Fitness recept: 3 ínycsiklandó rostban és fehérjében gazdag banánkenyér recept

Már nincs ötleted, hogy mi finomat ehetnél reggelire? Rögtön három banánkenyér receptet is mutatunk neked, amelyek fehérjében és rostban gazdagok. Tökéletesen eltelítenek és feltöltenek energiával az új napra. Ráadásul, ezek a banánkenyerek jól tárolhatóak, a fagyasztóban akár hónapokig elállnak. Erre viszont nem kell alapozni, mivel biztosan ízlenek majd és gyorsan el is fogynak.

 

1. Csokoládés banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2 érett banán (230 g)
  • 100 ml kefír
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g finomszemű zabpehely
  • 50 g Xylit
  • 40 g étcsokoládé apró darabokra vágva
  • 25 g csokoládés Just Whey fehérje
  • 10 g psyllia (útifű maghéj)
  • 10 g kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor

 

összetevők a csokoládés banánkenyér elkészítéséhez

                      
Elkészítés:

Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, tehát a lisztet, zabpelyhet, psylliumot, fehérjét, xylitet, kakaóport, sütőport és a csokoládé darabkákat. Egy másik tálban összekeverjük a folyékony hozzávalókat, tehát a banánt, kefírt és a tojást, majd merülő mixerrel összemixeljük. A folyékony hozzávalókat ezután hozzáadjuk a száraz keverékhez és alaposan összekeverjük.

                    

A csokolásdés banánkenyér elkészítése

                
Az elkészített tésztát 17 x 10 cm méretű szilikon sütőformába öntjük. A banánkenyér tetejére rászórjuk a maradék csokoládé darabkákat, esetleg banánkarikákkal is díszíthetjük. A kenyeret 170 °C hőmérsékleten 45 perc alatt megsütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd 10 egyforma szeletre felvágjuk. Friss gyümölccsel, mogyoróvajjal vagy joghurttal tálaljuk. Nyami!

            

A csokoládés banánkenyér ideális a sportolók számára

            
Tápérték egy szeletben

Kalória

Fehérje

Szénhidrát

Zsír

Rost

107

5 g

15 g

3 g

2,5 g

 

2. Vegán banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2 érett banány (230 g)
  • 100 g datolya
  • 120 ml szójatej
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 40 g finomszemű zabpehely
  • 40 g mandula
  • 25 g növényi Vegan Blend fehérje
  • 10 g chia mag 25 ml vízben
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál almaecet
  • ½ teáskanál szódabikarbóna

        
Összetevők a vegán banánkenyér elkészítéséhez

      
Elkészítés:

A datolyát leöntjük forró vízzel és kb. 15 percet állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ezalatt chia tojást készítünk úgy, hogy a chia magot 25 ml vízzel elkeverjük, és 5 percet állni hagyjuk a vízben, hogy megszívja magát. A mandulát mixerrel nagyobb darabokra aprítjuk és összekeverjük a liszttel, zabpehellyel, fehérjével, fahéjjal, sütőporral és a szódabikarbónával.

 

A megpuhult datolyát leszűrjük és a szójatejjel összemixeljük. A banánt kisebb darabokra karikázzuk, hozzáadjuk a chia tojást, az ecetet és a datolyás keveréket. Ezt botmixerrel összemixelve egy sima masszát kapunk, amelyet a száraz hozzávalókhoz keverünk.

 

Az így keletkezett tésztát alaposan átkeverjük és 17 x 10 cm méretű szilikon sütőformába öntjük. A formát sütőbe tesszük és 45 perc alatt 170 °C hőmérsékleten megsütjük. A megsült banánkenyér először kicsit nedves lesz, de olyannak kell lennie. Hagyjuk kihűlni és 10 egyforma szeletre vágjuk. Jammy Spread nyalánksággal, joghurttal, friss gyümölccsel vagy mogyoróvajjal tálaljuk. Jó étvágyat!

        

Fitness recept a vegán banánkenyérhez

                      
Tápérték egy szeletben

Kalória

Fehérje

Szénhidrát

Zsír

Rost

113

5 g

18 g

3 g

3 g

 

3. Banánkenyér kesudióval

Hozzávalók:

 

Kesudiós banánkenyér elkészítése

               
Elkészítés:

A banánt kisebb darabokra szeleteljük és hozzáadjuk a joghurtot, a tojást, a kesuvajat és összemixeljük merülő mixerrel. A keverékhez hozzáadjuk a tönkölybúzalisztet, 50 g kókuszcukrot, a zabpelyhet, a vaníliás fehérjét, a fahéjat és sütőport. A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

 

A kesudiót kisebb darabokra aprítjuk és a felét a tésztába keverjük. A tésztát 17 x 10 cm méretű szilikon sütőformába öntjük. A banánkenyér tetejét megszórjuk a maradék kesudióval, a kókuszcukorral és egy csipet fahéjjal. A tésztát sütőbe tesszük és 170°C hőmérsékleten kb. 40 perc alatt készre sütjük.

 

A tészta akkor van kész, hogy ha a beleszúrt hurkapálcát szinte szárazon húzzuk ki. Szeletelés előtt a banánkenyeret hagyjuk teljesen kihűlni, majd zárt edényben tároljuk. Kitűnően passzol a Jammy Spread-hez, friss gyümölcsökhöz vagy mogyoróvajhoz. Jó étvágyat!

  

Fitness recept a kesudiós banánkenyér elkészítéséhez

                    
Tápérték egy szeletre

Kalória

Fehérje

Szénhidrát

Zsír

Rost

174

8 g

22 g

6 g

2 g

 

Ahogyan te is láthattad, a banánkenyér elkészítési lehetőségei nagyon sokfélék. A hozzávalók tekintetében elég szabadon engedned fantáziádat és kísérletezned. A kenyér sütőforma helyett egyéb formákat is használhatsz, például muffin formát.

 

Kipróbálod valamelyik receptünket? Írd meg nekünk kommentárban, hogyan szoktad tálalni te a banánkenyeret. Ha cikkünk elnyerte tetszésedet, támogasd egy megosztással.