Cink: mire jó, mi okoz cinkhiányt, és mik a legjobb források?

Cink: mire jó, mi okoz cinkhiányt, és mik a legjobb források?

A cink egy olyan ásványi anyag, amely a szervezetünkben több mint 300 enzim alkotórésze. Rendkívül fontos azok megfelelő működéséhez, és hozzájárul az összes főbb makrotápanyag megfelelő anyagcseréjéhez. De korántsem ennyi a szerepe a szervezetben. Elegendő cinkbevitel nélkül az immunrendszerünk sem működne megfelelően.

Sőt, segít fenntartani az optimális tesztoszteron szintet, és hozzájárul a normális termékenységhez. Nélkülözhetetlen a haj, a bőr, és a körmök egészségéhez is. Mindezek miatt röviden, az emberi táplálkozás egyik legfontosabb mikrotápanyaga a cink. Azonban sokkal több okunk van arra, hogy gondoskodjunk az elegendő cinkbevitelről. A mai cikkben megismerheted a legjobb cinkforrásokkal és kiegészítőket.

Mi is az a cink, és mi a funkciója a szervezetben?

A cink egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyet szervezetünk nem képes önmagától előállítani, és ezért az embereknek, változatos és kiegyensúlyozott étrend formájában vagy kiegészítőkön keresztül kell rendszeresen bejuttatniuk. Meglepődhet, hogy a szervezetben hány kulcsfontosságú folyamathoz szükséges a cink. [1]

Miért olyan fontos a cink?

  1. A szervezet több mint 300 enzimatikus reakciója függ tőle, mint például az emésztésben részt vevők (szénhidrátok, zsírok, fehérjék és vitaminok anyagcseréje) vagy az idegi funkciók, amelyek fontosak az egész szervezet megfelelő működéséhez.
  2. Szükséges a DNS szintéziséhez, amely genetikai információt hordoz és szinte minden emberi sejtben megtalálható. Ezért játszik nagyon fontos szerepet a baba fejlődésében a terhesség alatt és a serdülőkorban is.
  3. Létfontosságú az új sejtek osztódása és képződése szempontjából, amelyekből aztán a szöveteket és szerveket alkotják a szervezetben.
  4. Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, amely védi a szervezetet a betegségektől.
  5. Segít a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében az antioxidáns glutation aktivitásának növelésével, amely a szervezetben természetesen van jelen. Ezen túlmenően csökkenti a NADPH oxidáz negatív hatását is, amely egy oxidatív stresszt okozó szabad gyök.
  6. Részt vesz a fehérjeképződésben, valamint az izomtömeg növekedésében és regenerálódásában.
  7. Elősegíti a sebgyógyulási folyamatot és támogatja a bőr egészségének fenntartását. [1-4]
Milyen hatásai vannak a cinknek?

Cinkhiány

A fejlődő országokban gyakori az alacsony cinkbevitel, de még a fejlett országok lakossága esetében sem kivételes. Becslések szerint a világ népességének több mint 17% -át veszélyezteti a cinkhiány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte az emberek egyharmada van kitéve ezen ásványi anyag hiányának. Ennek nagy része az alacsony táplálékbevitelnek vagy a szervezetben történő gyenge felszívódásnak köszönhető. [4–6]

Ki van leginkább kitéve a cinkhiány kockázatának?

  1. Egészségügyi problémákkal küzdő emberek. A sebgyógyulás és a hosszú távú bőrelváltozások például növelik a szervezet cinkbeviteli igényét. Emellett az emésztőrendszeri betegségekben (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), máj-, vese- vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknél a cink felszívódása nagyobb mértékben csökkenhet vagy károsodhat.
  2. Vegetáriánusok és vegánok. A növényi eredetű cink jellemzően kevésbé szívódik fel, mint az állati eredetű (hús, hal, tenger gyümölcsei).
  3. Terhes és szoptató nők. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a magzati fejlődés vagy az anyatej-termelés (laktáció) miatt akár 39% -kal is nőhet az ember napi cinkszükséglete. [25]
  4. Akik sok alkoholt isznak. Átlagosan a túlzott alkoholfogyasztók 30-50% -a cinkhiányos. Az alkohol csökkenti a bélben való felszívódását, és fokozza a veséken keresztüli kiválasztódását.
  5. Szigorú diétát tartó emberek. A diéta jellemzően az energiabevitel csökkenésével jár, vagyis kevesebbet eszünk. Egyes esetekben az emberek egész élelmiszercsoportokat hagynak ki. Emiatt a szervezetből fontos tápanyagok hiányozhatnak, például a cink.
Ki van kitéve a cinkhiány kockázatának?

A cinkhiány jelei

A cinkhiány kiderítésének legjobb módja egy orvos által kiírt vérvizsgálat. Előfordulhat, hogy már jelentkeztek nálad olyan tünetek, amelyek gyakran ennek az ásványi anyagnak a hiányát jelzik. Nézzük meg közelebbről.

  1. Csökkent vagy fokozott étvágy. Ez főként annak köszönhető, hogy a cink azokat a hormonokat képes befolyásolni a szervezetben, amelyek szabályozzák az étvágyat. Ilyen például a leptin és a ghrelin.
  2. Gyakori megbetegedés. Mostanában gyakrabban voltál beteg, mint máskor? Ha folyamatosan nátha, megfázás, és egyéb légzőszervi betegségek váltogatják egymást, akkor lehet, hogy cinkhiányod van. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer támogatásával segíti a szervezetet a különböző típusú fertőzések leküzdésében.
  3. Memória és koncentráció károsodás. A cinkhiány negatív hatással lehet az agysejtek (neuronok) képződésére, ami jellemzően memóriazavarhoz, tanuláshoz és egyéb agyi funkciók romlásához vezet.
  4. A haj, a körmök és a bőr állapotának romlása. Ha akne, hajhullás vagy rossz minőségű köröm gyötör, törődni kell vele. A cink létfontosságú a bőr, a haj és a körmök egészségéhez.
  5. Látás romlása. Mostanában homályosabban látod a világot? Talán nem új szemüvegre van szükséged, csak egy kis cink pótlásra. A szemszövet része, és ugyanakkor fontos az A-vitamin anyagcseréje szempontjából, amely hozzájárul az egészséges látáshoz.
  6. Romló szexuális étvágy. Megfelelő cinkbevitel az egészséges termékenységhez és a libidóhoz is elengedhetetlen. Hozzájárul a férfi nemi hormon, azaz a tesztoszteron termeléséhez és szintfenntartásához is. Ezért hiányossága ezen a területen is rendellenességekhez vezethet.
  7. Csökkent teljesítmény és energiahiány. A cink létfontosságú szerepet játszik a makrotápanyagok anyagcseréjében, amelyből a szervezet energiát és egyéb anyagokat nyer a napi tevékenységekben való megfelelő működéshez. [7-10]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Milyen hatásai vannak a cinknek, és tulajdonképpen mire jó?

Számos ok van a megfelelő cinkbevitel biztosítására. Ez a tápanyag részt vesz az egész test optimális működésében, ezért jó tudni, hogy miért fontos odafigyelni rá. Egyes a szervezet működésének egyes területein valóban elengedhetetlen. Mit támogat a cink?

1. A cink fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez

A cink fontos szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében, és továbbra is fontos a megfelelő működéséhez. A cinkpótlás számos tanulmány szerint csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát. Elősegíti a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek képesek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemre. Ugyanakkor segíti a makrofágok (immunsejtek) működését, amikor felszívják az ismeretlen és potenciálisan veszélyes részecskéket a szervezetben. [1]

Megfázáskor is gondoskodj róla, hogy elegendő cink jusson a szervezetedbe. Vizsgálatok szerint a cink kiegészítés csökkentheti a légzőszervi betegségek, például a megfázás vagy a köhögés tüneteinek időtartamát és súlyosságát. [4]

Ha érdekel, hogy milyen más anyagok segíthetnek a légzőszervi betegségeken, olvasd el cikkünket: Mely táplálékkiegészítők segíthetnek influenza vagy megfázás esetén?

A cink támogatja az immunitást, a hajat és a körmöket

2. A cink pozitív hatással van a haj és a körmök egészségére

A megfelelő mennyiségű cinkbevitel elősegíti a haj növekedését már a gyökerektől. Ez az ásványi anyag elősegíti a haj szőrtüszőinek megfelelő működését és megújulását A cink hajnövekedésre gyakorolt pozitív hatását alopeciában (erős hajhullás) szenvedő betegeken végzett vizsgálatok alapján is megerősítették. Ezek az emberek gyakran cinkhiányosak, és a megnövekedett bevitele sok esetben segített helyreállítani a haj növekedését. [11]

A cink a körmök szilárdsága és általános egészsége szempontjából is döntő fontosságú. Ez főként annak köszönhető, hogy pozitív hatást gyakorol azoknak a sejteknek a növekedésére, amelyekből a köröm képződik. Segít, hogy erős és maradjon és ne szakadjon be. [12]

A cink nem csak a haj egészsége miatt fontos. Ha kíváncsi vagy, hogy mely egyéb táplálékkiegészítők a leghasznosabbak a hajápolásban, olvasd el cikkünket: Hogyan javítsunk a hajunk minőségén és melyek a legjobb vitaminok erre?

3. A cink létfontosságú az egészséges bőrhöz 

A cink a bőr egészségének megőrzéséhez is elengedhetetlen. Hozzájárul a bőr integritásához, a regenerációhoz és elősegíti az új bőrsejtek kialakulását. Emellett hozzájárul az A-vitamin májból bőrbe történő szállításhoz, ami segít fenntartani optimális hidratációt és az egészséges megjelenést. Ezenkívül a cink jótékony hatásait olyan kozmetikai termékekben is használják, mint például érzékeny és irritált bőrre való krémekben. [13]

A cink szervezetben kifejtett hatásának vizsgálata során azt is megállapították, hogy elősegíti a keratin és a kollagén képződését. Ezek a bőrben található fő fehérjék. Elengedhetetlenek a bőr rugalmasságához (rugalmasságához), feszességéhez és külső hatásokkal szembeni ellenálló képességéhez is. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a cink segít megvédeni a bőrt az UV sugarak negatív hatásaitól, amelyek áthatolnak a bőrön a napsugárzástól. [14]

Ha érdekel, hogy milyen más tápanyagok segíthetnek a bőr egészségének megtartását barnulás közben, olvasd el cikkünket A legjobb ételek és tápanyagok a bronzbarna és a fiatalos bőrért

4. A cink támogatja a tesztoszteron termelését és szintentartását

A szervezetben található cink mennyisége a tesztoszteron hormon szintjéhez is kapcsolódik. Hatással van a koleszterin és más anyagok feldolgozására, amelyekből a tesztoszteron képződik a szervezetben. Ennek a hormonnak az optimális szintje fontos a férfiak szexuális egészsége, termékenysége, libidója, és a sperma termelés szempontjából. Szerepet játszik abban is, hogy mekkora az izom mérete és mennyire erős.

A tesztoszteron nem csak a férfiak kiváltsága. Teljesen természetes, hogy a nő szervezetben is van, csak sokkal kisebb mértékben. Az ő esetükben hatással van az erős csontok fenntartására, a petefészkek működésére és, mint férfi társaik esetében, befolyásolja a szexuális libidót. Így sem a nők sem a férfiak nem becsülhetik alá a cink megfelelő mértékű bevitelét. [15-16]

Ha kíváncsi vagy, milyen problémákat okozhat a tesztoszteronhiány a szervezetben, olvasd el erről szóló cikkünket 10 Tünet tesztoszteronhiány esetén – Mit okoz és hogyan kezeljük?

A cink elősegíti a tesztoszteron termelést

5. A cink enyhíti a menstruációs tüneteket

Ha te is azoknak a nőnek a táborát erősíted, akik minden hónapban súlyos PMS (premenstruációs szindróma) tünetekkel küzdenek, mint például a hangulatingadozás vagy fejfájás, próbálja meg odafigyelni a cinkbevitelre. A cink hatással van a progeszteron hormon szintjére is, melynek ingadozása okozhat ilyen tüneteket. Segíthet a dysmenorrhoea (fájdalmas menstruáció) tüneteinek enyhítésében is.

Az egyik vizsgálatban a menstruáció kezdete előtt négy napon keresztül naponta kétszer 50 mg cinket vettek be a dysmenorrhoeás betegek. A cinkpótlás nélküli nőkhöz képest enyhébb menstruációs tüneteket és kevesebb vérzést tapasztaltak. Nem volt olyan erős a fejfájás, nem érezték magukat olyan fáradtnak, és egy kicsit könnyebben boldogultak a napi teendőikkel is. Azért olyan népszerű eleme a cink komplex táplálékkiegészítőknek, hogy segítsen fenntartani a női hormonális egyensúlyt. [13, 17]

6. A cink támogatja a szem egészségét

A cink az egyik legnagyobb arányban előforduló ásványi anyag a retinában. Nem csoda, hogy jelentős hatással van a szem egészségére. A szem pigmentjének (színének) alkotóeleme, és szerepet játszik a rodopszin helyreállításában is. Ez a pigment érzékeny a fényre, és a folyamatok legelején áll, aminek köszönhetően képesek vagyunk látni. A cink ráadásul támogatja az A-vitamin metabolizmusát, amelyből rodopszin képződik. Pótlása azok számára ajánlott, akik meg akarják védeni a szemüket az öregedéshez társuló betegségtől – a makula degenerációtól. Ez nem olyan meglepő, hogy a látást támogató étrend-kiegészítőkhöz gyakran adnak cinket. [18]

Az A-vitamin-bevitelt béta-karotinnal is növelheted. Ha ennek a jól ismert antioxidánsnak a többi előnye is érdekel, olvasd el cikkünket Béta-karotin – A-vitamin növényi forrása nem csak a szemünk és a bőrünk egészségéért

A cink elősegíti a szem egészségét és támogatja az agyműködést

7. A cink a memória és egyéb agyi funkciók szempontjából is fontos

A cink az agy megfelelő működésében is szerepet játszik. Igen nagy koncentrációban található meg az agy egy részében, amit hippokampusznak neveznek. Ez befolyásolja a pszichét, és fontos az információk tárolásához és a hosszú távú memóriához is. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a cink hatással van az agyból eredő neurotropikus faktorra (BDNF). Ez egy a tanuláshoz és a memóriához kötődő kulcsfontosságú molekula. A megfelelő cinkbevitel támogatja a jelentős, sőt kulcsfontosságú agyi funkciókat, például a vizsgákra való tanuláskor, a munkaköri feladatok elvégzésekor, de a mindennapi életben is. [15]

Elgondolkodtál, hogy a cinken kívül mi segíthet még a koncentrálásban és más agyi funkciókban? Tudj meg többet cikkünkből Hogyan javítható és hogyan tartsuk fenn a koncentrációt a munkahelyen és a tanulás során?

8. A cink elősegíti a sebgyógyulást 

A cink fontos szerepet játszik a sebek megfelelő gyógyulásában, mint például az égési sérülések vagy egyéb bőrsérülések. Részt vesz az új sejtek kialakulásában és osztódásában, és segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Emellett hozzájárul a kötőszövetek képződéséhez, például a kollagéntermeléshez. Ez aztán kritikus a rugalmasság és a bőr általános egészségének fenntartása szempontjából. Emellett támogatja az ízületek megfelelő működését. [16]

Hogyan kell pótolni a cinket?

Amikor elolvastad ezeket az előnyöket, talán elbizonytalanodtál abban, hogy mi is tartalmaz cinket valójában. Az élelmiszerek közül az osztriga a leggazdagabb forrás. Ne aggódj, ha nem szereted a tengeri ételeket, akkor rendszeres ételekből, például marhahúsból vagy babból is juttathatsz be cinket. Ezen kívül számos táplálékkiegészítőben is megtalálható. Ezek egyszerűen segítenek betartani a cink ajánlott napi adagját.

1. Cink az élelmiszerekben

Milyen élelmiszereknek kell szerepelniük az étrendben, hogy elegendő cink jusson be? [20]

Étel

Cink mennyisége 100 g-ban

Kagyló39,3 mg
Tökmag7, 81 mg
Kesudió és kesuvaj5,6 mg
Zab3,64 mg
Marhahús3,62 mg 
Bab3,37 mg 
Mandula és mandulavaj 3,31 mg
Csirkehús1,47 mg
Tojás1,24 mg

Mi befolyásolja a cink élelmiszerekből történő felszívódását?

Ha a növényi alapú étrendet részesíted előnyben, még nagyobb figyelmet kell fordítanod a cinkbevitelre. Ez azért van, mert a cink a növényi alapú élelmiszerekből jellemzően kevésbé könnyen szívódik fel. Ez főként a fitáttartalomnak köszönhető, amely a növények természetes összetevője, és a raktározásban játszik szerepet (foszforforrás). Ugyanakkor képes megkötni a cinket, ami aztán megakadályozza annak megfelelő felszívódását. Így aztán 5-15% -kal csökkentheti.

Egyes konyhai feldolgozási módszerek azonban csökkenthetik a fitát mennyiségét és az élelmiszerekben lévő ásványi anyagok felszívódására gyakorolt negatív hatásukat. Tanulmányok és a növényi ételek szerelmeseinek bevett gyakorlata a magvak és diófélék áztatása vagy csíráztatása. Szakértők erjedést is megfigyeltek ebben a folyamatban. Például megkóstolhatod reggelire a fermentált zabot. [21]

2. Cink az étrendkiegészítőkben

A cink a táplálékkiegészítők széles választékában megtalálható, akár önmagában, akár egy átfogó étrend-kiegészítő részeként, az általános egészség támogatására. Funkcionális és BCAA italokhoz is gyakran hozzáadják. A táplálékkiegészítők kiválasztásakor azonban fontos figyelni arra, hogy a cink milyen formában található meg bennük. Ez azért van, mert befolyásolja ezen ásvány felszívódását a szervezetbe. [22–24]

  • A cink jobban felszívódó formái: kelát (cink-biszglicináthoz kötött), citrát, glükonát, orotát, acetát és liposzómás cink
  • A cink kevésbé könnyen felszívódó formái: -oxid és -szulfát
Cink-kelát

Hogyan kell szedni a cinket?

A kelátkötés a liposzómás forma után jelenleg a cink legjobban felszívódó formájának tekinthető. A kelátkötésben más anyagokhoz (aminosavakhoz) kötődik. Az ilyen komplexekben könnyebben elérhető a szervezet számára, és növeli a cink védelmét néhány olyan anyag negatív hatásaival szemben, amelyek csökkentik a cink felszívódását, mint például a fentebb említett fitátok [23, 30]

Mikor szedjünk cinket?

  • A cink egy alapvető ásványi anyag, így a testünk nem tudja önmagától előállítani. Ezért az étrendből és táplálékkiegészítőkből kell bejuttatni. Ideális esetben az étrend rendszeresen tartalmaz cinkben gazdag élelmiszereket. Van lehetőség kiegészítők formájában is bejuttatni.
  • Táplálékkiegészítők esetében ajánlott az étkezések között bevenni azokat. Így elkerülhető az olyan élelmiszerekből származó egyéb tápanyagokkal való kölcsönhatás, amelyek ronthatják a felszívódását (a kelát-cink esetében nem ez a helyzet). Ha azonban úgy érzed, hogy a cink éhgyomorra problémát okoz, inkább étkezés közben vedd be ezt az ásványi anyagot. [25]
  • A cinkpótló készítményeket nem ajánlott a kalciumot és vasat tartalmazó készítményekkel egy időben szedni (ez a cink-kelátra nem vonatkozik), mivel ezek az ásványi anyagok is csökkenthetik a cink felszívódását. [24]

Mennyi a cink ajánlott napi adagja?

  • Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felnőtt férfiak esetében 9,4-16,3 mg, nők esetében pedig 7,5-12,7 mg napi bevitelt javasol, azzal, hogy azok egyenek többet, akik több fitátot is fogyasztanak. Terhesség és szoptatás alatt a nőknek tovább kell emelniük ezt a mennyiséget napi 1,6-2,9 mg-mal. [26]
  • A Német Nyelvű Országok (DACH) Táplálkozástudományi Társasága 11-16 mg-os napi adagot javasol férfiaknak és 7-10 mg-os napi adagot a nők számára. Ez a mennyiség már a fitátbevitelre is figyelemmel van. Terhes és szoptató nőknek napi 14 mg-ra kell emelniük cinkbevitelt. [27]
  • Azoknak, akiknek rosszabbul szívódik fel a cink, emésztési problémákkal küzdenek vagy gyógyuló sebeik vannak több cinket kell bejuttatniuk.
  • A sportolók számára a magasabb cinkbevitel segíthet az immunműködés fenntartásában a megterhelő edzések során. A vizsgálatok kimutatták, hogy napi 25 mg cink adag már pozitív hatást fejtett ki e tekintetben. [28]
Ajánlott cinkbevitel

Mi történhet cink túladagolás esetén?

Nem csak a hiány, hanem hosszú távon a túlzott cinkbevitel is számos problémát okozhat. Ilyen például az étvágytalanság, hányinger, hányás, és egyéb emésztési nehézségek. Aztán lehet még hasi fájdalom vagy fejfájás. A 150-450 mg-os adag cink a réz felszívódásának csökkenését eredményezte a szervezetben, ami a rézhiány következtében vérszegénységhez vezethet. Az ilyen magas cinkszint szintén negatív hatással lehet a szervezet vasfunkciójára, valamint az immunitásra. Ezért jobb betartani a fent javasolt adagokat. Ha a cinket étkezés közben juttatod be, és nem szedsz még mellé táplálékkiegészítőket is, nem kell aggódnod a cinktúladagolás miatt. [4]

Mire való tehát a cink? Összefoglaló

  • Segít fenntartani a csontok, a haj, a körmök és a bőr normál állapotát.
  • Hozzájárul a zsírsavak, szénhidrátok és más makrotápanyagok normális anyagcseréjéhez.
  • Támogatja a normális kognitív funkciókat, például a memóriát, a koncentrációt vagy a figyelmet.
  • Szerepet játszik az egészséges DNS-szintézisben, ezáltal elősegíti a szervezet megfelelő fejlődését.
  • Hozzájárul a vér normális tesztoszteronszintjének fenntartásához.
  • Javítja a termékenységet és a nemzőképességet.
  • Részt vesz a fehérjeszintézisben.
  • Hozzájárul az egészséges látás fenntartásához.
  • Támogatja az immunrendszer működését.
  • Védi a sejteket az oxidatív stressztől.
  • Részt vesz a sejtosztódás folyamatában.
  • Segít fenntartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát. [29]

Mire érdemes emlékezned?

Most, hogy elolvastad a mai cikket, már tudod, hogy semmiképpen sem szabad alábecsülnöd a cinkbevitel jelentőségét. Segíthet a haj, a bőr és a körmök minőségének javításában. Értékelni fogod akkor is, ha egy vizsgára kell tanulnod, vagy a lehető legjobban kell koncentrálnod valamire a munkahelyeden. Ez is segít fenntartani a tesztoszteron szintet, amely például kulcsfontosságú az izomnövekedéshez. Hasonlóképpen, ez támogathatja a nők hormonális egészségét, és enyhít néhány menstruációs tünetet. Tehát a megfelelő bevitellel az életed sok területén tapasztalhatsz javulást.

Ha tetszett a cikk, és hasznosnak találtad, kérjük, oszd meg ismerőseiddel. Segíthet nekik is megtanulni, hogy miért olyan fontos a cink az egészségünk szempontjából. 

Források:

[1] King, J. C., Brown, K. H., Gibson, R. S., Krebs, N. F., Lowe, N. M., Siekmann, J. H., & Raiten, D. J. Biomarkers of Nutrition for Development (BOND)—Zinc Review. – https://doi.org/10.3945/jn.115.220079

[2] Jarosz, M., Olbert, M., Wyszogrodzka, G., Młyniec, K., & Librowski, T. Antioxidant and anti-inflammatory effects of zinc. – https://doi.org/10.1007/s10787-017-0309-4

[3] Hernández-Camacho, J. D., Vicente-García, C., Parsons, D. S., & Navas-Enamorado, I. Zinc at the crossroads of exercise and proteostasis. – https://doi.org/10.1016/j.redox.2020.101529

[4] Office of Dietary Supplements—Zinc. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

[5] NCBI Bookshelf. Zinc Deficiency. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/

[6] Maares, M., & Haase, H. A Guide to Human Zinc Absorption: General Overview and Recent Advances of In Vitro Intestinal Models. – https://doi.org/10.3390/nu12030762

[7] Australia, H. Zinc deficiency . – https://www.healthdirect.gov.au/zinc-deficiency

[8] Baltaci, A. K., & Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. – https://doi.org/10.4103/2230-8210.105579

[9] Szewczyk, B. Zinc homeostasis and neurodegenerative disorders. – https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2013.00033

[10] P, C., Sk, K., S, Y., R, S., Sc, L., Sr, S., Ek, P., & Kp, W. Zinc supplementation might potentiate the effect of vitamin A in restoring night vision in pregnant Nepalese women. – https://doi.org/10.1093/ajcn/73.6.1045

[11] Park, H., Kim, C. W., Kim, S. S., & Park, C. W. The Therapeutic Effect and the Changed Serum Zinc Level after Zinc Supplementation in Alopecia Areata Patients Who Had a Low Serum Zinc Level. – https://doi.org/10.5021/ad.2009.21.2.142

[12] Zinc deficiency and nails: Relationship, signs, treatment, and more. – https://www.medicalnewstoday.com/articles/zinc-deficiency-and-nails

[13] Bhowmik, D., Bhattacharjee, C., & Kumar, S. A potential medicinal importance of zinc in human health and chronic disease. – http://bergenhelse.no/wp-content/uploads/2019/06/A-potential-medicinal-importance-of-zinc-in-human-health-and-chronic-disease.pdf

[14] Gupta, M., Mahajan, V. K., Mehta, K. S., & Chauhan, P. S. Zinc Therapy in Dermatology: A Review. – https://doi.org/10.1155/2014/709152

[15] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Zinc Research Analysis. – https://examine.com/supplements/zinc/research/

[16] Does Zinc Supplementation Accelerate Wound Healing? – https://www.woundsource.com/blog/does-zinc-supplementation-accelerate-wound-healing

[17] Harvard Health. Testosterone—What It Does And Doesn’t Do. https://www.health.harvard.edu/drugs-and-medications/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do

[18] Sangestani, G., Khatiban, M., Marci, R., & Piva, I. The Positive Effects of Zinc Supplements on the Improvement of Primary Dysmenorrhea and Premenstrual Symptoms: A Double-blind, Randomized, Controlled Trial. – https://doi.org/10.22038/jmrh.2015.4463

[19] Ugarte, M., & Osborne, N. N. Recent advances in the understanding of the role of zinc in ocular tissues. – https://doi.org/10.1039/c3mt00291h

[20] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/index.html

[21] Gupta, R. K., Gangoliya, S. S., & Singh, N. K. Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains. – https://doi.org/10.1007/s13197-013-0978-y

[22] LIVESTRONG.COM. Which Form of Zinc Is Best? – https://www.livestrong.com/article/409076-which-form-of-zinc-is-best/

[23] Udechukwu, M. C., Collins, S. A., & Udenigwe, C. C. Prospects of enhancing dietary zinc bioavailability with food-derived zinc-chelating peptides. – https://doi.org/10.1039/c6fo00706f

[24] Mount Sinai Health System. Zinc Information. – https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/zinc

[25] Mayo Clinic. Zinc Supplement (Oral Route, Parenteral Route) Precautions. – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/zinc-supplement-oral-route-parenteral-route/precautions/drg-20070269

[26] EFSA. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3844

[27] DACH-Referenzwerte. – https://sge-ssn.christian.beta.cubetech.ch/grundlagen/lebensmittel-und-naehrstoffe/naehrstoffempfehlungen/dachreferenzwerte/

[28] ISSN exercise & sports nutrition review update: Research & recommendations. – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0242-y

[29] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc. – https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1819

[30] Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition. – https://www.semanticscholar.org/paper/Magnesium-Bisglycinate-as-safe-form-for-mineral-in-Siebrecht/df3ec33570bc26330097284c53a4a5c3815be905

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük