Sütiket használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. Hogy megfeleljünk az új elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvnek, engedélyt kell kérnünk a sütik használatához. További információk.
BCAA
BCAA - (Branched-chain amino acid) elágazó láncú aminosavak, pontosabban a leucin, izoleucin és valin. Azonnali energiaforrást jelentenek, épp ezért a véráramból azonnal bekerülnek az izomsejtekbe és növelik őket. A BCAA-k olyan aminosavak, amelyek hamarabb bomlanak le az izmokban, mint a májban, és a legnagyobb előnyük, hogy képesek elősegíteni a regenerálódást még a legintenzívebb edzések után is.
A BCAA legfontosabb anabolikus és antikatabolikus esszenciális aminosavak. Biztosítják a fehérjeszintézist az izomtömegnövekedés során és az izomszövetek regenerálódása után. A BCAA elengedhetetlen és pótolhatatlan, főleg akkor, ha a test kritikus szituációkba kerül, mint pl. alacsony szénhidráttartalmú diéta intenzív edzéssel kombinálva. A redukciós diétáknál zsírégetővel együtt ajánljuk fogyasztani, például karnitinnal.
A BCAA hatásai
-
növeli az izomtömeg minőségét és mennyiségét
-
megújítja az erőt és felgyorsítja a regenerációt
-
megakadályozzák a katabolikus folyamatokat
-
szabályozzák a vércukorszintet
-
elősegítik az új izomtömeg kialakulását
-
védi az izmokat a fizikai teljesítmény során bekövetkező károktól
-
növelik az abszolút erőt
-
égetik a zsírt és csökkentik a túlsúlyt
A BCAA minden formában elérhető, tehát por, tabletta, folyékony tabletta és zselatinkapszula formájában is. A piacon különböző arányú BCAA-kat kínálnak, mint pl. 2:1:1 vagy 4:1:1, ahol ezek a számok az egyes összetevők arányát mutatja, tehát a leucin:izoleucin:valin arányát.
BCAA- L-leucin, L-valin a L-izoleucin
A BCAA elágazó láncú aminosavak, L-leucin, L-valin, L-izoleucin, amelyek az esszenciális aminosavak közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes őket saját maga előállítani, az izomfehérjék egyharmadát alkotják. Bármilyen fizikai megterhelés esetén, legyen az aerob vagy anaerob edzés, BCAA vesztésre kerül sor, aminek az aktív izomtömeg sérülés a következménye.
Leucin
A Leucin a 8 esszenciális aminosav egyike, amit élelmiszerrel szükséges pótolnunk. Ezzel együtt az elágazó láncú aminosav egyike, azaz BCAA. A Leucin a szervezet fehérje-struktúrájában található összes aminosav körülbelül 8% -át teszi ki és a negyedik legjelentősebb aminosav a vázizomzaton belül. Húsokban, diókban, babban, hántolatlan rizsben, szójalisztben és a teljeskiőrlésű termékekben található.
Miért van szükségünk leucinra?
-
elősegíti az izomrostok építését és védelmét
-
azonnali energiaforrás
-
tárolja az izmokban tárolt glikogént
-
hozzájárul a stabil vércukorszint fenntartásához
-
segít megőrizni a nitrogén egyensúlyát a testben, megóvva az izmok felbomlását
-
elősegíti a növekedési hormon termelését, a szomatropint, amely elősegíti az egészségesebb ízületeket, a testzsír csökkentését és az erő növelését
Valin
A Valin egy aminosav, amely a BCAA része. Azonnali energiaforrás az izomszövetben. Serkenti az izmok anyagcseréjét és a szövetek regenerációját. Megtartja a szervezet nitrogéntartalmú anyagainak egyensúlyát. A valint húsokban, gombákban, földimogyoróban, tejtermékekben, búzafélékben és szója fehérjében találjuk meg. Segít a máj és az epehólyagbetegség kezelésében.
Izoleucin
Az izoleucin egy esszenciális aminosav, amely a valinnal és a leucinnal együtt növeli az állóképességet a sportolóknál és elősegíti az izomzat energiaellátását. Az izoleucin szükséges a hemoglobin termelésénél, stabilizálja és szabályozza a vércukorszintet és az energiaellátást. Húsokban, tojásokban, halakban, diókban, hüvelyesekben és szója termékekben található.
A BCAA adagolása
A leggyakrabban a BCAA-ból 5g-ot edzés előtt és 5g-ot edzés után ajánlott fogyasztani, függetlenül attól, hogy erőedzésről vagy állóképességi edzésről van szó.