Spirulina: Hogyan javíthatja az immunitást, a sportteljesítményt és az egészséget?

Spirulina: Hogyan javíthatja az immunitást, a sportteljesítményt és az egészséget?

A spirulina egy rengeteg tápanyagban gazdag kékeszöld alga. Ez a szuperélelmiszer általános egészségügyi előnyeinek köszönhetően világszerte egyre népszerűbb. Olyannyira tisztelik, hogy még az űrbe is eljutott, ahol az űrhajósok használják.[1]

Persze nem kell űrsétát tenni ahhoz, hogy felfedezzük a spirulina nagyszerű tulajdonságait. Kényeztetheted magad, itt a Föld nevű bolygón is. Praktikus tabletta vagy por formában kapható, amelyek rengeteg hasznos tápanyaggal gazdagítják az étrended.

Ebben a cikkben a spirulina alábbi területekre gyakorolt hatásáról olvashatsz:

Mi is az a spirulina?

A spirulina egy édes- és sós vízben egyaránt növekvő kékeszöld alga. Napjainkban táplálékkiegészítőként használják például por vagy tabletta formában, és számos egészségügyi előnye miatt népszerű. Jótékony hatásai és számos tápanyagot és bioaktív anyagot tartalmazó tartalma miatt még szuperélelmiszer is.

A spirulina már a 16. század óta része az emberek étrendjének, amikor francia tudósok dokumentálták, hogy a mai Csád Köztársaság területén élő afrikai őslakosok napszárított hínár formájában fogyasztották. Egyes bizonyítékok szerint ebben az időszakban a közép-amerikai aztékok is gyűjtötték és kereskedtek vele. [20]

A spirulina az úgynevezett zöld szuperélelmiszerek csoportjába tartozik, ahol vele együtt a chlorella tengeri moszat, zöld árpa és a spenót is megtalálható.

Spirulina por és tabletta formájában

Milyen egészségügyi előnyei és hatásai vannak a spirulinának?

1. Antioxidáns hatás

A spirulina egyik fő összetevője a fitocianin nevű anyag. Ez, valamint a klorofill felelős a kékeszöld színéért. A spirulinában antioxidáns hatásokat mutattak ki, és ezek közül pár bizony a magas fitocianintartalomnak köszönhető. A spirulina így segíthet a szervezetnek az oxidatív stressz által termelt szabadgyökök elleni küzdelemben [2, 3]

Ennek eredményeképpen a spirulina hasznos lehet az általános egészségi állapot előmozdításában és az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek elleni védelemben. Az pedig rákhoz vagy anyagcsere-betegségekhez vezető egészségügyi problémák kialakulásáért lehet felelős. [24] 

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Az antioxidánsok közé tartozó vitaminok – például E-vitamin vagy C-vitamin, amely az immunitás szempontjából is hasznos.
  • Szelén – hozzájárul a normál spermatermeléshez.
  • Cink – a haj és a körmök egészségének megőrzésében is hasznos. A férfiak értékelik az egészséges tesztoszteronszint fenntartására gyakorolt hatását.
  • Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező bioaktív anyagok, mint pl kvercetin, astaxantin vagy rezveratrol.
  • Több antioxidáns keverékét kínáló komplex kiegészítők.

2. Immunszabályozó hatás

A spirulina többféleképpen hat az immunrendszerre is. Úgy tűnik, hogy a spirulinában található fitocianin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Valójában a citokintermelésre hat, amelyek a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat befolyásoló anyagok. A spirulina a benne található anyagoknak köszönhetően a bél mikrobiomra is jótékony hatással van. Ma már közismert, hogy a mikrobiom fontos szerepet játszik a szervezet immunfunkcióiban. A spirulina B-vitaminokat, például B6- vagy B12-vitamint, A-vitamintcinket és vasat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. [2] 

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • C-vitamin, D-vitamin és a folsav – bizonyítottan pozitív hatással vannak a szervezet védekezőképességére.
  • Omega-3 aminosavak – gyulladáscsökkentő hatásúak, és támogatják a fehérvérsejteket a kórokozók elleni küzdelemben.
  • Probiotikumok – megfelelően gondoskodnak a bélmikrobiom összetételéről.
  • Gyömbér, echinacea és más gyógynövény-kiegészítők – jótékony hatással vannak az immunrendszerre.
  • Komplex multivitaminok és ásványi anyagok – több, az immunitást segítő hatóanyagot kombinálnak.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Pozitív hatás a szív- és érrendszer egészségére

Ez a kékeszöld alga a szív egészségére is pozitív hatással van. Tanulmányok azt mutatják, hogy segíthet csökkenteni a triacilglicerin- (az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló zsírtípus) és az LDL (rossz) koleszterinszintet, viszont növelheti a HDL (jó) koleszterinszintet, ami legalább segít fenntartani a szív- és érrendszer megfelelő működését és egészségét. [3]

Ráadásul a szívre is pozitív hatással van, mivel képes csökkenteni a vérnyomást. A tudósok megállapították, hogy napi 1-8 g spirulina szedése 2 – 12 héten keresztül csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást, különösen a magas vérnyomásban szenvedőknél. Ezt támasztják alá a Salernói Egyetem tudóscsoportjának eredményei, akik megállapították, hogy a spirulina jótékony hatással lehet a magas vérnyomásban (magas vérnyomás) és a hiperlipidémiában (megemelkedett vérzsírszint, beleértve a koleszterint és a triglicerideket) szenvedőkre. [6, 23]

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Omega-3 aminosavak – jótékonyan hatnak a szív és az érrendszer egészségére.
  • Rostok – mint például a psyllium vagy a glükomannán – megköthetik a zsírokat és az epesavakat, hogy segítsenek csökkenteni a koleszterinszintet.
  • Kitozán – egy oldható rost, amely a belekben gélszerű állagot vesz fel, és így segít lassítani a zsír felszívódását.
  • Az egészséges életmód, amely magában foglalja a változatos és kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres testmozgást, az elegendő és jó minőségű alvást, valamint a stresszkezelést, szintén fontos az optimális vérnyomásszinthez.
  • Citrullin és arginin – tulajdonságaik és a nitrogén-oxid (NO) termelésre gyakorolt hatásuk miatt hasznosak lehetnek a vérnyomás szabályozásában.

4. Javítja az allergiás nátha tüneteit

A spirulina az allergiás nátha tüneteinek csökkentésében is hasznos lehet. A jelenlegi kutatások szerint ez egy a lakosság körülbelül 10-25%-át érintő világméretű egészségügyi probléma. A vizsgálatok azt mondják, ennek a zöldeskék algának a szedése javíthatja az olyan tüneteket, mint a tüsszögés, az orrfolyás vagy a kellemetlen viszketés. [7]

Érdekes módon egy tanulmány szerint a spirulina hatékonyabb volt, mint a cetirizin nevű gyógyszer, ami egy allergia ellen használt antihisztamin. A vizsgálat eredményeire azonban számos tényező lehetett befolyással, ezért a spirulina hatása nem általánosítható. Ugyanakkor az egészségügyi állapottól függetlenül mindig konzultálni kell az orvossal. [8] 

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Az immunrendszerre bizonyítottan hatással lévő vitaminok, mint például a C-vitamin vagy a D-vitamin.
  • Cink – segít a szervezet védekezőképességének fenntartásában.
  • Az antioxidáns kvercetin – kimutatottan stabilizálja a hisztamin felszabadulását. [27]
  • Kurkumin – ennek az anyagnak szintén pozitív hatást tulajdonítanak az allergiás tünetek csökkentésében. [28]
  • Bromelain – segíthet enyhíteni az allergiás nátha tüneteit, nyákoldó tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet tisztítani az elzáródott orrüregeket. [29]
Spirulina turmix

5. Jótékonyan hathat a vérszegénység kezelésére

A kutatások szerint a spirulina a vérszegénység kezelésében is hasznos lehet. A vérszegénység olyan állapot, amelyet a vérben lévő vörösvértestek számának csökkenése jellemez, és számos egészségügyi komplikációt okozhat, beleértve a tartós fáradtságot vagy gyengeséget. Leggyakrabban vashiány okozza, de más mikrotápanyagok, például a B12-vitamin hiánya is okozhatja. Azonban más tényezők, például a krónikus gyulladások is hozzájárulhatnak a vérszegénységhez. [25]

A vérszegénység elsősorban (de nem kizárólag) az időseknél fordul elő. De veszélyeztetettek még a terhes nők, a gyermekek, az erős menstruációs vérzésben szenvedő nők, a gyakori véradók vagy az olyan gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvedők, mint a lisztérzékenység, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség. [25]

A spirulina jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, és nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek akadályoznák a felszívódását. Ezért segíthet az optimális vasbevitel biztosításában, és remek forrás azok számára is, akik vasbevitelt kizárólag növényi eredetű forrásokból fedezik. [9, 19]

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Ezenkívül vannak benne más vitaminok és ásványi anyagok is, amelyek hozzájárulnak a vörösvértestek és a hemoglobin előállításához, mint például a B12-vitamin, a vas és a folsav.
  • C-vitamin – növeli a vas felszívódását

6. Jó hatással van az erőre és a sportteljesítményre

Úgy fest, hogy a spirulina edzés és sportolás közben is hasznos lehet. Kiderült, hogy ennek a kékeszöld algának a pótlása pozitívan befolyásolhatja és növelheti az izmok erejét és állóképességét. Egy tanulmány megállapította, hogy a spirulina-kiegészítés képes volt javítani az oxigénfelvételt a klasszikus kerékpárralos edzés során, és így ergogén segédeszközként képes fokozni a sportteljesítményt. Ennek oka, hogy minél nagyobb mennyiségű oxigént tudsz felvenni és felhasználni, annál nagyobb állóképességi teljesítményt tudsz nyújtani. [10 – 11] 

Egy másik kerékpáros tanulmány 21 napon keresztül vizsgálta a táplálékkiegészítő fogyasztásának hatásait. Kimutatták, hogy a spirulina hozzájárult a laktátszint és a pulzusszám csökkenéséhez, miközben növelte a csúcs- és az átlagos teljesítményt. [5]

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Kreatin – segíthet növelni a fizikai teljesítményt intenzív edzés közben, mivel elősegíti az ATP-pótlást, amely az izmok energiaforrása.
  • Koffein – segít az edzés előtti stimulálásban, valamint a koncentráció és az éberség fenntartásában.
  • Arginin és citrullin – segíthetnek felkészíteni és beindítani az izmokat az edzésre.
  • Béta-alanin – karnozin képződik belőle, amely segít szabályozni az izmok túlsavasodását edzés közben.
  • A komplex edzés előtti stimulánsok olyan anyagok keverékét tartalmazzák, amelyek segítenek felkészíteni a szervezetet az edzésre.

7. Segíthet a vércukorszint fenntartásában

Egyes kutatások arra is rámutatnak, hogy a spirulina a vércukorszint (glikémia) csökkentésével is összefüggésbe hozható. Számos tanulmány metaanalízise kimutatta, hogy a spirulina napi 0,8 és 8 g közötti adagban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél segíthet a vércukorszint csökkentésében. A jelenlegi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a spirulina fogyasztása pozitív hatással van az egyenletes vércukorra. Egy olasz kutatócsoport szerint a spirulina hasznos lehet a cukorbetegek számára, így a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének átfogó megközelítésében új kapukat nyithat. [4, 12, 23]  

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Rostok – mint például a psyllium vagy a glükomannán – lassíthatják a cukor felszívódását a véráramba.
  • Béta-glükán – a zabból vagy árpából, segítenek megfékezni az étkezés utáni vércukorszintemelkedést.
  • Arginin – segít a vércukorszint-szabályozásban. [30]
  • Króm – segít a normál vércukorszint fenntartásában.

8. A bőr egészsége

A spirulina a bőr egészségére is jótékony hatással van. Igen jelentős mennyiségű jódot tartalmaz, ami hozzájárul a bőr egészségének fenntartásához. A spirulina képes a bőr öregedésének jeleit is késleletetni. Részben azért, mert segít növelni a kollagéntermelést, de antioxidáns tulajdonságai is szerepet játszanak. Mindezek alapján a spirulina hasznos lehet az egészséges öregedéshez és az öregedés elleni küzdelemmel összefüggésben. [13 – 14]

Mivel szedjük a spirulinát, hogy a legtöbbet hozzuk kibelőle?

  • Kollagén – jótékony hatással van a bőr egészségére.
  • C-vitamin – hozzájárul a normál kollagéntermeléshez.
  • A bőr egészségét támogató vitaminok, mint a biotin (B7-vitamin), niacin (B3-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és A-vitamin.
  • Cink – jó hatással van a bőr állapotára.

A spirulina egyéb előnyei

  • Segít a szervezet természetes méregtelenítésében – a spirulinát gyakran szedik a szervezet tisztítására. A modern tudomány azonban rámutat, hogy e tekintetben további kutatásokra van szükség. Egyes tanulmányok szerint azonban a spirulina segíthet kitisztítani a nehézfémeket a szervezetből. Egy kutatás ki is mutatta, a spirulina cinkkel együtt szedve hasznos volt az arzén eltávolításában olyan betegeknél, akik krónikus arzénmérgezéstől szenvedtek. Emellett kimutatták, hogy a spirulina segíthet a máj egészségének ápolásában, ami képes támogatni a természetes tisztulási folyamatokat, mivel ez a szervezet egyik fő méregtelenítő szerve. [15 – 16]
  • Elősegíti az egészséges agyműködést – a kutatások rámutatnak, hogy a spirulina pozitív hatást gyakorol a normál agyműködésre és az idegrendszer fejlődésére.[17]
  • Jótékonyan hathat az élesztőgomba-fertőzésekre – a spirulina hasznos lehet annak kelezlésében is, hogy a candida élesztőgomba ne szaporodjon túl a szervezetben, hiszen az fertőzésekhez vezet. [18]
  • Hozzájárul a pajzsmirigy egészségéhez – a spirulina jelentős mennyiségű jódot tartalmaz, amely segíti a pajzsmirigyhormonok termelését és normális működését.
  • Segít csökkenteni a fáradtságot – a spirulina ásványi anyagoknak, például vasnak és magnéziumnak, valamint néhány B-vitaminnak, például a B12-vitaminnak köszönhetően a fáradtság és a kimerültség csökkentésére is nagyon jó hatást tud kifejteni.
Spirulina tabletta és por

Mit is tartalmaz a spirulina?

A spirulinát a makrotápanyagok, mikrotápanyagok és egyéb bioaktív anyagok sokfélesége jellemzi. Jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, de vannak benne vitaminok és ásványi anyagok is. A konkrét tápanyagtartalom számos tényezőtől függ, például a spirulina fajtájától, de attól is, hogy hol termesztették. Az alábbiakban ismertetjük az átlagos tápértékeket.

Fehérje

Ebből a tápanyagból van a spirulinában a legtöbb. A száraz tömeg átlagosan 55-70%-át teszi ki a fehérje. Ez egy magas biológiai értékű és felszívódású kiváló minőségű növényi alapú fehérje. Ezek a fehérjék kiváló minőségű aminosavspektrummalbüszkélkedhetnek. Benne van az összes olyan esszenciális aminosav, amelyet a szervezetnek a táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel kell bevinnie. [19 – 20] 

Zsír

A spirulina eléggé alacsony zsírtartalmú. Ez a makrotápanyag száraz tömegének körülbelül 9-15%-át teszi ki. A spirulinában többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) is vannak. Emellett omega-3 zsírsavforrás is, hiszen van benne linolénsav, omega-6 gamma-linolénsav és telítetlen olajsav.[19 – 20]

Szénhidrát

A spirulinában nincs túl sok szénhidrát. Ez a makrotápanyag a spirulina száraz tömegének átlagosan 10-19%-át teszi ki. Rostot is tartalmaz, átlagosan körülbelül 3-4 g/100 g. [20] 

A spirulina átlagos mikrotápanyag-tartalma

Az értékek spirulina porra vonatkoznak

Tápértékek

100 g

Energiatartalom290 kcal
Fehérje57,5 g
Szénhidrát23,9 g
Zsír7,7 g
Rost3,6 g
[26]

Vitaminok

A spirulina vitaminokban gazdag. Olyan B-vitaminokat tartalmaz, mint a B1-, B3-, B6- és a B12-vitamin. Ezek közül különösen kiemelkedő a B12-vitamin tartalom, amely általában főként állati eredetű élelmiszerekben található. Épp ezért kiváló B12-vitaminforrás a spirulina a vegánok számára is. A spirulina kiváló béta-karotinforrás is, amiből A-vitamin képződik a felszívódás után. Ráadásul még K-vitamint is tartalmaz. [19]

Ásványi anyagok

A spirulina ásványi anyagokban is gazdag. E szervetlen tápanyagok közül a vas, a kalcium és a foszfor a legfontosabbak. A spirulina egy nagyszerű növényi vasforrás azok számára, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Míg más növényi vasforrások fitátokat és oxalátokat is tartalmaznak, amelyek csökkentik a vas felszívódását, a spirulina nem, tehát segít az ásványianyag-pótlásban. Ehhez képest az általában vasforrásnak tekintett növények átlagosan 150-200 mg/kg, míg a kékalgák átlagosan 580-1 800 mg/kg vasat tartalmaznak. A spirulinában elég sok a jód is, ami jótékony hatással van a pajzsmirigy egészségére. Ezen kívül a spirulina más ásványi anyagokat is tartalmaz, mint pl. magnéziumot, cinket, szelént, káliumot és nátriumot. [19]

Egyéb bioaktív anyagok

Ez a népszerű kékeszöld alga aktív hatóanyag-tartalommal is büszkélkedhet. Ilyen például a már említett antioxidáns fitocianin, de más antioxidánsok, például a klorofill és a karotinoidok, a béta-karotin vagy a zeaxantinis. [19]

Fedezd fel bestsellereinket:

Hogyan kell szedni a spirulinát?

A spirulina szedésére nincs pontos adagolási útmutató, de általában napi 2-10 g spirulinát ajánlott fogyasztani. Be lehet venni tabletta vagy por formájában. [20]

A spirulina az egészségügyi előnyei mellett sokoldalúsága miatt is olyan népszerű. A spirulina por például számos receptbe beépíthető, hogy gazdagítsa az étrended. Íme néhány tipp:

  • keverd össze a spirulina port vízzel vagy gyümölcslével,
  • ezt hozzáadhatod gyümölcs- vagy zöldségturmixokhoz,
  • joghurthoz vagy reggeli zabkásához,
  • vagy használhatod salátákra, levesekre vagy más ételekre szórva is,
  • illetve belekeverheted házi pudingba.
  • Édes receptek, például muffinok, palacsinták vagy más finomságok elkészítéséhez is kiváló.

Ha a tabletta mellett döntesz, egyszerűen beveheted vízzel.

Spirulina turmix

Vannak a spirulinának mellékhatásai?

A spirulinát általában biztonságos étrend-kiegészítőnek tartják. A kutatások azt mutatják, hogy szedése nem jelent egészségügyi kockázatot. Azonban kockázatot jelentő anyagokkal lehet szennyezett. Ezért ügyelni kell a minőségre. A rossz minőségű spirulina, amely olyan anyagokkal szennyezett, mint a nehézfémek, peszticidek vagy a vízből származó szennyeződések, emésztési problémákat, például hányingert, hányást vagy puffadást okozhat. [20]

Kinek nem ajánlott a spirulina szedése?

Bár a spirulina általában biztonságos táplálékkiegészítő, vannak olyan emberek, akiknek különböző okokból mégisem ajánlott a szedése:

  • aki vérhígító gyógyszereket szed,
  • allergiások, mivel előfordult már allergiás reakció az algára,
  • terhes és szoptató nők,
  • akik autoimmun betegségben szenvednek. [21 – 22]

Mire érdemes emlékezni?

A spirulina egy népszerű táplálékkiegészítő, amely tele van fehérjével, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb bioaktív tápanyagokkal. Ezeknek köszönhetően ez a kékeszöld alga számos egészségügyi előnnyel és hatással büszkélkedhet. Bár tulajdonságait és egészségügyi hatásait még mindig vizsgálják a tudósok, ma már tudjuk, hogy a spirulina jó hatással van az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint a koleszterin- és vércukorszint csökkentésére. Kiegyensúlyozott és változatos étrenddel kombinálva nagyszerű kiegészítője lehet az általános egészségnek.

Neked van már valamilyen tapasztalatod a spirulinával kapcsolatban? Kiegészítőként szeded vagy a konyhában használod? Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is megismerjék a spirulina számtalan egészségügyi előnyét. És ki tudja, talán még ösztönzöd is őket, hogy tegyenek még egy lépést az egészségükért.

Források:

[1] FAIS, G., MANCA, A., BOLOGNESI, F., BORSELLI, M., CONCAS, A., BUSUTTI, M., BROGGI, G., SANNA, P., CASTILLO-ALEMAN, Y.M., RIVERO-JIMÉNEZ, R.A., BENCOMO-HERNANDEZ, A.A., VENTURA-CARMENATE, Y., ALTEA, M., PANTALEO, A., GABRIELLI, G., BIGLIOLI, F., CAO, G., GIANNACCARE, G. Wide Range Applications of Spirulina: From Earth to Space Missions. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9143897/

[2] GROVER, P., BHATNAGAR, A., KUMARI, N., BHATT, N. A., NISHAD, K. D., PURKAYASTHA, J. C-Phycocyanin-a novel protein from Spirulina platensis- In vivo toxicity, antioxidant and immunomodulatory studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7938138/

[3] NAEINI, F., ZAREZADEH, M., MOHITI, S., TUTUNCHI, H., MAMAGHANI, E.M., OSTADRAHIMI, A. Spirulina supplementation as an adjuvant therapy in enhancement of antioxidant capacity: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34235823/

[4] LYMPAKI, F., GIANNOGLOU, M., MAGRIPLIS, E., BOTHOU, D.L., ANDREOU, V., DIMITRIADIS, G.D., MARKOU, G., ZAMPELAS, A., THEODOROU, G., KATSAROS, G., PAPAKONSTANTINOU, E. Short-Term Effects of Spirulina Consumption on Glycemic Responses and Blood Pressure in Healthy Young Adults: Results from Two Randomized Clinical Trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9787962/

[5] GURNEY, T., BROUNER, J., SPENDIFF, O. Twenty-one days of spirulina supplementation lowers heart rate during submaximal cycling and augments power output during repeated sprints in trained cyclists. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34399066/

[6] MACHOWIEC, P., RĘKA, G., MAKSYMOWICZ, M., PIECEWICZ-SZCZĘSNA, H., SMOLEŃ, A. Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468496/

[7] CINGI, C., CONK-DALAY, M., CAKLI, H., BAL, C. The effects of spirulina on allergic rhinitis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/

[8] NOUROLLAHIAN, M., RASOULIAN, B,, GAFARI, A., ANOUSHIRAVANI, M., JABARI, F., BAKHSHAEE, M. Clinical comparison of the efficacy of spirulina platensis and cetirizine for treatment of allergic rhinitis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7416373/

[9] SELMI, C., LEUNG, P.S., FISCHER, L., GERMAN, B., YANG, C.Y., KENNY, T.P., CYSEWSKI, G.R., GERSHWIN, M.E. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

[10] KALAFATI, M., JAMURTAS, A.Z., NIKOLAIDIS, M.G., PASCHALIS, V., THEODOROU, A.A., SAKELLARIOU, .G.K., KOUTEDAKIS, Y., KOURETAS, D. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/

[11] GURNEY, T., SPENDIFF, O. Spirulina supplementation improves oxygen uptake in arm cycling exercise. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7674321/

[12] HATAMI, E., GHALISHOURANI, S.S., NAJAFGHOLIZADEH, A., POURMASOUMI, M., HAD,I A., CLARK, C.C.T., ASSAROUDI, M., SALEHI-SAHLABADI, A., JOUKAR, F., MANSOUR-GHANAEI, F. The effect of spirulina on type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8212345/

[13] LIU, P., LEE, M.K., CHOI, J.W., CHOI, Y.H., NAM, T.J. Crude protein from spirulina increases the viability of CCD‑986sk cells via the EGFR/MAPK signaling pathway. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317665/

[14] SHARAFELDEIN, K., AYESH, H., SALAMA, S. et al. The collagen enhancement by Spirulina extract in intrinsic and extrinsic skin aging in albino rat. – https://basicandappliedzoology.springeropen.com/articles/10.1186/s41936-023-00347-5#citeas

[15] MISBAHUDDIN, M., ISLAM, A.Z., KHANDKER, S., IFTHAKER-AL-MAHMUD, ISLAM, N., ANJUMANARA. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16615668/

[16] MAZOKOPAKIS, E.E., PAPADOMANOLAKI, M.G., FOUSTERIS, A.A., KOTSIRIS, D.A., LAMPADAKIS, I.M,, GANOTAKIS, E.S. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188938/

[17] SORRENTI, V., CASTAGNA, D.A., FORTINGUERRA, S., BURIANI, A., SCAPAGNINI, G., WILLCOX, D.C. Spirulina Microalgae and Brain Health: A Scoping Review of Experimental and Clinical Evidence. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8224803/

[18] SOLTANI, M., KHOSRAVI, A.R., ASADI, F., SHOKRI, H. Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518167/

[19] GUTIÉRREZ-SALMEÁN, G., FABILA-CASTILLO, L., CHAMORRO-CEVALLOS, G. Nutritional And Toxicological Aspects Of Spirulina (Arthrospira). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26262693/

[20] Spirulina. – https://examine.com/supplements/spirulina/

[21] Blue-Green Algae. – https://medlineplus.gov/druginfo/natural/923.html

[22] JAMES, C.A., WELHAM, S. & ROSE, P. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2#citeas

[23] PRETE, V., ABATE, A.C., DI PIETRO, P., DE LUCIA, M., VECCHIONE, C., CARRIZZO, A. Beneficial Effects of Spirulina Supplementation in the Management of Cardiovascular Diseases. – https://www.mdpi.com/2072-6643/16/5/642

[24] Zaric, B.L., Macvanin, M.T., Isenovic, E.R. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272522001911?via%3Dihub

[25] Iron. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

[26] U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, food data central – https://fdc.nal.usda.gov/

[27] JAFARINIA, M., SADAT HOSSEINI, M., KASIRI, N., FAZEL, N., FATHI, F., GANJALIKHANI HAKEMI, M., ESKANDAR,I N. Quercetin with the potential effect on allergic diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

[28] HAFTCHESHMEH, S.M., MIRHAFEZ, S.R., ABEDI, M., HEYDARLOU, H., SHAKERI, A., MOHAMMADI, A., SAHEBKAR, A. Therapeutic potency of curcumin for allergic diseases: A focus on immunomodulatory actions. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332222010356

[29] Manzoor, Z., Nawaz, A., Mukhtar, H., Haq, I. Bromelain: Methods of Extraction, Purification and Therapeutic Applications. – https://www.scielo.br/j/babt/a/sqJsWgp9PVL9XN3k7R6yT5G/?lang=en#

[30] Arginine. – https://examine.com/supplements/arginine/research/#8lrKB29-interactions-with-glucose-metabolism

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük