9 dolog az egészséges életmód megkönnyítésére

9 dolog az egészséges életmód megkönnyítésére

Manapság számos olyan eszköz elérhető a piacon, mely segít elérni a fitness világában kitűzött céljaidat, valamint önmagad jobb verziójává válni. Ilyenek például az okosórák és karkötők, továbbá a különböző appok. Azonban a háttérben sokkal többről van szó. Mai cikkünkben arra szeretnénk rávilágítani, hogy a lehetőségek tárháza végtelen.

Hogyan fogyj, egyél egészségesen és sportolj rendszeresen? A cikkben megemlített okosórák, karkötők és egyéb eszközök hasznodra válhatnak az utad során.A technológia napjainkban megállíthatatlanul fejlődik és mindenki láthatja, hogy ebből több ipar is mekkorákat kaszál.

A fitness és egészséges életmód sem kivétel ez alól, és manapság már rengeteg megoldás létezik az életmódunk megkönnyítésére és fejlesztésére. Ide tartoznak a népszerű fitness appok, karkötők és órák, melyek a rendszeres testmozgásra és a céljaid elérésére ösztönöznek. Mai cikkünkben bepillantást nyerhettek azoknak a dolgoknak a listájába, melyek semmiképpen sem hiányozhatnak egy igazi fitness őrült életéből.

Az egészséges életmód megkönnyítésére szolgáló eszközök

Számos olyan eszköz létezik, mellyel az elégetett kalóriákat, a pulzust és tulajdonképpen az egész fejlődésünket figyelni tudjuk sportolás közben, legyen szó súlyzós edzésről, futásról, biciklizésről vagy bármi másról. Ráadásul, ezek a kütyük abban is a segítségünkre lehetnek, hogy megismerjünk pár alapvető iránymutatást, például a diéta terén. Ebben a kategóriában semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül a funkcionális öltözetet sem, mely általánosságban nedvesség- és izzadtságszívó, légáteresztő anyagból készül. Azonban részletesen ezekről a cikk további részében fogunk említést tenni.

Fitness appok

1. Fitness appok

A mobilos fitness appok kétségkívül hasznos társak napjainkban, hiszen az okostelefonok napi rendszerességű használatával könnyen elérhetők mindenki számára. Ezért az, hogy számos szuper tulajdonsága mellett, a telefonodhoz még egy virtuális edzőt is kapsz már csak hab a tortán.

A fitness appok persze számos módon praktikusnak bizonyulhatnak. Ha aktiváljuk a GPS-t, akkor képesek végig követni, hogy merre futunk, valamint mérik a kalóriákat. Egyes applikációkon belül fejlődésedre ösztönző motivációs lejátszási listákat és edzős videókat is találhatsz. Ezért, felhasználásuk alapján, a fitness appokat nem lehet csupán egy csoportba besorolni.

1.1 A diétát és a kalóriabevitelt figyelő fitness appok

Ebben a tekintetben a MyFitnessPal az egyik legismertebb app. Használatával arra is lehetőséget kapsz, hogy ha bepötyögöd az elfogyasztott étel adatait, megtudhatod, mennyi kalóriát vittél be, az adatbázisában megtalálható több millió ételnek és élelmiszernek köszönhetően. A különleges profillal rendelkező adatbázis fontos táplálkozási adatokat tartalmaz és egy beszélgetős fórum is helyet kapott benne, ahol a tagok számos tanáccsal és tippel láthatják el egymást. Áttekintheted a bevitt kalóriákat, beállíthatsz egy célértéket és pár adat bevitelével megtudhatod, hogy milyen és mennyi tápanyagra van szükséged. Az app többek közt segíthet kalóriadeficitben maradni, ha fogyni szeretnél, de arra is ösztökélhet, hogy többet egyél és izmosodj. A Yazio, a Lose it, a Fat Secret és a MyNetDiary szintén ideális lehet a kalóriák követésére. [1–5]

Amennyiben szeretnél odafigyelni a diétádra és a kalóriabeviteledre, mindenképp kerüld az alábbi cikkben megvitatott hibákat: A 10 leggyakoribb hiba a kalóriák appos számolásakor és vezetésekor.

1.2 Specifikus diétákhoz készült fitness appok

A témához kapcsolódóan a Cronometert is érdemes ismerni, melynek nagy előnye, hogy pontos adag mennyiségeket tartalmaz. Sőt, azt is figyelembe veszi, hogy a várandós nőknek gyakran több kalóriára van szükségük. Ezzel a programmal ráadásul bizonyos diéták pl. paleo, szénhidrát csökkentett és zsírszegény vegetáriánus, betartását is nyomok követheted. Természetesen a makrótápanyagra vonatkozó ajánlások mindegyik esetében változnak. Mindemellett, az időszakos böjtölés fókuszú appok, mint a Paleo, a MyMacros+ vagy a Simple is szót érdemelnek.

Ha érdekel a téma, vess egy pillantást Az időszakos böjtölés lenne a sikeres fogyás kulcsa? c. cikkünkre.

1.3 Fitness appok sportoláshoz

A Fiit szintén egy jól ismert applikáció az erőnöveléshez, a fizikum fejlesztéséhez és a fogyáshoz is, hiszen a céljaik alapján tömérdek videót nyújt használóinak. Nem elhanyagolható tényező, hogy az edzési javaslatok tapasztalt szakértőktől származnak, a gyakorlatok többsége pedig nem igényel semmiféle különleges segédeszközt. Ennek köszönhetően otthon is praktikus lehet. Emellett, a FitiFy, Freeletics és a Nike Training Club is hasznosnak bizonyulhat. Ha az otthoni gyakorlataid végzésekor kicsit nagyobb kihívásra vágysz, szerezz be néhányat a nálunk kapható eszközök közül. [9–⁠12]

Ha inkább az otthoni edzéseket preferálod, semmiképp se hagyd ki az alábbi cikket: Hogyan állíts össze megfelelő edzéstervet az otthoni edzésekhez?

1.4 A sportteljesítmény figyelő fitness appok

Specifikus igényű sportolóknak is léteznek applikációk. Az egyik legnépszerűbb a Strava, melyben a közösségi és az edzéssel kapcsolatos funkciók is helyet kaptak. Leginkább a futók és a biciklisek használják, de számos más sporttevékenységet is rögzíteni lehet vele. Ezen kívül, segítségével analizálhatod az eredményeidet és aktív GPS-el nyomon követheted, merre jártál. Továbbá, a barátaiddal teljesíthetitek az app számos kihívását. Egy ideje pedig már edzős képeket is meg lehet osztani a többi felhasználóval. A sportteljesítményedet egyébként a Runkeeperben és a Runasticben is figyelemmel kísérheted. [13–⁠15]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. Sportruházat

A mindennapos ruházatnak az a célja, hogy jól nézz ki benne, kényelmes legyen és melegen tartson. Vagyis semmiképp nem alkalmas sportolásra, pl. futás, biciklizés, HIIT és súlyemelés, mert átengedi az izzadtságot, melynek következtében feszengve, izzadtságtól csöpögve érsz majd az edzéseid végére. A minőségi sportruhákat azonban pontosan azzal a céllal készítették, hogy hatékonyan magába szívják a nedvességet, nyomást fejtsenek ki az izmaidra, ezáltal lehetővé tegyék, hogy a jobb eredmények érdekében még keményebben edz. Ezen felül, mondhatni, hogy használata megkönnyíti az életedet, ugyanis ezek a ruhák nem igényelnek extra törődést. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy a hosszantartása végett mindig a címkén feltüntetett instrukciók szerint tisztítsd őket. [16–⁠18]

Egy minőségi funkcionális ruházat a következő tulajdonságokkal rendelkezzen:

  • izzadtságelvezető, így az öltözeted az egész edzés alatt szárazon tart. Ha lehet, olyan szintetikus anyagból készült ruhákat válassz, melynek említésre méltó tulajdonságai közé tartozik az izzadtság és a nedvesség párolgással történő kivezetése. Ilyen többek között a poliészter, a nejlon és a poliamid.
  • légáteresztő, mely edzés közben is jól levegőzik. A pamut az egyik legjobb légáteresztő, de a hálós részek is gondoskodnak a megfelelő szellőzésről.
  • teljesítményserkentő, mert nyomás alatt tartja az izmokat és így fokozza a véráramlást. Ennek következtében a dolgozó izmok több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. Épp ezért a kompressziós öltözet pozitívumai közé tartozik, hogy enyhíti a fájdalmat, növeli a teljesítményt, regenerálja az ízületeket, az ínszalagokat és az ínakat. A kompressziós ruhák több fokozatban is elérhetők, a kezdőknek azonban a 15–30 mmHg közötti fok javasolt.
  • egy bizonyos tevékenységen alapuló specifikus paraméterek. Teljesítménysportolók esetében például jobb aerodinamikát említenénk meg, melyet szilárdabb kicselezések alatt lehet érzékelni. Mindemellett, olyan ruhák is elérhetők a piacon, melyek nem engedik át a hőt vagy épp ellenkezőleg, melegen tartanak. A nagyobb ellenállás, valamint a bőrig ázást akadályozó technológiák pedig csupán bónusznak számítanak a felsoroltak mellett.

Ilyen férfi és női sportcuccokat találhatsz például saját, STRIX kínálatukban, ahol a modern dizájn pár kecsegtető, funkcionális tulajdonsággal párosul. Az alábbi cikkeket mindenképpen olvasd el, ha a sportruházat az érdeklődési köreid közé tartozik:

Sportórák, fitness karkötők és mellkaspántok

3. Sportórák, fitness karkötők és mellkaspántok

Manapság a hordható eszközök (karkötő, óra) kategóriája szintén nagy népszerűségnek örvend. Számos olyan modell áll rendelkezésedre, melyek segíthetnek a napi rutin kialakításában és az edzések feljavításában. Mindegy, hogy futsz, biciklizel, a súlyzós edzésekért rajongsz vagy ülő munkád van, valami emlékeztessen arra minden órában, hogy felkelj, sétálj egyet és ne felejts el rendszeresen mozogni.

A mostanság kapható modernebb, fitness karkötők és sportórák az eddigieknél is hatékonyabban működnek. Rengeteg sportot nyomon követhetsz velük, még az úszást is és rendkívül precíz GPS szenzorral mérik az utat, amin haladsz. Természetesen EKG, alvásfigyelő és pulzusmérő is van rajtuk. A felsorolt funkciók sokat tesznek hozzá ahhoz, hogy önmagad jobb verziójává válj.

A többre vágyók számára mostanra már mellkaspántok is elérhetők, ezek nélkül a profi sportolók tényleg nem tudnak egyről a kettőre jutni. Ezek az eszközök nem csak hogy tovább bírják töltés nélkül, mint az okosórák, de a mellkaspántnak köszönhetően sokkal precízebben mérik a pulzust. Mindemellett, a sportteljesítményt is sokkal pontosabban vizsgálják. Számos extra tulajdonsággal ruházták fel őket, többek közt nyomon követik a vízfogyasztási szokásaidat, a légzésfrekvenciádat és több sávból is veszik a műholdjeleket. Kihívásokkal teli körülmények között is tökéletesen működnek.

4. Smart kellékek

A piac ezen felül a smart kellékek rendkívül színes skáláját kínálja, vagyis az egészséges életmódot eszközök kategóriájába rengeteg mindent sorolhatunk. Tökéletes példa erre a WiFi-vel működő, okos személymérleg.

Az említett eszköz méri a csont- és izomtömeget, a víz százalékos arányát a testben és a testzsírt, beleértve a zsigeri zsírt is. Napjainkban már okos ugrókötelet is vásárolhatunk, mely az ugrásokat és az időt számolja. A gyártók kreativitása azonban nem ismer határokat, de erre már te is rájöhettél a különböző fitness tükröket, izomstimuláló készülékeket és oximétereket látva. Az okos kulacsok és telefontokok is roppant elterjedtek azok körében, akik szeretnék, hogy valami emlékeztesse őket a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra.

5. Fitness naplók

A fitness naplók nagy valószínűséggel a leghasznosabb offline eszközök. Szinte minden sportoló és edző használ ilyet a teljesítmény számontartására. Nagyon fontos, hogy a célod felé vezető úton te is jegyzetelj mindent, a dátumokat, az aznapi munkádat és az érzéseidet is.

Erőnléti edzések során például a dátumot, a pontos gyakorlatokat, a sorozatok és ismétlések számát, valamint a terhelést érdemes feljegyezni. Ezeken kívül azt javasoljuk, hogy a céljaidtől függően a fitness naplód tartalmazzon pár infót a táplálkozásod értékeléséhez, valamint adatokat a teljesítményeddel és az edzésrutinoddal kapcsolatban. Minden esetben csak az igazat írd fel, hiszen fontos, hogy átlásd, miért vagy miért nem haladsz egyről a kettőre. Ezzel az eljárással eldöntheted, hogy követed-e a jelenlegi módszereidet, vagy változtatsz valamin. [20]

6. Dobozolás

A céljaink elérésének egyik alapköve a diéta. A napi teendőink miatt nem mindig van időnk arra, hogy lelkiismeretesen betartsuk, erre viszont jó megoldás lehet az ételek előre elkészítése, mondjuk pl. a dobozolás. Dobozolással több adag kaját készíthetsz el előre, amikkel aztán csak annyi a dolgod, hogy felmelegítsd őket. Ezzel a lépéssel irányítás alatt tarthatsz mindent, amit megeszel.

Előnye, hogy időt és pénzt spórolhatsz vele, hiszen az étteremben való étkezés nem mindig a legolcsóbb opció. Ráadásul, nem fogsz elcsábulni, megenni az első kezed ügyébe akadó dolgot a hűtőben és nem fogsz olyan helyzetbe kerülni, melyben improvizálnod kell. A meal prepnek hála rendszeresen fogsz enni, így elkerülheted a túlevést. Az sem mindegy, hogy a rendszeres étkezéssel nagyobb sikerrel fogyhatsz. [21]

Ha nem hagy nyugodni a dobozolás témája, ne hagyd ki 2000 kalóriás meal prep mintánkat.

Dobozolás

7. Diagnosztikák

Az egyik legklasszabb, egészséges életmódot támogató modern lehetőség az otthoni diagnosztika. Az otthoni tesztek könnyen elkészíthetők és pofon egyszerűen működnek. Azt már aztán te döntöd el, hogy saját magad értékeled ki az eredményt az otthonodban vagy elküldöd egy laborba mélyebb elemzés céljából. Az elkészült eredményt online is megtekintheted, majd utána eldöntheted, hogy milyen lépéseket tegyél az egészségedért.

Ráadásul, ha már itt tartunk, akár még otthoni DNS-tesztet is végezhetsz, mely kimutatja a javulásra szoruló területeket és további információkkal lát el a génjeiddel, az egészségeddel, a táplálkozásoddal és az életmódoddal kapcsolatban. Egyes tesztek még egy hozzád illő sporttevékenységet is javasolnak. Azt is gyorsan kiderítheted velük, hogy mekkora a tested D-vitamin és omega-3 zsírsav szintje, valamint, hogy vashiányos vagy gluténérzékeny vagy-e.

Ha érdekel a téma és többet szeretnél tudni, olvass bele Minden, amit az otthoni DNS-tesztekről tudni kell c. írásunkat.

8. Regenerációs eszközök

A regeneráció az edzés alapvető része. Segítségével visszanyerhetjük a testmozgás során lecsökkent fizikai és mentális energiát. Ha elhanyagoljuk, számos probléma jelentkezhet: fáradtság, kimerültség és gyenge teljesítmény. A masszázs eszközök remekül felgyorsítják a regenerációt, rövidítik a felépüléshez szükséges időt, így hamarabb visszatérhetsz az edzéshez, mint gondolnád. Megfelelő regenerálással továbbá növelheted a mozgástartományodat, a rugalmasságodat, csökkentheted az izomlázat és serkentheted a véráramlást. Saját házad otthonában szuper regenerációs eszközként szolgálhatnak a masszázshengerek, a labdák és a masszázspisztolyok. [22–⁠24]

Ha bővebben érdekel a regeneráció témája, ne hagyd ki Hogyan segítheted elő a regenerációt masszázspisztoly és egyéb eszközök alkalmazásával? c. írásunkat.

Regenerációt elősegítő masszázshenger

9. Alapvető eszközök az egyszerűbb otthoni edzésekhez

Az otthoni edzések mostanság egyre több ember számára népszerűek, hiszen ki sem kell mozdulniuk a lakásból, hogy jobb formába lendüljenek. A saját testsúlyos edzések például általában tökéletesen megfelelnek a kezdőknek. Az idő elteltével és az állapotod folyamatos fejlődésével, persze átgondolhatod, hogy befektess-e pár, nem túl drága sporteszközbe.

Az alapvető eszközök otthonra:

Ha fontolgatod, hogy befektetsz pár otthoni eszközbe az edzéseidhez és több infó érdekel a témában, olvasd el Nélkülözhetetlen eszközök az otthoni edzésekhez c. cikkünket.

Összegzés

Nagy kihívás egészségesen élni és a céljaid után menni, de hidd el, nem olyan nehéz, mint elsőre tűnhet. A cikkben igyekeztünk pár hasznos eszközt bemutatni. Mindegyiknek megvan a maga célja bizonyos feladatok megkönnyítésére. Időt spórolhatsz velük, szemmel tarthatod a sportteljesítményedet, analizálhatod az eredményeidet, sőt még magát az edzést is. Végül aztán az, hogy hogy állsz a fejlődésed felé vezető úthoz és a célodhoz, csak rajtad múlik. Másrészt, tarts észben, hogy a fent említett segédeszközökkel okosan kell bánni, vagyis vigyázz, ne a kijelzőn megjelenő értékek motiváljanak. A legfontosabb az, hogy észben tarts: a sport jót tesz neked és boldoggá tesz.

Források:

[1] My Fitness Pal – https://www.myfitnesspal.com/

[2] YAZIO – https://www.yazio.com/en

[3] Lose It – https://www.loseit.com/

[4] Fatsecret – https://www.fatsecret.com/

[5] MyNetDiary – https://www.mynetdiary.com/

[6] Cronometer – https://cronometer.com/

[7] Paleo – https://paleo.io/

[8] My Macros+ – https://getmymacros.com/

[9] Fiit – https://fiit.tv/

[10] Fitbody App – https://fitbodyapp.com/

[11] Freeletics – https://www.freeletics.com/en/

[12] Nike Training Club – https://www.nike.com/sk/ntc-app

[13] Strava Mobile – https://www.strava.com/mobile

[14] Runkeeper – https://runkeeper.com/cms/

[15] Adidas Runtastic – https://www.runtastic.com/

[16] HOW SPORTSWEAR CAN IMPROVE YOUR OVERALL PERFORMANCE AND RECOVERY – https://www.kymirasport.com/blogs/news/how-sportswear-can-improve-your-overall-performance-and-recovery

[17] How To Choose The Right Workout Clothes – https://wellnessed.com/choose-right-workout-clothes/

[18] Florian Azad Engel, Hans-Christer Holmberg & Billy Sperlich - Is There Evidence that Runners can Benefit from Wearing Compression Clothing? – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-016-0546-5

[19] Which Compression Level is Best for Your Body? – https://www.cepcompression.com/blogs/news/understanding-compression-levels-cep-compression

[20] Samantha Clayton - How to Keep a Fitness Journal: Track Your Workouts for Better Results – https://iamherbalifenutrition.com/fitness/workout-journal/

[21] Antonio Paoli, Grant Tinsley, Antonino Bianco, Tatiana Moro - The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting – https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/719

[22] Sage Rountree - What Happens When You Don’t Recover Properly? – https://www.triathlete.com/training/recovery/happens-dont-recover-properly/

[23] Jonathan Ross - Passive Vs. Active Recovery: Which is More Effective? – https://www.acefitness.org/resources/pros/expert-articles/5456/passive-vs-active-recovery-which-is-more-effective/

[24] HOW MASSAGE THERAPY BENEFITS WORKOUT RECOVERY – https://ridgeathletic.com/how-massage-therapy-benefits-workout-recovery/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük