Egyszerű útmutató, hogyan számold a kalóriákat és érd el a céljaid

Egyszerű útmutató, hogyan számold a kalóriákat és érd el a céljaid

A kalóriák számolása az egyik olyan dolog, amely a társadalmat két táborra osztja. Néhány ember erre a módszerre esküszik, másoknak már attól a gondolattól is feláll a szőr a hátukon, hogy a kedvenc hamburgerükből egy „közönséges szám” lesz, ráadásul ezeket az értékeket valahová le is kéne írniuk. Mindegy, hogy a támogatói vagy ellenzői közé tartozol, nem tagadható, hogy egy nagyon hatékony módszerről van szó, amellyel ellenőrzésed alatt tarthatod az energiabeviteledet, ezzel pedig egyszerűbben elérheted az álomalakodat vagy legalábbis megtanulhatod, hogy mennyit is kell tényleg enned. Ha fontolóra vetted, hogy belevágsz a kalóriaszámlálásba, van néhány tippünk számodra, amelyek nagyban leegyszerűsítik az egész folyamatot.

Mennyi kalóriát kéne megennem?

Mielőtt belekezdenél az ételekben található kalóriák számolásába, ki kell derítened, hogy hány kalóriát és makrotápanyagot kéne fogyasztanod annak érdekében, hogy elérd a célod. Ebben segíthet a cikkünk: Hogyan számoljuk ki az energia vagy makrotápanyagok bevitelét a fogyáshoz vagy az izomtömeg növeléséhez? Még egyszerűbb módszer, ha megadod a magasságod, a testsúlyod és más specifikus adatokat a számológépünkbe, amely kiszámítja neked a szükséges bevitelt a kitűzött cél alapján.

Célom: *
* kötelező mezők

Mennyi energia és makrotápanyag szükséges?

Magyarázat:

Erőedzés edzőteremben, köredzés edzőteremben, crossfit, saját testsúlyos edzés, street workout

Hoki, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, floorball, futsal, tenisz, squash, asztali tenisz

TRX, köredzés, body pump, aerobic és további, oktatóval végzett órák

Futás, úszás, kerékpározás, evezés

Magyarázat:

Súlyzós edzést végzek

Erőedzés edzőteremben, köredzés edzőteremben, crossfit, saját testsúlyos edzés, street workout


Állóképességi sportot végzek

Hoki, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, floorball, futsal, tenisz, squash, asztali tenisz


Csoportos órákra járok

TRX, köredzés, body pump, aerobic és további, oktatóval végzett órák


Állóképességi sportot végzek

Futás, úszás, kerékpározás, evezés


kcal / nap

Szénhidrát g
Fehérje g
Zsír g

Mit kell tudni a makrotápanyagokról?

Annak érdekében, hogy jobban tudj dolgozni az élelmiszerekkel, valamint azok kalóriatartalmával, szükséges, hogy legalább egy alapvető áttekintésed legyen az egyes makrotápanyagokról.

Melyik fehérjeforrás a legjobb?

1. Fehérje

A fehérje egy olyan makrotápanyag, amely hozzájárul a csontok egészségéhez, az izmok növekedéséhez, védi az izmokat az elégetéstől fogyókúrázás során és segíthet ellenőrzés alatt tartani az édesség utáni vágyat. Fontos az immunrendszer számára is, hiszen az immunsejtek egyik építőeleme. 1 g fehérjében 4 kcal található. [1–4] 

Fehérjeforrások:

Tudj meg többet a fehérjeforrásokról a cikkünkben: 20 olyan élelmiszer, amellyel könnyedén juttathatsz fehérjét az étrendedbe.

2. Szénhidrátok

A szénhidrátok főleg azért fontosak a testünk számára, mert elsődleges energiaforrásként szolgálnak.1 g szénhidrátban 4 kcal energia található.  [1] [2] [5]

Szénhidrátok forrásai:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék (zabpehely és tönkölypehely, liszt, rizs, tészták, péksütemények)
  • álgabonafélék (hajdina, amaránt, quinoa)
  • hagyományos és édesburgonya
  • hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, bab)
  • gyümölcsök és zöldségek
Melyek a legjobb zsírforrások

3. Zsírok

A zsírok is energiaforrásként szolgálnak a testünkben. A sejtek fontos részét képezik és különböző hormonok termelésében vesznek részt. Ugyanakkor védik a szerveinket is. 1 g zsírban 9 kcal energia található. [6]

Zsírforrások:

  • magvak, diófélék és az ezekből készült vajak
  • vaj, ghi és olajok (napraforgó, olívaolaj, tökmagolaj)
  • olívabogyó
  • avokádó
  • zsír, amely az állati eredetű fehérje természetes összetevője (például a marhahúsban)

4. Rost

A fentebb említett makrotápanyagok mellett a rost bevitelére is oda kell figyelned az étrendedben, mivel számos fontos funkciót lát el a szervezetben. Az oldhatatlan rost nem bomlik le, így például emésztési problémák esetén is segíthet. Az oldható rost megduzzadhat a szervezetben, így jóllakottság érzését kelti, amelyet különösen a fogyókúrázás során fogsz értékelni. Más makrotápanyagokkal összehasonlítva csak 2 kcal-t tartalmaz 1 grammban. [7]

Rostforrások:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • hüvelyesek
  • gabonafélék és teljes kiőrlésű gabonafélék

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Még ha eleinte a kalóriaszámlálás ugyanolyan nehéznek is tűnhet, mint a kvantumfizika, meglátod, hogy idővel egyre egyszerűbbé fog válni, míg azt nem veszed észre, hogy egy nap alatt csak pár percet vesz igénybe. Persze minden kezdet nehéz, de lehet, hogy az alábbi pár előnye meg fog győzni, hogy belevágj a számolásba.

Miért kezdjük el számolni a kalóriákat

1. Jobban fogsz érteni az ételekhez

A csokoládé mindig csokoládé marad, de tudtad, hogy nemcsak édes bűnözésként tekinthetsz rá, hanem minőségi kakaóból származó egészséges zsírok nagyszerű forrásaként is? Ha megtanulod, hogy ne csak úgy nézz az élelmiszerre, mint egy végtermékre, hanem érzékeld a konkrét összetevőket is, akkor képes leszel jobban ellátni a szervezeted a szükséges tápanyagokkal, miközben kiszűrheted azokat, amelyek nem hasznosak.

2. Leküzdheted a félelmed bizonyos élelmiszerekkel szemben

Abban a hiszemben élsz, hogy ha gyorsételt fogyasztasz, akkor rögtön egy kilóval nehezebb leszel? Ha megtanulsz dolgozni a kalóriákkal, rájössz, hogy a gyorséttermi sajtburger nem egy olyan étel, amely után egy csettintésre felszaladnak rád a kilók. Röviden, ez csak körülbelül 300 extra kalóriát jelent a napi energiabeviteledben. Ha ezt a 300 kcal-t egy másik fogásból elveszed, nyugodtan kalória deficitben maradhatsz, így lefogyhatsz.

De ez határozottan nem jelenti azt, hogy a gyorséttermi hamburgernek az étrended mindennapi részévé kell válnia, mert az élelmiszer minősége is fontos. Azonban ha időnként bekapsz egyet, semmi sem fog történni.

3. Képes leszel arra, hogy a megfelelő élelmiszereket válaszd ki

Üzleti ebéd vár rád, és olyan ételt szeretnél választani az étteremben, amely nem lövi ki a napi kalóriabeviteled az űrbe? Pontosan ez az a helyzet, amely során a gondos napi kalóriaszámlálás előnyös lesz. Nem kell salátával végződnie az ebédnek csak azért, mert azt általában „fogyókúrás ételnek” tekintik. Meg lennél lepődve, ha tudnád, hogy az öntetekben mennyi rejtett kalória rejtőzik. Inkább válassz egy teljes értékű ételt, hogy minőségi fehérjét, szénhidrátokat, valamint zsírokat biztosíts a szervezetednek. A kalóriaszámlálásnak köszönhetően tudni fogod a forrásaikat, így képes leszel meghozni a helyes döntést. Mit szólnál például egy lazachoz, burgonyával és zöldséggel? 

4. Meg fogod érteni az energiaszinted ingadozásait

A tegnapi edzésen minden olajozottan működött, de ma úgy érzed, mintha átment volna rajtad egy úthenger? Néha még egy könnyebb súlyzó is gondot okozhat. Miért nem vetsz egy pillantást az étrendedre? Próbáld meg átgondolni, hogy az étrended lehet-e a ludas. Lehet, hogy a sikeres edzés a magasabb szénhidrátbevitelnek köszönhető, amely energiát adott? A kalóriák és konkrét makrotápanyagok felírásának köszönhetően azt is megfigyelheted, hogy mely ételek után érzed magad jól és mikor feküdnél inkább vissza az ágyba egy húszperces szundikálásra. Ezekkel az információkkal jobban lehet dolgozni, ezáltal nemcsak az edzőteremben javíthatsz a teljesítményeden, hanem az iskolai vizsgákon és más fontos feladatok során is.

Hogyan befolyásolhatja az étel az energiaszinted

5. Egészségesebben tudsz majd élni

Sokan szeretnének „jobban” táplálkozni, hogy egészségesebbek legyenek, kiválóan érezzék magukat, de valahogy nem tudják, hogy hol is kezdjék. A kalóriák számlálása nagyszerű módja lehet a megfelelőbb és kevésbé megfelelő ételek felfedezésére, az összetételük megértésére, valamint arra, hogy mit kellene enni a kardiovaszkuláris rendszer egészségének támogatása érdekében, valamint csökkenteni például a cukorbetegség vagy egyéb civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát. Természetesen azt feltételezve, hogy az étrendünk kiegyensúlyozott lesz. Azt is tudni fogod, hogy az emésztési zavar összefügghet például a rost bevitelével, ezért nem szükséges azonnal tablettákhoz nyúlni. Néha elég, ha arra összpontosítasz, hogy elég gyümölcsöt és zöldséget fogyassz.

6. Könnyebb fenntartani az eredményeket

Ha a kalóriaszámlálásnak köszönhetően sikerült lefogynod és elérni az álomalakodat, az szuper. Még jobb, hogy sokkal könnyebb lesz megtartani az eredményeket. Senki sem várja el tőled, hogy egész életedben számolgasd a kalóriákat. Természetesen úgy, hogy már egy ideje csináltad, magabiztosan elsajátítottad az optimális porciók hozzávetőleges méretét, valamint a megfelelő összetételét. A jövőben ennek köszönhetően könnyen megsaccolhatod az étel megfelelő mennyiségét és megőrizheted a testsúlyod. Ebből a szempontból a kalóriaszámlálás nagyon különbözik a „személyre szabott” étrendtől, amelyet összeállíthatnak neked. Bár sikerül lefogynod, de ha a tanácsadó nem tanítja meg neked, hogy hogyan kell dolgoznod az étellel, akkor nagyon valószínű, hogy visszaszaladnak rád a leadott kilók, amint visszatérsz a régi étkezési szokásaidhoz.

Hogyan őrizd meg az alakod és ne hízz

Hogyan kezdjük el számolni a kalóriákat

Most, hogy tudjuk, hogy hány kalóriát és makrotápanyagot kéne fogyasztani, áttekintést nyertünk, hogy mi az a fehérje, szénhidrát és zsír, és tudjuk, hogy milyen előnyökkel bírnak a kalóriaszámlálás szempontjából, bele is vághatunk magába a számlálásba.

1. Töltsd le az alkalmazásokat, amelyek megkönnyítik ezt

Manapság számos mobilalkalmazás közül választhatunk, amelyekkel egyszerűsíthetjük az életünket és akár a kalóriaszámlálás folyamatát is. A legelején például a MyFitnessPal alkalmazás nagyszerű segítség lehet. Csak meg kell adni pár beviteli adatot vagy közvetlenül az alkalmazás segítségével kiszámíthatod őket, majd kezdheted is az ételek feljegyzését. Annak érdekében, hogy ne kelljen bizonyos termékeket kikeresned, a csomagolt élelmiszereknél elég csak beolvasni a vonalkódot.

Azonban más alkalmazások is nagyszerűek lehetnek, mint például a MyNetDiary, amely szintén az elfogyasztott élelmiszer rögzítésére szolgál. Ezenkívül több száz egészséges recept is található benne, amelyek szerint főzhetsz, ha úgy döntesz, hogy megváltoztatod az étkezési szokásaidat. Ha már ügyesen tudod számolni a kalóriákat, és szeretnél többet megtudni az élelmiszerekről, akkor a Nutrients – Nutrition Facts alkalmazás segíthet. Több tízezer ételt tartalmaz, amelyeknek megtudhatod például a részletes vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Ezeket az információkat az Egyesült Államok Mezőgazdasági minisztériumának honlapján is megtalálhatod.

A legjobb alkalmazások a kalóriák számlálására

2. Mérj le egy adagot a leggyakrabban használt élelmiszerekből

A konyhai mérleg egy nagyszerű dolog, de mit fogsz tenni, amikor lemerülnek az elemek benne? A fogyás veszett ügy lesz? Annak érdekében, hogy megtanuld, hogy hogyan lehet jobban felbecsülni az ételt, készíts egy táblázatot a kedvenc összetevőidről és mérd meg egy bögre, egy kanál vagy egy mérőpohár segítségével a használt mennyiséget. Ha később főzöl, akkor nem kell újra feleslegesen előhúznod a mérleget. Csak emlékezned kell arra, hogy az adott hozzávaló mekkora mennyiséget foglalt el általában a bögrédben. Akár te is meghúzhatod rajtuk a vonalat az egyes hozzávalóknak vagy inspirációt meríthetsz a táblázatainkból is, amely nyers állapotban mért néhány élelmiszer tömegét tartalmazza (az egyes feltüntetett értékek a termék konkrét típusától függően eltérhetnek). [8]

Hány kalóriát tartalmaznak a szénhidrátforrások?

100 g nyers hozzávalóKcalSzénhidrátFehérjeZsír

1 bögre (250 ml)

Tésztaféle

357

7312,52110 g tésztaféle
Lencse28666231,5210 g lencse
Zabpehely37567,512,56160 g zabpehely
Rizs356806,50210 g rizs

Ne feledd, hogy a nyers hozzávalók tömege a főzés során változik. Az, hogy mennyire fog különbözni a tömegük, a főzés időtartamától is függ. Ugyanakkor akár 100-200%-kal is növekedhet. Ezért ha megijedsz, hogy egy csésze lencse 632 kcal-t tartalmaz, ne feledd, hogy főzés után akár 600 g lencse is lehet belőle, ami természetesen nem egy kis adag. Létrehozhatsz egy hasonló táblázatot a zsírforrásokra is.

Hány kalóriát tartalmaznak a zsírforrások?

1 teáskanálKcalSzénhidrátFehérjeZsír
Földimogyoróvaj (15 g)96348
Olívaolaj (5 ml)41005
Kókuszolaj (5 ml)44005
Vaj 5 g37004

Valakik számára a fehérjeforrásokat, például a húst lehet a legnehezebben megsaccolni. Ebben az esetben a legegyszerűbb a húst a vásárlás után azonnal megmérni, majd például 100 grammos adagokban lefagyasztani. Ha veszel egy csomag csirkemellet, amelynek a tömege 400 g, és két darab hús található benne, akkor próbáld meg 4 körülbelül azonos méretű darabra felvágni. A tofu, a seitan és hasonló húshelyettesítők esetében a szabályos alakjuk miatt könnyebb megsaccolni a pontos mennyiséget. Ha pedig olyan helyzetbe kerülsz, hogy valaki más fogja felszolgálni neked az ételt és nem tudod ellenőrizni a súlyát, segíthet az az elképzelés, hogy a fehérjéknek a tányér körülbelül ¼-ét kell elfoglalniuk.

Hány kalóriát tartalmaznak bizonyos fehérjeforrások?

100 g nyers hozzávalóKcalSzénhidrátFehérjeZsír
Csirkemell1100231

Marhahús steak

1722209

Sertés szűzpecsenye

1430214
Füstölt tofu1391178

Ha hasonló táblázatokat szeretnél létrehozni, mint a fenti, javasoljuk, hogy ne az interneten található mennyiség alapján csináld. Nem minden bögre egyforma. Hasonlóképpen, egy teáskanálnyi mogyoróvaj számos formát ölthet, így több tucat kalória is lehet a különbség. Ha magad méred le, akkor berögződik a szükséges mennyiség és magabiztosabban tudsz majd saccolni.

Mennyi kalória található az ételedben

3. Mentsd el a kedvenc ételeidet

Ha minden nap teljesen más étel kerül az asztalodra, az csak jó, mert így garantáltan nem fogsz semmit megunni. A lakosság nagy része a kedvenc ételeit bizonyos gyakorisággal váltogatja a hónap folyamán. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, van egy tippünk, hogy hogyan teheted egyszerűbbé az ételek feljegyzését – mentsd el a kedvenc ételeidet. A kalóriaszámláló applikációkban általában lehetőség van saját ételek létrehozására is. A következő alkalommal, amikor újra ezt az ételt fogod elkészíteni, nem kell bonyolult kattintgatásokat végezned az összes hozzávaló hozzáadásával. Csak ki kell választanod a „saját” ételedet, be kell állítanod az egyes összetevők mennyiségét és kész is van. Kívánt esetben például növelheted a zöldségek mennyiségét egy szénhidrátokban dús köret rovására, esetleg hozzáadhatsz több mogyoróvajat, amikor a zsírokat kell pótolnod.

Ez a funkció ráadásul nagyon hasznos például a sütés során, mert lehető teszi, hogy csak egy bizonyos részét írd be az elkészült finomságnak. Ha megsütsz egy tepsi süteményt, nem kell a szeletet külön megmérned és átszámítanod, hogy mennyi összetevő található ebben a szeletben. A mobilalkalmazás megteszi ezt helyetted. Ezt a funkciót akkor is kihasználhatod, ha több embernek főzöl egyszerre. Ebben az esetben elég megmérned a saját porciódat, a mobilalkalmazás pedig kiszámítja az egyes összetevők arányát.

4. Tervezz előre

Azok számára, akik még nem jöttek bele teljes mértékben a kalóriaszámlálásba, azt ajánljuk, hogy készítsenek egy tervet. Aki felkészült, azt nem érheti meglepetés. Ebben az esetben ez duplán is igaz. Elhiszem, hogy ebéd után senkinek sincs kedve beírni egy táblázatba, hogy mit evett és arra rájönni, hogy már csak 200 kcal-t ehet aznap. Viszont könnyen megeshet bárkivel, akinek fogalma sincs arról, hogy mekkora kalóriabomba lehet a kedvenc étele. Az első hetekben az lesz a legjobb, ha legalább a 3 fő ételt előre megtervezed és egy napra előre beírod. Ennek köszönhetően egyenletesen oszthatod szét az ételeket az egész napra, ráadásul időt is megtakaríthatsz a főzéssel.

Néhány hét elteltével, amikor már közelebbről is ismerni fogod az ételeket, nyugodtan akár napközben is beírhatod a mobilalkalmazásba, nem kell mindent előre megtervezned. Lesz már róla valamilyen elképzelésed, hogy mennyi kalória és makrotápanyag található egy konkrét ételben, így meg tudod saccolni az adag méretét is úgy, hogy ne fogyaszd el az összes kalóriát már a nap első felében.

Hogyan jegyezd fel az ételekben található kalóriákat

5. Ne csak a kalóriákat nézd

Világos, a kalóriák fontosak és a mennyiségük dönti el, hogy fogyni fogsz, megtartod a testsúlyod vagy hízni fogsz. De nem ez az egyetlen mutató, amellyel foglalkoznod kéne. Eközben sem szabad megfeledkezni az elegendő mennyiségű gyümölcsről (200 g), zöldségről (400 g) és a rendszeres folyadékbevitelről. Naponta legalább 30-45 ml folyadékot kéne elfogyasztanod minden testsúlykilogrammod után. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos nőnek naponta 1,8-2,7 l folyadékot, míg egy 80 kilogrammos férfinak 2,4 – 3,6 l folyadékot kéne elfogyasztania.

6. Olvasd el a címkéket

Ha számolod a kalóriákat, néha kevésbé megfelelő ételeket is fogyaszthatsz úgy, hogy nem fogsz hízni vagy fogyni fogsz. Ez mit sem változtat a tényen, hogy a legtöbb esetben minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket kéne választanod, amelyek elegendő mikrotápanyaggal és más szükséges anyaggal látják el a szervezeted. A helyes választásban segíthet a címkék elolvasása. Ha olyan terméket látsz, amelynek az összetétele 8 sort tesz ki, és olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nevét még soha nem hallottad, akkor jobb, ha visszateszed a polcra.

Mi lenne, ha megpróbálnád követni a 80:20 mágikus szabályt, amely értelmében az étkezések 80%-át kiváló minőségű ételek alkotják, a fennmaradó 20%-ot pedig olyan ételek teszik ki, amelyek kevésbé jók, de örömmel töltik el a lelkedet és kielégítik a vágyaidat. Többet arról, hogy hogyan működik ez a szabály, a következő cikkben találsz: Hogyan együnk pizzát és édességeket, miközben fogyunk az IIFYM-nek köszönhetően?

Hogyan értsd meg az ételek összetételét

7. Ne ess pánikba, ha hibát követsz el

Senki sem tökéletes és nagy valószínűséggel eleinte te is sok hibát követsz majd el. Néha akár az is megeshet, hogy a tudomásod nélkül több száz kalóriával meghaladod a beviteled (például főtt, nem nyers állapotban számolsz be egy hozzávalót). De semmiképp se érezd rosszul magad miatta. Még ha 500 kcal-val is meghaladod, egy óra futással kijavíthatod a hibát. A kalóriaszámlálás egy folyamat, amely során mindig tanulsz valami újat. Meglátod, hogy idővel jobb és pontosabb leszel, míg végül eljutsz odáig, hogy nem lesz szükséged mérlegre és mindent képes leszel megsaccolni.

Mi ebből a tanulság?

A kalóriák számlálása egyáltalán nem való mindenkinek, és ez így van rendben. Ha mégis belevágsz, akkor megtanulsz egy csomó dolgot az ételekről, helyesen fogsz tudni választani, nem fogsz többé félni egyes ételektől, ráadásul egészségesebben fogsz élni és az alakod is megőrzöd. Az elején azonban fel kell fegyverkezned magad türelemmel és úgy tekinteni erre az új tevékenységre, mint egy folyamatra, amely során állandóan fejlődsz. Meglátod, hogy a kalóriák számlálása egyre egyszerűbbé fog válni számodra, míg el nem érsz abba a szakaszba, amikor már nem is lesz szükséged mérlegre. Egy átlagos ember számára ugyanis a kalóriaszámlálás semmiképp sem egy életre szóló feladat. Főleg az elején lesz szükséged a segítségére, mielőtt megtanulnál az ételekkel dolgozni.

Veled mi a helyzet – szoktad számolni a kalóriákat vagy épp most készülsz elkezdeni? Oszd meg velünk kommentben a tapasztalataidat és ne felejtsd el megosztani a cikket a barátaiddal is. Lehet, hogy ezzel megkönnyíted számukra az egész folyamatot, ennek köszönhetően pedig elérhetik a céljaikat.

Források:

[1] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[2] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[3] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[4] Margriet S. Westerterp-Plantenga a kol. – Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health – https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dietary-protein-its-role-in-satiety-energetics-weight-loss-and-health/CCA49F7254E34FF25FD08A78A05DECD7

[5] M Elia, P Folmer, A Schlatmann, A Goren, S Austin – Carbohydrate, fat, and protein metabolism in muscle and in the whole body after mixed meal ingestion – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3374320/

[6] Know More about Fat – https://www.chp.gov.hk/en/static/100023.html

[7] Mohammed S. Razzaque – The Role of Fiber in Energy Balance – https://www.hindawi.com/journals/jnme/2019/4983657/

[8] FoodData Central – https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük