Hogyan érdemes megtisztítani és méregteleníteni a szervezetünket?

Hogyan érdemes megtisztítani és méregteleníteni a szervezetünket?

Valamennyi ember életében eljön az az időszak, amikor tenni akar valami jót magáért. Az életmódbeli változások általában év elején, tavasszal vagy nyáron mennek végbe, amikor a bikiniszezon már eszeveszetten közeleg. Ilyenkor még a csapból is a különböző – gyümölcslevekből vagy gyógynövényekből álló – tisztítókúrák folynak, melyek látszólag egyedülálló megoldást nyújtanak a fogyáshoz, az immunrendszer erősítéséhez, sőt még a halhatatlansághoz is. Persze, az ilyen ajánlatoknak nem egyszerű ellenállni, viszont amint a kúra végére érünk, semmi különöset nem tapasztalunk, ellenben éhesen, üres pénztárcával a zsebünkben maradunk.

Szerencsére igazából semmi szükség ezekre a diétákra, kezelésekre és tisztítókúrákra. A méregtelenítő szerveink ugyanis ellátják a munkájukat a természetes méregtelenítés területén, ezáltal a testünk önállóan is képes magát megtisztítani a méreganyagoktól. A jó hír az, hogy lépésről lépésre elkezdünk életmódot váltani, a testünk gondoskodik majd minderről. Vagyis sokkal többet ér, ha például egészségesen étkezel és mozogsz, mintha böjtölnél vagy a telihold fénye alatt szedett zöldségekből és gyógynövékenyből készült detox koktélokat próbálnál leerőltetni a torkodon.

Mit is takar a méregtelenítés?

Mindenekelőtt fontos különbséget tenni a között, hogy mi számít méregtelenítésnek és mi nem. A salaktalanítás nem egy speciális diétát, léböjtkúrát vagy egy egész hétig tartó, kizárólag gyümölcsökből és zöldségekből álló étrendet jelent, hanem a potenciálisan veszélyes anyagok távoltartását a testedtől a nap 24 órájában. Fontos, hogy néhány káros anyag az anyagcsere folyamatok során képződik és automatikusan kerül be a szervezetbe, míg a többi ételeken, italokon és a levegőn keresztül, a külső környezetből jut be. Amint a szervezetünk érzékelni kezdi az idegen toxinokat, a méregtelenítő rendszerünk mindent megtesz annak érdekében, hogy eltávolítsa őket.

Mit is takar a méregtelenítés?

Mely szervek játszanak szerepet a test természetes megtisztulásában?

A méregtelenítés folyamatában számos szerv működik közre [1-2]:

  1. a máj
  2. a vese
  3. az emésztőszervek
  4. a nyirokrendszer
  5. a légzőrendszer
  6. a bőr

A szervek szerepe a test méregtelenítésében

Az emberi test méregtelenítő rendszere teljes mértékben összefüggésben áll, a méregtelenítő folyamatokban résztvevő szervek pedig szorosan együtt dolgoznak.

1. A máj

A máj a test legfontosabb szerve, amikor méregtelenítésről beszélünk. Kiszűri a méreganyagokat, majd az emésztőenzimek segítségével olyan vízben oldódó anyaggá bontja őket, mely később a húgyúton keresztül távozik. Ezen kívül arra is képes, hogy az ártalmas anyagokat aminosavakká alakítsa, melyek a szervezetet szintén a fentebb említett módon hagyják el. Nem beszélve róla, hogy segít a testnek megszabadulni a nehézfémektől, a baktériumoktól, a vírusoktól és más kórokozóktól. Épp ezért hívjuk a szervezet legfontosabb „méregtelenítőjének”.  [2]

Ez a szervünk felel továbbá az alkohol lebontásáért is (etanol). Ha érdekel, hogyan zajlik a folyamat és mit tesz az alkohol az emberi testtel, szeretnénk figyelmedbe ajánlani Másnaposság: miért fordul elő és hogyan lehet mielőbb túljutni rajta? c. cikkünket.

2. A vese

A vese feladata, hogy átszűrje a vért és megszabaduljon a gyógyszerek és egyéb, nemkívánatos anyagok anyagcseréje során keletkezett salakanyagoktól, melyek a vese esetében is a húgyúton keresztül választódnak ki. [3]

3. Az emésztőszervek

A test másrészt az emésztőszervek közbenjárásával tisztul meg az anyagcsere folyamatok melléktermékeinek jelentős részétől. Ide tartoznak többek közt a folyadékokkal és ételekkel bevitt méreganyagok. [3]

4. A nyirokrendszer

A nyirokrendszer nyirokerei az egész szervezetben jelen vannak és gondoskodnak a metabolikus melléktermékek, baktériumok és más ártalmas anyagok eltávolításáról. A belső tisztulás első lépését a nyirokcsomó végzi, átszűri a beérkezett anyagokat, melyek csak utána kerülnek a vérbe. Ezt követően a releváns szervek – pl. a  máj és a vese –  őket és eltávolítják a szervezetből. [4-5]

5. A légzőrendszer

A légzőrendszer gondoskodik a belélegzett káros anyagok kiszűréséről. Az orrüreg és a tüdő felületén található nyálkás réteg amolyan védőpajzsként szolgál és célja, hogy ne engedje a port és más káros anyagokat a tüdőbe és a véráramlatba kerülni. A kilégzés pedig abban segít, hogy a nemkívánt széndioxid kikerüljön a testből. [2-3]

6. A bőr

A bőr olyan védőréteget képez, mely meggátolja, hogy a vírusok, a baktériumok és vegyszerek bejussanak a bőrbe. Izzadáskor a zsírban oldódó anyagok kiürülnek a szervezetből, a vízben oldódóak azonban nem tudnak átjutni rajta. [2-3]

Mi történik méregtelenítés közben?

Hogyan tudod elősegíteni a természetes méregtelenítés folyamatát?

Nem szabad csodát várni sem a tavaszi tisztítókúráktól, sem a böjtöléstől. Sokkal többet fogsz elérni, ha változtatsz kicsit az étkezési szokásaidon. Eztáltal hozzájárulhatsz a fent említett szervek tisztító munkájához. Milyen lépéseket kell tehát követned? Jól bevált étkezéssel és testmozgással kapcsolatos szokásokat és egyéb életmódbeli változtatásokat. Nem kell egyik napról a másikra specifikus diétára állnod vagy menő edzéstervet követned. Elég, ha fokozatosan állsz át az egészséges életmódra és ezzel támogatod a tested munkáját a káros anyagok eltávolításában, vagyis a méregtelenítésben.

1. Egyél kevesebb feldolgozott ételt

Ha élelmiszert vásárolsz, mindenképp nézd át az összetevőket. Lehet, hogy ami a biztonsági okokat illeti, a hatóságok jóváhagyták, de ha egyes termékeknél az összetevők listája soha ér véget, valami biztos bűzlik. Legtöbbjük ugyanis erősen feldolgozott étel, melyekben túlteng a finomított szénhidrát, az egyszerű cukor, a telített zsírsavak (zsírok), a só, a tartósítószer, továbbá a nagy mennyiségű mesterséges ízfokozó. A testnek mindezzel meg kell birkóznia, vagyis még nagyobb teher nehezedik a természetes méregtelenítő rendszerre. [7-8]

A magasan feldolgozott ételek közé soroljuk az édességeket, a készételeket, az instant ételeket, a kolbászokat, a panírozott ételeket, gyorsételeket és a fehérkenyeret. Lehet, hogy az ízlelőbimbók megőrülnek ezekért, de a májad már nem lesz olyan boldog. Ezért is fontos, hogy minél kevesebb ilyet fogyassz. [7-8]

Hogyan csökkentsd az erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását?

  • Az étrended álljon inkább alapvető élelmiszerekből, pl. gabonákból, krumpliból, friss húsból, cukrozatlan tejtermékekből, tojásból, hüvelyesekből, diófélékből és magvakból, friss gyümölcsből és zöldségből. Ezek tegyék ki az étrended 80%-át.
  • Tehát, ha élelmiszert veszel, sose felejtsd el megnézni, hogy mennyi cukrot, telített zsírt, sót és tartósítószert tartalmaz és ha lehet, válassz egészségesebb opciót.
  • A feldolgozott húsok (pl. kolbász, szalámi, konzerv húsok és más hentesáruk) helyett vásárolj inkább friss termékeket.
  • Helyettesítsd a bolti nasikat és édességeket friss gyümölcsökkel, magvakkal és cukrozatlan tejtermékekkel.
  • Tervezd meg, hogy mit fogsz enni és készíts el mindent előre.
  • Pár alapvető összetevőből otthon is összedobhatod a kedvenc kajádat, így legalább tudni fogod, hogy miből készült. Sőt, egy otthon elkészített sülthús vagy édesburgonya körettel kísért vegaburger még jobban is fog esni.
  • Megéri kipróbálni a biogazdálkodásokból származó organikus és BIO termékeket is, hiszen kevesebb káros anyag (pl. a mezőgazdasági vegyszerek maradványai) található bennük, mint az ezzel a címkével nem rendelkező termékekben.

Amennyiben szeretnéd felfrissíteni a tudásodat az egészséges étkezéssel kapcsolatban, itt minden fontos szabályt megtalálsz: Milyen az egészséges táplálkozás és hogyan tanuljunk meg egészségesen étkezni?

Ha tudni szeretnéd, hogy az összetevőik alapján melyik ételekkel érdemes óvatosan bánni a boltokban, olvasd el 10 étel, amiről csak hisszük, hogy egészséges c. cikkünket.

Cukormegvonás a méregtelenítés alatt

2. Csökkentsd az egyszerű cukrok bevitelét

Napjainkban a cukor természtes módon megtalálható az édességekben, a péksütikben, salátaöntetekben, egyes tejtermékekben és számos magasan feldolgozott élelmiszerben. A gond csak az, hogy nagy mennyiségben negatívan hat a fő méregtelenítő szervekre, vagyis a májra és a vesére.

A szervezetben a cukor glükózzá, azaz a mozgáshoz és más életfunkciókhoz szükséges energiaforrássá alakul. A felhasználatlan glükóz aztán zsírként kezd el tárolódni a test egyes részeiben, beleértve a májat is. Ez a későbbiekben sárga zsírbetegséghez (zsírmájhoz) vezet, mely természetesen negatívan befolyásolja a májműködést. Kutatásokban azt is kimutatták, hogy a magas cukorbevitel a salakanyagokat eltávolító veséket sem kíméli. [7-9]

Hogyan vegyél vissza a cukorból?

Ha érdekel, hogy mivel helyettesítheted a cukrot a konyhában, ebben a cikkünkben megtalálod a választ: Hogyan lehet egészségesebb a karácsonyi sütés?

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Fogyassz rengeteg folyadékot

A test kb. 60%-a vízből áll, ezáltal a vér és a nyirok természetes része. Részt vesz a salakanyagok és egyéb káros anyagok szállításában és segít is őket eltávolítani a szervezetből. Ha nem fogyasztasz elég folyadékot, kiszáradás veszélyeztet, mely többek közt veseelégtelenséghez és emésztési problémákhoz (székrekedés) vezet. Utóbbi során káros anyagok halmozódnak fel, tehát nem győzzük hangsúlyozni, hogy igyál elég folyadékot. [10-11]

Hogyan maradj hidratált?

  • Naponta legalább 30-45 ml vizet kell fogyassz testtömeg kilogrammonként. Az optimális mennyiség azonban nem csak a súlyodtól függ, hanem a napi fizikai aktivitástól, az időjárástól és attól, hogy mennyit izzadsz.
  • A legjobb megoldás a csapvíz, de néha nyugodtan dobd fel a folyadékbeviteledet teával, RTD italokkal vagy ízesített BCAA-val.
  • Segíthet, ha mindig van előtted egy pohár vagy egy üveg víz, így gyorsabban csúszik majd.
  • Amennyire tudsz, próbálj meg odafigyelni a vizeleted színére. Ha világos, az azt jelenti, eleget iszol, de ha sötét, akkor valószínűleg dehidratált vagy.

Hogyan hat a túl kevés vízfogyasztás az egészségünkre c. cikkünkben megosztunk pár tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnál még több folyadékot fogyasztani.

Méregtelenítés és vízfogyasztás

4. Vigyél be nagy mennyiségű rostot

A kellő mennyiségű rostfogyasztás számos előnnyel bír az egészséges emésztés szempontjából. Az emésztőrendszer ugyanis szintén kulcsfontosságú szerepet játszik a salakanyagok eltávolításában, mely peralisztikus bélmozgások révén valósul meg. Ehhez az oldhatatlan rostok járulnak hozzá, melyek megkötik az emésztőrendszeren áthaladó, ételekből származó melléktermékeket. Ezért van, aki béltisztító kefének hívja őket. Ellenben az oldható rostok lelassítják az ételmaradék áthaladását a belekben, vagyis miattuk a kéretlen anyagok alaposan felszívódnak. Az ajánlott napi rostbevitel mértéke nagyjából 25-30g között mozog. [12-14]

Hogyan fokozd a rostbeviteledet?

  • Iktass be magas rosttartalmú ételeket az étrendedbe. Ide tartoznak a teljes kiőrlésú gabonák és az abból készült termékek (kenyér, tészta), a hüvelyesek, a friss és szárított gyümölcsök, a zöldségek, illetve a különböző diófélék és magvak.
  • Az oldható rostok bevitelét úgy is növelheted, ha útifűvet vagy inulint adsz a joghurthoz, a smoothiehoz vagy a müzlihez.
  • A Daily Fiber, komplex rostkeverék vízben oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz és fogysztásával nagy mennyiségú rostot vihetsz be a szervezetedbe.

5. Fogyassz több probiotikus és prebiotikus élelmiszert

Az emésztőrendszert a probiotikus baktériumokban és prebiotikumokban gazdag étrend is táplálja. Miért fontos ez? Mert ezek a baktériumok táplálékul szolgálnak az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok számára, melyek egészséges bélkörnyezetet (mikrobiómát) biztosítanak. Utóbbi rendkívül fontos az emésztés és a tápanyagok felszívódása miatt. Ráadásul, a mikrobióma olyan védőréteghez kötődik, mely korlátozza az idegen anyagok véráramlatba jutását. Tulajdonképpen védelmező szerepben játszik és a test belső méregtelenítő rendszerének lényeges részét képzi. [12,15]

Hogyan növeld a prebiotikum és a probiotikum bevitelt?

  • A prebiotikumok olyan rostok, melyek táplálékként szolgálnak az egészségápoló baktériumok (bél mikrobióma) számára. Főleg oldható rostokban gazdag élelmiszerekben találhatók meg, pl. hüvelyesekben (lencse, bab, csicseriborsó), édesburgonya, gyümölcs (banán, alma, bogyós gyümölcsök), zöldség (fokhagyma, hagyma) és teljes kiőrlésű gabonák (zab, quinoa).
  • A probiotikum a bélflóra egészségét támogató, élő baktérium. Ilyenek például az erjesztett termékekben – joghurt, kefír, savanyú káposzta, kimchi, tempeh, miso, natto –  található a Tejsavbacilusok vagy Bifidobaktériumok.
  • A napi probiotikum beviteledet minőségi étrend-kiegészítőkkel is fokozhatod, melyek 10 probiotikum törzzsel és 10 milliárd élőflórával támogatják az emésztőrendszer egészségét.

Ha további ismeretekre szeretnél szert tenni a probiotikumokról, olvasd el Probiotikumok: a hasznos baktériumok jelentősége a sportolók immunitására és egészségére nézve c. írásunkat.

A prebiotikumok és a méregtelenítés

6. Igyál kevesebb alkoholt vagy ha tudod, hagyd el teljesen

Csak alkalomadtán iszol vagy rendszeresem lecsúszik egy sör vagy egy pohár bor? Mindegy, jó, ha kicsit visszaveszel, de az sem baj, ha teljesen. Az alkohol is káros anyag ugyanis, melyet a testnek nem egyszerű lebontani. A lebontása a máj dolga, ilyenkor az etanolt inaktív ecetsavvá alakítja. [16-17]

Ha buliról bulira jársz, mindig a kezedben landol egy pohár valami, a májadat pedig nem hagyod levegőhöz jutni, nem is fog megfelelően működni. Nem beszélve a másnaposság, valamint a lecsökkent sport- és mentális teljesítményről. [16-17]

Az alábbi cikkünkben további infókat olvashatsz az alkohol hatásairól: Milyen hatással van az alkohol a fogyásra, az izmok regenerálódására és fejlődésére?

7. Hagyd abba a dohányzást

Még a legegészségesebb diéta sem ment meg minket, ha naponta dohányzunk. A cigaretta több mint 70 mérgező anyagot tartalmaz, melyek mindegyike borzasztóan káros. Nem csak, hogy terheljük vele a méregtelenítő rendszert, de komoly betegségeket okoz a tüdőben és a többi szervben is. A legjobb megelőzési módszer, ha egyáltalán nem cigizünk. [18]

A sport és a test méregtelenítése

8. Légy aktív

Rendszeres mozgással is hozzásegíthetünk a szervezet természetes méregtelenítéséhez. Sportolással a tüdőnket is megerősíthetjük, közben pedig fokozzuk a szervezet általános hatékonyságát. A tüdő erejének növekedése emellett azzal jár együtt, hogy könnyebben szabadul meg a széndioxidtól és egyéb káros anygoktól.

Ráadásul, a testmozgás fokozza a vérkeringést és a méreganyagok kiszűrésében produktív nyirokáramlást. Végül, de nem utolsó sorban, tudományos kutatások állítják, hogy a májunk és a vesénk akkor lesz teljes mértékben egészséges, ha rendszeresen és sokat mozgunk. Persze, mindez csak akkor igaz, ha mellette elég időt hagysz a testednek a regenerálódásra[19–22]

Hogyan mozogj többet?

  • Az lenne a legjobb, ha napközben minél többet mozognál. Próbálj többet lépi, miközben sétálsz a munkahelyedre, a városközpontba vagy a kedvenc kávézódba. Plusz, liftezés helyett inkább lépcsőzz.
  • Találj olyan sportot, amit élvezel és hetente többször foglalkozol vele.
  • Kipróbálhatod mondjuk a futást, a túrázást, a biciklizést, az úszást, valamint saját testsúlyos vagy HIIT edzéseket.
  • Az lenne a legjobb, ha egy baráttal vagy ismerőssel sportolnál, hogy motiválni tudjátok egymást.

Amennyiben a testmozgás további előnyeire vagy kíváncsi, mindenképp olvasd el Miért mozogjunk? Erősebb immunrendszer, egészségesebb szív és 8 további indok a sportra c. írásunkat.

9. Figyelj oda a minőségi alvásra

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészség egyik alappillére. Nem csak újratölt energiával, de egyúttal természetes módon tisztítja az agyat. Ez a folyamat legtöbbször mélyalvás (non-REM alvófázis) közben történik, amikor az agy megszabadul napközben felhalmozódott salakfehérjéktől. A salakfehérjék képesek gátolni az agyműködést és olyan neurológiai betegségek kialakulásához vezethetnek mint pl. az Alzheimer-kór. Ezért is fontos, hogy az agy rendszeres időközönként, lehetőség szerint minden este. megtisztuljon. Reméljük, hogy ezután priorizálni fogod az alvást és naponta megalszod a min. 7 órát. [23-25]

Hogyan javítsd az alvásod minőségét?

  • Ha a teendőid engedik, nagyjából minden nap ugyanakkor feküdj le.
  • Legyen meg az esti rutinod, hogy megnyugtató környezetben hajthasd álomra a fejed.
  • Kerüld a délutáni koffeinfogyasztást.
  • Alvás előtt már ne nagyon laptopozz vagy bújd a közösségi médiát, ne igyál alkoholt és kerüld a nehéz ételeket.

Tudni szeretnéd, hogyan aludhatnál jobban, akkor ne hagyd ki Hogyan lehet gyorsan elaludni? Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket a jobb alváshoz c. cikkünket.

10. Ne feledkezz meg a nyirokrendszeredről

A szív- és érrendszerrel szemben a nyirokrendszernek nincs hajtómotorja, ezért a nyirokerek aktivitása a fizikai tevékenységeken múlik. Vagyis ha fokozni szeretnéd a működésüket, mozogj többet vagy járj masszázsra. [4-5, 26]

Hogyan segítheted elő a nyirokrendszer optimális működését?

  • Napi edzéssel és rendszer testmozgással hatékonyabb nyirokáramlást érhetsz el, így a melléktermékek is könnyebben és gyorsabban távoznak majd a szervezetedből.
  • Úgy is felgyorsíthatod a nyirokrendszer működését, ha ellátogatsz egy szaunába, felváltva használod a hideg- és melegvizet fürdésnél, masszázspisztollyal átmasszírozod magad vagy professzionális nyirokmasszázsra mész.
  • A nyirok több, mint 90%-a vízből áll, ezért sem szabad alábecsülni a vízfogyasztást. Mindemellett, megfelelő hidratációval elkerülheted a nyirok felhalmozódását és a leggyakrabban az alsó végtagokban kialakuló duzzadások kialakulását.
Hogyan tartsd egészségesen a nyirokrendszert?

11. Javítsd étrend-kiegészítőkkel a máj megfelelő működését

Az étrend-kiegészítők feladata az, hogy teljes mértékben támogassuk velük a máj méregtelenítő funkcióját. Önmagukban nem tesznek csodát, de ha dolgozol kicsit az említett életmódbeli változásokon, megadhatod a májadnak a kellő törődést. Ezen felül, a következőkben bemutatt bioaktív anyagok pozitívumait már tudományosan is bebizonyították. [27]

Milyen étrend-kiegészítők javítják a májfunkciót?

  • A máriatövis, mely rendkívül gazdag szilimarinban. Utóbbi a máj regenerációjára gyakorolt pozitív hatásai miatt egy igen népszerű, bioaktív anyag.
  • A kolinból származó kolin-bitartarát egy olyan biaoktív anyag, mely csökkenti a zsír felhalmozódását a májban, ezáltal hozzájárul a megfelelő működéséhez.
  • A májfunkciók támogatását szolgáló komplex kiegészítő a két fent említett anyag mellett B1, B6 és C-vitamint, valamint antioxidáns hatású gyógynövény kivonatokat is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően védi meg a máj sejtjeit az oxidatív stressz által okozott káros hatásoktól.
  • Az N-acetil L-cisztein egy aminosav, mely részt vesz a nagy jelentőséggel bíró glutation antioxidáns képzésében. Segít semlegesíteni a káros szabad gyököket és hozzájárul a test természetes tisztulásához a higany és egyéb nehézfémek eltávolításával.
  • A belső tisztuláshoz sokan chlorellát, spirulinát, zöld árpát és további szuperélelmiszereket használnak, tekintve, hogy ezek számos jótékony hatással rendelkeznek, főleg az erős antixodiáns hatású klorofill. Tanulmányokban azt is kimutatták, hogy chlorella effektíven mossa ki a szervezetből a szervezetből a nehézfémeket és más kártékony vegyületeket. [28–30]

Mire emlékezz?

Mai cikkünkből megtudhattad, hogy egy igazán hatékony méregtelentéshez nem kell napokig böjtölnöd vagy ilyen-olyan tisztítókúrákat csinálnod. Elég, ha kicsikét változtatsz az életmódodon. Leginkább azt javasoljuk, hogy tüntesd el az étrendedből a magasan feldolgozott, valamint a túlcukrozott ételeket. Helyette fogyassz elég rostot, illetve probiotikumokban és prebiotikumokban dús ételeket.

Mindemellett, a szervezet természetes méregtelenítésének kulcsa a minőségi, pihentető alvás, a rendszeres testmozgás és nyirokrendszer védelme, valamint az alkohol és más ártalmas termékek fogyasztásának visszaszorítása. Továbbá, a máj tisztító funkcióját különböző májtiszító kapszulákkal is elősegítheted.

Ha tetszett a cikkünk és tanultál valami újat is belőle, kérjük, oszd meg a barátaiddal is. Szerintünk ők is örömmel vennék, ha megismerhetnék a természetes méregtelenítés folyamatát és trükkjeit.

Források:

[1] Cline, J. C. Nutritional aspects of detoxification in clinical practice. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026145/

[2] Nourished By Nutrition. How Your Body Detoxes Naturally. https://nourishedbynutrition.com/how-your-body-detoxes-naturally/

[3] ORGAN SYSTEMS: DETOXIfication. – https://vetmed.tamu.edu/peer/detoxification/

[4] Exercise, lifestyle and the lymphatic system. – https://www.cpandr.co.uk/2018/03/20/exercise-lifestyle-and-the-lymphatic-system/

[5] Cleveland Clinic. Lymphatic System: Parts & Common Problems. – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21199-lymphatic-system

[6] CNN. „Detox" from overly processed foods: How to cut back. – https://www.cnn.com/2017/10/27/health/processed-food-eat-less-drayer/index.html

[7] Lustig, R. H. Ultraprocessed Food: Addictive, Toxic, and Ready for Regulation. – https://doi.org/10.3390/nu12113401

[8] British Liver Trust. Sugar and the liver: What you need to know. – https://britishlivertrust.org.uk/sugar-and-the-liver-what-you-need-to-know/

[9] Karalius, V. P., & Shoham, D. A. Dietary sugar and artificial sweetener intake and chronic kidney disease: A review. – https://doi.org/10.1053/j.ackd.2012.12.005

[10] Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. Water, Hydration and Health. – https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

[11] Nhs.Uk. Dehydration. – https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/

[12] Ask The Scientists. Your Detox Organs Need Dietary Fiber. – https://askthescientists.com/qa/dietary-fiber-and-detox-organs/

[13] Eliminate toxins in the body with fiber– https://www.samoanews.com/eliminate-toxins-body-fiber

[14] Ucsfhealth.Org. Increasing Fiber Intake.– https://www.ucsfhealth.org/Education/Increasing Fiber Intake

[15] Yoo, J. Y., & Kim, S. S. Probiotics and Prebiotics: Present Status and Future Perspectives on Metabolic Disorders. – https://doi.org/10.3390/nu8030173

[16] The Alcohol Pharmacology Education Partnership. How is Alcohol Eliminated from the Body? – https://sites.duke.edu/apep/module-1-gender-matters/content/content-how-is-alcohol-eliminated-from-the-body/

[17] Cederbaum, A. I. ALCOHOL METABOLISM. – https://doi.org/10.1016/j.cld.2012.08.002

[18] American Cancer Society. Harmful Chemicals in Tobacco Products. – https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/carcinogens-found-in-tobacco-products.html

[19] Shephard, R., & Johnson, N. Effects of physical activity upon the liver. – https://doi.org/10.1007/s00421-014-3031-6

[20] Zhang, L., Wang, Y., Xiong, L., Luo, Y., Huang, Z., & Yi, B. Exercise therapy improves eGFR, and reduces blood pressure and BMI in non-dialysis CKD patients: Evidence from a meta-analysis. – https://doi.org/10.1186/s12882-019-1586-5

[21] Sports Physio Massage Gold Coast. How can Massage & Exercise improve your Lymphatic System (Immune System) – https://www.mygcphysio.com.au/services/articles-useful-info/how-can-massage-exercise-improve-your-lymphatic-system-immune-system/

[22] The Role of Exercise in Detox: Discover the Truth About Sweating It Out. – https://askthescientists.com/exercise-detox/

[23] World Economic Forum. Want to have a healthy brain? Make sure you’re washing it every day. – https://www.weforum.org/agenda/2019/12/sleep-benefits-brain/

[24] Clinical Education. Sleep and Its Detoxing Effect on The Brain and Body– https://www.clinicaleducation.org/news/sleep-and-its-detoxing-effect-on-the-brain-and-body/

[25] NPR.Org. Brains Sweep Themselves Clean Of Toxins During Sleep. – https://www.npr.org/sections/health-shots/2013/10/18/236211811/brains-sweep-themselves-clean-of-toxins-during-sleep

[26] Macciochi, J. Love your lymph! - The Food Medic.– https://thefoodmedic.co.uk/2019/09/love-your-lymph/

[27] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Liver Health and Detoxification Research Analysis. – https://examine.com/supplements/liver-health-and-detoxification/

[28] Sears, M. E. Chelation: Harnessing and Enhancing Heavy Metal Detoxification—A Review. – https://doi.org/10.1155/2013/219840

[29] Queiroz, M. L. S., Rodrigues, A. P. O., Bincoletto, C., Figueirêdo, C. A. V., & Malacrida, S. Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes.– https://doi.org/10.1016/S1567-5769(03)00082-1

[30] Uchikawa, T., Kumamoto, Y., Maruyama, I., Kumamoto, S., Ando, Y., & Yasutake, A. Enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice. – https://doi.org/10.2131/jts.36.121

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük