Maca: Milyen hatásai vannak ennek a szuperélelmiszernek és hogyan kell pótolni?

Maca: Milyen hatásai vannak ennek a szuperélelmiszernek és hogyan kell pótolni?

Hallottál már a maca nevű, rejtélyes növényről is, amelyet perui ginzengként is ismerünk? Talán van is otthon a polcon, hiszen az évek során sok rajongót szerzett magának. Ez egy érdekes növény, amely nagy mennyiségben tartalmaz bioaktív anyagokat, és hatásait például a sportteljesítményben vagy a termékenységben fejti ki. Milyen előnyei vannak még?

Ebben a cikkben a maca alábbi konkrét területekre gyakorolt hatásáról olvashatsz:

Mi is az a maca?

A perui maca (Lepidium peruvianum vagy Lepidium meyenii), más néven perui ginzeng, brazil ginzeng, perui zsázsa vagy egyszerűen maca, egy kivételes növény, amely elsősorban a perui Andokban nő, 2800-5000 méteres tengerszint feletti magasságban. Tehát egy szívós növény, amelynek a kemény fagyok, a hó vagy az alacsony oxigénszint nem jelent kihívást.

A Maca évszázadok óta ismert és kedvelt, és a hagyományos gyógyászatban állandó helye van. Hatását számos jótékony anyagának köszönheti, aminek köszönhetően mára még szuperélelmiszer is lett. A perui Andok magas, hegyi régióinak őslakosai már 2000 évvel ezelőtt felismerték tápanyagait és előnyeit. [12]

Érdekes, hogy ez a növény a káposztafélék családjába tartozik, ahová például a brokkoli, a karfiol és a káposzta is tartozik. Nem csak egyféle maca létezik, hanem többféle is. Találkozhatunk vörös, sárga, lila vagy fekete macával. A világszerte legelterjedtebb és legismertebb azonban a sárga, aminek a gyökerét használják leginkább. Az egyes fajok biológiailag aktív anyagtartalma némileg eltér egymástól, így hatásuk is változó lehet. [12]

mi is az a perui maca

Milyen egészségügyi előnyei vannak a macának?

1. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

A maca különböző bioaktív vegyületek keverékét tartalmazza, amelyek közül sok antioxidánsként hat. Például fenolok, alkamidok vagy glükozinolátok vannak benne.

Ezen anyagok hatásainak köszönhetően a maca segít az oxidatív stressz által termelt szabadgyökök elleni küzdelemben. Ez felmerülhet például a dohányzás vagy a túlzott UV-sugárzás következtében, ami a bőr idő előtti öregedésében nyilvánul meg.

Egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a macában található egyes anyagok (pl. makamidok) hatással vannak a daganatos sejtekre, és korlátozhatják azok növekedését.

Ezenkívül antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a maca hasznos lehet például az olyan atlétikai sportokban, ahol előfordul izomkárosodás. Sőt, segíthet az izomfáradtság jobb kezelésében. [1,12]

Az antioxidánsok általában fontos szerepet játszanak a szervezetben az oxidatív stresszel és a gyulladással összefüggő krónikus betegségek megelőzésében. Ezért a maca hasznos része lehet egy általános egészséges életmódnak, amely segíthet abban, hogy fizikailag fitt, egészséges és formában maradj. [6]

2. Pozitív hatás az agyra és a kognitív képességekre

A maca egyik legismertebb hatása az agyra gyakorolt pozitív hatása. Nemcsak az idegsejtek védelmében vesz részt, hanem a memória vagy más kognitív funkciókszempontjából is hasznos lehet. Ilyen például a tanulási, a koncentrációs képesség vagy a figyelem fenntartása.

Hogyan hat a maca az agyra?

  • A tanulmányok azt mutatják, hogy javítja a kognitív funkciókat, például a memóriát vagy a tanulást. [7,12]
  • Úgy tűnik, hogy antioxidáns hatása a neuronok (idegsejtek) védelmében is szerepet játszik. [7]
  • A makamidok például az idegsejtekre fejthetnek ki védő hatást. Ezek elősegítik az idegsejtek növekedéséhez vezető folyamatokat. [12]
  • Ezenkívül kiderült, hogy a maca enyhítheti a béta-amiloid plakkok (fehérjecsomók) által okozott agykárosodást. Ezek jellemzően az Alzheimer-kórban halmozódnak fel az agyban. [16]
  • A vizsgálatok más neurodegeneratív betegségekben (Parkinson-kór, Huntington-kór) is mutatnak lehetséges hatást. [16]

Ha szeretnéd támogatni az agy egészséged és javítani a memóriát, a koncentrációt vagy más kognitív funkciókat, a maca megoldást nyújthat számodra. Tulajdonságai miatt akkor ajánlott, ha keményen dolgozol vagy tanulsz, vagy összetett feladatokkal foglalkozol. Az egészséges öregedés és az öregedésgátló megközelítés részeként az agy egészségét is segítheti.

Ha szeretnéd tudni, milyen más anyagok képesek fokozni az agyműködést, olvasd el a Nootropikumok: Melyek a legjobb típusai a koncentráció és amemória javítására? című cikkünket.

A maca hatása az agyra

3. Képes javítani a sportteljesítményt

Egyes tanulmányok beszámolnak a maca sportteljesítményre, különösen az állóképességi tevékenységekre és a izmok regenerálódására kifejtett pozitív hatásairól is. 

Hogyan befolyásolja a maca a sportteljesítményt?

  • A maca használatának állítólag energizáló hatása van. Ez potenciálisan jobb állóképességi teljesítményt eredményezhet.
  • Egyes vizsgálatokban a hormonális egyensúlyra gyakorolt hatást is megfigyelték, különösen a nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron stb.) szintjére. Az optimális szint fenntartása elengedhetetlen a szervezet számára, mivel a magasabb szint vagy a hiány különböző problémákban nyilvánulhat meg. [8]
  • A maca antioxidáns tulajdonságai segíthetnek az izmok regenerálódásában, ami csökkentheti például az edzés utáni izomkárosodást.
  • A maca a fáradtság enyhítésére is jó hatással van. [12]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A maca tudományos megközelítése: Milyen hatással van a kerékpáros teljesítményre?

A tanulmányban a kutatók egy nyolc kerékpárosból álló csoportot vizsgáltak. A résztvevők fele két héten keresztül napi 2 g macát szedett, míg a másik fele placebót fogyasztott gumiarábikum formájában. Ezután a csoportokat felcserélték, így a placebót szedők kaptak macát, és fordítva.

A cél az volt, hogy kiderítsék, hogy a maca hatással van-e a kerékpáros teljesítményükre. Ezért minden szakasz megkezdése előtt és utaán is teljesítettek egy 40 km-es versenyt. Kiderült, hogy a maca szedése után jobb volt a versenyidejük, mint nélküle. A teljesítmény átlagosan egy teljes percet javult. Bár ez első pillantásra elhanyagolható mennyiségnek tűnhet, a valóságban az állóképességi versenyeken minden másodperc számít. [14]

A rendelkezésre álló kutatások alapján úgy tűnik, hogy a maca hasznos lehet, ha állóképességi és erőnléti sportokat is űzöl. Ez nemcsak a kerékpározást, hanem a futást, az erősítő edzést vagy az olyan intenzív tevékenységeket is takarja, mint a crossfit. A maca részt vehet a sportteljesítményhez, a helyreállításhoz vagy a fáradtság kezeléséhez kapcsolódó folyamatokban.

Ha szeretnéd tudni, hogyan támogathatod még az állóképességi teljesítményedet, csak vess egy gyors pillantást a következő cikkünkre A 11  Legjobb táplálékkiegészítő futáshoz, kerékpározáshoz és más állóképességi sporthoz.

4. Fokozhatja a libidót és a szexuális egészséget

A maca-t régebben a termékenység vagy a libidó támogatására használták. Mára már azt is kimutatták a kutatások, hogy valóban pozitív hatással lehet a szexuális élet ezen területeire.

A maca hatása a szexuális egészségre és a szexuális vágyra

  • A libidóra gyakorolt hatás sokszor férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelhető, gyakran például a változó korban lévő nőknél. [19]
  • Úgy vélik, a hormonális egyensúlyra is hatással van, ami szintén összefügg a jobb szexuális működéssel.
  • Segíthet akár a merevedési zavarok kezelésében is. [4,15]
  • A stressz enyhítésére irányuló lépések fokozott szexuális éhséget és az intimitás iránti nagyobb vágyat is eredményezhetnek.

Fedezd fel bestsellereinket:

A maca tudományos megközelítése: Milyen hatással van a libidóra?

Az egyik tanulmány egy 57 egészséges férfiból álló csoportot figyelt meg 12 héten keresztül. Három csoportra osztották őket, az egyik csoport napi 1,5 g macát szedett, a második 3 g-ot, a harmadik pedig placebót kapott. A kutatók a maca hatását figyelték a libidóra, amit a résztvevők egy pontszám megadásával értékeltek (pl. 1 = nincs változás, 3 = enyhe növekedés stb.). A vizsgálat megállapította, hogy a tizenkét hét után a macát szedő férfiak (mindkét dózisban) körülbelül 40%-os libidónövekedést tapasztaltak. [2]

Ha szeretné növelni a szexuális egészséged és a szexuális vágyad, a maca lehet az afrodiziákum, amelyet érdemes kipróbálni.

5. Hatása a nők egészségére

A maca egy olyan növény, amit sok nő értékel, mivel hasznos a menopauza, a menstruációs ciklus és az általános hormonális egyensúly szempontjából.

Hogyan javíthatja a maca a nők egészségét?

  • Enyhítheti a menopauza egyes tüneteit, például a hőhullámokat vagy az éjszakai izzadást. [15]
  • Hatása a menopauzával kapcsolatos pszichológiai problémák, például depressziós időszakok vagy szorongás esetén is megfigyelhető. [4]
  • Úgy tűnik továbbá, hogy segíthet a hormonális egyensúly optimalizálásában a menopauza időszakában. [5,15]
  • A jelenlegi tanulmányok arra is utalnak, hogy az ösztrogénszint növelésében is segíthet. [5]

Az eddig rendelkezésre álló forrásokból úgy tűnik, hogy a maca akkor is hasznos lehet, ha segítségre van szükséged a menopauzás tünetekkel kapcsolatban. Így lehet, hogy épp ez a kiegészítőteszi majd ezt az időszakot egy kicsit elviselhetőbbé a számodra.

Ha kíváncsi vagy, milyen más anyagok segíthetik a nők egészségét, ne hagyd kí a Nők és táplálkozás: A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok az egészségért és a szépségért. című cikkünket.

a maca hatása a nők egészségére

6. Hatással van a férfiak egészségére és termékenységére

A maca használata népszerű és elterjedt a férfiak körében, mivel ismert a termékenységre és a tesztoszteronra gyakorolt előnyeiről.

Hogyan javíthatja a maca a férfiak egészségét?

  • Tanulmányok szerint pozitív hatással van a spermiumok mennyiségére és minőségére (morfológiájára). [15]
  • Nyilvánvalóan köze van a spermiumok mozgékonyságának (motilitásának) javításához is. A nagyobb spermiummozgékonyság jobb aktivitást és a petesejt megtermékenyítésének nagyobb valószínűségét jelenti.
  • A maca nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is optimális hormonális egyensúlyt biztosít.
  • Úgy tűnik, hogy az optimális tesztoszteronszint elérésében is segíthet. [11]
  • Kimutatták, hogy a prosztata egészségére is pozitív hatással van.

Mint látható, kiderült, hogy a maca a férfiak egészségére is jótékony hatást gyakorolhat. Nemcsak a prosztata ápolásában, hanem az optimális tesztoszteronszint elérésében is hasznos. Ez utóbbi egy fontos férfi hormon, amely hatással van mind az izmokra, mind a férfi szervezet általános vitalitására. A sperma mennyiségére, minőségére és mozgékonyságára gyakorolt hatása mellett a maca tehát egy érdekes növény, amely hasznos lehet a termékenység fokozásában.

Cikkünkből: Férfiak és táplálkozás: A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok az egészség, a tesztoszteronszint és a teljesítmény támogatására többet is megtudhatsz azokról az anyagokról, amelyek jót tesznek a férfiegészségnek.

A maca tudományos megközelítése: Milyen hatással van a sperma minőségére?

Egy kutatócsoport 18 egészséges férfin vizsgálta a maca-fogyasztás hatását a sperma minőségére. Közülük 11 tizenkét héten keresztül 1,75 g macát szedett, míg a többi 7 placebót kapott. A tanulmány célja az volt, hogy kiderüljön, hogy a maca hatással van-e az ondó minőségére és a spermiumok számára. Kiderült, hogy a maca szedése átlagosan 14%-kal növelte a spermium koncentrációját, illetve a mozgékony spermiumok számát. [9]

7. Javíthatja a mentális egészséget

A maca idegsejtekre és az agyra kifejtett hatása a mentális egészségben is megmutatkozhat. Ez a növény arról ismert, hogy pozitív hatással van a hangulat és általában pszichológiai közérzet javítására. Tanulmányok azt is mutatják, hogy a bevétele után érzett energiaszint emelkedhet. Még az alvásra is pozitív hatással lehet, sőt segíthet könnyebben megbirkózni a stresszel is. [3,16,19]

A tudományos cikkekben például arra is kitérnek, hogy hozzájárul a szorongásos vagy depressziós állapotok enyhítéséhez. E vizsgálatok eredményei alapján tehát úgy tűnik, hogy a maca antidepresszáns és anxiolitikus hatással rendelkezik. [10,13,19]

Ezért, ha olyan gyógynövény-kiegészítőt keresel, amely segít megbirkózni a mindennapi mentális kihívásokkal és stresszel, a maca versenybe szállhat. Még jobb, ha egészséges életmóddal, más stresszkezelési technikákkal vagy más adaptogénekkel, például a népszerű ashwagandhával kombinálod.

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök

  • Segíthet a menopauza alatti csontritkulás megelőzésében is, amely az alacsony ösztrogénszinthez kapcsolódik, és amelynek beállításában a tanulmányok szerint a maca segíthet. [4]
  • A 2. típusú cukorbetegségre gyakorolt potenciális hatása is bizonyított. A vizsgálatokban tulajdonképp a fokozott inzulinszekrécióra gyakorolt hatást kutatták. [12]
  • Úgy tűnik, hogy a maca a vérnyomásszintet is javíthatja. [19]
mit tartalmaz a maca

Mit tartalmaz a maca?

Most, hogy megismerted a maca különböző előnyeit, belemerülhetünk abba is, hogy mely anyagoknak köszönhető mindez. Ez egy érdekes lista, mert a maca a makrotápanyagok, mikrotápanyagok és egyéb bioaktív anyagok változatos keverékét tartalmazza. [15]

Az egyes maca-termékek tápértéke a fajtától vagy a termesztési körülményektől függően kissé eltérhet, de alapvetően egy olyan keverék, amely hasonló arányban tartalmaz hasznos tápanyagokat. A különböző színű fajták összetétele is kissé eltérő, de általában véve a különbségek nem túl nagyok. [15]

Milyen fontos vegyületek vannak a maca-ban?

  • Szénhidrátok: Főleg keményítő formájában vannak jelen, és a maca gyökér száraz tömegének körülbelül 46-75 %-át teszik ki (hasonló mennyiség található az édesburgonyában is). [15]
  • Rostok: Ez az oldható és oldhatatlan rostok kombinációját jelenti, amely a macagyökér száraz tömegének körülbelül 17-26 %-át teszi ki. [15]
  • Fehérje: A maca gyökér átlagosan 9-22% fehérjét tartalmaz. [12,15]
  • Zsírok: Ezek a maca gyökér teljes tömegének körülbelül 2%-át teszik ki. [19]

Milyen egyéb mikrotápanyagokat és bioaktív anyagokat tartalmaz a maca?

  • Ásványi anyagok: Jelentős mennyiségben tartalmaz például káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és rezet.
  • Vitaminok: Például C-vitamin, B1-vitamin (tiamin) és B2-vitamin (riboflavin).
  • Polifenolok: Ezek az anyagok antioxidáns tulajdonságaikról ismertek.
  • Macaene zsírsavak: Ezek a telítetlen zsírsavak csak a maca-ban találhatók. [19]
  • Alkaloidok: A legnagyobb mennyiségben előforduló és legismertebbek a makamidok, amelyek a maca számos pozitív hatásáért felelősek. Hatással van például a neuronok védelmére. [15,16]
  • Glükozinolátok: Ezek a káposztafélékre jellemző anyagok, amelyek a jellegzetes ízt és aromát adják. [15]
  • Fitoszterolok: Növényi összetevők, amelyek az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésére gyakorolt pozitív hatásukról ismertek. [4]
  • Tanninok: Ezeknek az anyagoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van. [4]

Hogyan kell szedni a maca-t?

A maca esetében nincs általánosan ajánlott adagolási protokoll, amelyet követni kellene. A leggyakoribb ajánlott adagolás napi 1500-3000 mg között van. Ez az adagolás a vizsgálatokban is gyakran előfordul, és vagy egy adagban, vagy több napi adagra osztva veszik be. [17,18]

A maca különböző formákban kapható a piacon. Rendszeres fogyasztásra főként por vagy kapszula formájában érhető el. Ha többféle macát is szeretnél kipróbálni egy termékben, akkor válaszd a Tricolor Maca-t.

Ez a növény liszt formájában vagy különböző csokoládék összetevőjeként is fogyasztható. Kakaóval keverve a Kakaós maca italunkban is fogyasztható, amely remekül helyettesíti a kávét vagy a forró csokoládét.

Mennyi ideig kell fogyasztani a macát?

Nincs konkrét ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell szedni a macát. Mivel a macával kapcsolatban nincsenek káros hatások, biztonságosnak tekinthető a hosszabb ideig történő szedése az ajánlott adagolásban.

Mivel érdemes keverni a macát?

Amint láthatod, számos ígéretes előnye van, amelyeket a szervezeted is értékelni fog. Hatása azonban más hatóanyagokkal kombinálva még inkább érezhető.

Mit tehetünk az egészség egyes területeinek támogatása érdekében?

A maca-nak lehetnek káros hatásai?

A maca esetében nincsenek jelentős negatív hatások. Azonban ajánlott csak feldolgozott, nem nyers formában fogyasztani, hogy ne okozzon emésztési problémákat. [17]

Mi a tanulság?

A maca-t és előnyeit már a perui Andok őslakosai is ismerték és használták. Ma már számos tudós tanulmányozza a hatását, ezért egy kicsit többet tudunk az egészségre gyakorolt előnyeiről. Bár a kutatások még messze nem értek véget, elmondhatjuk, hogy hasznos lehet az agy egészségére, a termékenységre, a tesztoszteronszintre és a mentális egészségre, hogy csak néhányat említsünk.

Új és érdekes információkkal szolgált a cikk? Ne feledd segíteni a munkánkat azzal, hogy megosztod családoddal és az ismerőseiddel.

Források:

[1] FEI, W. et al. Antioxidative and Energy Metabolism-Improving Effects of Maca Polysaccharide on Cyclophosphamide-Induced Hepatotoxicity Mice via Metabolomic Analysis and Keap1-Nrf2 Pathway. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608999/

[2] GONZALES, G.F. et al. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12525260/

[3] GONZALES-ARIMBORGO, C. et al. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039502/

[4] CHEN, R. et al. A review of the study of active components and their pharmacology value in Lepidium meyenii (Maca). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34533247/

[5] LEE, M.S. et al. Maca (Lepidium meyenii) for treatment of menopausal symptoms: A systematic review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21840656/

[6] LOBO, V. et al. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/

[7] MALÍK, M. - TLUSTOŠ, P. Nootropic Herbs, Shrubs, and Trees as Potential Cognitive Enhancers. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10056569/

[8] MEISSNER, H.O. et al. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (I) Biochemical and Pharmacodynamic Study on Maca using Clinical Laboratory Model on Ovariectomized Rats. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614604/

[9] MELNIKOVOVA, I. et al. Effect of Lepidium meyenii Walp. on Semen Parameters and Serum Hormone Levels in Healthy Adult Men: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Pilot Study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4569766/

[10] RUBIO, J. et al. Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1534053/

[11] SANTOS, H.O. et al. Beyond tribulus (Tribulus terrestris L.): The effects of phytotherapics on testosterone, sperm and prostate parameters. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118333646

[12] SILVA LEITÃO PERES, N. DA et al. Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951246/

[13] STOJANOVSKA, L. et al. Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/

[14] STONE, M. et al. A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/

[15] WANG, S. - ZHU, F. Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii). – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619303942

[16] ZHU, H. et al. Macamides: A review of structures, isolation, therapeutics and prospects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33288191/

[17] Maca benefits, dosage, and side effects. – https://examine.com/supplements/maca/

[18] Maca Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. – https://www.drugs.com/npp/maca.html

[19] Research Breakdown on Maca - Examine. In – online]. [cit. 2023-10-23]. Dostupné na internete: [https://examine.com/supplements/maca/research/#8lrrkl9-neurology

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük