Glutamin
Glutamin

Glutamin - egy nem esszenciális aminosav, melyet az emberi test képes önállóan is előállítani. Azonkívül, hogy segít regenerálni és építeni az izomtömeget, arról is ismert,hogy jótékony hatásai vannak az immunrendszerre. Mivel a glutamin alkotja az izomsejtek aminosavainak 60 %-át, rendszeres és intenzív sportedzéseknél ajánlott a fogyasztása. Emellett ideális táplálékkiegészítő a testsúly csökkentésénél is.
A glutamin forrásai
Mint aminosav a glutamin részét képezi a fehérjékben gazdag élelmiszereknek.
Megtalálható a húsban, tejtermékekben, tojásban, hüvelyesekben, fehér rizsben, valamint a
tofuban. Gyakran adalékanyag a sportolók számára készült táplálékkiegészítőknek, főként
az antikatabolikus hatásai miatt. Meggátolja ugyanis az izomszálak szétesését, és támogatja
az izomsejtek működését.
Miért nélkülözhetetlen a glutamin a test számára?
A glutamin az emberi testben a legnagyobb mennyiségben megtalálható aminosav.
Megtalálható az izmokban, agyban, vérben, májban és a tüdőben is. Annak ellenére, hogy a
testünk önállóan is elő tudja állítani, némely esetekben nélkülözhetetlen a glutamin pótlása
különböző táplálékkiegészítők által.
A glutamin bevitelét főként azoknak kellene megnövelniük, akik kevés húst és tejterméket
fogyasztanak, valamint a sportolók étrendjében is fontos szerepe van. Bár a glutamin
közvetlenül nem járul hozzá az izomtömeg növekedéséhez, gondoskodik az izmok
regenerációjáról a megerőltető edzések után, vagy stresszes időszakokban, ami gyorsabb
felépüléshez vezet, ezáltal támogatja az izomtömeg építését is. A feladata a növekedési
hormon normalizációjában, a glükóz feldolgozásának támogatásában rejlik az edzés után,
valamint támogatja az izmok hidratációját, és elnyomja a tejsavat az izmokban, amivel
enyhíti az izomlázat.
A glutamin alkalmas táplálékkiegészítő intenzív edzések során, mivel erősíti az immunrendszert is. A megerőltető edzés során glutamin hiány alakul ki, aminek következménye a fehérvérsejtek működőképességének romlása, ez pedig az immunrendszer legyengülését okozza. Fogyaszthatod önállóan, vagy a kedvenc fehérjéd részeként is.
A glutamin és fogyasztása
A glutamin ajánlott adagolása napi 3 – 4 alkalommal 5 gramm körüli adag.
A glutamin előnyei
- óvja és regenerálja az izomszálakat
- támogatja a növekedési hormon termelését, ezzel az izomsejtek működését is
- antikatabolikus állapotot hoz létre, ezzel meggátolja az izomtömeg veszítését
- javítja a nitrogén egyensúlyt
- szabályozza a májban a glikogén termelését
- enyhíti az izomfájdalmat
- támogatja edzés után a glükóz feldolgozását
- javítja az immunrendszert és kiválóan megelőzi a betegségeket
Hogyan megy végbe a testben a glutamin termelése?
A glutamin a testben a legnagyobb számban megtalálható szabad aminosav. Az izmokban
a vér által termelődik és az egyes szervekbe szállítódik ki. Szükséges elem a testben a
fehérjék és a glükóz termelésénél is. Stresszes állapotban a glutamin támogatja az
immunrendszert és a belek működését. Azonban a stressz hatására a szervezet több
glutamint használ fel, mint amennyit maguk az izmok, ezért ilyenkor az izomtömeg veszítése
állhat elő. Ez a folyamat az AIDS-ban szenvedő embereknél megy végbe.
A glutamin további felhasználása
A glutamint táplálék iegészítő formában az orvostudomány is felhasználja. Alkalmas
eszköz a rákos megbetegedések mellékhatásainak megszüntetésére, idegfájdalmaknál,
izom, ízületi és emésztési fájdalmaknál, melyeket valamilyen betegség idéz elő. Alkalmas
táplálékkiegészítő csontvelő transzplantáció után is. Az AIDS megbetegedéssel küzdő
emberek glutamint fogyasztanak, hogy meggátolják a testsúly és az izomtömeg csökkenését.
A glutamin pozitív hatásait a depresszió, hangulatváltozások, zaklatottság, szorongás,
valamint az álmatlanság gyógyításánál is megfigyelték.