Testpozitivitás: 9 tipp, hogyan alakíts ki jobb kapcsolatot a testeddel

Testpozitivitás: 9 tipp, hogyan alakíts ki jobb kapcsolatot a testeddel

„Mindenki csak engem néz, és megítéli, hogyan nézek ki. Nagy az orrom. Nem vagyok elég csinos egy jó fotóhoz. Nem elég szép a testem, hogy felvegyek egy fürdőruhát. Inkább hosszabb és nagyobb ruhákat hordok, hogy elfedjem a tökéletlenségeimet. Legalább 10 kilót kellene fogynom, hogy ezt a ruhát felvehessem, különben szörnyen néznék ki…” Mondtad már ki valaha is ezeket a mondatokat?

A külsővel való elégedetlenség manapság elég gyakori. Az alacsony önbecsülés miatt van, ami a nőknek és férfiaknak egyaránt gondot okozhat. A legtöbb ember tinédzserkorában megy keresztül ezen, de ugyanezek az érzések felnőttkorban is előfordulhatnak. Különösen akkor, ha például elkezdjük összehasonlítani magunkat mások látszólag „tökéletes” fotóival az Instagramon.

Nagyon könnyen eljuthatsz arra a pontra, hogy azt hiszed, nem vagy elég jó vagy elég szép. Egy egyenes hajú nő göndör hajról álmodik, míg a göndör hajú fésülködés közben arra gondol, milyen lenne, ha a haja egyenes lenne. Ezáltal mindketten épp azt felejtik el, hogy mennyire egyediek, és a hajuk kiegészíti egyedi személyiségüket. A külsővel kapcsolatos elégedetlenség érzése a nyár beköszöntével, amikor a meleg miatt kevesebb ruhát viselünk, gyakrabban előfordulhat. Sokak számára ez a tökéletes alkalom arra, hogy foglalkozzanak testükkel és általános megjelenésükkel.

De ugyanakkor teljesen megfeledkezel arról, hogy sok más ember ölni tudna azért, hogy olyan feneke, orra, hasa, szeme vagy mosolya legyen, mint neked. Közben azzal foglalkozol, milyen jó lenne, ha legalább fele olyan „jól” néznél ki, mint kedvenc színészeid, énekeseid, sportolóid és más híres emberek. De vajon tényleg ez a legfontosabb dolog az életben? Itt nyugodtan állj meg egy pillanatra, és gondolkodj el a kérdésre adott válaszon. Persze, néha nehéz lehet megbékélni a külsőddel, de semmiképpen sem lehetetlen. Ugyanakkor az, hogy természetes formádban szereted magad, az egyik legjobb dolog, ami csak történhet veled. Ezért ma megosztunk veled pár tippet, amelyek segíthetnek elfogadni a természetes formádat, és megtanítanak szeretni azt, aki vagy.

Testpozitivitás: Sokféleképpen lehet békét kötni a megjelenéssel

Mit is jelent a megjelenésedről alkotott negatív vélemény

A negatív belső hang sokféle formát ölthet. Ennek néhány klasszikus példája a cikk bevezetőjében már szerepelt. Az úgynevezett „negatív gondolat” valójában minden olyan monológ, amelyet magadban tartasz, és amely korlátozhatja a képességedet, hogy reálisan érzékeld a saját megjelenésedet, vagy hogy higgy magadban. Minden ilyen gondolat csökkentheti a képességed arra, hogy pozitív változásokat érj el az életében, vagy elérj egy adott célt. Ez úgy hangozhat, mint egy rendkívül kritikus szülő, egy igazságtalan tanár vagy egy mérgező barát. Mindegyikük megpróbálna meggyőzni arról, hogy nem nézel ki elég jól, vagy hogy nem vagy elég jó bizonyos dolgokhoz. A negatív belső hang is pont ilyen. Túl pesszimista, kritikus, negatív, és aláássa az önbizalmadat, legyen szó akár a fizikai megjelenésedről, vagy bármilyen képességedről. Ne feledd azonban, hogy ez a belső monológ vagy negatív gondolatok gyakran egyáltalán nem tükrözik a valóságot. [1]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Annak a jele, hogy ferde szemüvegen keresztül nézed a megjelenésedet

Gyakran előfordulhat, hogy nem is tudatosul benned, hogy negatívan tekintesz a megjelenésedre. Íme néhány jel, amely arra utal, hogy el kell kezdened odafigyelni magadra, és rá kell jönnöd, hogy rosszul gondolkodsz magadról [2]:

  • Utálsz vásárolni, mert úgy érzed, hogy mindenben rosszul nézel ki
  • A legújabb divattrendek alapján döntesz arról, hogy mi áll jól neked, nem pedig arról, hogy miben érzed magad a legjobban
  • Az új ruhákat úgy választod ki, hogy először kikéred a környezetében lévők véleményét, és csak ezután döntöd el, hogy megveszed-e őket vagy sem
  • A megjelenésed miatt kerülöd az új emberekkel való találkozást
  • Nem szeretsz fotózni, mert úgy érzed, hogy szörnyen nézel ki
  • Összehasonlítod magad másokkal a közösségi oldalakon, és arra vágysz, hogy úgy nézz ki, mint ők, miközben megfeledkezel a saját egyediségedről [2]

Ha a fenti pontok bármelyike igaz rád, semmiképpen se ess pánikba. Inkább olvasd tovább a cikket, mert te is megérdemled, hogy jól érezd magad a bőrödben. Az alábbiakban tanácsot adunk, hogyan teheted ezt meg.

Mi az a testpozitivitás, miért fontos, hogy szeressük magunkat, és vannak-e ennek határai?

Az egyik választ arra a kérdésre, hogy hogyan szeressük magunkat, a „testpozitivitás” kifejezés rejtheti. A lényeg, hogy mindenki megérdemli, hogy pozitív képet alkosson a saját külsejéről, függetlenül attól, hogy a társadalom milyennek látja a szépségideált. Ez azt jelenti, hogy nem számít, ha kicsit nagyobb az orrod vagy rövidebb a hajad. Még az sem, hogy nincs olyan kockás hasad, mint a kedvenc színészednek, színésznődnek vagy a közösségi oldalakról ismert hírességeknek. Így is lehet nyáron fürdőruhát viselni, hiszen mindenki megjelenése egyedi. Tehát teljesen rendben van, ha úgy szereted magad, ahogy vagy.

Mi az a testpozitivitás?

Miért fontos, hogy szeressük magunkat?

Önmagunk szeretete több okból is fontos, amelyek közül sok segíthet abban, hogy a lehető legjobb legyen az életminőség. Az úgynevezett önszeretetnek hála, ennyi mindent kaphatsz:

  1. Magasabb önbecsülés: Ha jól érzed magad a saját testedben, az javíthatja általános önbecsülésed és önbizalmad. Ennek köszönhetően az élet más aspektusai, például a kapcsolataid, a munka vagy a másokkal való társas érintkezés is javulhat.
  2. Jobb mentális egészség: A külsőnk negatív megítélése bizonyos pszichológiai problémák, például szorongás vagy depresszió kialakulásáért is felelős lehet. Ha viszont jól érzed magad a megjelenéseddel kapcsolatban, az minimalizálhatja ezeket az érzéseket, és pozitív hatással lehet az általános közérzetedre is.
  3. Jobb kapcsolatok: Az, hogy jól érzed magad a bőrödben, hatással lehet a kapcsolataidra vagy a társadalmi interakcióidra is. Ha magabiztos vagy és jól érzed magad a saját bőrödben, akkor nincs okod arra, hogy másoktól elzárkózz. Éppen ellenkezőleg, kevésbé szégyenlős, nyitottabb és természetesebb lehetsz, ami segíthet megerősíteni a kapcsolatokat a körülötted lévő emberekkel.

Ha össze kellene foglalnunk, akkor az, hogy jól érzed magad azzal kapcsolatban, ahogyan a megjelenésed értékeled, pozitívan hozzájárulhat az általános közérzetedhez vagy az életminőségedhez.

Mik a határai a saját megjelenésünk iránti szeretetnek?

A fenti információk ellenére meg kell említeni, hogy még az önszeretetnek vagy a testpozitivitásnak is vannak határai. Ezért nem lépheti át az egészségtelen életmód vagy az elhízás dicsőítésének határát. Ezek a problémák különböző egészségügyi kockázatokkal járnak, például magas vérnyomás, magasabb halálozási kockázat, magas LDL- és alacsony HDL-koleszterinszint vagy az epehólyag különböző betegségei.

A kockázati tényezők listája azonban jóval hosszabb, és mindegyikük hozzájárul az életminőség romlásához. A testpozitivitásnak ehhez semmi köze. Ahogyan semmi köze a test miatti szégyenérzethez sem, vagyis ahhoz, hogy valakit megaláznak a túlsúlya miatt. Itt kell megjegyezzük, hogy az elhízás és a jelentős túlsúly olyan egészségügyi problémák, amelyek miatt a szervezet jobban ki van téve az említett kockázatoknak. Ez azonban semmiképpen sem adhat okot arra, hogy az elhízással küzdő embereket támadják vagy sértegessék. [3 – 5]

Konkrét tippek arra vonatkozóan, hogyan szeressük magunkat

Ha még mindig nem tudod elfogadni a természetes formádat, és megtanulod szeretni azt, aki vagy, ne aggódj. Az alábbi tippek közül pár talán neked is segíthet.

1. Figyelj oda saját magadra

Az öngondoskodás kifejezés azt a képességet írja le, hogy jó formában tartsuk magunkat, megelőzzük a betegségeket és támogassuk saját egészségünket. Tehát ez mindenképpen egy jó módja lehet, hogy szeressük magunkat. Az öngondoskodásnak azonban számos más előnye is van. Segíthet jobban megbirkózni a mindennapi stresszel, kezelni az életben felmerülő kudarcokat, vagy felkészülni az életében bekövetkező szerencsétlen körülményekre.

A kutatások szerint az öngondoskodás csökkentheti a krónikus stresszt is, javíthatja a pszichológiai ellenálló képességet és hozzájárulhat a nagyobb általános elégedettséghez. Számos módszer létezik az öngondoskodásra. A megjelenéssel kapcsolatban ott van a fizikai törődés, amely kiterjed az elegendő alvásra és a testmozgásra, sportolásraegészségesebb étrendre vagy az elegendő folyadékbevitelre[6 – 8]

Öngondoskodás

2. Ne gondold, hogy a közösségi média határozza meg a szépségideált

Volt már veled is úgy, hogy posztoltál egy fotót a Facebookon vagy az Instagramon, és idegesen vártad az első lájkokat vagy kommenteket? És csak abban a pillanatban érezted jól magad, amikor elértél egy bizonyos mennyiségű like-ot? Ha ez a helyzet, akkor valószínűleg valami baj van. Ez a viselkedés annak a jele, hogy szükséged van visszacsatolásra másoktól ahhoz, hogy értékeld saját magadat. Egy magas önbecsüléssel rendelkező ember könnyedén megoszthat fotókat a közösségi hálózatokon anélkül, hogy idegesen várná az első reakciókat.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a közösségi média tele van „szépségideálokkal”. Legyen szó akár a televízióról, az internetről vagy az oly kedvelt és megállás nélkül görgetett közösségi hálózatokról. Ha azonban meg akarod találni a módját annak, hogy elégedett legyél a külsőddel, akkor el kell oszlatni a gondolatot, hogy ezek a hálózatok határozzák meg a szépségideált. Ott nagyon gyakran találhatsz látszólag tökéletesnek tűnő fotókat, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Azt is meg kell említeni, hogy a a like-ok száma semmiképpen sem tükrözi az elismerést. Mindannyiunk külseje és viselkedése egyedi. És pontosan ettől vagyunk emberek. Ezért felesleges mások külsejét utánozni, akik talán csak álmodoznak arról, hogy olyan szemük vagy hajuk legyen, mint neked. [2]

Ne gondold, hogy a közösségi média határozza meg a szépségideált

3. Építsd az önbizalmad

Az önbizalom a kulcsa annak, hogy jól érezd magad a bőrödben és szeresd azt, aki vagy. Ez azonban nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, és legalábbis kezdetben némi erőfeszítést igényel. Kezdd azzal, hogy emlékezteted magad a múltbeli sikereidre. Lehet az a főiskola elvégzése, egy olyan állás megtalálása, amit szeretsz, vagy akár csak a jogosítvány megszerzése, egy nehéz időszak leküzdése, álmaid autójának megvásárlása vagy egy ház felépítése. Vagy talán végre sikerült elkezdened edzeni, futni vagy egészségesebben étkezni? Mindez elismerést érdemel. Gondolj arra, hogy mit értél el, és hová vittek ezek a pillanatok. El kell hinned, hogy megéri, és hogy megérdemled, hogy magabiztosnak érezd magad. A kifejezőbb testbeszéd, amely a belső érzéseidet tükrözi, szintén segíthet ebben. Próbálj meg egyenesen állni, egyenes karokkal, és a föld helyett inkább előre nézz.

Próbálj határozott szemkontaktust tartani az emberekkel, és ne felejts el mosolyogni. Ha találsz valamit, amiben igazán jó vagy, és dolgozol rajta, az szintén nagyszerű eszköz az önbizalomépítéshez. Kipróbálhatsz valamilyen sportot vagy különböző más tevékenységeket, amelyekkel lekötheted magad. Például éneklés, tánc vagy sok más kreatív vagy művészeti tevékenység. Nagyon fontos azonban, hogy valóban szeresd csinálni, amit találsz magadnak. Ettől jól fogod érezni magad, és végül magabiztosabb leszel. Ezen kívül próbálj meg a képességeidre és arra koncentrálni, amiben a legjobb vagy.

Senki sem lehet mindenben Superman, hacsak nem Clark Kentnek hívják. Mindannyian különlegesek vagyunk, és mindannyian másban vagyunk jók.  Ezért nem szükséges, másokkal sodródni, csak találd meg a saját tevékenységed, amely lehetővé teszi, hogy ragyogj, és magabiztosabbnak érezd magadAzonban még ha ismeretlen helyzetbe is kerülsz, az sem a világ vége. Próbálj a legrosszabb helyett a legjobbra koncentrálni, ami történhet. [9]

4. Lassíts egy kicsit

Azt hiszem, senkinek sem kell ismételgetni, hogy gyors és hektikus környezetben élünk. A mindennapi stressz és a teljesítménykényszer azonban az egészségre is hatással lehet. Ezért az egyik módja annak, hogy jobban érezd magad a testedben, hogy képes vagy lassítani. A téged körülvevő világ minősége és érzékelése sokkal fontosabb, mint hogy állandóan hajszolj valamit. Így sokkal tudatosabb, valódi értékeken alapuló életet élhetsz. A lassításnak számos módja lehet, és csak rajtad múlik, hogy kiválaszd, amelyik illik az életedbe.

Próbáld meg lassítani az életviteled

Kezdetnek az is jó, ha:

  • Lassabban étkezel, tévé és zavaró tényezők nélkül: Rágj meg jól minden egyes falatot, és ízleld meg a valódi az ízeket, amiket a szádba veszel. Az úgynevezett mindful eating, azaz tudatos étkezés, amely a jelen pillanatra és az érzések tudatosítására összpontosít, szintén segíthet. Ez az étkezési mód még a fogyásban is segíthet, mivel csökkenti a túlevést. Emellett a tudatos étkezéssel valószínűleg jobban tudatosul a jóllakottság érzése is és jobban tudod kontrollálni az érzelmi evés felett. Az eredmény nem csak a súlycsökkenés lehet. A belőled sugárzó energiát is javíthatja, ami ismét az önbizalom növekedésével jár együtt. [11]
  • Ne feledkezz meg a helyes lélegezésről: Próbálj meg napközben néhány percet úgy eltölteni, hogy csak a légzésre figyelsz. Lélegezz be, majd lassan lélegezz ki tízszer. Mindenképpen próbálj ki különböző légzőgyakorlatokat is, és ha a lassításnak megtetszik ez a módszere, kipróbálhatod a meditációt. Segíthet megtalálni a belső békét és csökkenteni a stresszt.
  • Ne feledkezz meg a pihenésről sem: Nem jó, ha a kora reggeli ébredés és a késő estig tartó Netflix-nézés között ugrálsz, miközben közben több csésze kávé formájában egy jó adag koffeinnel próbálod túlélni a munkát. Ha kimerültnek érzed magad, az egyetlen megoldás a pihenés. Fontos megérteni, hogy megérdemled, és hogy ez a tested természetes szükséglete. Nincs azzal semmi gond, ha ma a szokásosnál korábban fekszel le, hogy többet aludj. Az is teljesen rendben van, ha egy kis nyugis pihenőidővel, például egy jó könyvvel kényezteted magad. Azonban mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb saját pihenési formát. Ha kipihent vagy, biztosan jobban fogod érezni magad a bőrödben. [10]

5. Megfelelő emberekkel vedd körül magad

Ha valakinek problémája van a külsejével, annak gyakran a környezete lehet az oka. De nem csak emiatt jó, ha megfelelő emberekkel veszed körül magad, és elhatárolódsz azoktól, akik nem tisztelnek téged. Ha valaki folyamatosan alábecsül téged, és azt állítja, hogy nem vagy elég jó vagy vonzó, egy idő után előfordulhat, hogy te magad is elhiszed ezeket a szavakat. Pedig ezek nagyon távol állnak az igazságtól. Ha valami hasonlót tapasztaltál vagy tapasztalsz, mindig jó, ha elmondod, mit érzel. Ha nem értik meg, akkor a legjobb lesz, ha teljesen elzárkózol tőlük.

A következő kérdések segíthetnek kiválasztani a megfelelő embereket az életedben:

  • Meghallgatnak-e azonnal a szeretteid, amikor megnyílsz nekik?
  • Elítélnek téged olyan dolgok miatt, amelyek nem rajtad múlnak?
  • Olyasmire kényszerítenek, amit inkább nem tennél?
  • Ugyanannyira tisztelten és törődnek veled, mint ahogy te is velük?

Persze nem biztos, hogy mindig könnyű őszintén válaszolni ezekre a kérdésekre. De rá kell jönnöd, hogy ha a helyes útra akarod terelni az életedet és jobban megbecsülni önmagadat, szükség lesz rá. Az egészséges és támogató emberi kapcsolatok az egyik legjobb energiaforrás az úton, hogy ne csak kívülről tűnjön úgy hogy, jól érzed magad, hanem tényeleg így is legyen. [12]

Megfelelő emberekkel vedd körül magad

6. Vigyázz a testedre

Tanuld meg jobban értékelni önmagad. Minél jobban szereted magad, annál több törődést szentelsz magadnak, ami aztán egészségesebb életmódot eredményez. Ezután felfedezhetsz új érdekes ízeket vagy olyan fizikai tevékenységet, amely igazán magával ragad. És talán az egész élmény szép fokozatosan természetessé válik, és egy nap majd meglepődsz, mikor tükörbe nézel.

Próbálj meg a következő területekre összpontosítani:

  • Az egészséges táplálkozás számos előnnyel járhat az életedben, többek között nagyobb önbizalommal és önbecsüléssel. Ha megadod a szervezetednek a szükséges tápanyagokat, erősebbnek, egészségesebbnek és energikusabbnak fogod érezni magad, ami pedig az általános életminőségedre is pozitív hatással lesz. Ezen túlmenően, az egyéb egészségügyi előnyök mellett az egészségesebb táplálkozás általában alacsonyabb testtömeggel is jár, ami szintén megjelenik a magasabb önértékelésben.
  • A testmozgás együtt jár az egészséges táplálkozás előnyeivel. Emellett egy 2016-os tanulmány szerint a rendszeres testmozgás javítja a testképünket, és jelentősen magabiztosabbá tesz bennünket a saját megjelenésünkkel kapcsolatban.
  • A meditáció többféleképpen is segíthet az önbecsülés növelésében. Először is segíthet abban, hogy jobban megismerd önmagad, és elfogadd magad olyannak, amilyen vagy. Ezenkívül megtaníthat arra, hogy hogyan kezeld a negatív gondolatokat, és hogyan zárd ki azokat az érzéseket, amelyek rombolhatják az önbizalmad.
  • A jobb minőségű alvás, amely a tanulmányok alapján – egyéb egészségügyi előnyök mellett – olyan pozitív személyiségjegyekkel jár együtt, mint az optimizmus és az önbizalom. [13 – 15]

Az öngondoskodás is fontos az önbizalom szempontjából, hiszen kihatással van arra, hogy hogyan érezzük magunkat a külsőnkkel kapcsolatban. Ezért a pozitív elfogadás felé vezető úton a meg kell győződni arról, hogy megkapjuk, amire szükségünk van ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mert ezt mindenki határozottan megérdemli, és ez alól te sem vagy kivétel. Több infot is találsz a jó közérzetről a cikkünkben: Hogyan alakul át a test és az közérzet, amikor elkezdünk egészségesen táplálkozni és edzeni?

7. Bocsáss meg magadnak

Elég gyakori, hogy a külsejükkel elégedetlen emberek nagyon szigorúak önmagukkal, és képtelenek megbocsátani maguknak. Manapság nagyon könnyű hagyni, hogy a perfekcionizmus hatása alá kerüljünk. Mindenhol ezt reklámozzák, és ez alól a közösségi média sem kivétel, amely gyakran irreális vagy torz szépségideált mutat. Végső soron az a vége, hogy ezekhez a normákhoz hasonlítjuk magunkat, és az az érzésünk támad, hogy nem vagyunk elég jók.

Pedig inkább arra kellene gondolnod, hogy mindannyian emberek vagyunk. Nem vagyunk tökéletesek, és hibázunk. A külsőnket nem lehet csak úgy átmásolni egy másik emberre, de éppen ez tesz mindenkit egyedivé. Ebben rejlik az emberségünk és az egyediségünk. Ezért nincs értelme azon aggódni, hogy a szemed színe nem olyan, mint Tom Cruise-é, vagy hogy nincs Gal Gadot alakod, vagy hogy az orrod nem szögegyenes. Ez teljesen természetes és úgy jó, ahogy van. [12]

8. Légy hálás

Azt mondják, hogy az ember csak akkor értékeli igazán az élet legfontosabb dolgait, amikor elveszíti azokat. Egészen addig gyakran olyan jelentéktelen dolgok járnak a fejünkben, amelyeknek nincs valódi hatásuk az életminőségre. Légy tehát hálás azért, amid van. Lehet, hogy a szemed nem olyan színű, mint amilyennek szeretted volna, de így is minden szépséget látsz vele magad körül. Lehet, hogy a lábaid nem vékonyak és sportosak, de bárhová elvisznek.

Nem mindenki rendelkezik ezekkel a lehetőségekkel az életben. Ugyanez vonatkozik az általános egészségre is. Hálás lehetsz a barátaidért, azért, hogy tiszta vizet ihatsz, vagy egyszerűen azért, hogy reggel felkelhetsz és élvezheted a napot. Ráadásul mozoghatsz, sportolhatsz, és az lehetsz, aki csak akarsz. Ezek mind nagyon fontos dolgok az életben, és mindannyiunknak van valami, amiért hálásak lehetünk. Ezért keresd azokat az apró pillanatokat, amelyek örömet okoznak, élvezd a körülötted lévő dolgokat, és légy tudatában a jó dolgok jelenlétének, amelyek jobb kedvre derítenek.

9. Fogadd el a gondolataidat

Az egyik érdekes dolog a gondolatokkal kapcsolatban az, hogy olyan sokfélék lehetnek. Nem mindenkinek megy mindig jól, és nem minden áldott nap igazi szórakozás. Nem baj, ha időnként negatív gondolataink vannak. Próbáld meg elfogadni őket ahelyett, hogy mindenáron ellenállnál nekik. Nem kell szeretni őket vagy hinni bennük. Csak légy nyitott arra, hogy elmúljanak, és próbáld meg csökkenteni a rád gyakorolt hatásukat.

Első pillantásra talán kényelmetlenül hangzik, de ez a szemléletmód tanulható. Ha felismered a gondolatokat, amik hozzájárulnak az alacsony önbecsüléséhez, segíthet megváltoztatni, hogyan állsz hozzájuk. Így elfogadhatod a személyiséged igazi értéket. Ha ezt felismered, önbecsülésed és önbizalmad is nőni fog. [16]

Mi a tanulság

Nincs igazi szépségideál vagy a definíció a tökéletességre. Gyakran csak a fejedben él, és a képe felerősödik abban a pillanatban, amikor elkezded magadat a közösségi média által közvetített „tökéleteshez” hasonlítani. Ezért fontos felismerni, hogy ha tól sokat törődünk a külsőnkkel, végül is csak korlátoz. Ez megakadályozza, hogy valódi életet éljünk, és értékeljük mindazt, ami szép ebben a világban. Legalább annyira, mint az a tény, hogy mindannyian ide tartozunk, és a magunk természetes és különleges módunkon gyönyörűek vagyunk. Teljesen rendben van, ha szeretnél javítani magadon, de nem szabad aggódnod olyan dolgok miatt, amiken nem tudsz változtatni. Biztosan van olyan ember a környezetedben, aki bármit megadna a világon a fogaidért, a szemedért, az orrodért, az alakodért vagy a hajadért. Ezért tisztelt magad egy kicsit jobban, és élvezd mindazt a szépséget, amit az élet kínál.

Források:

[1] Elizabeth Scott - The Toxic Effects of Negative Self-Talk – https://www.verywellmind.com/negative-self-talk-and-how-it-affects-us-4161304

[2] 7 Ways to Feel Better About the Way You Look – https://my.liveyourtruth.com/dyt/7-ways-to-feel-better-about-the-way-you-look/

[3] Health Effects of Overweight and Obesity – https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

[4] Kendra Cherry - What Is Body Positivity? – https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402

[5] Peyton Sutle - The Line Between Body Positivity and Glorifying Obesity – https://pressbooks.pub/btugman/chapter/the-line-between-body-positivity-and-glorifying-obesity/

[6] Self-care interventions for health – https://www.who.int/health-topics/self-care#tab=tab_1

[7] ​​Erin E. Ayala, Jeffrey S. Winseman, Ryan D. Johnsen & Hyacinth R. C. Mason - U.S. medical students who engage in self-care report less stress and higher quality of life – https://bmcmededuc.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12909-018-1296-x

[8] Chelsie Monroe, Figaro Loresto, Sara Horton-Deutsch, Cathryn Kleiner, Kathryn Eron, Robert Varney, Stephanie Grimm - The value of intentional self-care practices: The effects of mindfulness on improving job satisfaction, teamwork, and workplace environments – https://www.psychiatricnursing.org/article/S0883-9417(20)30559-8/fulltext

[9] Barton Goldsmith - 10 Ways to Feel Better About Yourself – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/emotional-fitness/201103/10-ways-feel-better-about-yourself

[10] Lauren McAulay - 8 Ways to Embrace Self-Love and Thank Your Body – https://www.healthline.com/health/8-ways-to-embrace-self-love-and-thank-your-body#2.-Mindful-movement

[11] Shawn N. Katterman a, Brighid M. Kleinman b, Megan M. Hood a, Lisa M. Nackers a, Joyce A. Corsica - Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: A systematic review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015314000191

[12] Shonna Waters - How to give yourself a boost and start feeling better – https://www.betterup.com/blog/how-to-feel-better-about-yourself

[13] Amy Morin - How to Be More Confident: 9 Tips That Work – https://www.verywellmind.com/how-to-boost-your-self-confidence-4163098

[14] Physical activity and self-esteem: testing direct and indirect relationships associated with psychological and physical mechanisms – https://www.dovepress.com/physical-activity-and-self-esteem-testing-direct-and-indirect-relation-peer-reviewed-fulltext-article-NDT

[15] Sakari Lemola, Katri Räikkönen, Veronica Gomez & Mathias Allemand International Journal of Behavioral Medicine - Optimism and Self-Esteem Are Related to Sleep. Results from a Large Community-Based Sample – https://link.springer.com/article/10.1007/s12529-012-9272-z

[16] Self-esteem: Take steps to feel better about yourself – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/self-esteem/art-20045374

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük