Tények és mítoszok a gyümölcsökről:vajon méregtelenít, és lehet enni fogyókúra alatt délután és este?

Tények és mítoszok a gyümölcsökről:vajon méregtelenít, és lehet enni fogyókúra alatt délután és este?

A gyümölcs nem egy tilos egy élelmiszer, amelyet évezredek óta fogyasztunk. A gyermekek már csecsemőkorban megtanulják, hogy mennyire egészséges, és hogy jó, ha a kiegyensúlyozott étrend mindennapi részét képezi. Jó híre ellenére azonban az elmúlt években sok mítosz célpontjává váltak a gyümölcsök, emiatt sokan már nem fogyasztanak. A mai cikkben az kerül nagyító alá, hogy milyen félrevezető információkat terjesztenek a gyümölcsökről, és tisztázzuk a helyzetet.

1. mítosz: A gyümölcs cukrot tartalmaz, ezért hízlal

Ez a mítosz valószínűleg azok körében kezdett el terjedni, akik úgy vélik, hogy csak a rossz cukor felelős a súlygyarapodásért. A példafeleségünk, Edina, ezt a tábort erősíti. Mivel a cukor természetesen van jelen a gyümölcsökben, kiiktatta az étrendjéből, csakúgy, mint sok más édességet, amit korábban evett. És mi történik ezután? Valószínűleg valamelyik az alábbi lehetőségek közül:

1. lehetőség:

Edina étrendje cukorra épül. Szereti a süteményeket, édességeket, csokoládékat, gyümölcsöket, muffinokat és az epres gombócot. Amikor a cukor minden formáját kihagyja az étrendjéből, azt sem tudja, mit egyen. Rájön, hogy a húsban és a túróban nincs is cukor, így igyekszik ezekre az összetevőkre alapozni az étrendjét.

Mi lesz most? Kalóriahiányba kerül és fogyni kezd. De Edina nem tudja, mi az az energiaegyensúly, ezért azt gondolja, hogy a „rossz” cukor eltávolításával megindul a fogyás.

Mi jön ezután? Ez a szigorú diéta nem tarthat sokáig. Előbb vagy utóbb abbahagyja a szigorú diétát, és visszatér a régi szokásaihoz. A leadott kilók vissza fognak jönni, és még néhány pluszban. Ez ugyancsak megerősíti azt a tévhitet, hogy a súlygyarapodásért a cukor a felelős.

2. lehetőség:

Edina elkezdi kerülni a cukrot, és zsírral helyettesíti. Olvasta valahol, hogy alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén étrend mellett a leghatékonyabb a fogyás. 20 g lekvár helyett, ami kb. 50 kcal-t tartalmazhat, inkább 20 g 100%-os mogyoróvajat tesz a fehérje palacsintájára. Azonban ez 120 kcal-t tartalmaz, ami körülbelül 2,5-szer magasabb. A gyümölcsöt is elkezdi helyettesíteni 100 g alma helyett, ami 61 kcal-t tartalmaz, 30 g kesudiót fog használni, bár abban 165 kcal van. [1]

Mi fog történni? Ezekkel a helyettesítésekkel Edina akaratlanul is növelni fogja a bevitelt, ezzel is fokozva súlygyarapodást.

Mi jön ezután? Edina úgy érzi, hogy ez egy veszett ügy, és semmi sem megy neki. A szokásos étrendjéhez visszatérve, azt mondja a barátjának egy kávé és egy süti mellett, hogy az talán az anyagcseréje működik hibásan.

Hogy van ez igazából?

Igaz, hogy a gyümölcsökben természetes módon előforduló cukrot találunk. Pontosabban, szacharóz diszacharidot, glükóz monoszacharidokat és fruktózt. De tartalmaznak vizet, ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat és rostokat is, ami nem mondható el a túlságosan feldolgozott édességekről. Azt is fontos megemlíteni, hogy a gyümölcsben lévő glükóz és gyümölcscukor kötődik a rosthoz, ami a vércukorszint emelkedését is lassítja. Stabil vércukorszint mellett nem fogod igényelni olyan gyakran, hoy valami „finomságot” keress. Ezért a legjobb, ha egészben eszünk gyümölcsöt, és nem szabadulunk meg a héjától (például körte vagy alma esetében). [2]

Nem csak a cukor határozza meg, hogy valaki fogy vagy hízik. Ahhoz túl jelentéktelen. Az energiaegyensúly játsza ebben a főszerepet. Ha Edina több energiát visz be, mint amennyit a teste eléget napközben, hízni fog. És mindegy, hogy eszik-e gyümölcsöt vagy sem. A kalóriatartalmat figyelembe véve azonban érdemes kétszer is átgondolni, hogy mit szeretsz: 100 g eper – 32 kcal X 100 g tejcsokoládé – 532 kcal.

A tudományos kutatások eredményei talán majd meggyőznek a gyümölcsök előnyeiről. Ezek szerint a legnagyobb egészségügyi előnyöket napi 800 g gyümölcs és zöldség bevitelével érjük el. Ez a mennyiség elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. És mint tudjuk, ezek a problémák az elhízott vagy túlsúlyos embereket gyakran érintik. Tehát a gyümölcsöktől nem kell tartani, még akkor sem, ha már van egy kiló súlyfelesleged. [3]

mítosz: A gyümölcs cukrot tartalmaz, ezért hízlal

2. mítosz: A délután és este fogyasztott gyümölcs automatikusan növeli a testsúlyt

Ez a mítosz nem olyan szigorú a gyümölcsbevitelt illetően, mint az előző. Nem tiltja meg teljesen a gyümölcsfogyasztást, de felhívja a figyelmet a délutáni és esti nassolás nyilvánvaló veszélyére.

Egy alma viselkedése, attól függően, hogy Edina mikor eszi meg?

  • Alma reggel 10-kor: „Tökéletes alkalom, hogy megegyél. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy Edinának a lehető legtöbb energiát adjam a rá váró tevékenységekhez.”
  • Alma este 8-kor: „Hmmm, velem rakod tele a hasad ilyen késő este? Edina, szégyelld magad. Ezt visszakapod, és az egészet zsír formájában fogod tárolni. Majd meglátod!”

Szerinted életszerű ez a forgatókönyv? Sem én, sem Edina nem így véli, ha igazán belegondolunk. 

Hogy van ez igazából?

Ez a mítosz valószínűleg azon a téves érvelésen alapul, hogy ha délután vagy este eszel gyümölcsöt, akkor talán a nap hátralévő részében nem igazán fogod ledolgozni, így azt a benyomást kelti, hogy hízol tőle. A gyümölcscukor szinte csak pillanatnyi energiaforrás. Ez nem jelenti azt, hogy zsírrá változik, ha nem mész és edzel azonnal. De ebben az esetben is, a túl sok energia végső soron meghatározza a felesleges energia tárolását. Ha több kalóriát fogyasztasz, mint amennyi a súlyod fenntartásához szükséges, a gyümölcsből származó többletenergiát el fogja tárolni. De a húsból, rizsből, zöldségekből, vagy egy csodás diétás turmixból is származik többletenergia. [4]

Talán akkor Edina meggondolhatná magát. Tényleg a délutáni banán nasi, vagy vacsora utáni egy marék áfonya, ami miatt felment rá a plusz kiló? Netán a reggelire elfogyasztott pekándiós péksüti sütőtökös tejeskávéval és tejszínhabbal a hibás? Talán meglepő, hogy ez a két finomság akár 800 kcal-t is kitesz.

mítosz: Ha délután vagy este eszünk gyümölcsöt, automatikusan hízunk tőle

3. mítosz: A gyümölcs gyümölcslé vagy smoothie formájában a legjobb méregtelenítő

Te is, mint Edina, azok táborát erősíted, akiket vonzódnak azokhoz a kulcsszavakhoz, hogy méregtelenítés, tisztítás vagy fogyás? Mi van, ha Edina elsétál egy gyümölcsleves stand mellett, ahol méregtelenítő súlycsökkentő italt lát? Ekkor nyílik ki magától a tárcája, és úgy érzi, épp erre van szüksége, nem számít, mi az ára. Ki ne akarná megtisztítani a testét a parazitáktól és más negatív hatásoktól, és így elkezdené leadni a felesleges kilókat, igaz?

Miután megitta, Edina úgy érzi, tele van energiával, és azt mondja magának, hogy végre jó úton jár. Az új energiahullámnak hála az is megfordul a fejében, hogy délután talán még egy edzésre is elmegy. De minek, ha már megitta azt a karcsúsító tisztító italt desszertnek, ma már sokmindent tett.

Annyival jobb egy méregtelenítő ital vagy más gyümölcslé vagy smoothie, mint a klasszikus friss alma vagy körte?

Hogy van ez igazából?

Ha azt keresed, amit mindenféle drága méregtelenítő turmixok tartalmaznak, akkor valószínűleg nagyot fogsz csalódni. Gyakran csak gyümölcsöt, zellert vagy spenótot tartalmaznak, amely a szép zöld színt adja, és így a csodálatos méregtelenítés illúzióját reklámozza. De a gyümölcsös méregtelenítő turmix ivása utáni energiahullámot nem az okozza, hogy Edina megszabadul a parazitáktól és felgyorsítja az anyagcseréjét. A megoldás sokkal egyszerűbb – a gyümölcsből cukor formájában kapott energia ezért a felelős.

Egy ilyen méregtelenítő turmix egy népszerű márkától 2,5 almát, narancsot, sárgarépát, zellert és gyömbért tartalmaz. Még csodálatos hatást is ígér – megszabadítja a testet a szennyező anyagoktól, beindítja és fokozza az anyagcserét, az almákban lévő pektinnek köszönhetően megköti a mérgező anyagokat, és kiválasztja a felesleges vizet a szervezetből. A zeller ugyanakkor elvileg tisztítja az emésztőrendszert és elpusztítja a vese- és húgyúti fertőzéseket. Sajnos a valóság más. [5]

Egy csodálatos ital helyett valószínűleg inább több mint 300 kcal-t és 70 g cukrot kapsz. Ezenkívül a gyümölcslében már nincs benne a héj, a rostok és más hasznos anyagok. Valószínűleg nem fog úgy laktatni, és nem köt meg annyi szennyező anyagot, mint az egész gyümölcs.

Tehát sokkal jobban jársz az egész darabbal héjastól, mint ha megfosztod magad számos előnyös összetevőtől. A szerveink a nap 24 órájában dolgoznak a méregtelenítésen, és ehhez tényleg nincs szükség csodatevő italokra.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kerülni kell a különböző gyümölcsleveket vagy smoothie-kat. Nagy segítség lehet ez azoknak, akik nem jutnak szilárd ételhez napközben, hogy elegendő kalóriát vigyenek be. A turmix is lehet egy jó kiegyensúlyozott reggeli. Mindössze annyit kell tenned, hogy csökkented a gyümölcstartalmat a fehérje és a kiváló minőségű zsírok javára. Egy lemixerezett banán egy kis növényi tejjel, fehérjével és mogyoróvajjal jól hangzik, nem? Egy ilyen smoothie biztosítja az összes szükséges makrotápanyagot, finom, és jól is esik.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

4. mítosz: Gyümölcsöt csak éhgyomorra szabad fogyasztani

Sajnos ez az információ Edinához is eljutott egy közeli barátján keresztül. Tehát nem volt oka rá, hogy ne higgyen benne. A gyümölcs állítólag méregtelenítő hatású. Éppen attól lesz még nagyobb a tisztító hatás, hogy üres a gyomor. Edina többet akart megtudni, ezért elkezdett keresni a Google-on.

Szintén nagy meglepetést okozott egy másik „tanács” az éhgyomorra történő gyümölcsfogyasztással kapcsolatban:

  • Egy nagyobb mennyiségű körte reggelire túlzottan agresszív tisztító hatást fejthet ki, és irritálja a gyomor nyálkahártyáját.
  • A banán üres gyomorra történő fogyasztása változtathat a káliumszinten, szükségtelenül terhelve a szívet. 
  • A citrusfélék éhgyomorra történő fogyasztása irritálhatja a gyomrot, gyomorégést, hasmenést vagy bőrproblémákat okozhat.

Hogy van ez igazából?

Ami a méregtelenítést illeti, lásd az előző pontot. Méregtelenítésre például egy drogfüggőnek van szüksége, nem olyanoknak, aki pár napja nem evett egészségesen. A máj, a tüdő, a bőr, a nyirokrendszer és még sok más szervünk gondoskodik a folyamatos méregtelenítésünkről. Nélkülük még a napi gyümölcsfogyasztás sem menthet meg minket.

Ne feledd, hogy a gyümölcs a nap minden szakában ugyanazokat az összetevőket tartalmazza. A testet nem igazán érdekli, hogy mikor eszed meg. Igen, van krono – cirkadián ritmus szerinti táplálkozás, amely azt vizsgálja, hogy a különböző napszakokban történő élelmiszer-bevitel esetében mi a különbség. Az úgynevezett reggeli pacsirták és éjjeli baglyok működése tehát kissé eltérő lehet. Ezek azonban nem olyan transzformációs különbségek, amelyek megváltoztatnák az életedet. Ha a gyümölcs éhgyomorra nem okoz gondot, akkor egyél boldogan. [6-7]

A banán lehet egy nagyon könnyű reggeli, például, ha futni mész reggel, és nem akarsz teljesen üres gyomorral elindulni. Ez gyors energiát ad, természetes cukor formájában, és nem terheli az emésztést. Ezenkívül, ha reggel első dolgod a gyümölcsfogyasztás, akkor nagyobb valószínűséggel sikerül teljesíteni a napi adagot. Felnőtteknek általában ajánlott naponta körülbelül 200 g gyümölcs és 400 g zöldség fogyasztása. [6-7]

mítosz: Gyümölcsöt csak éhgyomorra szabad fogyasztani

5. mítosz: A fagyasztott, tartósított és liofilizált gyümölcsök nem tartalmaznak hasznos anyagokat

Az előző pontok elolvasása után Edína már nem fél a gyümölcstől. De még mindig nem tudja, milyen formában a legjobb. Kislány kora óta arra nevelték a szülei, hogy mindig friss ételt válasszon, mert a konzerv nem egészséges. Szerinte ez alól a gyümölcs sem kivétel. Ennek megfelelően, Edina más formát elutasít. A fagyasztva szárított gyümölcs esetében azt feltételezi, hogy még a hasznos anyagok is eltűnnek belőle. Attól tart, hogy fagyott állapotban az alacsony hőmérséklet elpusztítja a tápanyagokat. 

mítosz: A fagyasztott, tartósított és liofilizált gyümölcsök nem tartalmaznak hasznos anyagokat

Hogy van ez igazából?

Talán meglep, hogy a frissen vásárolt gyümölcsökből is hiányoznak a hasznos anyagok. Ez különösen igaz akkor, ha elhozod a boltból, és egy ideig elteszed otthon. Meg kell jegyezni, hogy már azelőtt is tárolták, mielőtt elérte volna a bevásárlóközpont polcait. Ez idő alatt ért meg, és kezdte el lassan elveszíteni a tápanyagokat.

A fagyasztott gyümölcsökkel nem ez történik. Már eleve jó éretten szedik le, és csak azután fagyasztják. Mivel nem megy keresztül a tárolási folyamaton, a tápanyagoknak nincsen idejük elhalni. Fagyasztás előtt általában blansírozzák. Ez elpusztít minden mikroorganizmust, amitől a gyümölcs megromolhat. Azonban minden előnyös anyagot nagyrészt megtart. [8]

Ugyanez igaz a gyümölcskonzervre is. Ezek is keresztül esnek egy blansírozási folyamaton. Ezután egy folyadéktartályba helyezik, amelyben felmelegítik. Végül a dobozt gyorsan lehűtik, és a csomagolt gyümölcs már mehet is a boltba. A fagyasztott gyümölcshöz hasonlóan, az alkalmazott eljárások elpusztítják azokat a mikroorganizmusokat, amelyektől megromolhat a gyümölcs a dobozban. A hasznos anyagok azonban megmaradnak. [9-11]

A liofilizálás vagy a fagyasztva szárítás során nincs jelentős veszteség. Ebben a folyamatban csökken a víztartalom, de a mikrotápanyagok aránya a gyümölcsben nem változik jelentősen. Ráadásul a finom íz és a természetes aroma is megmarad.

Mit jelent ez? A legjobb megoldás az lenne, ha a gondosan érlelt gyümölcsöt a saját kertedből szedhetnéd le a fáról. Azonban, ha frissként címkézett gyümölcsöt vásárolsz a szupermarketben, ez bizonyosan nem garantálja a legmagasabb tápanyagtartalmat. Nem tudhatod, mennyi ideig tárolták, és mennyi hasznos tápanyag veszett oda. Tehát gyakorlatilag mindegy, hogy fagyasztott, tartósított vagy frissként címkézett gyümölcsért nyúlunk az üzletben. [12-14]

Egyszerűen megéri az árucikket a fagyasztóban tartani. Ahogy egy zacskó liofilizált gyümölcs sem veszne el a kamrában. Hozzáadhatod zabkásához, joghurthoz, desszerthez, csinálhatsz belőle snacket, vagy eheted egészséges harapnivalóként a TV előtt.

6. mítosz: Csak BIO minőségű gyümölcsöt szabad enni

BIO vagy nem BIO? Egy másik terület, ahol Edina még bizonytalan. Az üzletekben a BIO gyümölcsök drágák, az ő pénztárcájának túl drágák is. Ha több pénzbe kerül, akkor biztosan jobb minőségű, nem? Ráadásul azt is olvasta az interneten, hogy a nem BIO gyümölcsök, tele vannak növényvédő szerekkel és mérgező vegyi anyagokkal. Valóban szükséges tehát, hogy csak BIO gyümölcsöt együnk, vagy hogy a nem BIO almát legalább meghámozzuk, hogy a lehető legkevesebb veszélyes anyagokat juttassuk a szervezetünkbe?

Hogy van ez igazából?

A BIO arra utal, hogy a gyümölcs ökológiai gazdálkodásból származik. Műtrágya használata a termesztés során tilos. Az agrokémiai anyagok, például a permet használata is korlátozott. Ez nem azt jelenti, hogy a nem BIO gyümölcs rossz vagy bármilyen módon veszélyes volna. Ha ez másként lenne, nem lehetne eladni. A gyümölcs- és zöldségfélék minőségét az illetékes hatóságok gondosan ellenőrzik. [15-17]

Tehát a gyümölcsben lévő növényvédő szerek mennyisége nem érheti el a számunkra ártalmas mértéket. És ha tovább szeretnéd csökkenteni ezek tartalmát a gyümölcsben, van egy tippünk a számodra, hogyan érdemes ezt csinálni. Mindössze annyit kell tenned, hogy készítesz egy almafürdőt, úgy, hogy szódabikarbónát keversz vízbe (10 mg/ml), és hagyd a gyümölcsöt 12 percig ázni. Ezzel a folyamattal elvileg a legtöbb növényvédőszertől megszabadulsz. [15-17]

Szóval ne a gyümölcs hámozásával próbálj meg megszabadulni a nemkívánatos anyagoktól. Szükségtelenül fosztanád meg a héjban lévő rostoktól és más hasznos mikrotápanyagoktól. Még Edina is tudja mostanra, hogy semmilyen gyümölcs miatt nem kell aggódnia. A szupermarketben vásárolt darabok egyszerűen kapnak egy szódafürdőt. És amikor tud, kimegy a kertbe gyümölcsöt szedni, amit a családja BIO minőségben termeszt.

mítosz: Csak BIO minőségű gyümölcsöt szabad enni

7. mítosz: A gyümölcs egészséges, annyit ehetünk, amennyi jólesik

Edina örül. Úgy találta, hogy a cukortól nem kell félni, és hogy a gyümölcsfogyasztás önmagában nem határozza meg, hogy valaki hízik vagy fogy. Azt is megtanulta, hogy a gyümölcsök rengeteg hasznos anyagot tartalmaznak. Ezért úgy döntött, hogy a legtöbbet hozza ki a gyümölcsből, és minden fogáshoz fogyaszt egy nagy adagot. Azt mondja, akár 5 banánt és 300 g mangót is megehet. De jó ötlet ez?

Hogy van ez igazából?

Az előző pontokból már tudjuk, hogy mennyi cukrot tartalmazhat egy egyszerű, néhány almából és narancsból facsart gyümölcslé. Csak mert egy étel egészséges, nem jelenti azt, hogy reggeltől estig azt kell zabálnunk. Smmit sem jó túlzásba vinni, még a gyümölcsöket sem. Ha valaki naponta 5 banánt és 300 g mangót eszik, körülbelül 915 kcal-t és 124 g cukrot juttat a testébe, és ez elég nagy mennyiség, nem igaz? Ezért jobb, ha ragaszkodunk az ajánlott napi 200 g gyümölcs bevitelhez.

Hogy jobban átlásd a gyümölcsök kalóriatartalmát, van egy táblázatunk néhány népszerű gyümölccsel. [1]

Gyümölcs

Kalóriatartalom 100 grammban

Málna47 kcal
Eper32 kcal
Áfonya59 kcal
Őszibarack43 kcal
Nektarin46 kcal
Szilva54 kcal
Cseresznye74 kcal
Szőlő79 kcal
Narancs57 kcal
Ananász58 kcal
Mangó70 kcal
Banán104 kcal

8. mítosz: A cukorbetegek nem ehetnek gyümölcsöt

Gyakran a cukorbetegek is félnek a gyümölcstől, megint csak az ijesztő vagy rossz cukor miatt. De ez tényleg akkora fenyegetés?

Hogy van ez igazából?

A legtöbb gyümölcsnek alacsony vagy közepes a glikémiás indexe, és így a cukorbetegek étrendjének is rendszeres részét képezi. Nagyszerű megoldás a gyümölcsöket túróval vagy alacsony glikémiás indexű más élelmiszerrel összekeverni. Ez olyan élelmiszert eredményez, amely kevésbé befolyásolja a vércukorszintet, mint maga a gyümölcs. Ugyanilyen jó döntés a magasabb rosttartalmú típusok kiválasztása. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcs rendszeres része lehet a cukorbetegek étrendjének. Azonban a cukorbetegeknek érdemes mindig egyénileg egyeztetni az étrendjükről az orvosukkal, és konzultálni a különböző élelmiszer-osztályokról.

mítosz: A cukorbetegek nem ehetnek gyümölcsöt

Mi a tanulság?

A gyümölcs remek étel, és egyáltalán nem kell félni tőle. Persze, tartalmaz cukrot. Hacsak nem viszünk be túl sok kalóriát, nem kell aggódnunk amiatt, hogy zsír formájában tárolódik. A nap bármely szakában élvezhetjük. És ha túl sok a kalória, akkor a felesleges energiát elraktározzuk. És mindegy, hogy eszünk-e gyümölcsöt vagy sem. Még Edina is megértette, hogy is megy ez valójában a gyümölcsökkel. Legközelebb nem dől már be, ha a haverja egy tisztítókúrát javasol gyümölcsös méregtelenítő turmix formájában. Szívesebben eszik egy egész körtét héjastól és egy fehérjeszeletet, hogy a fehérjét is pótolja.

Van olyan ismerősöd, aki tart a gyümölcsben lévő cukortól? Ha igen, ne felejtsd el megosztani vele a cikkünket, hogy ne maradjanak ki ebből a nagyszerű ételből pár buta mítosz miatt.

Források:

[1] FoodData Central – https://fdc.nal.usda.gov

[2] Elsie May Widdowson, Robert Alexander McCance – The available carbohydrate of fruits – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1266468/?page=1

[3] Dagfinn Aune et al. – Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies – https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477

[4] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[5] Detox smoothie – https://www.fruitisimo.cz/vitaminove-koktejly

[6] Pravidlo pěti - zelenina a ovoce 5x denně. Jak je vybírat? – https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Pravidlo-peti---zelenina-a-ovoce-5x-denne.-Jak-je-vybirat__s10010x11144.html

[7] Consuming Up To 200 Grams Of Fruits And Vegetables Will Decrease Your Stroke Risk – https://www.medicaldaily.com/consuming-200-grams-fruits-and-vegetables-will-decrease-your-stroke-risk-281612

[8] Giovana Bonat Celli et al. – Influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2015.1075212?journalCode=lfri20

[9] Ruprich, J. et al. – Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů – https://bezpecnostpotravin.cz/blansirovani-zeleniny-a-ovoce-je-ucinny-zpusob-povrchove-dekontaminace-viru-bakterii-i-pesticidu/

[10] Catherine Renard, Jean Francois Maingonnat – Thermal Processing of Fruits and Fruit Juices – https://hal.inrae.fr/hal-02803675/document

[11] Robert C. Wiley – Preservation Methods for Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables – https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-2393-2_3

[12] Ali Bouzari et al. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/

[13] Linshan Li – Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418?casa_token=2DRJOFRPj00AAAAA:UtHSl7tdkJvry5CcPAGJJZrhmPDoJeKK42ENIjavrQwEOJ52r3WtraL_wMu6au9Z2LNeMxsq5A

[14] Is there a difference between fresh, frozen, and canned vegetables? – https://examine.com/nutrition/fresh-vs-frozen-vs-canned-vegetables/

[15] Organic Agriculture FAQ [www.fao.org/organicag/oa-faq/en/

[16] The 2016 European Union report on pesticideresidues in food – https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5348

[17] Tianxi Yang Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples – https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.7b03118

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük