15 ok, mely gátolja a fogyást

15 ok, mely gátolja a fogyást

A fogyás és az alakformálás mindegyikünk számára ismerős fogalom. Most rajtad a sor, meghoztad a döntést. Kitűzted célul, hogy fogysz pár kilót és nem csak a megjelenéseden, hanem a hangulatodon is változtatsz. Az elején tele vagy izgalommal, melyet képek formájában osztasz meg a közösségi médián anélkül, hogy már bármilyen eredményt is elértél volna. Belevágtál, elolvastál pár edzős cikket, lemondtál a mekis vacsorákról és az első héten a lehető legkeményebben dolgoztál.

Aztán 7 nap után mérlegre állsz és rájössz, hogy nem erre a számra számítottál. Talán az első hónapban még jobban teljesítettél és leadtál egy kicsit, de aztán az egész folyamat stagnálni kezdett. Az a helyzet, hogy a kulcs a rendszeres testmozgás és a kalóriadeficit. Akkor fogyunk, ha kevesebb energiát viszünk be és többet edzünk. Azonban számos egyéb tényező is akadályozhatja az erőfeszítéseinket. Szóval, ha úgy érzed nem megfelelő ütemben haladsz az álomsúlyod felé, tarts velem és derítsük ki, mi az oka. Mindemellett, az egyéni problémákra is kitérünk majd. Hiszen a legfontosabb, hogy soha ne adjuk fel!

A siker a kalóriadeficitben rejlik

A túléléshez szükséges energiát az ételekben lévő kalóriával juttatjuk be a szervezetbe. Ahogy megeszel valamit, a tested emészteni kezdi, hogy azonnali felhasználásra energiát termeljen vagy elraktározza későbbre. Attól függ, éppen mire van szükséged. Ha szeretnéd tartani a súlyod, bizonyos mennyiségű kalóriára van szükséged. Ha viszont fogyni szeretnél, kalóriadeficitben kell, hogy légy.

Vagyis kevesebb kalóriát kell bevinned annál, mint amire a jelenlegi súlyod megtartásához szükséged van. Ilyenkor a tested az elraktározott kalóriákból kezd el energiát égetni és ekkor fogysz. Emberre válogatja, hogy kinek mekkora energiabevitelre van szüksége a kalóriadeficithez. Ez egy specifikus érték, mely több tényezőtől is függ. [1]

A számodra megfelelő kalóriadeficit kiszámolásához használd Online energiabevitel és makrotápanyag számológépünket. Tudj meg többet a kalóriadeficitről Kalóriadeficit: hogyan fogyj, hogy az életkedved ne fogyjon el c. cikkünkből.

A siker a kalóriadeficitben rejlik

15 ok, mely gátolja a fogyást

Számos tényező befolyásolhatja a fogyókúrádat. Mi most bemutatjuk, hogy mi az a 15 lehetséges ok, mely visszatart a kívánt célok elérésétől és tippeket is adunk, hogy mit tegyél ellenük.

1. Az elfuserált étrendedet több edzéssel próbálod kompenzálni

Azt már döntötted, hogy fogysz pár kilót, az első lépés pedig, hogy elkezdj kondizni. A teremben vért izzadsz és edzés után az Instagram szelfi sem marad el. Aztán hazamész és mindent megeszel, amit találsz. Egy-két sör a haverokkal szinte kötelező, utána meg jöhet egy kis gyorskaja. Kis különbségekkel, de egész héten ugyanezt csinálod, majd hamarosan rájössz, hogy semmi sem változott.

A fent említett kalóriadeficit azt jelenti, hogy amikor fogysz a tested több kalóriát éget el, mint amennyit beviszel. Sajnos az edzés önmagában nem elég, ha nem figyelsz oda az étkezésre. Általában a legkönnyebben kalóriadeficittel és rendszeres testmozgással lehet fogyni. Számos tanulmány is igazolja a tényt, miszerint jelentős fogyást az étrend kellő megváltoztatása nélkül szinte lehetetlen elérni. Ez a probléma leginkább abban nyilvánul meg, hogy pl. egy óra biciklizés után eszedbe jut, hogy mennyi kalóriát égettél el és úgy hiszed, hogy akkor most már mindent ehetsz.

15 ok, mely gátolja a fogyást

Azonban ez nem teljesen igaz. Nézzünk meg egy konkrét példát. Egy 65 kg-os nő 17 km/h sebességgel óránként 442 kalóriát éget, míg egy 80 kg-os férfi 554-et. Ez az érték egy 100 g-os tábla csokival egyenértékű. Ha az emberünk egy óra biciklizés után benyomja ezt a tábla csokit, este megiszik egy sört (kb. 236 kcal) és még egy kis sós chipset is elropogtat (kb. 500 kcal), akkor az edzés miatt nem, hogy csökken, hanem gyarapodik a súlya. Az eredmény pedig fogyás helyett súlynövekedés. [7–⁠8]

Mit tehetsz?

Nincs értelme siettetni a dolgokat. Ha már eldöntötted, hogy a csinosabb külső érdekében jó útra lépsz, próbálj meg az elejétől helyesen csinálni mindent. Először is a célod legyen valószerű, mérhető és időhöz kötött, pl. -2 kg 2 hónap alatt. Ha jó, otthonról is végezhető edzéstervet követsz és eleget alszol, már csak az étkezésre kell odafigyelned.

A kalóriák kézben tartásának leghatékonyabb módja a kalóriaszámlálás. Egy dietetikus ebben segítségedre lehet, de ha elég időt szánsz rá, magadtól is menni fog. Segítségképp olvasd el Egyszerű útmutató, hogyan számold a kalóriákat és érd el a céljaid c. cikkünket. Ne felejtsd el, hogy a legkönnyebben edzéssel és csökkentett kalóriabevitellel lehet fogyni. [9]

2. Félreértelmezed a fejlődési folyamatot

A fogyás iránti lelkesedésedet mindenki láthatja. A gyorskaját egészséges ételekre cserélted és minden nap a teremben vagy. A mérlegen lévő szám azonban napok után sem változik, emiatt pedig egy kicsit csalódott vagy. Ne próbálj okokat keresni, csak fogadd el, hogy ez egy elég gyakori eset.

A testtömeg hajlamos akár több kilogrammal is ingadozni. Mindezt számos tényező, többek közt az étrend, a kor, az alvás és a hidratálás befolyásolja. A hormonok is nagy szerepet játszanak abban, hogy a szervezet mekkora mértékben köti meg a vizet, főleg a nőknél. Továbbá, leggyakrabban, amikor valaki elkezd sportolni, a zsír izommá alakul át. [2–⁠4]

Ha többet szeretnél tudni az alábbi problémáról, vess egy pillantást Miért mutat a mérleg magasabb számot és az miért nem zsírt jelent c. cikkünkre.

Az alábecsült haladási folyamat is meggátolhatja a fogyást

Mit tehetsz?

Mindig ugyanakkor, ugyanolyan körülmények között mérd meg magad, lehetőleg reggel, WC után. Azonban próbáld meg másképp is nyomon követni a haladást. Tény, hogy a mérleg nem mutat ki mindent és a folyamatos haladás megfigyeléséhez több eszköz szükséges. A mérőszalag pl. remek választás erre a célra. Csak tekerd körbe a mellkasod, a derekadat, a csípődet, a karjaidat és a combjaidat, hogy lásd mekkora a kerületük. Jegyezd fel az eredményeidet egy papírra és hasonlítsd össze a későbbiekben.

Ha konkrét helyeken méred magad, jobban átlátod, hogy honnan fogysz. Minden ember máshogy, más helyekről fogy. Ez az egyik oka annak is, hogy pont arról a helyről fogysz lassabban, ahonnan a legjobban szeretnél. Az is segíthet, ha csinálsz egy képet a testedről sötét háttérrel, de a változást az eddig szűk, most viszont egyre bővebb ruháidon is érezheted. [5–⁠6]

3. Túl sok kalóriát viszel be

Biztos vagyok benne, hogy neked is van olyan kedvenc ételed vagy nasid, amiről semmi pénzért nem mondanál le. A gond az, hogy ezek nem szerepelhetnek az étrendedben. Bár egy kicsit visszavettél a kalóriákból, az imádott rántott hús még mindig ott van az asztalon. Nos, egy ebéd csak nem árt, ugye? De mi van akkor, ha meghívnak egy buliba, ahol eszel még egy szelet tortát és egy kis salátát is? Állandóan majszolsz valamit és tessék, az egész hetes törekvéseid a semmibe vesznek.

Persze, a buli nem buli ital nélkül, vagyis megint jön a kifogás, hogy te igen is keményen dolgozol és az ilyen apróságok nem számítanak. Tévedés! Talán úgy gondolod, rád ez nem vonatkozik, de kutatók bebizonyították, hogy az emberek hajlamosak túlzottan alábecsülni a kalóriabevitelüket. Ez pedig nem csak az ünnepségekre és a bulikra igaz, de az egyszerű hétköznapokra is, amikor azt hisszük kevesebbet ettünk, mint valójában. Tehát ezért ez az egyik leggyakoribb oka annak, amiért nem úgy csökken a súlyod, ahogy azt elképzelted. [10–⁠12]

Mit tehetsz?

Próbálj odafigyelni a kalóriabevitelre. Tartsd számon mit eszel, hogy elkerüld a kilengéseket. Már akár a legkisebb változások is csökkenthetik a bevitt kalóriák értékét pl. a magasabb zsírtartalmú ételeket próbáld meg egészségesebb verzióra cserélni. Kipróbálhatod mondjuk az alacsony kalória tartalmú tésztákat, kalóriamentes szószokat, fehérjeszeleteket vagy fehérjés chipseket. Mindemellett, igyál kevesebb alkoholt és használj teflon serpenyőt a főzéshez, hogy hozzáadott olaj nélkül tudd elkészíteni az ételeket. [13]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

4. Rosszul számolod a kalóriákat

Tulajdonképpen ez az eset nagyon hasonló az előző pontban említetthez. A különbség az, hogy most jobban odafigyelsz a kalóriabevitelre és még számolod is a kalóriákat. Még ha ismered is a technikát, nem igazán figyelsz oda a számoláskor. Néha elfelejtesz valamit, kihagysz ezt-azt, nem viszed be az italokat és a többi. Itt kezdődnek a problémák.

A félreszámolt kalóriákkal ott van a gond, amikor később jegyzed fel őket, mert elfelejtettél valamit. Az is meglehet, hogy alábecsülöd az adag méretét és kisebb értéket viszel fel, mint amennyit valójában megettél. A kalóriamérés a legpontosabb számokat igényli, melyeket nem fogsz megkapni konyhai mérleg használata nélkül. Az összeget ugyanis sosem lehet pontosan megbecsülni.

Mit tehetsz?

A kalóriaszámolás pontosságot igényel. Próbálj előre feljegyezni mindent, amit fogyasztasz vagy azonnal étkezés után, így nem fogsz semmiről megfeledkezni. A kalóriát nem tudod csak úgy becsülni, bár ahogy egyre jobban ismerni fogod az étrended, annál ügyesebb leszel benne. Bizonyosodj meg benne, hogy mindent jól számoltál és kövesd a tervet. [40]

Az egyes fitness appok is segíthetnek, ugyanis sokkal könnyebbé teszik a kalóriák figyelését. Használj konyhai mérleget és mérd le az adagokat. Az ételeket nyersen mérd le, az energiatartalmukat így kapod meg a legpontosabban. Ne felejtsd el, hogy kalóriadeficitnél nincsenek csaló napok. Ha mégis félrecsúszik egy nap, ne felejts el jegyzetelni. Ne hagyd figyelmen kívül az italokat és vigyázz a nyers és a főtt ételek közötti értékkülönbségekre.

5. Túl kevés fehérjét fogyasztasz

Biztosan tudod, hogy ha izmosodni akarsz, a legfontosabb, hogy több fehérjét fogyassz. Azt mondod, a fogyás a célod, ezért nem látod hasznát a fehérje bevitelnek. Túl lassan megy a súlycsökkenés és kínoz az éhség diéta közben. Az egyik oka ennek valószínűleg az lehet, hogy az említett fehérje talán mégsem olyan haszontalan főleg, ha diétázol.

A fehérjék létfontosságúak a sejtek növekedéséhez és regenerálódásához. Mindemellett, hozzájárulnak az izomtömeg megtartásához, mely különösen hasznos, ha valaki diétázik. Ráadásul, a három makrotápanyag közül a fehérje a legtelítettebb, ennek köszönhetően segít a kellemetlen éhség elűzésében. Az alábbi tényt egy 12 hetes tanulmányban is vizsgálták, melynek eredményeképp kimutatták, hogy azok, akiknek napi szinten a teljes kalóriabevitelük 30%-át fehérje tette ki, naponta 441 kalóriával kevesebbet fogyasztottak és 5 kg-ot fogytak. Továbbá, a fehérje helyettesítheti a szintén extra kalóriákhoz vezető ‘liszt- és cukormentes’ süteményeket is. Ezek magas termikus hatással rendelkeznek, mely a megemésztésükhöz szükséges energiát jelenti. [18–⁠19]

Fogyáskor elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel

Ez azt jelenti, hogy a fehérje emésztésekor, a test a többi tápanyag kalóriájának nagy részét is elégeti. Csak összehasonlításképp, a szénhidrátok termikus hatása típusuktól függően 5-10%, a zsíroké 0-3%, a fehérjéé pedig akár 20-30% is lehet. A termikus hatásnak köszönhető az, hogy kicsivel több kalóriát égetünk el és ezáltal könnyebben megy a fogyás is. [14–⁠17]

Ha többet szeretnél megtudni a termikus hatásról és az anyagcsere folyamatokról, kukkants bele Lelassult vagy tönkrement az anyagcserém? 5 tipp, hogy hogyan gyorsítsd fel. c. cikkünkbe.

Mit tehetsz?

Általában azt javasolják, hogy testtömeg-kilogrammonként 0,8 g fehérjét fogyasszunk. Mindazonáltal, ez a minimális érték csak ülő életmódot folytatókra vonatkozik. Ha valaki aktívabb életet él, az érték akár 1,2-2,2 g is lehet, ugyanis az ő fizikai aktivitásuk nagyobb mennyiségű fehérje bevitelét igényli. Ez a specifikus érték számos tényezőtől függ, többek közt a fizikai aktivitástól, az életmódtól, a kortól stb. [38–⁠39]

Ha zavar, hogy nem vagy eléggé jártas a témában, olvasd el 5 figyelmeztető jel, mely jelzi, hogy fehérjehiányod van c. cikkünket.

Ideális esetben minden étkezésnél legyen a tányérodon fehérje. Az étrendedet fókuszáld jobban a hús, tojás, növényi alapú alternatívák (vegánoknak), a hal, a hüvelyesek vagy a tejtermékek fogyasztására, ezek a legjobb fehérjeforrások. Az étrend-kiegészítők használata is hatásos lehet, hiszen minőségi tejsavó, növényi vagy több összetevőjű fehérjével segítheted a fehérjebevitelt. [19]

6. Túl keveset edzel

Odafigyelsz a kalóriákra és megpróbálsz rendszeresen edzeni. A probléma az, hogy az időd nagy részét öltözködéssel és a tükör előtti szelfizgetéssel töltöd. Aztán még egy kis cseverészés és amikor odakerülsz, hogy elkezdd, már nincs kedved hozzá. Csinálsz pár kört, hogy az egész ne tűnjön időpazarlásnak, majd frissen hazamész. Egyértelmű hát, hogy ilyen edzések mellett nem tudsz fogyni.

A Medicine & Science in Sports & Exercise folyóirat egyik tanulmánya szerint ahhoz, hogy valaki hatékonyan veszítsen súlyt, hetente 225-420 perces mérsékelten intenzív testmozgás szükséges. A javaslat felső határa pontosan napi egy órás testmozgásnak felel meg. Mindazonáltal, a rendszeresség is elengedhetetlen. [20]

Mit tehetsz?

Két féle edzés típus létezik, az aerob és az anaerob. Az első állóképességi edzés, mely során a nagy izomcsoportok, pl. a karok és a lábak dolgoznak jobban. Ilyenkor megnövekszik az oxigén keringése a vérben és felgyorsul a légzés. Jó példa erre a futás vagy a bicikli. Anaerob testmozgás alatt rövid, de intenzív vagy akár robbanékony edzésformákat értünk pl. erőnléti edzéseket súlyokkal vagy a sprintelést. Ekkor nagyobb az oxigénfogyasztás és a testet elsősorban az izomenergia vezérli.

Az aerob edzések alacsonyabb intenzitásúak. Ennek köszönhetően több ideig kitart az energiád és több kalóriát égetsz. Remek példa a biciklizés, mellyel akár órákat is eltölthetsz. Pont az ellentétje az erőnléti edzés, az anaerob mozgásformák egyik típusa, ugyanis nagyon igénybe veszi a testet, ezáltal jelentős stresszt fejt ki rá. Megzavarja belső környezetünk nyugalmi állapotát és mozgás után órákig megnöveli a hormonszintet. Ezt követően a test nyugalmi állapotba kerül (homeosztázis), mely alatt fokozott oxigénfogyasztás történik. Utóbbi abban nyilvánul meg, hogy edzés után több órára megnövekszik az energiafelhasználás.

Az aerob és az anaerob edzés kombinációja pl. az előbb említett erőnléti edzés formájában a legjobb választásnak bizonyul, ha fogyni szeretnénk. Továbbá, edzéskor a lehető legjobban tedd oda magad. Figyelj minden mozdulatodra és indíts el egy jó lejátszási listát. Legyen akaraterőd, hiszen fontos, hogy kitartóan és következetesen dolgozz magadon. További tippekért kattints rá Önfegyelem: a siker kulcsa a sportban és az életben c. cikkünkre. [9]

A természetes testmozgás hiánya meggátolhatja a fogyást

7. Nem mozogsz napközben

Nagyon jól tudod, hogy edzés nélkül hiába próbálsz fogyni. Annak ellenére, hogy nem vagy oda a mozgásért, heti háromszor megvan az edzés. Ezután jó érzéssel visszatérsz az ülő rutinodhoz, hiszen azt hiszed, jól teljesítettél és most már pihenhetsz. Aztán a barátaidra nézel, akik még csak nem is sportolnak, mégis csinosabbak és fittebbek. Hát, hallottál már a természetes testmozgás hatásairól?

A NEAT, vagyis a „testmozgással nem járó termogenezis” azokat a hétköznapi tevékenységeket foglalja magában, melyek során kalóriát égetünk. Ez a szám pedig nagyban hozzásegíthet az erőfeszítéseidhez, hogy lefogyj. Mondjuk azt, hogy heti háromszor edzel és minden edzés során 400 kcalt elégetsz. Aztán ott egy másik ember, aki simán csak minden nap mozog valamennyit. Mindenhová gyalog jár, több ezer lépést sétál, cipeli a nehéz bevásárló szatyrokat, megmássza a lépcsőket a lakásáig, megcsinálja a házimunkát és néha még biciklizik is. Talán nem gondolnád, de ezekkel a hétköznapi tevékenységekkel több kalóriát elégethetsz, mint az edzésekkel. [41]

Mit tehetsz?

Gondold át a napi rutinodat és találj mindig egy kicsivel természetesebb lehetőséget. A legkönnyebb módja a nagyobb energiafelhasználásnak a séta. Ne kerüld a lépcsőt, parkolj messzebb az úticélodtól vagy tervezz elszórtan 20 perces sétákat. Minden nap próbálj elérni egy bizonyos lépésszámot, ebben a telefonod lépésszámlálója segíthet.

Elbúcsúzhatsz a széktől is és az ülést állással helyettesítheted. A különbség kalóriában elenyésző, de ha állsz, nagyobb eséllyel mozogsz is. Plusz, ne felejtsd el, hogy házimunkával is remekül lehet kalóriát égetni. Ez a tény motivációként szolgálhat mindazok számára, akik nincsenek túlságosan oda ezért a hétköznapi tevékenységért. [42]

8. Az alvás haszontalan luxust jelent számodra

Valószínűleg tudod, hogy ez a jelenség elég gyakori a mai rohanó világban. A lefekvés ideje mindig más miatt tolódik és nem te vagy az egyetlen, aki később alszik el a tennivalók miatt. Munka vagy suli után megvan a megszokott napirended és megpróbálsz a hobbijaidra vagy a barátaidra koncentrálni. Mire este hazaérsz, már vár rád a Netflix és csak úgy falod az epizódokat. Az ébresztőt pedig akkora átoknak éled meg, hogy legalább háromszor visszanyomod. Ha tetszik, ha nem, emiatt sem megy olyan könnyen a fogyás.

Tanulmányok szerint a nem elegendő alvás elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Ráadásul, más problémákat is okozhat, melyek közvetlen hatással vannak a fogyás iránti erőfeszítéseidre, pl. sóvárogsz az édességek és kalóriadús ételek után. Az alváshiány csökkenti a leptinszintet, mely, ha túl alacsony, azt jelzi a testednek, hogy éhes vagy, még akkor is, ha nem. Éppen ellenkezőleg, a gherlin szintje a szervezetben megnő. Ha az érték túl magassá válik, úgy érzed, mintha éhes lennél és megnő az étvágyad. Ugyanakkor, az alváshiány más hormonokra is hatással van. Például csökkenti a fogyásban és az izomtömeg növelésében kulcsfontosságú szerepet játszó tesztoszteron szintet. A tesztoszteron kiválasztását elsősorban az alvás hossza és minősége befolyásolja. [21] [43]

Ha jobban érdekel ez a téma, olvasd el Mi történik a testeddel, ha nem alszol eleget c. cikkünket.

Mit tehetsz?

A legtöbbek szerint átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége az embernek, azonban ez a mennyiség személyenként eltérő lehet. Tehát ha reggel nem érzed túl jól magad és el sem tudod képzelni a napot kávé nélkül, muszáj tenned valamit. Azt nevezzük alváshiánynak, ha valaki 6 óránál kevesebbet alszik. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint min. 7 óra alvás az ideális. Próbálj meg nyugodt környezetet teremteni magadnak otthon alvás előtt, a szobád legyen sötét, csöndes és hűvös. Későn kerüld a kávét. Mindemellett, a telefonod kék fénye is okozhat alvászavarokat. Számos étrendkiegészítő létezik viszont, mellyel javítható az alvás minősége. Az egyik leghatékonyabb a melatonin, ugyanis segít meggyorsítani az elalvást. [22]

A fogyókúra nem megy csalónapokkal

9. Hétvégén elveszted az önuralmadat

Rendszeresen edzel és próbálod irányítás alatt tartani a bevitt kalóriákat. Aztán benyomsz pár szelet csokit, heti egyszer megajándékozod magad egy kis gyorskajával, majd úgy teszel mintha semmi sem történt volna. Vagy a jó úton haladsz, mindent a terv szerint csinálsz, majd, ha eljön a hétvége és kiszabadulsz, nem léteznek korlátok. Itt az idő megkóstolni pár finom üdítőt vagy akár egy kis alkoholt. Még csak fel sem tűnik, hogy mi történik, aztán pár feles után már a kebabostól botorkálsz kifelé. Az egyik kezedben egy nagy döner, a másikban pedig XXL-es kóla. Mielőtt folytatnád, tudnod kell, ha ezt az utat járod, az erőfeszítéseid mind a semmibe vesznek.

Bár egy kis „bűnözés” részét képezheti a diétádnak, fontos, hogy mindig legyen előre bekalkulálva, számold ki a kalóriákat és csak időnként fogyassz olyan ételeket, melyek nem illenek bele a diétádba. Ugyanis, ha egy kicsit bővelkedhetsz az élvezetekben, több ideig tudod majd egy szigorú diétát követni. A gyakorlatban a „bűnözés” úgy történik, hogy egy csalóétkezést vagy egy csalónapot iktatsz be a normál étkezéseid közé. Tulajdonképp nagyon sok módja létezik annak, hogy hogyan csalj kicsit, az pedig, hogy te hogyan építed bele a diétádba az ilyen étkezéseket vagy napokat csak a preferenciáidon és a céljaidon múlik. A csalásban nem léteznek szabályok, de általában a heti 1-2 „bűnözés” a legoptimálisabb. [23]

Mit tehetsz?

Mindenekelőtt, ne hibáztasd magad és tanulj meg megbocsájtani önmagadnak. Mindannyiunknak vannak rosszabb napjai, aztán próbálunk minél gyorsabban visszatérni a helyes útra. Ha csak most kezdted a fogyókúrát, talán nem a legjobb, ha egyből egy csalónapon gondolkozol, amikor is túleszed magad és belerondítasz a fejlődésbe. Sokkal hatékonyabb lesz, ha csak alkalmanként bűnözöl és csempészel bele egy kis édességet a kalóriabeviteledbe. Így nem kell lemondanod a kedvenceiről, ugyanakkor továbbra is eredményeket érhetsz el.

Tartsd észben azt is, hogy étkezések kihagyásával nem másíthatod meg a csalásokat. Bár szimpatikus megoldásnak tűnhet, de így csak éhesebb leszel és a következő étkezésed kétszer akkora adag lesz, mely szintén súlygyarapodáshoz vezethet. Próbálj a kalóriatervezetbe olyan ételeket választani, amiket szeretsz és hosszabb ideig tudnál fogyasztani. Akár a kedvenc ételedet is megpróbálhatod belecsempészni (még ha egy kicsit kalóriadúsabbak is), de persze csak mértékkel. Egy rugalmas diéta ezen az elven alapszik és sokan sokkal kényelmesebb megoldásnak találják, mint a drasztikus diétákat. [24]

10. Nem figyelsz a folyékony kalóriákra

Az ételek kalóriatartalma ijesztőnek tűnik számodra, majd mégis egy kis kólával vagy valamilyen üdítővel öblíted le az ebédet? Néha egy kis sör, bor, üdítő, smoothie vagy akár egy kis tömény is jöhet. Nyáron főleg nagyon csábítónak hangozhatnak a frissítő italok, viszont hemzseg bennük a folyékony kalória. És pont ez lehet az egyik oka annak, hogy nem tudsz fogyni.

Az édesített italok tele vannak folyékony kalóriával, jótékony hatásuk azonban egyáltalán nincs. Egy dobozos kóla akár 10 kockacukrot (kb. 142 kcal) is tartalmazhat. A másik probléma az, hogy ezekkel az üdítőkkel rengeteg kalóriát visznek be az emberek, de nem érzik annyira tele magukat, mintha szilárd étel formájában fogyasztották volna őket. Különböző tanulmányok azt is kimutatták, hogy a magas kalóriatartalmú italokat nem kompenzálhatjuk azzal, hogy kevesebbet eszünk. Az alkohol is bővelkedik kalóriákban (kb. 7 kcal/g), valamint eltörli a gátlásokat az édességek és egészségtelen ételek utáni vágyakozásban. Aztán ott vannak a kedvenc smoothiejaid is tele vitaminokkal, ugyanakkor hatalmas mennyiségű, szükségtelen kalóriákkal. [25–⁠27]

Nem figyelsz a folyékony kalóriákra

Mit tehetsz?

A legjobb tiszta vizet vagy szénsavas ásványvizet inni. Ha nem annyira szereted, számos módja létezik annak, hogy a vizet több tucat kalória hozzáadása nélkül ízesítsd. A legegyszerűbb megoldás egy kancsó víz citrommal és mentával, melyet a forró napokon egy kis jéggel tehetsz még jobbá. A tiszta víz ízét minimális kalóriát tartalmazó teákkal, népszerű BCAA-kkal vagy ízesített porokkal fokozhatod. A másik lehetőség erre az ionos italok és az azonnal fogyasztható italok, melyek segítenek pótolni az edzés közben izzadással elveszített ionokat és vitaminokban gazdagok.

11. Abszurd diéták körforgásába kerültél

Eljött az ideje, hogy megnyisd a Google-t és keress egy diétát az álomalakod eléréséhez. Kövesd a „minél szigorúbb, annál jobb” mottót, hiszen tegnap már túl késő volt, hogy bármit is elérj. Aztán két hét után rájössz, hogy képtelen vagy tovább ezt a diétát csinálni. Azonban csak a gyengék adják fel, szóval mihamarabb keresel egy újat, míg végül ugyanott kötsz ki. Fél év után pedig több próbálkozásod van, mint leadott kilód és kész, meg is van a probléma.

Tény, hogy a legtöbb diéta, alapjaitól függetlenül, rövidtávú eredményeket hoz. Működik, de hosszú távon nem fenntartható. Kizársz velük egy vagy akár több ételcsoportot az étrendedből és mivel ilyen kevés lehetőséged van, brutális deficitbe kerülsz. Ezáltal rohamosan fogysz, melyet – ismétlen – hosszú távon nem lehet fenntartani. A diétáknak ez a körforgása okozhatja az ún. jojó effektust, amikor is visszajönnek a korábban leadott kilók és akár pár plusz is felszalad még. Ráadásul, így nem tanulsz egészséges étkezési szokásokat és egy idő után borzasztó frusztrálttá válsz. [28]

Mit tehetsz?

Ha fogyni akarsz, koncentrálj egy hosszú távon is fenntartható étkezésre, olyanra, melynek nem szabadna napi szinten problémákat okoznia. Olyan tervre van szükséged, mely nem csak ezen a héten, de jó pár hónapig követhető. A sikerhez vezető út egy összetett, az életed részévé váló diétában rejlik. Ha megakarod tartani az egészséges étkezési szokásaidat, próbálj több gyümölcsöt, fehérjét és zöldséget bevinni az étrendedbe.

Próbáld meg elkészíteni a kedvenc sütid diétásabb verzióját és nézz egészséges nasik után. Csökkentsd a cukor, a zsírok és a só fogyasztását és figyelj az adagok méretére. Törekedj a fokozatosságra, hogy ne érezd olyan drasztikusnak a változásokat és könnyebb legyen megszokni őket. [29–⁠30]

Inspirálódhatsz Milyen az egészséges táplálkozás és hogyan tanuljunk meg egészségesen étkezni c. cikkünkből.

12. Túl sok finomított szénhidrátot és erősen feldolgozott ételt eszel

Nincs is jobb annál, mint egy szelet, az alap diétád részét képző fehér kenyérrel kezdeni a napot. Ha pedig nasizni támad kedved, próbálod visszafogni magad és fitness címkével ellátott kekszhez nyúlsz. Azonban, amikor közelebbről megfigyeled az összetevőket, rájössz, hogy ugyanannyi cukor van bennük, mint a sima édességekben. Zöldsaláta az ebéded, de van hozzá egy kis hús, sültkrumpli és ketchup is. Majd következik a nagy valószínűséggel erősen feldolgozott desszert. Ezek a típusú ételek még kis mennyiségben is óriási mennyiségű kalóriát tartalmaznak. Mind feldolgozott szénhidrátból készülnek, ezért jobb, ha egészséges verziókra cseréljük őket.

A finomított szénhidrátoknak gyakran kicsi a rosttartalma és magas glikémiás indexszel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyorsan megemészti őket és a telítettség érzet csak rövid ideig tart. Ráadásul, fogyasztásuk fokozott vérnyomás ingadozáshoz vezet, ez pedig még éhesebbé tesz, nagyobb mennyiségű ételt veszel magadhoz, túleszed magad és több kalóriát viszel be. Hosszú távú tanulmányok kimutatták, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása a hasi zsír növekedéséhez is köthető. [31–⁠33]

Mit tehetsz?

Figyelj arra, hogy alacsony glikémiás indexű egészséges szénhidrátokat fogyassz. Tovább tele fogod érezni magad, így nem érzed kényszerét a túlevésnek. Ott vannak például a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek, a fehér joghurtok, a magvak, a tojás és a hús számos formája. Az egyszerű fehér lisztes tésztát elcserélheted teljes kiőrlésűre vagy alacsony kalóriatartalmú, szénhidrátot, cukrot és zsírokat alig tartalmazó rizsre.

Fogyókúra alatt kerüld a finomított szénhidrátokat és a feldolgozott ételeket.

13. Mindent vagy semmit akarsz

Szinte semmi egészségtelen nem maradt az étrendedben, nem eszel feldolgozott ételeket, sütiket, sajtokat, tejtermékeket és nasikat sem. Gyakorlatilag csak csirkén, gyümölcsökön és zöldségeken élsz. Első pillantásra minden tökéletesnek tűnhet és alig várod, hogy meglásd az első eredményeket mígnem valami történik. Eszel egy ízletes, tejcsokival töltött süteményt, majd azt hiszed, hogy mindent elrontottál és többé már nem is érdekel a diéta. Kibontasz egy XXL-es chipset, beraksz egy filmet és sört kortyolsz mellé. Másnap reggel a mardosó bűntudat miatt újra megpróbálod, de tudod, hogy megint elrontod majd.

Ha te is így csinálod, egy romboló, szélsőséges körforgásba kerültél. Ha a mindent vagy semmit elvet követed a nyerés és a veszteség mókuskerekében rekedtél, illetve fokozatosan egyre frusztráltabbnak érzed majd magad. Arról nem is beszélve, hogy a körülötted lévők is gúnyt űznek majd belőled, ha egy hónapban ötször kezded újra a diétát. [34]

Mit tehetsz?

A bukással kapcsolatos negatív gondolatok helyét töltsd meg valósághű célokkal. Próbáld meg értékelni önmagad. Ahelyett, hogy a bukáson agyalnál, gondolj arra, hogy miket értél már el az eddigi életed során. Koncentrálj az erősségeidre, hogy továbbra is oda tudj figyelni az edzésre és a diétára. Értsd meg, hogy az életben vannak buktatók, de engedd, hogy ezek a hasznodra váljanak. [35]

14. Nem kapsz támogatást

Rengeteg bátorság és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy rátérj az egészségesebb énedhez vezető helyes útra. A döntésed tiszta és komolyan gondolod. Azonban az erőfeszítéseidet nem könnyíti meg a családod és a barátaid, akik viccet csinálnak belőled és mindenki számára világossá válik, hogy egyáltalán nem bíznak benned. Idővel te magad is elhiszed, hogy nem vagy rá képes és véget is ért a te utad.

Butaságnak tűnhet, de az emberek szeretnek viccet csinálni az egészséges étkezésből. Főleg olyan körökben, ahol ez szokatlannak számít és azok, akik piszkálnak soha ki nem próbálnának semmit. Tény, hogy nem a legkönnyebb pár kilót leadni, az pedig még nehezebbé teszi, ha gúnyt űznek belőled. [34]

Mit tehetsz?

Ha nem érzed úgy, hogy elegendő támogatást kapnál, próbálj meg nyíltan beszélni a családoddal és a barátaiddal. Magyarázd el nekik, miről is van szó, hogy fontos számodra az egészséged és szeretnéd, ha nem becsülnének tovább alá. Ha nem segít, tartsd észben, hogy magad miatt csinálod, nem másokért. Ignoráld a negatív kommenteket és ne hagyd, hogy hatással legyenek az erőfeszítéseidre. Utasítsd vissza a szeretted által kínált egészségtelen ételeket és tarts ki. Koncentrálj a fejlődésre, állíts magad elé rövid távú célokat és ismerkedj össze valakivel a környezetedből, akinek hasonló céljai vannak. Kövess olyan motivációs profillal rendelkező embereket, akik már elérték azokat a célokat, amiket te is kitűztél magadnak. [36]

A körülötted lévők támogatása is elengedhetetlen fogyókúra alatt

15. Egészségügyi okok

A motivációd egyszerűen lehengerlő. Rendszeresen edzel és próbálod irányítás alatt tartani a terv szerint előírt kalóriákat. Elmondhatod, hogy minden úgy halad, ahogy kell. Egészen addig míg meg nem látod, hogy a mérleg nem a helyes irányba halad. Mindazonáltal, az erőfeszítéseid makulátlanok, így ideje elgondolkozni, hogy vajon honnan ered a probléma. Az egészségügyi problémákon gondolkoztál már?

Néhány egészségügyi panasz is súlygyarapodáshoz vezethet vagy lelassíthatja a fogyást. Például:

Utóbbi következtében megnövekszik a kortizol hormon mennyisége, mely számos testi folyamatot érint. A kortizol szintje az előbb említett krónikus stressz mellett szorongás és szomorúság miatt is emelkedhet. Mindez pedig az immunrendszer legyengüléséhez, magas vérnyomáshoz és hasi hízáshoz vezethet. [2] [37]

Mit tehetsz?

Ha úgy hiszed, ezek vagy más egészségügyi panaszok gátolnak meg a fogyásban, beszélj az orvosoddal a lehetőségeidről. Mindemellett, fontos, hogy rendszeresen járj megelőző vizsgálatokra és orvosi kivizsgálásokra. Mindent problémádról beszélj az orvosoddal, még a felmerülő gyanúidról is. Menj vizsgálatokra és kövesd az előírt kezelést.

Mi ebből a tanulság?

A fenti információk alapján egyértelmű, hogy a fogyókúrát számos akadály befolyásolhatja. Ha már meghoztad a döntést, hogy elkezded, fontos, hogy ne add fel. Te is láthatod, hogy mindenre van megoldás és csak rajtad áll, hogy hogyan használod ki őket. Emlékezz, hogy a siker kulcsa a kalóriadeficitben rejlik, de rendszeresen mozogni is kell mellé. Próbáld a lehető legpontosabban számolni a kalóriákat és a fejlődésedet ne csak mérleggel mérd. Mindemellett, felejtsd el a klasszikus, minden ételt tiltólistára rakó diétákat. Találd meg a te utadat, olyat, mely követhető és legfőképpen egészséges.

Források:

[1] Karin Miller - What Is A Calorie Deficit—And How Do You Calculate One For Weight Loss? – https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a35116575/what-is-calorie-deficit/

[2] Kris Gunnar - 20 Common Reasons Why You’re Not Losing as Much Weight as You Expected To – https://www.healthline.com/nutrition/20-reasons-you-are-not-losing-weight#TOC_TITLE_HDR_2

[3] McCall Minnor - 7 Things That Affect Your Weight (Besides Diet and Exercise) – https://aaptiv.com/magazine/what-affects-weight-gain

[4] What Are The Factors That Impact Weight Gain? – https://www.360mws.com/blog/what-are-the-factors-that-impact-weight-gain

[5] Khadejah Makkieh - How to Record the Progress of a Diet – https://healthyeating.sfgate.com/record-progress-diet-1939.html

[6] Paige Waehner - How to Track Your Weight Loss Progress – https://www.verywellfit.com/ways-to-track-weight-loss-progress-1231581

[7] Damon L. Swift, Neil M. Johannsen, Carl J. Lavie, Conrad P. Earnest, Timothy S. Church - The Role of Exercise and Physical Activity in Weight Loss and Maintenance – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925973/

[8] D. M. Thomas, C. Bouchard, T. Church, C. Slentz, W. E. Kraus, L. M. Redman, C. K. Martin, A. M. Silva, M. Vossen, K. Westerterp, S. B. Heymsfield - Why do individuals not lose more weight from an exercise intervention at a defined dose? An energy balance analysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3771367/

[9] Aaron Kandola - Possible reasons weight loss is not working – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324836#not-addressing-the-diet

[10] S W Lichtman, K Pisarska, E R Berman, M Pestone, H Dowling, E Offenbacher, H Weisel, S Heshka, D E Matthews, S B Heymsfield - Discrepancy between self-reported and actual caloric intake and exercise in obese subjects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1454084/

[11] A H Goris, M S Westerterp-Plantenga, K R Westerterp - Undereating and underrecording of habitual food intake in obese men: selective underreporting of fat intake – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10617957/

[12] Rivka Yanetz, Victor Kipnis, Raymond J Carroll, Kevin W Dodd, Amy F Subar, Arthur Schatzkin, Laurence S Freedman - Using biomarker data to adjust estimates of the distribution of usual intakes for misreporting: application to energy intake in the US population – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18313427/

[13] Cut down on your calories – https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/cut-down-on-your-calories/

[14] Megan Ware - How to get enough protein

[15] [https://www.medicalnewstoday.com/articles/310118#does_protein_encourage_weight_los

[16] s]

[17] G W Reed, J O Hill - Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[18] Dominik H Pesta, Varman T Samuel - A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/

[19] Margriet A B Veldhorst, Margriet S Westerterp-Plantenga, Klaas R Westerterp - Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19640952/

[20] David S Weigle, Patricia A Breen, Colleen C Matthys, Holly S Callahan, Kaatje E Meeuws, Verna R Burden, Jonathan Q Purnell - A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16002798/

[21] Brad Dieter - Protein And Weight Loss: How Much Protein Sould You Eat To Lose Weight? – https://blog.nasm.org/nutrition/how-much-protein-should-you-eat-per-day-for-weight-loss

[22] DONNELLY, JOSEPH E. Ed.D (Chair), BLAIR, STEVEN N. PED, JAKICIC, JOHN M., MANORE, MELINDA M., RANKIN, JANET W., SMITH, BRYAN K. - Appropriate Physical Activity Intervention Strategies for Weight Loss and Prevention of Weight Regain for Adults Ph.D. – https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2009/02000/Appropriate_Physical_Activity_Intervention.26.aspx

[23] Kristen L. Knutsona, Eve Van Cauterb - Associations between sleep loss and increased risk of obesity and diabetes – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394987/

[24] How Much Sleep Do I Need? – https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/how_much_sleep.html

[25] Ansley Hill - Should You Have Cheat Meals or Cheat Days? – https://www.healthline.com/nutrition/cheat-meals#dangers

[26] Aviva Romm - How Skipping Meals Can Make You Gain Weight – https://www.huffpost.com/entry/how-skipping-meals-can-make-you-gain-weight_b_588a37d8e4b01ea6978989bc

[27] Gregory Traversy & Jean-Philippe Chaput - Alcohol Consumption and Obesity: An Update – https://link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0129-4

[28] Pan, Ana, Hu, Frank Ba - Effects of carbohydrates on satiety: differences between liquid and solid food – https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2011/07000/Effects_of_carbohydrates_on_satiety__differences.13.aspx

[29] Calories in Sugar Cubes – https://www.caloriefriend.com/en/food/4009-sugar-cubes/10

[30] Dangers of Dieting: Why Dieting Can Be Harmful – https://lindnercenterofhope.org/blog/why-dieting-can-be-harmful/

[31] Philip Ellis - A Top Trainer Shared 5 Reasons Why You Might Not Be Losing Weight – https://www.menshealth.com/nutrition/a36106774/reasons-not-losing-weight-athlean-x-jeff-cavaliere/

[32] How to Maintain a Healthy Eating Lifestyle – https://www.uspm.com/how-to-maintain-a-healthy-eating-lifestyle/

[33] D S Ludwig, J A Majzoub, A Al-Zahrani, G E Dallal, I Blanco, S B Roberts - High glycemic index foods, overeating, and obesity – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10049982/

[34] Belinda S Lennerz, David C Alsop, Laura M Holsen, Emily Stern, Rafael Rojas, Cara B Ebbeling, Jill M Goldstein, David S Ludwig - Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803881/

[35] Jytte Halkjaer, Anne Tjønneland, Birthe L Thomsen, Kim Overvad, Thorkild I A Sørensen - Intake of macronutrients as predictors of 5-y changes in waist circumference – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023705/

[36] Amanda Capritto - Why it's so difficult to lose weight: Hard truths you should know in 2021 – https://www.cnet.com/health/nutrition/why-cant-i-lose-weight/

[37] Katharyna Star - How to Overcome All-or-Nothing Thinking – https://www.verywellmind.com/all-or-nothing-thinking-2584173

[38] 8 Ways to Overcome a Lack of Support for Weight Loss – https://www.myfooddiary.com/blog/8-ways-to-overcome-a-lack-of-support-for-weight-loss

[39] Karen Eisenbraun - 7 medical conditions that make it difficult to lose weight – https://www.garciaweightloss.com/blog/7-medical-conditions-make-difficult-lose-weight/

[40] Optimal Protein Intake Guide – https://examine.com/guides/protein-intake/#how-much-protein-do-you-need-per-day

[41] Ralf Jäger, Chad M. Kerksick, Bill I. Campbell, Paul J. Cribb, Shawn D. Wells, Tim M. Skwiat, Martin Purpura a ect. - International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

[42] Why You Might Not Lose Weight (and Even Gain Weight) When You Eat Less and Run More – https://runnersconnect.net/might-not-lose-weight-even-gain-weight-eat-less-run/

[43] James Breese - What Is N.E.A.T And Why It Can Help You Lose Fat Faster – https://strengthmatters.com/what-is-n-e-a-t-and-why-it-can-help-you-lose-fat-faster/

[44] The Most Effective Fat Loss Method You’re Probably Not Using – https://blog.ultimateperformance.com/the-most-effective-fat-loss-method-youre-probably-not-using/

[45] R Luboshitzky, Z Zabari, Z Shen-Orr, P Herer, P Lavie - Disruption of the nocturnal testosterone rhythm by sleep fragmentation in normal men – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238497/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük