8 mobil applikáció és weboldal a fitness motiváció és a jobb teljesítmény érdekében

Ha szeretnéd ledobni a hasadról az úszógumit, vagy szeretnél elkezdeni rendszeresebben tornázni, esetleg az eddigi szintedet egy újra emelni, motivációra lesz szükségetek. Ebben segítségetekre lehetnek a fitness applikációk. Emlékeztetnek titeket a fitness céljaitokra és felgyorsítják a célhoz érő utatokat. Mindezek mellett olyan funkciókat is nyújtanak, melyekre szükségetek van, mint például a kalóriák számolása, videó formájú edzéstervek, vagy zeneválogatások a kedvenc ritmusaitok alapján.

   

A fitness életmód bizonyos változásokat igényel az életformában, és egy kis motiváció applikáció formájában mindig jól jöhet. Ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítünk nektek egy 8 fitness applikációból álló listát, melyet biztos imádni fogtok. Némelyik olyan emberek számára ajánlott, akik már régebb óta edzenek, mások inkább a kezdőknek fognak tetszeni. Az egyikek egy bizonyos témával foglalkoznak, mint például az ételek összetétele, vagy az edzés alatti zene, mások minden információt nyújtanak egyben. Némelyik applikáció kezelése és használata nagyon egyszerű, mások egy extra lépést tesznek veletek, és minden olyan információt nyújtanak, melyekre szükségetek van a céljaitok elérése érdekében. Több applikációt is tudunk ajánlani, melyeket pulzusmérőkkel, vagy fitness karkötőkkel és órákkal is tudtok kombinálni.

   

Általánosságban több kategóriába szét tudjuk osztani ezt a 8 applikációt, melyek között találunk olyanokat, amelyek rövid edzéseket ajánlanak, megmutatják az étel kalória és tápanyag összetételét, mérik az aktivitást, vagy az edzés alatt zenei aláfestést kínálnak. A legtöbb applikáció használható Android és iPhone készülékkel egyaránt, másoknak van weboldalas verziójuk is.

    

8 mobil applikáció és weboldal a fitness motiváció és a jobb teljesítmény érdekében

                                                                                        

1. Applikációk az aktivitás méréséhez

Ezek az applikációk a sporttevékenység mérésére szolgálnak, legyen szó futásról, kerékpározásról, vagy akár fűnyírásról. Az ebben a kategóriában található applikációk a versenyző típusú profik számára készültek, ahogy barátságos emberek számára is, akik kedvelik a közösségi oldalakon található fitness csoportokat. Ide sorolnánk az Endomondo, a MapMyFitness, a Runtastic Pro, vagy a Strava applikációkat.


Létezik olyan applikáció is, mely az aktivitást méri, mely azzal motivál, hogy az összes lefutott, legyalogolt, vagy lekerékpározott mérföld után, jótékony célokra ajándékoz pénzt. Az applikációt Charity Miles-nak hívják, és az egészséges életmódot kombinálja a szociális küldetéssel.

             

2. Applikációk rövid edzésekr

A kategória legjobbjai a The Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout és a Wahoo Fitness 7-Minute Workout apllikációk. Mindkét applikáció rövid, 7 perces edzéseket kínál, melyek a gyors életformát élő emberek igényeit elégítik ki. Kiváló választásnak számítanak olyanoknak, akiknek kevés idejük van, használatuk alkalmas utazások során is, valamint kezdők számára. Mindkét applikáció használata teljesen ingyenes.

                         

3. Applikációk a kalóriák számolására

A MyFitnessPal már régóta a kategória egyik topp applikációja. Az a titka, hogy a legnagyobb élelmiszer adatbázissal rendelkezik a kalóriák számolására és az étrend megfigyelésére. Az egész világon használják, ezért az összes kontinensről származó ételek tápanyag információit megtalálhatjátok benne. Hasonló applikáció a Livestrong cég MyPlate programja is, mely minden elfogyasztott ételből pontos analízist állít elő.

                                                  

Applikációk a kalóriák számolására

                                                                                                             

4. Applikációk az edzés alatti zene biztosítására

Néhány fitness applikációt azért hoztak létre, hogy olyan zenét biztosítsanak velük, melyek alkalmasak az edzés során. Közéjük tartoznak a FIT Radio, a RockMyRun és a Spring – Music for Fitness. Olyan zenéket találtok köztük, melyek megegyeznek a tempótokkal, vagy találhattok olyan lejátszási listákat, melyek alkalmasak az intenzív edzésekhez, futáshoz, vagy jógához.

       

5. Motivációs applikációk

Az olyan applikációk, mint a SmilingMind, The Mindfulness App, vagy az Aura a meditációs applikációk közé tartoznak, melyek segítenek elnyomni a stresszt és lehetővé teszik, hogy találj pár percet csak magadra. Mindezek mellett segítenek megfelelő adagú motivációt is nyújtani ahhoz, hogy fejleszd magad – akár az életben, akár a sportban.

                   

8 fitness applikáció és weboldal

1. MapMyFitness

A MapMyFitness egy olyan applikáció, mely a tornázás figyelésére, a kerékpározásra, a megtett lépések számolására, és további más aktivitásokra összpontosít. Több száz beállítás közül választhattok – a fűnyírástól kezdve egészen a jógáig. Az applikációt mindig akkor kell elindítanod, amikor elkezded végezni az adott aktivitást, melyet szeretnél feljegyezni. Az applikáció feljegyzi a statisztikákat, a telefonodban található GPS és más szenzorok segítségével továbbítja a megtett távolságról lévő információkat, valamint az aktivitás időtartamát is. A prémium változat megvásárlásánál még komolyabb adatokat szerezhetsz, például kimutatja a szívritmusod és a pulzusod frekvenciájáról szerzett információkat is. Ha az aktivitás alatt elfelejtenéd bekapcsolni az applikációt, utólagosan is pótolhatod azt a személyes statisztikáid alapján. 

                                                                                                 

8 fitness applikáció és weboldal

                                                                                                    

A MapMyFitness az aktivitásaidról szerzett összes információt a profilodon menti el, ahol utólagosan megnézheted őket, és láthatod, milyen fejlődésen mentél keresztül. Az applikáció együttműködik az Apple Watch, Android Wear és a Samsung Gear-el is. Mindezek mellett rengeteg lehetőséget kínál, hogyan motiváljon titeket és miként vehetsz részt még több tornagyakorlatban. Kiváló választás azoknak, akik nem tudják magukat rávenni arra, hogy elmenjenek az edzőterembe. A MapMyFitness egy extrémen baráti applikáció, mivel bármilyen sportolói szinten lévő ember számára kész segítségez nyújtani. [1]

                     

Verzió:  Android, iOS

Alapverzió: ingyenes

Prémium verzió: 5,30 € havonta, 26,50 € évente

                       

2. MyFitnessPal

A MyFitnessPal egy olyan applikáció, mely a kalóriákat számolja. Arról szerezhetsz általa információkat, hogy naponta mennyi kalóriát szükséges bevinned összehasonlítva a nap során elégetett kalóriák mennyiségének számával. Az applikáció segít beállítani a kalóriák számának ideális arányát a fitness céljaid elérése érdekében. Ez az egyik legjobb applikáció az élelmiszerek feljegyzéséhez, abban az esetben, ha nem gátol valamilyen egészségi probléma, mint például a cukorbetegség.

  

A MyFitnessPal óriási étel és ital adatbázissal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy megtalálhatod az éppen elfogyasztandó ételed, vagy bescannelheted a termék vonalkódját, hogy információkat szerezz a tápértékeiről és a kalóriái mennyiségéről. Az applikációban jegyzeteket hozhatsz létre és könnyen igazíthatod az elfogyasztott mennyiségeket is. Mindezek mellett az applikáció cikkeket is nyújt a szociális platformok által, valamint fitt receptekre is találhattok szuper tippeket.

    

A kalóriák számolására és az adatok elmentésére teljesen elegendő az ingyenes verzió. A prémium csomagban olyan információkat találtok, mint a makrotápanyagok pontos szétírása (fehérjék, szénhidrátok, zsírok), és tápanyagcélokat állít be számotokra a hét különböző napjai szerint. Ezáltal további más bonyolultabb funkciókhoz is hozzáférést kaptok. [2]

            

Verzió: Android, iOS, web

Alapverzió: ingyenes

Prémium verzió: 8,80 € havonta, 44 € évente

                                                                                  8 mobil applikáció és weboldal a fitness motiváció és a jobb teljesítmény érdekében

                                                                                

3. Endomondo

Az Endomondo egy olyan applikáció, melynek segítségével figyelheted a kondíciós aktivitásaid. Feljegyzi azokat az információkat, hogy milyen gyorsan futottál, mennyit futottál le, és milyen hosszú ideig végeztél nyújtógyakorlatokat. Kiváló segítség olyan emberek számára, akik olyan applikációt keresnek, melynek segítségével mérhetik az aktivitásukat, és egyben motivációt is nyújt a számukra. Az Endomondo ugyanis különböző módszereket tartalmaz, melyek által kommunikálhatsz a barátaiddal és az applikáción keresztül a globális közösség tagjaival is megismerkedhetsz.


Az ingyenes verzió az alapfelszerelést tartalmazza. A prémium profil azonban az edzésekről gazdagabb statisztikákat ígér, emellett hozzáférést nyújt az edzéstervekhez és a tornagyakorlatokhoz is, a legjobbat pedig a végére hagytuk – mindezt az idegesítő reklámok nélkül teszi. [3]

     

Verzió: Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone, web

Alapverzió: ingyenes

Prémium változat: 5,30 € havonta, 26,50 € évente

           

4. Runtastic PRO

A Runtastic PRO lehetővé teszi a lépések számának mérését, a lefutott kilométerek számolását, vagy egyéb aktivitások adatainak feljegyzését. Mindezek mellett ez egy olyan tréning applikáció, mely arra motivál, hogy folytasd a munkát a fitness céljaid elérése érdekében, és eddz a versenyekre.

      

Míg a Runtastic az applikáció ingyenes változatának a neve, a Runtastic PRO egy fizetett verzió, mely változatos funkciókat kínál elérhető áron, ami egyszeri 4,50 €-t jelent. Ezek között a funkciók között olyanokat találunk, mint az automatikus szünet, a hangutáni visszajelzés funkciója, az útvonalad színes kódolása, és további mások. A PRO változattal követheted a sikereidet kerékpározás, valamint futás közben is.

                                                                                                                       8 fitness applikáció és weboldal

                                                                                                            

Az applikáció kompatibilis Apple Watch-al, tehát elindíthatod akár az óra segítségével is. Mindezek mellett a csuklódon figyelemmel követheted a sikereidet már a mozgás végzése közben is, és a program figyelmeztet a tempóddal kapcsolatos és a megtett távolsággal összefüggő információkkal is. [4]

     

Verzió: Android, iOS, web

A Runtastic alap változata:  ingyenes

Prémium változat: 4,50 €

         

5. FIT Radio

A FIT Radio egy zenei stream applikáció, mely zenei aláfestést nyújt az edzéseidre, valamint találhattok rajta videó edzéseket is. Találhattok rajta nyújtóedzéseket, gyakorlatokat a test különböző részeinek tornáztatására, de vannak meditációs és regenerációs gyakorlatok is. A FIT Radio azoknak ajánlott, akiknek az edzés alatt szükségük van a jó minőségű zenére, mely megegyezik a tempójukkal.

    

Az applikáció bármilyen típusú mozgásra kínál összeállított zenei válogatást, mint például az ellenállást erősítő tréningre alkalmas zene, vagy zene súlyemeléshez, valamint futáshoz. Ráadásul a zenei válogatás kiválasztható műfaj szerint is. Az applikáció zeneszámok listáját nyújtja neked, melyek folyamatos ritmust tartanak, hogy az edzés során ne lassíts le, és végig 100 %-osan végezd el a gyakorlatokat.

  

Az egyetlen dolog azonban, hogy fizetett tagságot igényel. Ha szeretnéd csak kipróbálni, a regisztráció után az első három hónap ingyenes. [5]

            

Verzió: Android, iOS, web

Prémium változat: 25 € negyedévente, 88 € évente

       

8 mobil applikáció és weboldal a fitness motiváció és a jobb teljesítmény érdekében

                                                                                                          

6. Strava

A Strava egy futók és kerékpárosok számára ajánlott applikáció, valamint úszók számára is bátran ajánlott, akik versenyző típusúak és keresik a kihívásokat. A Strava a telefon GPS rendszerét használja fel, vagy valamilyen más berendezést, mellyel figyelhetőek és feljegyezhetőek az olyan adatok, mint a távolság hossza és a gyorsaság. Továbbá olyan információkat analizál, hogy a tagok közül, ki az, aki ugyanazokat a részeket figyeli, mint te, és az eredményeid megossza azon emberek hírforrásaiban is. Ha a Strava applikáció tagja vagy, olvasd el az adataid felhasználásának részleteit, mivel az adataid többnyire nyilvánosan meg lesznek osztva, ha csak nem döntesz úgy, hogy ezeket megváltoztatod a beállításokban.

  

Az ingyenes verzió is eléggé érdekes, de ha szeretnél hozzáférést kapni a valóban haladó funkciókhoz is, vásárold meg a Strava Summit-ot, mely már havi 2 €-tól elérhető. [6]

          

Verzió: Android, iOS, web

Alapváltozat: ingyenes

Prémium verzió: a Strava Summit használata már havi 2 €-tól

       

7. The Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout App

Az applikáció köredzést kínál, mely lehetővé teszi, hogy minden nap találj időt a tornázásra, mivel csak 7 percet vesz igénybe. A gyakorlatok intenzitásának szintje tőled és a fizikai kitartásodtól függ. Minden, amire szükséged lesz a gyakorlatok elvégzéséhez, az egy szék, és kevesebb, mint 10 perc idő.

            

Az applikáció megjelenése meglepően attraktív és a használata is nagyon egyszerű. A hang és vizuális jelzések elmondják, mikor kell elkezdened és mikor abbahagynod az egyes gyakorlatok tornázását. Az applikáció tartalmaz videót is, mely bemutatja a gyakorlatok elvégzésének megfelelő technikáját.

    

8 mobil applikáció és weboldal a fitness motiváció és a jobb teljesítmény érdekében

                                                                                                                  

A közepes intenzitású edzés olyan gyakorlatokat tartalmaz, mint a székre guggolás, helyben futás magas lábtartással, tricepsz emelések szék segítségévvel, és további más közismert mozdulatok. Létrehozhatsz saját edzést is a kedvenc gyakorlataid bejelölésével. [7]

         

A Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout applikáció az egyik legjobb fitness applikáció, mégpedig ennek több oka is van:

  • ingyenes
  • az egyszerűséget a hozzátartozó információkkal kombinálja
  • széleskörű emberek csoportja számára ajánlott

                

Változatok: Android, iOS

Alapverzió: zadarmo

             

8. PEAR - Personal Fitness Coach

A PEAR egy olyan fitness applikáció, melyet eredetileg a pulzusszám figyelésére fejlesztettek ki. Az applikáció, mely a Personal Fitness Coach nevet viseli, különböző edzéseket és edzésprogramokat kínál, lehetővé teszik, hogy azonnal belevágj a tornázást nehezébe, vagy fokozatosan érheted el az egyre magasabb célokat, mint például a 10 kilométeres táv lefutása.

    

Az applikáció magas intenzitású HIIT edzéseket, jógát, futást és a sporttevékenység más formáit is kínálja. Letöltheted a PEAR verziót, melynek használata ingyenes, vagy a PEAR+ változatot, mely pedig a fizető tagjai számára ráadás exkluzív tartalmakat kínál. [8]

               

8 mobil applikáció és weboldal a fitness motiváció és a jobb teljesítmény érdekében

                                                                                   

VerzióAndroid, iOS

Alapváltozat: ingyenes

Prémium változat: 5,30 € havonta, 35 € évente a PEAR+-ért

     

Ti milyen fitness applikációkat használtok? Segítettek nektek a fitness céljaitok eléréséhez vezető úton? Írjátok meg kommentárban a tapasztalataitokat az applikációk használatával kapcsolatban. Ha tetszett nektek a cikkünk, támogassátok megosztással.         

            

Forrás:

[1] Web MapMyFitness -  https://www.mapmyfitness.com/

[2] Web MyFitnessPal - https://www.myfitnesspal.com/

[3] Web Endomondo -  https://www.endomondo.com/

[4] Web Runtastic -  https://www.runtastic.com/en/apps/runtastic

[5] Web FIT Radio - https://www.fitradio.com/

[6] Web Strava -  https://www.strava.com/mobile

[7] Web Johnson & johnson Official 7 Minute Workout - https://7minuteworkout.jnj.com/

[8] Web PEAR - https://pearsports.com/

[9] Jill Duffy - The best tiness Apps - https://www.pcmag.com/article2/0,2817,2485287,00.asp

[10] Chandra Steele - 11 Meditation Apps to help you relax, de-stress -

https://www.pcmag.com/feature/328207/11-meditation-apps-to-help-you-relax-de-stress/4

[11] John Corpuz - Best workout apps -  https://www.tomsguide.com/us/pictures-story/702-best-workout-apps.html#s8

[12] 18 Best health and fitness apps - https://www.active.com/fitness/articles/18-best-health-and-fitness-apps-of-2018/slide-4