D vitamin

 

A D vitamin egy zsírban oldódó vitamin, magas hatékonyságú anyag, amely számos életfunkciót befolyásol az emberi szervezetben. Ugyanúgy a kalicoferolok gyűjtőneve, mivel a test többé-kevésbe saját maga állítja elő a nap által. A kevés napsütés miatt azonban az embernek az étrendből kell felvennie a D vitamint, ám az csak némely ételben van jelen.  

olvasd tovább

A D vitaminnak 2 formáját különböztetjük meg:

• D2 vitamin, amely a testben nem termelődik és növényekből nyerik,
• D3 vitamin, amely a bőrre kivetett UV sugárzás által termelődik, megtalálható a halolajban, a tojássárgájában, a halakban, a tejben. 

 

Miért elengedhetetlen a D vitamin? 

Épp a D3 vitamin az egyike annak a 24 tápanyagnak, amely elengedhetetlenül fontos az élethez. Még ha ennek a természetes forrása a napsütés is, a legtöbb embernek ez a forrás nem elég. Megtalálható még a halakban is, ám az optimális adag elfogyasztásához kb 4kg halat kellene megnenni. 
 
A D vitamin hiánya fáradtságot, depressziót és nyugtalan lábak szindrómáját okozza. A D vitamin részt vesz a kalcium és foszfor anyagcseréjének szabályozásában, hozzájárul az ásványi egyensúly megtartásához. Az ismert tulajdonságain kívül, hogy felelős a csontok egészséges növekedéséért, minőségéért, szilárdságáért és sűrűségéért, további egyéb pozitív hatásai is vannak. 

Legyen az közvetlen vagy közvetett, kb 200 gént szabályoz, amelyek felelősek az emberi szervezet biológiai folyamataiért. Erősíti az immunrendszert és bizonyos feltételek mellett megakadályozza a rákos sejtek osztódását, főleg a prosztata-, vastagbél-, bőr-, mellráknál, és néha a rákos sejtek végleges megszüntetését váltja ki. Ezenkívül antikarcinogén, néhány bőrbetegség gyógyítására is használják, mint pl. a pszoriázis, serkenti a bőrsejtek növekedését és fejlődését.

 

A D vitamin jó hatással van a terhességre is, a pótlása biztosítja a magzat csontozatának fejlődését és megakadályozza az alacsony születési súlyt. A szoptatás ideje alatt növeli a tejtermelést. Az optimális D vitamin bevitel gyerekkorban és a pubertaidején segíti a szervezet helyes fejlődését. Tudományosan igazolt, hogy ez a vitamin pozitívan hat a centrális idegrendszerre. A hiánya nem csak fáradtságot okoz, de depressziós kilengést is. A tudósok jelenleg a hiányának lényegén dolgoznak a szklerózis multiplex és az ólom toxikus hatásának ill. egyéb nehézfémeknek a neutralizálásán. Az utolsó tanulmányok azt mutatják, hogy a D vitamin nem csak a cukorbetegek glükóz toleranciáját javíthatja de csökkentheti a cukorbetegség 1.típusát. 

 

 A D vitamin és a hatásai

· elősegíti a kalcium és magnézium felszívódását a csontokba
· segíti megtartani a csontok szilárdságát
· szabályozza a foszfát anyagcseréjét
· segíti a fogak keménységét
· segít neutralizálni az ólom és a nehézfémek toxikus hatásait
· segíti az A vitamin felszívódását
· 
· segít az izületi gyulladások gyógyításánál
· hat az oszteoporózis és oszteoláció ellen

• segít a zsírcsökkentésben,
• pozitívan hat az izomtömeg épitésre,
• javitja az agyműködést,
• segiti az immunrendszert,
• növeli a fizikai teljesitményt,
• segíti a fogak keménységét,
• csökkenti a törések kockázatát,
• növeli a kalcium felszivódását,
• csökkenti a vastagbél-, végbél-, mell-, hasnyálmirigy-, petefészek- és prosztatarák kockázatát,
• javitja a sziv-érrendszeri megbetegedések kockázatát,
• az autoimmun betegségek megelőzését segiti (szklerózis multiplex, lupus, Alzheimer kór, 1-es tipusú cukorbetegség) ,
• a 2-es tipusú cukorbetegség megelőzésére szolgál,
• csökkenti a degenerativ megbetegedések kockázatának kialakulását (Parkinson),
• szabályozza a tesztoszteronszintet (növeli a hiánynál),
• szabályozza s vérnyomást, 
• javitja az inzulin termelést és az inzulinra való érzékenységet, 
• csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben, 
• csökkenti a bakteriális és virusos megbetegedéseket,
• javitja az alvás minőségét,
• segit a szerotonin termelésénél az agyban, fontos az agy egészséges fejlődéséhez, főleg gyerekeknél fontos.

 

A D vitamin hiánya

A D vitamin vagy D3 vitamin olyan ételekben fordul elő, mint a tojássárgája, tej, halolaj, élesztő, gomba, avokádó, kakó, kókusz, kövérebb halak, mint a lazac, hering, ponty, süllő. A mai kor problémája az, hogy ennek a vitaminnak a hiányában szenved a populáció 59%-a, és ebből 25%-a az embereknek extrém alacsony a D vitamin szintjük. Ez a populáció számára olyan betegségeket jelent, mint a rákbetegség, angolkór, oszteoporózis, cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegség, skizofrénia, izomsorvadás, csontritkulás, diabetes vagy pikkelysömör.

A D vitamin hiánya leginkább a kisebb gyerekekre, a lassabban növő gyerekekre, a koraszülöttekre, az 50 éves kor felettiekre és a lábadozó betegekre jellemző. Az angolkór leggyakrabban életünk első 2 évében alakul ki, amely az izmok gyengeségével és étvágytalansággal mutatkozik meg. A D vitamin hiányával főleg a barna bőrű emberek, és azok szenvednek, akik kevesebbet tartózkodnak a napon. Ismerős az a tény is, hogy a D vitamin hiányával a 2-es típusú cukorbetegek 60%-a küzd. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy főleg a gyerekeknél, a pubertásoknál, az idősebb embereknél és nőknél fordul elő a D vitamin hiány. 

Meg kell azonban állapitani, hogy ha túlsúlyos, akkor sokkal több D vitamint kell bevinni, mivel a zsírban raktározódik el, és így nem jut belőle elég a sejtek szükségletére. A trópusokon való nyaraláskor nincs szükség a D vitamint táplálékkiegészítőként pótolni.

 

 

A D vitamin és a forrásai:

• élőlények: halolaj, halak, tojás
• növényi: gomba, avokádó, lucerna, kókusz

 

elrejteni a leírást
terméket
10 termék
Új
Vitamin D3 250 kapsz - Scitec Nutrition

3 090,00 Ft

2 090,00 Ft

Új
Vitamin D3 2500 IU - GymBeam

1 090,00 Ft - tól

Új
D3+K2 Vitamin 30 kapsz. – All Nutrition

1 690,00 Ft

1 390,00 Ft

Új
D3 Vitamin 2000 60 kapsz - All Nutrition

1 690,00 Ft

1 390,00 Ft

Vit D3 2000 60 kaps All Nutrition
D3 Vitamin 2000 60 kapsz - All Nutrition
Új

1 690,00 Ft

1 390,00 Ft

terméket
10 termék
Kategóriák
Gyártó+
Kiszerelés+
Ízek+
Ár
Ft1003
Ft4064