Hogyan kell az élelmiszert megfelelően tárolni, hogy a lehető legtovább tartson

Hogyan kell az élelmiszert megfelelően tárolni, hogy a lehető legtovább tartson

Hányszor sírtál már te és a tárcád a felesleges élelmiszer-pazarlás miatt? Például amikor megtaláltál egy hervadt, elsatnyult salátát vagy koriandert, egy elfelejtett joghurtot, ami majdnem kimászott a hűtőből, vagy lisztet, amibe a leheltek kártevők új életet? Néha feledékenység miatt dobjuk ki az élelmiszert, néha egy vásárlás közbeni téves becslés miatt, de gyakran a nem megfelelő tárolásnak köszönhető, ami lerövidíti az élelmiszer „élettartamát”.

Talán nem is tudtad, hogy valamit rosszul csináltál az étel tárolással kapcsolatban, és lehet, hogy még mindig ott a paradicsom a hűtőben. Ezzel a kérdéssel is foglalkozni fogunk, és bemutatunk neked egy egyszerű útmutatót a megfelelő élelmiszer-tárolásról, hogy az ételed a lehető legtovább friss maradjon. Így soha nem kell eldobnod azokat a drága áfonyákat, amelyek a penész másképpen végezték. Ennek eredményeként sok pénzt takaríthatsz meg , meghosszabbíthatod élettartamukat, és megtarthatod a nagyszerű ízt, tápértéket és az élelmiszered egészséges tulajdonságait.

Az   élelmiszer pazarlás   globális probléma. A  felmérések alapján az emberek azt hiszik, hogy sokkal kevesebb ételt dobnak ki a kukáikba, mint amennyit valójában. Világviszonylatban az előállított élelmiszerek durván egyharmadát nem használják fel a konyhában. Ez a mennyiség körülbelül 3 milliárd ember tápláléka. Az európai átlag évente 96-115 kg élelmiszert dob ki. Az ilyen élelmiszer-pazarlás következményei hatással vannak a megnövekedett víz-, energia- és üvegházhatásúgáz-termelésre, ami nem jó a bolygónak. Amikor megtanulod megfelelően tárolni az ételt, nemcsak magadért teszel valamit, hanem a környezetért is. [1-2]

Az    élelmiszer-tárolás 6 legfontosabb alapelve

Mielőtt otthon kicsomagolnád a szatyrod, és a helyére tennéd az élelmiszert, tégy egy lépést hátra és tervezd el mit fogsz vásárolni. Manapság nincs szükség arra, hogy hatalmas  mennyiségű élelmiszert halmozzunk fel. Különösen az olyan friss ételek esetében, mint a joghurt, sajt vagy hús, ne csak a hűtő méretét vedd figyelembe, hanem a gyomrodét is.

Ha szeretnél helyes döntések alapján vásárolni az  élelmiszert, olvasd el cikkünket 7 Tipp, hogyan hozz helyes döntéseket élelmiszer vásárláskor. Abban az esetben, ha szeretnél a lehető legolcsóbban és legegészségesebben bevásárolni, ez a cikkünk segít: 12 Tipp a pénztárcabarát élelmiszer vásárláshoz.

Hogyan tároljuk megfelelően az ételt?

1. A tárolás módja a csomagoláson fel van tűntetve

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy adott élelmiszernek hol a helye, keresd meg  a választ a csomagoláson. A tárolás módja olyan információ, amelyet a gyártók kötelesek megadni. Csomagolatlan élelmiszerekkel (friss gyümölcsök, zöldségek…) kapcsolatban ezt neked magadnak kell kezelni, amit könnyedén megtehetsz a cikkünk elolvasása után.

2. Jegyezd meg a lejárati időt.

A szükségtelen élelmiszer-pazarlás egyik oka, hogy sokan nem tudjuk, mi a különbség a „lejárat” kifejezés és a minimális eltarthatósági idő között. Tehát létezik olyan kidobott étel, amit még fel lehet használni. A „lejárat” kifejezés gyakran előfordul friss ételeken, például húson vagy tejtermékeken. Ezzel ellentétben, a hosszú élettartamú élelmiszerek, mint például a rizs, liszt vagy granola minimális eltarthatósági idejükkel büszkélkedhetnek. Ezen élelmiszerek e dátum után is fogyaszthatók, csak az állapotukat kell ellenőrizni (sérült csomagolás, kártevők, kinézet és szag). Ha a kamra tisztítása közben néhány hónappal a minimális lejárati idő után rizst találsz, és nincsenek benne kártevők, azt nyugodtan elfogyaszthatod. Azonban, ha a molyok a rizsedben jelölték meg a területüket, valószínűleg nem jó ötlet megenni, és eldobhatod vagy komposztálhatod. [3]

3. A kamrában az eltarthatóságuknak megfelelően helyezd el az élelmiszereket

Ha már jól ismered az élelmiszerek lejárati dátumát, ennek megfelelően rendszerezd őket. Azoknál az élelmiszereknél, amelyeken már villog egy képzeletbeli piros lámpa, mert közeleg a lejárati idő, csinálj helyet előttük, hogy szem előtt legyenek, és tudni fogod, hogy hamarosan az étlapodon lesznek. A hosszabb eltarthatósági idejű élelmiszerek inkább hátul várjanak a sorukra.

Így jobban átlátod, és nem fogod megenni az újonnan vásárolt sajtot, majd pár nap múlva azzal szembesülni, hogy nyugodtan megehetted volna az utolsó vásárlásából származó sajtot, ami már jobb lenne, ha a múlté volna, ezért most ki kell dobnod.

4. Friss és feldolgozott élelmiszerek elkülönítése

Ez különösen igaz a hűtőszekrényben, ahol külön kell tárolni a főtt ételekből és a friss termékekből elkészített dobozokat, amelyekből később egy komplex fogást készíthetsz. A feldolgozatlan friss élelmiszer helye a hűtőszekrény alján van, így például nem fordulhat elő, hogy a nyershús leve fentről lecsepeg más élelmiszerekre. Ez megakadályozza a keresztszennyeződés kockázatát. Azáltal, hogy az egyes tételeket a hűtőszekrényben egymástól távol helyezzük el, megakadályozzuk, hogy a különböző nem kívánt kártevők egyik ételről a másikra kerüljenek, és ne csináljanak komplett vidámparkot a hűtőszekrényünkből. [4]

Mi a lejárati idő?

5. Légy különösen óvatos a magas kockázatú élelmiszerekkel

Általánosságban elmondható, hogy magas kockázatú élelmiszerek azok,  amelyek nagy arányban tartalmaznak fehérjét. Például hús, húsipari termékek,  halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojás. Ezeket 5 °C alatti alacsony hőmérsékleten kell tárolni. Egy másik kockázati csoport a népszerű majonéz, öntetek és egyéb zsírban gazdag rágcsálnivalók, amelyek rövid „élettartamúak” és alacsonyabb hőmérsékleten is tárolandók. Ezeket az élelmiszereket nem hagyhatjuk hosszú ideig meleg környezetben, és ha nem esszük meg az egész csomagot, akkor vissza őket tenni a hűtőszekrénybe. [5]

6. Az elkészített ételeket lezárható dobozokban tárold, és fogyaszd el a lehető leghamarabb.

Ha te is azok közé tartozol, akik semmit sem bíznak a véletlenre, és gondosan előre elkészíted az egyes adagokat, figyelj rá, hogy az előre elkészített ételt jól lezárt dobozba tedd. A légmentesen záródó dobozok és tégelyek ideálisak erre a célra. Azonban a már elkészített étel áll el örökké bennük, és ha már előre tudod, hogy egy kicsit túl messzire mentél az „étel előkészítéssel”, tegyél pár dobozt a hűtőszekrényből a fagyasztóba, ahol tovább tartanak frissen. Ha szeretnél többet megtudni a hatékony élelmiszer-előkészítésről néhány nappal előre, olvasd el cikkünket Hogyan dobozoljunk hatékonyan.

Hogyan kell tárolni az ételt?

8 ismert élelmiszercsoport és megfelelő tárolásuk  

Kinek van ideje „eltűnődjön” minek hol van a helye, amikor egy nagy bevásárlás után csak arra vágyik, hogy mindent betegyen a hűtőbe, megragadja a sütiket, amiket épp vásárolt, és lepihenjen. Nem kell aggódnod, a konyha és kamra megfelelő rendezése nem bonyolult, és idővel automatikusan fogod csinálni. Emellett a megfelelő konyhai elrendezés a fogyásban is szerepet játszhat, amelyet a saját szemeddel is láthatsz a 10 tipp, hogyan rendezd be a konyhád a fogyás érdekében  című cikkünkből.

Nem kell, hogy óriási pincéd vagy nagy éléskamrád legyen, hogy megfelelően tárold az ételt. Elegendő egy hűtőszekrény (5°C) és egy kis kamra, ahol a hőmérséklet valamivel alacsonyabb a szobahőmérsékletnél.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

1. Hogyan lehet tárolni zabkását, rizst, lencsét és más gabonaféléket vagy hüvelyeseket? 

A hosszú élettartamú élelmiszerek közé tartozik a liszt, rizs, tészta, quinoa,zabkása, instant zabkása és más gabonafélék, hüvelyesek vagy az ízesítők. Amikor ezeket a termékeket az eredeti csomagolásukban hagyod, gyakran előfordul, hogy egy idő után a hívatlan vendégek molylepkék vagy más bogarak formájában költöznek be, amelyek számára a tönkölybúzaliszt egy vendégszerető otthon. Ez a jól ismert hiba elkerülhető, ha a megvásárolt terméket egy légmentes tartályba öntöd, amelybe ezek az „ellenségek” nem tudnak bejutni. [6]

2. Nem minden olaj, dió és mag  tartozik a  konyhapolcra

Nem ugyanazek a szabályok vonatkoznak minden zsírban gazdag élelmiszerre, például olajokra, diófélékre, dióvajra és magvakra. Ezeknek általánosságban az ellensége az oxigén, a fény és a hő (körülbelül 20°C felett). Először is ellenőrizd a gyártó utasításait. Az olivabogyó-, repcemag- vagy napraforgóolajok, szeretik a napfény nélküli sötét környezet, de nem feltétlenül igénylik a hűtőszekrényben történő tárolást. Ha például lenmagolajat vagy más magolajat vagy dióolajat vásárolsz, értékelni fogják a hűtőszekrény hűs hőmérsékletét, mivel fogékonyabbak az avasodásra.

A sötét helyen, zárt konténerben történő tárolás a legtöbb mogyoróvajhoz illik, aminek még egy hűvösebb kamra sem árt. Másrészről egyes diófélék, például a dió vagy a magvak (lenmag, kender, mák), különösen darált formában, a hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba valók. Ezek a reggeli zabkásába való népszerű zsírforrások nagyon fogékonyak az avasodásra, ami savanyú ízt okoz, és biztosan nem akarod elrontani a reggelizős pillanatokat. [7]

Hogyan kell tárolni a tartós élelmiszereket?

3. Nem kell az ecetet, önteteket és más fűszereket hűtőbe tenned közvetlenül a vásárlás után

Biztos vagyok benne, hogy sok ízesítő van otthon, amit a kulináris élvezetekhez használsz. Különböző ecetek, balzsamecet, szója vagy teriyaki szószok, amelyek többnyire elviselik a kamra sötétségét. De még ezeknek az összetevőknek az esetében is olvasd el a gyártó utasításait, van aki azt javasolja, hogy felbontás után tárold őket hűtőszekrényben. Az egyéb népszerű fűszereket, például a mustárt, ketchupot vagy más önteteket felbontáskor hűvösen kell tárolni. A hosszú élettartamú élelmiszerek közé tartoznak a konzervek, befőttek vagy lekvárok is, amelyeket hosszú ideig lehet a kamrában tárolni, de felbontás után a hűtőszekrényben a helyük, mivel nagyonszerű környezetet biztosítanak a hőt kedvelő különböző penészek számára. [8-9]

Az éléskamra környezetét, ahová a nap sugarai nem sütnek be, értékelni fogják kedvenc fehérjéid, édesítőszereid, édességeid, fehérje szeleteid, a halkonzervek, szárított gyümölcsök és zöldségek, valamint kávé, tea, élénkítő italok, stb.

4. Tényleg minden friss gyümölcs, zöldség, burgonya vagy gomba a hűtőbe való?

A friss gyümölcsök és zöldségek megfelelő mennyiségű bevitele az egészséges táplálkozás egyik alapja. De sokan nem aggódnak túlságosan az ételek megfelelő tárolása miatt, így minden a hűtőben végzi. Nem minden gyümölcs és zöldség esetében van szükség hűtőszekrényre, éppen az ízük megőrzése érdekében. Nem a nem megfelelő tárolás az egyetlen hiba e nyersanyagok kezelésében.

Mi való a hűtőbe?

Ha hozzászoktál a gyümölcsök és zöldségek vízzel történő mosásához közvetlenül a vásárlás kicsomagolása után, azért hogy időt takaríts meg a jövőben, ez nem a legjobb ötlet. A megnövekedett páratartalom elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását, és előfordulhat, hogy az imént vásárolt drága eper a következő napig sem fog elállni, hanem a kukában végzi. Tehát a szabály érvényes – gyümölcsöket, zöldségeket, de a burgonyát és gombát is csak közvetlenül a fogyasztás előtt mosd meg.

Példák az élelmiszerek megfelelő tárolására:

A hűtőbe való:

  • bogyós gyümölcsök: pl. áfonya, málna, szeder, szőlő
  • saláták: pl. rucola, mezei saláta, bébi spenót, jégsaláta, salátakeverékek, előre szeletelt zöldségek
  • a jobb tartósítás érdekében papírzacskóban tárolt friss gomba

A hűs kamrába a következő ételeket tegyük:

  • burgonya
  • fokhagyma, hagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma
  • gyökeres zöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyem)
  • brokkoli, káposzta, karfiol

Szobahőmérsékleten tárolandó:

  • paradicsom, avokádó, őszibarack, nektarin, körte, alma, citrusfélék, banán, dinnye, ananász
  • paprika, tök, édesburgonya, padlizsán, cukkini, gyömbér    [10-11]

5. Mire kell figyelni a hús, hal és húsipari  termékek tárolásakor?

A friss húst és halat abban a tartályban kell tartani, amelyben  megvetted, vagy helyezd át egy jól lezárt tartályba, és helyezd a hűtőszekrény aljába, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. A friss hús nem kerülhet érintkezésbe más élelmiszerekkel a nem kívánt szennyeződések elkerülése érdekében. Ha a következő néhány napban nem tervezed a megvásárolt hús felhasználását, tedd a fagyasztóba, ahol nyugodt lehetsz, hogy friss marad.

  • A vásárolt darált hús körülbelül 24 órán   át tart el a hűtőben,
  • halak, baromfi és marhahús 2-3 napig, 
  • sertéshús körülbelül 5 napig. 

Természetesen ez attól is függ, hogy a gyártó által megadott lejárati idő előtt felhasználod-e. A fagyasztóban ezek a kiváló minőségű fehérjeforrások könnyen eltarthatnak 6-12 hónapig is. Felolvasztás után ne fagyaszd le újra. [12]

A sonkát és más kolbászokat gondosan hűtőszekrényben tárold.  A hentestől frissen szeletelt sonka vagy szalámi esetében használd fel két napon belül. Csomagolt kolbász esetén figyelj rá, hogy a terméket meddig kell elfogyasztani. A kolbászok magas kockázatú élelmiszerek az esetleges szennyeződés szempontjából, ezért evés előtt mindig ellenőrizd a színüket és a felületüket, amelyeknek nem szabad ragadósnak lenniük. [13]

6. Milyen tárolási feltételek   alkalmasak tejtermékek tárolására?

A tej és tejtermékek, kedvelik a stabil alacsony hőmérsékletet. A hűtőszekrény középső vagy alsó polcának hátulját kell birtokolniuk.

  • Általános, hogy felbontott tejet teszel a hűtő ajtajába? Meglepődhetsz azon, hogy ez egy gyakori hiba. Mint már elhangzott, a tejnek folyamatosan alacsony hőmérsékletre van szüksége, és bizony a hűtőajtó állandó kinyitása nem tartja fenn ezt a hőmérsékletet.
  • A kemény sajtot felbontás után viaszos papírba vagy ételfóliába jól becsomagolva kell tárolni.
  • A joghurtot, túrót és friss sajtot a felbontást követő két napon belül el kell fogyasztani, és hűtőszekrényben gondosan lezárva kell tárolni.
  • A hosszú élettartamú krémeket hagyhatod szobahőmérsékleten (legfeljebb 24°C-on), de felbontás után hűtőszekrénybe kell tenni.

Minden tejtermék a különböző kórokozók csábító otthona, ezért fogyasztásuk előtt mindig ellenőrizd őket (szag, kinézet). [14]

7. Mi a helyzet a tojással, tudod , hogyan kell megfelelően tárolni?

Vedd ki a tojásokat a tojástartóból, és tedd szépen a hűtő ajtajába, ahol tárolótálca is van a számukra. Így kell csinálni, ugye? Csakúgy, mint a tej, a tojás is hűvös, és mindenekelőtt stabil hőmérsékletű környezet kedveli, ami szintén nem teszi ezt lehetővé számukra, amikor a hűtő ajtajában vannak. Így amikor legközelebb hazaérsz a vásárlásból, hagyd a tojásokat a tojástartóban, ami megvédi őket a külső hatásoktól (pl. a tojásokba könnyen felszívódó szagoktól), és tárold őket a hűtőszekrény polcán. [15]

Hogyan kell tárolni a tojást?

8. Hogyan kell tárolni a pékárut, hogy a lehető  legtovább friss és ropogós maradjon?

Valljátok be, melyikőtök tartja otthon a kenyeret vagy más süteményt  műanyag zacskóban? Ez az egyik leggyakoribb hiba a tárolásuk során, mivel könnyen gőzölög, és így a penész növekedésének táptalajává válik. Megfelelőbb megoldás egy papírzacskó, amelyben legalább egy kicsit szabadabb a légáramlás. De ha azt szeretnéd, hogy a pékáru a lehető legtovább megőrizze ropogósságát a külsején és rugalmasságát a belsejében, csomagold be egy konyharuhéba, és tárold egy úgynevezett kenyérdobozban – egy kis fadobozban vagy más tartályban, amelyben a szellőzés biztosított.

Így a pékáruk egy hétig is frissek maradnak. A kovászs kenyérfélék általában hosszabb ideig megőrzik frissességüket, mint az élesztővel készültek. A sült termékek általában szobahőmérsékleten fogyaszthatók. És ha nem tudod felhasználni, lefagyaszthatod, és később majd hálás lehetsz magadnak. [16]

Példák az élelmiszerek megfelelő  tárolására:

Hol kell tárolni az ételt?

Élelmiszertípusok

Kamragabonafélék és álgabonafélék (rizs, pelyhek, hajdina, quinoa, bulgur, kuszkusz, liszt…), hüvelyesek, fűszerek – mind lezárható csomagolásban olajok (növényi), ecet, fűszerek (szójaszósz, öntetek, ketchup, lekvárok…), konzervek, pácolt zöldségek, konzervek fehérje és fehérje szeletek, édességek, csokoládék, szárított gyümölcsök, édesítőszerek, tea, kávé, dobozos italok, burgonya, fokhagyma, hagyma, mogyoróhagyma, gyökeres zöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyem), brokkoli, káposzta, karfiol
Hűtőszekrényolajok (diófélékből vagy magvakból), diófélék, mák, magvak (lenmag, kendermag), felbontott ízesítők (szójaszósz, öntetek, ketchupok, lekvárok stb.), kinyitott konzervek, pácolt zöldségek, befőttek, bogyós gyümölcsök, saláták, friss gombák, friss hús és hal, húskészítmények, tojás, tejtermékek
Szobahőmérsékletencukrászsütemények, paradicsom, avokádó, őszibarack, nektarin, körte, alma, szilva, citrusfélék, banán, kivi, mangó, datolya, dinnye, ananász, paprika, tök, édesburgonya, padlizsán, cukkini, gyömbér, friss fűszernövények vázában (pohárban) vízbe téve, bontatlan, hosszú lejáratú krémek

További praktikus tippek az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban

  • Az avokádó népszerű csemege, de mit csinálsz, ha egy tökéletesen érett darabbal találkozol, és nem akarod mindet felhasználni? Hagyd a magot a másik felében, hintsd meg a felületét citrommal vagy citromlével, és tedd a hűtőszekrénybe. Ugyanebből az okból adnak citruslevet a guacamolehoz az oxidáció – az avokádó nem kívánt megbarnulása – megelőzése érdekében.
  • A banán és az alma több etilént termel, ezért el kell különíteni az egyéb gyümölcstől és a zöldségektől. De vannak olyan esetek, amikor használhatod ezt a tulajdonságot, például amikor más gyümölcsökre, például érett avokádóra vagy mangóra van szükséged – rakd össze banánnal vagy almával egy műanyag zacskóban, és jelentősen felgyorsítod a folyamatot.
  • A szeletlet zöldségeket, például a sárgarépát, zellert vagy reteket a hosszabb eltarthatóság érdekében vágd fel kisebb darabokra, és vízzel teli tárolóedényben tedd a hűtőszekrénybe, így hosszú ideig gyönyörű, ropogósak maradnak.
  •  A salátát mosd meg, szárítsd meg  megfelelően, és csomagold  papírtörlőbe – ez  elnyeli a nedvességet a hűtőben, így a saláta hosszabb ideig friss marad.
  • A frissen vágott fűszernövények nem tartanak sokáig, de ha egy pohár vízbe teszed őket, nyugodtan a konyhapulton hagyhatod őket, ezzel meghosszabbítod az élettartamukat, ráadásul gyönyörűen illatoznak és szépítik a konyhádat is. A fűszernövényeket olajjal összekeverve vagy enyhén forrázva (rövid ideig forrásban lévő vízben áztatva) pestóvá is átalakíthatod, majd jégtartályban kis mennyiségű vízben le tudod fagyasztani. [17-18]

Mi a tanulság?

Miután elolvastad a cikket, már tudod, hogy a paradicsom, az alma vagy a cukkini nem tartozik a hűtőbe, a tej és a tojás soha többé nemkerül a hűtő ajtajába, és a pékáruk többé nem kerülnek műanyag zacskóba. Az élelmiszerek megfelelő tárolására vonatkozó tippeknek köszönhetően az elfelejtett vagy lejárt élelmiszer vagy kártevőkkel fertőzött liszt már nem végzi a kukában. Egy jól elrendezett konyha jó dolog, nem csak pénzt megtakarítasz meg, de azt is jobban áltátod, hogy mi van otthon.

Ismered és használod a mai cikkben kapott összes tippet a gyakorlatban? Követtél már el te is hibákat? Büszkélkedj, te milyen „megoldást” használsz a háztartásodban élelmiszer tárolására. Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, akik szintén értékelni fogják ezeket az otthoni tippeket.

Források:

[1] Zachraň jídlo. Kolik se plýtvá. – https://zachranjidlo.cz/kolik-se-plytva/

[2] Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food loss and waste and the linkage to global ecosystems. – http://www.fao.org/3/i7597e/i7597e.pdf

[3] Datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti. Česká zemědělská a potravinářská inspekce. – https://www.szpi.gov.cz/clanek/datum-minimalni-trvanlivosti-a-datum-pouzitelnosti.aspx

[4] Bezpečnost potravin. Lednička. – https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76781.aspx

[5] Australian Institute of Food Safety. How to Store Food Safely. – https://www.foodsafety.com.au/blog/how-to-store-food-safely

[6] Openfit. 12 Food Storage Tips to Make Your Groceries Last Longer. – https://www.openfit.com/food-storage-tips

[7] Food52. How to Store Nuts and Seeds—Kitchen Confidence. – https://food52.com/blog/11275-how-to-store-nuts-and-seeds

[8] Real Simple. How to Store Oil, Vinegar, and Condiments. – https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-store-vinegar

[9] Fustini’s Oils. Get Organized: How to Best Store Your Favorite Speciality Ingredients | and Vinegars.– https://www.fustinis.com/blog/get-organized-how-to-best-store-your-favorite-speciality-ingredients/

[10] Healthline. Storing Fruits and Vegetables. – https://www.healthline.com/health/food-safety-fruits-vegetables

[11] The Spruce Eats. Here’s How to Keep Mushrooms From Going bad. – https://www.thespruceeats.com/how-to-store-mushrooms-1389342

[12] Cookist. How to preserve fresh meat: Rules and tips to make it last long. – https://www.cookist.com/how-to-preserve-fresh-meat-rules-and-tips-to-make-it-last-long/

[13] 13. NZ Pork . Storing Ham & Pork. – https://www.pork.co.nz/cooking-methods/storing-ham-pork

[14] Jeunesse, M. 18 ways you’re storing groceries wrong that are cutting down their shelf life. – https://www.insider.com/how-to-store-food-so-it-lasts-longer-2018-9

[15] Eatright. Keep Your Dairy and Egg Products Safe.https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food/keep-your-dairy-and-egg-products-safe

[16] Bezpečnost potravin A-Z.Uchovávání chleba v domácnostech. – https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76507.aspx

[17] Loewentheil, H. 17 Smart Food-Storage Tips For Avoiding Waste And Saving Money. – https://www.buzzfeed.com/hannahloewentheil/food-storage-tips

[18] Real Simple. The Ultimate Guide to Storing Every Type of Food in the Refrigerator for Long-Lasting Freshness. – https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/store-food-refrigerator

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük