7 ok, miért jó bolgár guggolásokat végezni

7 ok, miért jó bolgár guggolásokat végezni

Hallottatok már a bolgár guggolásokról? Ha még nem, akkor ezen változtatni kellene. A leghatásosabb edzéstípusok közé tartozik, melyhez nincs szükség semmilyen speciális gépre, vagy felszerelésre. Kezdők számára is alkalmas, és bárhol elvégezhető. Rengeteg előnyt rejtegetnek, melyeket az alábbi sorokban bemutatunk nektek.

A bolgár guggolások rengeteg előnyt rejtenek magukban

1. Javítja a stabilitást

A stabilitás nemcsak a tornázásnál, de bármilyen fizikai tevékenységnél nagyon fontos, melyet végezni fogtok. A bolgár guggolás teret nyújt a stabilitás folyamatos javulására azzal, hogy a gyakorlatot egy lábon állva végzed el. Ráadásul, a gyakorlatnak különböző változatai is ismertek, melyeknél maximálisan kihasználhatod a megszerzett stabilitást.

a bolgár guggolások javítják a stabilitást

2. Javítják az erőt és a fizikai teljesítményt

Általánosan érvényes, hogy a guggolás elvégzése közben effektíven edzed a vádlit, combokat és a feneket. A bolgár guggolás azonban megsokszorozza ezt a hatást. Azzal, hogy a súlyodat csak az egyik lábadra viszed át, a gyakorlatban résztvevő összes izomra nagyobb nyomást helyezel. Éppen ezért a gyakorlat rendszeres ismétlésével érezhetően megnövekedik az erő és a fizikai teljesítmény. Mindemellett pedig kidolgozod az összes felül említett láb és fenékrészt, melyeket a bolgár guggolásnál aktívan használsz.

3. A hely és az idő nem számít

A bolgár guggolás egyedülállósága abban rejlik, hogy elvégzéséhez nincs szükség semmilyen gépre, vagy speciális berendezésre. Amire egyedül szükséged van, az egy kiemelkedő terület, melyre felhelyezheted a lábad. Ha nincs kéznél padod, nyugodtan használhatsz dobozt, vagy faládát is. Alkalmasak a TRX kötelek, vagy fitt labdák is. Az utolsó kettő említettnél ténylegesen tesztelheted, milyen szinten van az egyensúlyérzéked.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

4. Kidolgozzák a hasizomzatot

Eszedbe sem jutott, hogy a guggolásnak köszönhetően szépen kidolgozott hasizmod lehetne? A bolgár guggolással azonban ez egyáltalán nem probléma. Főként a has belső része és a körülötte lévő izmok vesznek részt a gyakorlatban, melyek a guggolás elvégzésének egész ideje alatt dolgoznak. Azzal, hogy megerőlteted az izmokat, képes vagy több zsírt elégetni, ami hatásos a has formázására. Természetesen a tökéletes has eléréséhez további más gyakorlatok is szükségesek, valamint természetesen az egészséges étrend. A bolgár guggolás azonban kiváló kezdet azok számára is, akiknek nincs az edzéssel tapasztalatuk.

5. Hatásosan és gyorsan kidolgozzák a feneket és a lábakat 

Főként a nők számára fontos, hogy a fenekük a lehető legkerekebb és legfeszesebb legyen. Ez éppen a bolgár guggolással érhető el. Ennél a gyakorlatnál képes vagy szinte az összes fenékizmot átmozgatni, mellyel szép és feszes forma érhető el. Mindemellett, a gyakorlatban részt vesz a vádli és a combok is, melyek ereje fontos a többi fenékre összpontosító gyakorlatnál. A bolgár guggolás tehát képes biztosítani a várt növekedést és az izomtömeg feszesítését.

A bolgár guggolások segítenek a lábak és a kvadricepsz kidolgozásakor

6. Előnyöket nyújt az edzőtermen kívül is

Futásnál, sprintnél, vagy ráadásul a gyors gyaloglásnál is elegendő, ha csak egy kicsit gyengébbek az izmok ahhoz, hogy hosszabb ideig gyógyuló izom összerándulás alakuljon ki. A bolgár gyakorlatok képesek megerősíteni a láb egyes részeit, melyeket a járás és futás közben a leginkább megerőltetünk. A bolgár guggolások közben megszerzett egyensúllyal futás közben is javul az egyensúlyérzéked. Ez a későbbiekben segíthet megóvni a kellemetlen ütközésekkel, vagy esésekkel szemben. Emellett megerősítitek az izmaitokat is, melyek a térdet veszik körül. Ezeket sokszor túlerőltetjük és a hiányos tornáztatásával lehetséges, hogy gyengék lesznek. A bolgár guggolások tehát nemcsak az edzőterem ajtai mögött nyújtanak előnyöket, hanem bárhol, ahol a test alsó részét használjátok.

A bolgár guggolások az edzőtermen kívül is segítségünkre vannak

7. Az egyik legbiztonságosabb típusú guggolás 

Különböző típusú guggolásokat ismerünk – némelyeknél állva guggoltok valamilyen gépen, másoknál pedig nagy súlyzóval, vagy más súlyokkal. Ezeknél a variánsoknál azonban nagyon könnyen megsérülhetünk, vagy megerőltethetjük a gerincet. A legtöbb zúzódás guggolás közben a nem megfelelő test és lábtartás miatt keletkezik. A bolgár guggolás főként azért számít extrém biztonságosnak, mert semmilyen gépre, vagy más segédeszközre nincs szükségünk az elvégzéséhez. Itt érvényes, hogy a megfelelő testtartás nélkül lehetetlen megtartani az egyensúlyt. Ez arra motivál titeket, hogy előbb megértsétek az elvégzés technikáját és csak aztán adjatok hozzá súlyokat.

Ti mit gondoltok a bolgár guggolásról? Próbáltátok már? Osszátok meg velünk kommentben a tapasztalataitokat, valamint támogassátok a cikket megosztással.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük