Saláták

A salátának nem kell olyan ételnek lennie, amely után nem sokkal újra éhes leszel. Minden azon múlik, hogy mit adsz hozzá. Ha azt szeretnéd, hogy a saláta az ebédet vagy a vacsorát helyettesítse, a zöldségek egyszerű összekeverése nem lesz elég. Szükséges, hogy fehérjét, szénhidrátokat és zsírokat is beépítsünk. Így könnyedén készíthetsz egy tápláló salátát, amely nemcsak ízletes, de az éhségérzetet is kordában tartja.

Abban az esetben azonban, ha a salátát a főétel köretének szánod, elég olyan összetevőket kombinálnod, amelyek kiegészítik egymást, és így egyedülálló ízélményt nyújtanak. Ne vonakodj édes salátát is készíteni, gyümölcsökkel. Ehhez az olyan hozzávalókat ajánlunk, mint például a túró, hogy táplálkozásilag kiegyensúlyozottabb élvezet legyen.

Hogyan készíthetjük el a legjobb salátát?

Minden saláta alapját zöldségek, esetleg gyümölcsök alkotják. Ebben az esetben nem kell ragaszkodni az alapokhoz, kísérletezhetünk különböző fajták kombinálásával. Így mindig új ízélményt varázsolhatsz az igényes ízlelőbimbóidnak. Ha már kész az alap, összpontosíts a fehérje hozzáadására. Az édes salátához az olyan összetevők passzolnak, mint a túró, a joghurt vagy a fehérjepuding. Egy sós változat esetében tonhalat, csirkét, tojást, vegánok számára pedig  tofut, a tempeh-t vagy szejtánt használhatsz. Az is elengedhetetlen, hogy szénhidrátforrást adjunk hozzá, különösen a sós salátáknál. Az olyan lehetőségek, mint a kuszkusz, a bulgur, a quinoa, a tészta, a burgonya, a rizs vagy más gabonafélék csodálatosan passzolnak hozzá. Végül adj hozzá egészséges zsírforrást, például dióféléket, mogyoróvajat, vagy különböző olajokat.

Remek példa a tonhalas saláta, a coleslaw, a céklasaláta, a cézár saláta, a görög saláta és természetesen a krumplisaláta.

Mutass többet Mutass kevesebbet

Fitness recept: Nizzai saláta

A nizzai saláta egyike azon finom salátáknak, melyektől azonnal jól laksz. Komplex szénhidrátokat, fehérjét és természetesen rengeteg zöldséget tartalmaz. Csak annyit kell tenned, hogy egy kis olívabogyót és mézes-mustáros szószt hozzáadsz a salátához és ezzel el is készíted a tökéletes ételt.

Olvass tovább >