Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Izotóniás italok

Izotóniás italok

Izotóniás italok

Izotóniás italok - a gyors folyadék-, ásványi anyagok-, ionok pótlására alkalmasak, amelyekre a testnek szüksége van. A megterhelő edzés során az izzadással nem csak a káros anyagok és a víz, de a fontos ásványok, mint a nátrium, kálium és magnézium is kiválasztódnak. Így a test számos iont veszít el, épp ezért a szervezet nem lesz egyensúlyban.

Mutass többet

Miért válasszuk az ionos italt?

· pótolja az elvesztett folyadékot,
· segít megelőzni az izomgörcsöket és a rohamokat,
· pótolja az ásványokat és ionokat,
· pótolja a szükséges energiát a sportnál,
· megtartja a teljesítmény konstans szintjét,
· megakadályozza az ájulást.

 

Hogyan válasszuk ki az ionos italt?

Az ionos- vagy sportitalok főleg az összetételükben és a bennük lévő aktív anyagok, ionok mértékében különböznek. Ezt ún. tonicitásnak nevezik. Ezt az ital koncentrációt a vérplazma tonicitásával hasonlíthatjuk össze, ez alapján így különböztetjük meg az italokat:

• Hipotóniás italok- kisebb a tonicitásuk, mint a vérplazmának,
• Izotoniás italok- egyforma a tonicitásuk, tehát az oszmotikus anyag tartalom ugyanannyi a vérplazmában is,
• Hipertóniás italok- kisebb a tonicitásuk, mint a vérplazmának.

1. Hipotóniás italok

A hipotóniás italok a leghasználatosabbak olyan fizikai aktivitásnál, amely kevesebb, mint egy órán át tart, kevesebb mértékű iont tartalmaz, mint a vérplazma. A szervezet hidratálására használhatjuk és a hosszabb időtartamú megterhelésnél alkalmasak, amikor a szervezet sokat izzad, legyen az futás vagy biciklizés. Ez azért van, mert a hipotóniás italok biztosítják az edzés alatt a szervezet gyors hidratálását, pótolják az ásványokat, miközben a szénhidráttartalmuk nagyon alacsony. Jellemző rájuk, hogy gyorsan felszívódnak, és nagyon gyorsan pótolják a szervezetben a folyadékot, épp ezért ideálisak az edzések alatt. Ráadásul minimális mennyiségben olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint a kálium, kalcium, magnézium, króm, B6 vitamin, C vitamin és egyebek. 

Összesítés:

• alkalmas olyan leterhelésnél, amely kevesebb, mint 1 órán át tart,
• ideális a könnyebb edzéseknél,
• ajánlatos őket edzés előtt, alatt és után fogyasztani,
• biztosítják a gyors hidratálást,
• gyorsan felszívódnak,
• pótolják az ásványi anyagokat és vitaminokat,
• kevés szénhidrátot tartalmaznak.

 

2. Izotóniás italok

Az izotóniás italok ugyanolyan arányban tartalmaznak ionokat, mint a vérplazma és a szervezet ionizálására használhatjuk. Mindenütt használhatók, ahol nagyobb az izzadás és a leterhelés nem több, mint 1 óra, pl. a squash vagy a tenisz. Ilyen leterhelésnél, amely állóképességi sport, de nagyon sok izomerőt igényel, az izzadtság lényegesen koncentráltabb és ez nem csak folyadékvesztéshez, de ionvesztéshez is vezet. Épp ezért fontos a nagyobb mennyiségű ionpótlás, főleg a nátrium, kálium, magnézium és kalcium. Az izotóniás italok folyadék-, fontos elektrolit-, ásványi anyag- és szénhidrátforrások, kb. 6-8%-on. Épp ezért ideálisak a megerőltetőbb csoportos sportokhoz, mivel gyors energiaforrásként szolgálnak.  

Összesítés:

• az egy órán belüli leterheléshez túlzott izzadással,
• ideális az intenzív-, állóképességi- és erőnléti edzéseknél,
• ajánlott edzés előtt vagy után fogyasztani,
• tökéletesen pótolják az elvesztett ionokat és ásványokat,
• nem hidratálnak eléggé,
• magasabb a szénhidrát tartalmuk és gyors energiaforrást jelentenek.

 

3. Hipertóniás italok

A hipertóniás italokban igazán magas az ionkoncentráció, ráadásul még magasabb, mint a vérplazmában. Ha nem figyelünk oda, akkor felborulhat a sportoló belső egyensúlya, a fizikai teljesítménye ill. az edzésterve. Abban az esetben, ha gyógyászati célra használják, akkor nem is szájon át, hanem intravénásan adják, néhány esetben azonban sportolásnál is használják. Ez leginkább akkor fordul elő, ha az ásványokon kívül a glikogén tartalékokat is pótolni kell az edzés után. Olyan a szénhidráttartalmuk, amelyek főleg a regenerálódás fázisában hasznosak.

Összesítés:

• sportolásnál csak nagyon ritkán használatosak, inkább csak gyógyászati célokra,
• magasabb a szénhidráttartalmuk és pótolják a glikogént,
• hasznosak a regenerálásra.

 

Az ionos italok 

Az ionos italok vásárlásánál mindenképp figyelembe kell venni, hogy min is van az ionos italnál a hangsúly, amivel még párosul az az idő, hogy mikor is kell fogyasztani ahhoz, hogy minden létezőt előnyt kihasználjunk, amit csak nyújt. 3 alap típusú irány létezik:

1. A szervezet hidratálása, amely szorosan összefügg a napi folyadékbevitellel. Erre a célra alkalmasak a hipotóniás ionos italok, de a víz és a nem édesített vizek is. 

2. A szervezet ionizálása, amely szorosan összefügg a megterheléssel és az izzadtság által elvesztett ásványokkal és vitaminokkal. Ebben az esetben a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy az izotóniás italt rögtön edzés előtt, alatt vagy extrém esetekben akár a fizikai aktivitás után fogyasztjuk.

3. A szervezet regenerálása, amely nagyon fontos hozzátartozója az egész edzésnek. Ebben az esetben olyan italokról beszélünk, amelyek a szervezetnek olyan fontos anyagokat adnak, amelyek védik az izomtömeget és regenerálják a sejteket. Kizárólag csak a fizikai megterhelés után fogyasztandók, ezek főleg a hipertóniás italok. 

 

Mi érdekelhet még minket az ionos italok vásárlásánál?

Az ital állaga - tehát, hogy folyékony, leggyakrabban szirup koncentrátum a hipotóniás italok esetében, vagy por formájú az izotóniás italok esetében. A szirup koncentrátumnak a por formával szemben az az előnye, hogy nem kell elkeverni, így a használata egyszerűbb. A por formájú italok elkeverése tovább tart, és amennyiben a por egy kis folyadékkal is érintkezik, az ionos italt már nem is lehet majd tökéletesen elkeverni. 

A tárolás egyszerűsége - a szirupos ionos italokat felbontás után száraz és hűvös helyen, vagy a hűtőszekrényben tárolhatjuk. A por formájúnál ez kicsit összetettebb, mivel vigyázni kell arra, hogy ne érje nedvesség, ami azonban nagyon könnyen megtörténhet. 

Az ital íze - ez a faktor a döntésnél fontos, de elég individuális. Mindenkinek valami más ízlik.

elrejt
Vásárlási beállítások
Category
Gyártó
Csomagolás (ml)
Csomagolás (g)
Ízesítés
Állag
Összetétel
Termékcímkék
Ár
Ár - tól - to
Szűrés
  • Vegetáriánus (13)
  • Vegán (7)
  • Gluténmentes (11)
  • Laktózmentes (11)
  • BIO (13)
  • GMO mentes (6)
  • Mesterséges édesítő mentes (1)
  • Műanyag csomagolás mentes (1)
  • Aszpartám mentes (13)
 1. Hot Sport Drink - Activlab
  Rating:
  86 % (8)
  Akciós ár 2 490 Ft
 2. Iso Active - ActivLab
  Rating:
  100 % (14)
  Akciós ár 190 Ft
 3. Isodrinx izotóniás ital - Nutrend
  Rating:
  100 % (6)
  Akciós ár 3 050 Ft
 4. Unisport Zero - Nutrend
  Rating:
  100 % (8)
  Akciós ár 5 260 Ft
 5. Unisport - Nutrend
  Rating:
  98 % (19)
  Akciós ár 3 440 Ft
 6. FueRide - Gymbeam
  Rating:
  0 % (0)
  Akciós ár 3 580 Ft
 7. Izotóniás ital – Bodylab24
  Rating:
  0 % (0)
  Akciós ár 5 290 Ft
 8. Izotóniás ital - GYMQUEEN
  Rating:
  0 % (0)
  Akciós ár 7 140 Ft
 9. Regener - Nutrend
  Rating:
  0 % (0)
  Akciós ár 6 990 Ft
 10. ChampION Sports Fuel 1000 ml - Amix
  Rating:
  100 % (1)
  Akciós ár 6 190 Ft
 11. Zero sportital - OSHEE
  Rating:
  100 % (1)
  Nincs raktáron

13 termékek

Nem találod, amit keresel? Lépj velünk kapcsolatba.