Bejelentkezés
Jaký je optimální příjem bílkovin pro maximalizaci výsledků

Mikor és mennyi fehérjét fogyasszunk el a maximális eredmények elérése érdekében?

Elsősorban nagyon fontos tudatosítani azt, hogy a fehérjék lényegében élelmiszerek. Olyan fehérjékről van szó, melyeket az étrendünkből, vagy különböző táplálék kiegészítők formájában fogyasztunk el. Ha izomtömeget szeretnél építeni, vagy éppen ellenkezőleg redukálni szeretnéd a tömeged, ez a fehérjék nélkül nem fog menni. Fontos azonban az elfogyasztott fehérjék mennyisége és a fehérje elfogyasztásának időpontja is?

Igen, az. Az alábbi sorokban eláruljuk nektek mennyi fehérjét és mikor kellene elfogyasztanotok. Elsősorban megtudhatjátok, mennyi gramm fehérjét kellene elfogyasztanunk, hogy maximális eredményeket érjünk el. Ezeken kívül megtudhatjátok azt is, hogy a fehérjék lényegesen hozzájárulnak az egész test megfelelő működéséhez, és a sportolók számára nélkülözhetetlen a nagyobb mennyiség elfogyasztása. A táblázatokban átláthatóan láthatjátok a fehérjemennyiségeket, melyeket a tudományos kutatások alapján el kellene fogyasztanotok.

A „mikor” részben elolvashatjátok, hogy a fehérjeadag időzítése nem is annyira fontos, mint a rendszeres fogyasztásuk az egész nap folyamán. Természetesen, ha gyorsan és hatékonyan szeretnétek eredményeket érni el, van pár tippünk a számotokra, miként oszthatjátok fel a napi fehérjeadagot a nap egyes részei alatt, reggel, edzés előtt, edzés után, a nap folyamán és alvás előtt. Kezdjük is el!

Mikor és mennyi fehérjét fogyasszunk el a maximális eredmények elérése érdekében?

Mennyi fehérjét ajánlott naponta elfogyasztani?

Az emberi test minden sejtje tartalmaz fehérjéket, ezért az elegendő mennyiségű napi adagjuk nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából. Az erőre és az izomnövekedésre lévő pozitív hatásukon kívül javítják a hormonok termelését is, erősítik az immunrendszert, támogatják a haj és a körmök növekedését. Akár állati eredetű, vagy növényi eredetű forrásokból, vagy táplálék kiegészítők formájában fogyasztod a fehérjéket, az optimális napi adag több tényezőtől is függ. Ezek közé a tényezők közé tartozik a kor, testsúly, a fizikai aktivitás mennyisége és a céljaitok – hogy fogyni szeretnél-e, vagy éppen ellenkezőleg izomtömeget akarsz építeni.

A proteinek minimális napi adagja

A fehérjék napi adagját grammokban adják meg, mely függ a testsúly kilogrammjaitól g/kg, miközben a fehérjék minimális napi adagja 0,8 g/ kilogramm testsúlytól kezdődik. [1] A legtöbb ember számára azonban a 0,8 g/kg protein túl kevés mennyiség. Ha hosszútávfutó, vagy testépítő vagy, a fehérjék minimális adagja nem elegendő mennyiségű a számodra. Minél intenzívebb edzést végzel, a tested fehérjebevitelének szükségletei is annál inkább növekednek.

A proteinek minimális napi adagja

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A fehérjék optimális napi adagja

Különböző kutatások foglalkoztak a fehérjék fogyasztásával és azok hatásaival. A legtöbb 1,5 g/kg napi adagú proteinmennyiséggel dolgozott. Csak pár kutatás tanulmányozta a nagyobb mennyiségek fogyasztását, mely 2,2 – 3,3 g/kg között mozgott. Egyetlen kutatás sem hozott bizonyítékokat a fehérjék negatív hatásairól az egészséges emberek számára. [17] A mellékelt táblázatban megtaláljátok a fehérjék felosztását a napi bevitt mennyiség szerint a fő befolyásoló faktorok szerint csoportosítva. [10]

Egészséges testsúlynál

ÉletmódA testsúly megőrzéseIzomnövekedésA zsír redukciója
Ülő típus1,2 – 1,8g/kg1,2 – 1,8g/kg1,2 – 1,8g/kg
Aktív típus1,4–2,0 g/kg1,4–2,4 g/kg1,6–2,4 g/kg

Túlsúlynál és elhízásnál

ÉletmódA testsúly megőrzéseIzomnövekedésA zsír redukciója
Ülő típus1,2–1,5 g/kgnem alkalmazható         1,2–1,5 g/kg
Aktív típus1,2–1,5 g/kg1,4–2 g/kg1,4–2 g/kg
Mikor és mennyi fehérjét fogyasszunk el a maximális eredmények elérése érdekében?

A fehérjék optimális napi bevitt mennyisége az izmok növekedése számára

Az ellenállásos edzés és a megfelelő mennyiségű fehérje kombinációja jelenti az arany középutat a sikerhez. Éppen ezért készítettük el nektek az alábbi táblázatot, melyben a napi ideális mennyiségű bevitt fehérje található a testsúlytól függően. Ez az optimális mennyiség az izomtömeg növekedésének biztosítása érdekében a nők és a férfiak számára egyaránt.

Testsúly
Legkisebb adag
Legnagyobb adag
45 kg63 g150 g
57 kg80 g187 g
68 kg95 g225 g
79 kg111 g262 g
91 kg127 g299 g
102 kg143 g337 g
113 kg158 g374 g
125 kg175 g412 g

A táblázatból az derül ki, hogy a sportolók és az aktív felnőttek minimalizálhatják a testzsír növekedését a fehérjék bevitelének megnövelésével, ha egészen 3,3 g/ kg testsúly proteint visznek be. [10] Tehát az egészséges felnőtt sportoló, ki szeretné elérni az izomtömegének növekedését és most éppen 91 kg testsúlyt nyom, naponta egészen 299 gramm fehérjét vihet be a szervezetébe.

A fehérjék optimális napi adagja

A tanulmányok azt mutatták ki, hogy ha a testünket progresszíven leterheljük edzéssel és betartjuk a hiperkalorikus diétát (370 – 800 kcal felesleg), több zsírt veszítesz, ha 3,3 g/kg-nyi fehérjét viszel be, mintha csak 1,8 – 2,6 g/kg proteint fogyasztanál el. [18] [19] Meg kell azonban jegyezni, hogy a fehérjék nagyobb adagja valószínűleg nem épít több izmot, mint a kisebb adag. Segítséget nyújthat azonban az ételből szerzett zsír mennyiségének minimalizálásában, melyből a tömegnövelési fázisban valószínűleg többet fogsz fogyasztani, hogy több tömeget tudj felszedni. Jegyezd meg azt is, hogy a napi fehérjeadagnak a testsúlyodból kellene kiindulnia, nem a bevitt kalóriamennyiségtől függ. A bevitt kalóriamennyiséget azonban a testsúlyod és a céljaid szerint kellene elkészíteni, ezért van ez a két adag összefüggésben.

A fehérjék optimális napi adagja fogyás esetében

Egy régebbi kutatás olyan következtetésre jutott, hogy az éppen diétázó sportolóknak 1,8 – 2,7 g/kg körüli mennyiségű fehérjét kellene fogyasztaniuk. [20] Az újabb tanulmányok azonban azt állítják, hogy az izomtömeg vesztésének csökkentése érdekében a diéta alatt a sportolóknak 2,3 –tól – 3,1 g/kg-nyit kellene fogyasztaniuk. [21] Ezt a nagyobb mennyiségű értéket a Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság (International Society of Sport Nutrition) is alátámasztotta. [22] Az ajánlás azonban csak a relatíve vékony emberek számára érvényes, akik az alakjukat formálni és feszesíteni szeretnék. Néhány túlsúlyos embereken végzett kutatás arra utal, hogy számukra a megfelelő mennyiség 1,2 – 1,5 g/kg testsúly között mozog, hogy így maximalizálni tudják a zsírveszteséget. [23] [24] [25] Ezt az értékszintet az Európai Elhízástudományi Társaság (European Association for the Study of Obesity) is elfogadta, aki a felnőtt túlsúllyal küzdő emberek számára az 1,5 g/kg mennyiséget ajánlja. [26]

 A fehérjék optimális napi bevitt mennyisége az izmok növekedése számára

A túlsúllyal és az elhízottsággal összefüggésben lévő egészségi rizikókra való tekintettel szintén érdekes, hogy a megnövekedett fehérje bevitelű ételek fogyasztásával (a napi bevitt kalóriamennyiség körülbelül 27 %-a) csökkentheti a kardiometabolikus rizikófaktorokat, beleértbe a vérnyomás és a trigliceridek szintjét is. Ezek mellett segít növelni a szükséges HDL koleszterint is. Ezeket a hatásokat azonban csak kismértékben figyelték meg. [27]

A táblázatban megtalálhatjátok az egészséges felnőttek, valamint a túlsúlyos emberek napi fehérjeadagjainak mennyiségét. Az értékek a kilogrammonkénti testsúly szerint vannak osztályozva. [10]

Túlsúlynál vagy elhízottságnál

Testsúly 
Legkisebb mennyiség 
Legnagyobb mennyiség
45 kg54 g68 g
57 kg68 g85 g
68 kg82 g102 g
79 kg95 g119 g
91 kg109 g136 g
102 kg122 g153 g
113 kg136 g170 g
125 kg150 g187 g

Egészséges testsúlynál

Testsúly 
Legkisebb mennyiség
Legnagyobb mennyiség
45 kg100 g150 g
57 kg125 g187 g
68 kg150 g225 g
79 kg175 g262 g
91 kg200 g299 g
102 kg225 g337 g
113 kg249 g374 g
125 kg274 g412 g

Jegyezd meg, hogy a napi fehérjeadag kiszámolása a valódi testsúlyodból indul ki, nem az ideális testsúlyból, amit szeretnél elérni. Általánosságban tehát érvényes, hogy ha diétát tartasz, ahhoz, hogy csökkentsd a testzsír arányát, vagy sportolsz, és szeretnéd maximalizálni a zsírcsökkenést és közben nem szeretnéd elveszíteni az izomtömeget, napi 2,3 – 3,1 g/kg-nyi fehérjét kellene elfogyasztanod. A túlsúlyos, vagy elhízott embereknek 1,2 – 1,5 g/kg fehérjét kellene a nap folyamán fogyasztaniuk. [10]

A fehérjék optimális napi adagja fogyás esetében

Károsak lehetnek a proteinek?

Lehetséges, hogy hallottatok arról a mítoszról, mely szerint a fehérjék károsítják a veséket, a máj leállását, vagy csontritkulást okoznak. A tény az, hogy ezt az állítást nem bizonyította semmilyen tanulmány, és nem létezik semmilyen bizonyíték a protein negatív hatásairól a testben egészséges embereknél. [4] Természetesen, ha a veséiddel, vagy a májaddal vannak egészségi problémáid a fehérjés táplálék kiegészítők fogyasztását elsősorban az orvosoddal kellene konzultálnod.

A túlzott mennyiségű fehérje károsíthatja az egészséget?

A túlzott mennyiségű fehérjefogyasztást olyan emésztési problémák kísérhetnek, mint a bélgáz képződés, vagy a hasmenés. Ebből a szempontból is fontos, hogy optimális mennyiséget fogyasszunk, és azt a nap folyamán kisebb adagokban fogyasszuk el.

Adagonként mennyi fehérjét fogyasszunk edzés után?

Az újabb kutatás azonban megkérdőjelezte ezt az eredményt. Arra hivatkozik ugyanis, hogy az előző tanulmányok nem vették figyelembe a tiszta izomtömeg mennyiségét. Tehát azt, hogy annak az embernek, akiknek magasabb a tiszta izomtömeg mennyisége, nagyobb arányú aminosavat igényel, hogy azzal maximalizálja a növekedést és az izmok regenerációját edzés után. Ezt ugyan nem bizonyították be, de a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a fehérjék szintézise az izmokban 40 gramm tejsavófehérje elfogyasztása edzés után magasabb, mint 20 gramm elfogyasztása után. [5]

Adagonként mennyi fehérjét fogyasszunk edzés után?

Mindenesetben az biztos, hogy nagyobb mennyiségű egyforma körülmények között elvégzett kutatás lenne szükséges ahhoz, hogy a tudósok ismereteket szerezzenek a fehérje adagonkénti legoptimálisabb mennyiségről. Két tanulmány is van, melyek eredménye szerint a 20 – 25 g-os adag az ideális a fehérjék szintézisének megnövekedéséhez, azonban olyan emberekből álló csoporton végezték a kutatást, akik csupán a lábakra edzettek. Ezzel ellentétben a kutatás, mely az ideális adagot 40 g-ra állapította meg, a teszteket olyan emberek csoportján végezte el, akik az egész testet edzették. Ez szintén lehet egy befolyásoló ok, miért nem egyeznek meg az említett kutatások. Az edzés alatti összességében nagyobb mennyiségű aktivizált izmok száma valószínűleg nagyobb mennyiségű aminosav bevitelét is igényli edzés után, mint amikor az ember csak a lábain található izmokat erőlteti meg. [11]

Végezetül fontos tudatosítani azt, hogy az izomszövet a teljes bevitt proteinmennyiség körülbelül 25 – 30 %-át használja fel. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb mennyiségű fehérje elfogyasztása nem kell, hogy feltétlenül az izomtömeg növekedését támogassa. Ha például adagonként 70 g fehérjét fogyasztasz el, az izmokra lévő hatása lehetséges, hogy ugyanolyan, mintha csak 40 g fehérjét fogyasztottál volna el. Nem kell azonban attól tartanod, hogy az adagonkénti nagyobb fehérjemennyiséggel pazarlod a proteint. [6] [15] A test ugyanis a fehérjéket elraktározza későbbre, például energiaforrásként a következő edzésed számára. [9]

Ugyanúgy ahogy a tanulmányok különböző tárgyainak eltérő eredményeinél, minden egyénnél fontosak az individuális szükségletek figyelembe vétele. A kor, a testsúly, az edzés nehézsége, egészen az egyéni fitness célig és az edzések nehézségének szintje is befolyásoló tényezők. Az egyszeri fehérjeadagod legyen 20 vagy akár 40 g, ennél sokkal fontosabb azonban a napi fehérjemennyiség megfelelő szabályozása, valamint a protein bevitelét fontos az egész nap folyamán fokozatosan adagolni – legalább 5 adagot ajánlunk. Ezzel folyamatosan serkented a fehérjék szintézisét a testben. [8]

Mikor a legajánlottabb a fehérjék fogyasztása?

A fehérjék bevitelének pontos időpontja nem olyan fontos, mint a proteinek megfelelő napi adagja. Az, ahogy azt már említettük, függ a céljaitoktól és az aktuális testsúlyotoktól. A lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk fehérjéket, az egész nap folyamán, 20 – 40 g-os adagokban. Továbbra is azonban érvényes, hogy a legfontosabb a napi fehérjemennyiség betartása, nem pedig az adagok száma. Hatékony megoldás azonban, ha a megfelelő fehérjét a megfelelő időpontban fogyasszuk el. Ezt 5 fázisra oszthatjuk fel – reggel, a nap során, este, edzés előtt és edzés után.

1. Reggel ébredés után

A kutatások arra mutatnak rá, hogy a test a proteinben található aminosavak hatására 24 órával edzés után a legérzékenyebb. [36] A jó minőségű, gyorsan felszívódó tejsavófehérje ezért kiválóan indítja az új napot, és ideális reggelit nyújt az izmok számára, ha fehérjékben gazdag ételt, például rántottát fogyasztasz el hozzá. Ha azonban a fehérjével szeretnéd helyettesíteni a reggelit, válaszd inkább a fokozatosan felszívódó kazeint. [37]

2. A nap folyamán

Hogy a nap folyamán be tudd vinni a szervezetedbe a szükséges fehérjemennyiséget, ajánlott a tízórait és az uzsonnát protein shake-re, vagy fehérjeszeletre, vagy más snack-re cserélni. A fehérjetartalékokat szintén pótolhatod valamilyen fehérjeital formájában, vagy akár természetes fehérjeforrásokkal is.

3. Este alvás előtt

A protein shake alvás előtt nagyon hatékony lehet a zsírok égetésénél, ahogy az erő és az izmok növekedésénél is. Ebben az esetben a legjobb választás éppen a kazein, melyet éjszakai proteinnek is hívnak, mivel lassan szívódik fel, ezzel pedig biztosítja az izmok számára a fokozatos fehérjeforrást, míg te az igazak álmát alszod. [33] [34] [35]

4. Fehérje edzés előtt

Az edzés előtti fehérjeital ugyanolyan hatású, mint az edzés utáni ital. [32] A gyorsan felszívódó fehérje segíthet az izomszálak megújításában már az edzés ideje alatt. Ha az edzés előtti fehérje fogyasztása mellett döntesz a legideálisabb a tejsavó whey protein.

Azonban tudjuk, hogy nem mindenki számára a legkellemesebb, ha az edzés alatt a gyomrodban dolgozik a fehérje. Ezért az edzés előtti időszakra is van egy másik alkalmas változatunk, mégpedig a BCAA esszenciális aminosavak fogyasztása (leucin, izoleucin, valin). A leucin egy specifikus aminosav, mely képes serkenteni az izmok növekedéséért felelős sejteket. [2] Főként pedig akkor, ha hozzászoktál már, hogy éhgyomorra tornázz, mivel akkor a tested még több fehérjét képes elégetni, mint amit egyedül elő tudna állítani, aminek következtében a folyamat az izomtömeg veszítéséhez vezet. A feloldódó formájú BCAA-t 15 perccel edzés előtt kell elfogyasztani, a tabletta formájút pedig körülbelül 35 – 40 perccel edzés előtt.

5. Fehérje edzés után

Az ellenállásos tréning serkenti az izmok szintézisét, de egyben megnöveli az izomapparátus sérülésének rizikóját is. A fehérjék fogyasztása azonnal az edzés után segíthet megőrizni az izmok károsodása és a növekedésük közti egyensúlyt. A leucin egy speciális aminosav, mivel képes serkenteni az izmok növekedéséért felelős sejteket. [2] Éppen ezért edzés után a gyorsan felszívódó tejsavófehérjét ajánljuk. Nem ismert az a percbeli időtartam, mennyi idővel az edzés után ajánlott a fehérje elfogyasztása. Egy 2013-ból származó analízis egy olyan információval jött fel, melyet úgynevezett anabolikus ablaknak hívnak, mely az edzés utáni 30 – 45 percig tart. [16] Ennek ellenére az edzés utáni 30 – 45 perc alkalmas a fehérjék pótlására. Ha azonban nem férsz bele ebbe az időközbe, nem kell aggódnod, mivel az eredmények így is láthatóak lesznek. Mindenesetben a fehérjeadagot fontos az edzés befejezése után bevinni a szervezetbe, mivel így az izmok megkapják a szükséges aminosavakat a növekedéshez és a regenerációhoz. [28] [29] [30] [31] A megfelelő edzés utáni fehérje kiválasztásánál gondolj arra, hogy a fehérjék felszívódásának gyorsasága a konkrét protein feldolgozásának típusától függ.

Fehérje edzés után

A fehérjék fogyasztása vegetáriánusok és vegánok esetében

A vegetáriánusoknak és a vegánoknak oda kellene figyelniük arra, hogy mennyi fehérjét, és azt milyen forrásokból viszik be. Egyedül ugyanis csak a szója és a quinoa tartalmazza az összes 9 esszenciális aminosavat, melyek nélkülözhetetlenek a test fehérjeszintézise számára. Az összes többi vegán és vegetáriánus fehérjeforrás ebben az esetben nem elegendő, ezért is a vegán és vegetáriánus proteinek gyakran több összetevőjűek, hogy képesek legyenek az egész aminosav profil nyújtására. A napi 1,5 – 2 g/kg testsúlynyi proteinadag között a változatos adagú hüvelyesekkel és gabonafélékkel együtt képesek a vegánok és vegetáriánusok számára elegendő mennyiségű fehérjét nyújtani az izomszövet építésére és regenerációjára. [2]

Mindent megtudtatok, amit a fehérjeadagokról és az időzítésükről tudnod kellett? Írjátok meg nekünk kommentben, mi volt az, ami meglepett titeket, és mi az, amit már eddig is tudtatok. Ha tetszett nektek a cikkünk, támogassátok megosztással.

Források:

[1] Sciences engineering medicine - Protein and Amino Acids – https://www.nap.edu/read/10490/chapter/1

[2] Krissy endall - ow much protein should you consume every day? – www.bodybuilding.com/content/how-much-protein-should-you-consume-every-day.html

[3] Bauer J, Biolo G, Cederholm T, Cesari M, ruz-Jentoft AJ, Morley JE, Philips S, Sieber C, Stehle P, Teta D, Visvanathan R, Volpi E, Boirie Y - Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867520

[4] Anssi H Manninen - High-protein weight loss diets and purported adverse effects: Where is the evidence? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129142/

[5] Macnaughton LS, Wardle SL, Witard OC, McGlory C, Hamilton DL, Jeromson S, Lawrence CE, Wallis GA, Tipton KD - The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested protein. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27511985

[6] Nair KS, Halliday D, Griggs RC - Leucine incorporation into mixed skeletal muscle protein in humans. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3279803

[7] Nicholas A. Burd, Stehphan van Vliet, Luc J.C. van Loon, Jospeh W. Beals, scott A. Paluska - Sustained Postprandial Muscle Protein Synthesis Rates after Protein Ingestion in Healthy Young Males – https://www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/fasebj.31.1_supplement.652.2

[8] Mamerow MM, Mettler JA, English KL, Casperson SL, Arentson-Lantz E, Sheffield-Moore M, Layman DK, Paddon-Jones D - Dietary protein distribution positively influences 24-h muscle protein synthesis in healthy adults. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24477298

[9] Symons TB, Sheffield-Moore M, Wolfe RR, Paddon-Jones D - A moderate serving of high-quality protein maximally stimulates skeletal muscle protein synthesis in young and elderly subjects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19699838]

[10] How much protein do you need per day? – https://examine.com/nutrition/how-much-protein-do-you-need/

[11] How much protein do you need after exercise? – https://examine.com/nutrition/second-look-at-protein-quantity-after-exercise/

[12] Moore DR, Robinson MJ, Fry JL, Tang JE, Glover EI, WIlkinson SB, Prior T, Tarnopolsky MA, Phillips SM - Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056590?dopt=Citation

[13] Witard OC, Jackman SR, Breen L, Smith K, Selby A, Tipton KD - Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24257722

[14] Morton RW, McGlory C, Phillips SM - Nutritional interventions to augment resistance training-induced skeletal muscle hypertrophy. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26388782?dopt=Citation

[15] How much protein do you need after exercise? – https://examine.com/nutrition/second-look-at-protein-quantity-after-exercise/

[16] Brad Jon Schoenfeld, Alan Albert Aragon, James W. Krieger - The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-53

[17] Can eating too much protein be bad for you? – https://examine.com/nutrition/can-eating-too-much-protein-be-bad-for-you/

[18] Leaf A, Antonio J -The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient Composition - A Narrative Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29399253

[19] Antonio J, Ellerbroek A? Silver T, Orris S, Scheiner M, Gonzalez A, Peacock CA - A high protein diet (3.4 g/kg/d) combined with a heavy resistance training program improves body composition in healthy trained men and women--a follow-up investigation. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26500462

[20] Phillips SM, Van Loon LJ - Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22150425

[21] Helms ER, Zinn C, Rowlands DS, Brown SR - A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24092765

[22] Aragon AA, Schoenfield BJ, Wildman R, Kleiner S, VanDusseldorp T, Taylor L, Earnest CP, Arciero PJ, Wilborn C, Kalman DS, Stouz JR, Willoughby DS, Campbell B, Arent SM, Bannock L, Smith-Ryan AE, Antonio J - International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28630601

[23] Kim JE, O Connor LE? Sands LP, Slebodnik MB, Campbell WW - Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26883880

[24] Wycherley TP, Moran LJ, Clifton PM, Noakes M, Brinkworth GD - Effects of energy-restricted high-protein, low-fat compared with standard-protein, low-fat diets: a meta-analysis of randomized controlled trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097268

[25] Krieger JW, Sitren HS, Daniels MJ, Langkamp-Henken B, - Effects of variation in protein and carbohydrate intake on body mass and composition during energy restriction: a meta-regression 1. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469983

[26] Mathus-Vliegen EM - Prevalence, pathophysiology, health consequences and treatment options of obesity in the elderly: a guideline. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22797374

[27] Santesso N, Akl EA, Bianchi M, Mente A, Mustafa R, Heels-Andell D? Schunemann HJ - Effects of higher- versus lower-protein diets on health outcomes: a systematic review and meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22510792

[28] Bart Pennings, Rene Koopman, Milou Beelen, Joan MG Senden, Wim HM Saris, Luc JC van Loon - Exercising before protein intake allows for greater use of dietary protein–derived amino acids for de novo muscle protein synthesis in both young and elderly men – https://academic.oup.com/ajcn/article/93/2/322/4597647

[29] Tieland M, Dirks ML, van der Zwaluw N, Verdijk LB, van de Rest O, de Groot LC, van Loon LJ - Protein supplementation increases muscle mass gain during prolonged resistance-type exercise training in frail elderly people: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22770932

[30] Biolo G, Maggi SP, Williams BD, Tipton KD, Wolfe RR - Increased rates of muscle protein turnover and amino acid transport after resistance exercise in humans. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7900797

[31] S. M. Phillips, K. D. Tipton, A. Aarsland, S. E. Wolf, R. R. Wolfe - Mixed muscle protein synthesis and breakdown after resistance exercise in humans – https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpendo.1997.273.1.e99

[32] The case for pre-workout protein – https://www.bodybuilding.com/content/the-case-for-pre-workout-protein.html

[33] Takudzwa A. Madzima, Lynn B. Panton, Sarah K. Fretti, Amber W. Kinsey - Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men – https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/night-time-consumption-of-protein-or-carbohydrate-results-in-increased-morning-resting-energy-expenditure-in-active-college-aged-men/941AC993B158DCCB3811954145378823

[34] Tim Snijders, Peter T Res, Joey SJ Smeets, Stephan van Vliet, Janneau van Kranenburg, Kamiel Maase, Arie K Kies, Le B Verdijk, Luc JC van Loon - Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men – https://academic.oup.com/jn/article/145/6/1178/4644372

[35] Tim Snijders, Peter Res, Joey SJ Smeets, Stephan van Vliet, Janneau van Kranenburg, Kamiel Maase, Arie K Kies, Lex B Verijk, Luc JC van Loon - Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men – https://academic.oup.com/jn/article/145/6/1178/4644372

[36] Burd NA, West DW, Moore DR, Atheton PJ, Staples AW, Prior T, Tang JE, REnnie MJ, Baker SK, Phillips SM - Enhanced amino acid sensitivity of myofibrillar protein synthesis persists for up to 24 h after resistance exercise in young men. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21289204

[37] Shawn LeBrun - The best time to take your supplements – https://www.bodybuilding.com/content/the-best-time-to-take-your-supplements.html

[38] Ralf Jäger et al. - International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

[39] Stefan M. Pasiakos et al. - Effects of high-protein diets on fat-free mass and muscle protein synthesis following weight loss: a randomized controlled trial – https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1096/fj.13-230227