Hogyan építsünk önbizalmat a sportban

Hogyan építsünk önbizalmat a sportban

Bármilyen sportot is űzünk nemcsak sikerekkel, hanem különböző buktatókkal is jár. Ezek főleg az elején fordulnak elő, amikor még óvatosabb vagy, és félsz, hogy valamit elrontasz. Fokozatosan elkezded magad másokhoz hasonlítgatni, ami egy örök belső vívódást eredményez. És ez valóban hatással lehet a célok elérésére és az eredményekre általában. A valóságban ez úgy néz ki, hogy például elmész edzőterembe, és ahelyett, hogy tanácsot kérne egy edzőtől vagy egy tapasztaltabb sportolótól, lényegtelen dolgokra koncentrálsz.

Mindezt csupán azért, hogy ne érezd azt, hogy valaki néz téged és ítélkezik feletted. És ahhoz, hogy teljesen megszabadulj attól a gondolattól, hogy mit gondolnak rólad mások, mész és sétálsz kicsit a futópadon. Ott meg valamelyik fitneszmodellen vagy Instagram influenceren kezdesz el gondolkodni, és azon, hogy hogyan kellene súlyokat emelned és olyan dolgokat csinálnod, mint ők, hogy olyan jól nézz ki, mint ők. Ha a forgatókönyv ismerősnek tűnik, ezzel biztosan nem vagy egyedül.

Akár úszol, erősítő edzést végzel, focizol, hokizol vagy bármilyen más sportot űzöl, ha gondolatban nem vagy ott, a teljesítményed kárára megy. Ekkor kezdesz el kételkedni magadban és félni a kudarctól. Ez az egyik jele lehet annak, hogy kevés az önbizalmad.  Ezért ma megnézünk pár tippet, amelyek segítenek leküzdeni a mentális vívódást, és javítani az önbizalmadat a sportban.

Miért olyan fontos az önbizalom a sportban

Mielőtt belekezdenénk, meg kell értenünk, miért is olyan fontos az önbizalom a sportban. Segít, hogy jobban teljesíts , és jó érzéssel tölt el. A neves Journal of Sports Sciences című magazinban megjelent tanulmány ezt a kérdést vizsgálta, és megállapította, hogy a megfelelő önbizalom a gondolatok pozitív hatása révén javítja a teljesítményt. [1]

A teljesítményed javítása mellett az önbizalom segíthet még:

  • jobban kihasználni a sportolói sikerhez szükséges kognitív készségeket. Ilyen például az emlékezet, a gondolkodás, az érzékelés, a figyelem vagy a döntéshozatal. Mindezekre bizonyos mértékig minden sportágban szükség van.
  • jobban kezelni a teljesítménykényszert, akár szakmai téren, akár másokkal való összehasonlításkor
  • kihozni a maximumot magadból, és sikeresen megbirkózni a kényelmetlen helyzetekkel [2]

Természetesen a túl kevés önbizalom ezeknek az ellenkezőjéhez is vezethet. Ez az oka, hogy a sportolók elveszítik a képességeikbe vetett hitüket, és képtelenek a legjobb teljesítményt nyújtani.

7 tipp, hogyan lehet önbizalmat építeni a sportban

Az alábbiakban találsz pár hatékony tippet, amelyek segítenek neked növelni az önbizalmadat a sportban.

7 tipp, hogyan lehet önbizalmat építeni a sportban

1. Találd meg a félelmeid okát

A sportban az aggodalmak pszichológiai fenyegetettség érzésében gyökereznek. Arról van itt szó, hogy az ember hogyan éli meg a teljesítmény fontosságát, vagy hogy mások mit gondolnak róla. Amikor az edzőteremben vagy, ezek a gondolatok nyomaszthatnak és annyira lekötnek, hogy be sem tudod fejezni a tervezett edzést. Előfordulhat, hogy a félelem valamilyen rossz sporteredményhez kapcsolódik, vagy olyan tényezőkhöz, amelyekre nem vagy ráhatással, de mégis nagyon zavar.

Ezért fontos meghatározni a kudarctól való félelmet kiváltó aggodalmak okát. Meg kell azt érteni, hogy az olyan gondolatok, mint: „Ma tökéletesnek kell lennem” vagy Ki kell elemeznem a hibáimat, azonnal ki kell javítanom őket, és soha többé nem szabad megismételnem”, gyenge és nem optimális teljesítményhez vezethetnek. Ahogyan a mindennapi életben, itt is fontos az egészséges hozzáállás és a reális elvárások. De ugyanakkor fogadd el azt a tényt, hogy hibázni emberi dolog, és tanuld meg ezt úgy kontrollálni, hogy ez ne befolyásolja a teljesítményed vagy az eredményeid. Azt mondják, hogy csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit. Ugye te nem ezt szeretnéd? Az előrehaladás kell, hogy legyen a célod, ennek pedig a hibák és kudarcok elválaszthatatlan részét képezik. [3]

2. Koncentrálj arra, amit befolyásolni tudsz

A siker a sport területén különböző tényezők és változók keverékének köszönhető. Nem mindegyik mindig tőled függ, illetve nem mindig tudod befolyásolni őket. Ilyenek például az olyan csapatsportok, mint a futball, a jégkorong vagy a kézilabda, ahol a siker az egész csapaton múlik. Nem tudod befolyásolni az időjárást, a bírót, az ellenfeleket vagy a csapattársaid egyéni teljesítményét.

Rá kell jönnöd, hogy vannak olyan időszakok, amikor nem számít milyen keményen edzel. Még csak nem is azon, hogy hogyan teljesítesz a pályán vagy egyéni sportolóként. Lehet az a te döntésed például, hogy reggel felkelsz, megmosod az arcod, felöltözöl, bekötöd a cipődet és elmész futni. De nem tudod megváltoztatni azt, hogy milyen lesz az időjárás, ami végső soron befolyásolja a teljesítményedet. Mindig lesznek olyan tényezők, amelyeket nem tudsz befolyásolni, és amelyek kudarchoz vagy elégedetlenséghez vezethetnek. Ezért meg kell tanulnod elutasítani a kiszámíthatatlan szempontokat, és arra kell összpontosítanod, amit te, mint egyén befolyásolni tudsz. Rajtad múlik például, hogy mennyire leszel szorgalmas az edzésedben, mennyire felelősségteljesen tartod be az egészséges táplálkozás szabályait, vagy mennyi időt fordítasz a felkészülésre. Elvégre a kemény munka mindig kifizetődik és végül meghozza gyümölcsét [4]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Emlékezz korábbi eredményeidre

A múltra való emlékezés mindenképpen segít az önbizalom építésében. Itt az elért dolgokra gondolunk. Hogy érezted magad egy adott helyzetben? Mennyire növelte az önbizalmadat? Milyen érzelmeket éltél át? Ha felidézed azokat a jó dolgokat, amelyeket a sportban elértél, az segíthet visszanyerni az önbizalmad.

Az edzés vagy meccs utáni értékelés keretében történő visszatekintés szintén segíthet. Ilyenkor jellemzően visszagondolsz és elemzed a teljesítményedet. Próbáld meg felidézni azokat a jó és rossz szempontokat, amelyek pozitív vagy negatív hatással voltak a teljesítményedre. Ez jó módszer egy meccs, edzés vagy verseny után bármikor, amikor az élmény még élénken benned van. De semmiképpen sem szabad a gondolataidat ezzel terhelni az edzés vagy a verseny alatt , mert lassíthat, és befolyásolhatja az eredményt. [5]

A sikerek felidézése segíthet a sportban érzett önbizalom erősítésében is

4. Magadra gondolj, ne másokra

Ez nem csak a sportra vonatkozik. Gyakran mi magunk okozzuk a saját félelemeinket és a szorongást, és saját magunk ellenségévé válunk. Legtöbbször azért, mert a túl sok energiát fektetünk abba, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat. Ha profi sportoló vagy, akkor ezek elsősorban az ellenfeleid és a riválisaid.

Lehet, hogy az edzőteremben, ahová jársz, másokhoz hasonlítod magad, de talán ezt az érzést van, hogy haza is veszed magaddal. Elég, ha felnézel valamelyik közösségi hálózatra, és máris mindenhol kifogástalan kinézetű fitnesz influencereket láthatsz. Az embereknek gyakran fel sem tűnik, hogy a tökéletes megjelenés mögött rengeteg kemény munka és kimerítő edzés áll, a legjobb edzők és táplálkozási szakemberek felügyelete mellett.

A sportolói önbizalmadnak azonban az tesz a legjobbat, ha a nem istenítesz másokat, és nem hozzájuk hasnolítgatod magad. Mindannyian másképpen élünk, más gondjaink és kötelezettségeink vannak, más a napi rutinunk. A legtöbb felnőtt dolgozik, gondoskodnia kell a háztartásról, a családról, vagy egyéb kötelezettségei vannak. Ne feledd, hogy a mindenki a legjobbat igyekszik kihozni magából. Koncentrálj az erősségeidre, és arra összpontosítsd a saját céljaid. Minden kisebb-nagyobb siker hozzájárul majd az önbizalmad növeléséhez, úgy a sportban, mint az életben. [6]

Ha érdekel, hogy mi rejtőzik a híres színészek és színésznők tökéletes megjelenése mögött, mindenképpen olvasd el cikkünket: Thor, Superman és más hollywoodi hírességek sportolási és táplálkozási rutinja.

Az összpontosítás önmagadra segíthet növelni az önbizalmadat a sportban

5. Ne spórolj a sportruházaton

A ruha teszi az embert, és ez igaz a sport területére is. Az edzőteremben például sokan gyakran régi ruhákat használnak. Félnek a sportruházat viselésétől, mert úgy gondolják , hogy rosszul néznek ki benne, vagy hogy nem elég profik ahhoz, hogy viseljék. Végső soron mindez csak hozzájárul az önbizalom csökkentéséhez. Azzal, hogy nem megfelelő ruhákat viselsz, lehet, hogy csak tovább erősíted az önértékelésed hiányát.

A testalkattól függetlenül azonban a érdemes arra is gondolni, hogy edzés közben kényelmesen és magabiztosan érezd magad. Így nemcsak az edzéssel, hanem a saját testeddel is kialakíthatsz egy egészséges, építő kapcsolatot. Manapság már nagyon könnyű megtalálni a legkülönfélébb sportruházatot amelyek gondoskodnak a magabiztos megjelenésről. Ugyanakkor számos olyan funkcionális tulajdonságuk, amelyek edzés közben hasznosak.

A sportruházat sokféleképpen növelheti az önbizalmat. Kipróbálhatod például, hogy:

  • lecseréled a régi, túlméretes ruháidat olyan darabokra, amelyek jól állnak, ami nem túl szűk, de ugyanakkor nem is túl bő. Választhatsz olyan ruhadarabokat is, amin valamilyen motivációs szlogen van, vagy olyanokat, amelyek kifejezik az ízlésedet. Olyan szabást keress, amely jól megy az alakodhoz és jól érzed magad benne.
  • váltogatod a kedvenc színeidet, amelyek feldobják a napodat, javítják a hangulatodat és segítenek, hogy energikusabbnak érezd magad.
  • a lányok befektethetnek valamilyen kiváló minőségű és funkcionális sportmelltartóba, amely lehetővé teszi számukra, hogy mindenféle mozgás során kényelmesen érezzék magukat. Emellett olyan funkcionális jellemzői vannak, mint a megbízható védelem az izzadtság ellen, vagy a stabil tartás még a legkeményebb edzések során is. Választhatsz olyan dizájnt is, amely jól néz ki és magabiztosságot ad.
  • keresel egy olyan arányos egyensúlyt, amely az erősségeid emeli ki. Ha egy lazább felső mellett döntesz, viseld leggings-el, hogy karcsúsítsd a tested alsó részét. Ha bő alsót választasz, a felsőd ne legyen bő, hogy ne tűnjön úgy, mintha a bátyád vagy a nővéred ruháit viselnéd.
  • több stílust is kipróbálhatsz, ne ragaszkodj egyetlen szetthez. Válassz több olyan darabot, amelyek sokféleképpen kombinálhatók, hogy az öltözéked egy kicsit szórakoztatóbb és színesebb legyen. [7]

A megfelelő sportruházat nemcsak az önbizalmat növelheti, hanem a teljesítményt is javíthatja. A funkcionális ruhák a sérülés kockázatát is segíthetnek csökkenteni. Emellett elvezethetik az izzadságot, támogathatják a mozgástartományt vagy pozitív hatással lehetnek a regenerációra. [8]

Ha érdekel ez a téma, és többet szeretnél megtudni arról, hogy milyen előnyökkel járhat a jól megválasztott ruházat a sportolásban, olvasd el a Funkcionális ruházat: Miért fontos, és hogyan segíthet a teljesítmény javításában

A sportruházat növeli az önbizalmat

6. Ne vedd a szívedre a kudarcokat

Meg kell tanulni kezelni a kudarcot, hogy fokozatosan a siker felé haladhassunk. Végülis, Rómát sem egy nap alatt építették, és ez bizony igaz a sportra és az életre is. Ha most épp nem vagy olyan jó passzban, használd a kellemetlenségeket ugródeszkaként a továbblépéshez. Ráadásul arra is motiválhat, hogy legközelebb jobban teljesíts. Holnap nyugodtan hagyd ki az edzést, és kényeztesd magad a kényelmes kanapén, csak aztán ne felejtsd el összeszedni magad és újrakezdeni. Mert csak akkor veszíthetünk, ha feladjuk. [9]

Ne vedd túl komolyan a kudarcot

7. Légy magabiztos abban, amit csinálsz

A magabiztos edzéshez hinni kell abban, amit csinálunk. De igaz ez az étrendre, az edzéstervre vagy a használt kiegészítőkre is. Az utolsó pont főként a kezdőkre vonatkozik, akik esetleg félnek lemenni az edzőterembe, mert nem tudják, hogyan kell használni a gépeket és a felszereléseket. Ha te is kezdő vagy még, fedezd fel a helyet és nézz körül. Kérj tanácsot egy edzőtől vagy a konditerem valamelyik alkalmazottjától, aki biztosan szívesen segít.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet legyőzni az edzőteremtől való félelmeidet, és hogyan érezheted magad magabiztosabbnak, mindenképpen olvasd el cikkünket: 10 tipp kezdő kondisoknak a gyors és tartós fejlődéshez. Ebben további tippeket találsz, amelyek segítenek növelni az önbizalmadat.

Mi a tanulság

Végül is az önbizalomépítés a sportban vagy a mindennapi életben nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Csak tartsd be a cikkünkben található egyszerű tippeket, és te is meglátod, hogy valóban működnek-e. Mindegy, hogy az edzőteremben, futva, úszva vagy csapatsportokban próbálod magadból kihozni a legjobbat. Mindig van lehetőség a továbblépésre, a teljesítménynövelésre, vagy hogy feldobd a hangulatod, ha épp nem vagy jó passzban. Nagyon is igaz a régi mondás: „Csak akkor veszíthetünk, ha feladjuk.” Sok szerencsét az utadon!

Mi segít az önbizalomnövelésben a sportban? Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg bátran az ismerőseidel is.

Források:

[1] Kate Hays, Owen Thomas, Ian Maynard & Mark Bawden - The role of confidence in world-class sport performance – https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/02640410903089798

[2] HOW TO HELP IMPROVE AN ATHLETE’S CONFIDENCE – https://blog.innerdrive.co.uk/sports/how-to-improve-an-athletes-confidence

[3] Dr. Patrick J. Cohn - 7 STRATEGIES TO HELP YOUR ATHLETE BE MORE CONFIDENT – https://www.bluestarlacrosse.com/news_article/show/727837-7-strategies-to-help-your-athlete-be-more-confident

[4] Will Hinch - Self confidence in sport: 9 Steps to improving it – https://blog.pitchero.com/self-confidence-in-sport-9-steps-to-improving-it

[5] Gobinder Gill - BUILDING SELF-CONFIDENCE IN SPORT – https://believeperform.com/building-self-confidence-in-sport/

[6] Octavia H. Zahrt, Alia J. Crum - Perceived Physical Activity and Mortality: Evidence From Three Nationally Representative U.S. Samples – https://www.apa.org/pubs/journals/releases/hea-hea0000531.pdf

[7] Jacynth Bassett - Five ways to feel confident in activewear – https://henpicked.net/five-ways-to-feel-confident-in-activewear/

[8] Niti Pawar - How is Sports Apparel Important for Improving an Athlete’s Performance? – https://www.researchdive.com/blog/how-is-sports-apparel-important-for-improving-an-athletes-performance

[9] How Do Athletes Gain Self-Confidence? 6 Self-Confidence Building Tips – https://restoic.com/blogs/blog/how-do-athletes-gain-self-confidence-6-self-confidence-building-tips

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük