10 tipp az egészséges testtömegnöveléshez

10 tipp az egészséges testtömegnöveléshez

Te is az a fajta vagy, akik reggelitől estig esznek, demindegy mennyire próbálkoznak, nem híznak? Nos, jó helyen  jársz, mert mutatunk néhány módot, hogyan hízz egészségesen. Bár a legtöbb ember általában az ellenkező problémával küzd, és úgy gondolja, hogy már a belélegzett levegőtől is hízik, vannak közöttünk olyanok, akik aamiatt sírnak, mert olyan gyors az anyagcseréjük és az energia égetésük, mint egy nukleáris reakció sebessége. Felmerül tehát a kérdés, hogy vannak-e olyan módszerek, amelyek segíthetik őket a hízásban?

Természetesen csak meg kell értened az  energiaegyensúly alapvető mintáit, és el kell kezdened több energiát fogyasztani. De ez nem azt jelenti, hogy le kell támadod a gyorskajákat, minden nap 10.000 kcal kihívás vár rád a kedvenc fitnesz terveiddel együtt, és fagylaltos dobozok meg pizzás dobozok halmozódnak fel otthon. Egészségesebben, hatékonyabban és a zsír szükségtelen növekedése nélkül is elérhető.

Bár a modern fejlett világban több a túlsúlyos vagy  elhízott ember, az energiabevitel hiányából adódó soványság problémája továbbra is problémát jelent. Ez összefüggésbe hozható a nem megfelelő mikrotápanyag-bevitellel és számos egészségügyi problémával, beleértve a legyengült immunrendszert, a csökkent nemzőképességet, a hajhullást, a száraz bőrt vagy a csontsűrűség csökkenését és azt, hogy könnyebben törik a csont. [1-7]

Ezek a problémák nagyrészt azoknál a nőknél feltűnőbbek, akik a drasztikusan korlátozott energiabevitellel és túlzott testmozgással összhangban próbálnak tökéletes fizikumot elérni. Ennek eredményeképpen ez nemcsak a menstruáció és a termékenység csökkenéséhez vezet, hanem számos más egészségügyi probléma kialakulásához is. A férfiaknál a havibaj kivételével szinte ugyanezek a nehézségeik jelentkezhetnek. Ezen kívül a túlzott sportterhelés és az elégtelen energiabevitel kombinációja a hormonegyensúly zavarához és tesztoszteronszint csökkenéshez vezet a szervezetben. [8–10]

Hogyan kezelhető ez a helyzet?

Növeld az energiabevitelt, és egészséges étrendből juttass be annyi kalóriát és mikrotápanyagot, amennyire a szervezetednek valójában szüksége van, valamint hagyj időt a felépülésre. Ezek azonban a tökéletes fizikum utáni vágy némileg súlyosabb következményei, ami sajnos nem kivétel.

Súlygyarapodás egészségesen

Miért hízik az egyik ember már a levegőből, amit belélegez, és mások miért nem híznak, bármennyire is próbálkoznak?

Keresd a választ hol a különbség két ember között az  energiaégetésében. Karl és John egypetéjű ikrek. Mindketten 30 évesek, 183 cm magasak, 75 kilósak.

  • Karl ülő munkát végez, és a szabadidejében heti háromszor kocog.
  • John az erdőben dolgozik, és nagyon megterhelő két kezi munkát végez. Munka után minden nap sportol, és az edzőtermet, futást és kerékpározást váltogatja.

Amikor a két testvér találkozik, Karl panaszkodik Johnnak,  hogy ügyelnie kell arra, hogy ne túl sokat hízzon. Másrészről viszont John azt mondja, hogy hízni szeretne, de egyszerűen már nem tud több ételt magába pumpálni. Panaszkodnak egymásnak, és egyetértenek abban, hogy jó lenne ha cserélni tudnának az anyagcseréjükben. De az segítene?

Nos, ez nem segítene, mert a különbség nem a szupergyors vagy lelassult anyagcsere, hanem az életmódjuk eltérő energiaigénye. John akár napi 2 000-3 000 kcal-lal is többet ehet, mint Karl, és megtartja a súlyát. Ha szeretnél többet megtudni az energiafelhasználásról, olvasd el cikkünket Mi a legfontosabb tényező a fogyásnál?

Vessünk egy pillantást arra, hogyan hízhatunk egészségesen, és érthetünk meg többet arról, hogy mit is jelent többet enni. Nem akarsz túl sok zsírt felszedni, ugye?

Miért hízik az egyik ember már a belélegzett levegőtől, és mások miért nem híznak, még akkor sem, ha mindent megesznek, amit megkívánnak?

1. Annyi energiát juttass be, amennyire a testednek az egészséges növekedéshez szüksége van

A helyes energiabevitel beállítása egy jól összeállított menüvel kezdődik. Ahhoz, hogy hízz, kicsit több energiát kell fogyasztanod, mint amennyire szükséged van, és megfelelő étrenden keresztül.

  • A testtömegnövekedés lassítása érdekében a feltétlenül szükséges mennyiségen felül körülbelül 10%-kal növeld  energiabeviteled, ezzel tartósan fenn tudod tartani a testtömeged. Ami a kalóriákat illeti, a legtöbb ember számára ez körülbelül 200-300 extra kalóriát jelent naponta.
  • A testtömegnövekedés felgyorsítása  érdekében a feltétlenül szükséges mennyiségen felül körülbelül 10-20%-kal növeld energiabeviteled, ezzel tartósan fenn tudod tartani a testtömeged. Ami a kalóriákat illeti, a legtöbb ember számára ez körülbelül 200-700 extra kalóriát jelent naponta. Magasabb kalóriabevitel esetén azzal is számolnod kell, hogy több zsírt szedsz fel.
  • A lehető legkevesebb zsírszövettel történő súlygyarapodás érdekében a napi bevitelt nagyjából 250 kcal-lal növelheted. [11-12]

Ha   a múltban már több diétát is kipróbáltál, előfordulhat, hogy a szervezeted még nem épült fel ezekből, és adaptív hőtermelés formájábantalán  „lassú a metabolizmusod”. Mit is jelent ez a kifejezés?

Az adaptív hőtermelés az energiakibocsátás vártnál nagyobb mértékű csökkentésért és a fogyás kiszámíthatóságáért felelős. Ez a feltételezett számítástól 10-15 %-kal vagy körülbelül 50-500 kcal-al térhet el. Ezért ebben az esetben a jelenlegi megemelt kalóriabevitelből kell visszavenned, nem pedig a kalkulált makrotápanyagok mennyiségéből. [13–16]

A súlygyarapodáshoz  szükséges ajánlott energiabevitelt online makrotápanyag-kalkulátorunk segítségével számíthatod ki, amely figyelembe veszi az edzés rended is. Ha szeretnél többet megtudni a helyes energiabevitelről, olvasd el cikkünket Hogyan számoljuk ki az energia vagy makrotápanyagok bevitelét a fogyáshoz vagy az izomtömeg növeléséhez?

Célom: *
* kötelező mezők

Mennyi energia és makrotápanyag szükséges?

Magyarázat:

Erőedzés edzőteremben, köredzés edzőteremben, crossfit, saját testsúlyos edzés, street workout

Hoki, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, floorball, futsal, tenisz, squash, asztali tenisz

TRX, köredzés, body pump, aerobic és további, oktatóval végzett órák

Futás, úszás, kerékpározás, evezés

Magyarázat:

Súlyzós edzést végzek

Erőedzés edzőteremben, köredzés edzőteremben, crossfit, saját testsúlyos edzés, street workout


Állóképességi sportot végzek

Hoki, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, floorball, futsal, tenisz, squash, asztali tenisz


Csoportos órákra járok

TRX, köredzés, body pump, aerobic és további, oktatóval végzett órák


Állóképességi sportot végzek

Futás, úszás, kerékpározás, evezés


kcal / nap

Szénhidrát g
Fehérje g
Zsír g

2. Állíts össze egy egészséges étrendet a súlygyarapodás érdekében

Egy racionális,  egészséges  étrend alapelvei mindig érvényesek, és duplán vonatkoznak a súlygyarapodásra. Az emberi test nem egy belső  égésű motor, ezért az élelmiszer nem tekinthető kizárólag energiaforrásnak. Az étrenden keresztül elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és más bioaktív anyagot, például antioxidánst kell bejuttatnunk. Csak így adhatjuk meg a testnek mindazt, amire szüksége van.

Egy egészséges menü segít az egészséges étrend kialakításában. Ha az étrendedben növelned kell az energiamennyiséget, elegendő lehet egyszerűen a zöldségek mennyiségének csökkentése a szénhidrátok vagy az egészséges zsírok rovására, attól függ, mi a célod. Az is segíthet, ha először a fehéje-, és szénhidrátfogyasztásra összpontosítasz, és a gyümölcsöket vagy zöldségeket a végére hagyod. De ne feledd, hogy naponta legalább 400 gramm zöldséget és 200 gramm gyümölcsöt el kell fogyasztanod.

És ha szuper ételeket főzöl, hozzáadhatsz illatos fűszereket, friss gyógynövényeket, és a végén szó szerint folyni fog a nyálad, így valószínű, hogy többet fogsz enni, ezzel is növelve az energiabevitelt, ami súlygyarapodáshoz vezet. És ne feledkezz meg a zsírról, ami az ízek hordozója, amitől a zsíros sajtok, krémszószok vagy krémes levesek olyan finomak lesznek. Ezért mindenképpen te készítsd az ételed, használd ki a kedvenc illataidat és ízeidet, és kezdd el a szaglás és látás érzékét az előnyödre fordítani. [17]

  • Fehérjeforrások: hús, hal, tenger gyümölcsei, tej, tejtermékek és sajt, tojás, hüvelyesek (borsó, bab, mindenféle lencse, csicseriborsó, edamame), álgabonafélék (hajdina, amaránt, quinoa), tofu, tempeh, diófélék, magvak, zöldségből készült húspótlók, finom élesztő, savófehérje, növények
  • Zsírforrások: diófélék és magvak, olajok, olajbogyó, avokádó, vaj és az állati fehérjék természetes részét képező egyéb zsírforrások.
  •  Szénhidrátforrások: teljes kiőrlésű gabonák és gabonafélék (zabkása, liszt, rizs, tészta, kenyér és sütemények), álgabonafélék, burgonya és édesburgonya, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek.
  • Ha érdekel, hogy mi is az az egészséges táplálkozás, és hogyan kell megtanulni egészségesen  táplálkozni, olvasd el cikkünket Mi az egészséges táplálkozás és hogyan tanuljunk meg egészségesen étkezni?
Menü a súlygyarapodáshoz
Hogyan növeld a testtömeged ha nem megy?

3. Egyél nagyobb adagokat és használj nagyobb tányérokat

Az emberek általában több ételt fogyasztanak el egy nagyobb méretű tányérból,  ezáltal több energiát is juttatnak be, mint egy kisebbről. Próbáld ki ezt a stratégiát te magad is, és nagyobb adagot egyél főétkezésre. Az a 100 gramm főtt rizs a vacsora és az ebéd mellé 240 extra kalóriát ad, ami egyáltalán nem kevés. [18-19]

4. Gondoskodj elegendő fehérjebevitelről

A fehérjék a legfontosabb tápanyagok közé tartoznak, mivel képesek serkenteni az izomfehérjék termelését (MPS-izomfehérje szintézis), és így segíthetnek a azok megnagyobbításában és az aktív testtömeg gyarapodásában. [21]

  • Ha nem sportolsz, de aktívabb életet élsz, a fehérjebeviteled nagyjából testtömeg-kilogrammonként 1,2-1,4 gramm közé esik. [20]
  • Ha sportolsz, a fehérjebevitelednek testtömeg-kilogrammonként 1,4-2,2 gramm között kell lennie. A felső beviteli határértékek különösen az erő-sportolókra vonatkoznak. [21-22]

Fenti online makrotápanyag-kalkulátorunk segít az optimális fehérjebevitel kiszámításában. Ha nem tudod fedezni az optimális napi fehérjebevitelt szilárd ételekből, segíthet egy minőségi tejsavó vagy vegán növényi fehérje. Ha más fehérjeforrások is érdekelnek, olvasd el cikkünket 20 olyan élelmiszer, amellyel könnyedén hozzáadhatsz fehérjét az étrendedbe.

5. Egyél, ahányszor csak szeretnél, és hozd létre az ételeid saját személyes rendszerét

Az egészséges táplálkozás aranyszabálya a rágcsálnivalókkal megfelelően kiegészített napi három nagyobb étkezés. Azonban, ha úgy gondolod, hogy a nap folyamán kevesebb a nagyobb étkezés, és nem érzed úgy, hogy egy nagy vacsora után a kanapéra kell dőlj, és így „megehetsz pár kalóriát”, akkor minden tökéletesen rendben van. Mindenki másképp csinálja.

De ne kerülj olyan helyzetbe, hogy napközben szinte  semmit sem eszel, este pedig bikaként támadod meg a hűtőszekrényt és a kamrát, ahol megeszel mindent, ami a kezed ügyébe kerül. Ennek semmi köze az emésztőrendszer egészségéhez. Ne feledd, hogy minél több lehetőséged van a nap folyamán enni, annál több kalóriát fogsz fogyasztani.    

A kalóriák megfelelő feltöltéséhez ajánlatos készenlétben tartani gyors, egészséges rágcsálnivalókat. Ily módon a kedvenc gyümölcsöd joghurttal, fehérje szelettel, egy marék mogyoróval vagy szárított gyümölccsel vagy egy teáskanálnyi mogyoróvajjal jó szolgálatot tehet.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

6. Sportolj és összpontosíts az edzés előtti és utáni táplálkozásra

Testtömegnövelés férfiaknak

Amikor futni vagy edzeni mész,      energiát égetsz, amit pótolni kell. Ez nem lehet akkora probléma, mert a fizikai aktivitás általában pozitív hatással van az étvágyra. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy több kalóriát fogyassz a következő étkezésedhez sport után. A tény azonban továbbra is az, hogy „étvágy keletkezés” észlelhető a rendszeres sport során, és nem csak időnként. [23-25]

Egy 1 órás sportolással átlagosan 200-800 kcal-t lehet égetni az adott sportágtól, annak intenzitásától és testtömegtől függően. Ezeket az elégetett kalóriákat ezután megnövelt energiabevitellel kell kompenzálni.

  • Edzés előtt körülbelül egy órával egyél egy falatot , esetleg gyümölcs és joghurt, tejjel készített granola vagy  fehérjeszelet formájában, hogy kényelmes legyen. és ne érezd magad elnehezülten edzés közben. Azáltal, hogy ellátos energiával a tested az edzéshez, talán a személyes rekordodat is megdöntheted.
  • Sőt, a testmozgás után ideális lehetőség nyílik a regenerációs folyamatok gyors elindítására és az izmokban található „elégetett” glikogén kiegészítésének megkezdésére. A gyorsan emészthető savófehérje segít a sérült izmok regenerálásában, és a szénhidrátok kiegészíthetők banánnal, maltodextrinnel vagy más gyors energiaforrással. Használhatsz kiváló minőségű tömegnövelőt is, amely megfelelő mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz.

Olvass többet a sporttevékenység során elégetett kalóriákról cikkünkben Hogyan veszítsünk el egy kilogramm zsírt és ez valójában mennyi energiát rejt? 

7. Mindig legyen kéznél egy kis nasi 

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor megéhezel, és nincs kéznél semmi megfelelő. Hirtelen rosszabb kedved lesz, ingerültebbnek érzed magad, és megeszel mindent, ami a kezed ügyébe kerül. Ha tudod, hogy a nap folyamán szükséged lesz 2-3 snack-re, változtasd meg az étrended, és készítsd elő azokat is a következő napi étellel együtt. Egy kisebb fehérjeszelet raktár az irodában vagy kamrában is megmenthet az éhenhalástól.

Milyen harapnivalók jók súlygyarapodáshoz?

  • Péksütemények. Egy darab minőségi teljes kiőrlésű pékáru (bagett, császárzyemle vagy 2 kisebb szelet kenyér) krémsajttal, két szelet sonkával, edami sajttal és egy keményre főtt tojással, kedvenc zöldségeddel egy uzsonnás dobozban egy gyors és tápláló harapnivaló, amely átlagosan 350 kcal-t tartalmaz.
  • Snack üveg. Csak vegyél elő egy üres mogyoróvajas üveget és rétegezz fokozatosan teljes zsírtartalmú joghurtot, Skyrt vagy görög joghurtot, chiamagot, és végül díszítsd a poharat a kedvenc friss vagy liofilizált gyümölcsöddel és egy kanál mogyoróvajjal.  Egy ilyen rágcsálnivaló átlagosan kb. 550 kcal, a joghurt fajlagos zsírtartalmától és a mogyoróvaj mennyiségétől függően.
  •  Megkóstolhatod az erjesztett másnapos zabkását is, amely  összetett, könnyen emészthető rágcsálnivaló. Ez átlagosan körülbelül 279 kcal adagot tartalmaz adagonként, és az elkészítési módja megtalálható cikkünkben Fitness recept: Fermentált másnapos zabkása diófélékkel és gyümölcsökkel.  
  • A túrós chia puding is jól jön, ha hűtőszekrényben elő van készítve, ha netán édességre vágynál. Átlagosan körülbelül 214 kcal-t tartalmaz egy adag, és az elkészítésére vonatkozó utasítások megtalálhatók itt: Fitness recept: Túrós chiapuding gyümölcsökkel.
  • Minden gyümölcs számos mikrotápanyagot, energiát és rostot tartalmaz, amelyek  nélkülözhetetlenek az egészséges emésztéshez. Ha kihasználod a gyümölcs- és fehérjeszeleteket vagy kekszeket, bármikor minőségi harapnivalót ehetsz. Egy nagyobb banán és MoiMüv Protein Cookie    kb. 400 kcal-t biztosít.
  • Jó, ha a kedvenc mogyoróvajadból van otthon a spájzban és a biztonság kedvéért a munkahelyeden is. Ha egy átlagos teáskanállal (15 g) eszel, körülbelül 90 kcal-t juttatsz be minőségi zsírok, szénhidrátok és fehérjék formájában.
  • Még a magvak is tartalmaznak egészséges zsírokat, és minőségienergiát biztosítanak a szervezetnek. Egy marék (30 g = + – 10 db) kesudióval körülbelül 170 kcal-t juttatsz a szervezetedbe.
  • A fehérjeszeletek és kekszek egészséges harapnivalók arra az esetre, ha a nap bármely szakában kísérteni kezdene az édesség irátni sóvárgás, minőségi fehérjéket szeretnél enni, vagy csak valami édeset kívánsz. Egy fehérjeszelet átlagosan körülbelül 200 kcal-t, egy fehérjés keksz pedig körülbelül 300 kcal-t tartalmaz.
  • Az energia- és műzliszeletekegyszerű harapnivalók, amelyek a nap bármely szakában feltöltenek energiával.  Tömegtől függően átlagosan 200-400 kcal van bennük.
  • A szárított hús megbízható fehérjetartalmat biztosít az izmok számára különböző ízekben. Egy 50 g-os csomag energiatartalma átlagosan körülbelül 160 kcal.
  • Az étcsokoládé egy rakás antioxidáns és egy adag energia forrása. Egy átlagos 100 g-os adag 90% -os étcsokoládé durván 590 kcal-t tartalmaz. Sőt a Fitcheat Protein Chocolate-nak köszönhetően csomagonként 465 – 513 kcal-mal emelheted könnyedén a kalóriabeviteledet.
  • Ha szeretnél többet megtudni a rágcsálnivalókról, olvasd el cikkünket Mit tartalmazzon egy kiegyensúlyozott rágcsálnivaló, és hogyan helyettesítsük egészségesen a kalóriadús rágcsálnivalókat?
Gyors anyagcsere - testtömeg-gyarapodás

8. Táplálóbb és energiahatékonyabb ételek készítése

Csempéssz több kalóriát az étrendedbe anélkül, hogy bármilyen módon úgy éreznéd, hogy teletömnéd magad. Csak kövesd az egészséges étrend elveit az igényeidnek megfelelően, és meríts ihletet az alábbi tippjeinkből.

Hogyan növeljük a testtömeget

Hogyan lehet táplálóbb és energiatakarékosabb élelmiszereket készíteni a súlygyarapodáshoz?

  • Készítsd a zabkását (60 g zablkása) teljes tejből (270 ml), adj hozzá egy kanál fehérjét (30 g), egy kanál mogyoróvajat (30 g), édes ízesítőt vagy juharszirupot (15 ml), 2 kocka étcsokoládét (8 g), néhány gyümölcsdarabot (100 g), és fogyassz tápláló és energiadús ételt reggelire, átlagosan 825 kcal tartalommal.
  • Adj hozzá avokádót, ízlés szerint, és gazdagítsd a salátás tálat.
  • A hidegen sajtolt olajok a hideg ételek készítéséhez valók. Ezekkel gazdagíthatod és fokozhatod a tésztasaláta vagy a népszerű szénhidrátdús vagy zöldséges köretek ízét.
  • Használj  kókusztejet ázsiai vagy indiai  ételek  készítésekor.
  • Készítsd el a kedvenc szószodat vagy mártásodat. Például megkóstolhatsz egy zsíros, natúr joghurtból, minőségi hidegen préselt olajból, parmezánból, sóból, borsból és ízlés szerinti gyógynövényekből készült mártást. Steak mellé megkóstolhatsz egy házi borsszószt, amely tejszín és vaj alapú.

Általánosságban elmondható, hogy  egészséges zsírokban és tápértékben gazdag élelmiszereket kell keresni. Például cseréld ki a tőkehalat vagy pisztrángot zsírosabb halakra, például lazacra. Ugyanakkor burgonya és édesburgonya helyett rizst, tésztát és más teljes kiőrlésű gabonaféléket kell keresni.

9. Étkezz gyorsabban

Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik gyorsabban esznek,  nagyobb testtömegűek, mint a lassúbb tempóban étkezők. Ez azért is van, mert eltart egy ideig, amíg a telítettség érzetet előidéző események sorozata lezajlik a szervezetben. Ezért ajánlott, hogy fogyókúra közben lassabban egyél. Nem kell úgy versenyszerűen elhagynod az ételt, kezdetnek elég lehet, ha nem elemzel részletesen minden egyes falatot. [26-27] 

10. Használd ki az étrend-kiegészítők és a folyékony tápanyagok erejét

Ha nem akarsz egésznapra telítettség érzetet és azt érezni hogy majd kidurransz, csak megenni a stabil diétád kalóriáit, akkor használj minőségi folyékony kalóriákat. Miért? Nem meglepő módon a folyékony kalóriák sokkal kisebb hatást gyakorolnak a teltségérzetre, mint azonos mennyiségű kalória szilárd étrend formájában. És épp emiatt használhatod őket az előnyödre. [28–29]

Hogyan növelhető az energiabevitel étrend-kiegészítőkkel és folyékony tápanyagokkal?

Hogyan növeljük a testtömeget egészségesen elhízás nélkül
  • A turmixokmillióféleképpen segítenek növelni a kalóriabeviteledet. Győződj meg róla, hogy a turmix fehérjéket, egészséges zsírokat és nem csak vegyes gyümölcsökből származó szénhidrátokat tartalmaz. A fehérjét a tejtermék, például görög vagy fehér joghurt vagy fehérje hozzáadása adja. A chia magban, avokádóban vagy dióvajban egészséges zsírok találhatók. Egy két banánból, egy körtéből, egy kanál fehérjéből, 20 g chiamagból, 20 g zablisztből,15 g mogyoróvajból, 200 ml teljes tejből és vízből álló turmix átlagosan 750 kalóriát jelent.
  • Az all-in-one keverékek formájában megjelenő kiváló minőségű tömegnövelők a nap bármely szakában alkalmasak  az energiabevitel növelésére, az energia, fehérjék és számos mikrotápanyag pótlására. A sportolók számára a tömegnövelő érdekes választás lehet a „felhasznált energia” helyettesítésére. A kiváló minőségű tömegnövelők végső megoldásként is szolgálhatnak, ha egy nap kihagysz egy főétkezést. A tömegnövelők adagonként általában 350-450 kcal-t tartalmaznak. A prémium FueGain all-in-one keveréke adagonként 446 kcal-t tartalmaz.
  • A fehérjék alkalmasak az edzésből eredő sérült izom regenerációjára és a fehérjék pótlására a nap bármely szakában. Gyümölcsökkel együtt remek alkalmankénti harapnivalók. Így a Just Whey fehérje és a banán adagonként átlagosan kevesebb, mint 200 kcal.
  • A cink hiánya a szervezetben étvágycsökkenéshez vezethet. Ezért megfelelő élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők formájában történő megfelelő bevitelére kell összpontosítani. Gazdag cinkforrás például a zabkása, marhahús, hüvelyesek, tökmag, dió vagy a kagyló. [30–31]
  •  Ne igyál vizet étkezés előtt. Tanulmányok arra utalnak, hogy így kevesebb ételt  fogyasztunk, ami az energiabevitel csökkenését eredményezi. [32]

Mi a tanulság?

Az energiaegyensúly   az alapja  a fogyás és a tömegnövelés. Ebben az  esetben egyszerűen több energiát kell bevinned, mint amennyit elégetsz. Nem nagy ügy, gondolj úgy az ételre, mint egy barátodra, és ne az ellenségedre. Hivatkozhatunk a heti 0,5 kilogrammos súlygyarapodás fenntartható ütemére, ami az étrendünkben naponta körülbelül 550 kcal többletet jelent. Abban az esetben, ha minimalizálni szeretnéd a zsírszövet növekedését, napi körülbelül 250 kcal-lal kell többet fogyasztanod. És ami a legfontosabb, adj elég időt.

Jelölj ki egy napot a héten és azonos feltételek mellett kéthetente egyszer ellenőrizd az előrehaladást. Ha a testsúly és a testméretek azonosak, egyszerűen adj hozzá még legalább 250 kcal-t a menühöz. Ne feledkezz meg a sportról, amely segít fittnek maradni, sőt növeli az étvágyat is. Ami az izomépítést és az egészséges súlygyarapodást illeti, jó heti   2-3 alkalommal erősítő edzeni. Ez megadja az izmoknak a növekedéshez és erősítéshez szükséges impulzust.

Ha úgy érzed, hogy bármit meg tudsz enni, ami a kezed ügyébe kerül, és egy grammot sem hízol, próbálj meg több energiát és  táplálkozási szempontból értékes ételt és élelmiszert csempészni az étrendedbe. Összpontosíts az elegendő energia és fehérje bevitelre kedved szerint bármennyi napközbeni étkezésnél. A kiváló minőségű fehérje, tömegnövelő vagy turmixok millióféleképpen segíthetnek növelni az energiabevitelt.

Szerinted mi a legfontosabb az egészséges testtömeg-gyarapodásban? Oszd meg velünk tapasztalataid, tanácsaid és tippjeid a sikeres súlygyarapodáshoz. Ha tetszett a cikk, népszerűsítsd megosztással, hogy barátaid is egészségesen tudják kezelni a súlygyarapodást.

Források:

[1] Leandra Abarca-Gómez a kolektiv autorů. – Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: A pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults. – https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32129-3

[2] Cheryl D. Fryar, M.S.P.H., and Cynthia L. Ogden, Ph.D., – Prevalence of Underweight Among Adults Aged 20 Years and Over: United States, 1960–1962 Through 2007–2010 – https://www.cdc.gov/nchs/data/hestat/underweight_adult_07_10/underweight_adult_07_10.htm

[3] WHO – Obesity and overweight. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

[4] Dobner, J., & Kaser, S. – Body mass index and the risk of infection—From underweight to obesity. – https://doi.org/10.1016/j.cmi.2017.02.013

[5] Boutari, C., Pappas, P. D., Mintziori, G., Nigdelis, M. P., Athanasiadis, L., Goulis, D. G., & Mantzoros, C. S. – The effect of underweight on female and male reproduction. – https://doi.org/10.1016/j.metabol.2020.154229

[6] Lim, J., & Park, H. S. – Relationship between underweight, bone mineral density and skeletal muscle index in premenopausal Korean women. – https://doi.org/10.1111/ijcp.12801

[7] Papageorgiou, M., Dolan, E., Elliott-Sale, K. J., & Sale, C. – Reduced energy availability: Implications for bone health in physically active populations. – https://doi.org/10.1007/s00394-017-1498-8

[8] Knuth, U. A., Hull, M. G. R., & Jacobs, H. S. – Amenorrhoea and Loss of Weight. – https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.1977.tb12499.x

[9] Loucks, A. B. – Energy availability and infertility. – https://doi.org/10.1097/MED.0b013e3282f1cb6a

[10] Dipla, K., Kraemer, R. R., Constantini, N. W., & Hackney, A. C. – Relative energy deficiency in sports (RED-S): Elucidation of endocrine changes affecting the health of males and females. – https://doi.org/10.1007/s42000-020-00214-w

[11] Alan A. Aragon, Schoenfeld, B. J., Wildman, R., Kleiner, S., VanDusseldorp, T., Taylor, L., Earnest, C. P., Arciero, P. J., Wilborn, C., Kalman, D. S., Stout, J. R., Willoughby, D. S., Campbell, B., Arent, S. M., Bannock, L., Smith-Ryan, A. E., & Antonio, J. – International society of sports nutrition position stand: Diets and body composition – – https://doi.org/10.1186/s12970-017-0174-y

[12] Alan A. Aragon, & Schoenfeld, B. J. – Magnitude and Composition of the Energy Surplus for Maximizing Muscle Hypertrophy: Implications for Bodybuilding and Physique Athletes – – https://doi.org/10.1519/SSC.0000000000000539

[13] Rosenbaum, M., & Leibel, R. L. – Adaptive thermogenesis in humans. – – https://doi.org/10.1038/ijo.2010.184

[14] Hall, K. D. – Modeling metabolic adaptations and energy regulation in humans. – – https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071811-150705

[15] Leibel, R. L., Rosenbaum, M., & Hirsch, J. – Changes in Energy Expenditure Resulting from Altered Body Weight. – – https://doi.org/10.1056/NEJM199503093321001

[16] Fothergill, E., Guo, J., Howard, L., Kerns, J. C., Knuth, N. D., Brychta, R., Chen, K. Y., Skarulis, M. C., Walter, M., Walter, P. J., & Hall, K. D. –Persistent metabolic adaptation 6 years after The Biggest Loser competition. – – https://doi.org/10.1002/oby.21538

[17] Sørensen, L. B., Møller, P., Flint, A., Martens, M., & Raben, A. – Effect of sensory perception of foods on appetite and food intake: A review of studies on humans. –– https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802391

[18] Benton, D. – Portion size: What we know and what we need to know. – https://doi.org/10.1080/10408398.2012.679980

[19] Rolls, B. J., Morris, E. L., & Roe, L. S. – Portion size of food affects energy intake in normal-weight and overweight men and women. – https://doi.org/10.1093/ajcn/76.6.1207

[20] Bernaciková, M., Masarykova univerzita, & Fakulta sportovních studií. – Regenerace a výživa ve sportu (1. vyd.)

[21] Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., … Antonio, J. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: Protein and exercise. – https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8

[22] Schoenfeld, B. J., & Aragon, A. A. – How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution. – https://doi.org/10.1186/s12970-018-0215-1

[23] Blundell, J. E., Gibbons, C., Caudwell, P., Finlayson, G., & Hopkins, M. – Appetite control and energy balance: Impact of exercise. – https://doi.org/10.1111/obr.12257

[24] Blundell, John E., Caudwell, P., Gibbons, C., Hopkins, M., Naslund, E., King, N., & Finlayson, G. – Role of resting metabolic rate and energy expenditure in hunger and appetite control: A new formulation. – https://doi.org/10.1242/dmm.009837

[25] Whybrow, S., Hughes, D. A., Ritz, P., Johnstone, A. M., Horgan, G. W., King, N., Blundell, J. E., & Stubbs, R. J. – The effect of an incremental increase in exercise on appetite, eating behaviour and energy balance in lean men and women feeding ad libitum. – https://doi.org/10.1017/S0007114508968240

[26] Leong, S. L., Madden, C., Gray, A., Waters, D., & Horwath, C. – Faster self-reported speed of eating is related to higher body mass index in a nationwide survey of middle-aged women. – https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.05.012

[27] Ohkuma, T., Hirakawa, Y., Nakamura, U., Kiyohara, Y., Kitazono, T., & Ninomiya, T. – Association between eating rate and obesity: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1038/ijo.2015.96

[28] DiMeglio, D. P., & Mattes, R. D. – Liquid versus solid carbohydrate: Effects on food intake and body weight. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801229

[29] Mattes, R. D., & Campbell, W. W. – Effects of food form and timing of ingestion on appetite and energy intake in lean young adults and in young adults with obesity. – https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.11.031

[30] Suzuki, H., Asakawa, A., Li, J. B., Tsai, M., Amitani, H., Ohinata, K., Komai, M., & Inui, A. – Zinc as an appetite stimulator—The possible role of zinc in the progression of diseases such as cachexia and sarcopenia. – – https://doi.org/10.2174/2212798411103030226

[31] FoodData Central – – https://fdc.nal.usda.gov/index.html

[32] Daniels, M. C., & Popkin, B. M. – Impact of water intake on energy intake and weight status: A systematic review. – https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.x

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük