10 tipp az E-sportokban nyújtott teljesítmény növeléséhez és fokozásához

10 tipp az E-sportokban nyújtott teljesítmény növeléséhez és fokozásához

A kötelezettségek és a virtuális edzés körforgásának egyensúlyban tartása nehéz lehet. Az iskolából vagy a munkából hazatérve egy gyors rutin következik, amely az átöltözésből, a tegnapi pizza maradékának elfogyasztásábúl és egy energiaital elkortyolgatásából áll. Már megvannak a túléléshez szükséges alapok, és gyorsan bekapcsolod a játékgépedet. Perceken belül minden neonfény kigyullad, az online alkalmazás elindul, és minden készen áll egy új meccsre a Fortnite-ban vagy egy másik játékban. Közben felhívhatod a barátaidat, és készen is állsz arra, hogy harcba szállj a világ minden tájáról bekapcsolódó játékosokkal. A felszerelésed készen áll, az ujjaid a billentyűzet felett lebegnek, és visszaszámolnak a csoportkialakítások utolsó másodperceire.

Ma úgy érzed, sikerül még feljebb tornázni magad a ranglistán, és az egyetlen akadály, hogy lassan elfogy az energiaital. A mérkőzés elkezdődik, és begyűjtöd az első találataid. A kezdőjáték fokozatosan lezárul, majd jön a következő, mert csak a játék lendít előre. Azonban egy új ellenfél bukkan fel, és ez nem valami bug vagy lemaradás. Nem a virtuális világból jön; ezt jelzi az ismétlődő ásítozás és az elnehezedő szemhéjak.

Ez az ellenfél elsősorban a fokozatosan csökkenő játékteljesítményt és figyelmet veszi célba. Egyetlen célja, hogy ágyba küldjön, ami – akarva vagy akaratlanul – egy idő után elkerülhetetlenül be fog következni. Ennek viszont az XP (tapasztalati pontok) elvesztése, a rosszabb pontszám és a fejlődés lelassulása az ára. Ha elgondolkodtál már azon, hogy mit lehetne tenni ez ellen, akkor a legjobb „forráskódot” olvasod. Ma azt nézzük meg, hogyan tudjuk egészségesebben optimalizálni, és ami még fontosabb, javítani az e-sport játékteljesítményt, hogy új szintekre emelkedjünk anélkül, hogy külső hibák zavarnák meg a játékot. Szóval, helyezkedj el kényelmesen a játékszékedben, mert hamarosan kezdődik a játék!

A cikkből olyan tippeket megismerhetsz, amelyekkel javíthatod a teljesítményedet:

Gamer vs. E-sportoló

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, fontos megjegyezni, hogy az átlag játékosok és az e-sportolók teljesítményének megközelítése között különbség van. Ez olyan, mint az RPG-játékokban az alap és az elit karaktertípusok közötti különbség, ahol mindegyiknek megvan a maga képességfája és erőssége. A legtöbb rendszeresen játszó játékos nem törődik túl sokat a teljesítményével, és nem tiszteli eléggé a billentyűzetét vagy a gamepadját. Ezek a játékosok otthoni vagy kereskedelmi fogyasztók, akiket az olyan játékok érdekelnek, mint mondjuk a GTA 5, és akik a szórakozást helyezik előtérbe. Csakhogy ezek a játékosok néha felturbózzák magukat kávéval vagy energiaitallal hogy egy nehéz munkahelyi vagy iskolai nap után játék közben se lankadjon a figyelmük.

Az e-sportolók vagy profi gamerek a játékosok elit osztályát képviselik, akiknek elsődleges célja a szintlépés és a siker. Keményen edzenek, versenyeken vesznek részt, teljesítményük minden egyes pixelét elemzik, és javulnak a statisztikáik. Az e-sportok esetében a játékhoz való hozzáállás tehát jelentősen eltér a hagyományos játékosokétól, és inkább a profi sportolók felkészüléséhez hasonlít. Cikkünk mélyebbre ás a virtuális sportolók világában.

Gamer vs. E-sportoló

Hogyan lehet belőled jobb e-sportoló és játékos?

Az alábbiakban különböző kifejtünk pár tippet, hogyan javíthatod a játékodat. Vannak köztük olyanok, amiket az alkalmi játékosok is tudnak hasznosítani, így biztosan talál mindenki valami számára érdekeset.

1. Aludj eleget, hogy kipihent legyél

A megfelelő alvás az egyik legfontosabb tényező a teljesítmény és a regeneráció szempontjából az élet minden területén, így az e-sportban is. A gamerek élete gyakran az online versenyek, az edzések és a különböző versenyekre, táborokba és eseményekre való utazás körül forog. Az alvást gyakran figyelmen kívül hagyják, a késői órákat inkább a játéknak szentelik, mint az ágynak, és az energiaitalokra támaszkodnak, hogy feltöltődjenek. Míg a játékbeli karaktered szinte azonnal újraéledhet teljesítményveszteség nélkül, nekünk, embereknek hosszabb időre van szükségünk az „újraélesztéshez” minőségi alvás formájában, hogy ilyen körülmények között optimálisan működhessünk.

Az e-sportolók sikere elsősorban a finommotorikus készségektől és a kognitív funkcióktól függ. A legfontosabb elemek közé tartozik a vizuomotoros teljesítmény, a figyelem és a munkamemória. Mindezek a területek kognitív funkciókon alapulnak, és teljesítményüket negatívan befolyásolhatja az alváshiány. A kevés alvás csökkentheti a reakcióidőt és az információfeldolgozás sebességét. Rossz minőségű alvás a billentyűzeten a vizuális ingerek feldolgozásának sebességét is lelassítja, ami azt jelenti, hogy a virtuális világban a monitor frissítési sebességétől függetlenül lassabban reagálhat. [1 – 2]

Az energiaitalok vagy más edzés előtti kiegészítők állandó fogyasztása helyett, elengedhetetlen, hogy a minőségi alvást helyezzük előtérbe. Az ideális időtartam 7-9 óra, de nincs általános ajánlás. Az alvási szokás egy személyre szabott offline történés, ami egyénenként eltérő lehet. A legjobb, ha kipróbálod, mi válik be neked, majd az alvási szokásod optimalizálására összpontosítasz.

A következetesség kulcsfontosságú, ideális esetben a készülődés körülbelül 30 perccel lefekvés előtt kezdődik. A cél a pihenés és az alvásra való felkészülés, ami kihívást jelenthet, különösen a virtuális akciókkal töltött órák után. Legalább fél órával alvás előtt jelentkezz ki a Steamről, a Battlenetről, az Epicről vagy bármely más online kliensről, amit játékra használsz. Ezután szánj időt a higiéniára, majd a nem produktív relaxációs tevékenységekre. Ez nem azt jelenti, hogy Mario-t játszol a Switch-en, hanem olyan tevékenységeket, mint például egy papír alapú könyv olvasása. Utána tompítsd le a fényeket, lazíts, és próbálj meg ellazulni, amíg el nem alszol. További alvással kapcsolatos tippek találhatók az elalvással foglalkozó cikkünkben. [3 – 4]

Az optimális feltöltődéshez további tippeket találsz abban a cikkünkben, amely a pihenés egyéb módjaira világít rá arra az esetre, ha az alvás nem lenne hatékony.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. Figyelj az élelmiszerraktárakra

Az e-sport játékosok gyakran napi 6-10 órát töltenek játékkal és edzéssel, hogy tökéletesítsék játékteljesítményüket. Ez egy olyan időigényes beosztás, amelybe általában férnek bele étkezési szünetek. Ezért a Fortnite-meccseken különböző szemétládákat fosztogatnak, ami biztosan nem tesz jót a játékteljesítményüknek. Végül is a táplálkozás üzemanyagként szolgál a testünk számára, és csak a megfelelő üzemanyag megfelelő feltöltése képes jó teljesítményt nyújtani. Ezért az e-sportolóknak figyelembe kell venniük, hogy valójában sportot űznek, és a futball-, kosárlabda- vagy más sportolókhoz hasonlóan vigyázniuk kell a testükre.

Az étrend fontossága az e-sportolók számára

Ez a szemlélet vezetett ahhoz, hogy az e-sport világában egyre több profi sportoló nem csak a játékszintjére, hanem a táplálkozására is összpontosít. Ha komolyan veszed az e-sportot, ajánlott lecserélni az energiaitalokat, a pizzát vagy a kebabot egy változatos és kiegyensúlyozott, optimális táplálkozást biztosító étrendre. Minden étkezésnek minőségi fehérjéket, összetett szénhidrátokat és egészséges zsírokat kell tartalmaznia. Az e-sportolóknak a fehérjékhez soványabb húsforrásokat kell választaniuk, mint például a baromfi, bizonyos marhahúsfajták, vagy ezek helyettesítői, mint pl. tofu vagy szejtán.

Ha kíváncsi vagy a táplálkozás alapelveire, ne hagyd ki a cikkünket: Milyen az egészséges táplálkozás és hogyan tanuljunk meg egészségesen étkezni?.

3. Gondoskodj vízzel a manádról

A táplálkozás és a mana hidratálás formájában igen közel áll egymáshoz. A sorozatos mérkőzéseken részt vevő játékosok könnyedén feledkeznek meg a folyadékbevitelről és kiszáradásnak teszik ki magukat. Ennek tünetei például az izomgyengeség, fejfájás, fáradtság, lassabb reakcióidő vagy a szédülés. Mondanom sem kell, hogy mindezek negatívan befolyásolhatják az e-sport teljesítményt. Ennek a problémának a felismerése és kezelése alapvető fontosságú azon játékosok számára, akik a saját szakterületükön szeretnének kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Hogyan lehet tehát emlékezni a megfelelő folyadékbevitelre játék közben? [5 – 6]

Alapvető segítség lehet egy shaker a monitor közelében, ami emlékeztet a folyadékpótlásra. Hogy nagyobb legyen a nagyobb motiváció, használhatsz olyan alkalmazást, amely értesítést küld az italszünetekről. Jó módszer a játékmenethez igazított hidratálási rendszer bevezetése. Igyál minden mérkőzés előtt, és használd a szüneteket, a matchmaking idejét vagy a mérkőzések utáni szüneteket hidratálásra.

Egy rendszeres folyadékfogyasztás szokást azonban a játékon kívül, a nap folyamán is ki kell alakítani. A megfelelő folyadékpótlás már jóval a matchmaking előtt elkezdődik. A folyadékbevitel mellett gondolkodj el azon is, hogy játék közben chips helyett olyan nasit rágcsálj, mint mondjuk magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek. Ilyen például a görögdinnye, az uborka, a narancs vagy az eper.

Konkrétan, a Institute of Medicine of the National Academies általános ajánlásai szerint a napi vízfogyasztás nők esetében 2,7 liter (körülbelül 11 pohár), férfiak esetében pedig 3,7 liter (körülbelül 15 pohár). Használható megoldás a testsúlykilogrammonkénti 30-45 ml vízmennyiség is. Erre jó mutató a vizelet színe, amelynek világosnak vagy tisztának kell lennie. [7 – 8]

A játékosoknak nem szabad alábecsülniük az ivási szokások fontosságát.

4. Mozogjon a tested is, ne csak az egér

A komoly e-sport játék órákig tartó üléssel jár. A profi játékosok nagyjából napi 7-10 órát edzenek. Ha azonban ez a tevékenység nincs egyensúlyban az elegendő mozgással, akkor egészségügyi problémákhoz vezethet. A WHO szerint a megfelelő testmozgás legalább heti 150-300 perc mérsékelt intenzitású aktivitással vagy heti 75-150 perc nagy intenzitású aerob aktivitással. A mozgáshiány nemcsak a mozgásszegény életmódból eredő problémákat vet fel, hanem a szív- és érrendszeri betegségek, a különböző ráktípusok, a depresszió, a szorongás, a fáradtság, a cukorbetegség és az elhízás nagyobb kockázatát is jelenti. Mondanom sem kell, hogy ezek közül egyik sem növeli a játékteljesítményt. [9 – 10]

Az e-sportolóknak is fejleszteniük kell fizikai kondíciójukat, bár némileg másképp, mint az élsportolóknak. Ezt az érvet támasztja alá egy a League of Legends játékosokat megfigyelő 2020-as tanulmány. Megállapították, hogy a LoL-játék előtt végzett rövid intenzív testmozgás is 17%-kal javította a játékteljesítményt. [11]

A fizikai aktivitásnak a mentális egészségre és a kognitív teljesítményre gyakorolt hatása különösen érdekes az e-sportolók esetében. Az Asics Mind Games tanulmánya szerint egy 16 hetes, különböző, fokozatosan egyre intenzívebb tevékenységeket tartalmazó edzésprogram átlagosan 10%-kal javította a résztvevők kognitív teljesítményét. A problémamegoldó képesség 9%-kal nőtt, az információfeldolgozás sebessége pedig 10%-kal emelkedett. [12 – 13]

Hasonlóképpen, egy 2020-as tanulmány szerint az aerobik edzés hatékonyan javítja a figyelmet. A testmozgás jótékonyan hat a mentális egészségre, csökkenti a szorongást, a depressziót és segíti a pozitív hangulat kialakítását. Mindezek a tényezők kulcsfontosságú darabjai lehetnek egy e-sport játékos átfogó teljesítményének. Ezen túlmenően a fizikai aktivitás egyéb előnyeit is élvezhetik, amelyeket a a testmozgás okairól szóló cikkünkben ismertetünk. Mindezt az erőfeszítést még egy kicsit tovább lehet növelni az ún zöld gyakorlattal, amely a természetben való tartózkodással járó egyéb előnyöket is ad. [14 – 15]

Ideális, ha valamilyen otthon végezhető erősítő edzést csinálsz. A saját testsúlyos gyakorlatokkal foglalkozó cikkünk segíthet ebben. A tapasztaltabb e-sport játékosok egy jól összeállított terv betartásával növelhetik fizikai szintjüket az edzőteremben.

Gamerek és e-sportolók

5. Ürítsd ki a fejed

Az e-sportok világában nagyobb a versenyszellem, mint valaha. A játékosok komolyan dolgoznak a készségeik, például a pontosság, a reflexek és más tulajdonságaik fejlesztésén. A teljesítmény jelentős része azonban az elmében rejlik, ahol kulcsfontosságú, hogy gondoskodj a mentális terhelésedről. Sok e-sport rajongó a kemény edzések, versenyek és az arra való törekvés miatt, hogy egyre jobb és jobb legyen, gyakran figyelmen kívül hagyja ezt a szempontot. Ezért a hagyományos sportokhoz hasonlóan a mentális felkészülésnek is helyet kell hagyni a játékban. Ez általában magában foglalja a stresszkezelést, a célok kitűzését és a pozitív gondolkodásmód fenntartását.

Mentális felkészülési technikák e-sportolóknak:

A mentális felkészüléssel kapcsolatban különböző sportpszichológiai technikák alkalmazhatók. Kipróbálhatod valamelyiket [16]:

  1. Fő küldetési célok kitűzése: Konkrét, mérhető célok meghatározása segíthet az e-sportolóknak abban, hogy hatékonyan mérjék erőfeszítéseiket és dolgozzanak a fejlődésen. A célok vonatkozhatnak egy adott játékra (pl. pontosabb lövések) vagy valamelyik játékos teljesítményére (pl. jobb csapatkommunikáció). Cikkünk, amely részletesen ismerteti az ezzel kapcsolatos konkrét lépéseket, segíthet céljaid kitűzésében.
  2. Használj egy mentális „videokártyát” – vizualizálj: A vizualizációs technikák a siker, az ahhoz vezető lépések vagy különböző forgatókönyvek mentális elképzelését jelentik a teljesítmény fokozása érdekében. Az e-sportolók esetében ez magában foglalhatja az ellenfelek legyőzéséhez szükséges konkrét játékmenet vagy stratégiák vizualizálását, illetve a hatékonyabb csapatmunkát.
  3. Pihenj energiatakarékos üzemmódban: Más sportolókhoz hasonlóan az e-sportolók is támogathatják relaxációs technikákkal a mentális felkészülésüket. A mély légzés vagy a meditáció segíthet megtalálni a belső békét, javíthatja az összpontosítást, segíthet a jobb alvásban és csökkentheti a stresszt.
  4. Alkalmazd az öngondoskodást: A pozitív gondolatok vagy az átfogó öngondoskodás segíthet a játékosoknak fenntartani a pozitív gondolkodásmódot és motivációt az edzések vagy versenyek alatt. Olyan tevékenységekkel foglalkozz, amelyek belsőleg kielégítenek, mint mondjuk valamilyen sport, hobbi, tarts szünetet a a közösségi média állandó görgetéséből, de bármilyen öngondoskodási szokás, hasznos lehet. Jó példa erre egy könyv elolvasása, mozilátogatás, baráti találkozók, a természetben töltött idő vagy egy nap a családdal.

Az e-sport játékosok mentális felkészülésének része kell, hogy legyen a stresszkezelés is. A fenti technikák vagy további lépések segíthetnek ennek az összetett küldetésnek az elsajátításában. A korábbi profi Counter Strike-játékos, Ron „Rambo” Kim például, aki különböző tréningeket és workshopokat szervez az e-sportok fiatal rajongói számára, azt javasolja, hogy az alapoktól kezdjük. Ezekhez az alapokhoz hozzátartozik a lassú légzés gyakorlása, amikor stresszesnek érezzük magunkat. Karriere során egy egyszerű technikához ragaszkodott: az orron keresztül lélegez be és legalább 5-10 másodpercen át a szájon keresztül ki. [17]

Fedezd fel bestsellereinket:

6. Próbálj „legálisan csalni” táplálékkiegészítők formájában

Az e-sportolók sikere mögött kemény munka áll, önfegyelem, és erős motiváció, hogy a legjobbak legyenek. A kiváló eredményekre való törekvés lehetőséget nyit az úgynevezett „legális csalások” számára, azaz táplálékkiegészítőknek, amelyeket kifejezetten a játékosok számára fejlesztettek ki. Ezek olyan anyagok, amelyek célja a játékosok képességeinek maximalizálása. A gyakorlatban képesek javítani a fókuszt, a figyelmet, a memóriát, energiát adnak, és támogatni a kognitív képességeket. [18]

Ebből a szempontból a játékosokat különösen érdeklik az úgynevezett nootropikumok és a adaptogének. Az agyserkentők gyakran nevezik intelligens drogoknak, és általában növényi kivonatokat tartalmaznak, amelyek célja az agyi funkciók fokozása. Pozitív hatással lehetnek a memóriára, a gondolkodásra, a koncentrációra, a reakciósebességre vagy az általános szellemi teljesítményre. Jól ismert nootrópikum pédául a: ginkgo biloba, koffein, és a kolin. [19]

Egy másik érdekes „csalás” a játékosok számára nem a „HESOYAM” a legendás GTA-ból, hanem az adaptogének. Többnyire por, tabletta vagy kapszula formájában, összetevőik gombákból vagy bizonyos növényekből származnak. Arra törekszenek, hogy jobban kezeljék a stresszt, a szorongást vagy a fáradtságot, és könnyebben alkalmazkodjanak ezekhez az e-sport teljesítménnyel gyakran együttjáró érzésekhez. Ismert adaptogén például az ashwagandha, ginzeng, vagy a rhodiola rosea. [20]

A táplálékkiegészítők esetében az e-sportolók még tovább mehetnek, gyakran választanak vitaminokat és ásványi anyagokat. Érdemes megemlíteni pl. a D-vitamint, mivel elsősorban napsütés kell hozzá, és azoknál, akik sok időt töltenek zárt térben, ami a játékosokra általában jellemző, hajlamosabbak a D-vitamin hiányra. A D-vitamin létfontosságú olyan feladatokhoz, mint az immunrendszer támogatása, a csontok egészsége és az izomműködés. Egy másik példa cink, ami segíti a kognitív funkciók megfelelő működését. És ahogy korábban már említettük, ez kulcsfontosságú az e-sport játékosok számára.

Ha nem szeretnél túlságosan elmélyedni a táplálékkiegészítők világában, egy olyan átfogó keverék, mint az XBEAM edzés előtti a játékosok és e-sportolók számára a legegyszerűbb választás lehet. Ezek gondosan összeállított összetevőkből állnak, amely ideális a játékosok minden igényének kielégítésére. Tartalmaznak adaptogéneket, nootropikumokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb anyagokat a játék maximális támogatása érdekében.

XBEAM az e-sportteljesítmény támogatásához

7. Matchmake jobb játékosokkal

Az e-sportteljesítmény növelésének egyik módja, ha úgy állítod be a matchmaking-et, hogy jobb játékosokkal küzdhess. Akár Fortnite-ot, League of Legends-et, CS:GO-t, Call of Duty-t, EA Sports FC-t vagy bármilyen más játékot játszol, az erősebb ellenfelekkel való szembenézés segíthet kitolni a határaidat, ami a gyengébb játékosokkal való mérkőzések során stagnálhat. De nagyon fontos, hogy ne vedd túlságosan magadra az esetleges vereségeket vagy a játék kezdeti zökkenőit.

A magasabb rangú ellenfelek elleni játék elsősorban arról szól, hogy megfigyeljük a játékstratégiájukat, nem pedig arról, hogy a sorozatos pontos találatokra koncentráljunk. Ha elég kitartó vagy, ez a hozzáállás végül segíthet megerősíteni a képességeidet. Jobb védekezési taktikákat tanulsz meg, ami tovább növeli a teljesítményed. Ezen kívül ez a módszer lehetőséget biztosít az egészséges önbizalomépítésre és hogy tőled jobb játékosokkal szemben is kipróbáld a képességeidet. Ez fokozatosan profi játékossá formálhat. [21]

8. Elemezd a játékmeneted

A játéktudásod fejlesztéséhez meg kell értened, hogy hol követsz el hibákat, ami segít megelőzni azokat a jövőben (vagy legalábbis minimalizálni a hatásukat). Az egyik kiváló eszköz ebben a tekintetben a képernyőfelvétel. Sok profi e-sportoló ezt ajánlja a kezdőknek. Ha konzolokon játszol, használhatod a natív felvételi funkciókat. PC-n azonban több lehetőséged van választani rengeteg rögzítő szoftver közül, mint például a Restream vagy a Bandicam. Az egyik biztonságos lehetőség a videokártya natív szoftverének használata; az Nvidia például a kifinomult GeForce Experience felületet kínálja képfelvételi képességekkel.

A játék után ne felejtsd el újranézni a játékmenetet, és próbáld meg felfedezni a hibákat. Ezután dolgozz ki stratégiákat a javuláshoz. Kipróbálhatsz egy profi e-sport tervet is. Ez nem olyan, mint egy fizikai edzésterv ahol hétfőn a mellkast/bicepszet, kedden a hátat/tricepszet, szerdán pedig a vállat/lábat edzed. A legtöbb e-sport edzés a scrimmaging körül forog – más profi játékosok elleni játék, gyakran csapatban. Különböző stratégiákat dolgoznak ki, és a játékosok speciális készségeket gyakorolnak. Ez a típusú edzés általában mérkőzéselemzéssel és a rögzített felvételek áttekintésével zárul, ahol az e-sport játékosok az elemzőkkel együtt értékelik, hogy mi ment jól és mi nem a játékban.

A következő edzéseken a játékosoknak meg kell próbálniuk kijavítani a feltárt hibákat. Miután a hivatalos csapatedzés véget ér, az e-sport játékosok gyakran még folytatják egy ideig az egyéni edzéseket. Ráadásul számos profi e-sport csapat az utóbbi időben más edzésformákat is elkezdett beépíteni, beleértve a sportedzőkkel és terapeutákkal való együttműködést. Persze az aranyszabály mindazok számára, akik otthon edzenek és fokozatos javulásra törekszenek, továbbra is a már említett játékmenet rögzítése és elemzése marad, ami elengedhetetlen a hibák kiszűréséhez és kijavításához. [22]

Elemezd a játékmeneted

9. Játékbeállítások optimalizálása

Az e-sportok területén számít a játék közbeni testtartás. Ha a meccsek alatt elfolysz a játékszéken vagy az asztalon, nem biztos, hogy sok pontot szerzel a ranglistán. Ráadásul a rossz testtartás hátfájást okozhat a hosszan tartó ülés miatt. Minden a játékszékkel kezdődik, és ez egy olyan befektetés, ami nem érdemes spórolni. Az egészségesen ülő játékosok általában jobban tudnak koncentrálni a játékra, ami természetesen növeli a siker esélyeit. Egy 2009-es tanulmány szerint a jobb testtartás a nagyobb önbizalomhoz is hozzájárul.

Az e-sportok esetében az egyenes tartás egy pixelt érhet a teljes teljesítménymozaikban, ezért érdemes befektetni egy minőségi játékszékbe. A játékfelszerelés optimalizálásához azonban egy megfelelő játékpultot és fejhallgatót is be kell szerezni. A minőségi fejhallgató segít kiszűrni a külső zajokat. Felejtsd el a Spotify-t vagy a YouTube-ot, mivel a zene zavaró lehet. Így egy kiváló minőségű játékfejhallgató segíthet a játék hangjainak teljes körű érzékelésében. Ezek alapvető pillérek az olyan népszerű FPS-játékokban, mint a Counter-Strike, ahol hallani kell a játékosok lépteit és a lövések irányát. [23]

10. Légy türelmes, és ne gondolj a GAME OVER-re

A hosszú órákon át tartó játék vagy edzés idővel unalmassá válhat. Előfordulhat, hogy ugyanazon a pályán haladsz végig, gólokat lősz, vagy zászlós csatákat nyersz egy csapattal egy olyan térképen, amelyet már ismersz. A loot-központú játékok játékosai órákat is tölthetnek tárgyak gyűjtésével, csak hogy összerakhassanak egy áhított fegyvert. Hasonló érzés, amikor teszel egy hatalmas előrelépést egy játékban, de a végén kockázatot vallasz, és visszakerülsz az elejére. Mindegy, milyen a konkrét forgatókönyv, a játék türelmet igényel.

Mint bármely más tevékenység esetében, ahol a fejlődés a cél, a játékban is természetes a lemaradás az előrelépés előtt. És ezt bizony nem egy stabilabb internettel lehet megoldani, hanem inkább türelemmel. Szeretnél több pontot szerezni, pontosabban lőni, gyorsabban navigálni a pályákon, vagy több gólt lőni? A recept abban rejlik, hogy a technikád megerősítése érdekében ismételgetni kell minden olyan cselekményt a játékban, amely a küldetésed célodhoz vezet.

Az EA Sports FC-ben csak akkor lőhetsz több gólt, ha többször támadod a kaput. A végső játékidőt úgy javíthatod, hogy ismételten végigmész az egyes pályákon, megtanulsz szebb ívben kanyarodni, és gyakorlatot szerzel abban, hogy mikor kell gyorsítanod, és mikor kell fékezned. A kemény és következetes munkád jutalma a gyönyörű vágóképek, ritka eredmények, XP és a győzedelmes diadal pillanatai lesznek. [24 – 26]

A türelem az e-sportolók egyik legfontosabb képessége

Mi a tanulság

A tippekből kiderül, hogy az e-sport teljesítményed javítása nem kell, hogy a Dark Souls legnagyobb kihívásaihoz hasonló akadály legyen. Fontos, hogy fokozatosan „neveld” a képességfádat, és ne csak magára a játékra gondolj, hanem a fizikai és mentális egészséggelkapcsolatos további előnyökre is. A játékmenet elemzése, a jobb játékosokkal való párosítás, vagy a „legális csalások” használata táplálékkiegészítők formájában segíthet a reflexek és a kognitív képességek fokozásában.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az e-sportoló tökéletes képét megteremtő pixelek között ott van az egészséges táplálkozás, a játékmenetek és a megfelelő fizikai aktivitás egyensúlyban tartása. Mert ha egy játékos a való világban fitt, az a virtuális világban duplán megtérülhet. Szurkolunk neked, hogy meghódítsd a ranglistákat.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani a csapattársaiddal. Hatékony tippeket is találhatnak benne, amelyek győzelemre vezethetik csapatot.

Források:

[1] Bonnar, D., Castine, B., Kakoschke, N., & Sharp, G. (2019). Sleep and performance in Eathletes: for the win!. Sleep health, 5(6), 647-650.

[2] Rob Davies - Reasons Why Sleep is Important for Esports Athletes – https://esportswales.org/reasons-why-sleep-is-important-for-esports-athletes/

[3] Danielle Pacheco - Why Do We Need Sleep? – https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/why-do-we-need-sleep

[4] Rob Davies - Practical Ways to Improve Your Sleep as an Esports Athlete – https://esportswales.org/practical-ways-to-improve-your-sleep-as-an-esports-athlete/

[5] Nutrition for Gamers: Even Esports Players Need Fuel from Food – https://share.upmc.com/2021/11/nutrition-for-gamers/

[6] Dehydration – https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration/

[7] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd

[8] Hydratation for gamers – https://1-hp.org/blog/healthy-eating/hydration-101-for-gamers/

[9] Physical Activity – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[10] Naomi M. Hamburg, Craig J. McMackin, Alex L. Huang, Sherene M. Shenouda a kol. - Physical Inactivity Rapidly Induces Insulin Resistance and Microvascular Dysfunction in Healthy Volunteers – https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.107.153288

[11] Exercise Improves Video Game Performance: A Win–Win Situation – https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2020/07000/exercise_improves_video_game_performance__a.19.aspx

[12] Can exercise sharpen the mind? – https://www.asics.com/us/en-us/mk/sound-mind-sound-body-impact-mind-games?utm_campaign=411078&utm_source=TnL5HPStwNw&utm_medium=affiliate&utm_content=1&utm_term=10&ranMID=40996&ranEAID=TnL5HPStwNw&ranSiteID=TnL5HPStwNw-rKZurV.oDtUU1OusELlWAw&utm_term=Skimlinks.com

[13] Nick Harris-Fry - Exercise Made Competitive Gamers Better At Esports – Here’s What They Did – https://www.coachweb.com/health/mental-health/exercise-made-competitive-gamers-better-at-esports-heres-what-they-did

[14] Adam J Toth, Niall Ramsbottom, Magdalena Kowal, Mark J Campbell - Converging Evidence Supporting the Cognitive Link between Exercise and Esport Performance: A Dual Systematic Review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33203067/

[15] P. Callaghan - Exercise: a neglected intervention in mental health care? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15255923/

[16] Rob Davies - Using Mental Skills to Increase Your Esports Performance – https://esportswales.org/using-mental-skills-to-increase-your-esports-performance/

[17] Luis Mira - LoL Worlds 2023: Schedule, results, stream, teams & more – https://www.dexerto.com/league-of-legends/worlds-2023-scores-schedule-teams-stream-2124885/

[18] What Are Gamer Supplements? – https://techround.co.uk/guides/gamer-supplements-explained/

[19] Nootropics smart drugs – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/nootropics-smart-drugs-overviewn

[20] Adaptogens – https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22361-adaptogens

[21] Souvik Banerjee - 10 Ways to Improve Your Gaming Skills – https://www.rswebsols.com/ways-improve-gaming-skills/

[22] Esports Teams Training Routine Explained – https://europeangaming.eu/portal/latest-news/2022/11/03/124333/esports-teams-training-routines-explained/

[23] Richard Petty - Study: Body Posture Affects Confidence In Your Own Thoughts – https://news.osu.edu/study--body-posture-affects-confidence-in-your-own-thoughts/

[24] Joe Ellison - 7 brain hacks for being a better gamer – https://www.redbull.com/ca-en/how-to-get-better-at-gaming

[25] Igor Tulchinsky - Your Gaming Skills Can Help You Shape Your Career – https://hbr.org/2023/03/your-gaming-skills-can-help-you-shape-your-career

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük