Hogyan birkózzunk meg az ünnepi stresszel? 10 tipp a pihentető karácsonyhoz

Hogyan birkózzunk meg az ünnepi stresszel? 10 tipp a pihentető karácsonyhoz

Az ünnepi időszak sok ember számára az év egyik legcsodálatosabb szakasza. De az egyik legnagyobb kihívás is. Minden a napokig tartó ünnepi előkészületek körül forog. Otthon nagytakarítást végzel, dekorációt készítesz, süteményeket sütsz, ajándékokat vásárolsz, mindennek tetejébe minden buliba is el szeretnél menni, hogy minden ismerőssel összefuss legalább egy forralt borra. Ráadásul a diákoknak ilyenkor indul a vizsgaidőszak, a dolgozó emberek teljes gőzzel igyekeznek bepótolni mindazt, amit egész évben halogattak, most meg már egyszerűen nem lehet tovább tologatni a határidőt.

Így sajnálatosan kevés idő marad magadra és azokra a dolgokra, amit szeretsz. Amikor mindehhez hozzáadódik az utolsó csepp, vagy inkább hópihe: a „fejfájás” a karácsonyi nasik miatti alakod miatt, az komoly stresszlavinát indíthat el. Szerencsére a mai cikk egyszerű tippjeivel megelőzheted. 

Mik lehetnek a stressz jelei?

Amikor a felelősség súlya hatalmas sziklaként nehezedik ránk, akkor kezdenek jelentkezni a stressz tünetei. Ez képes elrontani a karácsonyi ünnepek nyugalmát, és megzavarni a hétköznapokat. Mind mentálisan, mind fizikailag érezhető a hatása. 

A stressz tünetei:

  • a pulzusszám és a vérnyomás emelkedése
  • gyorsabb légzés
  • izzadás
  • libabőr
  • pupillák tágulása
  • alvászavarok
  • változó étvágy
  • emésztési rendellenességek
  • fáradtság
  • szorongás és ingerlékenység
  • nyugtalanság és koncentrációs zavarok 
  • fejfájás [1–2]

Ha szeretnél többet megtudni a stresszről és annak a szervezetre gyakorolt hatásairól, olvasd el cikkünket Miért veszélyes a stressz és hogyan csökkenthetjük?

Mik a stressz tünetei?

Tíz tipp a nyugodtabb karácsonyhoz

A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében célszerű megelőzni a stresszt. A következő praktikus tanácsok segíthetnek ebben. Ezeknek köszönhetően végre felesleges stressz nélkül élvezheted a karácsonyi és ünnepi időszakot.

1. Oszd meg a feladatokat 

Ha már az első karácsonyi dekoráció felrakásakor karácsonyi manó üzemmódba kapcsoltál, mindenkinek a kedvében akarsz járni, és tökéletes karácsonyt tervezel, valószínűleg itt az ideje, hogy visszavegyél egy kicsit. Nem kell minimum tízféle sütit sütni, házi tojáslikőrt készíteni minden ismerősödnek, feldíszíteni a házad minden négyzetcentiméterét, majd mindent még párszor újra megcsinálni, mert nem volt tökéletes. 

Jobb, ha reálisan tervezed meg, hogy mit szeretnél igazán csinálni, és mire van időd és energiád. Elég, ha csak néhányat sütsz a kedvenc süteményeidből, a többit esetleg meg is tudod venni. Vagy egyezz meg anyukáddal vagy egy barátoddal, hogy süssetek nagyobb adagot egy fajtából, és megoszthatjátok. Nem ciki segítséget kérni a barátaidtól, ha épp nem tudod felvinni a karácsonyfát vagy bármi mást. Nem vagy egyedül, és biztosan akad valaki, aki szívesen segít.

Fogadd el, hogy elromolhatnak dolgok és lehet, hogy el is fognak. Nem biztos, hogy finom a süti, leég a vacsora, a macska leveri a feldíszített fát, vagy a társad nem örül annyira az ajándékodnak, mint amennyire vártad. Ilyen az élet. Ezért ahelyett, hogy feleslegesen aggódnál az elrontott karácsony miatt, inkább nevessetek együtt az esetleges kudarcokon, és élvezzétek a szeretteitekkel töltött pillanatokat. Végső soron mégis csak erről szól a karácsony.

Ha további tippeket szeretnél, amelyek segítenek nyugodtabb életet élni, olvasd el cikkünket 8 tipp, hogyan lassíts le és élvezd jobban az életed 

Hogyan élvezhetjük az ünnepi időszakot stressz nélkül?

2. Állíts össze egy menetrendet a családdal közösen

Ha egy kicsit ideges vagy, hogy mit fogsz csinálni az ünnepek alatt, készíts tervet. Próbálj meg kidolgozni a családoddal egy alapvető menetrendet. Persze nem kell minden tevékenységben részt venned, és minden áldott percet együtt tölteni. Séta helyett nyugodtan menj el edzeni, vagy hagyd ki a közös filmnézést, ha inkább olvasni szeretnél. Nem kell kötelező jelleggel körbejárni és személyesen üdvözölni mindenkit. Biztos vagyok benne, hogy nekik is van már elég látogatójuk, és csak annyi a dolguk, hogy az ünnepek alatt SMS-t írjanak vagy telefonáljanak. Évközben bármikor találkozhatsz velük, amikor csendesebb. [3]

3. Szánj egy kis időt magadra

Ha állandóan rohansz, vásárolsz, csomagolsz, főzöl vagy takarítasz, és megfeledkezel a saját igényeidről, akkor ez a gyönyörű ünnepi időszak rémálommá válhat. Az adventi időszakban gondolj arra, hogy ideális esetben minden nap legyen egy pillanatod saját magadra. Ez kulcsfontosságú a mentális jólét fenntartásához.

Ráadásul mindenképpen érdemelsz egy kis kényeztetést is. Kényeztesd magad egy forró fürdővel, egy masszázzsal, szaunával, egy wellness-kezeléssel vagy kedvenc filmeddel. És nem kell egyedül töltened az idődet. Vidd el egy barátod egy kávéra, és beszélgessetek egy jót. Meglátod, hogy, ha megosztod a gondod, a probléma is feleakkorának tűnik majd. Így biztosan egy kicsit nyugodtabbnak és elégedettebbnek fogod érezni magad.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

4. Koncentrálj a pillanatra

Próbálj meg nem folyton azon gondolkodni, hogy kit kell meglátogatnod, és mit kell még előkészítened holnapra. Azért sem kell aggódni, hogy az egymást nem kedvelő rokonok nem fognak-e összeveszni a családi összejövetelen. Próbálj meg nem állandóan arra gondolni hogy mi lesz, ha vége a karácsonynak, és hogyan fogod kezdeni az új évet. Ez elszívja a pillanat varázsát, ami soha nem fog megismétlődni. Így az ünnepi hangulat egyáltalán nem járja át a házat, és ennek következtében senki sem lesz boldog. [4]

Azt is tudjuk ajánlani, hogy tarts szünetet a közösségi oldalakon. Ha például úgy érzed, hogy nem tartasz még sehol, akkor valószínűleg nem tesz jót neked, ha megnézed a sok tökéletes karácsonyfát és az influenszerek posztjait. Ugyanúgy, mint a lucky charm-ként kinéző fa alatt beállított képeken pózoló családok is. Meglepődnél, ha tudnád, hogy mennyi könny és erőfeszítés árán készül el egy ilyen kép. Egyszerűen nem minden arany, ami fénylik.

Ezen kívül, ha szeretnéd megtudni, mi segíthet még visszafogni, hogy a közösségi hálózatokon lógj, praktikus tippeket adunk a cikkünkben Hogyan hat ránk a végtelen böngészés a közösségi médiában?

Útmutató a nyugodt karácsonyhoz

5. Tartsd kézben a pénzügyeket

A karácsony minden pénztárcán jelentős lyukat üthet, hiszen csak úgy folyik ki a pénz. Arról nem is beszélve, hogy sokan vesznek fel hitelt az ünnepekre, drága ajándékok és más, gyakran szükségtelen dolgok vásárlására. Az aggódás, hogy nincs elég pénzünk, valóban hozzájárulhat a stresszhez. Ha nem szeretnél teljes csődöt az ünnepek után, jobb, ha határt szabsz az ünnepi szezonban maximálisan elkölthető összegnek.

Csak olyan ajándékokat vegyél, amit valóban meg tudsz venni, és ne költs felesleges dolgokra. Beszéld meg a szeretteiddel, hogy idén kevesebb ajándékot adjanak, valószínűleg ők is örömmel fogadják majd ezt. Nyugodtan kitűzhetsz magadnak egy felső összeghatárt. Remek módszer az is, ha a családdal előre meghatározott értékű saját készítésű ajándékban állapodtok meg, úgyis annak fognak örülni a legjobban. 

Vagy spórolhatsz a dekoráción is. Idén nem kell feltétlenül a legújabb trendek szerinti új karácsonyi díszeket vásárolni, feldíszítheted a fát azzal, ami már otthon van. Vagy akassz rá mézeskalácsot és aszalt gyümölcsöt. Amellett, hogy eredeti a fa, egy finom csemege is a kezedben lesz.  

Hogyan lehet spórolni az ajándékokon?

6. Adj esélyt a meditációnak vagy a hidegterápiának

Az önmagunkkal való törődés részeként jó, ha reggeli tevékenységeket iktatsz be, amelyek segítenek egy kicsit könnyebben megbirkózni ezzel a kihívásokkal teli időszakkal. Lehet ez jóga, köszönőlevél írása, egy rövid tudatossági (mindfulness) meditáció vagy egy hideg zuhany. Válaszd ki, melyik a legszimpatikusabb, és minden reggel szánj néhány percet erre a tevékenységre. Bízz abban, hogy egy ilyen egyszerű dolog is javíthat a hangulatodon, jól indulhat a napod, és kiegyensúlyozottabban, nyugugodtabban vészelheted át a napot. [3]

Ezeket az eszközöket napközben is használhatod. Ha pánikba esel, mert úgy érzed, nem tudsz lépést tartani, és minden szétesik, végezz egy rövid légzőgyakorlatot. Csukd be a szemed egy pillanatra, és koncentrálj a légzésedre. Vegyél néhány mély lélegzetet, majd nyisd ki a szemed, és meglátod, hogy egy kicsit nyugodtabbnak érzed magad. Ilyenkor nagyon hasznos, ha van egy mindfulness alkalmazás a telefonodon, például a headspace vagy a calm. Bármikor bekapcsolhatsz egy ötperces vezetett meditációt.

Cikkünkben további tanácsokat találsz arról, hogyan lehet a nehéz időszakokat egy kicsit könnyebben átvészelni: 12 tipp, hogyan lehet pozitívan hozzáállni az élethez nehéz élethelyzetekben.

7. Próbálj meg eleget aludni

A minőségi alvás az egészséges test és elme alfája és omegája. A karácsonyi ünnepek alatt, amikor ránk zúdul a rengeteg feladat, tennivaló és a karácsonyi partik, a nyolcórás alvás sajnos ritkaságszámba megy. Ha nem alszol eleget, napközben fáradt leszel, kevésbé leszel produktív, és nagyobb valószínűséggel nem végzel el mindent, amit kellene, ami végső soron még stresszesebbé tehet. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rossz alvásminőség és a stressz magasabb szintje összefügg. Ennek ellenére próbálj meg mindent megtenni azért, hogy meglegyen a napi hét és kilenc óra közötti alvásmennyiség. [5]

Hogy megtudd, mi segíthet abban, hogy jól aludj, olvasd el a Hogyan aludj el gyorsan? Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket a jobb alváshoz. című cikkünket.

Hogyan tartsuk meg a mozgást az ünnepi időszakban?

8. Próbálj meg minden nap fizikailag aktív lenni

Sportolás közben nagyobb mértékben szabadulnak fel endorfinok és más, kellemes érzéseket kiváltó anyagok. Ezért ez még fontosabb ebben az időszakban, mint bármikor máskor. Talán azt gondolod, hogy az ünnepi időszakban nincs időd minden nap edzőterembe járni. Bár a súlyemelés nagyszerű sport, nem ez az egyetlen, amit érdemes csinálni. Egy séta, egy nyújtás, egy rövid futás vagy HIIT is elegendő.

A lényeg az, hogy ne a bevásárlóközpontokban való rohangálás, vagy a kanapéról édességért való felkelés legyen az egyetlen fizikai aktivitásod. Azért sem kell aggódnod, hogy kimarad egy edzés a rendszeres programodból. Ez csak pár nap, nem fogja tönkretenni az eddigi munkád. Az ünnepek után újra visszalendülsz a régi kerékvágásba, és minden a helyére kerül. [6]

Mit hozhat még a testmozgás az életedbe? Minden ezzel kapcsolatos infot megtudhatsz, ha elolvasod a Miért mozogjunk? Erősebb immunrendszer, egészségesebb szív és 8 további indok a sportra című cikkünket.

9. Kényeztesd magad, de tarts egészséges étrendet

Ha aggódsz, hogy pár cukros édesség után feljön öt kiló zsír, vagy az ünnepek tönkreteszik az egész éves munkádat, van egy jó hírünk. Először is valószínűleg örömmel hallod, hogy gyakorlatilag lehetetlen néhány nap alatt ennyi zsírt felszedni. És ha az ünnepek után mégis felszedsz néhány plusz kilót, az hamarosan kiegyenlítődik, amint visszatérsz a megszokott kerékvágásba.

Másrészt ez nem jelenti azt, hogy kiszabadulhatsz a láncokból, és mindent megehetsz, ami csak a szemed elé kerül. Ez emésztési zavarokhoz és megbánáshoz vezethet. Nyugodtan engedj meg magadnak édességeket és egyéb karácsonyi finomságokat, de ne reggeli, ebéd és vacsora után desszertként. 

Tartsd be az egészséges táplálkozás alapvető szabályait az ünnepi időszakban:

  • Figyelj a rendszerességre. Akár háromszor, akár hatszor eszel egy nap, próbálj meg hasonló időpontokat betartani.
  • Figyelj az étkezések tápanyag-összetételére. Minden főétkezésnek kell tartalmaznia összetett szénhidrátokat, fehérjét, zsírt és rostot. Így a szervezeted mindent megkap, amire szüksége van, és jobban tudod kontrollálni az édességek és egyéb karácsonyi finomságok fogyasztását. Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan készíts egészséges ételt, olvasd el cikkünket: Milyen az egészséges táplálkozás és hogyan tanuljunk meg egészségesen étkezni?
  • Ne feledkezz meg a gyümölcsökről és a zöldségekről sem. Próbálj meg naponta legalább 400 g-ot enni ezekből a szuperélelmiszerekből.
  • Más egészséges ételeket is be kell iktatni az étrendbe. Ilyenek például teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a hal és a sovány hús. [9]

További tippekért, hogyan maradhatsz fitt és egészséges a karácsonyi időszakban, olvasd el cikkünket: 10 tipp, hogy élvezd a karácsonyt, miközben formában maradsz

Hogyan étkezzünk egészségesen az ünnepi időszakban?

10. Ne túlelvéssel vagy alkohollal kezeld a stresszt 

Egy tábla csokoládé vagy egy üveg bor gyors megoldásnak tűnhet, amely minden problémádat megoldja. Bár az édes ételek és az alkohol kellemes érzéseket kelthetnek, és rövid távon azt a benyomást kelthetik, hogy minden rendben van, az utolsó szelet csokoládé elfogyasztása vagy a kijózanodás után azonban szembesülsz a keserű valósággal. Talán még rosszabbul is érzed magad, mint amikor elkezdte. Ezek a rossz szokások még ronthatják a mentális egészséget. Ezért stressz idején jobb, ha csak a fenti tippekre támaszkodunk, amelyek hatékonyabbak, egészségesebbek és a gyors megkönnyebbülés helyett hosszú távú segítséget nyújthatnak. [7-8]

Ha kíváncsi vagy, milyen hatással van az alkohol a szervezetre, és mi segíthet a másnaposságon, olvasd el a Másnaposság: Miért fordul elő és hogyan lehet mielőbb túljutni rajta? című cikkünket.

Mire érdemes mindebből emlékezned?

Ha a karácsony számodra egyet jelent a végtelen bevásárlással, a folyamatos készülődéssel és a stresszel, itt az ideje, hogy ezen változtass. Kezdd el végre élvezni az ünnepi nyugalmat és csendet a mai cikkünkben található tippjeinkkel. Próbálj meg nem túl sok feladatot vállalni ebben az időszakban, dolgozz ki egy jó tervet a családoddal, és szakíts egy kis időt magadra. Tartsd kézben a pénzügyeket, és ne feledkezz meg a kiegyensúlyozott étrendről, a rendszeres testmozgásról és egyéb eszközökről, amelyek segítenek a stressz jobb kezelésében. Legyen csodálatos a karácsony a szeretteiddel!

Van olyan ismerősöd, aki minden évben feleslegesen stresszel az ünnepek előtt? Oszd meg velük ezt a cikket, és segíts nekik, hogy idén nyugodtabban töltsék a karácsonyt. 

Források:

[1] Nhs.Uk. Get help with stress. – https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/stress/

[2] Struggling with stress? https://www.nhsinform.scot/healthy-living/mental-wellbeing/stress/struggling-with-stress]

[3] Psychology Today. How to Handle Holiday Stress – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-big-reframe/202212/how-handle-holiday-stress

[4] Newport Institute. 7 Strategies for Holiday Stress Management. – https://www.newportinstitute.com/resources/mental-health/holiday-stress-management/

[5] Alotaibi, A. D., Alosaimi, F. M., Alajlan, A. A., & Bin Abdulrahman, K. A. The relationship between sleep quality, stress, and academic performance among medical students. – https://doi.org/10.4103/jfcm.JFCM_132_19

[6] Sharma, A., Madaan, V., & Petty, F. D. (2006). Exercise for Mental Health. Primary Care Companion to The Journal of Clinical Psychiatry, 8(2), 106.

[7] Stress and eating. – https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/eating

[8] Drinkaware. Alcohol and Stress: Drinking Due To Stress. – https://www.drinkaware.co.uk/facts/health-effects-of-alcohol/mental-health/alcohol-and-stress

[9] WHO. Healthy diet. – http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/healthydiet_factsheet/en/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük