A legjobb ételek és tápanyagok a bronzbarna és a fiatalos bőrért

A legjobb ételek és tápanyagok a bronzbarna és a fiatalos bőrért

Nyáron a legtöbben nyaralni megyünk, több időt töltünk a szabadban és a víz mellett is. A hosszú, napsütéses napok kifejezetten ösztönzik a szabadtéri tevékenységeket és a napozást. Fontos, hogy a szemed napszemüveggel védd, a bőröd megfelelő SPF faktorú krémekkel, és az is jó, ha lefeded a fejed, még a felhős napokon is, mert UV sugarak azon is áthatolnak, ami negatív hatással van a védtelen bőrre.

A bőr védelme és az egészséges barnaság legmagasabb szintű támogatása érdekében a következő lépés a megfelelő tápanyagok bevitele, amelyeket étrendünkkel vagy étrendkiegészítők célzott használatával természetes módon elfogyasztunk. Néhány ráadásul hozzájárul a bőr pigmentációjához (elszíneződéséhez). Ez a cikk tippeket ad arról, hogy milyen konkrét anyagok segítik a kívánt barnaság elérését, támogatják a bőr fiatalos megjelenését, és védik meg az UV-sugarak negatív hatásaitól.

Milyen tápanyagok segítik a bőr védelmét az UV sugarakkal szemben?

A bőr UV sugarak elleni megfelelő védelme nagyon fontos, mivel ezek a sugarak negatívan befolyásolhatják a bőr állapotát. A védtelen bőr könnyen megéghet az UV-sugarak miatt. Emellett hajlamosabb lesz a különböző betegségekre, az idő előtti öregedésre, a ráncokra, a rugalmasság és a természetes hidratáltság elvesztésére. Ha UV-fény éri a bőrt, beindul a természetes védekező mechanizmus. Például fokozódik a melanin nevű pigment termelése. Minél több pigment termelődik, annál sötétebb a bőröd, és ugyanakkor az UV-sugarak negatív hatásaitól is jobban védve vagy. [1]

Milyen tápanyagoktól barnulunk jobban?

A naptej mellett az élelmiszerekben vagy a táplálékkiegészítőkben koncentráltabb formában található tápanyagokkal is védheted bőröd. Ezeknek a fontos anyagoknak köszönhetően támogatod a bőröd megfelelő működését, megőrzöd fiatalos kinézetét, sőt még a természetes és a barna színt is.

Vannak köztük, amelyek nagyobb hatást gyakorolnak a bőrre, de az egyszerűség kedvéért két fő kategóriára bontjuk őket.

Hogyan támogatnak az egyes tápanyagok?

  • UV sugárzás elleni védelem – antioxidánsok (karotinoidok, cink, szelén)
  • a bőr pigmentációjának elősegítése – tirozin, réz, PABA

Kilenc hatóanyag a bőr egészséges kinézetének és a barnaságnak elősegítésére

Ismerd meg az egyes tápanyagok barnulásra gyakorolt hatását, továbbá ismerd meg azok forrásait és ajánlott adagolását. Csupán emiatt fogyaszthatsz több, ilyen anyagokban gazdag élelmiszert, és így hozzájárulhatsz ahhoz, hogy bronzos árnyalatú legyen a bőröd.

Béta karotin a vonzóbb bőrért

1. A béta karotin segít a bőr és kinézetének védelmében

Előfordulhat, hogy béta karotinnal A-provitamin néven is találkozhatunk, ugyanis a szervezet A-vitamint termel belőle, ami a bőr egészségének megőrzéséhez is fontos. A béta-karotin a karotinoidok családjába tartozik, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Jellemző rájuk a sárga, a piros vagy a narancssárga, a sárgás – pirosas szín és tipikus képviselőjük a béta-karotin.

A béta karotin elősegíti a bőrt az UV-sugarak által előállítható káros szabad gyökök lekötésében, így védve az oxidatív stressztől. Ez mélyebb ráncokat és a bőr idő előtti öregedését okozhatja. Kísérleti tanulmányok alapján védi a bőrt a napfény olyan akut hatásaitól is, mint például a bőrpír. A béta karotin fogyasztása általában a bőr szép és egészséges kinézetét is eredményezi. [1-3]

A béta karotin táplálékforrásai:

A béta-karotin legjobb forrásai például a sárgarépa, a sárgabarack, a papaya, a tök, az édesburgonya, a mangó, az őszibarack, a spenót, a brokkoli, a káposzta, a paprika, a borsó, a tojássárgája, a vaj és a lazac.

Javítja a béta karotin felszívódását az ételekből, ha zsírokkal együtt fogyasztod. Például önthetsz olívaolajat egy friss spenótsalátára, vagy a reszelt sárgarépát kiegészítheted pár szem dióval. Táplálékkiegészítőkben is megtalálható, amelyek tablettánként akár 15 mg hatóanyagot is tartalmaznak. [4-5]

A béta karotin ajánlott napi adagja:

A béta karotinnak nincs hivatalos ajánlott napi adagja. A legtöbb kutatásban, ami ennek az anyagnak a hatásait vizsgálta, a mennyiség napi 15-180 mg között volt. A nagyobb adag sárga – narancssárga bőrszínt okozhat, amit nyilván senki sem akar, így mindent csak mértékkel. Ez a tünet azonban a béta karotin bevitel csökkentése után elmúlik. [6-7]

Ha szükséged van egy kis inspirációra a sárgarépával való főzéshez, próbáld ki fitnesz receptünket: Könnyű lencsesaláta sült répával, avokádóval és feta sajttal.

2. A likopin védi a bőrt és hatásos a bőrpír ellen

A likopin is egy karotinoid, melynek antioxidáns hatása hasonló a béta karotinéhoz. A növényekben festékként is működik, ez adja a paradicsom piros színárnyalatát. Erősíti a bőr természetes védőpajzsát, amely arra való, hogy elnyelje a káros UV sugárzást. Csökkenti például a korai öregedés kockázatát. Vizsgálatok szerint a napsugarak által okozott bőrpírt is csökkentheti. Az egyikben például a résztvevők tíz hétig fogyasztottak paradicsompürét. 40% -kal volt kevesebb napégés okozta bőrpír, mint azoknál, akik kihagyták a pürét az étrendjükből. Bár ezek valóban ígéretes eredmények, ne feledkezzünk meg a leégés elleni alapvető védelemről naptej formájában. [8-9]

Amikor a bőr napfénynek van kitéve, a likopinszint gyorsan csökken a szervezetben. Egyesek szerint ez az erős antioxidáns-hatásnak köszönhető. Nem figyeltek meg ilyen szintű béta-karotin csökkenést a bőrben. Ez azt mutatja, hogy a likopin valószínűleg még hatékonyabb védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen, mint a béta-karotin. [10]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A likopin táplálékforrásai:

A likopin legfontosabb forrásai például a paradicsompüré, paradicsom, görögdinnye, guava és a rózsaszín grapefruit. De főtt ételekből jobban felszívódik, mint a frissből. A zsír elősegíti annak hasznosulását a szervezetben. A paradicsomos spagetti például remek választás. De egyszerűen fogyasztható étrendkiegészítőkben is megtalálható, így azok is élvezhetik a likopin hatásait, akik nem szeretik a paradicsomot vagy ennek az anyagnak egyéb forrásait. [11-12]

A likopin ajánlott napi adagja:

Nincs ilyen adat. Egyes vizsgálatok azt sugallják, hogy napi 8-21 mg elegendő a pozitív hatások kiváltásához. [11-12]

A likopin élelmiszerforrásai

3. Az astaxantin védi a DNS-t és elősegíti a kollagéntermelést

Az astaxantin egy a karotinoidok osztályába tartozó másik aktív antioxidáns. Védő funkciót is betölt a szervezetben, és az UV-sugárzásnak való kitettség után hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez. Támogatja más antioxidánsok és kollagén előállítását is. Vizsgálatok arra is utalnak, hogy szerepet játszik az emberi DNS túlzott napfény okozott károsodásának megelőzésében. Számos tanulmány szintén ígéretes eredményeket hozott a bőr öregedésének lassításában és a ráncok csökkentésében. Némelyek szerint más karotinoidokhoz képest az antioxidáns aktivitása akár tízszeres is lehet. [13-16]

Az astaxantin táplálékforrásai:

A leggazdagabb ételforrások közé tartozik a lazac, a garnélarák és más tengeri ételek. Zsírban oldódó, így kombináld minőségi élelmiszerforrásokkal, mint például a ghee, hogy jobban hasznosuljon a szervezetben. [17-18]

Az astaxantin ajánlott napi adagja:

Az astaxantinnak nincs ajánlott adagja, de általában napi 2 – 12 mg-ot szoktak szedni. [17-18]

Lutein a gyönyörű arcszínért

4. A lutein elősegíti a bőr fiatalos megjelenését

A lutein is egy antioxidáns hatású karotinoid. Bár általában az egészséges látás társul hozzá, a bőrre is jótékony hatással van. Jobbá teszi a bőr védekező tulajdonságait azáltal, hogy javítja a hidratáltságot és a rugalmasságot. Amikor a bőr UV-sugárzásnak van kitéve, lipidperoxidáció fordulhat elő. Ez okozhatja a bőr gyorsabb öregedését a bőr és egyes bőrbetegség.eket Vizsgálatok kimutatták, hogy a lutein erősíti a bőr védelmét ezekkel a negatív hatásokkal szemben. [19-21]

Érdekes eredményeket hozott a kutatás, amelyben a nők három hónapon át napi 20 mg luteint vettek be. Ennek alapján a luteint nem szedő kontrollcsoporthoz képest 22% -kal javult a bőr káros UV sugárzás elleni védekezőképessége. [22]

A lutein táplálékforrásai:

A szervezet önmagában nem képes luteint termelni, ezért változatos étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel kell biztosítani annak bevitelét. Forrásai például: brokkoli, spenót, kelkáposzta, tök, camu camu por, chlorella és tojássárgája. Ahogyan más karotinoidokat, a luteint is jó zsírokkal kombinálni a jobb felszívódás érdekében. [23-24]

A lutein ajánlott napi adagja:

A luteinnek nincs fix napi ajánlott adagja. De kedvező hatások voltak megfigyelhetőek napi 6-20 mg adag bejuttatásától. [23-24]

5. A tirozin elősegíti a bőr természetes színeződését

A tirozin egy a szervezetben gyakran megtalálható aminosav. A melanogenezis, amely a bőr pigmentjeit, azaz melanint termeli, folyamatának kezdetén áll. Ennek köszönhető a bőr bronzos színe, és az UV sugarak káros hatásaitól is megvédi azáltal, hogy részben elnyeli azokat. Így a tirozinnak köszönhetően elősegíti a bőr színeződését, miközben erősíti annak védelmét. [25-26]

A tirozin táplálékforrásai:

Az emberi test képes tirozint előállítani, de táplálékforrásokkal és táplálékkiegészítőkkel is bejuttathatod. Különösen a csirkehúsban, a pulykahúsban, a halakban, a tejtermékekben és a tojásban található meg. [27]

A tirozin ajánlott napi adagja:

Bár a tirozinnak sincs ajánlott napi adagja, a kívánt hatás elérése érdekében a leggyakrabban 500 – 2000 mg mennyiséget vesznek be naponta. [27]

Ha érdekel, hogy az élet mely más területein segíthet még a tirozin, olvasd el erről szóló cikkünket: Tirozin – milyen hatásai vannak, és milyen szerepet játszik a stresszben, a depresszióban vagy a fogyásban?

A tirozin elősegíti a bőr pigmentációját

6. A cink védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben, és elősegíti a kollagén- és keratintermelést

A cink számos fontos funkciót tölt be a szervezetben. A szervezetben több mint 200 enzimreakció függ tőle. De a legtöbb ember elsősorban a bőr és a köröm egészségét köti hozzá. A szervezetnek a keratin és a kollagén megfelelő előállításához van rá szüksége. Ezek a bőrben található fontos fehérjék. Rugalmassága, erőssége és külső hatásokkal szembeni ellenállása szempontjából kulcsfontosságúak. A cink antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és védi a bőrt az UV sugaraktól. Ezért a napvédők is tartalmaznak. [28-30]

A cink táplálékforrásai:

A testünk nem képes cinket termelni. Ezért fontos, hogy a táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel pótoljuk. Számos élelmiszerben megtalálható, például hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben, baromfihúsban, sertésmájban, tenger gyümölcseiben és tejtermékekben. A szervezetben állati forrásokból jobban felszívódik, mint növényi forrásokból, amelyek rostokat és fitátokat tartalmaznak, hogy lassítsák felszívódást. Az étrendkiegészítők jellemzően koncentráltabb cinkforrást biztosítanak, és kelát formában is megtalálható bennük, amit a szervezet kiválóan tud hasznosítani.   [31-32]

A cink ajánlott napi mennyisége:

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint a cink ajánlott napi bevitele nők esetében 7,5-12,7 mg, míg férfiak esetében 9,4-16,3 mg. A még biztonságosnak tekintett felső határ általában napi 40 mg, de nem is kell naponta bevenni. [31-32]

Ha nem szereted a klasszikus hüvelyeseket, megkóstolhatod a lencsetésztát, amelynek nincs olyan domináns íze. A lencsetészta krémes paradicsomszósszal fitnesz receptünkben biztosan kedvet kapsz majd hozzá.

A cink táplálékforrásai

7. A szelén segít aktiválni a bőr természetes védelmét

A szelén is egy olyan ásvány, amely elősegítheti az egészséges barnaságot. Elengedhetetlen az emberi szervezet által termelt antioxidánsok (glutation peroxidáz és tioredoxin) aktiválásához. Ezek védik a bőrt az UV sugárzás okozta oxidatív stressztől. A keratinociták megfelelő működését is elősegíti. Ez a bőr egyik alapvető sejtje, amely óvja a külső hatásoktól.   [33-34]

A szelén táplálékforrásai:

A cinkhez hasonlóan a szelént sem tudja a szervezetünk előállítani. Ezért fontos odafigyelni azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztására. A szelénbevitelt táplálékkiegészítők fogyasztásával is támogathatod. A leggazdagabb élelmiszerforrások közé tartozik a brazil dió, tonhal, laposhal, szardínia, garnélarák, pulyka, valamint a hámozatlan rizs. [35-36]

A szelén ajánlott napi adagja:

Az EFSA szerint a szelén napi ajánlott mennyisége  70 μg. A szelén napi bevitelének felső határa 400 μg. [35-36]

A szelén táplálékforrásai

8. A réz javítja a bőr pigmentációját és rugalmasságát

A réz fontos a bőr egészségéhez és megfelelő működéséhez. Szerepe van abban, hogy milyen színűre barnulunk. A tirozináz enzim kialakulásának építőköve, mely elengedhetetlen a melanin termeléséhez. Védelmet nyújt az UV-sugárzás negatív hatásai ellen. A rézhiány okozhatja a haj és a bőr csökkent pigmentációját. Ez az ásvány a kollagén és az elasztin képzésében is szerepet játszik. Ezek a fehérjék felelősek a bőr feszességéért és rugalmasságáért. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a ráncokat is, és javítja a bőr általános kinézetét. [37–40]

A réz táplálékforrásai:

Az emberi test nem képes önállóan rezet előállítani. A szervezetben lévő mennyiség attól függ mennyi és milyen külső forrásból juttatjuk be. A leggazdagabb forrásai közé tartozik a tenger gyümölcsei, a diófélék és magvak, a gombák, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a csokoládé, a marhahús és a burgonya. [41-42]

A réz táplálékforrásai

A réz ajánlott napi adagja:

Az EFSA által ajánlott napi adag felnőtt nők esetében 1,3 mg, férfiak esetében 1,6 mg. Egy napi 10 mg-os adag biztonságosnak tekinthető. [41-42]

9. A para aminobenzoesav a bőr elszíneződéséhez és védelméhez kötődik

Talán most hallasz először a para aminobenzoesavról. A PABA rövidítéssel is biztosan találkoztál már. A folsav molekula része, és szorosan összefügg a bőr védelmével és megfelelő működésével. Segít megvédeni az UV sugarak káros hatásaitól, így meglassítja a bőr idő előtti öregedését. Kötődik hozzá a bőr barnulása, és használják, például a vitiligo betegség esetén előforduló pigmentációs rendellenesség kezelésére is. [43-44]

A para-amino-benzoesav táplálékforrásai:

A testünk képes PABA-t termelni. De ha nem szeretnél csak a természetes szintézisre hagyatkozni, akkor ezt tartalmazó élelmiszerekből is hozzájuthatsz. Ilyen például a sörélesztő, a hús, a gomba, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a paraj. [45-46]

A para-amino-benzoesav ajánlott napi adagja:

Nincs napi adag a PABA-ra meghatározva, de a táplálékkiegészítők leggyakrabban 500-1000 mg/nap mennyiségben tartalmazzák. [45–46]

Komplex termékek az egészséges bronzbarnaságért

A karotinoidok, a cink, a szelén, a réz, a tirozin és a PABA hatásai kiegészítik egymást. Néhányuk védi a bőrt a káros UV sugaraktól, mások elősegítik rugalmasságát és feszességét, míg a többi a megfelelő pigmentációhoz szükséges. A fentiek mindegyike természetes eredetű, és bevitelüket étkezéssel és táplálékkiegészítőkkel lehet pótolni. [47]

A kiváló minőségű komplex termékek tartalmazzák a legtöbb kiegészítő anyagot. Ez azt jelenti, hogy nem kell több kapszulát bevenni, de csak egy olyan termék kell, amelyikben minden fontos anyag benne van. Ilyen kiegészítő a Sun Kiss is, amely luteint, likopint és asztaxantint és 3 erős antioxidánst tartalmaz sárgarépakivonato, béta-karotin formájában. A keverékben továbbá szelén, cink és réz is található. Továbbá, a termék átfogó komplex hatását és hatékonyságát a tirozin és a PABA tartalom is alátámasztja.

Melyek a napozás fő előnyei?

A napon fekvés, vagy talán a víz, nagyon jól kikapcsol, ami extra előnyökkel is jár. Melyek a legfontosabbak ezek közül?

  • D-vitamin termelés

Amikor a bőröd magába szívja a nap sugarait, kémiai reakciót indít el, ami D3-vitamin termelést eredményez. Az elegendő mennyiségű D-vitamin támogatja az immunitást, a csontok egészségét, valamint a kalcium és a foszfor anyagcserét.

  • Jobb lesz tőle a kedved.

Napsütésben több szerotonin hormont termel a szervezet. Ehhez kötik a jó hangulatot, egyfajta nyugalmmat és a stressz csökkentését. 

  • Jobban fogsz aludni.

A napfény a melatonin alvási hormon szintjét is befolyásolja. Természetesen módon azt váltja ki belőled, hogy napnyugta után aludnod kell, és reggel napkeltekor kelj fel az ágyból. [48-50]

Ha nem tudsz jól aludni, olvasd el cikkünket Hogyan lehet gyorsan elaludni? Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket a jobb alváshoz.

Melyek a napozás fő előnyei?

Mi a tanulság?

A napsütésben feltöltődhetnek a D-vitamin készleteid, és napozhatsz is egy kicsit. Ugyanakkor az UV sugarak is hatnak a bőrre, ami káros lehet. Ezért fontos, hogy naptejjel védd a bőröd. 

A természetes védelmet olyan anyagokkal is fokozhatod, mint a karotinoidok, a cink és a szelén. Tirozinnal, rézzel és para aminobenzoesavval pedig elősegítheted az egészséges pigmentációt. A táplálékforrások segítenek ezen anyagok megfelelő bevitelében, továbbá a komplex táplálékkiegészítők támogatják a barnulást.

Szeretsz napozni, vagy inkább kerülöd? Ha tetszett a cikk, mindenképpen oszd meg barátaiddal. 

Források:

[1] Sies, H., & Stahl, W. Nutritional protection against skin damage from sunlight. – https://doi.org/10.1146/annurev.nutr.24.012003.132320

[2] Stahl, W., & Sies, H. β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. – https://doi.org/10.3945/ajcn.112.034819

[3] Foo, Y. Z., Rhodes, G., & Simmons, L. W. The carotenoid beta-carotene enhances facial color, attractiveness and perceived health, but not actual health, in humans. – https://doi.org/10.1093/beheco/arw188

[4] Healthline. Benefits of Beta Carotene and How to Get It. – https://www.healthline.com/health/beta-carotene-benefits

[5] Grune, T., Lietz, G., Palou, A., Ross, A. C., Stahl, W., Tang, G., Thurnham, D., Yin, S., & Biesalski, H. K. β-Carotene Is an Important Vitamin A Source for Humans. – https://doi.org/10.3945/jn.109.119024

[6] Griffin, R. M. Beta-Carotene Foods and Supplements. – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/beta-carotene

[7] Ghavami, A., Coward, W. A., & Bluck, L. J. C. The effect of food preparation on the bioavailability of carotenoids from carrots using intrinsic labelling. – https://doi.org/10.1017/S000711451100451X

[8] Chernyshova, M. P., Pristenskiy, D. V., Lozbiakova, M. V., Chalyk, N. E., Bandaletova, T. Y., & Petyaev, I. M. Systemic and skin-targeting beneficial effects of lycopene-enriched ice cream: A pilot study. – https://doi.org/10.3168/jds.2018-15282

[9] Stahl, W., Heinrich, U., Wiseman, S., Eichler, O., Sies, H., & Tronnier, H. Dietary Tomato Paste Protects against Ultraviolet Light–Induced Erythema in Humans. – https://doi.org/10.1093/jn/131.5.1449

[10] Ribaya‐Mercado, J., GARMYN, M., Gilchrest, B., & RUSSELL, A. Biochemical and Molecular Roles of nutrients Skin Lycopene Is Destroyed Preferentially over ß- Carotene during ultraviolet Irradiation in Humans1’2.

[11] Healthline. Lycopene: Health Benefits and Top Food Sources. – https://www.healthline.com/nutrition/lycopene

[12] Story, E. N., Kopec, R. E., Schwartz, S. J., & Harris, G. K. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. – https://doi.org/10.1146/annurev.food.102308.124120

[13] Kidd, P. Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22214255/

[14] Ito, N., Seki, S., & Ueda, F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. – https://doi.org/10.3390/nu10070817

[15] Vollmer, D. L., West, V. A., & Lephart, E. D. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. – https://doi.org/10.3390/ijms19103059

[16] Ambati, R. R., Siew Moi, P., Ravi, S., & Aswathanarayana, R. G. Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review. – https://doi.org/10.3390/md12010128

[17] Davinelli, S., Nielsen, M. E., & Scapagnini, G. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. – https://doi.org/10.3390/nu10040522

[18] Metcalf, E. & MPH. Astaxanthin. – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/astaxanthin

[19] Juturu, V., Bowman, J. P., & Deshpande, J. Overall skin tone and skin-lightening-improving effects with oral supplementation of lutein and zeaxanthin isomers: A double-blind, placebo-controlled clinical trial. – https://doi.org/10.2147/CCID.S115519

[20] Michalak, M., Pierzak, M., Kręcisz, B., & Suliga, E. Bioactive Compounds for Skin Health: A Review. – https://doi.org/10.3390/nu13010203

[21] Staying Healthy Newsletter—Lutein, Antioxidants May Protect Skin as Well as The Eyes. – https://www.sciencebasedhealth.com/ContentPage.aspx?WebpageId=258

[22] Žmitek, K., Žmitek, J., Rogl Butina, M., Hristov, H., Pogačnik, T., & Pravst, I. Dietary lutein supplementation protects against ultraviolet-radiation-induced erythema: Results of a randomized double-blind placebo-controlled study – https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.104265

[23] Foods High in Lutein – https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-lutein

[24] What is Lutein? – https://foodinsight.org/what-is-lutein/

[25] Brown, D. A. Skin pigmentation enhancers. – https://doi.org/10.1016/S1011-1344(01)00212-3

[26] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. L-Tyrosine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/l-tyrosine/

[27] Healthline. Tyrosine: Benefits, Side Effects and Dosage. – https://www.healthline.com/nutrition/tyrosine

[28] Gupta, M., Mahajan, V. K., Mehta, K. S., & Chauhan, P. S. Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatology – https://doi.org/10.1155/2014/709152

[29] Favrot, C., Beal, D., Blouin, E., Leccia, M. T., Roussel, A. M., & Rachidi, W. Age-Dependent Protective Effect of Selenium against UVA Irradiation in Primary Human Keratinocytes and the Associated DNA Repair Signature. – https://doi.org/10.1155/2018/5895439

[30] Zinek – WikiSkripta. – https://www.wikiskripta.eu/w/Zinek

[31] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc | European Food Safety Authority. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3844

[32] Office of Dietary Supplements—Zinc. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

[33] Park, K. Role of Micronutrients in Skin Health and Function. – https://doi.org/10.4062/biomolther.2015.003

[34] Sengupta, A., Lichti, U. F., Carlson, B. A., Ryscavage, A. O., Gladyshev, V. N., Yuspa, S. H., & Hatfield, D. L. Selenoproteins Are Essential for Proper Keratinocyte Function and Skin Development. – https://doi.org/10.1371/journal.pone.0012249

[35] Office of Dietary Supplements—Selenium. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/

[36] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for selenium | European Food Safety Authority. (– https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3846

[37] Brown, D. A. Skin pigmentation enhancers. – https://doi.org/10.1016/S1011-1344(01)00212-3

[38] Spritz, R. A., Ho, L., Furumura, M., & Hearing, V. J. Mutational analysis of copper binding by human tyrosinase. – https://doi.org/10.1111/1523-1747.ep12319351

[39] Copper Deficiency: Complete Guide (Updated 2021). – https://www.copperh2o.com/blogs/blog/copper-deficiency-the-complete-guide

[40] Healthline. 9 Signs and Symptoms of Copper Deficiency. – https://www.healthline.com/nutrition/copper-deficiency-symptoms

[41] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for copper | European Food Safety Authority. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4253

[42] Office of Dietary Supplements—Copper. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/

[43] PABA (Para-Aminobenzoic Acid. – https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=21831

[44] PARA-AMINOBENZOIC ACID (PABA): Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews. – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1004/para-aminobenzoic-acid-paba

[45] PeaceHealth. Health Topics A-Z. – https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2894003

[46] Healthline. Vitamin B10 (PABA): Uses, Safety, and Dosage. – https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b-10

[47] Nathalie, P., & Manissier, P. Nutrition and nutritional supplementation: Impact on skin health and beauty. – https://doi.org/10.4161/derm.1.5.9706

[48] Healthline. What Are the Benefits of Sunlight? – https://www.healthline.com/health/depression/benefits-sunlight

[49] Baggerly, C. A., Cuomo, R. E., French, C. B., Garland, C. F., Gorham, E. D., Grant, W. B., Heaney, R. P., Holick, M. F., Hollis, B. W., McDonnell, S. L., Pittaway, M., Seaton, P., Wagner, C. L., & Wunsch, A. Sunlight and Vitamin D: Necessary for Public Health. – https://doi.org/10.1080/07315724.2015.1039866

[50] Mead, M. N. Benefits of Sunlight: A Bright Spot for Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük