz. Egy héttel előre megtervezheted az étkezéseidet és ötleteket leshetsz el a mintánkból, melyet a későbbiekben könnyen a saját igényeidnek megfelelően alakíthatsz. Aztán csak „dőlj hátra”, figyeld a folyamatot és változtass, ha szükséges. Előbb-utóbb eléred a céjaidat.

Tudtál inspirációt gyűjteni mai cikkünkből azzal kapcsolatban, hogyan is kezdj hozzá az ételeid előre elkészítéséhez? Ha ismersz valakit, akinek hasznos lehet az alábbi cikk, küldd el nekik is, hátha könnyebben elérik a céljaikat.

Források:

[1] Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., Hercberg, S., & Péneau, S. Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. – https://doi.org/10.1186/s12966-017-0461-7

[2] Mills, S., Brown, H., Wrieden, W., White, M., & Adams, J. Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: Cross-sectional analysis of a population-based cohort study. – https://doi.org/10.1186/s12966-017-0567-y

[3] Eat Yourself Skinny. My Weekly Meal Prep Routine! – https://www.eatyourselfskinny.com/my-weekly-meal-prep-routine/

[4] Paoli, A., Tinsley, G., Bianco, A., & Moro, T. The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting. – https://doi.org/10.3390/nu11040719

[5] Capuano, E., Oliviero, T., Fogliano, V., & Pellegrini, N. Role of the food matrix and digestion on calculation of the actual energy content of food. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nux072

[6] Hervik, A. K., & Svihus, B. The Role of Fiber in Energy Balance. – https://doi.org/10.1155/2019/4983657

[7] KalorickéTabulky.cz – – https://www.kaloricketabulky.cz/

[8] Nhs.Uk. Start the NHS weight loss plan. – https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/start-the-nhs-weight-loss-plan/

[9] Progress Blog. What to Track When You’re Losing Weight .– https://theprogressapp.com/blog/what-track-losing-weight/

[10] BMI vs. body fat: Which number is more important? – https://goshenhealth.com/blog-articles/february-2017/bmi-vs-body-fat-which-number-is-more-important

[11] Oklahoma State University. The Health Risks of Fad Diets. – https://extension.okstate.edu/fact-sheets/the-health-risk-of-fad-diets.html

[12] Comana, F. A NEAT Approach to Weight Loss and Exercise – https://blog.nasm.org/exercise-programming/neat-approach-weight-loss

[13] U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE - FoodData Central - – https://fdc.nal.usda.gov/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük