Sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. Hogy megfeleljünk az új elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvnek, engedélyt kell kérnünk a sütik használatához. További információk.
Szárított hús
Szárított hús - kiváló és könnyű snack, amely tele van energiával és fehérjével. A nap folyamán bármikor fogyasztható. Ha beiktatjátok az étrendetekbe a szárított húst és ezt még egy kis mozgással is párosítjátok a friss levegőn, akkor az immunrendszereteket is megerősítitek. Lényegében nagyon sok előnyt kínál egy kis darab termékben, mivel 25g szárított hús kb. 60g nyers húsnak felel meg.
A szárított hús előnyei:
- gazdag fehérje forrás
- alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma
- a nap folyamán biztosítja a szükséges energiát
- gluténmentes verzióban is előfordul, vagy csak nagyon csekély mennyiségű gluténnal
- a nap bármely részében fogyasztható
- nem igényel különösebb tárolást
- magas az élettartama
A hús típusa szerinti szárított húsok
A szárított csirkehús a leggyakrabban csirkemellből készül. Különösen népszerű a magas fehérjetartalmának és alacsony zsírtartalmának köszönhetően. Az íze nagyon hasonlít a pulykahúshoz.
A szárított marhahús a szárított húsok legnépszerűbb és legelterjedtebb típusa. Az ízesítésnek és elkészítésnek széles skáláját kínálja. Szárított formában koncentrált és erősebb íze van. Otthon is elkészíthető, ám ez elég időigényes. A feldolgozás szerint két fő típust különböztetünk meg, és az a jerky és a biltong.
A szárított sertéshús nem a legmegfelelőbb erre a célra, épp ezért is találunk a szárított sertéshúsból sokkal kevesebbet a piacon. Ám sokkal lágyabb az íze, mint a marhahúsnak. Az elkészítésénél először megszabadulnak a zsírtól és csak azután jön a feldolgozás.
A szárított pulykahús a szárított hús könnyen emészthető és diétás változata. Főleg azok kedvelik, akik nem fogyasztanak vöröshúst.
A feldolgozás alapján készült szárított húsok
A Biltong-nak nagyon széleskörű a feldolgozása, amelynél a szárított hús néhány órán keresztül szárad. Először egészben szárad, majd felszeletelve, amely megadja a kellő ízt. Végezetül forró ecetes vízbe van belemártva, hogy megakadályozzák az elpenészesedés. A Biltong főleg szeletek és rudacskák formájában lelhető fel. A marhahús biltongok olyan aminosavakban gazdagok, mint a leucin, az izoleucin és a valin.
A helyesen elkészített Jerkyt onnan ismeritek meg, hogy száraz, kemény és kicsit rágós. Legtöbbször sót és fűszereket tartalmaz. Majdnem minden húst fel lehet dolgozni a Jerky szerint, de a legnépszerűbbek a marhahús, a pulykahús vagy a bárányhús. A Jerky szeletek nem több, mint 0,5 cm vastagok, 1-2 cm szélesek és 15-20 cm hosszúak.
A Pastirma feldolgozási típus időigényes és az elkészítése akár néhány hetet is igénybe vesz. Ez a fajta szárított hús felnőtt állatokbó készül. Az egész folyamat után a húst egy 3-5 mm vastag réteggel vonják be, ún. cemennel. Ez fokhagymát, piros erőspaprikát, mustármagokat és vizet tartalmaz.
Ízesítés szerinti szárított húsok
Az elkészítés módja és feldolgozása szerint a gyártók a szárított húst különböző ízekkel láthatják el, így minden vásárló ízlelőbimbóinak eleget tehetnek. Ízesítés szerint a következőre oszthatjuk fel a szárított húsokat:
Az ízesített hús elkészítéséhez különböző típusú pácokat használnak, amelybe a húst több órára beáztatják, aminek köszönhetően jellegzetes íze lesz és csak ezután szárítják. Pikánsabb és kevésbé pikáns húsok közül is választhatunk. A legismertebb pác amit használni szoktak a peri-peri.
A természetes szárított hús leggyakrabban csak sóval és fekete borssal van bevonva. Ennek köszönhetően érezhető a hús lágyabb és intenzívebb íze.
A füstölt vagy a smoked hús füstölésnek van kitéve, ami leggyakrabban olyan forrásból ered, ahol fával füstölnek, és ez a forrás melegítődik. Ezzel emelik a füstölést, ami még intenzívebbé teszi a hús ízét.
A szárítás típusa szerinti szárított húsok
A napon szárított hús
A napon való szárítás egy hagyományos szárítási eljárás. Ez egy olyan eljárás, amelynél a közvetlen napfény és a levegő természetes légáramlása lép hatásba. A húst be lehet áztatni sós oldatba, amely megelőzésként szolgál a rovarok és a baktériumok terjedése ellen.
Szoláris szárítás
Ez az eljárás egy zárt rendszer, amely higiénikusabb, mivel nincs kitéve negatív hatásoknak a külső környezetből. A szoláris szárítást főleg kereskedelmi célokra használják fel. A napon való szárítástól eltérően, a szoláris szárítás a napenergia felgyülemlését jelenti és a levegő melegítését napkollektorok segítségével speciális szárításra alkalmas helyiségekben.