Vitaminok

Vitaminok A vitaminok és ásványok nélkülözhetetlenek a szervezet és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ezen táplálék kiegészítők feladata a vitamin és ásványi anyag hiányának pótlása, mivel az étrendnek, a stressznek, vagy a fizikai megerőltetésnek köszönhetően a szervezetben nincs elegendő mennyiség belőlük. Óriási előny, hogy előre adagoltak, ezért sose történik az, hogy túl sokat, vagy ellenkezőleg, keveset vinnél be, mint amennyi az ajánlott napi adag. Ebben a kategóriában találhattok multivitaminokat- komplex vitaminokat, C-vitamint, D-vitamint, multiásványokat, ásványi anyagokat, ZMA-t és ZMB-t, de omega zsírsavakat is.

Vitaminok

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, az immunrendszer támogatására és a szervezet teljes egészségéhez. A hipovitaminózis, tehát a vitaminhiány komoly szívbetegségeket, valamint akár halált is okozhat. Ellenben a hipervitaminózis, tehát a túlzott vitaminmennyiség sem előnyös a szervezet számára, de ezt az állapotot szinte lehetetlen elérni.

A vitaminokat két alapkategóriába sorolhatjuk:

 • Vízben oldódó vitaminok – B és C
 • Zsírban oldódó vitaminok – A, D, E, K

                                              

A legismertebb vízben oldódó vitaminok

C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, az összes vitamin közül talán a legismertebb. Funkciója a testszövet és a szervezet védekezőképességének védelme, az aminosavak metabolizmusának szabályozása, a koleszterin lebontása és további más funkciók is. A C-vitamin fogyasztásával táplálék kiegészítő formában a szervezet hozzájut a napi ajánlott adaghoz, tehát lehetetlen a túladagolása. A C-vitamin hiánya gyakran ínyvérzéssel, hajhullással, alvatlansággal, valamint gyengébb teljesítménnyel mutatkozik meg. Ha többet szeretnétek tudni a C-vitaminról, olvassátok el a C vitamin: minden, amit tudnod kell róla, amíg még nem késő c. cikkünket.

 

B-vitamin

A B-vitamin tulajdonképpen egy vitamincsoport, melyet a B1 – B17 vitaminok alkotnak. Fő feladatuk az immunrendszer támogatása és a stressz csökkentése. Ráadásul, egyszerűsítik a fizikai aktivitást, megelőzik az ekcémák kialakulását és támogatják a memória megfelelő működését. Az összes B-vitamint megtalálhatjuk a B-komplexben, mely emellett tartalmaz még folsavat, kolint és inozitolt is. A B-vitamin hiánya bőrproblémákat, emésztési nehézségeket és alvatlanságot okozhat.

 

Elsőként a B-vitaminok közül a B1-vitamint fedezték fel. Tiaminnak is nevezik. Erre a vitaminra érvényes, hogy minél nagyobb szénhidrát adagot viszünk be, annál inkább szükségünk van a pótlására, mivel a szénhidrátokat éppen ő alakítja át energiává. A test egyszerre csak 30 mg B1-vitamint képes feldolgozni, ezért fontos a fokozatos pótlása. A B1-vitamin hiánya az idegrendszer beri-beri nevű megbetegedését okozhatja.

 

A B2-vitamin, riboflavinként is híják, a növekedés hormonjaként ismert. Képes befolyásolni az energia és a vas metabolizmusát. Értékét a napfény hatására elveszíti. A tudományos kutatások kimutatták, hogy hiánya növeli az anémiára való hajlamot.

 

A B3-vitamin a B-vitaminok csoportjának legstabilabbja. Olyan neveken is ismerjük, mint a nikotinsav, vagy a niacin. Hiánya csak ritkán fordul elő, de olyankor anémiát, vagy pellagrát okozhat. A B3-vitamin felhasználható a kozmetikai iparban is.

 

A B6-vitamin a B2-vitaminhoz hasonlóan hatását elveszti a napfénnyel reagálva. Piridoxin néven is ismerjük. Részt vesz az aminosavak metabolizmusában és segít megóvni a sejteket a genetikai mutációtól. Mennyiségét befolyásolja az alkoholfogyasztás, dohányzás, vagy a fogamzásgátló tabletták.

A B9-vitamin folsav néven is ismert, nagy szerepe van főként a várandós nők számára a magzat embrionális stádiumának fejlődésében. Hiánya ráadásul vetélést, vagy a gyermek koraszülését hívhatja elő. A test ezt a vitamint csak a B12-vitaminnal együtt tudja felhasználni.

 

A B12-vitamin a B-vitaminok csoportjából utolsóként lett felfedezve. Ciano-kobalamin megnevezés alatt is ismerjük. A test számára nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek termelésénél. Gyakori alkoholfogyasztás következtében fontos a vitamin rendszeres pótlása, mivel gyengíti a felszívódását.

 

A legismertebb zsírban oldódó vitaminok

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Tokoferol név alatt is ismert. A test számára fontos a pótlása, mivel önállóan nem tudja termelni. Természetes antioxidánsnak számít, mely az egészség számára nélkülözhetetlen, mivel erősíti a vérerek falait és kedvező hatással van a vörösvérsejtek stabilitására. Több élelmiszerben megtalálható, amely preventív hatással van a hiányával szemben. Gyakori azonban a kozmetikai termékek adalékanyagaként is.

 

A D-vitamint kalciferol néven is ismerjük. Csak néhány élelmiszerben található meg, de a legnagyobb forrásban a nap UV sugaraiban van jelen. Támogatja a kalcium és a magnézium felszívódását a csontokban. Szintén szerepet vállal az ízületi gyulladások gyógyításában és hatással van a csontritkulással szemben is. Ha ennél még többet szeretnél megtudni a D-vitaminról, olvasd el a Minden, amit a D-vitaminról tudni kell c. cikkünket.

 

Komplex vitaminok és multivitaminok

A komplex vitaminok és multivitaminok az immunrendszer erősítésére szolgálnak, valamint megőrzik az egyensúlyt a testben. Kitöltik a tápanyaghiányokat, melyek okozói a túlzott stressz és a fizikai terhelés. A multivitaminok és a komplex vitaminok nagy előnye, hogy egyszerre tartalmazzák több vitamin pontos szükséges napi adagját.

 

Vitaminok nőknek

A vitaminkomplexumok, melyek speciálisan nők számára készülnek a leggyakrabban olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a B9, C és E-vitamin, béta-karotin, magnézium, kalcium, vas, D, K-vitamin, cink, jód és zsírsavak, aminosavak. Ezek az anyagok szükségesek a női testben a külső fizikai állapot megőrzésére és javítására, a zsírégetéshez és egyben erősítik az immunrendszert is. A megfelelő vitaminok kiválasztásánál fontos figyelembe venni a kort is, melyben a nő éppen van. Például a menopauza alatt lévő nő számára más vitaminok és ásványok fontosak, mint a várandós nő számára, melynek nem szabadna megfeledkeznie a B12, vagy a B9-vitaminokról.

 

Vitaminok férfiaknak

A férfiak gyakran megfeledkeznek a szükséges vitaminok és ásványok beviteléről. Ezért számukra is készülnek speciális komplexumok, melyek a leggyakrabban A, D, E-vitaminokból, B-komplexból, magnéziumból, kolinból, biotinból, vagy omega-3 zsírsavakból állnak. Gyakran főként az izomtömeg növekedésére és a termékenység megnövekedésére összpontosítanak.

 

Ásványok

Az ásványok az emberi test tömegének 4 %-át alkotják. Ezek anorganikus tápanyagok, melyekre nélkülözhetetlenül szükségünk van az egészség számára. Hiányuk anémiát, elhízást, vagy cukorbetegséget okozhat. Az ásványi anyagokat két nagy csoportra osztjuk: mikroelemek és makroelemek.

 

Ásványi mikroelemek

Az ásványi mikroelemek nyomelemek, melyekre a testnek kisebb mennyiségben van szüksége. Közéjük tartozik:

A vas (ferrum) azon nyomelemek egyike, mely a test számára nélkülözhetetlen. Fő feladata az oxigénátvitel biztosítása a tüdőből a test többi részébe. Biztosítja az immunrendszer támogatását és fontos szerepet játszik a sejtosztódás folyamatában is. Mindezek mellett hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, mely fontos az energiaképzéshez. Részt vesz a hemoglobin és a vörösvérsejtek termelésében is.

 

A cink (zincium) egy tápanyag, mely az izmokban, csontokban, bőrben, szemben, a hasnyálmirigyben, vesékben és a férfiaknál a prosztatában található meg. A cink megőrzi a működőképes immunrendszert, támogatja a sebek és hegek gyógyulását, valamint segítségét nyújtja az akné és a bőrproblémák gyógyításában is. Hiányának fő tünetei közé tartozik a sebek nehezebb gyógyulása, bőrproblémák, nagyobb hajlamosság a megfázásra, vagy ráadásul szürkületben a látás romlása.

 

A szelén (selénium) mint antioxidáns feladata az, hogy az emberi szervezet növekedjen és fejlődjön. A szelén nélkülözhetetlen a pajzsmirigy és máj egészséges működéséhez, valamint az egészséges bőr, haj és a jó látás megőrzése érdekében. Hiányának következtében izomgyengeség, fáradtság jelentkezhet, legyengül az immunrendszer, vagy gyakrabban fordulhatnak elő szívmegbetegedések.

 

A jód (iodium) a szervezetben körülbelül 20 – 50 mg-ban található meg, miközben ennek egészen 25 %-a a pajzsmirigyben található. A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működése számára és szintén hozzájárul a tiroxin termeléséhez. Az emberi test képes a jód teljes 100 %-át befogadni, mivel nagyon jó a felszívódó képessége. Hiányánál megnövekedik a pajzsmirigy és strúma alakulhat ki.

 

A réz (cuprum) támogatja a pigment képződést és javítja a véralvadást. Erősíti a vérereket, inakat, idegeket és a csontokat. Kedvezően hat a vas felszívódására és segít a hemoglobin termelődésénél is. Ismert az antiallergén hatásairól is, mivel csökkenti a hisztamin szintjét. Hiánya fáradtsággal és hajhullással nyilvánul meg.

 

A mangán (manganium) részt vesz a koleszterin, aminosavak, szénhidrátok, valamint némely vitamin feldolgozásánál, melyeknek segíti a jobb felszívódását. Fontos főként a csontok egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Pozitív hatással van a fogakra és a porcogóra is. A mangán leggyakrabban a tenger gyümölcseiben, diófélékben, valamint a magvakban található meg.

 

A króm (chromium) a testben a koleszterin csökkentésére használatos, továbbá a bipoláris rendellenesség gyógyítására, skizofréniára, vagy a depresszióra. Kedvező az energia szint növekedésére, valamint a sportteljesítmény javulására is.

 

A fluor (fluorum) fontos a fogzománc, fogak és csontok kialakulásához. A fluor pozitívan befolyásolja az izmok, a bőr, a haj, valamint a kötőszövet növekedését is. Fő forrása az ivóvíz, de megtalálható a tejben, valamint a halakban is.

 

Ásványi makroelemek

Az ásványi makroelemek olyan nyomelemek, melyekből a test nagyobb mennyiséget igényel. Közéjük tartozik:

A magnézium (magnesium) hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, fontos az energia termelésénél és segít csökkenteni a fáradtságot. Emellett támogatja az izom összehúzódások kialakulását és részt vesz a csontok mineralizációjában. Óvja a szervezetet a depressziótól és támogatja az endokrin rendszer megfelelő működését. Hiánya főként fejfájással, migrénnel és megemelkedett vérnyomással nyilvánul meg.

 

A kalcium (calcium) a test legfontosabb ásványi anyagai közé tartozik, mely a fogak és csontok alap összetevője. Ez az ásvány nélkülözhetetlen a sejtek képződéséhez, az izomingerületek átviteléhez és a véralvadáshoz. A rendszeres kalcium bevitelre főként a laktóz érzékeny embereknek és a vegánoknak kellene odafigyelniük.

 

A nátrium (natrium) lehetővé teszi az idegimpulzusok átvitelét és módosítja az izmok irritációját. Semlegesíti a megemésztett táplálékot a vékonybélben és segít a sósav termelésének (HCl) a gyomor nyálkahártyájában. A nátrium szabadon hozzáférhető például a konyhasóban.

 

A kálium (kalium) a test sejtjeinek 86 %-át alkotja. Fontos a biokémiai folyamatok számára és a fogyasztását fontos növelni például folyadékhiány esetében.

Show more

Termékek 1-30 101 - ból

Oldal
per page
Növekvő sorrendbe
Kategória
 • Multivitaminok (29)
 • A-vitamin (4)
 • B-vitaminok (22)
 • C vitamin (18)
 • D vitamin (21)
 • E-vitamin (4)
 • Egyéb vitaminok (5)
Gyártó
 1. GymBeam (39)
 2. NOW Foods (18)
 3. OstroVit (11)
 4. The Protein Works (5)
 5. Reflex Nutrition (4)
 6. Universal Nutrition (4)
 7. ActivLab (3)
 8. VanaVita (3)
 9. Purasana (3)
 10. Optimum Nutrition (2)
 11. GYMQUEEN (2)
 12. Ölmühle Solling (1)
 13. Amix (1)
 14. Swanson (1)
 15. PRO!BRANDS (1)
 16. PVL (1)
 17. BeastPink (1)
 18. Bodylab24 (1)
Extrák
 1. No (3)
Ízesítés
 1. ízesítetlen (16)
 2. narancs (8)
 3. zöldalma (3)
 4. mangó-maracuja (3)
 5. sárgabarack (1)
 6. cseresznye és bogyók (1)
 7. citrom (1)
 8. citrom-lime (1)
 9. orange lemon cherry (1)
 10. eper (1)
 11. matcha (1)
 12. arónia (1)
Csomagolás (g)
 1. 1000 g (1)
 2. 250 g (1)
 3. 312 g (1)
 4. 342 g (1)
 5. 360 g (1)
 6. 390 g (1)
 7. 500 g (1)
 8. 227 g (1)
 9. 12 g (1)
Csomagolás (ml)
 1. 30 ml (2)
 2. 100 ml (1)
 3. 59 ml (1)
Tabletta
 1. 90 tabl. (16)
 2. 120 tabl. (9)
 3. 60 tabl. (7)
 4. 20 tabl. (4)
 5. 100 tabl. (4)
 6. 30 tabl. (3)
 7. 30 csomag (2)
 8. 180 tabl. (2)
 9. 44 csomag (1)
 10. 200 tabl. (1)
 11. 240 tabl. (1)
 12. 250 tabl. (1)
Kapszula
 1. 60 kapsz. (16)
 2. 120 kapsz. (13)
 3. 100 kapsz. (8)
 4. 90 kapsz. (8)
 5. 240 kapsz. (2)
 6. 250 kapsz. (2)
 7. 360 kapsz. (1)
Állag
 1. Kapszula (44)
 2. Tabletta (37)
 3. Por (7)
 4. chewable tablet (5)
 5. Folyadék (4)
 6. effervescent tablet (4)
Összetétel
 1. Keverék (61)
 2. Tiszta forma (40)
Termékcímkék
 1. Vegan (54)
 2. BIO (6)
 3. New (5)
 4. Great Price (3)
Szűrés
Vegetáriánus (72)
Vegán (54)
Gluténmentes (96)
Laktózmentes (94)
BIO (6)
GMO mentes (82)
Mesterséges édesítő mentes (67)
Műanyag csomagolás mentes (7)
Aszpartám mentes (98)
 1. Vitality Complex multivitamin - GymBeam
  Vitality Complex multivitamin - GymBeam
  94%
  94% (213)
  2790 Ft
 2. C vitamin 1000 mg - GymBeam
  C-vitamin 1000 mg - GymBeam
  95%
  95% (89)
  990Ft
 3. Animal Pak - Universal Nutrition
  Animal Pak - Universal Nutrition
  97%
  97% (42)
  14660 Ft
 4. ProAMINO stim-free - GymBeam
  ProAMINO Stim-free - GymBeam
  98%
  98% (31)
  4690 Ft
 5. D3-vitamin 2000 IU - GymBeam
  D3-vitamin 2000 IU - GymBeam
  97%
  97% (92)
  1160 Ft
 6. Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  D3+K1+K2 Forte vitamin - GymBeam
  100%
  100% (24)
  3690 Ft
 7. Vita Pink Multivitamin - BeastPink
  Vita Pink Multivitamin - BeastPink
  99%
  99% (91)
  3990 Ft
 8. Mutivitamin Men‘s Essentials - GymBeam
  Men’s Essentials Multivitamin - GymBeam
  98%
  98% (12)
  4300 Ft
 9. Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  93%
  93% (13)
  17670 Ft
 10. Yummies Multivitamin - GymBeam
  Yummies Multivitamin - GymBeam
  100%
  100% (102)
  2690 Ft
 11. Essentials VitaPack - GymBeam
  Essentials VitaPack – GymBeam
  100%
  100% (7)
  6490 Ft
 12. Vitamin C 500 g - GymBeam
  C-vitamin por - GymBeam
  97%
  97% (50)
  1720 Ft
 13. B-Komplex vitamin 120 tabl - GymBeam
  B-Komplex vitamin 120 tab. - GymBeam
  99%
  99% (26)
  1690 Ft
 14. E Vitamin 60 kapsz - GymBeam
  E-vitamin (tokoferol) 60 kapsz - GymBeam
  100%
  100% (8)
  1680 Ft
 15. Vitality Complex Drink - GymBeam
  Vitality Complex Drink - GymBeam
  83%
  83% (37)
  5160 Ft
 16. Vitamin C + D3 1000 IU - GymBeam
  C-vitamin + D3 1000 IU - GymBeam
  100%
  100% (6)
  1690 Ft
 17. B-Complex Forte - GymBeam
  B-Complex Forte vitamin – GymBeam
  100%
  100% (14)
  1990 Ft
 18. Liposomal Multivitamin - GymBeam
  Liposzomális multivitamin - GymBeam
  100%
  100% (2)
  7670 Ft
 19. Vegan Multivitamin - GYMQUEEN
  Vegan Multivitamin - GYMQUEEN
  71%
  71% (7)
  1490 Ft
 20. ZMB6 - GymBeam
  ZMB6 - GymBeam
  90%
  90% (53)
  1990 Ft
 21. Vitamin C 1000 mg - NOW Foods
  C-vitamin 1000 mg - NOW Foods
  100%
  100% (4)
  3290 Ft
 22. D3 + K1 + K2 vitamin - GymBeam
  D3+K1+K2 vitamin - GymBeam
  95%
  95% (40)
  1990 Ft
 23. Opti-Men - Optimum Nutrition
  Opti-Men - Optimum Nutrition
  95%
  95% (25)
  7190 Ft
 24. Inositol - GymBeam
  Inozitol (B8-vitamin) - GymBeam
  100%
  100% (2)
  2690 Ft
 25. Curcumin + Vitamin E - GymBeam
  Kurkumin + E-vitamin - GymBeam
  87%
  87% (9)
  2990 Ft
 26. Daily Formula - Universal Nutrition
  Daily Formula 100 tab - Universal Nutrition
  88%
  88% (10)
  3590 Ft
 27. Nexgen® Pro Multivitamin - Reflex Nutrition
  Nexgen® Pro Multivitamin - Reflex Nutrition
  100%
  100% (6)
  7150 Ft
 28. Tribu ZMA 90 tab Amix
  Tribu ZMA 90 tab - Amix
  100%
  100% (4)
  6990 Ft
 29. Vitamín C 1000 mg - GymBeam
  C-vitamin 1000 mg – GymBeam - 20 tab
  99%
  99% (51)
  790Ft
 30. Vitamin C + zinc - GymBeam
  C-vitamin + cink - GymBeam
  100%
  100% (8)
  1990 Ft

Termékek 1-30 101 - ból