Tömegnövelők és szénhidrátok

 

Tömegnövelők és szénhidrátok

Tömegnövelők és szénhidrátok

tömegnövelők szénhidrátos kiegészítők, amelyek segítenek elérni a megfelelő testsúlyt a sportolóknál és a hétköznapi embereknél is. A feladatuk pótolni a glikogén tartalékokat az izmokban, amelyek elősegítik a szervezet magasabb teljesítményét és kitartását a megerőltetés során. Épp a kiegyensúlyozott tápértékeinek köszönhetően helyettesíthető vele egy étkezés naponta. A sportolók a tömegnövelők által, a megnövekedett energianyereségnek köszönhetően értékelik a megnövekedett teljesítményt és az erőt, amely minden kétség kívül fontos az izomtömegnöveléshez.

Mutass többet

A tömegnövelők bevitele biztosítja a napi szénhidrátbevitelt és a szervezetnek fehérjét is nyújt. A tömegnövelőt és a mennyiségét a testsúlyhoz és a kívánt tömegnövekedéshez mérten kell kiválasztani. A legideálisabb a tömegnövelőt edzés után azonnal fogyasztani, tízóraiként vagy uzsonnára, de soha nem este vacsoraként. Kombinálható fehérjével, kreatinnal, stimulálóval, aminosavval, ízületvédővel, de semmilyen esetben sem kombinálható zsírégetővel.  

 

A tömegnövelők kategóriája tartalmaz 10%-os tömegnövelőket, 11-30%-os tömegnövelőket, 31-40%-os tömegnövelőket, gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat és glükózt. A tömegnövelőket a fehérjetartalmuk alapján különböztetjük meg, a 10%-os fehérjetartalmú tömegnövelők az izomtömegnövelésre és regenerálódásra is szolgálnak. A 11-30%-os fehérjetartalmú tömegnövelők célja a gyors testsúly- és masszív izomtömegnövekedés. A 31-40%-os fehérjetartalmú tömegnövelők sportolók számára ajánlottak, akik gyorsabb testsúly- és izomtömegnövelésre vágynak, ráadásul garantálja a gyorsabb regenerációt is. A lassú tömegnövelők szénhidrát összetevőket és olyan kiegészítőket tartalmaznak, amelyek elegendő energiát nyújtanak és biztosítják az izomtömegnövelést, valamint a glikogén tartalékok pótlását. A gyors felszívódású tömegnövelőknél épp ellenkezőleg, olyan táplálékkiegészítők találhatóak, amelyek olyan sportolóknak alkalmasak, akik nem tudnak meghízni. A glükóz, ismertebb nevén szőlőcukor, nem igényel felbomlást és emésztést, aminek köszönhetően azonnal bejut a vérbe és azonnali energiaforrásként szolgál.  

 

A tömegnövelők hatásai

• izomépítés,
• elegendő energiabevitelt biztosítanak az izomszövetnövekedéshez,
• javítják a szervezet regenerálódását egy megterhelő edzés után,
• védik az izomtömeget a sérüléstől a fizikai megterhelés következtében,
• hatékonyan növelik az izomglikogén tartalékot,
• csökkentik a zsírszövet kialakulását.


Hogyan válasszunk tömegnövelőt?

A tömegnövelő egy magas szénhidrát- és fehérjetartalmú táplálékkiegészítő, amely gyors izomtömeg- és testsúlynövekedésre szolgál. Ez egy olyan por formájú táplálékkiegészítő, amely vízben vagy tejben oldódik. 


A tömegnövelő kiválasztása elsősorban a kalóriabevitel szükségletétől függ. Amennyiben a táplálkozásban inkább a több fehérjét részesítitek előnyben, úgy kevesebb szénhidráttartalmú tömegnövelőt válasszatok. És fordítva, ha olyan típusúak vagytok, akik nehezen híznak meg, akkor nektek a kevesebb fehérjetartalmú tömegnövelő lesz az ideális. De ez azért nem ennyire egyszerű. A piac számtalan tömegnövelőt kínál az egyes összetevők különböző százalékarányú tartalmával. Hogyan is válasszuk így ki a megfelelő tömegnövelőt? 


A tömegnövelő kiválasztása a fehérjearány alapján

Tömegnövelők 10%-ig

Ezek olyan tömegnövelők, amelyek 10%-ig tartalmaznak fehérjét. Ez azt jelenti, hogy kevesebb a fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, ellenben nagyobb a szénhidráttartalmuk. Ezek edzés után ideálisak a glikogén tartalékok pótlására, amelyek a fizikai megterhelés során felhasználásra kerültek az izmokból. Ez a fehérjeszázalékarányú tömegnövelő olyan sportolóknak ajánlott, akiknek a célja főleg a testsúlynövekedés, mivel problémát okoz nekik a hízás.

 

Tömegnövelők 11-30%-ig 

Ebbe a csoportba azok a táplálékkiegészítők tartoznak, amelyeknek 11-30% között mozog a fehérjetartalmuk, a többi százalékot ásványi anyagok, vitaminok, egyszerű és összetett szénhidrátok alkotják. Az egyszerű szénhidrátok az edzés után azonnali energiát adnak, az összetett szénhidrátok folyamatosan szabadulnak fel. A szervezet így állandó cukorpótlást kap. Abban az esetben, ha azon gondolkodsz, hogy ezt a fehérjetartalmú tömegnövelőt választod, akkor valószínűleg azokhoz az emberekhez tartozol, akiknek nincs annyira nagy gondjuk a hízással, de nincs gyors anyagcseréjük. 

 

Tömegnövelők 31-40%-ig

A 31-40%-os fehérjetartalmú tömegnövelők a legjobb minőségű tömegnövelők. A magas fehérjearányon kívül gyakran tartalmaznak elegendő mennyiségű aminosavat, kreatint és természetesen vitaminokat, ásványi anyagokat. Olyan sportolók számára ideális, akik meg akarják növelni a kalóriabevitelüket de nem vágynak testsúlygyarapodásra, inkább az izomtömegnövelést részesítik előnyben.


A tömegnövelő kiválasztása testalkat szerint

Még mielőtt kiválasztjuk a megfelelő tömegnövelőt, fontos elmondani, kik is használnak tömegnövelőt. Főleg olyan sportolók használják, akiknek nagy az energiakiadásuk, legyenek azok erősportolók, fighterek, hokisták vagy focisták, vagy olyan emberek, akiknek gondjuk van a hízással, tehát ektomorf típusok. Nézzük meg tehát a tömegnövelők felosztását a testalkat szerint.

 

1. Akiknek problémájuk van a testsúlygyarapodással

Ha ebbe a csoportba tartoztok, akkor valószínűleg gyors az anyagcserétek, kevés az izomtömegetek és a testzsírotok. Az ennek a csoportnak szánt tömegnövelők főleg összetételben és árban különböznek. A legideálisabbak számotokra azok a tömegnövelők, amelyeknek magas az egyszerű cukortartalmuk. De ez nem gond, mert ezt gyorsan elhasználjátok. Részesítsétek előnyben a minőséget a mennyiség előtt, és válasszatok 10%-os fehérjetartalmú tömegnövelőket. 

 

2. Akiknek kevesebb problémát okoz a testsúlygyarapodás

Ebbe a csoportba olyan embereket sorolunk, akiknek már sikerült néhány kilót felszedniük, de nem elég gyors az anyagcseréjük. Nekik ideális az a tömegnövelő, amelyben közepes- vagy magas minőségű a szénhidráttartalom, amely egyszerű és összetett cukrokat is tartalmaz. Ezek a szervezetben folyamatosan oldódnak fel és a szervezetnek állandó cukorellátást biztosítanak. Részesítsétek előnyben a minőséget a mennyiség előtt és válasszátok a 11-30%-os fehérjetartalmú tömegnövelőket. 

 

3. Meg akarsz hízni, de nem vagy ektomorf?

Ebben a csoportban a legjobb minőségű és a legideálisabb tömegnövelők vannak, mivel minden, amit megesztek, az lerakódik a testetekben. Nincs szükségetek fölösleges egyszerű cukrokra, amelyek a testben zsírként rakódnak le. Számotokra ideális ez a komplex tömegnövelő, magas aminosav-, kreatin és 31-40%-os fehérjetartalommal.

 

Mire kell figyelnünk a tömegnövelő vásárlásánál?

Ha izomtömegnövelésre és nem zsírnövekedésre vágytok, akkor a következő pontokra kellene odafigyelni, amelyek segítenek megkülönböztetni a minőségi tömegnövelőt a kevésbé minőségi tömegnövelőtől.  

 

1. TELÍTETT ZSÍRTARTALOM

A telített zsírok olyan zsírok, amelyeket biztos nem akarunk fölöslegesen fogyasztani. Amennyiben egy tömegnövelő sok telített zsírt tartalmaz, az azt jelenti, hogy egy olcsóbb és kevésbé minőségi termékről van szó. Egy adag tömegnövelőnek nem kellene több, mint 5-10 g telített zsírt tartalmaznia. A tápértéktáblázatban le lehet ellenőrizni, hogy mennyi zsírt is képvisel az egész termékből a telített zsír. Amennyiben a termékben 20g zsírból 18 g a telített zsír, akkor nem ajánlott ezt fogyasztani. A magas telített zsírtartalom egy olcsó termékre utal, amely csak még több zsír lerakódását teszi lehetővé.    

 

2. KOLESZTERIN

Figyelni kell a koleszterinre is. Általánosságban érvényes, hogy ha egy adagban több, mint 100 mg koleszterin van, akkor az már túl sok. Némely termékek ráadásul 180 mg koleszterint tartalmaznak egy adagban. Tehát erre vigyázzunk.

 

3. CUKROK

A tömegnövelők sokszor tele lehetnek cukorral. Az efféle tömegnövelők gyártóinak az a célja, hogy megnöveljék a kalóriatartalmat a jobb íz érdekében. A legtöbb esetben a nagyobb cukortartalom nem kívánatos, amennyiben az izomtömegnövelés az elsődleges cél.

A legjobb minőségűek kb. 30g vagy még kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, az olcsóbbak kb. 70g-ot tartalmaznak 1 adagban. Az összetételben meg kell figyelni azt is, hogy milyen cukrot tartalmaz az adott termék. A minőségi cukrok közé tartozik a maltodextrin, a dextróz, palatinóz stb.

 

4. A FEHÉRJE TARTALMA ÉS A FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁJA

Minden minőségi tömegnövelő általában tejsavó fehérjéből van, és kb. 40-60g fehérjét tartalmaz minden adagban. Ám, ha figyelnek a minőségre, akkor meg kellene figyelni a feldolgozás technológiáját is.

 

A tejsavó és tejfehérje felosztása a feldolgozás minősége szerint:

 • Natív tejsavó izolátum – minőségi fehérjeforrás
 • CFM (keresztező filtrálás) - mikrofiltrált vagy ultrafiltrált tejsavó fehérje, tejizolátum vagy koncentrátum- standard fehérjeforrás
 • Tejsavó koncentrátum, ioncsere, szárított tejsavó, szárított tej- olcsó fehérjeforrás

 

A kazein minősége szerinti felosztás:

 • Micelláris kazein - minőségi forrás
 • Kazeinát, nátrium-kazeinát - olcsó (kémiailag denaturált) forrás

                             

A tojásfehérje minősége szerinti felosztás:

 • Tojásfehérje izolátum - minőségi forrás
 • Szárított tojásfehérje - olcsó forrás, mivel magas a nátrium tartalma

 

A növényi fehérje minősége szerinti felosztás:

 • Fehérje izolátum borsóból, fehérjeizolátum szójából - minőségi és teljes értékű forrás
 • Szójakoncentrátum - olcsó forrás aflatoxin penész rizikójával

 

5. A FEHÉRJE ARÁNYA A SZÉNHIDRÁTTAL SZEMBEN

Általában azt mondhatnánk, hogy a fehérjék szénhidráttal szembeni aránya, amely biztosítja a tömegnövelést, hozzávetőlegesen 1:2. Minden 1g-nyi fehérje után 2g szénhidrátot kellene bevinnünk. Amennyiben a fehérjetartalom magas, akkor a kalória nagyobb részét épp a fehérjéből nyerjük.

 

6. LAKTÓZ

Nem szabad elfelejtenünk a nem megemésztett laktózt sem. Ez az adat a minőségi termékeknél fel van tüntetve. Ha a legjobb minőséget keresitek, akkor 5%-os laktóztartalmat javaslunk (5g-ig 100g termékre). Abban az esetben, hogy ez az adat hiányzik a tápértékek táblázatából, ellenőrizze az egyszerű cukor tartalmat, amely megmutatja a laktóz mennyiséget. Ám ha az egyszerű cukortartalom sincs benne a táblázatban, akkor ezt a terméket nem ajánljuk, mert a legnagyobb valószínűséggel magas a laktóztartalma, amely csökkenti a termék emészthetőségét. Ez egyszerű. Ha a termék alacsony százalékarányban tartalmaz laktózt, akkor ezzel minden gyártó nagyon szeret dicsekedni. Amennyiben ez másképp van, akkor inkább arra fog törekedni, hogy ezt elrejtse.

 

7. ÍZ

Amennyiben 4-5kg táplálékkiegészítőt akarsz venni és azt szeretnéd, hogy biztos jó legyen az íze, akkor érdemes előtte megnézni a többi vásárló véleményét, akik biztos véleményezik az ízét is. Talán akár naponta 2-3 alkalommal is fogod ezt a tömegnövelőt fogyasztani, így inkább légy biztos az ízében.

 

8. ÁR VS. MINŐSÉG

Minden minőségi tömegnövelőre a piac legalább 10 olcsóbb alternatívát kínál. Az igazság azonban az, hogy legszívesebben nem is fogyasztanátok ezeket. Próbáljátok meg megtalálni az arany középutat. Amennyiben egy olcsóbb tömegnövelőt választotok, hízni ugyan fogtok, de minden felszedett kiló zsír lesz és nem izom.

elrejt
Csökkenő sorrendbe
Oldalanként
View as Rács Lista

27 Tétel

Vásárlási beállítások
Gyártó
  • ActivLab 2 termék
  • All Nutrition 2 termék
  • Amix 1 termék
  • BSN 2 termék
  • Gym Beam 2 termék
  • Megabol 2 termék
  • MuscleTech 1 termék
  • Optimum Nutrition 1 termék
  • PVL 1 termék
  • Scitec Nutrition 5 termék
  • Weider 1 termék
Kiszerelés
 1. Mutant Mass tömegnövelő - PVL
  Értékelés:
  Vélemények 81% (26)
  Aktuális ár 6 070 Ft tól
 2. 100% Premium Mass Gainer - MuscleTech
  Értékelés:
  Vélemények 100% (1)
  Aktuális ár 14 900 Ft
 3. Serious Mass tömegnövelő - Optimum Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 84% (14)
  Aktuális ár 9 690 Ft
 4. Gainer 737 3000 g - Megabol
  Értékelés:
  Vélemények 81% (20)
  Aktuális ár 4 250 Ft
 5. Maltodextrin - Gym Beam
  Értékelés:
  Vélemények 93% (3)
  Aktuális ár 1 390 Ft tól
 6. Whey Mass Gain tömegnövelő 3000 g - Megabol
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 6 310 Ft
 7. Jumbo Professional - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 6 990 Ft
 8. Jumbo tömegnövelő - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 98% (16)
  Aktuális ár 9 970 Ft tól
 9. Gainer Giant Mega Mass 4000 tömegnövelő - Weider
  Értékelés:
  Vélemények 84% (11)
  Aktuális ár 9 880 Ft tól
 10. Mass Up tömegnövelő - Activlab
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 830 Ft tól
 11. True-Mass izomtömegnövelő 2640 g - BSN
  Értékelés:
  Vélemények 91% (7)
  Aktuális ár 11 990 Ft
 12. Tömegnövelő True Mass 1200 4800 g - BSN
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 16 490 Ft tól
 13. VitarGo 900 g - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 80% (1)
  Aktuális ár 6 160 Ft
 14. Xylit 1000 g - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 790 Ft
 15. CarboMax - ActivLab
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 790 Ft tól
 16. Mass Acceleration - All Nutrition
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 7 190 Ft
 17. Gainer Volumass 35 Professional - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 6 740 Ft tól
 18. Gainer CarboJet Basic - Amix
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 6 140 Ft tól
 19. Carbo Multi Max - All Nutrition
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 390 Ft tól
 20. Trans-X Professional 1816 g - Scitec Nutrition
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 10 590 Ft
 21. Dextróz 1000 g - Gym Beam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
 22. Mass 20 izomtömegnövelő - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
 23. Protein Breakfast 1000 g - ActivLab
  Értékelés:
  Vélemények 100% (1)
  Elfogyott
 24. Dextrose Xtra 1000 g - ActivLab
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
 25. Carbosnack energizáló gél 55 g - Nutrend
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
 26. Endurosnack energizáló gél 75 g - Nutrend
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
 27. Trans-X - Scitec Nutrition
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
Mutass több terméket
Csökkenő sorrendbe
Oldalanként
View as Rács Lista

27 Tétel