Mogyoróvajak: Miben különböznek, tápértékeik és előnyeik

Mogyoróvajak: Miben különböznek, tápértékeik és előnyeik

Régen elmúltak már azok az idők, amikor mogyoróvajat vagy más dióvajat csak amerikai filmekben láttunk. Mára megszokottá vált, hogy van legalább egyféle finom vaj a kamrában vagy a hűtőben, ami arra csábít, hogy kanalat ragadj, és „belekóstolj” egy-kettő, vagy akár három falatot is. Van, hogy fel sem tűnik, és máris az üveg alját kapargatod, miközben azt sem tudod, hogyan jutottál odáig ilyen gyorsan. És mitől olyan átkozottul finomak? Erről és még sok másról is szó lesz a mai cikkben. 

Mi az a mogyoróvaj és hogyan készül?

Bár gyakran vajnak nevezik, alapvetően valamilyen dióféléből készült krém. Egyrészt ott a ropogós mag (diófélék), másrészt pedig a sima, szinte folyékony krém. Az alapanyag ugyanaz, de az állag nem is lehetne különlegesebb. Ez nem csoda, hanem tiszta gépi erő, ami egy nagy teljesítményű turmixgépből jön. A diófélék valójában körülbelül 50% zsírt tartalmaznak, amely a darálás során szabadul fel. Minél tovább tart az aprítás, annál több szabadul fel, és annál folyékonyabb lesz a krém. Így lehet elképzelni a feldolgozási folyamat legalapvetőbb formáját. A dióvajak készítéséhez azonban gyakran más eljárások is társulnak, például hámozás, pörkölés vagy a termék típusától függően egyéb összetevők hozzáadása. [1]

Melyek a különböző típusú mogyoróvajak?

A mogyoróvajak világában eligazodni nem kis feladat. Ma már hatalmas a választék. Az összetevői profiltól függően egy-, vagy többféle összetevőjű, továbbá fehérjés és ízesített típusokba osztályozhatjuk őket. De az állaguk is különbözik, amely lehet sima vagy ropogós. E tekintetben a mogyoróvaj kedvelői két kibékíthetetlen táborra oszlanak. Egyesek nem tudnak betelni a sima vaj krémes, szinte folyékony állagával, mások pedig nem értik, hogyan lehet igazán élvezni a ropogós darabok nélkül.

Hogyan osztályozzuk a mogyoróvajakat az állaguk alapján?

  • Sima mogyoróvaj: lágy, folyékonyabb állagú, könnyen kenhető.

  • Ropogós mogyoróvaj: a lágy krémbe kevert roppanós darabkákat tartalmaz, amelyeket a kész vajhoz adnak hozzá. A másik elkészítési módja, ha a mogyorót vagy magot nem aprítjuk teljesen simára, és darabkák maradnak a krémben. [1]
Mi a különbség a ropogós és a sima mogyoróvajak között?

Hogyan osztályozzuk a dióvajakat az összetevői profil szerint?

1. Egy összetevős mogyoróvajak

Arról ismerhetők fel, hogy csak egy hozzávaló szerepel az összetevők listáján. Ilyenek például 100 % földimogyorót, kesudiót, mandulát, kókuszdiót vagy más dióféléket tartalmazó vajak. Ez adja a termék természetes diós ízét és minőségi tápanyagokat, köztük vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek számos előnnyel járnak. Ráadásul nem tartalmaznak ízesítő (cukor, só, pálmaolaj) vagy egyéb adalékanyagokat. Éppen ettől ezek az egyik legértékesebb tápanyagtartalmú diókrémek, és a legjobb választás mindazok számára, akik a legtöbbet szeretnék kihozni ezekből a ropogós falatkákból.

2. Több összetevős mogyoróvajak

Az egy összetevős krémekkel ellentétben ezek összetevőinek listáján több dióféle is szerepel. Azonban továbbra sem tartalmazhatnak ízesítő- vagy egyéb adalékanyagokat. Többféle diófajta keverékéből egyedi ízkombinációkat lehet létrehozni. A vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok színesebb választékát kínálják, mint az egy összetevősek. Ilyen például a Tripla mogyoróvaj, amely földimogyoró, kesudió és mandula keverékét tartalmazza. A mandula vagy a kesudió és a kókuszdió kombinációja szintén népszerű.

3. Fehérjés vajak

Ezek krémek fehérjével dúsítottak, így több fehérjét és általában kevesebb zsírt tartalmaznak. Az összetevők között ezért gyakran szerepel a tejsavófehérje, ami az aminosavak megfelelő aránya miatt népszerű. Ezek az izomnövekedés alapvető építőkövei, és így olyan hozzáadott értéket adnak ezeknek a krémeknek, amelyet nem csak az erősportolók értékelnek igazán. Ritkábbak a tisztán növényi fehérjéből készült kenhető termékek, amelyek összetételében például rizs- vagy borsófehérje-izolátum található.

A fehérjekrémek így könnyebben beilleszthetők azoknak az étrendjébe, akiknek fontos a fehérjebevitel, miközben korlátozzák a zsírfogyasztást. De, ha 30 g ilyen krémet teszel a zabkásádba, akkor a fehérjetartalmát körülbelül 5 g-mal növeled. Ez nem olyan sok.

Ha többet szeretnél megtudni, és más fehérjeforrásokra is kíváncsi vagy, olvasd el cikkünket Ételek, amelyek megkönnyítik a fehérje beiktatását az étrendbe.

Mit tartalmaznak az ízesített mogyoróvajak?

4. Ízesített mogyoróvajak

Ebbe a csoportba olyan krémek és vajak tartoznak, amelyek a diófélék mellett számos más összetevőt is tartalmaznak. Könnyen lehet, hogy egy kiváló minőségű mogyoróvaj helyett, ami tele van előnyös tulajdonságokkal, hirtelen egy népszerű csokis mogyorókrém kerül az asztalra, amely csak 13%-ban tartalmaz dióféléket.

A többi cukor, pálmaolaj, tejpor, kakaó, só és egyéb adalékanyagok. Ennek a keveréknek a tápértéke jelentősen eltér a 100%-os vajakétól. Általában magasabb a cukortartalmuk, a telített zsír- és sótartalmuk, és hiányoznak belőlük a vitaminok és ásványi anyagok.

Különösen fontos, hogy kisebb mennyiségben tartalmaz egyszerű cukrokat, mivel ezek a cukrok a kockázati tápanyagok közé tartoznak, és az egészséges táplálkozásban a teljes energiabevitel 10%-ára kell korlátozni őket. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztasz ilyen kenhető édességeket, akkor túllépheted a napi beviteli limitet. [2-4]

  • 100 g csokoládékrém (Nutella) 54 g cukrot tartalmaz.
  • 100 g 100%-os mogyoróvaj 3-5 g cukrot tartalmaz. 

Ha mégis valamilyen édes kenhető édességgel szeretnéd változatosabbá tenni étrended, vannak kedvezőbb összetevőprofilú, megfelelőbb lehetőségek. Választhatsz például 64%-os mogyorós csokoládékrémet vagy kesudiókrémet liofilizált eperrel.

A legnépszerűbb dióvajak és jellemzőik

Valószínűleg mindannyiunknak van kedvence a dióvajak között, ami soha nem hiányozhat a kamrából. Ízükben, de tápanyagtartalmukban is különböznek, ami a felhasznált diófélék fajtájától függ. Ami azonban közös bennük, az az egészséges zsírtartalmuk, amely kiterjed az egyszeresen telítetlen (MUFA) és a többszörösen telítetlen (PUFA) zsírsavakat, beleértve az esszenciális omega-3 zsírsavakat. Ezek a zsírok jó hatással vannak a szív, az érrendszer és az agy egészségére. A diófélék átlagosan 50%-os zsírtartalommal rendelkeznek, ezért értékes forrásai ennek a tápanyagnak. [15, 16]

Azt is hallhattad már, hogy a dióvajak fehérjében gazdagok. A dióféle típusa befolyásolja ennek a tápanyagnak a mennyiségét, ezért a különböznek egymástól az egyes termékek. Csak az a gond, hogy ezek növényi fehérjék, amelyek az állati fehérjékkel ellentétben nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban. Gyakran hiányzik belőlük például a lizin, a metionin vagy a cisztein.

Ahhoz, hogy a mogyoróvajból legalább 27 g fehérjét juttassunk be, legalább 100 g mogyorókrémet kellene elfogyasztani. Ugyanakkor majdnem 50 g zsír és 600 kalória is bejutna veje, ami nem lenne ideális. Egy ekkora adag zsír tulajdonképp még gyomorproblémákat is okozhat. Így a dióvajat inkább zsírforrásnak, mint fehérjeforrásnak tekinthetjük. [17]

1. Mogyoróvaj

A földimogyoró vaj kétségtelenül a legnépszerűbb és legtöbbet használt krém. Övé a trón az összes dióvaj felett, még akkor is, ha a földimogyoró besorolása alapján a hüvelyesek közé tartozik. Végső soron minden az ízen, az összetevőkön és a felhasználáson múlik. És bizony ezeken a területeken a mogyoróvaj meggyőzött minket arról, hogy itt a helye.

A mogyoróvajat már 1895-ben népszerűsítette dr. John Harvey Kellogg amerikai orvos. A rossz fogazatú, nagy mennyiségű energiát és fehérjét igénylő páciensei számára készítette. A termék híre hamarosan elterjedt az egész kontinensen. A statisztikák szerint ma már az amerikai háztartások 94%-ában megtalálható, ahol leggyakrabban a híres PB&J (mogyoróvaj + lekvár) szendvicset készítik belőle. De nem mindig a 100% mogyorótartalmú termék rendelkezik a legjobb tápanyagpofillal. [5]

A mogyoróvaj tápanyagprofilja és előnyei

  • A többi diókrém közül fehérjetartalmával emelkedik ki, amely 100 grammonként 25-27 g között mozog.
  • Egészséges zsírokat tartalmaz egyszeresen telítetlen (MUFA) és többszörösen telítetlen (PUFA) zsírsavak formájában.

  • Magas rosttartalmának köszönhetően igen laktató is. Már kis mennyiségben is képes elűzni a gyomorkorgást. Tehát amíg nem egyik kanállal a másik után lapátolod, valószínűleg nem fogsz egyszerre túl sokat enni ebből a vajból.
  • B3- és B6-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az idegrendszermegfelelő működését. Emellett B9-vitamint (folsavat) is tartalmaz, amely fontos a csíraszövetek növekedéséhez a terhesség alatt, és hozzájárul a normális vérképzéshez is.
  • E-vitaminban gazdag, amely antioxidáns, és segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől.
  • Számos ásványi anyagot is tartalmaz. A magnézium például elősegíti a megfelelő izomműködést és segít csökkenteni a fáradtságot. Ezért fontos mind a sportolók, mind a nem sportoló emberek számára. A cink pedig támogatja a megfelelő immunműködést, így fontos a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához. Vasat is tartalmaz, amely hozzájárul a vörösvértestek és a hemoglobin normális termelődéséhez. Ez az ásványi anyag csökken például a nőknél a menstruáció alatt, amikor nagyobb mennyiségű vért veszítenek.
  • Tartalmaz még kolint is, amelyből a szervezetben az acetilkolin nevű neurotranszmitter képződik. Ez fontos a tanulás és más agyi funkciók szempontjából. Így ha például fontos vizsgára készülsz, van ürügyed arra, hogy nassolj. Csak arra ügyelj, hogy ne felejtsd el időben lezárni a fedelet, nehogy koncentrálás közben még az üveget is megedd. [6]

A földimogyoróvaj tápértékei

Energiatartalom

Zsír

Szénhidrát

Fehérje

Rost

596 kcal46 g14 g27 g9,1 g

Mogyoróvajas receptek

Ízének köszönhetően a mogyoróvaj kiválóan használható édes és sós ételekhez egyaránt. Kenheted süteményekre, használhatod zabkása, palacsinta vagy turmixok ízesítésére, desszertek tálalásához, de készíthetünk belőle sós mogyorószószt is, amely sok ázsiai ételben benne van. Egy almával vagy banánnal nagyon jól tud esni napközbeni energiapótláshoz.

Ezekben a receptekben találhatsz ötleteket:

Ha többet szeretnél megtudni a mogyoróvajról, olvasd el a Földimogyoróvaj: Hogyan válasszuk ki a legjobbat, és milyen hatással van az egészségre? című cikkünket.

A mogyoróvaj felhasználása

2. Mandulavaj

A mandulavajnak valószínűleg ugyanolyan hosszú a története, mint a mogyoróvajnak. De elég sokan allergiásak rá, ezért a mandulavaj remek helyettesítő. Azóta azonban olyan hírnevet szerzett magának, és olyan sok rajongója lett, hogy már kevesen neveznék mogyoróvajpótlónak. Növekvő népszerűsége elsősorban ízének és tápértékeinek köszönhető. Hagyományosan hántolatlan mandulából készül, így megőrzi természetes kesernyés ízét, továbbá maximálisan megőrzi a fontos tápanyagokat. [7]

A mandulavaj tápanyag profilja és előnyei

  • A rosttartalom kategóriában aranyérmet nyert. Mivel belekeveredik a héja, a listán szereplő vajak közül ennek van a legmagasabb rosttartalma. Ezért már egy egész kis adag is nagyon laktató.
  • Más mogyorókrémekhez képest kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Ezért is népszerű a low-carb, a keto és más típusú alacsony szénhidráttartalmú diéták rajongói körében.
  • Telítetlen omega-6 zsírsavakban, valamint ritka omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek fontosak az agy, a szív és a szem egészségéhez.
  • Gazdag B2- és B3-vitaminokban is, amelyek hozzájárulnak a normál energia-anyagcseréhez. Ennek során szabadul fel és hasznosul az energia.
  • B9-vitamint (folsavat) és antioxidáns hatású E-vitamint is tartalmaz.
  • Egyike azon kevés, kalciummal büszkélkedő dióféléknek, amelyre az egészséges csontok és fogak miatt van szükség.
  • Nem feledkezhetünk meg a magnéziumról és a káliumról sem, amelyek fontosak a megfelelő izomműködéshez. Ez a vaj sportolók és aktív emberek számára készült. [4, 8]

A mandulavaj tápértékei

Energiatartalom

Zsír

Szénhidrát

Fehérje

Rost

650 kcal56 g7 g25 g12 g

Receptek mandulavajjal

A mandulavaj csodásan ízesíti a zabkását, a palacsintát és a turmixokat, és a frissen sült kenyérre kenve is nagyon finom. Kesernyés íze miatt sós-tejszínes mártásokhoz vagy pestóhoz is kiváló. Nem tudsz hibázni, ha szószt készítesz belőle sárgarépa szeletek vagy más zöldségek, gyümölcsök mártogatására. 

Ezekben a receptekben találhatsz ötleteket:

További érdekes információkat olvashatsz a manduláról a Mandula: Minden, amit szükséges tudni róla.  című cikkünkben.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Kesudióvaj

Ha már kóstoltál kesuvajat, egyet fogsz érteni, hogy ennek van a legkrémesebb állaga. És ha ezt még kiegészül a természetes édes ízzel, nem nehéz kitalálni, miért olyan népszerű. Érdekes info, hogy a hidegháború idején a kesudió-krém az amerikai katonák mentőcsomagjainak része volt. Manapság már nem elsősorban az éhség elűzésére szolgál, hanem ízletesebbé és tápanyagban gazdagabbá teszi az ételeket. [9]

A kesuvaj tápanyagprofilja és előnyei

  • Más dióvajakhoz képest kissé magasabb a szénhidráttartalma. De aggodalomra semmi ok. Ezek többnyire összetett szénhidrátok, amelyek az egészséges táplálkozás részét képezik, és lassan felszabaduló energiaforrásként működnek.
  • A földimogyoróhoz hasonlóan a kesudióban is rengeteg MUFA és PUFA telítetlen zsírsav van, amelyek a vizsgálatok szerint jótékony hatással vannak a vér koleszterinszintjére.
  • Tápanyagprofilja K-vitamintartalommal büszkélkedhet, amely fontos a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
  • Réz is van benne, amely támogatja az immunrendszer megfelelő működését, és fontos a haj és a bőr normál pigmentációjához (színeződéséhez).
  • Emellett a szelén segít fenntartani a haj és körmök egészségét, így ideális mindazok számára, akiknek fontos az egészség és szépség.
  • Mangán is van benne, amely egy a sejteket az oxidatív stressztől védő antioxidáns. [10, 18]

A kesuvaj tápértékei

Energiatartalom

Zsír

Szénhidrát

Fehérje

Rost

574 kcal46 g33 g15 g3 g

Receptek kesuvajjal

Ellenállhatatlanul krémes állagának köszönhetően tökéletes szószok készítéséhez, amelyekben akár a tejszín helyettesítésére is kiválóan alkalmas. Salátaöntetekben, desszertekben, zabkásákban is nagyszerűen kijön az íze, illetve és meg kell említenünk, hogy banánnal tökéletes kombinációt alkot. 

Ezekben a receptekben találhatsz ötleteket:

Ha többet szeretnél megtudni a kesudióról, további érdekes információkat találsz a Kesudió: Minden, amit tudnunk kell róla  című cikkünkben.

A Kesuvaj és felhasználása

4. Mogyoróvaj

A mogyoróvaj íze sokunkban gyermekkori emlékeket idéz, hiszen a Nutella csokoládékrémhez vagy az „örökzöld” Ferrero Rocherhez társítjuk. Valószínűleg ezek az édességek állnak a mogyorókrém népszerűsítése mögött, amely ma már cukor és egyéb ízesítők nélkül is kapható. Lehetővé teszi, hogy élvezd a törökmogyoró természetesen édes ízét, miközben a lehető legtöbb tápanyag jut be a szervezetbe. [11]

A törökmogyoró tápértékei és előnyei

  • Makrotápanyag-arányát tekintve (fehérje, szénhidrát és zsír) leginkább a kesudióvajra hasonlít. 
  • Egészséges MUFA és PUFA telítetlen zsírokat is tartalmaz.
  • B1-vitaminnal is büszkélkedhet, amely támogatja a szív egészségét és a normális szellemi működést.
  • B6- és B9-vitamint, valamint magnéziumot tartalmaz a fáradtság és a kimerültség csökkentése érdekében. Ezért nem árt, ha a sűrűbb napokon megeszünk egy kanál mogyoróvajat.
  • Antioxidáns anyagokat is tartalmaz E-vitamin és mangán formájában.

  • K-vitaminforrás, amely fontos a csontok egészsége és a megfelelő véralvadás szempontjából.
  • Vas is van benne, amely segít támogatni a kognitív funkciókat, például a memóriát, a gondolkodást és a koncentrációt. Ettől jó a kreatív és egyébként szellemileg megterhelő tevékenységet folytató emberek számára. Réztartalma ráadásul támogatja a vas normális felszívódását a szervezetben.
  • Végül, de nem utolsósorban a foszfor segít fenntartani a fogak és csontok egészségét. [12]

A mogyoróvaj tápértékei

Energiatartalom

Zsír

Szénhidrát

Fehérje

Rost

571 kcal50 g28,6 g17,9 g3,6 g

Receptek mogyoróvajjal

A mogyoróvaj tökéletesen ízesíti a desszerteket, a gabonapelyhet, a palacsintát vagy a mesés házi granolát. Kakaóval keverve egészséges csokikrém készíthető belőle, ami a kenyérféléken nagyon finom. Karácsonyi édességekhez is remekül illik, és tökéletes párost alkot eperrel. 

Ezekben a receptekben találhatsz ötleteket:

A mogyoróvaj felhasználása

5. Pisztácia vaj

A pisztácia a történelemben ritka magnak számított, amelyet a nemesség és a magas rangú tisztviselők számára tartogattak. A legenda szerint Sába királynője arra hivatkozva tiltotta meg még a köznépnek is a termesztését, hogy kizárólag királyi étel. Szerencsére ezek az idők már elmúltak, és mindenki élvezheti e zöld mag finom ízét pisztáciavaj formájában. Kiváló táplálkozási profilja, sima állaga és a konyhában való sokféle felhasználási lehetőség miatt egyre népszerűbb. [13]

A pisztáciavaj tápértékei és előnyei

  • Olyan magas fehérjetartalommal büszkélkedhet, amely még a mogyoróvajjal is vetekszik.
  • Rostban gazdag, ami hozzájárul a jóllakottság érzéshez.

  • Zsírtartalma körülbelül 50%, amelynek nagy része jótékony hatású telítetlen zsírsav (MUFA, PUFA), ezek pedig gyakran hiányoznak a szárazföldi területeken élő emberek étrendjéből.
  • A mikrotápanyagok közül B1- és B6-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges szellemi tevékenységet, például a tanulási, gondolkodási és koncentrációs képességet.
  • K-vitaminforrás, amely hozzájárul a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségének fenntartásához.
  • A benne lévő réz támogatja az idegrendszer normális működését, amely a szervezet összes szervének működését irányítja.
  • A magnéziumnak köszönhetően segíthet csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget.
  • A mangán és a foszfor ásványi anyagok pedig az energiaanyagcseréhez fontosak, amelynek során az energia felszabadul és hasznosul.
  • Emellett kolint is tartalmaz, ami fontos a megfelelő agyműködéshez, így ez a vaj is kiválóan alkalmas a tanuláshoz. [14]

A pisztáciavaj tápértékei

Energiatartalom

Zsír

Szénhidrát

Fehérje

Rost

594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Receptek pisztáciavajjal

A pisztáciavaj előnye az édeskés íze, amely édes és sós ételekhez egyaránt kiváló. Érdekes zöldes színt kölcsönöz az ételeknek. Alkalmas muffin tésztákhoz, süteményekhez és más desszertekhez, valamint sós sütemények ízesítésére. Hozzáadhatod salátaöntetekhez, sőt házi pisztáciafagylaltot is készíthetsz belőle.

Ezekben a receptekben találhatsz ötleteket:

A mogyoróvajak tápértékének összehasonlítása

Ebben a táblázatban összefoglaltuk a népszerű dióvajak tápértékét, hogy mielőbb megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelőt. 

MogyoróvajEnergiatartalom

Zsír

Szénhidrát

Fehérje

Rost

Mogyoróvaj

596 kcal46 g14 g27 g9,1 g

Mandulavaj

650 kcal56 g7 g25 g12 g
Kesuvaj 574 kcal46 g33 g15 g3 g

Mogyoróvaj

571 kcal50 g28,6 g17,6 g3,6 g

Pisztácia vaj

594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Hogyan tároljuk a mogyoróvajakat?

A hűtőszekrényben, vagy inkább a kamrában tartsuk? Mindkét lehetőség jó, de mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A hűtőszekrény hideg környezetében a vaj magas zsírtartalma miatt megszilárdulhat, így nehezebb kenni. Meleg zabkásában azonban szépen elolvad. A hidegben hosszabb az eltarthatósági idő is, tehát könnyebb megőrizni a minőségét, és kevésbé avasodik.

Ha a vajat nem a hűtőszekrényen tárolod, tedd hőtől és a napfénytől védett, zárt szekrénybe. Szép folyós marad, és könnyebb lesz vele dolgozni az ételek elkészítésekor. Figyelj azonban arra, hogy szobahőmérsékleten a vaj tetején képződő olajréteg csapódhat ki. Emiatt nem kell aggódni, csak keverd jól össze a vajat, és máris újra használható. [19]

Ha megfelelően van tárolva, a mogyoróvaj hónapokig is eláll. Persze csak, ha nem fogy el előbb. 

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kell az élelmiszereket tárolni, olvasd el cikkünket Hogyan kell az élelmiszereket megfelelően tárolni, hogy a lehető legtovább tartson. 

Mogyoróvajak a fogyókúra vagy a súlygyarapodás alatt 

A vajaknak szerepük van a diétában mind az izomtömeg növelésében, mind a fogyás során. Mivel magas energiasűrűséggel büszkélkedhetnek (kis mennyiségű étel is sok kalóriát tartalmaz), hatékonyan segíthetnek a kalóriabevitel növelésében. Csak egészítsd ki az étrended egy nagy kanál mandulavajjal, és máris 200 kcal-val több energia jut be. A mogyoróvajak könnyen beépíthetők a reggelikbe, uzsonnákba, turmixokba vagy főétkezésekbe.

Fogyókúra alatt ugyanezen okból kifolyólag jobb, ha figyelünk a mogyoróvaj mennyiségére, de még ebben az esetben sem kell teljesen lemondanunk róla. Segíthet pótolni az egészséges zsírokat, amelyek szintén fontosak a fogyás szempontjából. Ezenkívül az édeség iránti sóvárgást is kielégítheted vele, ha például gyümölcsökkel együtt fogyasztod. Ha pedig alacsony zsírtartalmú változatot keresel, próbáld ki a mogyoróvaj port, amely adagonként mindössze 1,5 g zsírt tartalmaz.

Emellett a magvak és a vajak az egészséges testtömeggel is összefüggésbe hozhatók, és a tanulmányok szerint jó hatással vannak a fogyásra. Ennek ellenére ügyeljünk arra, hogy mértékkel fogyasszuk őket, és minden kanálnyit lelkiismeretesen számoljunk bele a napi kalóriabevitelbe. [15]

Mire érdemes mindebből emlékezned?

A mogyoróvajak egészséges zsírok, növényi fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok hordozói, és nagyon finomak. De ha a legjobbat szeretnéd kihozni belőlük, nem feledd el végigolvasni az összetevőket. A legjobbak a 100%-os vajak, de a minimális mennyiségű hozzáadott anyagot tartalmazó fehérje- vagy ízesített krémek is használhatók. Az ízlésed és a fent kifejtett tápértékek alapján el tudod dönteni, hogy mogyoró-, mandula- vagy kesudióvajat adnál inkább az étrendedhez. Mindenesetre nem szabad túlzásba vinni a vajak fogyasztását, mert magas a kalóriaértékük.

Vannak mogyoróvaj-rajongó ismerőseid? Oszd meg velük ezt a cikket, hogy értékes információkat tudjanak meg belőle.

Források:

[1] How Nut and Seed Butters Are Processed. – https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2016/november/columns/processing-how-nut-and-seed-butters-are-processed

[2] WHO. Healthy diet. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[3] Nutella®. – https://www.nutella.com/cz/cs/vyrobky/nutella

[4] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100559/nutrients

[5] HuffPost . Who Really Invented Peanut Butter?– https://www.huffpost.com/entry/peanut-butter-history_n_1222585

[6] Peanut butter, vitamin and mineral fortified, smooth nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Peanut_butter%2C_vitamin_and_mineral_fortified%2C_smooth_nutritional_value.html

[7] Almond Butter: History, Flavor, Benefits, Uses. – https://www.spiceography.com/almond-butter/

[8] Nuts, almond butter, plain, without salt addend. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3153/2

[9] About: Cashew bitter– https://dbpedia.org/page/Cashew_butter

[10] Cashew butter nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Cashew_butter_42201000_nutritional_value.html

[11] Group, A. (History of Hazel Nut Spread. – https://acitgroup.com.au/history-of-hazel-nut-spread/

[12] Nuts, hazelnuts or filberts Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3116/2

[13] The Green Nut: A brief history of the Pistachio. – https://www.joinrassa.com/articles/the-green-nut-a-brief-history-of-the-pistachio

[14] Nuts, pistachio nuts, dry roasted, without salt added Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3136/2

[15] Going Nuts—For Nut and Seed Butters, That Is. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/090313p64.shtml

[16] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. – https://doi.org/10.3390/nu2070652

[17] Venkatachalam, M., & Sathe, S. K. – https://doi.org/10.1021/jf0606959

[18] The Nutrition Source. Types of Fat. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[19] HuffPost. Do You REALLY Need To Refrigerate Nut Butter? – https://www.huffpost.com/entry/do-you-need-to-refrigerate-nut-butter_l_5eb2bd05c5b619cb5f00aae2

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük