Szárított hús

 

Szárított hús

Szárított hús

A szárított hús egy kiváló és könnyű snack, amely tele van energiával és fehérjével. A nap folyamán bármikor fogyasztható. Ha beiktatjátok az étrendetekbe a szárított húst és ezt még egy kis mozgással is párosítjátok a friss levegőn, akkor az immunrendszereteket is megerősítitek. Lényegében nagyon sok előnyt kínál egy kis darab termékben, mivel 25g szárított hús kb. 60g nyers húsnak felel meg.

Mutass többet

A szárított hús pozitívumai:

• alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma
• fehérjékben gazdag
• gluténmentes verzióban is előfordul, vagy csak nagyon csekély mennyiségű gluténnal
• a fizikai aktivitás során megadja a szükséges energiát
• a nap bármely részében fogyasztható
• nem igényel különösebb tárolást
• magas az élettartama

 

A feldolgozás alapján készült szárított húsok

Biltong

A Biltong-nak nagyon széleskörű a feldolgozása, amelynél a szárított hús néhány órán keresztül szárad. Először egészben szárad, majd felszeletelve, amely megadja a kellő finomságát. Végezetül forró ecetes vízbe van belemártva, hogy megakadályozzák az elpenészesedés. A Biltong főleg szeletek formájában lelhető fel. A marhahús biltongok olyan aminosavakban gazdagok, mint a leucin, izoleucin, valin. 

 

Jerky

A helyesen elkészített Jerkyt onnan ismeritek meg, hogy száraz, kemény és kicsit rágós. Legtöbbször sót és fűszereket tartalmaz. Majdnem minden húst fel lehet dolgozni a Jerky szerint, de a legnépszerűbbek a marhahús, pulykahús vagy a bárány. A Jerky szeletek nem több, mint 0,5 cm vastagok, 1-2 cm szélesek és 15-20 cm hosszúak. 

 

Pastirma

A Pastirma egy sózott szárított hús felnőtt állatokból. Ez a feldolgozási típus időigényes és az elkészítése akár néhány hetet is igénybe vesz. Az egész folyamat után a húst egy 3-5 mm vastag réteggel vonják be, ún. cemennel. Ez fokhagymát, piros erőspaprikát, mustármagokat és vizet tartalmaz. 

 

A hús típusa szerinti szárított húsok

Szárított marhahús

A szárított marhahús biztos a legnépszerűbb és legelterjedtebb típusa a szárított húsoknak. Szárított formában koncentrált és erősebb íze van. Az ízesítésnek és elkészítésnek széles skáláját kínálja. Otthon is elkészíthető, ám ez elég időigényes. A feldolgozás szerint két fő típust különböztetünk meg, és az a jerky és a biltong. 


Szárított csirkehús

A szárított csirkehús a leggyakrabban csirkemellből készül. Az íze nagyon hasonlít a pulykahúshoz, és abban kiemelkedő, hogy számos fehérjét tartalmaz, ám kevesebb zsírt, mint a szárított disznó- vagy marhahús. 

 

Szárított disznóhús

A disznóhús nem a legmegfelelőbb erre a célra, épp ezért is találunk a szárított disznóhúsból sokkal kevesebbet a piacon. Ám sokkal finomabb az íze, mint a marhahúsnak. Az elkészítésénél először megszabadulnak a zsírtól és csak azután jön a feldolgozás. 

 

Szárított pulykahús

A szárított pulykahús nagyon közkedvelt, főleg olyan embereknél, akik nem fogyasztanak vörös húst. Diétásabb és könnyebben emészthető szárított hús típus. 


A szárítás típusa szerinti szárított húsok

A napon szárított hús

A napon való szárítás egy hagyományos szárítási eljárás. Ez egy olyan eljárás, amelynél a közvetlen napfény és a levegő természetes cirkulálása lép hatásba. A húst be lehet áztatni sós oldatba, amely megelőzésként szolgál a rovarok és a baktériumok terjedése ellen.  

 

Szoláris szárítás

A szoláris szárítást főleg kereskedelmi célokra használják fel. A napon való szárítástól eltérően, a szoláris szárítás a napenergia felgyülemlését jelenti és a levegő melegítését napkollektorok segítségével speciális szárításra alkalmas helyiségekben. Ez egy zárt rendszer, tehát a szárítás is higiénikusabb és nem hatnak rá a külső környezetből ért káros hatások.

 

Ízesítés szerinti szárított húsok

Az elkészítés módja és feldolgozása szerint a gyártók a szárított húst különböző ízekkel láthatják el, így minden vásárló ízlelőbimbóinak eleget tehetnek. 

 

Ízesített hús

Az ízesített hús elkészítéséhez különböző típusú marinádákat használnak, amelybe a húst több órára beáztatják. Csak ezután szárítják. Többféle íz létezik, mint pl. a peri peri, de választhatunk a pikánsabb és kevésbé pikáns húsok közül is.

 

Természetes hús

A természetes szárított hús leggyakrabban csak sóval és fekete borssal van bevonva. Ennek köszönhetően érezhető a hús intenzívebb íze. 

 

Füstölt hús

A hús füstölésnek van kitéve, ami leggyakrabban olyan forrásból ered, ahol fával füstölnek, és ez a forrás melegítődik. Ezzel emelik a füstölést, ami még intenzívebbé teszi a hús ízét. 

elrejt
Csökkenő sorrendbe
Oldalanként
View as Rács Lista

4 Tétel

Vásárlási beállítások
Gyártó
  • St.Marcus 2 termék
Kiszerelés
 1. Szárított marhahús Biltong - St. Marcus
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 270 Ft tól
 2. Szárított marhahús STM Paleo Energia - St. Marcus
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 090 Ft tól
 3. Jerky Original - Indiana Jerky
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
 4. Szárított marhahús Beef Jerky - Jack Links
  Rating:
  0%
  Vélemények 0% (0)
  Elfogyott
Mutass több terméket
Csökkenő sorrendbe
Oldalanként
View as Rács Lista

4 Tétel