8 tipp, hogyan lassíts le és élvezd jobban az életed

8 tipp, hogyan lassíts le és élvezd jobban az életed

A mai rohanó világban nagyon sokan állandóan sietnek. Keresik a boldogságot, karriert építenek, fejlődni szeretnének a fitnessben, illetve az egyetemen vagy a magánéletben igyekeznek sikeresek lenni. Természetesen teljesen rendben van, ha kitűztél magadnak egy tervet és előre próbálsz lépni. A probléma akkor merülhet fel, ha folyamatosan üldözöl valamit, és a kapacitásod 150%-án működsz, túl sokat próbálsz elérni, az élet minden területén szeretnél sikeres lenni, mindenben a legjobb akarsz lenni, és nagyon magas követelményeket támasztasz magaddal szemben.

Végül ez néha kontraproduktív lehet a lelkiismeret-furdalás és az önvád miatt, hogy nem vagy elég jó, és nem teszel meg minden telhetőt. Ezekben a helyzetekben azonban pont az ellenkezője segít. Le kell lassítani, le kell venned a lábadat a gázpedálról, meg kell tanulnod pihenni, mindez pedig segíteni fog a kívánt eredmény elérésében. Ellenkező esetben állandó nyomás alá helyezed magadat, ami stresszt és egyéb problémákat okoz. Ezért ma nézzük meg együtt, hogy mit jelent lelassítani, és miért érdemes hátradőlni, és élvezni az életed.

Mit jelent valójában lelassítani?

Amikor valaki megemlíti a „lassú” szót az életre vonatkozóan, sok embernek fogalma sincs, mit jelent. A legtöbben úgy gondolják, hogy ez azt jelenti, hogy munka után le kell feküdniük a tévé elé és a nap hátralévő részében Netflixet kell nézniük. Csak azért, hogy megnézhessék az egyik sorozat új évadjának összes epizódját, mert holnapra már egy másikat terveznek. Az életnek azonban nem szabad egy olyan verseny stílusában zajlania, amely a mai teendők mennyiségére összpontosít. Sokkal fontosabb a minőségük és a körülötted lévő világ érzékelése. A lassabb élet egy olyan gondolkodásmód, amely tudatosabb, valódi értékeken alapuló életmódot eredményez. Ahelyett, hogy mindent a lehető leggyorsabban megcsinálnál, inkább arra összpontosítasz, hogy jobbá tedd a dolgokat és jobban észleld őket. Itt az a lényeg, hogy ne hagyd, hogy az élet elfolyjon az ujjaid között. Ehelyett próbáld meg tényleg élni az életed.

Mit jelent valójában lelassítani?

A lassabb élet már reggel elkezdődhet. Nem kell a hagyományos forgatókönyvet követned, amely szerint megszólal az ébresztő, kétszer megnyomod a szundi gombot, majd végül felkelsz az ágyból, felöltözöl a konyhában, ahol gyorsan magadba döntöd a kávét, és munkába menet felfalsz egy szendvicset az autóban. Ehelyett élvezheted a reggeleket.  Ez azt jelenti, hogy korábban kell kelned, nyugodtan megreggelizni és kávézni, és a megspórolt időnek köszönhetően nyugodtan indulhat minden napod. Fontos, hogy az elvégzett tevékenységre összpontosíts. Például élvezd a reggelit, és próbáld követni a tudatos táplálkozás alapelveit.

Ez a megközelítés az életed minden területén alkalmazható. A lényeg, hogy megtaláld a tevékenységekhez szükséges időt. Ennek köszönhetően például értékelheted a körülötte lévő természetet, élvezheted a gyönyörű időjárást, vagy arra a személyre koncentrálhatsz, akivel éppen beszélgetsz. Ahelyett, hogy állandóan az okostelefonod képernyőjére szögeznéd a tekinteted. A lassabb élet egyszerre egy feladat tudatos elvégzéséről szól, amelyet 100%-ban átélsz. Ennek eredményeként eljuthatsz arra a pontra, ahol jobban értékeled az életedet, és boldogabb leszel, mint valaha. [1 – 2]

Miért jó lelassítani az életben?

Miért jó lelassítani az életben?

Mahatma Gandhi egyszer azt mondta, hogy az élet többről szól, mint pusztán a sebessége növeléséről. Ha kimerültnek érzed magad, és a stressz vagy a kötelezettségek állandó körforgásában ragadtál, az egy ok lehet arra, hogy miért kellene lassítanod. A gyors és őrült élettempó hatással lehet a mentális és fizikai egészségedre, de a produktivitásodra vagy a kapcsolataidra is. Ha azonban megpróbálsz lassítani, az a következő fő előnyökkel járhat [3 – 4] [14]:  

  • Arra fogsz összpontosítani, ami igazán fontos az életben – a felgyorsult életvitel következtében gyakran elfelejtheted, hogy mi a legfontosabb. Például a munkahelyeden a sikerre törekszel, és elfelejted, hogy például a te és a szeretteid egészsége sokkal fontosabb. Ezt csak akkor veszed észre, amikor az említett egészség veszélyben van, és addig természetesnek vetted. Megtörténhet, hogy a kemény munka és a folyamatos rohanás befolyásolja ítélőképességedet. Csak azért, hogy végül kiderüljön, hogy valaki más álmát kergeted, és ott tartasz, ahol egyáltalán nem akartál lenni. A lassabb élet segít felismerni, hogy mid van már meg az életben, így nem próbálsz olyan dolgokat hajszolni, amelyek nem annyira fontosak.
  • A mentális és fizikai egészség megőrzése – az állandó hajsza vagy elfoglaltság krónikus stresszhez vezet. Ennek tünetei közé a fejfájás, az álmatlanság, a gyengeség érzése, a koncentráció hiánya vagy a társaság utáni vágy csökkenése tartoznak. Ezek a tünetek hatással lehetnek kapcsolataidra, de az általános egészségi állapotodra is.
  • Magasabb produktivitás – a pihenés elengedhetetlen a produktivitáshoz. Amikor gyorsan végzel el egy feladatot, figyelmetlen lehetsz, és olyan hibákat követhetsz el, amelyek arra kényszerítenek, hogy újra elvégezd ugyanazt a feladatot. Ezt követően újra kell dolgoznod és megjavítanod azokat a dolgokat, amelyeket az első alkalommal helyesen végezhettél volna el. Ha azonban lassabban haladsz, teret teremtesz a munkára való mélyebb összpontosításhoz. Jobban koncentrálsz, a teljesítményedhez pedig jó energia társul. Még az is valószínű, hogy a végén minden feladatot gyorsabban fogsz elvégezni. Lassítás és pihenés nélkül azonban nem lenne lehetséges.

8 tipp, hogyan lassíts le az életben

Bár a fent említett szempontok valóban meggyőzőek, sokan leggyakrabban azzal érvelnek, hogy egyszerűen nincs idejük lelassítani. A mai világban mindenkit egyre jobban arra ösztönöznek, hogy egyre produktívabb legyen, és úgy tűnik, sokan éreznek nyomást, hogy jobban teljesítsenek. Ezután a főnök előtt koffeinnel vagy cukorral leplezik a kimerültségüket, de az állandó időkényszer érzése rosszabb eredményekhez vezet. Azonban meg kell jegyezni, hogy a gyorsabb nem jelent jobbat, és a mennyiség nem egyenlő a minőséggel.

Az emberek gyakran töltik a szabadidejüket az okostelefonjukkal a kezükben, hogy kikapcsolódjanak. Ahelyett azonban, hogy megnyugtatna és lassítana, elvonja a figyelmedet, gyorsabban eltelik az idő, és még fáradtabbnak és zavartabbnak fogod érezni magadat. Szóval mi a kiút? [6]

Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet, amelyek meggyőzhetnek arról, hogy minden problémára van megoldás. Megpróbálunk néhány hatékony lassítási módszert mutatni, amelyeket könnyedén beépíthetsz az életedbe.

1. Dolgozz kevesebbet

Ezt valószínűleg nehéz azoknak olvasni, akik éjjel-nappal a munkára gondolnak, és még akkor sem tudnak kikapcsolódni, ha fizikailag nincsenek a munkahelyükön. De be kell látnod, hogy nehéz lelassítani, amikor milliónyi dolgot próbálsz megcsinálni, és az élet elfolyik az ujjaid között. Ehelyett próbáld meg alkalmazni a munka és a magánélet egyensúlyának elvét. Ha a munkaidőd rugalmas, az nem jelenti azt, hogy a nap folyamán reggeltől lefekvésig befolyásolnia kell téged.

Állíts fel határokat a munka és a szabadidő között a munkaidő egyértelmű meghatározásával. Még akkor is, ha a magad főnöke vagy. Az irodáknak is megvan a nyitvatartási idejük, és tényleg nem kell este nyolckor is felvenned a telefont. Senki sem kényszerít arra, hogy éjjel-nappal dolgozz, és az ügyfeleidnek ezt meg kell érteniük. Nem várhatják el, hogy azonnal válaszolj egy e-mailre, amelyet éjfélkor küldtek. Semmi sem fog történni, ha reggel válaszolsz rájuk.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Ezért ne felejtsd el azonnal kikapcsolni munkahelyi telefonodat, miután hazaértél, hogy ne zavarjanak a beérkező e-mailek vagy üzenetek. Ehelyett inkább munkaidőben próbálj meg arra koncentrálni, ami igazán fontos és amit még aznap szükséges elvégezned. Minden mást tarts meg későbbre. Továbbá, ha stresszesnek érzed magadat a munkahelyeden, mert nagy nyomás nehezedik a válladra, akkor ez jó alkalom lehet arra, hogy elgondolkozz a segítségkérésen. A kevésbé fontos feladatokat átruházhatod egy másik személyre.

Ennek köszönhetően több időd lesz az aznapi legfontosabb feladataidra, és arra is nagy esélyed lesz, hogy nem fogsz megint csak este 8 után kikerülni a munkahelyedről. Ezenkívül próbálj meg egy kis helyet hagyni a feladatok vagy megbeszélések között, hogy a napod lassabb ütemben teljen. Hiszen még az egyetemi hallgatók is tartanak rövid szüneteket az órák között, hogy kicsit megpihenjen az elméjük és fokozni tudják a koncentrációjukat. Ha tehát megbeszéléseket tervezel, tarts legalább 10 perces szünetet közöttük, és meglátod, hogy jobban fogsz tudni összpontosítani. [2] [5]

Ha jobban érdekel a munka és magánélet egyensúlyának témája, akkor olvasd el a következő cikkünket: Munka-magánélet egyensúly: Hogyan fér meg sikeresen egymás mellett a munka és a magánélet?

2. Légy tisztában a határaiddal, és tűzz ki reális célokat

Érezted valaha Supermannek magadat? Mármint amikor úgy érzed, hogy az egész világ megmentése a feladatod, és az emberiség megmentéséhez vezető út több száz elvégzendő feladattal van tele. Természetesen minden bátorságoddal szembeszállsz velük, de lehet, hogy nem lesz jó a vége, mert akár tetszik, akár nem, Superman csak egy van.

Lassíts le a saját határaid tudatosításával

Fel kell ismerned tehát, hogy a Föld akkor is tovább fog forogni, ha ma nem 20 feladatot csináltál meg, hanem csak 5-öt. A lényeg az, hogy ezt az 5 feladatot megfelelően, stressz nélkül végezted el, és nem kell hozzájuk visszatérned és újra megcsinálnod őket. Ha 20 feladatot tűztél ki tervként, amiből csak 5-öt sikerül megcsinálnod, valószínűleg csalódott leszel, amiért nem teljesítetted a tervet. Viszont ha az elejétől kezdve csak 5 feladatra koncentrálsz, és a maradék 15-öt elosztod a következő napokra, akkor kellemes érzés tölt el, hogy mindent sikerült megcsinálnod, amit mára elterveztél. Ha elfogadod a korlátaidat, akkor fokozatosan megtanulod megérteni azt a tényt, hogy a pihenéshez is kell tér. Nem robot vagy, hanem egy emberi lény, akinek megvannak a korlátai, és szüksége van a pihenésre, és nem csak alvás közben. [3]

Ha szeretnél többet megtudni erről a témáról, feltétlenül olvasd el a következő cikkünket: Mit tegyél, ha alvás után is fáradt vagy? Próbáld ki a pihenés 7 formájának bármelyikét.

3. Tanulj meg NEM-et mondani

Ez nagyon fontos az előző pont kapcsán. A lassítás vagy több pihenés igazi varázsa gyakran egy egyszerű receptben rejlik, amelyet a NEM szó takar. És még csak varázspálcával sem kell hadonászni. Csak annyit kell tenned, hogy megtanulsz nemet mondani olyan dolgokra, amelyek nem érik meg.

Elsőre bonyolultnak tűnhet. Főleg, ha szereted a körülötted lévő embereket, és nem akarsz csalódást okozni nekik. De vedd észre, hogy valahányszor igent mondasz valakinek, időt, energiát és figyelmet veszítesz. Ha megtanulsz nemet mondani, az nagyszerű eszköz arra, hogy határokat szabj az életben, hogy megóvd az idődet és a kényelmedet. Segít lelassítani, és azokra a dolgokra összpontosítani, amelyek igazán fontosak számodra. [7]

4. Kapcsold ki a közösségi médiát

Az okostelefonok és közösségi média által uralt korban ez a lépés valóban elképzelhetetlennek tűnik. De elgondolkodtál már azon, hogy valóban szükséges egész nap szünet nélkül online lenned? Sokan értelmetlenül nagy mennyiségű időt töltenek a közösségi média hírfolyamának végtelen görgetésével. Emiatt könnyen megrövidülhetnek napi néhány órával, amit sokkal hatékonyabban lehetne felhasználni. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi oldalakon való folyamatos görgetés lelki problémákat válthat ki, amelyek aztán a való életben is megnyilvánulnak. Ha úgy gondolod, hogy nálad nem áll fenn ez a probléma, próbáld meg felkeresni okostelefonod digitális egészségügyi beállításait. Itt megtalálhatod, hogy pontosan mennyi időt töltöttél az egyes alkalmazások használatával, mint például a Facebook vagy az Instagram. Ha nem rendelkezik hasonló beállításokkal a telefonod, harmadik féltől származó alkalmazásokat is megtekinthetsz, amelyek segítenek ebben. Jobb képet kapsz arról, hogy a telefonod hány percet vagy órát lopott el a napodból.

Ha többet szeretnél megtudni erről a témáról, feltétlenül olvasd el a következő cikkünket: Hogyan hat ránk a végtelen böngészés a közösségi médiában?

Ahelyett, hogy értelmetlenül böngésznél a Facebookon vagy az Instagramon, tanuld meg abbahagyni a telefon bámulását, amikor csak lehetőség nyílik rá. Még jobb lesz, ha időnként teljesen kikapcsolod. Alternatív megoldásként kiválaszthatod a repülőgép üzemmódot, és legalább egy ideig nem leszel a mobiltelefonod rabja. Ha a nap nagy részében számítógépen dolgozol, feltétlenül tölts időt offline is, hogy más dolgokra összpontosíthass. A digitális méregtelenítés már reggel elkezdődhet. Ha tudod, hogy a telefonod értékes perceket vesz el tőled, ne tartsd magadtól karnyújtásnyira lefekvés előtt. Ugyanez igaz este is, mivel a kijelző kék fénye megakadályozhatja az elalvást. Próbáld meg betartani azt a szabályt, hogy a telefon nem való a hálószobába. Végül is nehéz lelassítani, ha folyamatosan ellenőrzöd a like-okat, a bejövő üzeneteket, vagy éppen kikapcsolt aggyal görgetsz. [2]

5. Fedezd fel a mindfulness (tudatos éberség) meditációt

Amikor folyamatosan hajszolod magadat valami után, az agyad többször is átmegy a tennivalók listáján, hogy ne felejts el semmit. Reggel elkezdesz dolgozni egy tegnapi feladaton, amit tegnapelőtt kellett volna elvégezned. További 3 új feladatot kapsz, amelyek sürgősek, de közben ne felejtsd el megvenni az élelmiszereket, amelyek listáját szintén csak a fejben tartod. Ráadásul el kell menned a gyerekekért az iskolába, és majdnem megfeledkeztél egy ma érkező csomagról.

Mindfulness meditáció

Ebben az esetben mindegy, hogy milyen gyorsan hajtasz végre egy-egy feladatot, mert az agyad úgyis őrülten pörög, próbál segíteni, hogy ne felejts el semmit. Ezért időnként hasznos kitisztítani a fejedet, amiben segíthet a mindfulness meditáció. Megtaníthat arra, hogy lelassítsd a száguldó gondolataidat, megnyugtasd az elmédet és megszabadulj a negativitástól. Ez a meditáció azon alapul, hogy észleld a jelen pillanatokat, és csak egy dologra koncentrálj, amire maximálisan odafigyelsz. A meditálás gyakorlásáról a Miért veszélyes a stressz és hogyan lehet azt csökkenteni? című cikkünkben olvashatsz [6] [8].

A jógázás is kiváló módja lehet a stressz oldásának, valamint a test és az elme ellazításának. Erről a Jóga: a fizikai és mentális egyensúly kulcsa című cikkünkben tudhatsz meg többet.

6. Menj ki a természetbe

Egy kirándulás a természetbe is segíthet kitörni az állandó mókuskerékből és lelassítani. Pozitív hatások széles skáláját hozza magával. A természetben való tartózkodás hozzájárul a lelki jóléthez, csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, az izomfeszültséget és a stresszhormonok termelődését is. Bónusz, hogy a természetben remek ötleteid születhetnek, valamint erősíted az immunitásodat és fizikai állapotodat.

Ha jobban érdekelnek a természetben töltött idő előnyei, feltétlenül olvasd el a következő cikkünket: Mentális jólét, fogyás és jobb alvás. Mik a túrázás egyéb előnyei?

Azonban nem kell minden hétvégén a hegyekbe menned, hogy lelassíts. Csak annyit kell tenned, hogy rövid sétákat iktatsz be az életedbe, vagy ülj le valahol a parkban legalább néhány percre. Látni fogod, hogy a tested és az elméd hálás lesz érte. [7] [9]

7. Tölts időt azokkal az emberekkel, akiket szeretsz

A felgyorsult világ azt is okozhatja, hogy elfelejtesz elég időt tölteni a szeretteiddel. Ez is az egyik olyan dolog, amin változtatnod kell a lassítás útján. A körülötted lévő emberekkel való kapcsolatok alkotják az olyan élet vázát, amelynek értelme van. A titkok, a problémák, az aggodalmak vagy az ötletek megosztása a szeretteiddel nagyszerű módja annak, hogy lelassíts és élvezd az életed.

A szeretteiddel töltött idő is segíthet lelassítani

Az emberek nélkül, akiket szeretünk, gyorsan hideg és magányos lényekké válunk. Ezért minden nap szánj egy kis időt a szívedhez legközelebb álló emberekre. Ez lehetővé teszi, hogy lelassíts, és egy napon majd nem kell magadat hibáztatnod, amiért elhanyagoltad szeretteidet. [10]

8. Élvezd a körülötted lévő világot

A felgyorsult világ miatt gyakran lemaradsz a fontos pillanatokról. Pedig sok pillanat varázslatos lehet. Legyen szó a gyermekeid megöleléséről vagy a kiskedvenceddel való összebújásról. Alternatív megoldásként elfogyaszthatsz egy finom ebédet, vagy feküdj le egy ágyba, amelyen frissen cserélted az ágyneműhuzatot és a lepedőt. Minden ember életében vannak olyan apróságok, amelyek boldoggá teszik. Ha jelen vagy ezekben a pillanatokban, és nem veszed őket természetesnek, akkor még nagyobb értékük lesz. Ez lehet a lelassulás és végső soron a boldogabb élet kulcsa. [11]

A lassabb élet a körülötted lévő dolgok élvezetéről szól

Összegzés

Előfordulhat, hogy nem mindig létezik egy helyes út, amely elvisz a célodhoz. Ha magas követelményeket támasztasz magaddal szemben, és túl sokat próbálsz elérni, az gyakran ellenkező hatást válthat ki, ami önvádhoz vezet, hogy miért nem vagy elég jó. A siker varázsa azonban máshol is rejtőzhet, a teljes sebesség helyett pedig csak le kell venned a lábadat a gázpedálról. Ha állandóan egy ördögi körben pörögsz, amely tele van kötelességekkel, és úgy érzed, hogy itt az ideje, hogy lelassíts, a fenti lépések segíthetnek a gyakorlati megvalósításában. Később te magad is meglátod, hogy a túlzott erőfeszítés nem biztos, hogy a legjobb dolog, és a lassítás sokkal tartalmasabbá teszi az életedet. Ráadásul pozitív hatása nemcsak a munkában, hanem a magánéletedben is megmutatkozik.

Források:

[1] What is Slow Living? – https://www.slowlivingldn.com/what-is-slow-living/

[2] Leo Babauta - The 10 Essential Rules for Slowing Down and Enjoying Life More – https://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/

[3] Christy Wright - 12 Ways to Slow Down and Enjoy Life More – https://www.ramseysolutions.com/personal-growth/the-beauty-of-slowing-down

[4] Chronic stress – https://www.yalemedicine.org/conditions/stress-disorder

[5] Our Top 11 ways to slow down – https://www.theworldinstituteofslowness.com/our-top-11-ways-to-slow-down/

[6] Tchiki Davis - Slowing Down: 14 Science-Based Ways to Enjoy Life – https://www.berkeleywellbeing.com/slow-down.html

[7] How to Slow Down: 20 Simple Ways to Slow Down & Enjoy Life – https://simplelionheartlife.com/how-to-slow-down/

[8] Kendra Cherry - What Is Mindfulness Meditation? – https://www.verywellmind.com/mindfulness-meditation-88369

[9] How Does Nature Impact Our Wellbeing? – https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-nature-impact-our-wellbeing

[10] Enjoying Life in the Slow Lane – https://www.becomingminimalist.com/enjoying-life-in-the-slow-lane/

[11] Amy Crawford - 10 reasons why you should slow down to go faster – https://www.theholisticingredient.com/blogs/wholesome-living/10-reasons-why-you-should-slow-down

[12] Boost your immune system, shake off stress by walking in the woods – https://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003132112.htm

[13] Health effects of a forest environment on natural killer cells in humans: an observational pilot study – https://www.oncotarget.com/article/24741/text/

[14] Stress – https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/stress/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük