Detoxikáció – hogyan változtatja meg az életed 10 nap alatt?

Detoxikáció – hogyan változtatja meg az életed 10 nap alatt?

Nem létezik semmilyen rövidebb út, az egészségünkkel való törődést a hosszútávfutáshoz hasonlíthatnánk. Ez azonban nem állít meg az őrült diéták, vagy az eladók elől, akik az ellenőrizetlen hatású termékeiket reklámozzák. Az egyik ilyen diéta, amellyel még mindig gyakran találkozunk a …

Méregtelenítés, vagy a detoxikáció

Teljesen mindegy, hogy melyik nevet részesítitek előnyben, mindig nehéz lesz pontosan definiálni, miről is beszélünk. A cél valószínűleg az, hogy a testet méregtelenítsük a káros anyagoktól, melyeket gyakran toxinoknak nevezünk. Ezt bizonyos élelmiszerekből álló kalóriaszegény ételekkel lehet megtenni (valamint táplálék kiegészítők vásárlásával). Néhány tisztító kúra csupán egy-egy szervre összpontosít, míg mások azt állítják, hogy az egész testet képesek kitisztítani.

A detoxikáció általában nagyon szigorúan korlátozó. Az élelmiszerek közül a gyümölcs és zöldséglevekre, vagy más jóváhagyott italokra limitálnak minket. A Master Cleanse például hattól egészen tizenkét pohár juharszirupos és cayenne-borsos limonádét ír elő. A tisztítókúra kialakítója szerint ez az egyetlen táplálék, amit fogyasztani kellene a toxinok eltüntetésére a testből, mivel hozzájárul a test összes lehetséges betegségének megszüntetéséhez.

Detoxikáció

Mivel a detoxikációs diéták csak apróságokban térnek el egymástól, nincs értelme egyenként tárgyalni őket, mivel minden egyeset hamarosan egy újabb vált majd fel.

Röviden összefoglalva tehát a detoxikációs diéták azon a feltevésen alapulnak, hogy az emberi test toxinokat és anyagcsere hulladékokat halmoz fel, mindezt a különböző peszticideknek, valamint egyéb szennyező és az élelmiszerek hozzáadott anyagainak köszönhetően.

Elegendő tehát teát és leveket inni, hozzá pár táplálék kiegészítőt fogyasztani, és úgy fogtok kinézni, mint Gwyneth Paltrow – edzés és plasztikai műtétek nélkül. Az igazság azonban az, hogy ha nem vagytok heroin függők, vagy nem veszélyeztet alkoholmérgezés, valószínűleg nincs szükségetek „detoxikációra”

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Mi az a toxin?

Azon élelmiszerek, melyek a detox guruk szerint a szervezet „méreganyag leterhelését” okozzák, a tejtermékek, glutént tartalmazó termékek, kávé, alkohol és a vörös húsok. Ezeken kívül ebbe a csoportba tartozik a paradicsom, a paprika, és a padlizsán is, mivel azt állítják róluk (tévesen), hogy gyulladásokat okoznak. A tisztítókúrák és detoxikációk azt ígérik, hogy a testnek szünetet adnak, hogy nem kell feldolgoznia ezeket a toxinokat.

Detoxikáció: Mi az a toxin?

Azonban az USA Országos Orvostudományi Könyvtára szerint „a toxinok növények és állatok által létrehozott anyagok, melyek az emberek számára mérgezőek. Toxinok találhatóak némely gyógyszerekben is, melyek kis mértékben hatékonyak, de nagyobb mennyiségekben mérgezőek.” (Ahogy az alábbiakban majd elmondjuk, az adagtól függően bármilyen anyag lehet mérgező.) A mindennapi nyelvben a „toxinok” jelenthetnek toxikus anyagokat, mérgeket, melyek ember által lettek létrehozva, általában a szennyezettség miatt.

A detoxikációval kapcsolatban a „toxin” bármilyen anyag, melyről feltételezhetjük, hogy mérgező, vagy káros, ezen belül értve a nehézfémeket, szennyező anyagokat, peszticideket, tartósítószereket, vagy élelmiszer adalékanyagokat, mint az ételfestékek, a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup (HFCS), és más szintetikus kémiai anyagok.

Detoxikáció: mik azok a toxinok, toxín, peszticidek

Annak ellenére, hogy a peszticidek belélegzése, vagy a szennyezett víz fogyasztása káros az egészségünk számára, ugyanez nem mondható el az összes nem természetes eredetű anyagról és modifikációikról. Ahelyett, hogy pánikot keltenénk, nézzük meg inkább azt, min tud javítani a tudomány a táplálkozás területén.

A toxinok és a toxikus anyagok az összetevők széles skáláját alkotják, de ha egy anyag nem természetes eredetű, nem jelenti azt, hogy azonnal a károsak közé tartozik.

A toxicitás meghatározása

A döntő a kontextus. A természetes, vagy a szintetikus forma, bármilyen anyag lehet káros – ez több tényezőtől függ. Például a kakaót az emberek bátran fogyaszthatják, de a teobromin tartalma a kutyák számára halálos lehet. A konjugált linolsav (CLA) az egereknél a máj elzsírosodását okozza, de az embereknél nem. Ezt véssük az emlékezetünkbe, mivel túl gyakran idéznek csak állatokon végzett tanulmányokat, hogy bizonyítsák, bizonyos anyag, vagy összetevő káros az emberek számára.

Az adagolás a következő befolyásoló tényező, melyet fontos figyelembe venni. Végül a víz is megölhet minket, ha túl sokat fogyasztunk belőle nagyon rövid idő alatt, mivel csökkenti az izmok számára (a szívet is beleértve) fontos elektrolitok koncentrációját és funkcióit. Hasonlóan, ugyanazok az elektrolitok, melyekre a szívnek szüksége van, hogy megállás nélkül verjen, nem mindig a barátaink. Az USA-ban az ajánlott napi adagjuk (RDA) felnőtteknek 4,7 g. Ha ennyi káliumot fogyasztunk az ételünkkel, annak megemésztésére néhány órára lesz szükség, ami nemcsak, hogy biztonságos, de egészséges is. De, akárcsak egy gramm tiszta kálium fogyasztása éhgyomorra vízzel, vagy víz nélkül, káros hatással lehet az egészségünkre, ezért a multivitaminok és a sportitalok 99 milligrammnyi (0,099 gramm) termékre vannak limitálva.  [1-2]

Detoxikáció: minden anyag káros lehet, a víz is

Azonban biztosan léteznek olyan anyagok, melyek mindig rosszak, igaz? Például a dohány, vagy az alkohol? A válasz, igen. A dohány esetében. De az alkohol nem abszolút káros. Amíg a túlzott fogyasztása cirrózishoz, és a rákos megbetegedések előfordulásának nagyobb rizikójához vezethet, kisebb mennyiségekben enyhe egészségi előnyöket is nyújthat (óv a szívkoszorúér megbetegedéseivel szemben).

És mi a helyzet a modern ördöggel, a magas fruktóz tartalmú kukorica sziruppal (HFCS)? Egy szintetikus anyagról van szó, ez a vegyület alkotórészeit tekintve hasonló a cukoréhoz, és valószínűleg semmivel sem rosszabb, mint a cukor. A sportital edzés után, vagy néhanapján egy desszert még belefér, de ha túl sok HFCS-t, vagy cukrot fogsz fogyasztani, könnyen kalóriafeleslegekkel állhatsz szemben, ami egészségi szempontból a testsúly megnövekedéséhez vezethet.

Némely anyagok a sejtszövetekben halmozódnak fel, ami az idő előrehaladtával komoly egészségi problémákhoz vezethet. Ez főként a nehézfémekre érvényes. Mivel a halak higanyt tartalmazhatnak (nehézfém, melynek felezési ideje az embereknél körülbelül 50 nap) , néhányan teljesen száműzték az étrendjükből, amivel az egészséges omega-3 zsírsavakat vonják meg a szervezetüktől. Ha figyelembe vesszük, hogy az adag (nem mindig ) teszi méreggé, úgy is dönthetnénk, hogy nem eszünk olyan gyakran halat, vagy választhatunk mindig más fajtát, vagy az alacsonyabb higanytartalmú halakra összpontosítunk. [3-5]

A peszticidek maradékai az élelmiszerekben a következő ismert probléma. Annak ellenére, hogy az USA Földművelésügyi Minisztériumának (USDA) Peszticid adatprogramja (PDP) rájött, hogy a piacon lévő legtöbb élelmiszer a megengedett limit alatti mennyiségű maradékokat tartalmaz, melyeket a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) határozott meg. Ráadásul, ha megmossuk, meghámozzuk, vagy főzzük az élelmiszereket, csökkenhet a peszticidek mennyisége, melyek az ételünkben maradtak volna. [6-7]

A tényezőket, mint az adagolás, a szintetikus, vagy természetes anyag határozza meg, hogy valójában veszélyezteti-e az egészségünket.

Szüksége van a testnek tisztításra?

Tulajdonképpen, ha egy anyag valóban káros, nem segít a tisztítás. Az akkut toxicitás valószínűleg azonnali orvosi beavatkozást igényelne, amíg a krónikus toxicitást legjobban a minőségi táplálkozás tud helyrehozninem a fűszerrel kiegészített limonádés diéta. A máj, vesék, tüdő, és néhány más belső szervünk is megállás nélkül azon dolgoznak, hogy eltüntessék a káros anyagokat, és kiválasszák a szervezetünkből a hulladék anyagokat. Nincs szükségük tisztításra – öntisztítóak. Ha nincs máj, vagy vese betegséged, vagy esetlegesen akkut mérgezéses esetetek, ezek a szervek mindenféle külső beavatkozás nélkül működnek. Nincs szükségük ilyen diéták segítségére.

detoxikáció - valóban szükségünk van rá?

Tehát semmilyen fűszeres limonádé. De mi a helyzet a kereskedelmi termékekkel? Sajnos egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy a 15 detoxikációt ígérő termék gyártója közül egy sem tudta bizonyítani a táplálék kiegészítőinek hatékonyságát (vagy biztonságosságát). Ami még ennél is rosszabb, hogy ezek a cégek nem tudják megnevezni még azokat a toxinokat sem, melyekre összpontosítanak a termékeik, vagy egyáltalán megegyezni, hogy mit értenek a „detox” szó alatt. A marketingesek és a kereskedők ezekkel a detoxikációt segítő termékeikkel szinte egyáltalán nem nyújtanak semmilyen tudományos és racionális magyarázatokat, miért tartják az egyes élelmiszereket toxikusnak. Ez az első jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben.

A tény, hogy egy cég sem tud toxinokat megnevezni, melyeket a termékeik semlegesítenének, azt bizonyítja, hogy milyen hatása lehet az ilyen tisztítókúrának. Ahhoz, hogy tudományosan bizonyítsák a kezelés hatékonyságát, a kutatóknak először identifikálniuk kell a toxint, hogy pontosan le tudják mérni a felhalmozódásukat a szervezetben. Csak ezután tudják kutatni a különböző vegyületek hatásait, és ha megtalálják azt, mely befolyásolja a toxint, tovább vizsgálhatják a hatásainak hipotézisét.

Például azok a kutatók, akik a szerves-klorid peszticidek hatásait kutatják, melyek az emlősöknél halmozódnak fel, ismerik nemcsak a vizsgált toxin nevét, de rájöttek arra is, hogy a felhalmozódása megszüntethető az orlistattal, a túlsúlyt csökkentő gyógyszerrel. Valójában a gyógyszer hatásának mechanizmusa nagymértékben így értelmezhető: az Orlistat gátolja ezeket a peszticideket, így azok a belekben maradnak, ahonnan hulladékként távoznak a szervezetből. [8-10]

Az emberi szervezet alacsony mennyiségű káros elemet halmoz fel, mint például a nehézfémek, vagy néhány zsírban oldódó anyag, de vannak olyan mechanizmusai, melyek idővel segítenek eliminálni őket. Ráadásul a nehézfém mérgezés is nagyon ritka, és azokat is kelátképző szerekkel látják el, nem detoxikációs diétákkal, vagy termékekkel.

detoxikáció - detox - méregtelenítés - igazság vagy hazugság?

Mit mond a tudomány?

A tisztításról szóló tanulmányok nagyon értékesek, és a legújabb hírek szerint nem nagyon meggyőzőek. Ennek oka, hogy „kevés mintával rendelkeznek, a mintavételnél torz információkat kaptak, kevés kontroll csoport áll a rendelkezésükre, főként a saját hírükre összpontosítanak, és elsősorban kvantitatív, nem kvalitatív mérésekkel rendelkeznek ”. A hatást bizonyító okok hiánya ellenére, a detoxikációs diéták és a kereskedelmi tisztítókúrás szerek továbbra is népszerűek. Főként azért, mert több nem hivatalos jelentés bizonyára támogatja a hatásukat a testsúly csökkenése és az egészségi állapot megőrzése szempontjából. [11]

A tisztítókúra nem hivatalos előnyei

Miért terjed ez az őrült ötlet még úgy is, hogy nincsenek bizonyított előnyei? Az egyik válasz a testsúly gyors csökkenése. Ami fantasztikus lenne … ha a testsúly csökkenése mindig zsírvesztéssel is járna. 

detoxikáció - méregtelenítés - fogyás

Egy gramm a májban és az izmokban lerakódó glikogénhez a szervezet három gramm vizet használ fel. A glikogén tartalékok könnyen, 24 – 48 óra alatt kimerülnek – ha a test nem szerez elegendő szénhidrátot, a testsúly akár néhány kilogrammal is csökkenhet.  Amint visszatér a normál táplálkozási rendszer, a glikogén és a víz visszakerülnek a normál állapotukba. [12]

Annak ellenére, hogy átmenetileg csökken csak a testsúly, az éppen befejezett tisztítókúra egészségre kedvező hatásait emlegetik az emberek. Azonkívül, hogy a legtöbb ember nem táplálkozik megfelelően, a detoxikációs diéták főként a zöldségekre és gyümölcsökre összpontosítanak. Pontosan ezért jelent a legtöbb ember számára a detoxikációs diéta kevesebb kalóriát, de több vitamint és más értékes mikro tápanyagot is. Ebben az esetben a diéta valóban hatékony, de nem jobban, mint a minőségi étel.

Tehát ahelyett, hogy „tavaszi tisztításba” kezdenétek, próbáljatok jobban összpontosítani az egészséges szokásaitokra, melyeket hosszú ideig be tudtok tartani, mint például a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása. Sok fehérje, leveles zöldségek és vitaminokban gazdag élelmiszerek, melyek nemcsak ízletesebbek, mint ez a tisztítókúra, de jobb is számotokra. [13-14]

Óvd a pénztárcád

Óvd a pénztárcád

Azok az emberek, akik egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkoznak, étrendjük tápanyagokban gazdag ételekből, minimálisan feldolgozott alapanyagokból áll, nem kell, hogy teljesen kerüljenek bizonyos ételeket, vagy éttermeket. Az viszont tény, hogy nem kell tisztítókúrába kezdeniük, ha olyan élelmiszert fogyasztanak, mely nemkívánatos összetevőket tartalmaz. A detoxikációs étrend, vagy termékek támogatását bizonyító adatok egyáltalán nem léteznek. Ha rólatok van szó (és a pénztárcátokról) jobban jártok, ha lehetővé teszitek, hogy a testetek természetesen detoxikáljon és bánjon el a „toxinokkal”.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mi a ti véleményetek a detoxikációval kapcsolatban – osszátok meg velünk kommentben, ha tetszett a cikk és úgy gondoljátok, hogy hasznos, támogassátok egy megosztással.

Források:

[1] Farrell DJ, Bower L. – Fatal water intoxication – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14514793/

[2] Institute of Medicine – Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate – https://www.nap.edu/read/10925/chapter/7

[3] Yaginuma-Sakurai K, a spol. – Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293416/

[4] Calabrese EJ. – Hormesis: changing view of the dose-response, a personal account of the history and current status – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12088716/

[5] Angle BM, et al. – Metabolic disruption in male mice due to fetal exposure to low but not high doses of bisphenol A (BPA): evidence for effects on body weight, food intake, adipocytes, leptin, adiponectin, insulin and glucose regulation. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23892310/

[6] Liang Y, et al. – Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits . Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25005864/

[7] Keikotlhaile BM, Spanoghe P, Steurbaut W. – Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19879312/

[8] Mitjavila S, et al. – Evaluation of the toxic risk of DDT in the rat: during accumulation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7259308/

[9] Jandacek RJ, Tso P. – Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17296488/

[10] Flora SJ, Pachauri V. – Chelation in metal intoxication – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20717537/

[11] Klein AV, Kiat H. – Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/

[12] Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. – Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1615908/

[13] Kim JA, Kim JY, Kang SW. – Effects of the Dietary Detoxification Program on Serum γ-glutamyltransferase, Anthropometric Data and Metabolic Biomarkers in Adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27924283/

[14] Oates L, et al. – Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24769399/

[15] Do you need to detox? – https://examine.com/nutrition/do-you-need-to-detox/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük