TOP fitness alkalmazások az edzés, a kalóriák, a fejlődés és a teljesítmény nyomon követéséhez

TOP fitness alkalmazások az edzés, a kalóriák, a fejlődés és a teljesítmény nyomon követéséhez

A fitness alkalmazások kiváló eszközök, amelyek segítenek neked a céljaid mérésében, a motiváció fenntartásában és a fejlődés szép áttekintésében. Fő funkcióik közé tartoznak az edzésvideó könyvtárakhoz való hozzáférés, az edzések rögzítése és a fokozatos fejlődés nyomon követése. Ezek a technológiák folyamatosan fejlődnek, évről évre szélesebb lehetőségeket kínálnak, és minden évben új fitness alkalmazások jelennek meg. Ennek eredményeképpen kihívást jelenthet eligazodni köztük, emellett nehéz lehet megtalálni a saját igényeinknek megfelelőt.

Egyesek számára elegendő egy olyan alkalmazás, amely számolja a lépéseket és rögzíti a hozzávetőlegesen elégetett kalóriákat. A sportorientált egyéneknek olyan alkalmazásra lehet szükségük, amely képes felismerni a folyamatban lévő tevékenységet és számos fontos mérőszámot mérni, beleértve a pulzust is edzés közbeni. Másoknak jobban tetszhet egy olyan alkalmazás, amely tárolja a GPS-koordinátákat és vizuálisan jeleníti meg a futó útvonalakat, és a szintemelkedéssel vagy a megtett távolsággal kapcsolatos információkkal is rendelkezik. Mindezt természetesen szeretnék teljes mértékben szinkronizálni az okosórájukkal a legpontosabb adatok és a kényelmes használat érdekében. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy hogyan választhatjuk ki a számunkra megfelelő fitness alkalmazást.

Ez a cikk olyan alkalmazásokkal foglalkozik, mint például:

Hasznosak a fitness alkalmazások?

Sokan, akik még soha nem próbálták a fitness alkalmazásokat, szkeptikusak lehetnek velük kapcsolatban. Megkérdőjelezik, hogy ezek az eszközök vajon tényleg működnek és hasznosak-e. Röviden, a válasz igen. Számos érdekes funkcióval rendelkeznek, amelyek jól illeszkedhetnek a fitnessrutinod mozaikjába. Egyesek például egy zsebre tehető személyi edzőt kínálnak, akivel rendszeres tarthatod a kapcsolatot. Mások a megfelelő edzéstechnikák elsajátítására szolgáló edzésvideó-sorozataikkal tűnnek ki.

A legjobb fitness alkalmazások struktúrát és fejlődésmérő eszközöket adnak az aktív életmódhoz. Az ilyen alkalmazások mellett szól a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent egyik tanulmány, amely szerint a fejlődés ellenőrzésére összpontosító fitness alkalmazások, amelyek nyomon követik a mozgást, napi 2000 lépéssel növelték a résztvevők átlagos fizikai aktivitási szintjét. Már egy egyszerű lépésszámláló az okostelefonon is motiválhat ebben a tekintetben. Segítségével összehasonlíthatod magad a barátaiddal, megnézheted, hogy kinek sikerült több lépést megtennie naponta, hetente vagy havonta, és a kölcsönös rivalizálás előre lendítheti az embert. [1 – 2]

Fitness alkalmazások otthoni edzésekhez

Milyen típusú alkalmazások léteznek?

Az alkalmazások között navigálni manapság elég nagy kihívás lehet, mert a kínálatuk valóban széles. Az alapvető kategorizálás azonban segíthet. A sport alkalmazások a céljuktól függően három típusba sorolhatók, bár a konkrét osztályozás a széleskörű funkciók miatt kihívást jelenthet. Alapvetően a következőkre különíthetjük el őket [3]:

  • Fitness alkalmazások: Ezek általában edzésvideókat, edzésterveket és útmutatókat tartalmaznak különböző gyakorlatokhoz, valamint naplókat, kihívásokat vagy hasznos cikkeket.
  • Táplálkozási alkalmazások: Ezek segítenek a konkrét céloknak megfelelő táplálkozási szokások kialakításában. Megkönnyítik a kalóriabevitel nyomon követését, a testsúly ellenőrzését vagy a folyadékbevitel nyomon követését.
  • Nyomkövető alkalmazások: Praktikus eszközök, amelyek különböző funkciókat tartalmaznak. Számolhatják a lépéseket, nyomon követhetik a sporttevékenységeket, és hasznos elemzéseket kínálnak. Általában szinkronizálhatod őket az okosóráddal vagy az aktivitásmérőddel, lehetővé téve a medencében megtett hosszok vagy az elégetett kalóriák számolását.
  • Kombinált alkalmazások: Ezek különböző funkciókat kínálnak egy fedél alatt, többek között edzőt, kalóriatáblázatokat, cikkeket, edzési tippeket és még sok mást.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A fitness alkalmazások használatának előnyei

Most, hogy kategorizáltuk az alkalmazásokat, vizsgáljuk meg, hogy mit várhatunk tőlük, és milyen előnyöket kínálnak. Fontos megjegyezni, hogy a funkcióik változhatnak, de az alap általában ugyanaz marad.

Mit kínálnak a sport alkalmazások

A sport alkalmazásoktól például a következőket várhatod el [4 – 6]:

  1. Célkitűzés és fejlődés nyomon követése: A legtöbb alkalmazás lehetővé teszi, hogy konkrét célokat határozz meg, például a napi lépések bizonyos számát, a futás céltávolságát vagy az elégetendő kalóriák mennyiségét. Ezek az alkalmazások az intelligens kiegészítőkkel együtt kiszámítják ezeket a mérőszámokat, így könnyebben átláthatod, hogy sikerül-e elérned a célodat. Ez a funkció segít fenntartani a motivációt, feszegetni a határokat és megünnepelni az eredményeket.
  2. Fizikai aktivitás nyomon követése: Egyes alkalmazások az okosórákkal vagy aktivitásmérőkkel együtt használva képesek megkülönböztetni a különböző sporttevékenységeket. Ha például úszást érzékelnek, automatikusan elkezdik számolni a megtett hosszokat, vagy futás közben mérik a megtett távolságot. Ez is egy nagyszerű eszköz a céljaiddal kapcsolatban, hogy mérni tudd a fejlődésedet.
  3. Pulzus mérése: Ez egy másik hasznos funkció, amely okosórákkal vagy aktivitásmérőkkel együtt használható. Lehetővé teszi, hogy edzés közben figyelemmel kísérd a pulzusszámodat. Az alkalmazás általában tárolja és elemzi ezeket az adatokat, és ajánlásokat ad. Ez a funkció segít nyomon követni a fittségi szintedet és a fejlődésedet az idő múlásával.
  4. Edzés: Egyes fitness alkalmazások képesek egy személyi edzőt elrejteni a zsebedben. Saját edzésvideókat, különböző tippeket, vagy a gyakorlat helyes technikájának elsajátításának lehetőségét kínálják. Előnyük, hogy ezekhez az edzésekhez általában nincs szükséged drága felszerelésre. Mindössze az edzés iránti vágyra és az alapokra, például egy jógaszőnyegre vagy sportruházatra van szükséged. Ez a megközelítés ideális kiindulópont, különösen a kezdők számára, akik esetleg félénkek az edzőterembe menni, és inkább az otthonuk kényelmében edzenek.
  5. Egészségügyi adatelemzés: A fejlett alkalmazások drága okosórákkal vagy okosgyűrűkkel kombinálva különböző egészségügyi funkciókat mérhetnek. A már említett pulzusszám-követés alapfelszereltség, de további funkciók, például EKG, a vér oxigénellátás vagy alvásfigyelés is elérhető. Ezek a funkciók nemcsak a sportolók, hanem bárki számára hasznosak lehetnek, akit érdekel az egészsége.

A legjobb motivációs és fejlődéskövető alkalmazások kiválasztása

A jobb tájékozódás érdekében kategorizáljuk az egyes alkalmazásokat.

Fitness és nyomkövető alkalmazások

1. Freeletics

  • Saját testsúllyal végzett gyakorlatok, audió coaching, táplálkozási oktatóanyagok, személyre szabott edzés

A Freeletics egy átfogó megoldás azok számára, akik a saját testsúlyukkal vagy kiválasztott eszközökkel, például kettlebellel, kézisúlyzókkal, vagy egyenes edzőpadon szeretnének edzeni. Futáshoz is használható, és saját, nagy intenzitású edzés (HIT) és a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) módszerén alapuló edzésrendszerrel is rendelkezik, amely 30 perces, több mint ezer különböző variációt kínáló edzésekbe van csoportosítva. Az alkalmazás személyre szabott edzéstervet készít a belépő kérdőívben megadott célok alapján, legyen szó izomépítésről, fogyásról vagy az általános fittség javításáról. Minden edzés testre szabható, így a Freeletics kezdő és haladó sportolók számára egyaránt alkalmas.

Az alkalmazás legújabb verziója mesterséges intelligenciát használ, adatokkal dolgozik, és a célok alapján különböző ajánlásokat ad. Emellett audió coachingot is tartalmaz, amely megtanít, hogy hogyan tartsd fenn az önfegyelmet és a motivációt. Előfizetéstől függően a Freeletics táplálkozási oktatóanyagokat is kínál, hogy átfogóan tudd megközelíteni a jobb önmagadhoz vezető utat.[7]

Fitness és nyomkövető alkalmazások

2. FitOn

  • Edzések, motiváció, fitness receptek, étkezési tervek

A FitOn edzések és edző tanfolyamok széles skálájának központja, beleértve az erőnléti edzéseket, a jógát, a HIIT-et, a kardiót, a pilatest és még a táncot is. Egyes órákat olyan ismert arcok és sztáredzők vezetik, mint Julianne Hough, Cassey Ho vagy Kenta Seki. A FitOn különböző ranglistákat is tartalmaz, amelyek motiválhatnak, és különböző mérőszámokat, például a pulzusszámot is képes mérni.

3. SWEAT with Kayla

  • Edzések, receptek, fizikai aktivitás nyomon követése

A SWEAT with Kayla alkalmazás különösen a nők körében népszerű, mivel a népszerű fitness influencer, Kayla Itsines áll mögötte, aki világszerte rajongók millióit inspirálja. Saját alkalmazásával egy olyan csomópontot hozott létre, ahol számos fitness oktatót találhatsz, akik speciális edzésprogramokat kínálnak. A fő funkciók elsősorban a nőkre koncentrálnak, és több mint 40 edzést, recepteket, a fizikai aktivitás nyomon követését és közösségi eszközöket tartalmaz. [10]

4. Adidas Running: Walk & Run App (Runtastic)

  • Nyomon követés, személyre szabott edzés, edzésprogramok, motivációs lejátszási listák

Az Adidas Running: Walk & Run App egy népszerű futóalkalmazás, amely magában foglalja az összes kedvenc futófunkciót, beleértve a GPS-követést, a személyre szabott edzést, az időkövetést és a közösségi lehetőségeket. A Runtastic segítségével könnyedén nyomon követhetsz minden futóútvonalat és a fejlődésedet az idő múlásával. Konkrét statisztikákat nyújt más futókkal való összehasonlításhoz, és segít fenntartani a motivációt.

Testreszabott edzésprogramok, beépített zenelejátszómotivációs lejátszási listákhoz és hangjelzések is részei az alkalmazásnak. Ezek a hangjelzések segíthetnek belevágni a futásba, vagy rendszeresen tájékoztathatnak az egyes kilométerekről, az idővel és az elégetett kalóriákkal együtt. A Runtastic alapváltozatban ingyenes, amelyet további funkciókért prémium tagsággal fokozhatsz. [11]

5. Fitify

  • Edzésvideók, egészséges receptek

Eddz bárhol, bármikor. Ez a Fitify alkalmazás mantrája, amely személyre szabott élményt és edzéstervet kínál. A tempója az egyénhez alkalmazkodik, így kezdőknek és haladóknak egyaránt alkalmas. Az alkalmazás részletes, profi edzők által vezetett edzésvideókat és átfogó utasításokat tartalmaz a gyakorlatok megfelelő végrehajtásához.

A kínálatuk is meglehetősen változatos, a Fitify több mint 900 edzést kínál, köztük HIIT, jóga és erőnléti gyakorlatokat. Különösebb felszerelésre nincs szükséged, de ha van, akkor jól jöhet. Az olyan felszerelések, mint a TRX felfüggeszthető erősítő rendszerek, egy erősítő gumiszalag szett, vagy legalább egy edzőszőnyeg jól jöhetnek. Az alkalmazás egy virtuális szakácskönyvet is tartalmaz, több mint ezer egészséges recepttel.

Edzés alkalmazás és gyakorlat kettlebellel

6. Strava

  • Nyomon követés, közösségi és prémium funkciók

A Strava az egyik legnépszerűbb futó- és kerékpáros alkalmazás, amely számos funkciót kínál, többek között GPS-követést, célok testreszabását és közösségi eszközöket. Ezáltal nemcsak a saját fejlődésedet és a futóedzéseidet követheted, hanem világszerte versenyezhetsz barátaiddal és más futókkal is. A közösségi funkciók közé tartoznak az Instagramhoz hasonló lehetőségek, ahol követheted a barátaidat, és reagálhatsz a fotók formájában megjelenő bejegyzéseikre.

A Strava előnye, hogy az alapfunkciói teljesen ingyenesek. A profi futók értékelhetik a fizetős tagságot, amely további funkciókkal, például mélyreható verseny- és teljesítményelemzéssel bővíti a szolgáltatást. A fizetős verzió Strava térképeket is tartalmaz, amelyek segítenek megtalálni az ideális futóútvonalakat a környékeden. [15]

7. Glo

  • Jógaórák, oktatóvideók, meditáció, pilates és fitness

A Glo alkalmazás napi jógaórákat és tapasztalt oktatók által vezetett edzéseket kínál, amelyeket otthoni edzésre terveztek. Több mint 3000 oktatóvideót tartalmaz, amelyek a jóga különböző típusait fedik le, a vinyasától és a hathától kezdve a yinig. Úgy tervezték, hogy mindenkinek megfeleljen, legyen szó akár egy elfoglalt anyukáról, akinek reggelente energialöketre van szüksége, vagy akár egy teljesen kezdőről. A legjobb az egészben, hogy a Glo-t a 7 napos próbaverzión keresztül ingyenesen kipróbálhatod. Ha tetszik az oktatóvideókkal történő edzés koncepciója, kétféle havi előfizetés érhető el. [16]

8. Nike Training Club

  • Személyre szabott eszközök, edzésvideók

Ha személyre szabottabb megközelítést szeretnél alkalmazni az edzéshez, a Nike Training Club alkalmazás ideális választás lehet. Ez az alkalmazás teljesen ingyenesen biztosítja a felhasználók számára a személyre szabott edzés és a prémium tartalmak előnyeit. Ezáltal hozzáférést biztosít többhetes, konkrét célokra szabott edzésprogramokhoz. Az alkalmazás oktatóvideókat és személyre szabott eszközöket tartalmaz, amelyekkel magadhoz igazíthatod az edzésprogramot.

Az első elindítás után az alkalmazás megkérdezi, hogy milyen típusú edzésre vágysz, és milyen gyakran tudsz hetente edzeni. Válaszaid alapján több négy-nyolc hetes programot ajánl, amelyek 10-60 perces edzésekből állnak. Ezek a programok különböző gyakorlatokat fednek le, például jógát, saját testsúllyal végzett gyakorlatokat és core erősítő edzést. [17]

9. Centr

  • Edzésvideók, táplálkozási tanácsok, étkezési tervek

Superman, Thor és más hollywoodi sztárok testének rajongói számára a Centr nevű fitness és wellness alkalmazás lehet érdekes. Közvetlenül Chris Hemsworth és csapata irányításával jött létre. Az alkalmazás közreműködői között található Chris személyi edzője, Luke Zocchi, Chris felesége, Elsa Pataky színésznő, valamint a Navy SEAL profi oktatója, egy korábbi profi bokszoló, MMA-versenyző, illetve olyan edző, aki olyan szerepekre készítette fel a színészeket, mint James Bond vagy Batman.

Centr az ő irányításuk alatt hatékony edzéseket kínál a HIIT-től az erőnléti edzéseken át a pilatesig, táplálkozási tanácsokkal, étkezési tervekkel és egészséges receptekkel kombinálva. Az alkalmazás ideális választás lehet mindazok számára, akik csodálják a hollywoodi színészek sportos testét, és szeretnének életmódot váltani, vagy keményebben dolgozni a fitness céljaikért. Az edzéstervek úgy vannak kialakítva, hogy segítsenek az erőfejlesztésben, miközben a motivációt is fenntartják. [18]

Fedezd fel bestsellereinket:

10. FUTURE

  • Otthoni edzés, személyi edző, edzésterv

Ha olyan élményre vágysz egy applikációtól, mintha egy személyi edzővel edzenél, akkor próbáld ki a FUTURE-t. Az alkalmazás otthoni körülmények között ideális személyes edzéseket kínál, lehetővé téve, hogy a saját időbeosztásod szerint edzhess, zökkenőmentesen illeszkedve a munkahét közbeni kötelezettségeidhez. A FUTURE kezdetben összekapcsol egy személyi edzővel, aki a céljaid és kezdeti fittségi szinted alapján egy edzéstervet készít. Az edzővel élő chaten keresztül kommunikálhatsz (angol nyelven), és megbeszélheted vele a kérdéseidet, az eredményeidet vagy szükség esetén az edzésprogram módosításait. [19]

11. Aaptiv

  • Audió és videó edzések, motivációs lejátszási listák, statisztikák, edzésprogramok, pulzusmérés edzés közben

Ha nem akarod állandóan a mobilod, a tévét vagy a monitort nézni edzés közben, próbáld ki az Aaptiv alkalmazást. Ez olyan videó és audió edzésekre specializálódott, amelyek tökéletesen instruálnak hangon keresztül. Az edző részletesen elmagyarázza az egyes gyakorlatok végrehajtását zenei aláfestéssel együtt. Kiválaszthatod a saját zenédet, vagy összekapcsolhatod az Aaptivot a Spotify fiókoddal, hogy a kedvenc zeneszámaiddal tedd élvezetesebbé az edzést.

Az alkalmazás gyakorlatilag az általad preferált mozgásstílust a kedvenc zenei műfajoddal kombinálja. Az elején megkérdez néhány preferenciát, és személyre szabott edzést javasol. Nemcsak saját testsúllyal végezhető gyakorlatokat kínál, hanem más fizikai tevékenységeket is, például szobakerékpározást, futást vagy mászást. Statisztikákat, edzésprogramokat és edzés közbeni pulzuskövetést is tartalmaz. [20]

Edzés futó alkalmazással

12. Tabata Timer and HIIT Timer

  • Intervallum edzés nyomon követése

Az okos fitness alkalmazásoknak nem kell funkciókkal teli lenniük. Erre példa a Tabata Timer and HIIT Timer. Ez egy egyszerű alkalmazás, amely megbízhatóan gondoskodik az intervallum edzés minden igényéről. Használható Tabata, HIIT, kettlebellel vagy saját testsúllyal végzett edzéshez, intervallumfutáshoz vagy sprintekhez. Ráadásul ingyenesen elérhető, és különböző fizikai tevékenységekhez kínál intervallumkövetést. Kezdők számára is alkalmas, akik később a saját tempójukhoz igazíthatják az intervallumokat. Saját intervallum-előbeállításokat is elmenthetsz, amelyeket hangjelzések kísérnek. [22]

Táplálkozási alkalmazások

1. MyFitnessPal

  • Táplálkozás nyomon követése, egészségügyi és edzésfunkciók

A MyFitnessPalmögött a jól ismert Under Armour márka áll, és táplálkozás nyomon követő eszközként szolgál. Segít kitűzni a célokat, legyen szó izomnövekedésről, fogyásról vagy kalóriaszámlálásról. Edzésnapló funkcióval is rendelkezik, és táplálkozási táblázatokat is tartalmaz. Saját makrócélokat állíthatsz be, és nemcsak a sporttevékenységedet, hanem a folyadékbeviteledet is nyomon követheted. Az eredetileg táplálkozási alkalmazás fokozatosan edzésfunkciókkal is kibővült, és nemcsak hagyományos lehetőségeket kínál, hanem különböző tevékenységeket is, például zumbát vagy kickboxot. A MyFitnessPal még az olyan napi tevékenységeket is szem előtt tartja, mint a kertészkedés vagy a takarítás, és nyomon követi az e tevékenységek során elégetett kalóriákat. Emellett lépésszámlálót, közösségi fórumokat, az eredmények megosztásának lehetőségét és különböző tippeket is tartalmaz.

2. Yazio

  • Táplálkozás nyomon követése, kalóriatáblázatok

A Yazio alkalmazás nagyszerű eszköz mindazok számára, akik számára a kalóriaszámlálás kihívást jelent. Felhasználóbarát felületével emelkedik ki, amely egyszerű és bárki által kezelhető. Intuitív felületének célja, hogy a kalóriaszámlálás unalmas folyamatát lebilincselő és tanulságos élménnyé változtassa, amely segít közelebb kerülni a céljaidhoz. A Yazio alapját egy kalória- és makrotápanyag-kalkulátor vonalkódolvasóval, folyadékbevitel követő, időszakos böjtölés időzítő és kihívások alkotják, amelyek segítenek motiváltnak maradni. A pro verzió egy napi táplálkozási útmutatót is kínál, amely a konkrét céljaidhoz igazítható. [12]

3. MyNetDiary

  • Táplálkozás nyomon követése, kalóriatáblázatok, közösségi fórum

Egy másik népszerű kalóriaszámláló eszköz a MyNetDiary  alkalmazás. Segítségével nemcsak azt követheted nyomon, hogy mit eszel, hanem azt is, hogy mennyit edzel. Az alkalmazás több százezer ételből álló adatbázissal rendelkezik, amely nagyon pontos kalóriatáblázatokat biztosít. A felhasználói élmény része egy közösség, ahol egymást motiválhatjátok. A MyNetDiary közösségi fórumán még egy okleveles dietetikussal is találkozhatsz, aki gyakran ad tanácsot a felhasználóknak, ha bármilyen kérdésük van. Ez az alkalmazás még egy 2013-as tanulmányba is belekerült, amely a MyNetDiaryt a legjobb fogyást támogató eszköznek nyilvánította. A tanulmány szerzői szerint ez az alkalmazás tartalmazza a legkülönfélébb stratégiákat és információkat a fogyással kapcsolatban, tudományos bizonyítékok alapján. [13 – 14]

Táplálkozási alkalmazások

4. NOOM

  • Étkezési tervek, heti kihívások, virtuális edző

A NOOM  táplálkozási alkalmazás különösen a fogyókúrázók és az egészséges életmódot kedvelők körében népszerű. Személyre szabott étkezési terveket, heti kihívásokat és hozzáférést kínál egy virtuális edzői csapathoz. Emellett praktikus leckéket is tartalmaz, amelyek segítenek a felhasználóknak megérteni, hogy az ételválasztások hogyan befolyásolják az egészségüket. Az oktatási eszközöket a fejlődés nyomon követésének lehetősége és az edzéstervek egészítik ki, amelyek a kiegyensúlyozott étrendhez fizikai aktivitást is hozzáadnak. Elérhető egy ingyenes próbaverzió is, de az alkalmazás későbbi használata havidíjköteles. [21]

A táplálkozási alkalmazások megkönnyítik a kalóriaszámlálást

Kombinált natív alkalmazások a kiegészítők gyártóitól

Számos fitness kellék gyártó kínál saját natív megoldásokat a harmadik féltől származó alkalmazások mellett. Ezek általában a saját márkás termékükkel működnek a legjobban, és más márkákkal való kompatibilitásuk vagy a funkciók korlátozottak lehetnek.

1. Garmin Connect

A Garmin sportórák vagy okosórák tulajdonosai a Garmin Connect alkalmazásra támaszkodhatnak. Ez egy átfogó eszköz, amely a különböző fitness- és egészségügyi adatok otthonául szolgál. Képes nyomon követni a sporttevékenységeket és edzéseket létrehozni. Különböző kihívások is rendelkezésre állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy kihívd a barátaidat bizonyos tevékenységekre. Az egészségügyi adatok elemzése, a lépésszámlálás, a távolság és a tempó nyomon követése, a népszerű Strava futóalkalmazással való szinkronizálás és a többi felhasználó rangsorolása szintén az alkalmazásban elérhető funkciók közé tartozik. [23]

2. Samsung Health

A Samsung a fitness és az egészség terén Samsung Health néven kínál egy saját megoldást. Előre telepítik a Galaxy okostelefonok különböző modelljeire. Előnyei közé tartozik a nyelvek széles körének támogatása és a felhasználóbarát kezelőfelület. Az okostelefonon lévő alkalmazás képes lépéseket számolni, nyomon követni a távolságot és megbecsülni az elégetett kalóriák mennyiségét. A Galaxy órákhoz csatlakoztatva olyan sporttevékenységek követését is képes kezelni, mint a futás, a kerékpározás, az úszás, a köredzés vagy a túrázás. Emellett testösszetétel-mérést, alváskövetést és a folyadékbevitel nyomon követését is kínálja. [24]

Okosóra fitness alkalmazással

3. Huawei Health

A Huawei okostelefonok és okosórák tulajdonosai számára a Huawei Health natív alkalmazás áll rendelkezésre. Alapjában véve nagyon hasonlít a Samsung alkalmazáshoz, de ebben az esetben a kínai gyártó termékeihez készült. Itt is lehetőség van a lépések számolására, különböző sportok, egészségügyi funkciók, megtett távolság vagy elégetett kalóriák nyomon követésére. [25]

4. Apple Fitness+

Az Apple eszközök felhasználói az Apple Fitness+ alkalmazáshoz férhetnek hozzá. Az alkalmazás iPhone-okhoz, iPadekhez, Apple TV-khez és Apple Watch-okhoz érhető el. Az alkalmazás 12 féle edzéstípust tartalmaz, köztük HIIT-et, jógát vagy akár meditációt is. Továbbá a felhasználók széles körét szolgálja ki, a gyakorlatok a kezdők, a középhaladók és még a profi sportolók számára is alkalmasak. Az egyes edzések 5 és 45 perc között tartanak, és az alkalmazás képes személyre szabott edzésprogramot készíteni közvetlenül a te igényeidhez. Az első hónapban ingyenesen kipróbálhatod, de később fizetős havi tagságra lesz szükséged. [26]  

5. Fitbit

Az Apple Fitness+ alkalmazáshoz hasonlóan a Fitbit  alkalmazás is hasonló elven működik, és az okosórákat és aktivitásmérőket gyártó vállalat által gyártott hordható kiegészítőkhöz készült. Az Apple Fitness+ alkalmazástól eltérően a Fitbit alapváltozata ingyenes, és képes a sporttevékenységek követésére, a pulzusszám mérésére és a menstruációs ciklus monitorozására. A fizetős változat emellett edzésvideókat, fitness recepteket és alvási ciklus funkciót kínál, amely nyomon követi az alvási szokásaidat. [27]

Mi a tanulság

A fitness alkalmazások világa ma nagyobb, mint valaha. A széles kínálatból mindenki kedvére válogathat. Az alap alkalmazások a sporttevékenységek, a megtett távolság, az idő és az elégetett kalóriák hozzávetőleges nyomon követését kínálják.

Az igényesebb felhasználók minden bizonnyal értékelni fogják a funkciók szélesebb skáláját, beleértve az edzésvideókat is. A fizetős alkalmazások pedig személyre szabott edzéstervekkel és étkezési tervekkel nyújtanak átfogó megoldást. Emellett a motiváció fenntartására szolgáló eszközöket és különféle kiegészítő funkciókat is tartalmaznak. Olyan cégek alkalmazásait is választhatod, mint a Garmin, a Fitbit, az Apple, a Huawei vagy a Samsung, ha rendelkezel ilyen kiegészítőkkel. Így praktikus eszközöket kapsz, amelyek megkönnyítik a fitness céljaid felé vezető utadat.

Neked melyik fitness app a kedvenced?

Források:

[1] Physical activity levels increased by smartphone apps and fitness trackers – https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2020/12/22/physical-activity-levels-increased-by-smartphone-apps-and-fitnes.html

[2] HARRY BULLMORE, MORGAN FARGO AND BRIDIE WILKINS - 25 best fitness apps to download in 2023, for home & gym workouts, running, yoga & more – https://www.womenshealthmag.com/uk/gym-wear/tech/g27279675/best-fitness-apps/

[3] Vladlen Shulepov - Fitness Apps in 2023: Benefits, Types and Key technology – https://riseapps.co/benefits-of-using-a-fitness-app/

[4] Benefits Of The Heart Rate Monitor App – https://www.eka.care/services/benefits-of-the-heart-rate-monitor-app

[5] The Benefits of Using Fitness Technology and Trackers in the Gym – https://www.fitnessfirst.co.uk/blog/benefits-of-using-fitness-technology-and-trackers-in-the-gym

[6] Advantages and Disadvantages of Using Fitness Apps – https://lerablog.org/health/services/advantages-and-disadvantages-of-using-fitness-apps/

[7] Freeletics – https://www.freeletics.com/en/

[8] FitOn – https://fitonapp.com/

[9] MyFitnessPal – https://www.myfitnesspal.com/

[10] Sweat App – https://www.sweat.com/

[11] Runtastic – https://www.runtastic.com/

[12] Yazio – https://www.yazio.com/en

[13] MyNetDiary – https://www.mynetdiary.com/

[14] Sherry Pagoto, Kristin Schneider, Mirjana Jojic, Michele DeBiasse, Devin Mann - Evidence-Based Strategies in Weight-Loss Mobile Apps – http://files.mynetdiary.com.s3.amazonaws.com/MyNetDiary_American_Journal_of_Preventive%20Medicine.pdf

[15] Strava – https://www.strava.com/

[16] Glo – https://www.glo.com/yoga-online?adjust_referrer=adjust_reftag%3DcVUSEWdVDmrBo&gad_source=1

[17] Nike Training Club App – https://www.nike.com/ntc-app

[18] Centr – https://centr.com/

[19] Future.co – https://www.future.co/

[20] Aaptiv – https://aaptiv.com/

[21] Noom – https://www.noom.com/?route=_direct&utm_content=%5B%5Bcustom_tc%5D%5D-%5B%5Bsctc%5D%5D

[22] Tabata Timer and HIIT Timer – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.parabolicriver.tsp&hl=en_US

[23] Garmin Connect – https://connect.garmin.com/

[24] Samsung Health – https://www.samsung.com/sk/apps/samsung-health/

[25] Huawei Health – https://consumer.huawei.com/en/mobileservices/health/

[26] Apple Fitness+ – https://www.apple.com/apple-fitness-plus/

[27] The Fitbit App – https://www.fitbit.com/global/us/technology/fitbit-app

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük