Tömegnövelők és szénhidrátok

 

tömegnövelők szénhidrátos kiegészítők, amelyek segítenek elérni a megfelelő testsúlyt a sportolóknál és a hétköznapi embereknél is. A feladatuk pótolni a glikogén tartalékokat az izmokban, amelyek elősegítik a szervezet magasabb teljesítményét és kitartását a megerőltetés során. Épp a kiegyensúlyozott tápértékeinek köszönhetően helyettesíthető vele egy étkezés naponta. A sportolók a tömegnövelőkön a megnövekedett energianyereségnek köszönhetően értékelik a megnövekedett teljesítményt és az erőt, amely minden kétség nélkül fontos az izomtömegnöveléshez.

olvasd tovább

A tömegnövelők  bevitele bebiztosítja a napi szénhidrátbevitelt, a szervezetnek fehérjét is nyújt. A tömegnövelő kiválasztását és a mennyiségét a testsúlyhoz és a kívánt tömegnövekedéshez mérten kell kiválasztani. A legideálisabb a tömegnövelőt edzés után azonnal fogyasztani, tízóraiként vagy uzsonnára, de soha nem este vacsoraként. Kombinálható fehérjével, kreatinnal, stimulálóval, aminosavval, ízületvédővel, de semmilyen esetben sem kombinálható zsírégetővel.  

 

A tömegnövelők kategóriája tartalmaz 10%-os tömegnövelőket, 11-30%-os tömegnövelőket, gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat és glükózt. A tömegnövelőket a fehérjetartalmuk alapján különböztetjük meg, a 10%-os fehérjetartalmú tömegnövelők az izomtömegnövelésre de regenerálódásra is szolgálnak. A 11-30%-os fehérjetartalmú tömegnövelők célja a gyors testsúly- és a masszív izomtömegnövekedés. A 31-40%-os fehérjetartalmú tömegnövelők sportolók számára ajánlott, akik gyorsabb testsúly - és izomtömegnövelésre vágynak, ráadásul garantálja a gyorsabb regenerációt is. A lassú tömegnövelők szénhidrát összetevőket és olyan kiegészítőket tartalmaznak, amelyek elegendő energiát nyújtanak, amivel bebiztosítják az izomtömegnövelést és a glikogén tartalékok pótolását. A gyors felszívódású tömegnövelőknél épp ellenkezőleg, olyan táplálékkiegészítők találhatóak, amelyek alkalmas olyan sportolóknak, akik nem tudnak meghízni. A glükóz, ismertebb nevén szőlőcukor, amely nem igényel felbomlást és emésztést, aminek köszönhetően azonnal bejut a vérbe és azonnali energiaforrásként szolgál.  

 

 

A tömegnövelők és a hatásaik

• izomépítés,
• elegendő energiabevitelt biztosítanak az izomszövetnövekedéshez,
• javítják a szervezet regenerálódását egy megterhelő edzés után,
• védik az izomtömeget a sérüléstől a fizikai megterhelés következtében,
• hatékonyan növelik az izomglikogén tartalékot,
• csökkentik a zsírszövet kialakulását.


Hogyan válasszunk tömegnövelőt?

A tömegnövelő egy magas szénhidrát- és fehérjetartalmú táplálékkiegészítő, amely a gyors izomtömeg- és testsúlynövekedésre szolgál. Ez egy olyan por formájú táplálékkiegészítő, amely vízben vagy tejben oldódik. 

A tömegnövelő kiválasztása elsősorban a kalóriabevitel szükségletétől függ. Amennyiben a táplálkozásban inkább a több fehérjét részesítitek előnyben, úgy kevesebb szénhidráttartalmú tömegnövelőt válasszatok. És fordítva, ha olyan típusúak vagytok, akik nehezen híznak meg, akkor nektek a kevesebb fehérjetartalmú tömegnövelő lesz az ideális. De ez azért nem ennyire egyszerű. A piac számtalan tömegnövelőt kínál az egyes összetevők különböző százalékarányú tartalmával. Hogyan is válasszuk így ki a megfelelő tömegnövelőt? 

 


A tömegnövelő kiválasztása a fehérjearány alapján

Tömegnövelők 10%-ig

Ezek olyan tömegnövelők, amelyek 10%-ig tartalmaznak fehérjét. Ez azt jelenti, hogy kevesebb a fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, ellenben nagyobb a szénhidráttartalmuk. Ezek edzés után ideálisak a glikogén tartalékok pótlására, amelyek a fizikai megterhelés során elhasználódtak az izmokból. Ez a fehérjeszázalékarányú tömegnövelő olyan sportolóknak ajánlott, akikne a célja főleg a testsúlynövekedés, mivel problémát okoz nekik meghizni.

 

Tömegnövelők 11-30%-ig 

Ebbe a csoportba azok a táplálékkiegészítők tartoznak, amelyeknek a 11-30% között mozog a fehérjetartalmuk, a többi százalékot ásványi anyagok, vitaminok, egyszerű és összetett szénhidrátok alkotják. Az egyszerű szénhidrátok az edzés után azonnali energiát adnak, az összetett szénhidrátok folyamatosan fognak felszabadulni. A szervezet így állandó cukorpótlást kap. Abban az esetben, ha azon gondolkodsz, hogy ezt a fehérjetartalmú tömegnövelőt választod, akkor valószínűleg azokhoz az emberekhez tartozol, akiknek nincs annyira nagy gondjuk a hízással, de nincs gyors anyagcseréjük. 

 

Tömegnövelők 31-40%-ig

A 31-40%-os fehérjetartalmú tömegnövelők a legjobb minőségű tömegnövelők. A magas fehérjearányon kívűl gyakran tartalmaznak elegendő mennyiségű aminosavat, kreatint és természetesen vitaminokat és ásványi anyagokat. Olyan sportolók számára ideális, akik megakarják növelni a kalóriabevitelüket de nem vágynak testsúlygyarapodásra, inkább az izomtömegnövelést részesítik előnyben.


A tömegnövelő kiválasztása a testalkat szerint

Még mielőtt kiválasztjuk a megfelelő tömegnövelőt, fontos megmagyarázni, ki mindenki is használ tömegnövelőt. Főleg olyan sportolók használják, akiknek nagy az energiakiadásuk, legyenek azok erősportolók, fighterek, hokisták vagy focisták, vagy olyan emberek, akiknek gondjuk van a hizással, tehát ektomorf típusok. Nézzük meg tehát a tömegnövelők felosztását a testalkat szerint.. 

 

1. Akiknek problémájuk van a testsúlygyarapodással

Ha ebbe a csoportba tartoztok, akkor valószínűleg gyors az anyagcserétek, kevés az izomtömegetek és a testzsírotok. Ennek a csoportnak szánt tömegnövelők főleg összetételben és árban különböznek. A legideálisabbak számotokra azok a tömegnövelők, amelyeknek magas az egyszerű cukortartalmuk. De ez nem gond, mert ezt gyorsan elhasználjátok. Részesítsétek előnyben a mennyiséget a minsőg előtt, és válasszatok 10%-os fehérjetartalmú tömegnövelőket. 

 

2. Akiknek kevesebb problémát okoz a testsúlygyarapodás

Ebbe a csoportba olyan embereket sorolunk, akiknek már sikerült néhány kilót felszedniük, de nem elég gyors az anyagcseréjük. Nekik ideális az a tömegnövelő, amelyben közepes- vagy magas minőségű a szénhidráttartalom, amely egyszerű és összetett cukrokat is tartalmaz. Ezek a szervezetben folyamatosan oldódnak fel, és a szervezetnek állandó cukorellátást biztosít. Részesítsétek előnyben a minőséget a mennyiség előtt, és válasszátok a 11-30%-os fehérjetartalmú tömegnövelőket. 

 

3. Meg akarsz hízni, de nem vagy ektomorf?

Ebben a csoportban a legjobb minőségű és a legideálisabb tömegnövelők vannak, mivel minden, amit megesztek, az lerakódik a testeteken. Nincs szükségetek fölösleges egyszerű cukrokra, amelyek a testben zsírként rakódna el. Számotokra ideális ez a komplex tömegnövelő, magas aminosav-, kreatin és 31,40%-os fehérjetartalommal.

 

Mire kell figyelnünk a tömegnövelő vásárlásánál?

Ha izomtömegnövelésre és nem zsirnövekedésre vágytok, akkor a következő pontokra kellene odafigyelni, amelyek segitenek megkülönböztetni a minőségi tömegnövelőt a kevésbé minőségi tömegnövelőtől.  

 

1. TELÍTETT ZSÍRTARTALOM

A telített zsírok olyan zsírok, amelyeket biztos nem akarunk fölöslegesen fogyasztani. Amennyiben egy tömegnövelő sok telített zsírt tartalmaz, az azt jelenti, hogy egy olcsóbb és kevésbé minőségi termékről van szó. Egy adag tömegnövelőnek nem kellene több mint 5-10 g telített zsírt tartalmaznia. A tápértéktáblázatban le kellene ellenőrizni mennyi zsírt is képvisel az egész termékből a telített zsír. Amennyiben a termékben 20g zsírból 18 g a telített zsír, akkor biztos nem kellene ezt fogyasztani. A magas telített zsírtartalom egy olcsó termékre utal, amely csak még több zsír lerakódását teszi lehetővé.    

 

 

2. KOLESZTERIN

Figyelni kellene a koleszterinre is. Általánosságban érvényes, hogy ha egy adagban több, mint 100 mg a koleszterin van, az már túl sok. Némely termékek ráadásul 180 mg koleszterint tartalmaznak egy adagban. Tehát erre vigyázzunk.

 

3. CUKROK

A tömegnövelők sokszor tele lehetnek cukorral. Az efféle tömegnövelők gyártóinak az a célja, hogy megnöveljék a kalóriatartalmat a jobb íz érdekében. A legtöbb esetben a nagyobb cukortartalom nem kívánatos, amennyiben az izomtömegnövelés az elsődleges cél.

A legjobb minőségű kb. 30g vagy még kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, az olcsóbbak kb 70g-ot tartalmaznak 1 adagban. Az összetételben meg kell figyelni azt is, hogy milyen cukrot tartalmaz az adott termék. A minőségi cukrok közé tartozik a maltodextrin, a dextróz, palatinóz, stb.

 

 

4. A FEHÉRJE TARTALMA ÉS A FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁJA

Minden minőségi tömegnövelő általában tejsavó fehérjéből van, és kb 40-60g fehérjét tartalmaz minden adagban. Ám, ha figyelnek a minőségre, akkor meg kellene figyelni a feldolgozás technológiáját is.

 

 

A tejsavó és tejfehérje felosztása a feldolgozás minősége szerint:

  • Natív tejsavó izolátum – minőségi fehérjeforrás
  • CFM (keresztező filtrálás),mikrofiltrált vagy ultrafiltrált tejsavó fehérje, tejizolátum vagy koncentrátum- standard fehérjeforrás
  • Tejsavó koncentrátum, ioncsere, szárított tejsavó, szárított tej- olcsó fehérjeforrás

 

A kazein minősége szerinti felosztás:

  • Micelláris kazein- minőségi forrás
  • Kazeinát, nátrium- kazeinát- olcsó (kémiailag denaturált)forrás

                             

A tojásfehérje minősége szerinti felosztás:

  • Tojásfehérje izolátum- minőségi forrás
  • Szárított tojásfehérje- olcsó forrás, mivel magas a nátrium tartalma

 

A növényi fehérje minősége szerinti felosztás:

  • Fehérje izolátum borsóból, fehérjeizolátum szójából- minőségi és teljes értékű forrás
  • Szójakoncentrátum- olcsó forrás aflatoxin penész rizikójával

 

5. A FEHÉRJE ARÁNYA A SZÉNHIDRÁTTAL SZEMBEN

Általában azt mondhatnánk, hogy a fehérjék szénhidráttal szembeni aránya, amely biztosítja a tömegnövelést, az hozzávetőlegesen 1:2. Minden 1g-nyi fehérje után 2g szénhidrátot kellene bevinnünk. Amennyiben a fehérjetartalom magas, akkor a kalória nagyobb részét épp a fehérjéből nyerjük.

 

6. LAKTÓZ

Biztos nem szabad elfelejtenünk a nem megemésztett laktózt sem. Ez az adat a minőségi termékeknél fel van tüntetve. Ha a legjobb minőséget keresitek, akkor 5%-os laktóztartalmat javaslunk (5g-ig 100g termékre). Abban az esetben, hogy ez az adat hiányzik a tápérték táblázatból, ellenőrizze az egyszerű cukor tartalmat, amely megmutatja a laktóz mennyiséget. Ám ha az egyszerű cukortartalom sincs benne a táblázatban, akkor ezt a terméket nem ajánljuk, mert a legnagyobb valószínűséggel magas a laktóztartalma, amely csökkenti a termék emészthetőségét. Ez egyszerű. Ha a termék alacsony százalékarányban tartalmaz laktózt, akkor ezzel minden gyártó nagyon szeret dicsekedni. Amennyiben ez másképp van, akkor inkább arra fog törekedni, hogy ezt eldugja.

 

7. ÍZ

Amennyiben 4-5kg táplálékkiegészítőt akarnak venni, és azt szeretnék, hogy biztos jó legyen az íze, akkor édemes előtte megnézni a többi vásárló véleményét, akik biztos véleményezik az ízét is. Talán akár naponta 2-3 alkalommal is fogják ezt a tömegnövelőt fogyasztani, így inkább legyenek biztosak az ízében.

 

 

8. ÁR VS. MINŐSÉG

Minden minőségi tömegnövelőre a piac legalább 10 olcsóbb  alternatívát kínál. Az igazság azonban az, hogy legszívesebben nem is fogyasztanátok ezeket. Próbálják meg megtalálni az arany középutat. Amennyiben egy olcsóbb tömegnövelőt választtok, hízni ugyan fogtok, de minden felhízott kilo zsír lesz és nem izmok.

elrejteni a leírást
terméket
Tételek 1-12-ig. Össz: 52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Új
Gainer 737 3000 g - Megabol

8 190,00 Ft

3 890,00 Ft

Új
Maltodextrin - Gym Beam

1 490,00 Ft - tól

Új
Dextróz 1000 g - Gym Beam

1 390,00 Ft

1 090,00 Ft

dextróz, szőlőcukor
Dextróz 1000 g - Gym Beam
Új

1 390,00 Ft

1 090,00 Ft

Új
Whey Mass Gain tömegnövelő 3000 g - Megabol

9 990,00 Ft

5 990,00 Ft

Whey Mass Gain tömegnövelő 3000 g - MegabolWhey Mass Gain tömegnövelő 3000 g - Megabol
Whey Mass Gain tömegnövelő 3000 g - Megabol
Új

9 990,00 Ft

5 990,00 Ft

Új
Mass Up tömegnövelő - Activlab

1 990,00 Ft - tól

Új
True-Mass izomtömegnövelő 2640 g - BSN

20 390,00 Ft

13 090,00 Ft

Új
Protein Breakfast 1000 g - ActivLab

3 790,00 Ft

2 690,00 Ft

Protein BreakfastProtein BreakfastProtein Breakfast
Protein Breakfast 1000 g - ActivLab
Új

3 790,00 Ft

2 690,00 Ft

terméket
Tételek 1-12-ig. Össz: 52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kategóriák
Frankys Bakery+
Kiszerelés+
Ízek+
Ár
Ft325
Ft19391