Vitaminok

Vitaminok létfontosságú tápanyagokat tartalmazó termékek kategóriája. A legtöbb esetben szervezetünk nem tudja ezeket az anyagokat kellő mennyiségben előállítani, ezért fontos a rendszeres pótlásuk. A vitaminok olyan vegyületek csoportjaként írhatók le, amelyek a szervezet összes anyagcsere-folyamatában részt vesznek. Elegendő bevitelük tehát elengedhetetlen a létfontosságú funkciók megfelelő működéséhez. A vitaminok befolyásolják például a növekedést, a regenerációt, az emésztést, a tápanyagok beviteléből származó energiatermelést, az ideg- és immunrendszert, valamint más létfontosságú folyamatokat

A vitaminbevitel általában több tíz milligramm vagy csak néhány mikrogramm között mozog naponta. A szervezet által igényelt mennyiség a nemtől, az életkortól, az energiabeviteltől, az aktivitási szinttől, a stressz mértékétől és számos egyéb tényezőtől függ. Ebben a kategóriában az összes szükséges vitamint megtaláljátok gyerekeknek, felnőtteknek, sportolóknak, nem sportolóknak és mindenkinek, aki szeretné támogatni az egészségét és vitalitását.

Milyen típusú vitaminok léteznek?

A vitaminok, attól függően, hogy miben oldódnak, két kategóriára oszthatók:

 • Zsírban oldódó vitaminok – étkezési zsírokhoz kötődnek, amelyekre a megfelelő felszívódáshoz van szükségük. A szervezet ezután későbbi felhasználás céljából tárolja őket.
 • Vízben oldódó vitaminok – könnyebben felszívódnak, mint a zsírban oldódó vitaminok. Miután lenyelitek őket, elvégzik a feladatukat a szervezetben, és minden felesleges mennyiség kiürül belőlük. A legtöbb esetben a szervezet nem képes őket tárolni. Így ezek hiánya korábban jelentkezik, mint a zsírban oldódó vitaminok esetében.

Zsírban oldódó vitaminok: funkcióik és ajánlott napi beviteli érték

Minden vitamin más funkciót teljesít a szervezetben, amelyeket most részletesebben is átveszünk. Emellett azt is ismertetjük, hogy mennyi belőlük az ajánlott napi beviteli érték az EFSA és a DACH alapján.

 • Az A-vitamin (retinol) egy fontos antioxidáns, amely segít védeni a sejteket az oxidatív stresszel szemben. Létfontosságú szerepet játszik a szervezetben, mivel részt vesz a sejtspecializáció és a vasanyagcsere folyamatában. Ugyanakkor hatással van a nyálkahártyák és a bőr egészségének megőrzésére, valamint a jó látásra is. Emellett az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen. Az ajánlott napi bevitel 650-850 µg között mozog.
 • A D-vitamint (kalciferol) gyakran emlegetik a nappal kapcsolatban. A hiánya a téli hónapokban jelenthet gondot, amikor a bőrünk kevésbé van kitéve a napsugárzásnak, és több időt töltünk bent. Hatásai közé tartozik az immunrendszer megfelelő működésének támogatása, a sejtosztódási folyamat elősegítése, valamint a fogak, csontok és izmok egészségének megőrzése. Emellett hozzájárul a foszfor megfelelő felszívódásához, ami a csontfunkciókra gyakorolt hatásával is összefügghet. Az ajánlott napi bevitel körülbelül 15-20 µg.
 • Az E-vitamin (tokoferolok és tokotrienolok) 8 különböző vegyületet foglal magába, melyeket erős antioxidáns hatás jellemez. Fő funkciójuk, hogy megvédjék a sejteket az oxidatív stressztől és az ebből eredő károsodásoktól. Az ajánlott napi bevitel 11-15 mg.
 • A K-vitamin (fillokinon, menakinon) azért érdekes, mert az emésztőrendszerben (vastagbélben) lévő baktériumok is termelik, amelyek segítik a szervezetet e megfelelő bevitel mellett . A K-vitamin fő funkciója az optimális véralvadás elősegítése és a csontok egészségének megőrzése. Az ajánlott napi bevitel körülbelül 60-80 µg.

Vízben oldódó vitaminok: funkcióik és ajánlott napi beviteli értékük

A vitaminok másik csoportja olyanok vitaminokból áll, amelyek vízben oldódnak és szintén fontos szerepet játszanak az emberi szervezetben. A funkcióik mellett azt is ismertetjük, hogy mennyi belőlük az ajánlott napi beviteli érték az EFSA és a DACH alapján.

 • A B1-vitamin (tiamin) az alapvető energia előállításához kell, ATP formájában, amely minden fizikai tevékenységhez szükséges. Emellett az idegrendszer megfelelő működésére és a lelki jólétre is hatással van. Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy hozzájárul a szív megfelelő működéséhez is. Az ajánlott napi bevitel 0,84-1,3 mg.
 • A B2-vitamin (riboflavin) az antioxidáns rendszer enzimatikus funkcióiban vesz részt. Ezenkívül hozzájárul az anyagcsere megfelelő működéséhez, ami az energiatermelés szempontjából jelentős. Hatással van mentális közérzetünkre, a megfelelő vasanyagcserére és védi a sejteket az oxidatív stressztől. Emellett segít az egészséges nyálkahártya, vörösvértestek, bőr, jó látás megőrzésében, valamint segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget. Az ajánlott napi bevitel 1-1,6 mg.
 • A B3-vitamin (niacin) a szervezet összes sejtje számára fontos. Hatással van ugyanis az energiatermeléshez nélkülözhetetlen anyagcsere megfelelő működésére. Ezenkívül jótékonyan hat az idegrendszerre, a lelki jólétre, valamint segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget. Hozzájárul azonban az egészséges bőr és nyálkahártya megőrzéséhez is. Az ajánlott napi bevitel 11-16 mg.
 • A B5-vitamin (pantoténsav) főként a szteroid hormonok, a D-vitamin és egyes neurotranszmitterek szintézisében és anyagcseréjében vesz részt. Ezenkívül segít csökkenteni a fáradtságot, a kimerültséget és elősegíti az optimális szellemi teljesítményt. Hozzájárul az anyagcsere megfelelő működéséhez is, ami fontos az energiatermeléshez. Az ajánlott napi bevitel 5 mg.
 • A B6-vitamin (piridoxin) a szervezetben a glikogén hasznosításában vesz részt, amely a fizikai teljesítmény során szükséges az energiaellátáshoz. Sőt, hozzájárul például a hormonális aktivitás szabályozásához, a megfelelő immunfunkciókhoz, valamint a vörösvértestek optimális termeléséhez is. Ezen felül segít csökkenteni a fáradtságot és kimerültséget, támogatja a lelki jólétet és az idegrendszer megfelelő működését. Ezenkívül elősegíti az anyagcserét, ami elengedhetetlen az energiatermeléshez. Az ajánlott napi bevitel 1,4-1,7 mg.
 • A B7-vitamin (biotin, H-vitamin) a táplálékban lévő fehérjéhez kötődik. Az összes makrotápanyag anyagcseréjére hatással van a szervezetben. Elősegíti a lelki jólétet és az idegrendszer megfelelő működését. A B7-vitamin a nők körében is nagyon népszerű, mivel részt vesz az egészséges haj és a bőr rugalmasságának megőrzésében. Az ajánlott napi bevitel 40 µg.
 • A B9-vitamin (folsav) fontos szerepet tölt be a szervezetben, mivel részt vesz a nukleinsavak szintézisében a vérsejtek termelése során. Ez a vitamin főként a terhes nők számára fontos, mivel kritikus a magzat fejlődési és növekedési szakaszában. Ezenkívül segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget, valamint támogatja az immunrendszert. Ezenkívül részt vesz a sejtosztódásban és a vérsejtek termelésében. Az ajánlott napi bevitel 300-330 µg.
 • A B12-vitamin (kobalamin) annak a ténynek köszönhetően emelkedik ki, hogy a szervezet nagy mennyiségben képes tartalékokat felhalmozni belőle. Ez azt eredményezi, hogy a májunkban 2000-szer annyi mennyiségű vitamin található, mint amennyi valóban szükséges. Így hiánya csak néhány év múlva jelentkezhet. Hozzájárul a megfelelő mentális egészség megőrzéséhez és az idegrendszer működéséhez is. Emellett befolyásolja a vörösvértestek termelését, és szerepet játszik a sejtosztódás folyamatában is. Az ajánlott napi bevitel 4 µg.
 • A C-vitamin (aszkorbinsav) elsősorban az immun- és idegrendszerre, valamint a mentális jólétre gyakorolt jótékony hatása miatt fontos. Ezek azonban nem az egyetlen funkciói. Részt vesz a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében és a fáradtság csökkentésében is. Ezenkívül nélkülözhetetlen a vas felszívódásához és a kollagén (a kötőszöveteket alkotó fő fehérje) optimális termeléséhez. A kollagén például a bőr, a fogak, a csontok, a porcok és az erek egészsége szempontjából fontos. Az ajánlott napi bevitel 95-110 mg.

Milyen formában kaphatók a vitaminok?

 • Kapszulák és tabletták – nem kell velük semmi extrát csinálni, csak nyeljétek le őket.
 • Pezsgőtabletták – általában remek ízűek, és változatossá teheti a vízfogyasztást
 • Por állagú keverékek – a pezsgőtablettákhoz hasonlóan nagyszerű módja annak, hogy diverzifikáljátok a folyadékbevitelt, ha vízzel keveritek össze őket.
 • Gumicukor formájú vitaminok – ideális forma azok számára, akik nem szeretik lenyelni a tablettákat.
 • Cseppek – a legnagyobb előnyük a könnyű használat. Gyors felszívódási sebességük miatt is kiemelkednek.
 • Spray – kiváló, mert könnyű adagolni és gyorsan felszívódik.
 • Olaj – kiváló forma, különösen a zsírban oldódó vitaminok esetében. Önmagában is fogyasztható, de ételekbe téve ideális.

Ha szeretnétek többet megtudni a vitaminokról, típusaikról, funkciójukról, az irányadó napi beviteli értékekről, valamint a hiány és felesleg jeleiről, ne hagyjátok ki a következő cikkünket: Átfogó útmutató a vitaminokhoz: mire jók, honnan lehet tudni, hogy mikor kevés és mennyit kell bevenni?

Show more

Termékek 1-30 142 - ból

Oldal
per page
Növekvő sorrendbe
Kategória
 • Multivitaminok (40)
 • A-vitamin (7)
 • B-vitaminok (38)
 • C vitamin (20)
 • D vitamin (26)
 • E-vitamin (4)
 • Egyéb vitaminok (8)
Gyártó
 1. GymBeam (49)
 2. NOW Foods (36)
 3. OstroVit (17)
 4. The Protein Works (6)
 5. Universal Nutrition (5)
 6. Reflex Nutrition (4)
 7. Purasana (3)
 8. ActivLab (3)
 9. VanaVita (3)
 10. BeastPink (3)
 11. Ölmühle Solling (2)
 12. Optimum Nutrition (2)
 13. PRO!BRANDS (2)
 14. Swanson (2)
 15. GYMQUEEN (1)
 16. Amix (1)
 17. Goldfield (1)
 18. PVL (1)
 19. Bodylab24 (1)
Ízesítés
 1. ízesítetlen (18)
 2. narancs (9)
 3. zöldalma (3)
 4. citrom (3)
 5. cseresznye és bogyók (2)
 6. mangó-maracuja (2)
 7. sárgabarack (1)
 8. feketeribizli (1)
 9. vegyes gyümölcsök (1)
 10. természetes (1)
 11. orange lemon cherry (1)
 12. eper (1)
 13. matcha (1)
 14. arónia (1)
 15. starfruit papaya cherry (1)
Csomagolás (g)
 1. 300 g (2)
 2. 1000 g (1)
 3. 200 g (1)
 4. 250 g (1)
 5. 312 g (1)
 6. 342 g (1)
 7. 360 g (1)
 8. 500 g (1)
 9. 227 g (1)
 10. 12 g (1)
 11. 600 x 12 g (1)
Csomagolás (ml)
 1. 30 ml (3)
 2. 100 ml (1)
 3. 50 ml (1)
 4. 59 ml (1)
 5. 118 ml (1)
 6. 237 ml (1)
Tabletta
 1. 90 tabl. (18)
 2. 120 tabl. (8)
 3. 20 tabl. (7)
 4. 60 tabl. (6)
 5. 100 tabl. (6)
 6. 12 x 20 tab (3)
 7. 30 tabl. (3)
 8. 180 tabl. (3)
 9. 30 csomag (3)
 10. 24 x 180 tab (1)
 11. 24 x 90 tab (1)
 12. 48 x 30 tab (1)
 13. 200 tabl. (1)
 14. 28 x 20 tab (1)
 15. 250 tabl. (1)
 16. 240 tabl. (1)
 17. 44 csomag (1)
 18. 220 tab (1)
Extrák
 1. No (3)
Szín
 1. lilac (11)
Kapszula
 1. 60 kapsz. (26)
 2. 120 kapsz. (17)
 3. 100 kapsz. (15)
 4. 90 kapsz. (13)
 5. 250 kapsz. (4)
 6. 180 kapsz. (2)
 7. 240 kapsz. (2)
 8. 360 kapsz. (1)
 9. 24 x 60 caps (1)
Állag
 1. Kapszula (71)
 2. Tabletta (40)
 3. Por (9)
 4. Folyadék (8)
 5. pezsgőtabletta (7)
 6. rágótabletta (6)
Összetétel
 1. Keverék (81)
 2. Tiszta forma (60)
Termékcímkék
 1. Vegan (77)
 2. BIO (6)
 3. TPW20 (6)
 4. SK GREAT DEAL (1)
 5. CZ GREAT DEAL (1)
 6. HU GREAT DEAL (1)
 7. RO GREAT DEAL (1)
 8. HR GREAT DEAL (1)
 9. BG GREAT DEAL (1)
 10. UA / RU GREAT DEAL (1)
 11. SI GREAT DEAL (1)
 12. PL GREAT DEAL (1)
 13. GR GREAT DEAL (1)
 14. IT GREAT DEAL (1)
 15. 33% (1)
Price
Szűrés
Vegetáriánus (99)
Vegán (77)
Gluténmentes (129)
Laktózmentes (131)
BIO (6)
GMO mentes (112)
Mesterséges édesítő mentes (86)
Műanyag csomagolás mentes (8)
Aszpartám mentes (137)
 1. Vitality Complex multivitamin - GymBeam
  Vitality Complex multivitamin - GymBeam
  93%
  93 % (327)
  2690 Ft
 2. C vitamin 1000 mg - GymBeam
  C-vitamin 1000 mg - GymBeam
  95%
  95 % (154)
  1090 Ft
 3. D3-vitamin 2000 IU - GymBeam
  D3-vitamin 2000 IU - GymBeam
  98%
  98 % (153)
  1390 Ft
 4. Mutivitamin Men‘s Essentials - GymBeam
  Men’s Essentials Multivitamin - GymBeam
  93%
  93 % (48)
  4990 Ft
 5. Essentials VitaPack - GymBeam
  Essentials VitaPack – GymBeam
  98%
  98 % (10)
  7890 Ft
 6. Animal Pak - Universal Nutrition
  Animal Pak - Universal Nutrition
  97%
  97 % (47)
  14990 Ft
 7. Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  D3+K1+K2 Forte vitamin - GymBeam
  99%
  99 % (39)
  5790 Ft
 8. Vita Pink Multivitamin - BeastPink
  Vita Pink Multivitamin - BeastPink
  98%
  98 % (111)
  5690 Ft
 9. Yummies Multivitamin - GymBeam
  Yummies Multivitamin - GymBeam
  99%
  99 % (127)
  2490 Ft
 10. B-Complex Forte vitamin – GymBeam
  B-Complex Forte vitamin – GymBeam
  99%
  99 % (27)
  2390 Ft
 11. Pink Beauty Gumivitamin - BeastPink
  Pink Beauty Gumivitamin - BeastPink + ajándékok
  85%
  85 % (4)
  4790 Ft
 12. E-vitamin (tokoferol) 60 kapsz - GymBeam
  E-vitamin (tokoferol) 60 kapsz - GymBeam
  98%
  98 % (13)
  2090 Ft
 13. Vitamin C 500 g - GymBeam
  C-vitamin por - GymBeam
  97%
  97 % (57)
  2590 Ft
 14. Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  94%
  94 % (16)
  22990 Ft
 15. Vitality Complex Drink - GymBeam
  Vitality Complex Drink - GymBeam
  82%
  82 % (51)
  6290 Ft
 16. D3+K1+K2 vitamin - GymBeam
  D3+K1+K2 vitamin - GymBeam
  92%
  92 % (47)
  1990 Ft
 17. Curcumin + Vitamin E - GymBeam
  Kurkumin + E-vitamin - GymBeam
  89%
  89 % (11)
  3390 Ft
 18. ZMB6 - GymBeam
  ZMB6 - GymBeam
  91%
  91 % (67)
  1990 Ft
 19. Opti-Men - Optimum Nutrition
  Opti-Men - Optimum Nutrition
  95%
  95 % (26)
  8190 Ft
 20. B12-vitamin - GymBeam
  B12-vitamin - GymBeam
  93%
  93 % (18)
  1690 Ft
 21. Inositol - GymBeam
  Inozitol (B8-vitamin) - GymBeam
  100%
  100 % (4)
  2990 Ft
 22. Chewable Multivitamin for kids - GymBeam
  Multivitamin rágótabletta gyerekeknek - GymBeam
  100%
  100 % (4)
  2590 Ft
 23. Vitamin C 1000 mg - NOW Foods
  C-vitamin 1000 mg - NOW Foods
  96%
  96 % (7)
  4390 Ft
 24. Vitamin C + zinc - GymBeam
  C-vitamin + cink - GymBeam
  98%
  98 % (17)
  2590 Ft
 25. D-Biotin - GymBeam
  D-biotin - GymBeam
  100%
  100 % (10)
  2090 Ft
 26. C-vitamin + D3 1000 IU - GymBeam
  C-vitamin + D3 1000 IU - GymBeam
  100%
  100 % (9)
  2290 Ft
 27. K2-vitamin (menakinon) - GymBeam
  K2-vitamin (menakinon) - GymBeam
  100%
  100 % (2)
  3690 Ft
 28. Beta Carotene - GymBeam
  Béta-karotin - GymBeam
  99%
  99 % (34)
  1790 Ft
 29. Tribu ZMA 90 tab Amix
  Tribu ZMA 90 tab - Amix
  100%
  100 % (4)
  8990 Ft
 30. Folsav (B9-vitamin) - GymBeam
  Folsav (B9-vitamin) - GymBeam
  100%
  100 % (13)
  1390 Ft

Termékek 1-30 142 - ból