Sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. Hogy megfeleljünk az új elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvnek, engedélyt kell kérnünk a sütik használatához. További információk.
Különleges italok
Különleges italok - olyan italok, amelyek gyümölcsből, zöldségből vagy gyökérből készülnek és energia-, vitamin-, ásványianyag-, valamint antioxidánsforrásként szolgálnak. Hatásuk, ízük és állaguk a gyümölcs vagy zöldség feldolgozásának módjától függ. A legismertebbek közé a 100% levek, az úgynevezett friss levek, dzsúszok, nektárok, gyümölcsitalok, smoothie-k, vitaminvizek és egészséges shotok tartoznak.
A levek közti különbségek pontosan körülhatároltak és minőségi szabványok alá esnek.
-
A 100% gyümölcs- vagy zöldséglé egy vagy több termésből készül, nem tartalmaz tartósítószereket, hozzáadott cukrot és színezékeket. Rövidebb a szavatossági ideje és hűtve szolgálják fel. Többnyire préseléssel vagy facsarással készül.
-
A sűrítményből készült gyümölcslé a sűrített gyümölcslé vízzel való hígításával jön létre. Nem tartalmaz tartósítószereket, színezéket, sem hozzáadott cukrot, viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal szokták dúsítani. Ezt a lé típust általában dzsúsznak is szoktuk nevezni.
-
Nektárnak azt a vízzel hígított gyümölcslevet tartjuk, amelyhez cukrot vagy mézet adnak hozzá, a termék tömegéhez mérve azonban maximum 20% arányban. Többnyire olyan gyümölcsökből és zöldségekből készül, amely túl sok gyümölcssavat vagy pépet tartalmaz, mint például a banán, a ribizli vagy a meggy. Nem található benne hozzáadott színezék, sem tartósítószerek.
-
Legkisebb mértékben a gyümölcsital tartalmaz gyümölcsöt vagy zöldséget, mégpedig kevesebb mint 25%-ot. A gyártók cukrot, édesítőszereket, színezékeket, tartósítószereket és mesterséges aromákat is hozzáadhatnak. Ebből az okból az a lé típus a legkevésbé ajánlott.
A levek terén az utóbbi időben divatossá váltak az egészséges shotok, mint például a Ginger Shot és a Turmeric Shot. Erősen koncentrált, gyökerekből, zöldségekből vagy gyümölcsökből készült levekről van szó. Gyors segítségnek tartják az immunitás megerősítésére és az egészség támogatására. Többnyire friss gyömbér-, kurkuma-, citrom- és narancslevet tartalmaznak, Cayenne-borssal vagy kókuszvízzel dúsítva. Kis adagban fogyasztják, amely azonban rengeteg termés jótékony hatását rejti magában.
A shotokat hideg sajtolással, vagyis cold press technológiával gyártják. A hidraulikus sajtoló és magas nyomás használatával nem keletkezik hő a shot gyártása során, ezért a lé megőrzi a tápanyagokat, a természetes ízét és színét is. A végterméket tiszta összetétel jellemzi, tartósítószerek és színezékek használata nélkül. A magas koncentráció miatt a gyökerekből készült shotok íze erős, akár enyhén csípős is lehet, ezért a gyártók mézet vagy agávé szirupot adnak hozzá, hogy enyhítsék azt.
A lé ideális választás azok számára, akiknek nincs idejük elég gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Egészséges snackként is szolgálnak, amelyet mindig mindenhová magunkkal vihetünk. A csomagolt levek praktikusak az utazásokra, munkába vagy iskolába. Választás során azonban ne felejtsük el megnézni a termék összetételét a címkéjén, amely egyből elárulja nekünk a lé típusát és előnyeit is. Szenteljünk figyelmet a szénhidrát és a cukor mennyiségnek is, amelyek természetes módon megtalálhatók a levekben, ám növelik a bevitt kalóriát is. Ennek ellenére a levekkel egészséges módszerrel fogyaszthatunk 5 adag gyümölcsöt és zöldséget naponta.
Levek előnyei:
- vitamin-, ásványianyag- és antioxidánsforrások
- az energia pótlására szolgálnak napközben
- egészséges snackek
- segítenek hidratálni a testet
- gyümölcs, zöldség vagy gyökerek lédús ízével rendelkeznek