Chlorella: Hogyan segít a szervezet méregtelenítésében és az egészség javításában?

Chlorella: Hogyan segít a szervezet méregtelenítésében és az egészség javításában?

A chlorella egy tápanyagokkal teli zöld alga, amelyet sokan talán úgy ismernek, mint a leggyakrabban a test tisztítására használt zöld port. Joggal került a népszerű táplálékkiegészítők közé, mivel a tudósok már régóta tudják, hogy rengeteg jótékony hatóanyagot tartalmaz. És azokkal természetesen számos egészségügyi előny jár. Vajon hogyan viszonyul ma a tudomány az egészségre gyakorolt hatásához, és hasznos a fogyasztása?

Ebben a cikkben a chlorella alábbi konkrét területekre gyakorolt hatásáról olvashatsz:

Mi is az a chlorella?

A chlorella egy édesvízi zöld alga, amelyet évek óta emlegetnek tápanyag-összetétele és egészségügyi előnyei miatt. A tápanyagok és bioaktív vegyületekmagas koncentrációjának köszönhetően szuperélelmiszerként tartják számon. A múlt században a tudósok még az éhséggel küzdő emberek számára is táplálékforrásként ígérték. Manapság ezt az algát elsősorban a szervezet tisztítására és méregtelenítésére szolgáló kiegészítőként emlegetik. Először Ázsiában, főként Japánban termelték és fogyasztották. Két fajtája van, amit táplálékkiegészítőkben használnak: Chlorella vulgaris és Chlorella pyrenoidosa. Mindkettő hasonló tulajdonságokkal és tápanyagtartalommal rendelkezik. [2]

A chlorella az úgynevezett zöld szuperélelmiszerek csoportjába tartozik, ahol vele együtt megtalálható például a spirulina tengeri alga, a zöld árpa vagy a spenót is.

Mi is az a chlorella?

Milyen egészségügyi előnyei és hatásai vannak a chlorellának?

1. Segít a szervezet méregtelenítésében

A chlorella talán a leggyakrabban használt kiegészítő a szervezet tisztítására és méregtelenítésére. A tanulmányok azt is mutatják, hogy érdekes szerepet tölt be ebben a folyamatban. Képes például megkötni a nehézfémeket (pl. higany) és más toxinokat, és így segít eltávolítani azokat a szervezetből.

Tudományos vizsgálatok szerint ugyanígy segít a szervezetnek megszabadulni a hírhedt dioxintól is. Ezek a környezetet közismerten szennyező ipari tevékenységek során keletkező anyagok. Gyorsan fel is szívódnak a szervezetben, és könnyen lerakódnak a májban, ami megnehezíti a kiürítésüket a szervezetből. Ez jelentősen növeli nemcsak a májproblémák, hanem például a rák és más betegségek kockázatát is. A chlorella tehát hasznos kiegészítő lehet, amely segíthet eltávolítani őket a szervezetből.

Ez a zöld alga ugyan nem támogatja a májat vagy a vesét a napi 24 órában zajló alapvető méregtelenítési folyamatokban, de a szervezet tisztításában még így is hasznos lehet. Az egészséges emberi test egyik részleteként passzol a képbe. A chlorella segíthet megszabadulni a környezetből a szervezetbe kerülő méreganyagok egy részétől. Az iparban és szennyezett környezetben dolgozók számára is hasznos lehet. [12]

Ha kíváncsi vagy, hogyan működik az emberi test méregtelenítése, ne hagyd ki a Hogyan érdemes megtisztítani és méregteleníteni a szervezetünket? című cikkünket.

Mivel szedhetjük együtt a chlorella-t, hogy a legjobb hatást érjük el?

  • A spirulina és a zöld árpa a chlorellához hasonlóan hatnak, azaz szintén segítenek eltávolítani a szervezetből a különböző káros anyagokat.
  • A máriatövis egy olyan növényi kivonat, amely a tudósok szerint pozitív hatással van a májra és a májfunkciókra. [11]
  • A komplex kiegészítők több hatóanyagot kombinálnak, hogy segítsenek gondoskodni a máj egészségéről, és így támogassák a szervezet természetes méregtelenítését.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. Csökkenti a koleszterinszintet

A chlorella nemcsak a nehézfémeket és egyéb toxinokat, hanem más anyagokat is képes megkötni. Így képes például a zsírok és az epesavak megkötésére, ami segít csökkenteni a koleszterin és a zsírok (triacilglicerin) szintjét a vérben. Már a vékonybélben jelen van, és képes a zsírokat az ételekből megkötni, így csökkenti azok felszívódását. Ezt követően pedig a vastagbélben megköti az epesavakat. Ezek koleszterinből állnak, ezért kiválasztásuk arra kényszeríti a szervezetet, hogy a koleszterinraktáraiból új epesavakat képezzen. Ezzel a folyamattal csökken a vér koleszterinszintje.

Így a kutatások azt sugallják, hogy a chlorella hasznos lehet a hiperkoleszterinémia (emelkedett koleszterinszint) megelőzésében. Ugyanakkor a magas koleszterinszint kezelésében is hasznos lehet. [2,7]

Mivel szedhetjük együtt a chlorella-t, hogy a legjobb hatást érjük el?

  • A rostok, mint például a glükomannán vagy a psyllium, szintén képesek megkötni a zsírokat és az epesavakat, így segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.
  • A kitozán egy oldható rost, amely a belekben gélszerű állagot vesz fel, és így segít lassítani a zsír felszívódását. [16]
  • Az omega-3 zsírsavak pedig jótékonyan hatnak a szív és az érrendszer egészségére.
A chlorella hatása a koleszterinre

3. Antioxidáns hatású

A chlorella számos az antioxidánsokközé tartozó anyagot tartalmaz. Ilyenek például a vitaminok, karotinoidok és a zöld pigment, vagy a klorofill. Ezeknek az anyagoknak köszönhetőek a chlorella antioxidáns tulajdonságai, és így segítenek az oxidatív stressz által okozott szabadgyökök elleni küzdelemben is.[2]

A chlorella antioxidáns hatása segíthet megvédeni az általános egészséget az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségektől. Ilyenek a rák vagy az anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség. Japán kutatók rámutattak a chlorella-fogyasztás pozitív hatására az Alzheimer-kórban is. A korai öregedés megelőzésében is hasznos lehet, mert az öregedés elleni életmód és kezelések részét képezheti. [2,9]

Mivel szedhetjük együtt a chlorella-t, hogy a legjobb hatást érjük el?

  • Antioxidáns vitaminokkal, mint például az E-vitamin vagy a C-vitamin, amely szintén hasznos az immunitás vagy a kollagéntermelés szempontjából. [16]
  • Szelénnel együtt hozzájárul a normál spermatermeléshez. [16]
  • Cinkkel pedig a köröm és a haj egészségéhez járul hozzá. A férfiak a normál tesztoszteronszintre gyakorolt hatását is fogják értékelni. [16]
  • Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezőbioaktív anyagokkal, mint például a kvercetin vagy a resveratrol.
  • Több antioxidáns kombinációját kínáló komplex kiegészítőkkel.

4. Segít a vérnyomáscsökkentésben

Léteznek tanulmányok a chlorella vérnyomásszintre gyakorolt hatásáról is. Ez a zöld alga elsősorban a benne lévő anyagok együttes hatása miatt segít csökkenteni a vérnyomást.

  • Az arginin fokozza a nitrogén-oxid (NO) termelődést, amely az erek tágulását (vazodilatáció) okozza. Ez pedig alacsonyabb vérnyomást eredményez.
  • Az omega-3 zsírsavak és más gyulladáscsökkentő hatású anyagok pozitívan hatnak a szív- és érrendszeri egészségre és az erekre.
  • A kálium egy fontos ásványi anyag, amely segít szabályozni a vérnyomást.
  • A koleszterinszintre gyakorolt hatás pedig automatikusan összefügg a vérnyomással. A koleszterin (és más vérkomponensek) felhalmozódása az erek falában tulajdonképpen érelmeszesedéshez (az erek megkeményedéséhez) és az erek szűküléséhez vezethet, ami emelkedett vérnyomást okoz. [2]

Mivel szedhetjük együtt a chlorella-t, hogy a legjobb hatást érjük el?

A klorella keverhető olyan anyagokkal, amelyek kedvezően hatnak az általános szív- és érrendszeri egészségre, mint például a már említett omega-3 zsírsavak. Az optimális vérnyomásszinthez azonban nagyon fontos az ezekre a területekre összpontosító egészséges életmód.

A chlorella hatása a vérnyomásra

5. Immunszabályozó hatás

A Chlorella számos mechanizmuson keresztül pozitív hatással van az immunrendszerre is.

  • Kimutatták, hogy hatással van a citokintermelésre, amelyek a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat befolyásoló anyagok.
  • Így segíthet enyhíteni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.
  • Úgy tűnik, hogy növeli egyes immunsejtek aktivitását.
  • A bél mikrobiom optimális összetételére is hatással van. Ma már közismert, hogy a bélben élő mikroorganizmusok megfelelő összetétele fontos az immunrendszer működéséhez. [2,6,8]

Az egészséges és jól működő immunrendszerhez sokkal többre van szükség, mint a táplálékkiegészítők szedése. A chlorella azonban tulajdonságainak köszönhetően érdekes pótlék lehet az immunrendszer ápolásában. Így kiegészítheti a megfelelő étrendet, a testmozgást, a minőségi alvást és más fontos tényezőket.

Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod még erősíteni az immunitásodat, olvasd el cikkünket 15 tipp az immunrendszer erősítésére és az egészség védelmére.

Mivel szedhetjük együtt a chlorella-t, hogy a legjobb hatást érjük el?

Fedezd fel bestsellereinket:

Milyen előnyei vannak a még a chlorellának?

A chlorellát vizsgáló tudományos munkák más ígéretes egészségügyi hatásokat is felfednek.

  • Egyértelműen segít csökkenteni a vércukorszintet[2]
  • Úgy tűnik, hogy az emésztés szempontjából is hasznos. [2]
  • Segíthet az aerobik edzésben is. Ezek olyan állóképességi gyakoratok, mint például a futás, a kerékpározás vagy az úszás. A tudósok ezt a hatást a glikogénraktárak megmentésével magyarázzák, ugyanakkor befolyásolják az NO termelését, amely tágítja az ereket. Ez lehetővé teszi, hogy átjárja az izmokat és a szervezet jobban teljesítsen. [7]
  • A tanulmányok a hepatocitákra (májsejtekre) és a máj egészségére gyakorolt pozitív hatásokról is írnak. [2]
  • A tudományos kutatások szerint növeli a bőr kollagéntermelését is. [2,5]
A chlorella egészségügyi előnyei

Mit tartalmaz a chlorella?

A chlorella egészen kivételes a változatos makro- és mikrotápanyagok, valamint egyéb bioaktív anyagok tartalma miatt. Fehérjében gazdag, de rostokkal és egészséges zsírokkal is büszkélkedhet. Gyakorlatilag az összes vitamint tartalmazza.

Fehérje

A fehérje teszi ki a legnagyobb részét ennek a zöld algának. Átlagosan akár 60 g/100 g-ot is tartalmaz, ugyanakkor széles spektrumú esszenciális aminosavakat is. Ezeket az aminosavakat táplálékkal kell bevinni, mivel a szervezet nem képes saját maga előállítani őket. Természetesen nagyon fontos, hogy az elfogyasztott táplálékban megfelelő arányban legyenek jelen ezek az aminosavak, mert csak így tudja a szervezet hatékonyan felhasználni őket a fehérjék előállításához. A chlorella aminosavspektruma közel áll ehhez a megfelelő arányhoz. Még a szójánál is jobb, amelyet a legjobb minőségű növényi fehérjeforrásnak tartanak. [2,3]

Zsír

A chlorella viszonylag alacsony zsírtartalmú. Körülbelül csak 10 g zsírt tartalmaz/100 g. Ennek nagyjából 70%-át az egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) teszik ki. A legnagyobb arányban az alfa-linolénsav (ALA) és a linolénsav található benne. Bár az algák jellemzően EPA-ban (eikozapentaénsav) és DHA-ban (dokozahexaénsav) is gazdagok, a spirulinával ellentétben viszont a chlorella nem tartalmazza ezeket a zsírsavakat. [2,3]

Szénhidrát

A szénhidrátok a chlorella összetételének meglehetősen kis részét teszik ki. Kb. 15 g/100 g, és tartalmának akár 65 %-a emészthetetlen rost. [2,3]

A chlorella átlagos makrotápanyag-tartalma

Tápanyagtartalom

100 g
Fehérje60 g
Zsír10 g
Szénhidrát15 g
Rost9 g
[2,3]

Vitaminok

Ez a zöld édesvízi alga a sokféle vitamin miatt kivételes. Olyan B-vitaminokat tartalmaz, mint a tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), niacin (B3-vitamin) vagy a piridoxin (B6-vitamin). Biotinban, C-vitaminban, tokoferolban (E-vitamin) vagy K-vitaminban is gazdag.[2]

Folsavtartalmáról különösen híres, amely fontos például a normális vérképzéshez és a szövetek fejlődéséhez. Mennyisége akár 2,5 mg/100 g. Az általánosan ajánlott 6 g-os adagban ez nagyjából 150 μg, ami egy felnőtt napi adagjának körülbelül a fele. Emiatt kiváló folsavforrás, mivel ez a vitamin nem gyakran van jelen ilyen koncentrált mennyiségben az élelmiszerekben. [2,15]

A chlorella jelentős arányban tartalmazhat B12-vitamint is. Ez például az ideg- vagy az immunrendszer normális működéséhez szükséges. Ez azonban egy 0-500 μg között változó mennyiség. Ezért mindig tanácsos elolvasni a szedett táplálékkiegészítők címkéjét. Amikor a chlorella tartalmazza ezt a vitamint, akkor könnyen fedezheted vele a napi ajánlott 4 μg-os adagot. Ezáltal a vegánok számára is nagyszerű B12-vitaminforrás, mivel csak állati eredetű élelmiszerekben található meg. [2,13]

Érdekesség, hogy ez a zöld alga D-vitamint is tartalmaz, amely egyébként főként állati eredetű élelmiszerekben található. Míg az állati források D3-vitamint (kolekalciferol), addig az algák és gombák D2-vitamint (ergokalciferol) tartalmaznak. Mindkét forma fontos például a csontok ásványi anyagokkal történő megfelelő ellátásához.

Ásványi anyagok

A vitaminokhoz hasonlóan a chlorellában ásványi anyagok. is találhatók bőségesen. Különösen magas vas- és káliumtartalommal büszkélkedhet. Ugyanakkor kalciumban, foszforban, rézben és magnéziumban is gazdag.

Jelentős mennyiségű szelént is tartalmaz. Ez egy olyan anyag, amely a szervezet antioxidánsok elleni védekezésének fontos része. Az élelmiszerekben viszonylag kevés van ebből az anyagból, de a chlorella akár 300 μg szelént is tartalmazhat 100 g-ban. Egy 6 g-os adag chlorella tehát nagyjából 18 μg-ot tartalmazhat, ami a napi ajánlott szelénadag közel egyharmada. [2,15]

Egyéb bioaktív anyagok

A chlorella számtalan hatóanyag keveréke, amelyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A tudósok ma még mindig nem ismerik a chlorellában rejlő összes jótékony anyagot. Ezek közül azonban némelyikről több info van már, másokról kevesebb.

  • A béta-karotin vagy lutein hatékony antioxidánsok. [10]
  • A béta-glükán hasznos az immunrendszer és az emésztőrendszer számára. [10]
  • A klorofill zöld pigment adja a klorella színét, ugyanakkor antioxidáns tulajdonságokkal is büszkélkedhet. [1]

Hogyan kell szedni a chlorellát?

Nincs pontos adagolási előírás, de általában napi 6-10 g chlorella bevitele ajánlott. Szedheted por, tabletta vagy kivonat formájában. [18]

Ha a tablettát választod, csak öblítsd le vízzel vagy más kedvenc italoddal. Ha a por mellett döntesz, keverd össze vízben, de nyugodtan adhatod ételekhez vagy italokhoz is. Használható például zöldséges vagy gyümölcsös smoothie-hoz, de készíthetünk vele süteményeketmuffint vagy palacsintát.

A chlorella ajánlott adagja bármely napszakban bevehető. Persze jobb, ha nem szedjük böjt idején, hogy az érzékenyebb gyomrúaknak ne legyenek felesleges emésztési problémái.

Hogyan kell szedni a chlorellát?

Vannak káros hatásai a chlorellának?

A chlorellának nincsenek jelentős mellékhatásai. Az érzékenyebbeknél azonban emésztési problémák, például hányinger, hányás, görcsök vagy puffadás jelentkezhetnek. Ezek a kellemetlen tünetek még az ajánlott adagolás mellett is megfigyelhetők, de nem gyakoriak. [14]

Kinek nem ajánlott a chlorella?

A chlorella általában egy biztonságos táplálékkiegészítő, de még mindig vannak olyan emberek, akiknek különböző okokból kerülniük kell.

  • Azokank, akik vérhígítót, például warfarint szednek. [17]
  • Az allergiásoknak is óvatosnak kell lenniük, mivel vannak akik épp a tengeri moszatra allergiásak. [4]
  • Terhes és szoptató nőknek konzultálniuk kell orvosukkal, hogy megbizonyosodjanak róla.

Mire érdemes emlékezni?

A chlorella egy népszerű, fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb bioaktív anyagokkal teli táplálékkiegészítő. Ezek miatt jár olya sok egészségügyi előnnyel. Bár a tudósoknak még tanulmányozniuk kell a chlorellát, hogy minden tulajdonságát megismerjék, ma már tudjuk, hogy hasznos például az immunrendszer vagy a koleszterinszint szempontjából. Ha minőségi étrenddel és általános egészséges életmóddal kombináljuk, akkor nagyszerű kiegészítő lehet az egészségünk megőrzéséhez.

Érdekesnek találtad a mai cikkünket? Nyugodtan oszd meg ismerőseiddel és a családoddal.

Források:

[1] AMPOFO, J. - ABBEY, Lord Microalgae: Bioactive Composition, Health Benefits, Safety and Prospects as Potential High-Value Ingredients for the Functional Food Industry. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222421/

[2] BITO, T. et al. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

[3] CANELLI, G. et al. Biochemical and Nutritional Evaluation of Chlorella and Auxenochlorella Biomasses Relevant for Food Application. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.565996

[4] JAMES, C. et al. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2

[5] JANUSZEWSKI, J. et al. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38256329/

[6]6 JIN, J.B. et al. Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate-producing bacteria in in vitro human gut fermentation. In Journal of the Science of Food and Agriculture . 2020. Vol. 100, no. 7, s. 2938–2945. .

[7] KIM, S. et al. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10321

[8] KWAK, J.H. et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

[9] MIYAZAWA, T. et al. Ingestion of Chlorella reduced the oxidation of erythrocyte membrane lipids in senior Japanese subjects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200934/

[10] MORAIS, M.G. DE et al. Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/

[11] NAULT, D. Milk Thistle Research Analysis. – https://examine.com/supplements/milk-thistle/

[12] PANAHI, Y. et al. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229915001016

[13] WATANABE, F. et al. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. In Nutrients . – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/

[14] A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. – https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2018&vol=7&issue=7&ArticleId=2319

[15] Dietary Reference Values | DRV Finder. – https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm

[16] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[17] Chlorella - PubMed. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882

[18] Research Breakdown on Chlorella - Examine. – https://examine.com/supplements/chlorella/research/#yQZy12O-sources-and-composition

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük