Ionos italok

 

Az ionos italok a gyors folyadék-, ásványi anyagok-, ionok pótlására alkalmasak, amelyekre a testnek szüksége van. A megterhelő edzés során az izzadással nem csak a káros anyagok és a víz, de a fontos ásványok, mint a nátrium, kálium és magnézium is kiválasztódnak. Így a test számos iont veszít el, épp ezért a szervezet nem lesz egyensúlyban.  

olvasd tovább

Miért válasszuk az ionos italt?

· pótolja az elvesztett folyadékot,
· segít megelőzni az izomgörcsöket és a rohamokat,
· pótolja az ásványokat és ionokat,
· pótolja a szükséges energiát a sportnál,
· megtartartja a teljesítmény konstans szintjét,
· megakadályozza az ájulást.

 

Hogyan válasszuk ki az ionos italt?

Az ionos- vagy sportitalok főleg az összetételükben és a bennük lévő aktív anyagok, ionok mértékében különböznek. Ezt ún. tonicitásnak nevezik.  Ezt az ital koncentrációt a vérplazma tonicitásával hasonlíthatjuk össze, és ez alapján ezeket különböztetjük meg:

• Hipotoniás italok- kisebb a tonicitásuk, mint a vérplazmának,
• Izotoniás italok- egyforma a tonicitásuk, tehát  az oszmotikus anyag tartalom  ugyanannyi a vérplazmában is,
• Hipertóniás italok- kisebb a tonicitásuk, mint a vérplazmának.

1. Hipotóniás italok

A hipotóniás italok a leghasználatosabbak olyan fizikai aktivitásnál, amely kevesebb, mint egy órát tart, és kevesebb mértékű iont tartalmaz, mint a vérplazma. A szervezet hidratálására használhatjuk, és a hosszabb időtartamú megterhelésnél alkalmasak, amikor a szervezet sokat izzad, legyen az futás vagy biciklizés. Ez azért van, mert a hipotóniás italok bebiztosítják az edzés alatt a szervezet gyors hidratálását, pótolják az ásványokat, miközben a szénhidráttartalmuk nagyon alacsony. Jellemző rájuk, hogy gyorsan felszívódnak, és nagyon gyorsan pótolják a szervezetben a folyadékot, épp ezért ideálisak az edzések alatt. Ráadásul minimális mennyiségben olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint a kálium, kalcium, magnézium, króm, B6 vitamin, C vitamin és egyebek. 

 

Összesítés:

• alkalmas olyan leterhelésnél, amely kevesebb, mint 1 óráig tart,
• ideális a könnyebb edzéseknél,
• ajánlatos őket edzés előtt, alatt és után fogyasztani,
• bebiztosítják a gyors hidratálást,
• gyorsan felszívódnak,
• pótolják az ásványi anyagokat és vitaminokat,
• kevés szénhidrátot tartalmaznak.


Izotoniás italok

Az izotóniás italok ugyanolyan arányban tartalmaznak ionokat, mint a vérplazma és a szervezet ionizálására használhatjuk. Mindenütt kihasználhatók, ahol nagyobb az izzadás és a leterhelés nem több, mint 1 óra, pl. a squash vagy a tenisz. Ilyen leterhelésnél, amely állóképességi sport, de nagyon sok izomerőt igényel, az izzadtság lényegesen koncentráltabb és ez nem a folyadékvesztéshez, de az ionvesztéshez vezet. Épp ezért fontos a nagyobb mennyiségű ionpótlás, főleg a nátrium, kálium, magnézium és kalcium. Az izotóniás italok folyadék-,  fontos elektrolit-, ásványi- és szénhidrátforrások, kb. 6-8%-on. Épp ezért ideálisak a megerőltetőbb csoportos sportokhoz, mivel gyors energiaforrásként szolgálnak.  

 

Összesítés:

• az egy órán belüli leterheléshez túlzott izzadással,
• ideális az intenzív-, állóképességi- és erőnléti edzéseknél,
• ajánlott edzés előtt vagy után fogyasztani,
• tökéletesen pótolják az elvesztett ionokat és ásványokat,
• nem hidratálnak eléggé,
• magasabb a szénhidrát tartalmuk és gyors energiaforrást jelentenek.


Hipertóniás italok

A hipertóniás italokban igazán magas az ionkoncentráció, ráadásul még magasabb, mint a vérplazmában. Ha nem figyelünk oda, akkor felborulhat a sportoló belső egyensúlya, és a fizikai teljesítménye ill. az edzésterve. Még ha inkább gyógyászati célra is vannak használva, ahol inkább nem szájon át, de intravénásan van adva, néhány esetben azonban sportolásnál is ki van használva. Ez leginkább akkor fordul elő, ha az ásványokon kívül a glikogén tartalékokat is pótolni kell az edzés után. Olyan a szénhidráttartalmuk, amelyek főleg a regenerálódás fázisában hasznosak.

 

Összesítés:

• sportolásnál csak nagyon kevésszer használatosak, inkább csak gyógyászati célokra,
• magasabb a szénhidráttartalmuk és pótolják a glikogént,
• hasznosak a regenerálásra.


Az izotóniás italok 

Az ionos italok vásárlásánál mindenképp figyelembe kell venni, hogy min is van az ionos italnál a hangsúly, amihez még párosul az idő, ill. hogy mikor is kell fogyasztani ahhoz, hogy minden létezőt kihasználjunk belőle, amit csak nyújt. 3 alap típusú irány létezik:

 

1. A szervezet hidratálása, amely szorosan összefügg a napi folyadékbevitellel. Erre a célra alkalmasak a hipotóniás ionos italok, de a víz és a ne édesített vizek is. 

2. A szervezet ionizálása, amely szorosan összefügg a megterheléssel és az izzadtság által elvesztett ásványokkal és vitaminokkal. Ebben az esetben a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy az izotóniás italt rögtön edzés előtt, alatt vagy extrém esetekben akár a fizikai aktivitás után fogyaszuk.

3. A szervezet regenerálása, amely nagyon fontos hozzátartozója az egész edzésnek. Ebben az esetben olyan italokról beszélünk, amelyek a szervezetnek olyan fontos anyagokat adnak, amelyek védik az izomtömeget és regenerálják a sejteket. Kizárólag csak a fizikai megterhelés után fogyasztandók, és ezek főleg a hipertóniás italok. 


Mi egyéb érdekelhet még minket az izotóniás italok vásárlásánál?

Az ital állaga - tehát, hogy folyékony, leggyakrabban szirup koncentrátum a hipotóniás italok esetében, vagy por formájú az izotóniás italok esetében. A szirup koncentrátumnak a por formával szemben az az előnye, hogy nem kell szétkeverni, így a használata egyszerűbb. A por formájú italok szétkeverése tovább tart, és amennyiben a por egy kis folyadékkal is érintkezik, az ionos italt már nem is lehet majd tökéletesen elkeverni. 

A tárolás egyszerűsége - a szirupos ionos italokat felbontás után száraz és hűvös helyen, vagy a hűtőszekrényben tárolhatjuk. A por formájúnál ez kicsit összetettebb, mivel vigyázni kell arra, hogy ne érje nedvesség, ami azonban nagyon könnyen megtörténhet. 

Az ital íze - ez a faktor a döntésnél elég fontos, de elég individuális. Mindenkinek valami más ízlik.

elrejteni a leírást
terméket
Tételek 1-12-ig. Össz: 16
1 2 3
Új
Unisport - Nutrend

2 690,00 Ft - tól

Új
Iso Active - ActivLab

190,00 Ft - tól

Új
Run & Bike Electrolytes 700 ml - ActivLab

690,00 Ft

590,00 Ft

Hot Sport Drink - Activlab

2 890,00 Ft - tól

Új
VitarGo 900 g - Scitec Nutrition

7 190,00 Ft

5 490,00 Ft

VitarGo 900 g
VitarGo 900 g - Scitec Nutrition
Új

7 190,00 Ft

5 490,00 Ft

Új
Isodrinx izotóniás ital - Nutrend

2 590,00 Ft - tól

Új
Unisport Zero - Nutrend

4 790,00 Ft - tól

Új
Isotec Endurance 1000 g - Scitec Nutrition

4 490,00 Ft

3 090,00 Ft

Új
ChampION Sports Fuel 1000 ml - Amix

6 190,00 Ft

4 790,00 Ft

ChampION 1000 ml  AmixChampION 1000 ml  Amix
ChampION Sports Fuel 1000 ml - Amix
Új

6 190,00 Ft

4 790,00 Ft

Új
Izotóniás Ital - Vitamin Drink Liquid 1200 ml - Vitalmax

4 090,00 Ft

3 090,00 Ft

terméket
Tételek 1-12-ig. Össz: 16
1 2 3
Kategóriák
Frankys Bakery+
Kiszerelés+
Ízek+
Ár
Ft152
Ft5478