Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Tömegnövelők és szénhidrátok

Tömegnövelők és szénhidrátok

Tömegnövelők és szénhidrátok

Tömegnövelők és szénhidrátok - szénhidráttartalmú termékek, melyek segítenek elérni a megfelelő testtömeget a sportolóknál, de a hobbi sportolóknál is. A gainer pótolja a test napi szénhidrátbevitelét és megadja a kellő mennyiségű fehérjét is. A tömegnövelők fő feladata az izmok glikogénkészleteinek feltöltése, melyek a teljesítmény támogatása és az igénybevett szervezet kitartásának növelésén dolgoznak. Az aktív sportolóknál a gainerek nagyon kedveltek, főként a kiegyensúlyozott tápértékeik miatt, mely képes pótolni naponta egy teljes étkezést. A megnövekedett energia mellet egy másik előnye az erőszerzés és a teljesítmény javulása is, mely effektíven hat az izomtömeg növekedésére.

Mutass többet

A szénhidrátok két fajtáját különböztetjük meg – lassú és gyors felszívódású szénhidrátok. A lassú felszívódású szénhidrátok szénhidrát kiegészítők és táplálék kiegészítők, melyek kiegészítik az izmok glikogén tartalékait. Annak ellenére, hogy lassabban szívódnak fel, képesek effektíven energiát adni, ezzel támogatni az izomtömeg növekedését. Ide tartozik például a maltodextrin, vagy a xilitol. A gyorsan felszívódó szénhidrátok olyan szénhidrát kiegészítők, melyek gyorsan felszívódnak. Főként az aktív sportolók kedvelik őket, akiknek problémát jelent az izomtömeg növekedése. A gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik például a dextróz.

 

Hogyan válasszuk ki helyesen a megfelelő gainert?

A megfelelő tömegnövelő kiválasztásánál fontos szempont a testtömegünk, valamint az, milyen mennyiségű izomtömeg növekedést szeretnénk elérni. A gainerek fogyasztása edzés után a legideálisabb, uzsonnaként, vagy tízóraiként, azonban ügyeljetek arra, hogy sose fogyasszátok este, vagy alvás előtt. Előnyt jelent az is, hogy kombinálható kreatinnal, fehérjével, anabolizánssal, aminosavakkal, vagy ízületi tápanyagokkal. Zsírégetővel azonban semmilyen körülmények között ne kombináljátok. A gainer, ahogy már említettük egy táplálék kiegészítő, mely az izomtömeg növekedését és a teljes testtömeg növekedését segíti.

A gainer kiválasztásánál fontos odafigyelni arra, hogy milyen mennyiségű teljes napi kalóriabevitelt szeretnétek elérni. Abban az esetben, ha több fehérjét szeretnétek pótolni, olyan tömegnövelőt válasszatok, mely kisebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Ellenben, ha gondod van a hízással, olyan gainert válassz, mely alacsonyabb mennyiségű fehérjét (proteint) tartalmaz.

 

A gainer hatásai:

 • támogatja az erő építését
 • elegendő energia bevitelt nyújt az izomszövet növekedése számára
 • aktívan pótolja az izmok glikogén készleteit
 • segít a regenerációban a megerőltető edzés után
 • gátolja a zsírszövetek kialakulását

 

A gainer kiválasztása a fehérje arány szerint

Tömegnövelők 10 %-ig, olyan tömegnövelők, melyek fehérjetartalma 10 %-ig van. A fehérjéken kívül találunk nagy mennyiségben bennük szénhidrátokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Kiválóan pótolják a glikogén készleteket, melyek a megerőltető edzést követően csökkentek az izmokban. A gainerek ezen fajtáját azon sportolóknak ajánljuk, akik a testtömegük növekedését szeretnék elérni.

 

A 11 – 30 % fehérjetartalmú gainerek 11-től 30 %-ig tartalmaznak fehérjéket. A többi mennyiséget ásványi anyagok, vitaminok, összetett és egyszerű szénhidrátok alkotják. Ez a fehérjearányú gainer azoknak ajánlott, akiknek nincs problémájuk a hízással, de nincs annyira gyors metabolizmusuk. A tested rendszeres cukortartalékokat szerez. Ráadásul pedig, az egyszerű szénhidrátok azonnal energiát adnak, az összetettek pedig fokozatosan szabadulnak fel.

 

31 – 40 %-os tömegnövelők, az ilyen fehérjetartalmú gainereket tartják a legjobb minőségű tömegnövelőknek. A magas fehérjetartalom mellett aminosavakból, kreatinból, vitaminokból és ásványi anyagokból is állnak. Ezek a gainerek olyan sportolóknak ajánlottak, akik az izomtömegeik növelését szeretnék elérni, de nem szeretnék növelni a testtömegüket.

Amiről nem szabadna megfeledkeznünk gainer vásárlásakor:

Koleszterin tartalom

A piacon vannak olyan tömegnövelők, melyek adagonként több, mint 180 mg koleszterint tartalmaznak. Ez azonban túl sok. Általánosságban érvényes, hogy adagonként a gainernek csak körülbelül 100 mg koleszterint kellene tartalmaznia.

 

Telített zsírsavak mennyisége

Itt is érvényes, hogy ha a gainer túl sok telített zsírsavat tartalmaz, nem minőségi termékről van szó. Egy adagnak körülbelül 5 – 10 mg telített zsírsavat kellene tartalmazni. Tehát ha egy adag gainer 20 g zsírt tartalmaz, ebből 5 g telített zsírsav, akkor ez egy jó minőségű termék. Azonban, ha a gainer 20 g zsírt tartalmaz, ebből 17 g telített zsírsav, ez egy olcsó terméket jellemez, mely nem nyújtja a várt hatásokat.

 

Fehérjetartalom 

Minden minőségi gainer általánosságban tejsavó fehérjéből készül, adagonként körülbelül 40 – 60 gramm fehérjét tartalmaz. Azonban, ha a minőséget tartjátok szem előtt, jobban meg kellene nézni, milyen technológiával dolgozták fel a terméket. Figyelembe kellene venni a fehérjék és szénhidrátok arányát is. A testtömeg effektív növeléséhez a legjobb arány az 1: 2, tehát 1 gramm fehérjéhez 2 gramm szénhidrátot kellene bevinni. Ha túl magas lesz a fehérjemennyiség, megtörténhet az is, hogy a kalóriákat éppen abból fogjátok szerezni.

 

A fehérjéket szétoszthatjuk a feldolgozás minősége szerint:

Tejsavó és tejfehérje a feldolgozás minősége szerint:

 • Natív tejsavó fehérje izolátum – minőségi fehérjeforrás
 • CFM (kereszt mikroszűréses), mikrofiltrált, vagy ultrafiltrált tejsavó fehérje, tejizolátum, vagy koncentrátum. Standard fehérjeforrás.
 • Tejsavó fehérje koncentrátum, iont csere, szárított tejsavó, szárított tej – olcsó fehérjeforrás

 

 

Felosztás a kazein minősége szerint:

 • Micellás kazein – minőségi forrás
 • Kalcium-kazeinát, nátrium-kazeinát – olcsó (kémiailag denaturált) forrás

 

 

Felosztás a tojásfehérje minősége szerint:

 • Tojásfehérje izolátum – minőségi forrás
 • Szárított tojásfehérje - olcsó forrás, mivel magas a nátrium tartalma

 

 

Felosztás a növényi fehérje minősége szerint:

 • Borsófehérje izolátum, szójafehérje izolátum – minőségi, teljes értékű forrás
 • Szója koncentrátum – olcsó forrás, aflatoxin penész rizikójával

 

 

Cukortartalom

A gainereknél néha megtörténik, hogy túl sok mennyiségű cukrot tartalmaznak (néha több, mint 70 grammot), aminek a nemkívánatos testtömeg növekedés lehet a mellékhatása. A legjobb minőségű gainerek a piacon körülbelül 30 gramm cukrot tartalmaznak, vagy még ennél is kevesebbet. Az is azonban fontos, hogy milyen cukrokról beszélünk. A minőségi cukrok közé tartozik például a maltodextrin, palatinóz, vagy a dextróz.

 

Laktóz tartalom

A megemészthető laktóz mennyiségnek kellene lenni a következő tényezőnek, melyet a tömegnövelő kiválasztásánál szem előtt kellene tartani. Ha a legjobb minőséget keresitek, a laktóz mennyiségnek 5 %-ig kellene lennie. A laktóz mennyiségről szóló adatnak a termék csomagolásán kell feltüntetve lenni. Ha ez nincs így, ellenőrizzétek az egyes cukrok mennyiségét, melyből ki kellene derülnie a termékben található laktóz mennyiségének is. Ha a tápérték táblázatból sem tudjuk meg az adatokat, lehetséges, hogy egy nem jó minőségű termékről van szó és a fogyasztását egyáltalán nem ajánljuk.

 

Íz, ár és minőség

Nem utolsó sorban ezekre a tényezőkre is oda kell figyelni a gainer vásárlásánál. Fontos, hogy a gainer jó ízű legyen, mivel lehetséges, hogy naponta többször fogjátok fogyasztani. Ezért ajánlatos, hogy elolvassátok a termékről szóló vásárlói véleményeket ia. Ami az árt, és a minőséget érinti, az arany középútra kellene összpontosítani. Ne feledjétek, hogy a táplálék kiegészítőkbe való invesztíció, egyben a testetekbe szánt invesztíció is, ezért a kiválasztásuknál legyetek nagyon óvatosak.

elrejt
Vásárlási beállítások
Gyártó
Ízesítés
Csomagolás (g)
Csomagolás (ml)
  Tabletta
   Szín
    Kapszula
     Anyag
      Állag
      Összetétel
      Méret
       Fehérje feldolgozás módja
       Fehérje forrás
       Termékcímkék
       Ár
       Ár - tól - to
       Szűrés
        • Vegetáriánus (25)
        • Vegán (8)
        • Gluténmentes (13)
        • Laktózmentes (14)
        • Bio (1)
        • GMO mentes (12)
        • Mesterséges édesítő mentes (11)
        • Műanyag csomagolás mentes (30)
        • Aszpartám mentes (30)
       1. Mutant Mass tömegnövelő - PVL
        Rating:
        80% (204)
        Akciós ár 6 390 Ft
       2. Anabolic Whey fehérje - GymBeam
        Rating:
        95% (122)
        Akciós ár 3 190 Ft
       3. Vitargo Energy - GymBeam
        Rating:
        100% (6)
        Akciós ár 3 990 Ft
       4. Gainer 737 3000 g - Megabol
        Rating:
        75% (144)
        Akciós ár 4 250 Ft
       5. Anabolic Masster 2200 g - Amix
        Rating:
        97% (19)
        Akciós ár 13 650 Ft
       6. True Mass All-In-One Gainer - BSN
        Rating:
        100% (2)
        Akciós ár 15 690 Ft
       7. Gold Standard Gainer - Optimum Nutrition
        Rating:
        0% (0)
        Akciós ár 13 490 Ft
       8. Protein Breakfast 1000 g - ActivLab
        Rating:
        89% (20)
        Akciós ár 3 190 Ft
       9. Maltodextrin - GymBeam
        Rating:
        89% (22)
        Akciós ár 1 390 Ft
       10. Dextróz 1000 g - GymBeam
        Rating:
        100% (15)
        Akciós ár 1 090 Ft
       11. 100% Premium Mass Gainer - MuscleTech
        Rating:
        55% (4)
        Akciós ár 14 900 Ft
       12. Mass Up tömegnövelő - Activlab
        Rating:
        77% (37)
        Akciós ár 3 890 Ft
       13. One Stop XTREME - Reflex Nutrition
        Rating:
        100% (2)
        Akciós ár 13 490 Ft
       14. CarboMax - ActivLab
        Rating:
        100% (3)
        Akciós ár 1 790 Ft
       15. Gainer CarboJet Basic - Amix
        Rating:
        78% (11)
        Akciós ár 6 140 Ft
       16. BIO Protein Superfood - Amazing Grass
        Rating:
        100% (2)
        Akciós ár 9 990 Ft
       17. Xylitol 1000 g - GymBeam
        Rating:
        100% (22)
        Akciós ár 3 490 Ft
       18. Torrent - Universal Nutrition
        Rating:
        0% (0)
        Akciós ár 15 990 Ft
       19. Glycomaize - Optimum Nutrition
        Rating:
        0% (0)
        Akciós ár 7 290 Ft
       20. Carbosnack tasak 50 g – Nutrend
        Rating:
        0% (0)
        Akciós ár 590 Ft
       21. True Gain tömegnövelő - GymBeam
        Rating:
        0% (0)
        Akciós ár 6 290 Ft
       22. Run&Bike Endurance Gel - ActivLab
        Rating:
        100% (1)
        Akciós ár 590 Ft
       23. Xylitol - Wolfberry
        Rating:
        0% (0)
        Akciós ár 2 290 Ft

       30 termékek