Hogyan lehet gyorsan elaludni? Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket a jobb alváshoz

Hogyan lehet gyorsan elaludni? Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket a jobb alváshoz

Az ébresztőórád reggel hatra van állítva, így azzal a jó érzéssel fekszel le tíz előtt, hogy jól megérdemelt nyolc órás alvással fogod kényeztetni a testedet. De nagyot csalódsz, amikor éjfélt üt az óra és te még mindig a plafont nézed. Szerencsére végül sikerül elaludnod a fáradtságtól. Néhány óra múlva azonban megszólal a bosszantó ébresztőóra, te pedig a kimerültség és a frusztráció érzésével nyitod ki a szemed.

Ezeknek az alvási problémáknak több oka is lehet. A mai cikkünkben néhány tippet mutatunk be, amelyek segítenek a zavartalan alvás ideális feltételeinek megteremtésében. 

Miért olyan fontos számunkra az alvás?

Az alvás az egyik alapvető funkció, amely segíti a testünk megfelelő működését. A legtöbb felnőttnek minden éjjel be kell tartania az ajánlott 7-9 órás alvást. Ha sokáig kevesebbet aludnánk a szükségesnél, testünk nem lenne képes minden viselkedési és kognitív funkciót megfelelően ellátni. Ez megnyilvánulhat például a figyelem elvesztésével, késleltetett reakciókkal vagy hangulatingadozással. Hétköznap valószínűleg nem akarsz ilyesmit tapasztalni.

Ha rosszul alszol, az intim életed is megszenvedheti, hiszen csökkenhet a tesztoszteronszinted, ami az alacsonyabb szexuális étvágyhoz köthető. Fennáll a fokozott étvágy és az étkezés utáni kisebb elégedettség kockázata is. Az alvás nagy hatással van a jóllakottságot és az éhséget befolyásoló hormonokra (leptin és ghrelin) is. Tehát ha fogyni próbálsz, akkor semmiképp sem szabad lebecsülnöd az alvás fontosságát. [1–5]

Természetesen hosszú távon az alváshiány sokkal súlyosabb hatással lehet az egészségedre. Például a krónikus betegségek, többek között az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek vagy a mentális egészségi problémák kialakulásának nagyobb kockázatával jár. Ha azok közé tartozol, akik bárhol és bármikor képesek elaludni, ez ebből a szempontból előny lehet. Azonban léteznek olyan emberek is, akik szó szerint kétségbeesést éreznek minden este. Korán lefekszenek, nagyon szeretnének elaludni, tudják, hogy aludniuk kell, hogy kipihentnek érezzék magukat, de mégis képtelenek rá. Ha nem vagy szerencsés és te is közéjük tartozol, akkor van néhány tippünk a számodra, amelyek segíthetnek az elalvásban és javíthatják az alvás minőségét[1]

Miért fontos számunkra az alvás?

10 tipp a jobb minőségű alváshoz

Mindenkinek megvannak a maga tippjei és trükkjei a jobb alváshoz. Vannak, akik nem vesznek előtte forró zuhanyt, mások nem tudnak elaludni, amíg nem feküdnek az oldalukon, teljes sötétségben. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű tippet, amelyek nagy hatással lehetnek az alvásod minőségére. Lássunk is hozzá!

1. Hozz létre ideális körülményeket az alváshoz

Ne becsüld alá a felkészülés fontosságát – ez a siker kulcsa. Ahhoz, hogy le tudj tenni egy vizsgát, előtte tanulnod kell rá. Ha edzés közben maximális teljesítményt szeretnél elérni, akkor be kell melegítened. Hasonlóképpen figyelmet kell fordítania a minőségi alvásra való felkészülésre is. Ne aggódj, senki nem akarja, hogy megtisztítsd a szobád a negatív energiától, álomfogót helyezz az ágyad fölé és nyugtató erővel bíró köveket a szoba minden sarkába. Koncentrálj az egyszerű lépésekre, amelyek valóban segíthetnek neked.

  • Szellőztess, hogy friss levegő keringjen a szobában.
  • Tartsd a hálószoba hőmérsékletét 15 – 18 °C között.
  • Szellőztesd ki a paplanokat. A nyári napokon a szabadban lógva is hagyhatod őket, hogy süssön rájuk a nap.
  • Ne legyen nagyon vastag vagy túl vékony a paplanod. 
  • Szerezz be egy minőségi matracot vagy egy ortopéd párnát. Ha szeretsz az oldaladon aludni, én személy szerint egy speciális hosszú párnát tudok ajánlani az ilyen típusú alváshoz (ezt férjpótló párna név alatt is megtalálhatod).
  • Húzd le a rolót vagy húzd be a függönyt, hogy a szoba sötét legyen. Ha még ennek ellenére is mindig felébredsz kora reggel, próbálj meg szemmaszkkal aludni.
  • Aludj el és aludj csendes környezetben. Például ha egy forgalmas autópálya, vasútállomás mellett élsz vagy napközben szoktál aludni az éjszakai műszak után, akkor próbáld ki a füldugót.
Teremts ideális feltételeket az alváshoz

2. Délután kerüld a koffeint

18 órakor iszod meg az ötödik kávéd, 22 órakor pedig azon gondolkodsz, hogy miért nem tudsz elaludni? Ha érzékenyebb vagy a koffeinre és problémád van az elalvással, akkor nagyon ügyelj a koffein bevitelére. Ez a világ legnépszerűbb stimulánsa és egyszerű alapelven működik.

Testünk 24 órás ciklusban működik. A nap folyamán az adenozinszint növekszik, amit úgy képzelhetünk el, mint egy barométert, amely arra figyel, hogy mennyi ideig vagyunk ébren. Minél magasabb a szintje, annál inkább szeretnénk elaludni. Ha az adenozin rácsatlakozik a receptorainkra, akkor elalszunk. Ezzel eljutottunk a koffein szerepéhez. A koffein ugyanis képes az említett receptorokhoz kötődni az adenozin helyett, és így blokkolja annak működését, amelynek köszönhetően ébernek és frissnek érezzük magunkat.

A legmagasabb koffein-koncentráció a testben körülbelül 30-45 perccel érezhető a kávé elfogyasztása után, ami hasznos lehet egy mozgalmas napon. Táplálékkiegészítők esetében a hatás fellépése hosszabb ideig tart, általában 60-75 perc elteltével lép fel. A probléma azonban az, hogy akár 6 óráig, terhes nőknél akár 10 óráig is eltarthat, mire a koffein kiürül a szervezetből. Minden ember egyedi, és bizonyos gének jelenlététől függően különbözünk abban, hogy hogyan reagálunk a koffeinre. Ezt figyelembe kell venni a délutáni kávé elfogyasztása előtt. [6] [20]

Ne feledd azonban, hogy a kávé nem az egyetlen koffeinforrás. Ez a stimuláns megtalálható a teában, az energiaitalokban, a népszerű anyagcsere fokozókban és az edzés előtti serkentőkben is . Ha este jársz edzeni, célszerű olyan serkentőket és más, stimulánsoktól mentes termékeket választani, amelyek használata nem befolyásolja az alvást.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Ne igyál alkoholt

Lefekvés előtt meg szoktál inni egy pohár bort, mert segít gyorsabban elaludni? Nagy hiba. Bár az alkohol segíthet ellazulni és felgyorsítani az elalvás folyamatát, tudományosan bizonyított, hogy megzavarja az alvási mintákat és a hormonokat, például a melatonint, valamint a természetes cirkadián ritmusunkat is felborítja. Ha izomnövekedésre törekszel, akkor biztosan nem fogsz örülni annak a ténynek, hogy az alkoholfogyasztás csökkenti a HGH növekedési hormon termelését éjszaka, ami meghiúsíthatja az erőfeszítéseid az edzőteremben. [7-9]

Bár az alkohol segíthet elaludni, az alvás minősége végül nem lesz olyan kiváló, mintha nem ittál volna semmit. Ne feledd azt is, hogy vízhajtó hatása van. Ha az esti sportközvetítés során 5 sört iszol meg a barátaiddal, akkor nagyon valószínű, hogy éjjel fel fogsz ébredni, hogy meglátogasd az illemhelyet. Ha úgy szeretnél aludni, mint a bunda, akkor azt javaslom, hogy az esti alkoholt cseréld le például citromfűből vagy levendulából készült gyógyteára, amelyek nyugtató hatást fejthetnek ki.

Az alkohol hatása az alvásra

4. Ne fogyassz nehéz ételeket

Megesett már veled, hogy teletömted magad tortával, szendvicsekkel, burgonyaszirommal, egyharapásosokkal, ropival vagy más finomságokkal egy délutáni partin, majd egész este tele érezted magad és semmit se tudtál csinálni? Ha ilyen módon túleszed magad, akkor nemcsak az elalvás fog gondot okozni, hanem az alvás minősége is romlani fog[10-11]

Ezért próbáld meg betartani az egészséges táplálkozás általános alapelveit. Vacsorára egy optimális adagot tegyél a tányérodra, amelytől jóllaksz, de nem terheli le túlságosan a gyomrod. Étkezés után 80%-ig jóllakottnak kell érezned magad. Próbáld meg kideríteni, hogy akkor alszol-e jobban, amikor olyan ételt fogyasztottál, amelyben több vagy kevesebb szénhidrát található, majd ehhez igazítsd a nap folyamán a makrotápanyagok eloszlását. Ez mindenki esetében más, ezért az lesz a legjobb, ha kipróbálod, hogy neked mi felel meg. 

Ha félsz este szénhidrátot fogyasztani, mert azt hiszed, hogy meghízol tőle, akkor nem szabad kihagynod a cikkünket: 15 meglepő táplálkozási mítosz.

5. Próbáld ki a táplálékkiegészítőket

A jobb alvás elősegítésének másik módja a táplálékkiegészítők vagy gyógynövények fogyasztása, amelyek gyakran koncentrált táplálékkiegészítők formájában is kaphatók.

Mit érdemes kipróbálni?

  • Melatonin – gyakran alvási hormonnak is hívják. Fontos funkcióval rendelkezik a szervezetben. Jelzi a testünknek, hogy ideje lefeküdni. Ez a táplálékkiegészítő nagyon népszerű például azon emberek körében, akik az utazás közben jetlagtől szenvednek, mert segít csökkenteni az elalváshoz szükséges időt. Adagolását kezdjed 500 mcg-mal, és fokozatosan 5 mg-ra növelheted. [6] [12] [13]
  • Magnézium – ásványi anyag, amelynek hiánya az alvás minőségének romlásával jár. Alacsony szintje gyakoribb azoknál a sportolóknál, akik izzadással sokat veszítenek belőle, és olyan embereknél, akik kevés magnéziumot tartalmazó ételt fogyasztanak. Nincs nyugtató hatása, ezért nem kell attól tartanod, hogy a magnézium bevétele után azonnal álmos leszel. A szokásos magnéziumadag 200 mg, de akár 400 mg-ot is szedhetsz belőle. [13] [15]
  • Glicin – nem esszenciális aminosav, amely a vizsgálatok eredményei szerint növelheti a szubjektív frissesség érzését ébredés után. 3 g-ot ajánlott bevenni lefekvés előtt fél-egy órával. [13-14]
  • Levendula – olyan gyógynövény, amely nyugtató hatásokkal bír. Ennek eredményeként elősegíti a pihenést, a gyorsabb elalvást és javítja az alvás minőségét. Kipróbálhatod olaj formájában aromaterápia részeként, táplálékkiegészítőként vagy teát főzhetsz belőle. 25-46% linalooltartalmú táplálékkiegészítők esetében az ajánlott mennyiség 80-160 mg. [13] [16]
  • Valeriána – az alvás terén a legtöbbet kutatott alvást segítő hatóanyagok közé tartozó növény. A glicinhez hasonlóan úgy gondolják, hogy befolyásolja az ébredés utáni frissesség érzését. 450 mg 0,8-1%-os valerinsav-tartalmú adagot szoktak lefekvés előtt fél-egy órával elfogyasztani. [22]
  • Orvosi citromfű – nyugtató hatású gyógynövény, megnyugtatja a testet és csökkenti a szorongást. Ezért gyakran ajánlott alvási nehézségek esetén. Kipróbálhatod tea vagy táplálékkiegészítő formájában. Általában 600 mg-os adagot szoktak lefekvés előtt fél órával bevenni. [21]
  • GABA – neurotranszmitterként működik a központi idegrendszerben. Segíthet csökkenteni az érzékelt stressz szintjét, megkönnyítve az elalvást. Általában 3000-5000 mg-os adagot szoktak belőle bevenni. [23]
Alvást segítő táplálékkiegészítők

6. Ne sportolj este

A rendszeres sporttevékenység javíthatja az alvás minőségét. Ha azonban este jársz edzeni, és koffeintartalmú edzés előtti serkentővel vagy anyagcsere fokozóval támogatod a teljesítményedet, akkor ellenkező hatással lehet az alvásra. Este ezért azt javasoljuk, hogy csak koffeinmentes táplálékkiegészítőket használj. Ezenkívül a fizikai aktivitás ideiglenesen megemeli a test maghőmérsékletét, amely az érzékenyebb személyek esetében alvási problémákat is okozhat. [19]

Nem vagy biztos benne, hogy ez a kérdés téged is érint-e? Akkor nincs is annál könnyebb, mint egy naplót vezetni egy ideig, amelybe felírod, hogy mikor voltál edzeni és hogyan aludtál el. Ha úgy találod, hogy a sportolás után nem tudsz elaludni, akkor ideális lenne, ha a reggeli órákban edzenél. Szélsőséges esetben célszerű lenne az intenzív sporttevékenységet legkésőbb a tervezett alvás előtt 3 órával befejezni.

7. Ugyanabban az időben feküdj le

Mint ahogy már fentebb írtam, a testünk egy kifinomult rendszer, amely körülbelül 24 órán át tartó cirkadián ritmus alapján működik. Ez azonban minden embernél más. Valaki az úgynevezett hajnali pacsirták közé tartozik, mert számára kényelmesebb a korai kelés és a korai lefekvés. Más emberek viszont éjjeli baglyok, inkább éjszakáznak és későn kelnek. Ezenkívül van egy harmadik csoport is, akiknek nincsenek különleges preferenciáik az alvás és a felkelés terén.

Bármelyik kategóriába is tartozol, próbálj meg kialakítani egy minél szabályosabb rutint. Természetesen, ha ápoló vagy, aki felváltva nappali és éjszakai szolgálatot teljesít, akkor ez nem ilyen egyszerű. Sok ember létezik azonban, akik rendszeres rutint tudnának kialakítani, mégis önként megzavarják azt. Ha egy meghatározott időpontban kelsz fel és fekszel le, ezt a tested egy idő után megszokja. Amint eljön az a bizonyos óra, fáradtnak fogod érezni magad és könnyebb lesz elaludni. Ennek a rendszerességnek köszönhetően a reggeli felkelés nem lesz olyan nehéz számodra. Ha rendszeresen hatra fogod állítani az ébresztőórát, akkor a tested megszokja a felkelést, és nagyon is lehetséges, hogy magadtól elkezdesz ebben az időpontban felébredni. Igyekezz a hétvégén is fenntartani ezt a rendszert. Ne töltsd az éjszakát hosszú bulizással, majd az egész vasárnapot az ágyban heverészve rendszeresen. Végeredményben ez inkább a károdra lenne.

Alakíts ki egy rendszeres alvási rutint

8. Cseréld le a mobiltelefonod egy könyvre

Éjszakai üzemmódba kapcsoltad a mobiltelefonod és azon töröd a fejed, hogy hol kerültél kapcsolatba kék fénnyel? Lehet, hogy eddig észre sem vetted, de mindenhol találkozhatsz vele. A mobiltelefonok mellett a tabletek, a számítógépek és a televízió képernyője is sugározza. Számos mód van a kék fény elkerülésére. A készülékek nagy százalékán lehetséges egy bizonyos óra elteltével ezt a sugárzást csökkenteni. Kipróbálhatod egy olyan szemüveg használatát is, amely bizonyos mértékben kiszűri a kék fényt. A kék fény elkerülésének legjobb módja, ha este abbahagyod az elektronikai cikkek használatát és más tevékenységekre szánsz időt.

Mit szólnál ahhoz, ha adnál egy esélyt a könyvek vagy magazinok olvasásának, podcastokat hallgatnál vagy leírnád a gondolataidat? Ez a változás valószínűleg pozitív hatással lesz az alvás minőségére, de a mentálhigiéné egyik formájaként is funkcionálhat. Például, ha az olvasást esti rituálévá változtatod, akkor látni fogod, hogy a tested hozzászokik, és idővel néhány oldal elolvasása után automatikusan aludni akarsz. [17-18]

9. Kerüld a stresszt este

A stressz az életünk normális része, és valószínűleg soha nem fogunk teljesen megszabadulni tőle. Ha azonban szeretnéd megoldani az alvási problémáidat és gyorsabban elaludni, próbáld meg legalábbis este elkerülni azokat a stresszt okozó tényezőket és helyzeteket, amelyek általában negatív érzéseket keltenek benned.

Tudtad, hogy amikor megnyitsz egy munkahelyi e-mailt és több tucat új felelősség hárul rád, látni fogod, hogy mennyire le vagy maradva, akkor ezek nem fognak hagyni aludni? Este valószínűleg nem oldasz meg semmi fontos dolgot, csak feleslegesen árasztod el az elmédet. Hagyd a feladatokat reggelre, amikor tiszta a fejed. Ugyanúgy próbáld meg korábbra időzíteni a kellemetlen beszélgetéseket, a fontos döntéseket és az egyéb dolgokat is, amelyek feleslegesen megterhelnének este. Lefekvés előtt érezd komfortosan magad és vigyázz a nyugalmadra. Ebben például a Pink Calm táplálékkiegészítő is segíthet, amely 6 növényi kivonatot tartalmaz.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan működik a stressz és mi segíthet csökkenteni azt, akkor ne hagyd ki a következő cikkünket: Miért veszélyes számunkra a stressz és hogyan lehet csökkenteni?

10. Relaxálj

Ez a pont szorosan összefügg a fent említett stresszcsökkentéssel. Ha nyugodtabbnak szeretnéd érezni magad és szeretnél este jobban aludni, akkor gyakran nem elég csak a stresszt okozó tényezőket megszüntetni. Próbálj meg többet tenni érte és végezz relaxációs tevékenységeket. Mi lenne, ha kipróbálnád a tudatos jelenlétet, vennél egy forró fürdőt, megmasszírozna a partnered? Vagy próbálj ki bármi mást, ami megnyugtat. A nyugtató zene, a természet hangjainak vagy a relaxációs frekvenciák hallgatása szintén tökéletesen működhet. Például a népszerű binaurális ütemek és hangok is segíthetnek megnyugodni. Próbáld ki, hogy neked mi felel meg. Ezután próbáld meg rendszeresen beiktatni az ilyen tevékenységeket lefekvés előtt a napirendedbe.

Nyugtató relaxációs technikák

Mi ebből a tanulság?

Bár az alvás teljesen természetes dolog, sokunk számára az elalvás egy igazi kihívás lehet. De amint látod, sok tényező befolyásolja az alvást, most pedig már csak rajtad múlik, hogy hogyan állsz hozzá. Próbáld meg fokozatosan alkalmazni a tanácsainkat, és meglátod, hogy végre eljön az édes álom és kipihenten fogsz ébredni.

Te hogy állsz az alvással? Órákig forgolódsz az ágyban, vagy akkor is el tudnál aludni, ha valaki fát vágna melletted egy motorfűrésszel? Oszd meg velünk a tapasztalataidat és ha tetszett a cikk, akkor mindenképpen oszd meg a barátaiddal is. Sok álmatlan éjszakát megspórolhatsz nekik.

Források:

[1] Logan Foley – Why Do We Need Sleep? – https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/why-do-we-need-sleep

[2] Sleep and your health – https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000871.htm

[3] Brain Basics: Understanding Sleep – https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/understanding-Sleep

[4] Are You Getting Enough Sleep? – https://www.cdc.gov/sleep/features/getting-enough-sleep.html

[5] Rachel Leproult – Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21632481/

[6] Matthew Walker – Why We Sleep

[7] Soon-Yeob Park et al. The Effects of Alcohol on Quality of Sleep – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26634095/

[8] VC Taasan et al. – Alcohol increases sleep apnea and oxygen desaturation in asymptomatic men – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7258218/

[9] AC Ekman et al. – Ethanol inhibits melatonin secretion in healthy volunteers in a dose-dependent randomized double blind cross-over study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8370699/

[10] Shabnam Jalilolghadr et al. – Effect of low and high glycaemic index drink on sleep pattern in children – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22204204/

[11] C H Schenck and M W Mahowald Review of nocturnal sleep-related eating disorders – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8032349/

[12] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=cellar%3Ae31cb3a8-910e-4225-a2fd-7bfd84713002

[13] Sleep Quality – https://examine.com/topics/sleep-quality/

[14] Kentaro Inagawa – Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality – https://link.springer.com/article/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x

[15] Magnesium – https://examine.com/supplements/magnesium/

[16] Lavender – https://examine.com/supplements/lavender/

[17] Jeremy Bigalke et al. – Effect of evening blue light blocking glasses on subjective and objective sleep in healthy adults: A randomized control trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33707105/

[18] Karolina Janků et alt. – Block the light and sleep well: Evening blue light filtration as a part of cognitive behavioral therapy for insomnia – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31752544/

[19] Ten tips for better sleep – https://examine.com/nutrition/ten-tips-for-better-sleep/##3-heat

[20] R Knutti, H Rothweiler, C Schlatter – The effect of pregnancy on the pharmacokinetics of caffeine – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6954898/

[21] Melissa officinalis – https://examine.com/supplements/melissa-officinalis/

[22] Valeriana officinalis – https://examine.com/supplements/valeriana-officinalis/

[23] GABA – https://examine.com/supplements/gaba/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük