Vas

Vas kulcsfontosságú ásványi anyag, amely biztosítja az oxigén szállítását a tüdőből a testünk többi szövetébe. Hozzájárul a vörösvérsejtek és a hemoglobin képződéséhez, mely utóbbi a vér festékanyaga, amelynek feladata az oxigén szállítása a szervezetben. A vas segít az anyagcsere megfelelő működésében, amely fontos az energiatermeléshez és pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését. Ezen kívül csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, valamint részt vesz a sejtosztódásban.

 Mutass többet

Mennyi az ajánlott vasbevitel?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) módszertana és a Német Nyelvű Országok Táplálkozástudományi Társaságának (DACH) referenciaértékei szerint ajánlott napi bevitel egy átlagos felnőtt számára.

 • Ajánlott napi adag az EFSA szerint: 11 mg férfiaknak és 16 mg nőknek.
 • Ajánlott napi adag a DACH szerint: 10 mg férfiaknak és 15 mg nőknek.

A vas ajánlott napi adagja a felnőtt férfiak számára 8 mg, a felnőtt nők számára pedig 18 mg, míg a terhes nőknek akár 27 mg vasra is szükségük lehet. Ezek a javasolt adagok azonban változhatnak például fizikai aktivitás hatására, mivel a vas izzadással is távozik a testből. A vasból ezért gyakran hiány alakul ki a szervezetben, ami vérszegénységhez, emésztési problémákhoz, fáradtsághoz és hajhulláshoz vezethet. Fenyegetett embercsoportok például a gyerekek, a fiatalok és a nők, akik a menstruációval is vért veszítenek. Amennyiben ételeink kevés vasat tartalmaznak, érdemes pótolni étrend-kiegészítők használatával, mint például Vas kapszulával.

 

A vas fő forrásai a hüvelyesek, a marhahús, a spenót, a tejtermékek és a dió. A növényi forrásból származó vas azonban nehezebben szívódik fel mint az állati eredetű forrásból bevitt vas. Emiatt a vegánoknak különösen figyelniük kell az elegendő mennyiségű vas bevitelére, akár étrendkiegészítőkkel segítve azt. Ebben a kategóriában található az Iron complex is, amely vas, cink, C-vitamin és folsav kombinációját tartalmazza, ami vegánok számára is alkalmas.

 Mutass kevesebbet

5 Tétel

oldalanként
Növekvő sorrendbe
Gyártó
 1. GymBeam (3)
 2. NOW Foods (2)
Ízesítés
 1. ízesítetlen (2)
Csomagolás (ml)
 1. 237 ml (1)
Szín
 1. shadow (4)
Kapszula
 1. 120 kapsz. (3)
 2. 90 kapsz. (1)
Állag
 1. Kapszula (3)
 2. Tabletta (1)
 3. Folyadék (1)
Összetétel
 1. Tiszta forma (4)
 2. Keverék (1)
Termék kategóriája
Termékcímkék
 1. Vegan (5)
Ár
Szűrés
Vegetáriánus (5)
Vegán (5)
Gluténmentes (5)
Laktózmentes (5)
BIO (5)
GMO mentes (4)
Mesterséges édesítő mentes (3)
Műanyag csomagolás mentes (5)
Aszpartám mentes (5)
 1. Iron complex - GymBeam
  Iron Complex - GymBeam
  96%
  96 % (28)
  2190 Ft
 2. Vas - GymBeam
  Vas - GymBeam
  98%
  98 % (66)
  1790 Ft
 3. Iron 18 mg - NOW Foods
  Vas 18 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (2)
  3190 Ft
 4. Iron chelate - GymBeam
  Vas-kelát - GymBeam
  90%
  90 % (2)
  2590 Ft
 5. Iron Liquid - NOW Foods
  Nincs raktáron

5 Tétel