Hogyan élvezhetjük aktívan a nyarat még a kánikulában is?

Hogyan élvezhetjük aktívan a nyarat még a kánikulában is?

A nyári időjárás annyira hívogató, hogy kimozduljunk a szabadba, és teljes mértékben élvezzük a napsütötte napokat. Azonban nem mindenki érzi úgy, vagy tudja, hogy hogyan kell megközelíteni nyáron a fizikai aktivitást a megfelelő és biztonságos eredmény érdekében. Az egyik kedvezőtlen tényező lehet az intenzív hőség, ami problémát jelenthet, ha aktív akarsz maradni, és meg akarod tartani az edzési szokásaidat, amelyeken oly keményen dolgoztál.

A fizikai jóléted érdekében elengedhetetlen, hogy nyáron is módot találj a mozgásra. Szerencsére minden problémára van megoldás. Ezért ebben a cikkben számos olyan tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek aktívnak maradni és teljes mértékben kihasználni az aktuális forró hónapokat. Legyen szó akár az edzés módosításáról, akár a vízi tevékenységekről, akár a testmozgásról, amikor a legkevésbé van meleg odakint, dőlj hátra kényelmesen, olvass tovább, és élvezd a pihentető nyarat aktívan.

Hogyan élvezhetjük aktívan a nyarat még a kánikulában is?

Ne becsüld alá a nap erejét, és ne felejtsd el védeni magad!

Mielőtt belemerülnénk a különböző nyári tevékenységek és tippek részleteibe, fontos megemlíteni, hogy nyáron tiszteletben kell tartanunk a nap erejét. A hőség és a nem megfelelő folyadékbevitel kombinációja miatt könnyen leéghetünk a napon, vagy rosszul lehetünk.

Hogyan élvezhetjük biztonságosan a nyári tevékenységeket?

Általánosságban elmondható, hogy nyáron elsősorban a következőket ajánlott szem előtt tartani: [19 – 20][24 – 25]

  • Megfelelő SPF faktorú fényvédő krém. Az erősségét általában az egyes termékek csomagolásán találhatod meg, és a napsugarak elleni védelem mértékét jelzi. Az általános ajánlások között a 30 és 50 közötti SPF faktorral rendelkező fényvédő krémek használata szerepel, amelyet az egészséges bőrt támogató táplálékkiegészítőkkel fokozhatod.
  • Napszemüveg és valamilyen fejfedő, például sapka a közvetlen napsugaraktól való védelem érdekében.
  • Megfelelő folyadékbevitel az Institute of Medicine of the National Academies szakértői általános ajánlásai alapján, amely szerint a nőknek naponta legalább 2,7 liter vizet (kb. 11 pohár), míg a férfiaknak 3,7 liter vizet (kb. 15 pohár) kell meginniuk. Egy másik ajánlás szerint 30-45 ml vizet kell fogyasztani testsúlykilogrammonként, figyelembe véve a nyári időszakban magasabb szükségletet. Jó mutató ebben a tekintetben a vizelet színe, amelynek világosnak kell lennie. Ugyanakkor nem ajánlott alkoholt vagy koffeintartalmú italokat fogyasztani, amelyek hozzájárulhatnak a nagyobb mértékű kiszáradáshoz.
  • Elektrolitok, amelyekből az izzadással veszítesz. Ezek közé tartoznak a kloridok, a magnézium, a nátrium és más fontos ásványi anyagok. Hosszan tartó fizikai aktivitás esetén célszerű olyan elektrolit italt inni, amely megbízhatóan pótolja az elvesztett elektrolitokat, és biztosítja a szervezet optimális működését a teljesítmény során. Az állóképességi sportolók számára a FueRide sportital kiváló választás, míg az erőnléti sportolók biztosan értékelni fogják a FueIntra Workout elektrolit italt.

Mindezek mellett próbáld meg a fent említett tippeket az aktuális időjárási körülményekhez igazítani. Elviselhetetlen hőségben és magas páratartalom esetén nem javasoljuk, hogy mindenáron fizikai aktivitást végezz. Próbálj meg a testedre hallgatni, és elsősorban akkor maradj aktív, ha a külső hőmérséklet ezt megengedi.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Részesítsd előnyben a rendszeres testmozgást és a mindennapi mozgást.

Lássuk be, ma már rengeteg lehetőség van a közlekedés kényelmesebbé tételére. Legyen szó mozgólépcsőkről a bevásárlóközpontokban, elektromos rollerekről vagy légkondicionált autókról. Éppen az utóbbi az, ami sokak kedvenc közlekedési eszközévé vált, hiszen segít nekik gyorsan és kényelmesen eljutni A pontból B pontba. Vannak, akik csak szükség esetén használják az autót, míg mások el sem tudják képzelni, hogy nélküle közlekedjenek a városban. Ha a második csoportba tartozol, próbáld meg egy kicsit korlátozni az autóhasználatot. A gyönyörű nyári időjárás tökéletes a mozgáshoz. Hogyan csináld?

1. Sétálj vagy kerékpározz, és hagyd otthon az autót vagy az elektromos rollert.

Ha lehetséges, próbálj meg holnap gyalog munkába menni, vagy ülj kerékpárra, ami gyorsabbá teszi az utazást, és egy kisebb bevásárlást könnyedén el tudsz vinni a kerékpárod kosarába téve. Bár ez valamivel tovább tarthat, mint a 10 perces autózás, de segíthet aktívnak maradni. Ha a munkahelyed messze van, legalább ott próbáld meg elkerülni az autó használatát, ahol erre lehetőséget látsz. Ha például holnap egy kisebb bevásárlást kell elintézned, sétálj a boltba, vagy használd ismét a kerékpárodat. Az ebédszünetben is használhatod a lábadat. Ne online rendeld meg az ételt; szánj rá néhány percet, hogy elsétálj a legközelebbi étterembe, és nézd meg a napi menüt.

Ha pedig tényleg használnod kell az autódat, próbálj meg egy kicsit távolabb parkolni, hogy legyen lehetőséged egy kicsit sétálni. Ez különösen jól működik a nagy szupermarketek parkolóiban, ahol az autótól a bejáratig és vissza könnyen több tucat vagy száz lépést is megtehetsz. Ha ezeket a tippeket alkalmazod, előfordulhat, hogy az órádon vagy a telefonodon lévő lépésszámláló estére már több ezres számokat fog mutatni, ami megerősíti, hogy jó úton haladsz az aktív életmód felé. [1]

A séta szintén kiváló módja a fogyásnak. Erről többet megtudhatsz a következő cikkünkben: Hogyan lehet sétával gyorsan lefogyni?

1. Sétálj vagy kerékpározz, és hagyd otthon az autót vagy az elektromos rollert

2. Részesítsd előnyben a lépcsőket a mozgólépcsőkkel és liftekkel szemben

Ugyanolyan kényelmesek, mint az autóval való utazás, a bevásárlóközpontokban gyakran megtalálható mozgólépcsők. Ebben az esetben nem hibáztathatod a hőséget, mivel ezek a terek a nyári hónapokban légkondicionáltak. Ez pusztán kényelem kérdése, ami könnyen korlátozható. Szinte minden olyan helyen, ahol mozgólépcsők találhatók, rendes lépcsők is vannak. Próbáld ki őket, mivel így könnyen megnövelheted a napi lépésszámodat. A lakásba való visszatéréskor a liftet is figyelmen kívül hagyhatod, és helyette a lépcsőt válaszd. A természetes mozgás a fogyás egyik alapvető tényezője. [2]

3. Ne kerüld a házimunkát

A nyár remek alkalom arra is, hogy a háztartási munkákra összpontosíts. A hátsó udvar vagy a kert kiváló fizikai aktivitást kínál. Legyen szó fűnyírásról, ültetésről, öntözésről vagy betakarításról. Ezekkel a feladatokkal kapcsolatban más fizikai tevékenységeket is végezhetsz, mint például a gyümölcsök és zöldségek tartósítása. Nemcsak egy házban, hanem egy lakásban is részt vehetsz az egyik legfontosabb tevékenységben, a takarításban.

Használd ki a nyári szezont sportolásra

Kétségtelen, hogy semmi sem tartja az embert megbízhatóbban aktívan, mint a sporttevékenységek. Erre pedig nyáron számtalan lehetőség kínálkozik. Ideális időszak arra, hogy kipróbáljunk valami újat, és élvezzük a gyönyörű időjárást. A vízi sportok fantasztikus módja a hűsölésnek a forró napokon. Persze ugyanúgy védekezned kell a nap ellen, és be kell tartanod a korábban említett egyéb szabályokat.

1. Vízi sportok

Az egyik lehetőség a vízi sportolási lehetőségek felfedezése, ahol az úszás az alap, ami egyszerre lehet szórakoztató és jó edzés. Az úszás számos izomcsoportot megmozgat, és a technikától függően olyan izmokat is aktiválhat, amelyeket nem szokás rendszeresen használni. Az úszás elsősorban a karokat, a hasat, az egész hátat, a mellkast, az alkarokat, a farizmokat és a combizmokat veszi célba. Végeredményben hatékony, teljes testet átfogó edzéssé válik, amely az erő, az állóképesség és a gyorsaság fejlesztését is segíti. [4]

Az úszás mellett érdemes kipróbálni a kajakozást vagy a paddleboardozást. A kajakozás nagyszerű tevékenység, amely aktívan tartja az embert, és lehetővé teszi a különböző vízterületek és partvonalak felfedezését. Könnyen összekapcsolható egy kellemes kirándulással is, különösen, ha egy nagyobb kajakkal vagy csónakkal rendelkezel, amelyet a családoddal vagy a barátaiddal együtt használhatsz. Ha valami nagyobb kihívást keresel, a paddleboardozás népszerű választás. Próbára teszi az egyensúlyt és a core izmok erősségét is.

Akár az egyiket, akár a másikat választod, mindkét tevékenység csoportosan vagy egyénileg is végezhető, és kezdők és haladók számára egyaránt alkalmas. Ha azonban valami adrenalinban gazdagabbra vágysz, a rafting kiváló lehetőség, amelyet a barátaiddal együtt végezhetsz. Lehetővé teszi, hogy megtapasztald a nyugodt szakaszokat és a vad vizeket egyaránt, megmozgatva a felsőtest különböző izmait. [5]

A kajakozás népszerű nyári tevékenység

2. Labdajátékok

Ha a vízi sportok nem tetszenek neked, a nyár ideális a szabadtéri labdajátékokhoz is. Népszerű választás a strand- vagy a hagyományos röplabda, a foci vagy a kosárlabda. Mindezek a labdajátékok számos előnnyel járnak, amint azt különböző tanulmányok is bizonyítják. Egy 2018-as tanulmány szerint az olyan csapatsportok, mint a kézilabda vagy a foci, pozitív hatással vannak a csonterősségre. Azoknak az embereknek, akik rendszeresen űzték ezeket a sportokat, nagyobb volt a csontsűrűségük azokhoz képest, akik nem szoktak játszani. A National Library of Medicine-ben közzétett kutatás azt is kimutatta, hogy a kosárlabdázás javítja az alapvető motoros készségeket, a koordinációt, a rugalmasságot és az állóképességet. A labdajátékok remek alkalom arra is, hogy együtt lógjunk a barátokkal. [6 – 7]

3. Ütős sportok

Ha a labdajátékok sem tetszenek neked, akkor is aktív maradhatsz a nyár folyamán az ütős sportokkal. Akár a squash, a tenisz, a pingpong vagy a tollaslabda mellett döntesz, mindegyikük szórakoztat, formában tart, és számos egészségügyi előnnyel jár a fizikai aktivitás és maguk a sportok révén. A British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmány például megállapította, hogy az ütős sportok segíthetnek abban, hogy tovább élj. A vizsgálatban több mint 80 000 résztvevő vett részt, és 9 éven át tartott. Kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen űztek ütős sportokat, többek között teniszt, squasht és tollaslabdát, 47%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány. Ez az előny a fizikai aktivitásra általában véve is érvényes, ami meggyőző motivációt jelent az aktivitás megőrzéséhez. [8 – 9]

4. Egyéb nyári sporttevékenységek

Ha nem rajongsz a fent említett sportokért, akkor is rengeteg lehetőség van arra, hogy nyáron is aktív maradj. Az egyik első és legnépszerűbb választás a kerékpározás, amely intenzitástól függően könnyű vagy megerőltető tevékenység lehet. A saját tempódat magad szabhatod meg, és a kellemes időjárás mellett semmi sem akadályozhatja meg, hogy kirándulni indulj, ahol érdekes helyeket is felfedezhetsz. A kerékpározás a kalóriaégetés mellett a pszichohigiéniával, a hangulat javításával és a koleszterinszint javításával is összefüggésbe hozható. Több tanulmány szerint a kerékpározás növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) és csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet. [10 – 12]

Ha kíváncsi vagy arra, hogy miért érdemes minél hamarabb elkezdeni a kerékpározást, olvasd el a következő cikkünket: A kerékpározás segíthet a lábak és a fenék feszesítésében, továbbá a fogyásban. Mire jó még?

Azok számára, akiknek még nem sikerült felfedezni a kerékpározás szépségeit, más lehetőségek is vannak a testmozgásra. Kipróbálhatod a görkorcsolyázást, a nyári sétákat vagy a futást, ami segít kalóriát égetni és egész nyáron fenntartani a kondíciódat. Ha még sosem futottál, mindenképpen olvasd el a következő cikkünket: Hogyan kezdj el futni – Egyszerű útmutató még a teljes kezdőknek.

Ha pedig a kerékpározást vagy futást táplálékkiegészítőkkel szeretnéd támogatni, A 11 legjobb táplálékkiegészítő futáshoz, kerékpározáshoz és más állóképességi sporthoz című cikkünkben ismertetjük őket.

A kerékpározás erősíti a lábakat, a farizmokat, és segít a fogyásban.

A szabadtéri jóga is érdekes nyári sporttevékenység lehet. A gyakorlatban különböző stílusokat kínáló jógagyakorlatokat foglal magában, amelyek az ászanáknak nevezett fizikai pózokat, légzéstechnikákat, meditációt és egyéb relaxációs technikákat ötvözik. A rendszeres jógagyakorlással támogathatod az izmok állóképességét, az erőt, a rugalmasságot, valamint a belső békét és a mentális jólétet. [13]

Ha még csak most kezdenél el jógázni, javasoljuk, hogy vegyél részt néhány órán a környékeden. Ha azonban inkább otthon szeretnél gyakorolni, a YouTube-on találhatsz hozzá inspirációt, például a Yoga With Adriene csatornán. Kipróbálhatod a Relaxáló jóga kezdőknek című videónkat is. Magához a gyakorláshoz nincs szükséged semmilyen speciális felszerelésre. Mindössze egy szőnyegre van szükséged, amelyet a szabadban, például a kertedben az árnyékban is elhelyezhetsz. Ezután természetesen ki kell választanod a jóga típusát, amelyik a legjobban megfelel neked. A kiválasztásban segíthet a 9 jógatípus és előnyeik a fizikai és mentális egészségre nézve című cikkünk is.

5. Túrázás

A túrázás nyáron egy külön fejezet, amely kíméletes módon tarthatja mozgásban az embert. Egyszerűen fogalmazva, sétálsz és kellemes időt töltesz a természetben, ami jó hangulattal, csökkentett szorongással és kevesebb negatív gondolkodással jár. A túrázás szinte mindenki számára alkalmas, az intenzitástól és az időtartamtól függően. Kipróbálhatod a botokkal való nordic walkingot is, amely megdolgoztatja a felsőtest izmait, és megkönnyíti a nehezebb terepek kezelését. [14 – 15]

A túrázás számos egyéb előnnyel jár, mint például:

  • A fehérvérsejtszám növekedése, ami pozitívan befolyásolja az immunrendszert és a szervezet általános ellenálló képességét. [16]
  • Az agyműködés támogatása [17]
  • Az alvásminőség javulása [18]

Ahhoz, hogy élvezd ezeket az előnyöket és aktív maradj, egyszerűen csak érdekes helyeket kell találnod a környéken, például kőbányákat, víztározókat, várromokat, túraútvonalakat vagy hegyeket. Nem kell messzire utaznod, és a túrát a nehézségi szintnek megfelelően legalább egy nappal előre meg kell tervezned. Meleg időben ne felejts el hátizsákot vinni magaddal egy vizes palackkal, vízálló kabátot vagy legalább egy kapucnis pulóvert a hirtelen időjárásváltozás esetére, és egy kis harapnivalót hogy feltöltődj energiával.

Túrázás a hegyekben

Igazítsd az edzésprogramodat az időjárásnak megfelelően

A nyári időjárás számos kiigazítást igényel az edzésprogramban. Az első és legfontosabb, hogy óvakodj a hőségtől, és mindenképpen kerüld a magas kinti hőmérsékleten történő edzést. Emellett ne feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról sem, ahogyan azt már korábban említettük. Azonban néhány más tippet is kipróbálhatsz.

1. Eddz a megfelelő időben

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában délelőtt 10:00 és délután 5:00 között alakul ki, de ez mindig az adott naptól függ. Ezért nyáron elsősorban ebben az időszakban érdemes kerülni az edzéseket. Ehelyett állítsd be a rutinodat úgy, hogy korán kelj fel és reggel eddz, például reggel 6:00-kor, amikor még elviselhető a hőmérséklet. Ha nem vagy egy reggeli pacsirta, akkor este is edzhetsz, amikor fokozatosan lehűl odakint a levegő. Az ideális edzéshőmérsékletnek a 20-22 °C körüli hőmérsékletet tartják, de a körülményeket tekintve ez nem mindig kivitelezhető. [21]

2. Válassz légkondicionált edzőtermet

Egy 2021-ben készült tanulmány szerint a magas hőmérséklet negatívan befolyásolja az izmok állóképességét, és csökkenti az izmok azon képességét, hogy hosszabb időn keresztül ismételten összehúzódjanak. Ez gyorsabb izomfáradáshoz vezethet, ami végső soron negatívan befolyásolja az edzést. Ha valamilyen okból kifolyólag nem akarod a rutinodat a kora reggeli vagy esti edzésekhez igazítani, egy légkondicionált edzőterem még mindig megmenthet. Gyakorlatilag bármikor látogathatod anélkül, hogy az edzés miatt változtatnod kellene a napi beosztásodon. Hűvösebb és kényelmesebb környezetet biztosít ahhoz, hogy teljes mértékben az edzésnek szentelhesd magadat. [22]

Eddz légkondicionált edzőteremben

3. Fokozatosan kezdj el meleg körülmények között edzeni

Ha úgy döntesz, hogy otthon vagy a szabadban, melegebb körülmények között edzel, akkor úgy kell összeállítanod az edzéstervedet, hogy a bemelegítés után ne menj rögtön teljes erőbedobással. Kezdd lassan, és fokozatosan növeld a terhelést és az intenzitást. Hallgass a testedre, és igazodj hozzá, ahogyan érzed magad. Kezdetben észre fogod venni, hogy a meleg negatívan befolyásolja a teljesítményedet, de a tested fokozatosan megpróbál majd alkalmazkodni a fokozott izzadás révén. És éppen ezért ne feledkezz meg az ivásról sem. Emellett az optimális teljesítmény érdekében fontos, hogy pótold az izzadással elveszített elektrolitokat, például egy megfelelő sportitallal. [23]

4. Válassz megfelelő ruházatot

A nyári tevékenységek során a kényelem megfelelő sport/funkcionális ruházattal is biztosítható. Segít támogatni a sportteljesítményt, és kényelmet biztosít a testmozgás során. Olyan ruhadarabokat válassz, amelyek légáteresztőek és hatékonyan elvezetik az izzadságot, így a bőröd lélegezhet és hűlni tud. Az olyan szintetikus anyagok, mint a poliészter és a poliamid igazán jól kezelik a nedvességet.

A légáteresztő képességet hálós elemek és különböző szellőzőpanelek fokozzák. A férfiak kipróbálhatják a kényelmes rövidnadrágok és a funkcionális poliészter pólók kombinációját, amelyek könnyűek és gyorsan száradnak. A nők választhatnak légáteresztő sportmelltartót, amely elegendő tartást biztosít. A rugalmas és rendkívül kényelmes rövidnadrágok, amelyek hatékonyan elvezetik az izzadságot, szintén remekek lehetnek.

Többet megtudhatsz az ilyen típusú ruházat előnyeiről a következő cikkünkben: Funkcionális ruházat: miért fontos és hogyan segíthet a teljesítmény javításában?

Nyári sportruházat

Maradj aktív a nyaralás alatt is

A nyári aktivitás megőrzésének receptje nem zárja ki a nyaralást. Bár ez a pihenés ideje, ez nem jelenti azt, hogy az egész időt a medence mellett fekve kell töltened, és csak akkor kell megmozdulnod, amikor az all-you-can-eat büfébe tartasz. Ha nem akarsz, nem kell minden nap egyórás edzésen részt venned. Inkább a mindennapos mozgást élvezd, amely a környezeted nyugodt felfedezésével párosul. Ez az elmédet is felfrissíti, és lehetővé teszi, hogy új érdekes helyeket fedezz fel. A környéken tett kirándulásokat vízparti szórakozással is felválthatod, ahogy azt már említettük.

Mindenképpen próbáld ki a helyi vízi látványosságokat, a búvárkodást és más olyan tevékenységeket, amelyek aktívan tartanak. Emellett túrázhatsz, reggelente futhatsz a tengerparton, vagy kalandozhatsz a helyi utcák és kultúra felfedezése közben, például egy piacon. A párok minden bizonnyal értékelni fogják az esti sétákat a tengerre nyíló romantikus kilátással. A fent említett tippek közül is bevethetsz néhányat, mint például a jóga, labdajátékok stb. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy a nyaralást kizárólag a sportra összpontosítva töltsd, de néhány lehetőség kipróbálása biztosan frissítő lesz. Ugyanakkor nem fogsz úgy hazatérni, hogy bűntudatod lesz, hogy az egész időt csak heverészéssel és túlevéssel töltötted.

A sznorkelezés népszerű nyári tevékenység

Mi a tanulság

A gyönyörű, napos időjárás és a nyári szezon remek alkalmat kínálnak a testedzésre és a fittség javítására. Bár a hőhullámok, a grillezések, a partik és hasonló tevékenységek eltántoríthatnak a rendszeres testmozgástól, mindig van lehetőség a mozgásra. Természetesen nem kell mindegyiket minden alkalommal és mindenhol alkalmaznod, de próbálj meg legalább néhányat kiválasztani, hogy beépítsd a nyári szezonodba. Az is teljesen rendben van, ha a beltéri tevékenységeket részesíted előnyben, bár kár lenne, ha nyáron csak ezekre korlátoznád magad. Szóval, irány a napsütés, és élvezd a nyarat a lehető legteljesebb mértékben!

Melyek nálad a kötelező nyári sporttevékenységek?

Források:

[1] Jeremy Dupont - 4 Ways to Work Out in the Summer Without a Gym – https://juicery.com/blog/4-ways-workout-summer-without-gym/

[2] Michael Easter - Take the Stairs to Be Fitter and Healthier – https://www.menshealth.com/fitness/a37543099/take-stairs-fitness-comfort-crisis/

[3] Sandra Montijo - Keep on Movin’: Creative Ways to Stay Active at Home – https://greatist.com/health/how-to-stay-active-at-home#staying-active-at-home

[4] 8 benefits of swimming whatever your fitness level – https://www.swimming.org/justswim/8-benefits-of-swimming/

[5] Jakob Remmel - 10 Creative Ways to Stay Active and Healthy this Summer – https://yumuuv.com/blog/active-and-healthy-during-summer

[6] Walter Herzog - Do recreational team sports provide fitness and health benefits? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180537/

[7] John P. DiFiori, Arne Güllich, Joel S. Brenner, Jean Côté, Brian Hainline, Edward Ryan, Robert M. Malina - The NBA and Youth Basketball: Recommendations for Promoting a Healthy and Positive Experience – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6096539/

[8] Racket Sports – https://www.nhsinform.scot/healthy-living/keeping-active/activities/racket-sports

[9] Pekka Oja, Paul Kelly, Zeljko Pedisic, Sylvia Titze, Adrian Bauman, Charlie Foster, Mark Hamer, Melvyn Hillsdon, Emmanuel Stamatakis - Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults – https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/51/10/812.full.pdf

[10] Ione Avila-Palencia, Audrey de Nazelle, Tom Cole-Hunter, David Donaire-Gonzalez, Michael Jerrett, Daniel A Rodriguez, Mark J Nieuwenhuijsen - The relationship between bicycle commuting and perceived stress: a cross-sectional study – https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013542.abstract

[11] Louise Ann-Leyland - The effect of cycling on cognitive function and well-being in older adults – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6388745/

[12] Manuel Chavarrias, Jorge Carlos-Vivas, Daniel Collado-Mateo, Jorge Pérez-Gómez - Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722762/

[13] Yoga: What You Need To Know – https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know

[14] Gregory N. Bratman, Gretchen C. Daily, Benjamin J. Levy, James J. Gross - The benefits of nature experience: Improved affect and cognition – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169204615000286?via%3Dihu

[15] Kiera Carter - These Benefits of Hiking Will Make You Want to Hit the Trails ASAP – https://www.shape.com/fitness/cardio/benefits-hiking-will-make-you-want-hit-trails

[16] Denise Mitten, Jillisa R. Overholt - Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits – https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1559827616658229

[17] Raed Mualen - The Effect of Movement on Cognitive Performance – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2018.00100/full

[18] Lia Steakley - Having trouble sleeping? Research suggests spending more time outdoors – https://scopeblog.stanford.edu/2015/08/24/having-trouble-sleeping-research-suggests-spending-more-time-outdoors/

[19] Joseph Nordquist - How to stay healthy during summer – https://www.medicalnewstoday.com/articles/262549#sun-protection

[20] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd] Ishan Arora - Heat Vs. Comfort: Weighing The Pros And Cons Of Working Out In An AC Gym During Summer [https://www.onlymyhealth.com/ac-vs-non-ac-gym-comparison-for-working-out-in-summer-1685364861

[21] Johannus Q. de Korte, Coen C. W. G. Bongers, Maria T. E. Hopman & Thijs M. H. Eijsvogels - Exercise Performance and Thermoregulatory Responses of Elite Athletes Exercising in the Heat: Outcomes of the Thermo Tokyo Study – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-021-01530-w

[22] The Pros and Cons of Exercising in the Heat – https://fitness-nation.net/2021/04/16/the-pros-and-cons-of-exercising-in-the-heat/

[23] Ana Isabel Laja García, Carmen Moráis-Moreno, M de Lourdes Samaniego-Vaesken, Ana M. Puga, Teresa Partearroyo, Gregorio Varela-Moreiras - Influence of Water Intake and Balance on Body Composition in Healthy Young Adults from Spain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723835/

[24] Kris Gunnars - How Much Water Should You Drink Per Day? – https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day#how-much-you-need

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük