Hogyan válasszuk ki a legjobb fehérjeport a fogyáshoz?

Hogyan válasszuk ki a legjobb fehérjeport a fogyáshoz?

Nem létezik olyan varázslatos fehérje elixír, amely után az izmok egy csettintésre megnőnek, a zsírok meg eltűnnek, viszont valóban segít elérni ezeket a célokat. Erre csak egy gazdag és tiszta fehérjeforrás képes, amely megkönnyíti a fogyást és az izomnövekedést. De ez még nem minden, a kiváló minőségű fehérjék értékes fehérjetöredékeket is tartalmaznak, ami az immunrendszerünk számára is előnyös lehet. Vessünk egy pillantást arra, hogy melyik fehérje a legjobb a testsúlycsökkenéshez, és milyen előnyökkel jár a fogyasztása.

Mi is az a fehérje?

A fehérje kétségtelenül a legnépszerűbb étrendkiegészítő, amely természetesen szinte minden erősítő sportoló és más aktív ember háztartásban is megtalálható. A tejsavófehérje a sportos táplálkozás egyik legnagyobb alappillére. Kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz, kiváló aminosav spektrummal. Ezek például elengedhetetlenek az izmok regenerálódásához és növekedéséhez, az immunrendszer támogatásához és a szervezet általános egészségének fenntartásához.

A már említett tejből, szarvasmarhából, szójából, tojásból és más, fehérjében gazdag élelmiszerekből származó fehérjét főként fehérje előállítására használják. A nyersanyag típusa határozza meg az aminosav-tartalmat, valamint azt is, hogy a szervezet hogyan emészti és használja fel a fehérjét. A boltokban leggyakrabban könnyen oldódó por formájában lehet kapni fehérjét. Porokat gyakran használnak különféle fehérjeitalok és -ételek gazdagítására is, például kész italok vagy protein snackek, szeletek, kekszek, chipsek vagy csokoládé formájában.

Mi is az a fehérje?

5 ok, amiért érdemes fogyókúra közben fehérjét fogyasztani

Mindannyiunk étrendjében elegendő tápanyagot kell biztosítani a változatos és kiegyensúlyozott étrendben. A minőségi fehérje segít megfelelő fehérjét juttatni a szervezetbe, amely a fogyást is elősegítheti. Vessünk egy pillantást arra, hogy pontosan hogyan is segítenek ezek a zsírcsökkentésben.

1. Jobban telít, mint a szénhidrátok vagy a zsírok

Az összes makrotápanyag közül a fehérjék okozzák a legnagyobb jóllakottság érzetet. Ennek köszönhetően általában még kevesebb ételt eszel, és jóllakottnak fogod érezni magad. Ez megbízhatóan segít elűzni az édes desszert gondolatait, amire vágytál. A fehérje szuperereje a napi teljes energia-bevitel spontán csökkentéséhez vezethet, és így szinte fájdalommentes fogyáshoz. [1–2]

A fehérje előnyei fogyókúra alatt

2. Csökkenti az édesség iránti folyamatos sóvárgást

Ezenkívül a fehérjék képesek azon hormonok szintjét is befolyásolni, amelyek az étvágyhoz és az elfogyasztott mennyiség szabályozásához kapcsolódnak. Csökkentik például a ghrelin mennyiségét, amelyet gyakran „éhséghormonnak” neveznek. Magasabb koncentrációja a szervezetben okozhatja azt, hogy bár tele a hasad, de mégsem érzed magad jóllakva, még egy három fogásos étkezés után sem. A fehérje elősegíti a megfelelő fehérjebevitelt, amely csökkentheti az állandó sóvárgást valami édesség iránt. [3–4]

3. Támogatják az izomtömeg növekedését, és megelőzik azok elégetését az energiatermelés során

Mindenki tudja, hogy a fehérjék fontosak az izomnövekedéshez. Nélkülük ez egyszerűen lehetetlen. Olyan, mintha különálló téglák vagy deszkák nélkül építenénk házat. De ez még nem minden. A fehérje jelentősége a fogyás során csak növekszik. A megfelelő fehérjebevitel segít megvédeni az igencsak szakadozott izmokat attól, hogy energiává égjenek.

Egy másik inger, amely jelzést ad a szervezetnek, hogy ne szabaduljon meg az izmoktól, az az erősítő edzés. Amikor már a tökéletességig fejlesztetted ezt a hatékony kombót, akkor biztos lehetsz benne, hogy le fogsz adni annyi zsírt, amennyit elterveztél, miközben megtartod azokat az izmokat, amiket szeretnéd, hogy mások is lássanak. [5–8]

4. Az összes makrotápanyag közül ez égeti az emésztés során a legtöbb kalóriát

Nem lenne szuper, ha evés nélkül is lehetne valahogyan energiát égetni? Pontosan ez az, amit a fehérjék lehetővé tesznek számunkra.

Mindhárom makrotápanyag közül ennek a legmagasabb a termikus hatása, amelynek értéke az elfogyasztott fehérje típusától függően 20-30%. Ez azt jelenti, hogy 100 kcal-ból ténylegesen 70-80 kcal-t használhatunk. A többit arra az energiára költjük, amit a szervezetünk használ fel az anyagcseréhez. Ez tehát a teljes energiafelhasználásban és a kalóriamegvonásban való elmélyülés egy másik részét képezi. [9]

5. Támogatják a zsírégetést

A magasabb fehérjebevitel gyakran azt is eredményezi, hogy több zsír ég a fogyás során. Egyes vizsgálatok szerint a kissé megnövekedett fehérjebevitel összefüggésbe hozható a karcsúság fenntartásának nagyobb sikerével is. Ennek oka lehet a már említett tényezők kombinációja, de annak is köszönhető, hogy a fehérje befolyásolja az izomtömeg növekedését és fenntartását. A „működés” maga, többletenergiába kerül a szervezetnek, különösen edzés közben. [10–12]

Miért fogyassz fehérje-kiegészítőt fogyókúra közben?

Milyen egyéb előnyökkel jár a fehérje az étrendben?

  • Gazdag fehérjeforrás, és kisebb zsír- és szénhidráttartalom. A pontos mennyiség a fehérje típusától és a termék általános összetételétől függ.
  • Egy minőségi fehérje tartalmazza az összes fontos aminosavat, a BCAA-kat is. Az összes esszenciális aminosav bevitele az általános egészség, az immunitás, valamint az izomtömeg növekedése és regenerációja szempontjából fontos.
  • Segít a fehérjebevitel kiszámításában. Könnyen megtalálhatod a fehérje-kiegészítőben található fehérje mennyiségét a tápértékek táblázatában a termék címkéjén vagy a webshopban. Egy adagolókanálnyi fehérje általában 20-25 g fehérjét tartalmaz.
  • Edzés után vagy a nap folyamán bármikor alkalmas a fehérje pótlására. A fehérje a leghatékonyabb módja az edzés miatt károsodott izmok gyors regenerációjának, és hogy biztosítsa az építőanyagokat azok javításához, megerősítéséhez és növekedéséhez. Testmozgás után ajánlatos vízzel kevert fehérjét használni, mert így gyorsabban felszívódik, mint ha tejjel innád. Használhatod egy gyors komplex shake készítésére is, amely a fehérje mellett tartalmazhat gyümölcsöt, gabonapelyhet és egy kis mogyoróvajat is. Néhány másodperc turmixolás után kimondottan jó minőségű és tápanyagokban gazdag ételek születnek.
  • A fehérjét ihatod vízzel, tejjel vagy hozzáadhatod az ételeidhez is. Az edzés után érdemes inkább vízzel inni a gyorsabb felszívódás érdekében, de napközben összekeverheted tejjel is, hogy még ízletesebb legyen. Hozzáadhatod desszertekhez vagy a reggeli zabkásádhoz, hogy növelje a fehérjetartalmat, és egy tápanyagtartalom szempontból kiegyensúlyozott ételt kapj. Az ízesítetlen fehérje például alkalmas a pizzatészta fehérjetartalmának növelésére is.
  • Megízesíti az ételt. Fehérjék megszámlálhatatlanul sokféle ízben kaphatók, ami javítja a palacsinta vagy a zabkása ízét.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A fogyókúrához Ideális fehérje

A minőségi fehérje kevés alapanyagból készül. Közöttü, az első helyen a legfontosabb összetevőt találod – a fehérje forrását. Lehet például tejsavó, szója vagy borsókoncentrátum vagy izolátum, amelyet jellemzően az ízesítő követ, mint például a kakaó. Az aromák után a színezékek és édesítőszerek (pl. szukralóz vagy sztívia) jönnek.

Néhány fehérjét aztán válogatott vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztő enzimekkel dúsítanak. Vannak még fehérjék a piacon, amelyek olyan népszerű anyagcsere gyorsítóval vannak összekeverve, mint az L-karnitin vagy a CLA. Különösen arra ügyelj, hogy a termék csak néhány gramm zsírt és cukrot tartalmazzon, és ne legyenek benne szükségtelen összetevők, például nagy mennyiségű sűrítőanyag vagy rost. A fehérje-kiegészítők esetében a legfontosabb dolog, amit nézned kell, az a lehető legmagasabb fehérjetartalom. [13]

A fehérje előnyei az étrendben

A fehérjék tejből, tojásból vagy szójából készülnek. Melyik jobb?

Összesen 20 aminosav van, amelyek közül 8 egyértelműen nélkülözhetetlen. Mindennap elegendő mennyiséget kell bejuttatni belőlük, mert a testünk nem tudja saját maga előállítani őket. A szervezet aminosavakat használ az izomtömeg felépítéséhez vagy más fontos funkciók ellátásához, például a szervezet védekező mechanizmusának fenntartásához. Ezért fontos, hogy olyan fehérje-kiegészítőt válassz, amely megfelelő arányban tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, vagy többféle olyan fehérjével kombinálható, amelyek aminosav spektruma kiegészíti egymást. 

1. Tejsavófehérje

Ez az egyik legnépszerűbb fehérje a piacon, és nem ok nélkül az egyik legkelendőbb is a világon. Tejből készül, kiválóan hasznosul, és a benne lévő fehérjéknek magas a biológiai értéke, mely annak köszönhető, hogy az összes esszenciális aminosavat optimális mennyiségben tartalmazza.

Melyik fehérje a legjobb a fogyókúrához?

3 formában kapható:

  • Tejsavó-koncentrátum (WPC) – jellemzően 70-80% könnyen felszívódó fehérjét tartalmaz. Ez a legjobb választás, ha megfizethető és kiváló minőségű fehérjét keresel.
  • Tejsavó izolátum (WPI) – magasabb a fehérjetartalma, általában 80% vagy több. Leggyakrabban azonban 85-95% között van a fehérjetartalom. A nagyobb mértékű szűrésnek köszönhetően minimális mennyiségben tartalmaz zsírt és tejcukrot (laktózt). Ez azt jelenti, hogy laktóz intoleranciában szenvedő betegek is használhatják. 
  • Tejsavó-hidrolizátum (WPH) – a hidrolízis miatt ez a leggyorsabban emészthető fehérje. Ennek köszönhetően, más fehérjékhez képest gyorsabb regenerációt biztosít fizikai aktivitás után. Különösen alkalmas a legigényesebb sportolóknak, akik számára kulcsfontosságú a gyors regeneráció.

A magas minőségű fehérjéknek és az aminosavak teljes spektrumának köszönhetően a savófehérjét nemcsak a sportolók, hanem a fogyni vágyó emberek is élvezhetik. [14]

2. Micelláris kazein

A micelláris kazein is tehéntejből készül. Azonban a tejsavó fehérjénél lassabban emésztődik, akár 7 órán keresztül. Ennek köszönhetően a szervezet szükségleteinek megfelelő mértékben biztosítja az aminosavak folyamatos ellátását. Hosszabb ideig fogod magad jóllakottnak érezni, ami a diétás étrend egy nagyon értékes jellemzője.

A hosszabb emésztés miatt ez az úgynevezett éjszakai fehérjék közé tartozik.  Alkalmas a hosszabb éjszakai étkezésmentes időre, vagy olyankor is, amikor tudod, hogy a következő néhány órában nem fogsz tudni szilárd ételhez jutni. Gyors nasiként is remek. [15–16]

3. Marhafehérje

A marhafehérje általában hidrolizált, és több mint 90% fehérjét tartalmaz. Ennek eredményeként jól emészthető. A fogyásra gyakorolt hatásait még nem vizsgálták ki annyira, mint a tejfehérjéket. De a marhahúsfehérje ideális választás lehet azok számára, akik érzékenyek a tejfehérjére. [17]

4. Tojásfehérje

A tojás fehérjéből készült fehérjepor szintén magas minőségű fehérjetartalommal és minimális cukor- és zsírtartalommal büszkélkedhet. Nem emésztődik olyan gyorsan, mint a tejsavó, de kiváló aminosav spektrummal rendelkezik, és az egyik legértékesebb fehérjeforrás. Ezért a fogyni vágyók számára is megbízható választás. A marhafehérjéhez hasonlóan ez is alkalmas a tejfehérje-intoleranciában szenvedők számára. [18]

Melyik a legjobb fehérje fogyáshoz?

5. Többkomponensű fehérje

Általában könnyű találni állati vagy növényi többkomponensű fehérjét. Leggyakrabban tejsavó koncentrátum, izolátum és hidrolizátum kombinációjával tudjuk javítani a kapott fehérje tulajdonságait. Növényi fehérjék esetében ez főként abból adódik, hogy a fehérje-kiegészítő aminosav profilja feljavítja.

6. Növényi fehérjék

A növényi alapú fehérjék nagyszerű lehetőséget kínálnak azok számára, akik nem akarnak vagy nem tudnak állati fehérjéket fogyasztani. Néhány fehérje azonban nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat az optimális arányban. Fontos ugyanakkor, hogy az állati fehérjékhez képest jellemzően alacsonyabb fehérjetartalomra és alacsonyabb hasznosulásra számítsunk. Összehasonlítható eredményekhez például ajánlott nagyobb adag tejsavó fehérjét használni. Ez általában csak körülbelül két kanál növényi fehérjét jelent  Ez garantálja a 10-12 gramm esszenciális aminosav-bevitelt, amit a leggyakrabban emlegetnek.

Ha a növényi fehérje mellett döntesz, a szójaborsókender vagy rizsfehérje közül választhatsz vagy keverheted is őket. A rizs- és kenderfehérjéket például a borsófehérje egészíti ki legjobban, főként azért, mert ezekben az optimálisnál kevesebb a leucin és más esszenciális aminosavak.  [19]

Növényi fehérje a fogyókúrához

Melyik fehérje jobb a fogyáshoz – a tejsavó vagy a növényi alapú?

A fogyás szempontjából azok a legjobb fehérjék, amik a lehető legtöbb minőségi fehérjét tartalmazzák, az optimális arányban lévő aminosavak kedvező spektrumával. Ezek a fehérjék nem tartalmazhatnak továbbá felesleges adalékanyagokat sem.

Ha észben tartjuk ezeket a szempontokat, tiszta lelkiismerettel kijelenthetjük, hogy a győztes a tejsavó izolátum.

Közvetlen mögötte, a második helyen a tejsavó koncentrátum vagy hidrolizátum áll. A tejfehérjék súlycsökkenéssel vagy izomnövekedéssel kapcsolatos hatásait ezenkívül több tudományos kutatás is alátámasztja.

A tejfehérje érzékenység esetén, vagy ha kizárod az állati fehérjéket az étrendből, akkor tojás- vagy kiváló minőségű növényi fehérjét javasolunk.

Hogyan kell használni a fehérje-kiegészítőket?

Fehérjét naponta 1-2 alkalommal fogyassz, 20-40 g mennyiségben. A legjobb eredmény érdekében legyen az edzés része előtte vagy utána. Napközben akkor fogyaszd, ha pótolni szeretnéd a fehérjét, amikor csak szükséges. Ezen kívül belekeverheted a reggeli zabkásába, shake-be vagy palacsintába is.  [20]

Hogyan kell használni a fehérje-kiegészítőket?

Mi a tanulság?

Ha fogyókúrázol, vagy ezt tervezed, győződj meg róla, hogy elegendő fehérjét juttatsz be. Ez segíthet jobban kezelni a kalóriahiányt, ami a fogyás alapvető feltétele. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel talán igazán nehéz, különösen fogyókúra alatt. De egy kiváló minőségű fehérje kiegészítő segíthet ebben. Koncentrált fehérjeforrás, amelynek minimális a zsír- és a cukortartalma. Ennek eredményeként egyetlen adag fehérje por általában csak mintegy 120 kcal-t tartalmaz. Minimális mennyiségű kalóriával hatékonyan pótolja a fehérjéket.

Könnyen és gyorsan fogyasztható, és ételbe is keverhető. Az izomtömeget is segít megvédeni attól, hogy energiát égessen.

Figyelemmel kíséred fehérjebevitelt, és használsz fehérje-kiegészítőt? Melyik a te kedvenced? Oszd meg velünk hozzászólásban. És ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani az ismerőseiddel.

Források:

[1] Pesta, D. H., & Samuel, V. T. A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[2] Halton, T. L., & Hu, F. B. The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[3] Ghrelin and Obesity: Identifying Gaps and Dispelling Myths – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756630/

[4] Healthline. Ghrelin: The „Hunger Hormone" Explained – https://www.healthline.com/nutrition/ghrelin

[5] Verreijen, A. M., Engberink, M. F., Memelink, R. G., van der Plas, S. E., Visser, M., & Weijs, P. J. M. Effect of a high protein diet and/or resistance exercise on the preservation of fat free mass during weight loss in overweight and obese older adults: A randomized controlled trial. – https://doi.org/10.1186/s12937-017-0229-6

[6] The effect of protein intake on muscle maintenance during weight loss.– https://lifesum.com/nutrition-explained/the-effect-of-protein-intake-on-muscle-maintenance-during-weight-loss

[7] Better Health Channel. Metabolism – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/metabolism

[8] Experience Life. 7 Body and Mind Benefits of Building Muscle. – https://experiencelife.lifetime.life/article/7-body-and-mind-benefits-of-building-muscle/

[9] Tappy, L. Thermic effect of food and sympathetic nervous system activity in humans. – https://doi.org/10.1051/rnd:19960405

[10] Kim, J. E., O’Connor, L. E., Sands, L. P., Slebodnik, M. B., & Campbell, W. W. Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[11] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune, M. P. G. M., Nijs, I., van Ooijen, M., & Kovacs, E. M. R. High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[12] Waliłko, E., Napierała, M., Bryśkiewicz, M., Fronczyk, A., & Majkowska, L. High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[13] Precision Nutrition. What’s the best protein powder? Your complete guide to choosing the right supplement for you. – https://www.precisionnutrition.com/how-to-choose-protein-powder

[14] Gangurde, H., Patil, P., Chordiya, M., & Baste, N. Whey protein. – https://doi.org/10.4103/2249-5975.99663

[15] Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. Protein – Which is Best? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

[16] Bendtsen, Line Q., Janne K. Lorenzen, Nathalie T. Bendsen, Charlotte Rasmussen, a Arne Astrup. „Effect of Dairy Proteins on Appetite, Energy Expenditure, Body Weight, and Composition: A Review of the Evidence from Controlled Clinical Trials".

[17] Prosource. Beef Protein Vs. Whey Protein: Which Is Better? – https://www.prosource.net/blogs/blog-1/beef-protein-vs-whey-protein-which-is-better

[18] Healthline. The 7 Best Types of Protein Powder. – https://www.healthline.com/nutrition/best-protein-powder

[19] Today’s Dietitian Magazine. Plant Protein Powders– https://www.todaysdietitian.com/newarchives/0320p16.shtml

[20] Shaw, G. Protein Powder: What You Should Know. – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/protein-powder

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük