Fagyasztva szárított gyümölcsök: Mik az előnyei és mire jók a fagyasztva szárított gyümölcsök?

Fagyasztva szárított gyümölcsök: Mik az előnyei és mire jók a fagyasztva szárított gyümölcsök?

Nincs is jobb dolog, mint a gyümölcsöt leszedni egy bokorról vagy fáról, és azonnal megenni. Édességének és természetes illatának köszönhetően a boldogság érzése azonnal szétárad a testünkben. Oké, de mit teszel, ha megkívánod a frissen szedett epret vagy málnát, de épp nincs szezonja? Természetesen vásárolhatunk importált gyümölcsöt a boltban, de abban mindannyian egyetérthetünk, hogy az közel sem olyan finom. Egyszerűen nem ugyanaz. Szerencsére van megoldás, amit úgy hívnak, hogy fagyasztva szárított (liofilizált) gyümölcs. Mai cikkünkben ezt vesszük közelebbről szemügyre.

Mi az a fagyasztva szárított gyümölcs?

A liofilizált gyümölcs ugyanaz, mint a fagyasztva szárított. Ezt az eljárást jelenleg az egyik legkíméletesebbnek tartják, mivel a gyümölcsök és más szárított élelmiszerek így megőrzik jellegzetes ízüket, zamatukat és tápanyagtartalmukat.

Mi az a fagyasztva szárítás és hogyan működik az élelmiszerek esetében?

A fagyasztva szárítás egy olyan eljárás, amely eltávolítja a vizet az élelmiszerekből, hogy azok szárított formát öltsenek, és így tartósítsák azokat. Többféle típusa létezik, a vákuumos liofilizálás tekinthető a legkíméletesebbnek. Megőrzi a legtöbb jótékony anyagot, ízt és a textúrát.

Hogyan működik a fagyasztva szárítás (liofilizálás)?

  • A fagyasztva szárítás során először a gyümölcsből a vizet szilárd állapotúvá, azaz jéggé kell átalakítani.
  • Tehát először is le kell vinni a hőmérsékletet fagypont alá.
  • Ezután csökkentik a nyomást, hogy a jég gőzzé váljon és szublimálódjon.
  • Ezután következik a másodlagos szárítás, amikor megváltozik a hőmérséklet, és az utolsó vízmaradványokat is eltávolítják.
  • Az eredmény ropogós aszalt gyümölcsdarabok, amelyek megőrzik finom ízüket és természetes aromájukat. [1-2]

A teljes folyamat több órát vesz igénybe, és meglehetősen energiaigényes, ami a fagyasztva szárított gyümölcsök fogyasztói árában is megmutatkozik. [7]

Hogyan működik a fagyasztva szárítás (liofilizálás)?

A gyümölcs a fagyasztva szárítással minden tápanyagtartalmát elveszíti?

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fagyasztva szárítás a lehető legkíméletesebb. A forrólevegős szárításhoz képest több tápanyag marad benne. A kutatók azt is megpróbálták kideríteni, hogy mi a különbség a mikrotápanyag-tartalomban a fagyasztva szárított és a forró levegőn szárított gyümölcsök között. Különösen a homoktövis gyümölcsére összpontosítottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyümölcsök 93%-kal több karotinoidot, 34%-kal több C-vitamint és 11%-kal több fenolos anyagot (például antioxidánsokat) tartottak meg a liofilizálás technikájával, mint aszalással. Bár a liofilizálás során némi vitaminveszteség is van, ami nem szokatlan vagy természetellenes. Hasonlóképpen, a hosszabb ideig tárolt gyümölcs is elveszíti a mikrotápanyagokat. Ezért feleslege aggódni amiatt, hogy mennyi marad meg ezekből az anyagokból. [1]

A gyümölcsökben azonban nem a vitaminok az egyetlen jótékony hatású anyagok, nem szabad megfeledkeznünk a fenolos vegyületekről, amelyek az egyik legfontosabb bioaktív anyagot biztosítják. És ha már itt tartunk, van egy jó hírünk a számodra. Tanulmányok kimutatták, hogy arányuk fagyasztva szárítással még növelhető is. És ez nem csak a gyümölcsökre igaz. A kávé esetében például a jótékony hatású fenolsavak aránya 41%-kal nőtt a fagyasztva szárítás után a friss zöld kávébabhoz képest. [1]

Ha többet szeretnél megtudni az élelmiszerek tárolásáról, ne hagyd ki cikkünket Hogyan kell az élelmiszert megfelelően tárolni, hogy a lehető legtovább tartson.

Mely élelmiszereket lehet liofilizálni?

A liofilizálás messze nem csak a gyümölcsökről szól. A következő élelmiszereket lehet fagyasztva szárítani:

  • zöldségek
  • sajt
  • hús
  • gabonafélék
  • néhány természetes élelmiszer
  • fűszerek
  • tea
  • kávé [1]

Emellett biológiai anyagok, kozmetikumok, gyógyszerek és egyes vegyi anyagok is liofilizálhatók. Tehát nem csak az élelmiszeriparban használják ezt az eljárást.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Otthon is lehet liofilizálni a gyümölcsöket?

Röviden, igen, lehet. Ideális egy olyan liofilizáló használata, amely a lehető legjobb eredmény elérése érdekében képes dolgozni a hőmérséklettel és a nyomással. Ez azonban meglehetősen drága, és nem egy általános háztartási cikk. Ha nincs otthon ilyen, akkor fagyasztott gyümölcsökkel vagy forrólevegőn vagy sütőben szárított gyümölcsökkel kell beérned. Azonban, mint fentebb említettük, ez a folyamat a gyümölcsben lévő jótékony anyagokból többet elveszít.

Ha kíváncsi vagy a fagyasztott és a konzervgyümölcsök minőségére, ne hagyd ki cikkünket Egészségesebb a friss zöldség és gyümölcs, mint a fagyasztott? 

Hogyan kell tárolni a liofilizált gyümölcsöt?

A fagyasztva szárított gyümölcsöt nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. Ezért ideális a kamrában tartani, hogy ne változzon meg a színe, állags vagy egyéb tulajdonságai. Hasonlóképpen, az egyes darabokat szárazon kell tartani, hogy ne szívják magukba a nedvességet. Ezért tárold a kamrában egy zárható edényben vagy dobozban. [3]

Milyen a fagyasztva szárított gyümölcsök tápértéke?

A tápanyagtartalom jobb megértéséhez példaként az epret használjuk. [4]

Friss eper

Tápérték: 32 kcal

Zsír: 0,22 g

Szénhidrát: 8 g

– ebből cukor: 5 g

Fehérje: 0,64 g

Friss eper

Liofilizált eper 

Energiaérték: 286 kcal

Zsírok: 3,7 g

Szénhidrát: 50,9 g

– ebből cukor: 50,6 g

Fehérje: 7,6 g

Mint látható, a fagyasztva szárított és a friss gyümölcsök energiaértéke jelentősen eltér egymástól. De ez nem azért van, mert a fagyasztva szárított termékekhez egy csomó egyéb összetevőt hozzáadtak a tápértékek növelése érdekében. Sokkal egyszerűbb a magyarázat. A friss gyümölcsök nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, pontosabban körülbelül 90%-ban. Ha azonban a gyümölcsöt fagyasztva szárítással megfosztjuk a víztartalmától, amiben nincs semmi kalória, akkor sokkal koncentráltabb tápanyagforrás lesz az ételből. [5]

Valószínűleg nyilvánvaló, hogy nem szabad ugyanannyi fagyasztott gyümölcsöt fogyasztani, mint amennyi frisset. A fagyasztva szárított gyümölcsökkel kicsit óvatosabban kell bánni, és nem szabad marokszámra enni, mint a friss gyümölcsöket. Ha azonban a fagyasztva szárított gyümölcsöt vízbe, joghurtba vagy más folyadékba tesszük, megnő a térfogata, és sokkal laktatóbb lesz. De elveszti a ropogós állagát. Ezért át kell gondolni, hogy épp milyen textúrát szeretnél.

Kíváncsi vagy, hány kalóriát tartalmaznak az egyes gyümölcsök? Akkor ne hagyd ki cikkünket Gyümölcsök: Hány kalóriát, valamint milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak?

Milyen a fagyasztva szárított gyümölcsök tápértéke?

a liofilizált gyümölcs 5 előnye

A gyümölcsök előnyei nem csak a tápanyagtartalmukban rejlenek, mivel a feldolgozásuk módjának köszönhetően más előnyökkel is büszkélkedhetnek.

1. Illata és íze olyan, mint a friss gyümölcsöké

Amikor kibontasz egy csomag fagyasztva szárított gyümölcsöt, meglepődve tapasztalhatod, hogy az íze és illata a friss gyümölcsével vetekszik. Még ha egy szárított eperdarab pihekönnyű is, és azt hiszed, hogy gyakorlatilag ízetlen, ennek épp az ellenkezője igaz. Amint zabkásába, joghurtba vagy a szánkba tesszük, a gyümölcs magába szívja a szükséges nedvességet, és még inkább hasonlítani kezd a friss gyümölcsre.

2. Útközben is magaddal viheted

Ha a gyümölcsben nincs elég víz, elveszíti bizonyos tulajdonságait. Ki járt már úgy, hogy berakott egy darab friss gyümölcsöt a hátizsákjába, és amikor kivette, egy csúnya massza volt a helyén, és a hátizsák megérett egy jó mosásra? Pontosan ez az, ahogy a fagyasztva szárított gyümölcsökkel nem járhatunk. Míg ha a fagyasztva szárított gyümölcsdarabok kerülnek a hátizsákodba, semmi gond, csak rázd ki őket, és kész.

Röviden, a fagyasztva szárított gyümölcs egy olyan praktikus élelmiszer, amelyet bárhová magaddal vihetsz nassolni. Ideális munkahelyre, iskolába vagy kirándulásra, amikor biztosan jól jön valamilyen gyors energiaforrás. És ezt hallgasd, akár még az űrbe is el lehet vinni. A feldolgozás során a víz akár 90%-át is elveszíti, így a lehető legtömörebb. Ezért nevezik a fagyasztva szárított gyümölcsöt az űrhajósoknak szánt gyümölcsnek is. Tehát, ha űrutazásra készülsz, mindenképpen vigyél magaddal egy csomag liofilizált gyümölcsöt.

Ha elgondolkodtál, hogyan készíts kiegyensúlyozott uzsonnát, ne hagyd ki cikkünket Milyen egy kiegyensúlyozott snack és hogyan helyettesítsük a kalóriadús nassolnivalókat egészséges ételekkel?

Ebben a cikkünkben peg még többet olvashatsz a sporttevékenység során energiát adó rágcsálnivalókra vonatkozó tippekről Mit együnk és igyunk, hogy elegendő energia álljon rendelkezésünkre túrázás vagy kerékpározás közben?

a fagyasztva szárított gyümölcs 5 előnye

3. Tökéletes a desszertek tálalásához

Nem szereted a mesterséges színezékekkel és hozzáadott cukorral teli színes cukorszórást, amivel a süteményeket vagy a karácsonyi édességeket is díszítjük? Akkor próbáld meg fagyasztva szárított gyümölcsökkel helyettesíteni. Nemcsak jól mutat a desszerteken, zabkásákon és más ételeken, de az íze is jobb. Édes vagy savanyú ízt ad az ételnek, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használsz. És ne feledkezzünk meg az illatáról sem. El sem fogod hinni, hogy a desszert valójában nem tartalmaz friss gyümölcsöt.

4. Hosszabb z eltarthatósági idő

A friss gyümölcsökkel szembeni másik előny a fagyasztva szárított gyümölcsök eltarthatósága. Ha túlérett gyümölcsöt veszel a boltban vagy frissen szedsz a kertből, akkor az másnapra rothadásnak indulhat vagy megpenészedhet. A fagyasztva szárított gyümölcsök esetében ennek kockázata egyáltalán nem áll fenn, ha megfelelően tárolják őket. A kamrában több hónapig is eláll. Vannak gyártók, akik azt állítják, hogy a fagyasztva szárított gyümölcsök 25-30 évig is eltarthatók. Ezt azonban nem tudjuk megerősíteni. Mivel nagyon finom, egyetlen csomag sem fog sokáig álldogálni a kamrában. [6]

A fagyasztva szárított gyümölcs a hagyományos édességek egészségesebb változata

5. A hagyományos édességek egészségesebb változata

Veled is előfordul, hogy megkívánsz valamit? Akkor rengeteg lehetőség van az édesség iránti vágy elűzésére. Ott vannak a klasszikus édességek. Ha azonban csökkenteni szeretnéd a zsír és a hozzáadott cukor mennyiségét az étrendedben, akkor egy marék fagyasztott szárított gyümölcs ideális édes nassolnivaló. Választhatsz:

Ha pedig úgy érzed, hogy a gyümölcs önmagában nem űzi el a sóvárgást, adj hozzá valamilyen fehérjeforrást, például túrót vagy skyr-t, és máris megvan a tökéletes nassolnivaló, ami után már nem éhezel meg egy ideig. Útközbeni nasiként egy fehérjeszelet és a szárított gyümölcs nagyszerű kombináció.

Ha elgondolkodtál azon, hogy fogyókúra alatt fogyaszthatsz-e gyümölcsöt, ne hagyd ki a Tények és mítoszok a gyümölcsökről: Vajon méregtelenít, és lehet enni fogyókúra alatt délután és este? című cikkünket.

Hogyan lehet felhasználni a liofilizált szárított gyümölcsöt?

Nem csak zabkására lehet szórni a fagyasztva szárított gyümölcsöt, vagy magában enni, az egy kicsit unalmas lenne, nem igaz? Turmixokhoz, italokhoz, házi fagylalt készítéséhez, sütéshez és egyéb finomságok készítéséhez is kiváló. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, összeszedtünk néhány finom receptet, amit kipróbálhatsz liofilizált gyümölcsökkel. Már csorog is a nyálad?

Mire érdemes emlékezni?

A gyümölcsöknek szerepelniük kell a mindennapos étrendben. Ha pedig télen nem terem a málna és az eper, a liofilizált gyümölcs a legjobb megoldás arra, hogy a frissen szedett gyümölcsök autentikus ízét és illatát élvezhesd. A konyhában a fagyasztva szárított gyümölcsök ugyanolyan sokoldalúan felhasználhatók, mint a friss gyümölcsök. Egyes receptekben, például a ropogós kekszeknél még jobb is. És ha megfelelően tárolod, nem áll fenn a veszélye annak, hogy gyorsan megromlik vagy megrothad.

Van olyan ismerősöd, aki kerüli az aszalt gyümölcsöket, mert nem tartja egészségesnek? Oszd meg velük cikkünket, hogy segítsen felfedezni az igazságot.

Források:

[1] Sagar Bhatta et al. – Freeze-Drying of Plant-Based Foods – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022747/

[2] Dorota Nowak et al. – The Freeze-Drying of Foods—The Characteristic of the Process Course and the Effect of Its Parameters on the Physical Properties of Food Materials – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603155/

[3] What Is Freeze Dried Fruit? – https://www.thespruceeats.com/what-is-freeze-dried-fruit-5193827

[4] Strawberries, raw – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346409/nutrients

[5] Sandulachi Elisavet et al. – Water activity concept and its role in strawberries food – https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/22770

[6] All About Freeze Dried Fruits Shelf LIfe – https://ratinkhosh.com/freeze-dried-fruits-shelf-life/

[7] Ovoce sušené mrazem namočte. Během chvíle je jako čerstvé a plné vitamínů – https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Ovoce-susene-mrazem-namocte.-Behem-chvile-je-jako-cerstve-a-plne-vitaminu__s10010x19583.html

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük