Hogyan védjük a szemünket a digitális kijelzőktől?

Hogyan védjük a szemünket a digitális kijelzőktől?

A számítógépek, okostelefonok és táblagépek kora nemcsak a magánéletben, hanem a szakmai életben is számos előnnyel járnak. Nekik „köszönhetően” azonban könnyen előfordulhat, hogy naponta akár 12 órát is a kijelzők előtt találhatod magad, különösen, ha számítógépen dolgozol. Minden munkanap legalább 8 órát tartogat számodra, amely alatt a szemed Sherlock Holmes elszántságával bámulja a képernyőt. De ez a ciklus általában nem ér véget; a legtöbb embernek még munkaidő után is a kijelzőkre tapad a szeme.

Az emberek szívesen néznek filmeket, játszanak játékokat a számítógépen, vagy készülnek fel az iskolára vagy a munkára. Vannak azonban olyanok is, akik az e-sportolók szellemében edzenek, vagy a közösségi oldalakon való állandó görgetésnek hódolnak. Ezzel kéz a kézben járnak a hosszan tartó képernyőexpozícióval kapcsolatos problémák. Látásunk ilyenkor digitális terhelésnek van kitéve, ami hozzájárulhat a rövidlátás fokozott kockázatához.

Egyéb gyakori problémák közé tartozik a szemszárazság, a szemviszketés, a fejfájás vagy az úgynevezett számítógépes látás szindróma. Ha te is találkoztál már hasonló problémával, mindenképpen olvass tovább. Ma a képernyőkkel kapcsolatos szemvédelmi lehetőségekről fogunk beszélni, amelyek segítségével elkerülheted ezeket a problémákat, vagy legalábbis enyhítheted őket.

A cikkben ezeket a szemápolási tippeket ismerheted meg:

Szem digitális megerőltetése

Szem + kijelző = digitális megerőltetés

Amikor a szemekről és a képernyő előtt töltött időről van szó, gyakran találkozunk a „szem digitális megterhelése” kifejezéssel. A fizikai megterheléssel szemben, amely például a bicepszet érinti, a szem digitális megterhelése elsősorban a szem egészségére van hatással. Ez az állapot különböző problémákat foglal magában, amelyek a számítógépek, okostelefonok vagy táblagépek tartós használatából erednek, és általában a számítógépes látás szindrómával (Computer Vision Syndrome – CVS) hozzák összefüggésbe.

A számítógépes látás szindróma tünetei

A digitális megterhelés és a számítógépes látás jól ismert tünetei közé tartoznak a következők[1]:

  • Fokozott szemterhelés
  • Fejfájás
  • Szemszárazság
  • Fokozott fényérzékenység
  • Égő szemek
  • Homályos látás
  • Koncentrációs problémák
  • Szemfáradtság
  • Kettős látás
  • Nehezen tudod nyitva tartani a szemed
  • Vörös szemek
  • Fájó hát, merev nyak vagy vállak

A számítógépes látás szindrómáról folytatott vizsgálatról például a Nepalese Journal of Ophthalmology folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely a malajziai egyetemi hallgatók számítógép-használatával és annak a szemre gyakorolt hatásával foglalkozott. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők közel 90%-a már 2 óra számítógép-használat után is tapasztalta a fent említett tünetek valamelyikét[6]

A képernyők káros hatását a SUNY College of Optometry tanulmánya is alátámasztja, amely szerint a képernyőidő növekedése a számítógépes látás szindróma említett problémáinak növekedéséhez vezetett, beleértve a szem fáradtságát, a fokozott megerőltetést, a homályos látást és a kellemetlen érzést. Tehát ha minden nap számítógépen dolgozol, valószínűleg te is találkoztál már hasonló problémákkal. Mielőtt dühösen belerúgnál a számítógépedbe az asztal alatt, vagy kidobnád a laptopodat az ablakon, elmagyarázzuk, hogy mivel is jár valójában a számítógépes látás szindróma. [6] [16]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Miért alakul ki a számítógépes látás szindróma

A számítógépes látás szindróma azért alakul ki, mert a digitális képernyőre való fókuszálás és nézés nem ugyanaz, mint egy könyv olvasása. A képernyőn való barangolás közben a szemünk hasonló megterhelésnek van kitéve, mint egy kezdő futó lábai és ízületei, aki dombos terepet választott az edzéshez. Futás közben át kell ugrania a fákról lehullott ágakat, és ki kell kerülnie a különböző gödröket. Egy könyv olvasása ezzel szemben olyan lenne a a futóterminológiában, mint egy kényelmes mezei ösvény, amelyen minden lépés kellemes. Észrevetted már ezt a különbséget?

Egyszerűen fogalmazva, a képernyő nézése viszonylag magas követelményeket támaszt az optikai rendszerrel szemben. Mindez a szem akkomodációjával kezdődik, amely fokozatosan megterhelődik, ha hosszabb ideig kell a közeli távolságra fókuszálnia. A bizonyíték, hogy ez valóban így van, a számítógépen végzett hosszan tartó és koncentrált munka után vehető észre. Ha ilyen munka után azonnal a távolba nézünk, az első pillantásunk egy rövid pillanatra homályos lehet. Ez annak a nagy erőfeszítésnek az eredménye, amit a szem hosszan tartó „futása” jelent a digitális kijelző kihívásokkal teli terepén. A káprázás és az alacsony kontraszt tovább bonyolítja a helyzetet, arra kényszerítve a szemet, hogy a teljesítményének határait feszegesse.

A kihívást jelentő körülményekhez hozzájárul a fénykibocsátás is, amely általában változó intenzitású, és ugyancsak vizuális feldolgozást igényli. Ezzel együtt jár a mesterséges kék fény hatása, amely elsősorban azzal a képességével függ össze, hogy megzavarja a cirkadián ritmus természetes működését, és ezáltal negatívan befolyásolja az alvást. Problémák merülhetnek fel filmnézés, a végtelen görgetés vagy játék közben is, amikor a vizuális rendszernek gyors képsorozatot kell feldolgoznia, és folyamatosan újra kell fókuszálnia.

Mondanom sem kell, hogy ez a tevékenység természetellenes a látórendszerünk számára. Ráadásul a szemünk hajlamos kevesebbet pislogni a képernyő koncentrált nézése közben. Az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint természetes módon percenként körülbelül 15-ször pislogunk. Képernyőnézés közben azonban elhanyagoljuk ezt a tevékenységet, és a pislogások számát a felére vagy akár a harmadára csökkentjük. Ez csökkenti a könnyek mennyiségét, amelyek természetes módon síkosítják a látószervünket, ami irritációt és szárazságot okoz. A jó hír az, hogy vannak lehetőségek az ilyen kellemetlenségek kezelésére. [1 – 3]

Számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome - CVS)

Tippek, hogyan védheted a látásodat a digitális képernyők hatásától

Az alábbiakban különböző megelőző intézkedéseket és tippeket ismertetünk, amelyek segíthetnek megvédeni a szemet a digitális megterheléstől. Ugyanakkor enyhíthetik az észlelt kellemetlenségeket és megkönnyebbülést nyújthatnak optikai rendszerünk számára.

1. Szemtorna

A megterhelt szemekre nehezedő nyomás enyhítésének egyik módja az úgynevezett szemtorna. Bár a neve alapján különböző képek jelenhetnek meg a fejedben, ne félj, nem kell kivenned a szemgolyóidat, és ugrálni velük egy trambulinon. Fájdalommentes és nem invazív tevékenységekről van szó, amelyek segítenek megmozgatni a szemizmokat.

A fő előnye, hogy a szemtorna segíthet enyhíteni a fáradtságot és a feszültséget. Emellett pozitív hatással van a látószervünk vérkeringésére is. Hozzájárulhat a szárazság csökkentéséhez, a feszültség enyhítéséhez, a fókuszáló izmok erősítéséhez és a pislogás serkentéséhez. Ha számítógépen dolgozol, sokat olvasol, vagy túlzottan megerőlteted a szemed, ajánlott naponta többször szemtornát végezni. Ideális esetben kezdd ezzel a reggelt és ezzel fejezd be a munkanapod. [4]

Tippek a napközbeni szemtornához:

  1. Reggel, ébredés után ne nyúlj azonnal az okostelefonodért, ami megnyitja a digitális pokol kapuit a szemed előtt. Ehelyett próbálj meg néhány másodpercig megállás nélkül a körülötted lévő tárgyakra fókuszálni, a látóhatárig eljutva. Ezután 3 másodpercre szorosan csukd be a szemed, hogy összehúzd az izmokat, majd gyorsan nyisd ki, hogy ellazuljanak. Próbáld meg minél szélesebbre nyitni a szemed 3 másodpercre, majd lazítsd el. Tarts rövid szünetet, és ismételd meg a teljes gyakorlatot.
  2. A zuhany alatt tartsd egyenesen a fejed, és nézz felváltva felfelé és lefelé, 3 másodpercen át. Ugyanezt ismételd meg vízszintesen jobbról balra. A gyakorlatot úgy fejezd be, hogy a szemeddel az óramutató járásával megegyező, majd az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolsz köröket.
  3. A munkahelyeden próbálj ki egy olyan gyakorlatot, amelynek középpontjában az újrafókuszálás áll. Válassz egy közeli tárgyat, amelyre összpontosíthatsz. Ezután válts egy távolabbi pontra, és fókuszálj így egymás után ötször.
  4. Munka után otthon ugyanazokat a gyakorlatokat végezheted, mint reggel. [5]

Szemtorna bemutató

Az egyes gyakorlatok jobb megértése érdekében készítettünk egy vizuális bemutatót.

Szemtorna

2. A 20-20-20 szabály

Egy másik érdekes tipp a szem képernyők hatása elleni védelmére a 20-20-20 szabály. Ez egy egyszerű módszert jelent: minden 20 perc monitorbámulás után tartsunk 20 másodperc szünetet, és nézzünk egy 20 láb (kb. 6 méter) távolságra lévő tárgyat. Persze nem kell pontosan 20 lábnak lennie, szóval nem kell ez miatt egy mérőszalagot cipelned magaddal.

A lényeg az, hogy a tekinteted egy távoli tárgyra összpontosítsd. Gyakorlatilag kiváló választás, ha az ablakon kinézve egy fát vagy az utca túloldalán lévő épületet nézzük. Ha zárt térben dolgozol, tarts szünetet, és nézz valahová a munkaterületeden kívülre. A 20-20-20-as szabályt egy 2020-as tanulmány is alátámasztotta, jelezve annak jelentős hatását a könnytermelésre és a szemszárazság enyhítésére. A képernyőn kívül tartott szünetek a digitális szemterhelésre is pozitív hatást gyakorolnak. [7 – 8]

3. A képernyő beállításainak módosítása

A képernyő okos beállítása segíthet csökkenteni a szem megerőltetését.

Szöveg mérete

Ha szöveggel vagy táblázatokkal dolgozol, megerőltetheted a szemed. Alapvető fontosságú, hogy a szöveg nagy és olvasható legyen anélkül, hogy kriptográfust kellene játszanod a kis karakterek megfejtéséhez. A szöveget közvetlenül a szövegszerkesztőben nagyíthatod. Az operációs rendszerben natív nagyítási lehetőségek is rendelkezésre állnak, amely például virtuális nagyítót kínál. A klasszikus nagyítás a webböngészőkben is elérhető, így szinte bárhol beállíthatod a szöveg méretét. Ha laptopon dolgozol, nagy segítséget jelenthet egy külső monitor csatlakoztatása, amely mindent megfelelő méretben jelenít meg.

Fényerő és felbontás

A minőségi monitorba való befektetés szintén előnyös lehet. Ha a tiéd úgy néz ki, mint egy 20 éves, villódzó tévé, akkor mindenképpen le kell cserélned, amilyen hamar csak lehet. Manapság a LED képernyők népszerűek, amelyek jobb betekintési szögeket és nagy kontrasztot kínálnak a régebbi LCD képernyőkhöz képest. Ez jobb olvashatóságot biztosít, vagyis kevésbé terheli meg a szemet. A legtöbb minőségi monitor különböző beállításokkal is rendelkezik a kék fény csökkentésére. Emellett úgy helyezd el a képernyőt, hogy elkerüld a felesleges tükröződést, amely tovább terhelheti a szemed.

Igyekezz továbbá tisztán tartani a kijelzőt, és mentesíteni a környezet tükröződő elemeitől, a fénytől, a napfénytől vagy az ablakoktól. Azt is tartsd szem előtt, hogy sötét szobában ne bámuld túl sokáig a képernyőt. A fényerőbeli különbség ugyanis ismét fokozott szemterheléshez vezet. Ideális esetben ebben az esetben olyan automatikus beállításokat válassz, amelyek a környezeti fényviszonyoknak megfelelően állítják be a képernyő fényerejét. Ha nincs ilyen funkció, akkor manuálisan is beállíthatod. Azt is tartsd szem előtt, hogy ha sötét szobában dolgozol, akkor a fényerőt hasonló szintre kell csökkentened. [9]

Képernyő nézése és a szem egészsége

Monitor elhelyezése

Maga a képernyő elhelyezése is befolyásolhatja a szem elfáradását. Biztosítania kell a megfelelő távolságot, amely körülbelül 50-100 centiméter. Természetesen nem kell minden nap pontosan megmérni; elegendő, ha a képernyő legalább olyan messze van a szemedtől, mint a kinyújtott karod hossza. Ideális esetben a monitort is szemmagasságban kell elhelyezned, hogy ne terheld meg a nyakad a képernyő nézése közben.

Ez a megfontolás a székre is vonatkozik. Igyekezz úgy ülni, hogy a kezed 90 fokos szöget zárjon be az asztalon, a lábad pedig a földön legyen. Győződj meg arról is, hogy az íróasztalodon lévő tárgyak nem takarják el a képernyőt. A számítógépen végzett munka nem hasonlíthat ahhoz, mintha a szomszéd kertjébe leselkednél a kerítésen lévő lyukon keresztül. Alapvető fontosságú, hogy a kép tiszta és világos legyen, és ne legyen előtted semmilyen akadály. [10 – 11]

Egyéb szoftveres beállítások

Kipróbálhatsz további szoftveres beállításokat is a képernyődön. Számos lehetőséged létezik, például olyan alkalmazások, amelyek emlékeztetnek arra, hogy tarts szünetet, ha hosszabb ideig nézted a képernyőt, megkönnyebbülést nyújtva a szemednek. Az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a sötét mód, amely kíméli az okostelefonok vagy laptopok akkumulátorának élettartamát, és csökkenti a kék fény mennyiségét. A hatásainak mérséklésére léteznek külön erre a célra kifejlesztett alkalmazások és beállítások, úgynevezett kékfény-szűrők. Ezek ma már nemcsak a számítógépeken, hanem az okostelefonokon is könnyen elérhetőek, amelyek melegebb színárnyalatokra állíthatják át a képernyőt.

Egy másik érdekes lehetőség a legtöbb okostelefon és webböngésző által támogatott olvasási mód használata. Aktiváláskor egy grafikai elemektől megtisztított weboldalt láthatsz, amely a könnyebb olvashatóság érdekében csak a tiszta szöveget jeleníti meg. Ezenkívül beállíthatod a szöveg méretét, fényerejét és színskáláját. Ezeknek az eszközöknek a látásra gyakorolt valódi hatása még mindig nem kellően kutatott, és különböző tudományos bizonyítékokat igényel. Egyelőre a szubjektív érzésekre hagyatkozhatsz, kipróbálásuk után felfedezheted, hogy ezek a beállítások segítenek-e neked. Szerencsére a legtöbbjük natívan jelen van a rendszerben, vagy ingyenesen letölthető, így a velük való kísérletezés nem kerül semmibe, és előnyökkel járhat. [12 – 13]

4. Pislogj gyakrabban

A pislogás az egyik legtermészetesebb tevékenység, amelyet tudat alatt minden nap végzünk. Egyik alapvető funkciója a szem nedvesítése, megakadályozva a szem kiszáradását és az azt követő irritációt, amely gyakran szúró vagy égő érzésben nyilvánul meg. Képernyő nézése közben hajlamosak vagyunk a szokásosnál akár egyharmaddal kevesebbet pislogni. Ráadásul pislogás közben sokan csak részlegesen hunyják le a szemüket. Ez azt jelenti, hogy a pislogások közötti hosszabb szünetek alatt a szemgolyónkat borító könnyek sokkal gyorsabban elpárolognak.

A szem ekkor fokozatosan kiszárad, és harcba kell szállnia a külső körülményekkel, amit az irodai légkondicionáló berendezés száraz levegője némileg súlyosbíthat. Amennyiben kellemetlen szemfájdalmat, szemszárazságot vagy égő érzést tapasztalsz, próbálj meg nem megfeledkezni a pislogásról. Hatékony technika, ha lassan becsukod a szemed, mintha elaludnál, és ezt 20 percenként 10-szer megismétled. Ez segíthet a jobb és természetesebb nedvesedésben. Egy másik megoldás, ha felkeresel egy szemorvost, aki úgynevezett műkönnyeket ajánlhat. Ezek a speciális cseppek, amelyeket napközben is használhatsz, biztosítják, hogy ne száradjon ki a szemed. [14]

A pislogás segít megőrizni a szem egészségét

5. Tarts szüneteket

A számítógépes látás szindróma tüneteit, például a homályos látást, a könnyezést, a szemfájdalmat vagy a szemszárazságot úgy is enyhítheted, ha szüneteket tartasz a munkában. E tekintetben ideális, ha egyetlen hosszú szünet helyett több rövidebb, 4-5 perces szünetet tartasz. Sétálhatsz az irodában, vagy kinyújtóztathatd a lábad, karod, hátad, vállad és nyakad. Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen rövid, nyújtással kombinált szünetek javíthatják a termelékenységet és a jó közérzetet a számítógépes munka során. Ezek a szünetek nemcsak a szemnek nyújtanak megkönnyebbülést, hanem a lábnak is jót tesznek. [15]

6. Tartsd fenn az egészséges étrendet és próbálj ki táplálékkiegészítőket a szem egészségéért

Egy másik dolog, ami segíthet a szem védelmében és jólétében, az az egészséges táplálkozás. Ebben a tekintetben különösen fontos a hidratálás, mivel szemünk nagyrészt vízből áll. A homályos látás, a fáradt vagy száraz szemek elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelően hidratáltak legyenek. Ez biztosítja az optimális könnytermelést, amely megfelelően síkosítja a szemet, és megvédi azt a szennyeződésektől, fertőzésektől vagy a kellemetlen szárazságtól. A folyadékbevitelre vonatkozó általános ajánlások nők esetében 2,7 liter, ami körülbelül 11 csészényinek felel meg, férfiak esetében pedig 3,7 liter, ami körülbelül 15 csészényinek felel meg. Az egyéni folyadékszükséglet változó, de általánosságban elmondható, hogy naponta körülbelül két liter vizet kell inni. [17 – 18]

Az egészséges étrend és a táplálékkiegészítők támogathatják a szem egészségét

A magas víztartalmú élelmiszerek, különösen a gyümölcsök és zöldségek hozzájárulhatnak az optimális hidratáltsági szinthez. Az ezekben az élelmiszerekben található vitaminok és egyéb anyagok tartalma szintén jótékony hatással lehet a szemedre.

Élelmiszerek a szem egészségéért

A változatos és színes étrend, amely az összes alapvető makro- és mikrotápanyagot megfelelően tartalmazza, elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, beleértve a szem egészségét is. A jó látás fenntartásához hozzájáruló különleges anyagok közé tartoznak a következők[19]:

A mandula B2-vitamin forrása, amely hozzájárul a jó látás fenntartásához

Táplálékkiegészítők

Ha szeretnél egy kis extra lökést adni a szemed egészségének és védelmének, kipróbálhatod a táplálékkiegészítőket. A fent említett anyagok tabletta vagy kapszula formájában szedhetők, de a komplexebb termékek is érdekes megoldásokat kínálnak. Ezek a termékek általában különböző anyagok kombinációját tartalmazzák, többek között A-vitamint, B2-vitamint, cinket, béta-karotint, luteint és más, a szemvédelemmel kapcsolatos antioxidánsokat. Egy másik példa a zeaxantin vagy az antocianinok, a piros, lila vagy kék gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok. Az ilyen átfogó táplálékkiegészítők előnye, hogy nem kell azon aggódnod, hogy ezek az anyagok kellőképpen megtalálhatók-e az étrendedben, és nem kell naponta több különböző táplálékkiegészítőt szedned.

7. Látogass el egy szemorvoshoz

Hangsúlyozni kell, hogy az említett anyagok és kiegészítők elsősorban a szem egészségének megőrzését szolgálják. Fogyasztásuk optimalizálásával támogathatod az egészséges látás fenntartását. Azonban nem arra szolgálnak, hogy sasszemű látást biztosítsanak, élesítsék a látást, vagy más súlyos látásproblémákat kezeljenek. Ha valaki mást állít, az félrevezet téged. Súlyosabb problémák esetén elengedhetetlen, hogy felkeress egy szakembert szemorvos formájában. Csak ők tudnak a legjobban tanácsot adni a probléma megoldására. Ezenkívül elvégeznek egy standard szemvizsgálatot, amely során képesek a különböző szembetegségek korai felismerésére.

Az orvosok diagnosztizálhatják ezeket az egészségügyi problémákat, valamint más látásproblémákat, amelyek gyenge távollátással vagy rövidlátással járhatnak. E tekintetben az orvos látásvizsgálatot végez, hogy megállapítsa, hogy távollátó, rövidlátó vagy, esetleg asztigmatizmusban (homályos látást okozó görbült szaruhártya) vagy presbyopiában (a látás korral járó változásai) szenvedsz.

A szemnyomás-vizsgálat vagy a látóidegek vizsgálata is jó ötlet lehet, mivel ezek súlyosabb állapotokra is fényt deríthetnek. Ha még nem jártál szemorvosnál, fontos megjegyezni, hogy a szemdiagnosztika fájdalommentes. Nem valószínű, hogy tűvel találkozol, és nincs mitől tartanod. Ellenkezőleg, segíthet a különböző problémák kezelésében, amelyek gyakran a megfelelő szemüveggel vagy kontaktlencsével kapcsolatosak.

Fedezd fel bestsellereinket:

8. Kipróbálhatod a kékfény szűrős szemüvegeket is

Mint korábban említettük, a digitális képernyővel kapcsolatos egyik probléma a kék fény kibocsátása. Ez negatív hatással van a cirkadián ritmusra, ami végső soron alvási problémákhoz vezethet. Ez azonban önmagában nem kapcsolódik közvetlenül a szem egészségéhez. Ugyanakkor a kék fényt fejfájással és szemfáradtsággal szokták összefüggésbe hozni. Az egyik leggyakrabban javasolt megoldás ebben a tekintetben a kékfény-szűrővel ellátott szemüveg lehet.

Ezek a szemüvegek úgy működnek, hogy részben csökkentik a szemedbe jutó kék fény szintjét. A tudósok azonban még mindig dolgoznak azon, hogy jobban megértsék a kék fény látásunkra gyakorolt hatását. Jelenleg nincs elegendő tudományos bizonyíték a kék fényt szűrő szemüvegek valódi hatékonyságának bizonyítására. Viszonylag kevés tanulmány készült ezen a területen, és ezek eredményei vegyesek. Tehát az ilyen szemüvegek esetében inkább a szubjektív érzéseinkre kell hagyatkoznunk, hasonlóan a korábban említett képernyőbeállításokhoz.[21]

Összefoglaló

A digitális korszak térnyerésével egyre fontosabbá válik a szem védelme a képernyők hatásától. Bár nem lesz tőle olyan éles látásunk, mint a sasé, segíthet elkerülni a különböző kellemetlenségeket, például a szemszárazságot, a túlzott könnyezést, a fejfájást és az égő érzést. A fent említett tippek, amelyek sem időigényesek, sem anyagilag nem megterhelőek, inspirációként szolgálhatnak számodra.

A legtöbb esetben hatásukat tudományos tanulmányok támasztják alá. Próbáld meg beépíteni a szemgyakorlatokat a napi rutinodba, vagy kövesd a 20-20-20 szabályt. Ez új szintre emelheti a digitális élményedet. Az egészséges látás fenntartását támogató táplálékkiegészítők szintén említésre méltóak, és lehet, hogy ez lehet a kirakós egyik darabja, amely a tökéletes képhez hiányzik.

Források:

[1] 9 Simple Ways to Protect Your Eyes from Your Computer Screen – https://www.blockbluelight.com/blogs/news/protect-your-eyes-from-computer-screen

[2] Can Video Games Damage Your Eyesight? – https://ocvt.info/can-video-games-damage-your-eyesight/

[3] Daniel Porter - Digital Devices and Your Eyes – https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/digital-devices-your-eyes

[4] Tired Eyes? 5-Minutes Daily Eye Gymnastics – https://danfrolec.com/sharp-eyes-gymnastics/

[5] What are Ocular Gymnastics? – https://bluenethospitals.com/blog/ophthalmology/what-are-ocular-gymnastics

[6] Computer vision syndrome: a study of knowledge and practices in university students – https://www.nepjol.info/index.php/NEPJOPH/article/view/8707

[7] Saif H. Alrasheed and Waleed M. Alghamdi - Impact of an educational intervention using the 20/20/20 rule on Computer Vision Syndrome – https://journals.co.za/doi/abs/10.4102/aveh.v79i1.554

[8] Amy L Sheppard, James S Wolffsohn - Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6020759/

[9] 5 Ways To Protect Your Eyes From Constant Screen Time – https://lensology.co.uk/5-ways-to-protect-your-eyes-from-constant-screen-time/

[10] Computer Vision Syndrome – https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/c/computer-vision-syndrome.html

[11] Gaming Ergonomics: 10 Top Tips for Gamers – https://www.alloffice.co.za/blog/gaming-ergonomics-10-top-tips-for-gamers/

[12] Is dark mode better or worse for your eyes? – https://www.allaboutvision.com/digital-eye-strain/is-dark-mode-better-for-eyes/

[13] B.J. Keeton - 6 Ways to Prevent Computer Eye Strain – https://www.elegantthemes.com/blog/business/prevent-computer-eye-strain#4-dark-and-reader-modes

[14] Gary Heiting - Computer eye strain - 10 steps for relief – https://www.allaboutvision.com/cvs/irritated.htm

[15] R A Henning, P Jacques, G V Kissel, A B Sullivan, S M Alteras-Webb - Frequent short rest breaks from computer work: effects on productivity and well-being at two field sites – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8995049/

[16] Kenneth J Ciuffreda, Balamurali Vasudevan - Nearwork-induced transient myopia (NITM) and permanent myopia--is there a link? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18339041/

[17] Tips to Support Strong Vision Health Through Better Nutrition – https://susgrainable.com/blogs/blog/tips-to-support-strong-vision-health

[18] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd

[19] Eye Health – Part 2: Top 5 Nutrients For Healthy Eyes – https://cestlaviewellness.ca/eye-health-part-2-top-5-nutrients-for-healthy-eyes/

[20] Whitney Seltman - How to Keep Your Eyes Healthy – https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight

[21] Celia Vimont - Are Blue Light-Blocking Glasses Worth It? – https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/are-computer-glasses-worth-it

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük