Új termékekkel egészítettük ki az Újévi akciót Ne hagyd ki a legjobb árakat!
Bejelentkezés
V jakém věku dochází ke zpomalení metabolismu? Daleko později, než by se mohlo zdát

Mennyi idősen lassul le az anyagcserénk? Jóval később, mint gondolnánk.

Hallasz olyan pletykákat is, hogy lassabb anyagcserével nagyon nehéz fenntartani a karcsú és vonzó alakot a harmincas éveidben? Már nem is a fogyás lehetetlenségéről van szó, ez egy valódi sci-fi. Ez olyan, mintha ezek alapján az elméletek szerint a képzeletbeli belső energiamotorunk egy naptárat követne, és legkésőbb a 30. születésnapodra készenléti üzemmódba lépne. Ez a lassulás négyesből kettesbe egy kontrollálhatatlan súlygyarapodást eredményez, és a sebességváltás fordított irányba lehetetlennek tűnik.

De talán megfeledkezünk arról is, hogy a húszas éveinkben gyakran elmentünk kocogni, szinte minden nap edzettünk, és mindenhova gyalog mentünk. Ahogy elkezdtünk dolgozni, az évek során szinte teljesen megváltozott az életmódunk. Tulajdonképpen ellustultunk, jobban szeretünk ücsörögni és mindenhová kocsival menni, mint mozogni, lépcsőzni, vagy hetente legalább egyszer futni, hogy jobban érezzük magunkat. Megmagyarázhatatlan extra kilókért jobban szeretjük hibáztatni a lassú anyagcserét, egy zacskó chipset és egy pár pohár bort, végül inkább feladni a fogyókúrát, miközben az „Ellenállhatatlan kísértés”-t nézzük.

Azok számára, akik így gondolkodnak, a tudósok egy érdekes felfedezéssel álltak elő. Végeztek egy átfogóbb elemzést a különböző korú emberek energiafelhasználásáról, és megállapították, hogy az anyagcsere lelassulása az évek múlásával nem is olyan rossz, mint sokan gondolják. A tanulmány eredményei alapján anyagcserénk meglepően korán eléri a maximális teljesítményét. Sajnos ezt az időszakot nem tudjuk sokáig élvezni. Miután elérte a legjobb teljesítményt fokozatosan lassul, majd az élet jelentős részében beáll. Sőt, mondhatjuk, hogy életünk több mint felében az anyagcserénk állandó sebességgel működik „tempomaton”. A jó hír az, hogy az anyagcsere lassulása sokkal később kezdődik, mint amit a legtöbben gondolnánk.

A legfrissebb tanulmányok szerint mely életkorban a leggyorsabb az anyagcsere? Továbbá, mikortól jogos a panasz a lassabb anyagcserére? Ezek a legfontosabb kérdések, amelyekre a mai cikkben választ kaptok. Plusz megtanuljuk, hogyan tartsuk meg a karcsú alakot, akkor is, ha már nem vagyunk 20 évesek. 

Hány éves korban lassul le az anyagcserénk?

Létezik lelassult anyagcsere? Egy nemzetközi tudóscsoport által készített tanulmány, amely számos meglepetést tartalmaz, úttörő eredményeket hozott.

Ez a tanulmány 2021. augusztus 13-án jelent meg a neves Science folyóiratban, és közvetlenül a publikáció után más kevésbé ismert szakmai folyóirat címlapjára is felkerült. Eredményei nemcsak a nagyközönség, hanem az emberi biológia területén elkötelezett szakértők számára is meglepőek. Célja az volt, hogy feltérképezze egy ember energiafelhasználását egy életen át.

Tény, hogy számos változás történik menet közben, amely különböző módokon befolyásolhatja az anyagcserét. A kutatók többek között arra voltak kíváncsiak, hogy voltak-e olyan időszakok egy ember életében, amikor megnövekedett vagy csökkent energiakibocsátás. Kedvenc témáik között szerepelt a gyermekkori és serdülőkori fizikai fejlődés vagy a menopauzás nők hormonális változásai.

Hogyan követik nyomon a tudósok az energiafelhasználást és az anyagcserét?

A nagy dolog ebben az egészben az, hogy ez egy ritka tanulmány, amely sok adatot gyűjtött más tudományos kutatásokból is. Egy speciális, kétszeresen jelölt víz technikát (DLW, vagy doubly labelled water) használtak az energiafelhasználás meghatározásához. Ez egy speciális indikátorral jelölt ivóvíz. A vizsgálat résztvevői ezt a vizet napközben isszák. Attól függően, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel, meg lehet nézni, hogy mennyi szén-dioxid termelődik egy ember szervezetében egy nap alatt. Ennek alapján kiszámítják az egész napra vonatkozó energiafelhasználást. A módszer egyik nagy előnye, hogy a méréseken áteső embereknek nem feltétlenül kell egész nap viselni a gázcserét figyelő eszközöket, mint azt az anyagcsere mérés más eseteiben szokták. Ennek eredményeként semmilyen módon nincsenek korlátozva, és alapvetően élhetik a normális életüket. [1-2]

Hogyan mérik az anyagcsere sebességét?

Ez a kutatás azért is került előtérbe, mert nemcsak az alapanyagcserét vizsgálta, ahogy az a korábbi, hasonló nagyságrendű vizsgálatok során rutin volt. A teljes energiafelhasználásra helyezte a hangsúlyt. Azt is figyelembe veszi, hogy az ember hány kalóriát éget el a napi tevékenységek során, mint például a gyaloglás, a sportolás, az étel emésztése vagy a fogmosás.

A tanulmány közzétételéig nagyon keveset tudtak arról, hogy egy ember mennyi energiát éget el élete során. Ez a munka tehát önmagában úttörőnek tekinthető. [3]

Hogyan hasonlították össze a tudósok a különböző emberek által elégetett kalóriamennyiséget?

A különböző korú és nemű emberek energiafelhasználásának összehasonlításához a tudósoknak egyetemes megoldásokat kellett keresniük. Ezt a kilogrammonkénti zsírmentes testtömeg (FFM) energiafelhasználás formájában találták meg. Ezt nagyon könnyű meghatározni, csak vonjuk ki a testsúly értékéből az összes testzsírt, és meg is van az eredmény.

A “Zsírmentes Tömeg” aztán az izomtömegből, csontszövetből, szervekből és a szervezet egyéb szöveteiből áll. Minél kevesebb a testzsír szálakékunk, annál több kalóriára van szükségünk a futáshoz, regenerációhoz és a növekedéshez. 

Egy felnőtt 30 éves nőnek például átlagosan 50 kg a zsírmentes testtömege, így összességében több energiát éget el, mint egy 10 éves gyerek, akinek 20 kg az FFM-je. Különbözhet azonban az elégetett kalóriamennyiség, amikor 1 kg zsírmentes tömegre váltjuk.

Elemzésükhöz a tudósok 6421 embertől szereztek adatokat különböző országból. Voltak köztük újszülött gyermekek nyolchetes kortól, felnőtt férfiak és nők, de 95 éves nyugdíjasok is. Ez lehetővé tette a szakértők számára, hogy összehasonlítsák, mennyi energiát használnak naponta az emberek a különböző életszakaszokban, mint például a pubertás vagy a terhesség. [1]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Az anyagcsere-vizsgálatban feltárt 4 fő eredmény. Egyetlen egészséges embernek sincs sérült vagy lelassult anyagcseréje 

Ennek az átfogó kutatásnak számos meglepő eredménye volt. Például megtalálták azt az életszakaszt, amikor a leggyorsabb az anyagcserénk, és fordítva, azt az időszakot, amikor az anyagcsere természetes módon lassulni kezd. A vizsgálat eredményeinek köszönhetően láthatjuk a különbséget egy 90 éves és egy 50 éves ember anyagcseréje között. 

1. Az anyagcserénk közvetlenül születés után, az első életévben a leggyorsabb

Ezt a szuper gyors anyagcserét nem igazán élvezhetjük, mivel rögtön a születés után van, és ebben a korban nem épp arra gondolunk, hogy el ne hízzunk, ha sokat eszünk. Azonban, ha életünk első hónapjaiban nincs elegendő energiánk, csökken annak valószínűsége, hogy egészséges felnőtt legyen belőlünk. Speakman professzor szerint tulajdonképp a szervezetnek egy magasabb energiaszükségletet kell kielégíteni, ami fontos a megfelelő fejlődéshez. 

Tény, hogy ebben az időszakban a testünk hatalmas mennyiségű energiát használ az agy, a csontok és más szervek fejlődéséhez. Az alacsony energiabevitel gyengébb fizikai fejlődéssel is jár, ami a jövőben számos egészségügyi probléma forrása lehet. Ez a jelenség inkább a szegényebb országokban született újszülöttekkel történik.

A vizsgálat eredményei alapján az az egy áves kornál fiatalabb gyermekek energiaszükséglete testtömeg-kilogrammonként nagyjából kétszerese a felnőttek energiaszükségletének. Sajnos, az még nem ismert, hogy mi áll emögött. A tanulmány egyik szerzője, Herman Pontzer a következőket nyilatkozta egy interjúban: „A babák sejtjei aktívabbak, de sajnos még nem tudjuk pontosan, hogy pontosan mi is zajlik bennük. Sokat kell még tanulnunk az emberi testről és annak fejlődéséről.”  [1, 4]

Kiknek a leggyorsabb az anyagcseréje?

2. Életünk első éve után anyagcserénk évente átlagosan 3% -kal lassul húsz éves korunkig

Serdülőkorban a tudósok az energiafelhasználás növekedését figyelték meg. De ez az ember természetes növekedésének az eredménye.. Egy nagyobb test egyszerűen több energiát éget. Ha az energiát 1 kg tömeggé alakítjuk át, az újszülöttek még mindig hatalmas előnnyel indulnak az anyagcserét illetően. 

De maguk a szakértők is meglepődtek a serdülőkori energiafelhasználás mértékén, a 10-15 éves életkor időszakában. A testünk ebben az időszakban rengeteg változáson megy keresztül. Rövid idő alatt centimétereket növekedünk, a fiúk hirtelen megizmosodnak és általában a testalkatuk is megváltozik. A lányoknak jellemzően kifejlődnek a mellek és az első menstruáció miatt hormonok termelődnek. És ez még csak egy kis töredéke annak, ami a serdülőkorban történik a testünkben. Még egy teljesen laikus is azt feltételezné, hogy ebben a dinamikus időszakban a szervezetünk egy Forma-1-es autó gyorsaságával égeti a kalóriát. Mindenki legnagyobb meglepetésére, a tudósok semmi ilyesmit nem találtak ebben a tanulmányban. [1]

3. 20-60 éves kor között az anyagcsere sebessége állandó marad

Ez a megállapítás szinte sok ember számára sokkoló. A gyakran hibáztatott lassú vagy rossz anyagcsere így ártatlan a 2016 karácsonya óta rajtunk lévő plusz kilókat illetően. Nem csak a harmincas, hanem a negyvenes és ötvenes éveinkben is. Szóval, hol keressük a tettest, aki miatt már nem S méretű ruhába öltöztünk, hanem XL-be?

Lehet, hogy lelassult az anyagcserém?

Ami az életstílusunkat illeti, tekintsük vissza egy pillanatra. Gondoljunk csak bele, hogyan éltünk és töltöttünk szabadidőnket 5, 10, 15 vagy 20 évvel ezelőtt.

  • Hány órát töltöttónk üléssel, sétával, sporttal vagy bármely más típusú mozgással a maihoz képest? 
  • És az étkezéssel mi a helyzet? Körülbelül ugyanannyit eszünk, vagy több olyan ételt fogyasztunk, amit nyugodtan nevezhetünk, de hát ez van? 
  • A folyadékfogyasztásunk ugyanolyan? Nem iszunk több cukros vagy alkoholos italt? 
  • Mindezek a tényezők befolyásolják, hogy hány kalóriát fogyasztunk naponta, de azt is, hogy mennyit égetünk el. Apró, sőt gyakran szinte észrevehetetlen életmódbeli változások is elegendők, hogy pozitív legyen az energiamérleg (azaz több energia jut be, mint amennyit elégetünk). Ez egyszerűen súlygyarapodást eredményez. [1]

A húsz éven felüli résztvevők egy csoportja esetében a tudósok a terhes nők energiafelhasználását kísérték figyelemmel. A magzati fejlődés miatt azt gondolnánk, felgyorsul a metabolizmus. Ez azonban ebben az esetben sem nyert megerősítést. Igaz, hogy a nők több kalóriát égettek a terhesség alatt, a kutatók azt mondták, hogy ez csupán a terhességgel járó súlynövekedés miatt volt így.

Az a régi mondás, hogy a terhes nőknek kettő helyett kell enniük, biztosan nem érvényes. [1]

4. 60 éves kor után az anyagcserénk természetesen évi 0,7% -kal lassul

Még 60 éves kor után sem csökken olyan gyorsan az anyagcsere sebessége, mint gondolnánk. Minden eltelt évben, az anyagcsere lassulásának mértéke átlagosan csak 0,7%, a tanulmány szerint. Ez a csökkenés főként az emberi szervezet ezen életszakaszhoz kapcsolódó változásainak tudható be. 60 évesen már általában kevésbé vagyunk aktívak, izomtömeget veszítünk, és a szervezetnek már nem kell annyi kalória a működéséhez, mint a húszas éveinkben.

Továbbá, a mitokondriumok, a sejt erőművei, amelyek az energiát termelik, is túl vannak már a csúcsteljesítményükön. A vérben keringő hormonok mennyiségének változása életkori velejáró is. A test általában már nem termel annyi növekedési hormont, inzulint, ösztrogént vagy tesztoszteront. Mindez körülbelül 26% -kal kevesebb energiafelhasználást eredményezhet, miután átléptük a 90-es éveink küszöbét, mint 50 évesen.

De ezeket a változások az életmóddal lelassíthatók. Ezt nagyban segíti a rendszeres testmozgás és egy megfelelő, egészséges étrend. Sportoláskor ideális kombinálni az erősítő és a kardio edzést. Ezek a tevékenységek elősegítik az izomtömeg fenntartását, a szív, a tüdő megfelelő működését, és kedvező hatással vannak a hormonrendszerre is, ami az általános egészség szempontjából fontos. [5-6]

Mit érdemes megjegyezned a vizsgálat eredményeiből?

A különböző életszakaszokban az étrendünk, a fizikai aktivitásunk és a kapcsolódó energiaszükségletünk is megváltozik. De a évek növekvő száma minimálisan befolyásolja az anyagcsere-funkciókat. A plusz kilókért tehát, amiket az elmúlt évben felszedtünk, nem a sérült vagy lelassult anyagcsere, vagy egy genetikai hiba a felelős, hanem az életmód változása. Ez olyasmi, amin el kell gondolkodnunk, mielőtt azon kezdünk el mérgelődni, hogy milyen nehéz megtartani a jó alakot a harmincas éveidben.

Mi okozza az anyagcsere lassulását?

Milyen tényezők befolyásolják az anyagcsere gyorsaságát?

Testünknek elegendő energiára van szüksége a működéséhez és minden olyan folyamat megfelelő működtetéséhez, amely lehetővé teszi számunkra, hogy lélegezzünk, gondolkodjunk, megemésszük az ételt, sétáljunk vagy akár súlyokat emeljünk. A teljes energiafelhasználás tehát az összes elégetett kalória, amit a test 24 óra alatt használ fel. [7-9]

Az anyagcsere 5 alapvető építőeleme:

  1. Alapanyagcsere – az az energia, amire a szervezetnek olyan alapvető létfontosságú funkciók ellátásához, mint például a légzés vagy a szívműködés fenntartása alvás közben vagy mély pihenéshez van szüksége. Értékét egyszerűen kiszámíthatjuk egy online bazális anyagcsere-kalkulátor segítségével.
  2. Pihenő anyagcsere – a létfontosságú funkciók nyugalmi állapotban, egyéb tevékenységek nélküli fenntartásához szükséges energia, mely a teljes energiafelhasználás 60-75% -át teszi ki.
  3. Az élelmiszer hőhatása – az élelmiszer emésztéséhez szükséges energia, mely átlagosan a teljes energiafelhasználás 10% -át teszi ki.
  4. A normál napi tevékenységek vagy a NEAT mozgás hőhatása a napi fizikai tevékenységekhez, például a sétához a munkahelyre, az ételkészítéshez vagy a fogmosáshoz szükséges energia, mely átlagosan a teljes energiafelhasználás 15% -át teszi ki.
  5. Egy tevékenység termikus hatása – a koordinált fizikai tevékenység során, például edzés, futás, kerékpározás stb. során felhasznált energia, mely átlagosan a teljes energiafelhasználás 5% -át teszi ki.

Az életkor mellett egyéb tényezők is befolyásolják az anyagcsere gyorsaságát, mint például a testsúly és a testmagasság, az izomtömeg mennyisége, a genetika, a hormonális környezet, a környezet hőmérséklete, valamint az étrend összetétele. Ezek közül néhányat mi magunk is befolyásolhatunk, és az életmód megváltoztatásával az anyagcserénk felgyorsul. Ha gyakrabban sportolunk és többet mozgunk a nap folyamán, egyszerűen két alapvető befolyásoló fakort is a saját javunkra fogjuk fordítani. [10]

Ha úgy gondolja, hogy lassult az anyagcseréje, mozgassa a cikk elolvasásával Lehet, hogy lelassult vagy rossz az anyagcserém? 5 tipp az anyagcsere felgyorsítására.

Milyen tényezők befolyásolják az anyagcsere gyorsaságát?

Hogyan gyorsítsuk fel az anyagcserét és tartsuk vagy veszítsünk a súlyunkból?

Méregtelenítő italok ivásával, csodatabletták szedésével, vagy azzal, ha teliholdkor mezítláb futunk egy mezőn nem gyorsul fel az anyagcserénk. Hatékonyabb, ha rendszeresen edzünk, jobban étkezünk és eleget pihenünk. Nem kell radikális változtatásokat tenni egyik napról a másikra, hanem egyszerű, apró lépéseket kell tennünk, hogy egy olyan fenntartható életmódot alakítsunk ki, amely előbb-utóbb elvezet minket a célunkhoz.

Ha fogyni szeretnél, és megkönnyítenéd a dolgod, ne hagyd ki a cikkünket A fogyás egyszerű alapjai: Meg fogsz lepődni hogy mi fontos igazán.

1. Étrend fogyókúrához vagy súlygyarapodáshoz

Fogyókúra vagy testtömegnövelés esetén általában muszáj változtatni az étrendünkön. Valószínűleg vissza kell majd fogni az éjféli razziákat a kamrában, ami általában egy üres chips-es zacskó mellett végződik, és a hétvégi üzemmódot is, amikor szó szerint letérünk a helyes útról.

Fogyás esetén csökkenteni kell az energiabevitelt, tömegnöveléskor pedig emelni. A kalóriaszámlálás jól bevált, megtanítja nekünk, hogy mennyi müzlit együnk reggelire, húst ebédre, vagy mogyoróvajat almával egy kis nasira. Próbáljunk pár hétig betartani egy enyhén korrigált étrendet, majd nézzük meg, hogy látunk-e valamilyen eredményt a testsúly és a testméretek változása formájában. Az is nagyon fontos, hogy hosszú távon betartsuk a diétát. Ez nem olyasmi, ami egy hét vagy hónap alatt eredményt hoz. Az eredmények megtartása érdekében az étrendi változtatásokat valószínűleg életvitelszerűen, folyamatosan be kell majd tartani.

A kalóriabevitel beállításakor a fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmat is számold bele az étrendbe. Tudj meg többet a cikkünkből: Hogyan számoljuk ki az energia vagy makrotápanyagok bevitelét a fogyáshoz vagy az izomtömeg növeléséhez?

Hogyan kezdj el többet mozogni?

2. Több mozgás napközben

Ha kevesebbet mozgunk napközben, az egy felesleges bűntett a hízás érdekében. Elég annyit tenni, hogy lecseréljük az irodát home office-ra, és már el is veszítettük a munkába vezető utat. Ezek összeadódnak, és ha eddig sikerült lent tartani a súlyunkat, hirtelen kevesebb kalóriát égetünk, mint amennyit bejuttatunk, és lassan hízni kezdünk. 

A megoldás az, hogy aktívak maradunk, még akkor is, ha otthon dolgozunk és ülőmunkát végzünk. Elsétálunk a reggeli kávéért vagy friss péksüteményért, és a munka közben aktív szüneteket tartunk, hogy kinyújtóztassuk és megmozgassuk a testet.

Hasonlóképpen, elgondolkodhatunk azon is, hogy tényleg autóval kell-e vásárolni menni, vagy elég egy bicikli? Elégetünk némi kalóriát a bicajon, és még a bolygó megmentéséért is teszünk valamit. Főzéskor, mosogatáskor vagy a padló felmosásakor is elégetünk kalóriát. A házimunka is nagyon szépen megnövelheti az energiafelhasználást, így itt az ideje, hogy ezt elfogadjuk végre. [9,11]

Tudtad, hogy simán sétával is lefogyhatsz? Ha kiváncsi vagy rá hogyan, olvasd el cikkünket Hogyan lehet sétával gyorsan lefogyni?

3. Válassz olyan sportot, ami szórakoztat, és nem csak valami szükséges rossz

Olyan sportot találni, ami szórakoztató lesz számunkra, és nem csak egy kellemetlen kényszer, olyan, mint megnyerni a lottót. Nem feltétlenül kell mindenkinek futnia, CrossFitet csinálnia, vagy edzőterembe járnia, csak azért, mert épp ez a divat. Találjunk inkább egy olyan sportot, ami mellett hosszú távon kitartunk.

Csak így érhetünk el hosszú távon fenntartható eredményeket. Ha te is a kevésbé intenzív tevékenységeket kedveled, akkor például a gyors gyaloglás, futás, kerékpározás vagy a power jóga nagyszerűek lesznek számodra. De ha jobban szereted az izzasztó, intenzívebb sportokat, kipróbálhatod a HIIT-t, csoportos fitneszórákat vagy az ugrókötelezést.

Ha érdekel, hogy a különböző sportok alatt mennyi kalória ég el, olvasd el cikkünket: Hogyan veszítsünk el egy kilogramm zsírt és ez valójában mennyi energiát rejt?

4. Torna és erősítő edzés

Az erősítő edzés egy nagyszerű módszer az izomtömeg fenntartására és növelésére. Anyagcsere szempontjából jóval aktívabb, mint mondjuk a zsír, így a testünk több energiát használ, hogy megőrizze. Mindössze annyit kell tennünk, hogy hetente legalább kétszer időt szakítunk arra, hogy a saját testsúlyos, súlyzós, TRX vagy kettlebell edzést végezzünk. Egy erősítő edzés után pár óráig még felgyorsult az anyagcsere, és kalóriát gyakorlatilag feleslegesen égnek a kalóriák. A nagyobb energiafelhasználás érdekében az erősítő edzés az ideális tevékenység. [12-13]

Ha érdekel, hogyan érdemes edzeni ahhoz, hogy a leghatékonyabban nyerj izomtömeget, akkor ki ne hagyd ezt a cikket: Hány ismétlést kell elvégezni a fogyáshoz, vagy izomnövekedéshez?

Az erősítő edzés felgyorsítja az anyagcserét

5. Megfelelő regeneráció és alvás

Az alvás és a pihenés fontos a regenerációhoz és ahhoz, hogy másnap legyen elég erőnk. Nehéz lenne nélküle működni. Az alvás a hormonszintek által is befolyásolja az anyagcserét, és hiánya megzavarhatja a hormonális környezetet, és ezért negatív hatással lehet az anyagcserére. Ez csak mégegy ok arra, hogy napi hét-kilenc órát aludj.

Masszázs kellékekkel, hideg vizes terápiával vagy nyújtással is támogatjuk a regenerációt. Amikor valami új dologba kezdünk, hajlamosak vagyunk legalább 200% -ban beleugrani. Sajnos ez hamarosan kudarcba fullad. Ezért fontos, hogy ne égj ki már kezdetben, és ne fordítsd minden idődet a sportra, hanem rendszeresen vegyél ki szabadnapokat anélkül, hogy kimerítő edzéseket tartanál, és pihenj megfelelően.[14-15]

Az alvás nemcsak a fogyást, hanem a sportteljesítményt és az élet más fontos aspektusait is befolyásolhatja. Ha jobban érdekel az alvás jelentősége, olvasd el cikkünket Mi történik a testeddel, ha nem alszol eleget?

Hogyan segítsük elő a regenerációt?

Mi a tanulság?

Egy az anyagcserét vizsgáló meglehetősen egyedülálló tanulmánynak köszönhetően már tudjuk, hogy az életkor önmagában minimális hatással van a sebességére és a kalóriaégetésre. A legfontosabb szerepet messze az általános életmód tölti be, amelynek ki kell terjedni a mindenféle tápanyagban gazdag egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra, sportolásra, megfelelő alvásra, pihenésre és a különböző egyéb életmódbeli tényezőkre. Mi magunk is kiszámíthatóan befolyásolhatjuk ezeket, és beindulnak a hasznos változtatások fogyás, vagy az izomnövekedés irányába. Nem kell feladnunk erőfeszítéseinket, hogy a harmincas éveink elején vagy a negyvenes éveink elején is jó legyen az alakunk. Ha a saját kezünkbe vesszük a jövőt, bármelyik életkorban nagyszerűen nézhetünk ki.

Ismersz valakit, akinek segíthet ez a cikk? Mindenképp oszd meg az ismerőseiddel. 

Források:

[1] Pontzer et al. Daily energy expenditure through the human life course. – https://doi.org/10.1126/science.abe5017

[2] DLW. – https://doubly-labelled-water-database.iaea.org/about

[3] Ktori, S. Study Suggests That Yes, Metabolism Does Start to Slow over a Lifespan, but Perhaps Not When We Might Think. – https://www.genengnews.com/news/study-suggests-that-yes-metabolism-does-start-to-slow-over-a-lifetime-but-perhaps-not-when-we-might-think/

[4] HuffPost UK. This Is The Age When Your Metabolism Actually Tanks. – https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/the-age-when-metabolism-declines_uk_61162eaae4b07c1403139ceb

[5] López-Lluch, G. Mitochondrial activity and dynamics changes regarding metabolism in ageing and obesity. – https://doi.org/10.1016/j.mad.2016.12.005

[6] Pataky, M. W., Young, W. F., & Nair, K. S. Hormonal and Metabolic Changes of Aging and the Influence of Lifestyle Modifications. – https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2020.07.033

[7] Anthanont, P., Levine, J. A., McCrady-Spitzer, S. K., & Jensen, M. D. – Lack of Seasonal Differences in Basal Metabolic Rate in Humans: A Cross-Sectional Study –– https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0042-107793

[8] Chung, N., Park, M.-Y., Kim, J., Park, H.-Y., Hwang, H., Lee, C.-H., Han, J.-S., So, J., Park, J., & Lim, K. Non-exercise activity thermogenesis (NEAT): A component of total daily energy expenditure. – https://doi.org/10.20463/jenb.2018.0013

[9] Levine, J. A. Non-exercise activity thermogenesis (NEAT). – https://doi.org/10.1053/beem.2002.0227

[10] „Slow metabolism" causing weight gain? What really affects metabolism. – https://www.abc.net.au/news/health/2015-11-12/what-really-affects-your-metabolism/6934608

[11] Peters, H. Keep Up with NEAT: Less Sitting and More Calorie Burning. – https://www.nifs.org/blog/keep-up-with-neat-less-sitting-and-more-little-things-that-burn-calories

[12] Brellenthin, A. G., Lee, D., Bennie, J. A., Sui, X., & Blair, S. N. Resistance exercise, alone and in combination with aerobic exercise, and obesity in Dallas, Texas, US: A prospective cohort study. – https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003687

[13] Resistance Training and EPOC. – https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/epoc.html

[14] Sharma, S., & Kavuru, M. Sleep and Metabolism: An Overview. – https://doi.org/10.1155/2010/270832

[15] Dupuy, O., Douzi, W., Theurot, D., Bosquet, L., & Dugué, B. An Evidence-Based Approach for Choosing Post-exercise Recovery Techniques to Reduce Markers of Muscle Damage, Soreness, Fatigue, and Inflammation: A Systematic Review With Meta-Analysis. – https://doi.org/10.3389/fphys.2018.00403