Ozempic, Wegovy és a fogyást segítő más gyógyszerek: hogyan működnek, és kinek ajánlott az alkalmazásuk?

Ozempic, Wegovy és a fogyást segítő más gyógyszerek: hogyan működnek, és kinek ajánlott az alkalmazásuk?

„Erre nincs valami tabletta?” Talán neked is eszedbe jutott valami ilyesmi, amikor fogyni próbáltál. Még vonzóbbá válhatott ennek az egyszerű megoldásnak az ötlete, amikor meghallottad, hogy Elon Musk és más hírességek milyen gyorsan érték el a kívánt alakot, köszönhetően az Ozempic és a Wegovy nevek mögött rejtőző csodáknak.

A fogyást segítő, más néven elhízás elleni gyógyszerek gyorsan nevet szereztek a világban, és sokaknak nyújtottak reménysugarat. Hiszen az elképzelés, hogy csak egy fogyást segítő tablettát kell bevenni reggeli közben, hogy minden nehézség nélkül karcsúak és fittek legyünk, bizony vonzó, különösen, amikor a hollywoodi szalagcímek is azt sugallják, hogy megvan az egyre többeket érintő elhízás elleni fegyver. De vajon tényleg ennyire egyszerű az egész, vagy összetettebb a helyzet ezekkel a gyógyszerekkel? [8,16]

Cikkünkben az alábbi fogyást segítő gyógyszerekről lesz szó:

Miért ilyen felkapott a fogyást segítő gyógyszerek témája?

Kit ne csábítana a gondolat, hogy varázsütésre adhat le súlyt? Az étrend, a testmozgási szokások és a teljes életmód megváltoztatása nehéz feladat, és gyakran fullad kudarcba. Érthető, hogy lázasan üdvözlünk bármit, ami leegyszerűsítheti a fogyást.

Sokan gondolnak a fogyást segítő gyógyszerekre úgy, mint a vágyott alak felé vezető leggyorsabb útra. A médiabeszámolók, különösen azok, amelyek a sikeres fogyást olyan hírességekhez kötik, mint Oprah Winfrey vagy Sharon Osbourne, gyakorta erősítik ezt az elképzelést. A hatásosságukhoz nem fér kétség, és ezért hiszik azt sokan, hogy végre van valami, aminek segítségével kitörhetnek a fogyókúra és a jojóeffektus végtelen köreiből. [20,25,26]

Ezek a gyógyszerek még vonzóbbá válhatnak, ha megtudjuk, hogy az orvosok a túlsúly kezelésére írják fel őket. Joggal gondolhatod, hogy ha az elhízással is tudnak segíteni, akkor számodra is hasznosnak bizonyulhatnak.

Mire jók a fogyást segítő gyógyszerek?

Hogyan működnek a fogyást segítő gyógyszerek?

A fogyást segítő gyógyszerek nem pusztán trükkök. A túlsúllyal foglalkozó specialisták is felírják a túlsúllyal küzdő betegeiknek, akiknek segítségre van szükségük a fogyásban. Ezek a gyógyszerek elsősorban nekik készülnek.

A fogyást támogató tabletták aktív hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a testünkben zajló számos fiziológiás folyamatra gyakorolnak hatást, és valóban segítenek a fogyásban. A tény, hogy gyógyszerek, még hitelesebbé teszik őket. Hogy egy pirula gyógyszerré válhasson, számos teszt és klinikai próba vár rá. Amikor ezek eredményei azt mutatják, hogy az adott szer működik, és biztonságosan alkalmazható (az előírt adagolás szerint), gyógyszerként jegyezhető be. Az EU-ban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felügyeli ezt a kulcsfontosságú lépést, míg az Egyesült Államokban ez az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) felelőssége. [15]

Nem minden fogyást segítő gyógyszer ugyanolyan. A jól ismert Ozempic vagy Saxenda nevek mögött többféle hatásmechanizmus bújik meg. Ezek a gyógyszerek tehát más és más módokon működnek, és a szervezetünkben zajló számos fiziológiai folyamatra gyakorolnak hatást.

Hogyan működnek a fogyást segítő gyógyszerek?

Milyen hatásmechanizmusa van a fogyást segítő gyógyszereknek?

1. Az étvágy elnyomása

Ezek a gyógyszerek az agy különböző központjaira hatnak, és azt befolyásolják, hogyan érzékeljük az éhséget vagy a jóllakottságot. Hatásukra kevésbé lehetsz éhes, és gyakran csökkentik az édes vagy sós nasik utáni vágyakozást is, ami a probléma gyakori része. Segítenek emellett, hogy hamarabb érezd eltelve magad, már akár egy kisebb adag étel elfogyasztása után is. Ennek köszönhetően könnyebben csökkentheted az ételadagjaidat, így elérve a fogyáshoz szükség kalóriadeficitet. Ezeket a gyógyszereket Mysimba vagy Adipex retard néven ismerheted.

2. A tápanyagok mérsékelt felszívódása

Egyes gyógyszerek célja, hogy megakadályozzák a tápanyagok (általában zsírok vagy szénhidrátok) teljes mértékű megemésztését. Ezek a tápanyagok így nem jutnak be a vérkeringésbe, és nem alakulnak energiává, így csökken a kalóriabevitel. Például egy 400 kalóriát tartalmazó ételből csak 300 kalória kerülhet felhasználásra, amikor az egyik ilyen gyógyszerrel kombinálják, mivel a maradék kalória emésztetlen zsír vagy szénhidrát formájában távozik a szervezetből. Ezek a gyógyszerek így szénhidrát- vagy zsírblokkolóként működnek. Jól ismert példa erre az orlisztát.

3. Az emésztőrendszeri hormonok működésének utánzása

Az emésztőrendszerünk természetes módon termel úgynevezett inkretineket, GLP-1-et és más hormonokat, amelyek az inzulin és a glukagon kiválasztását befolyásolják. Támogatják az inzulin termelődését, amely pedig képes csökkenteni a vércukorszintet (glikémia). Ez az oka annak, hogy ezeket a gyógyszereket elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazzák.

Bizonyítottan jótékony hatásokat gyakorolnak azonban a fogyásra is, elsősorban annak a képességüknek köszönhetően, hogy lelassítják a gyomor kiürülését. Ettől a gyomor tovább marad teli, és később jelentkezik újra az éhségérzet. Támogatják emellett a jóllakottság érzésének fenntartását, mivel az agynak az éhségért és a teltségérzetért felelős központjaira hatnak.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Milyen fogyást támogató gyógyszereket ismerünk?

Ha valaki meg akar szabadulni a felesleges zsírtól, és fogyást támogató gyógyszerekhez fordul segítségért, számos választási lehetősége van. Mivel a beszerzésükhöz orvosi recept szükséges, az orvos dönti el, melyik készítmény a legalkalmasabb a fő probléma kezelésére. Az orvossal a mellékhatásokat is meg kell vitatni, amelyek az alkalmazás közben felléphetnek. Bár az alábbi gyógyszerek általánosságban biztonságosnak mondhatók, ahogy más készítmények, ezek is okozhatnak kellemetlen hatásokat.

1. Orlisztát – Xenical, Alli

Az orlisztát nevű aktív hatóanyag a fogyást segítő gyógyszerek piacának zászlóshajója. Hivatalosan 1998-ban, a Xenical nevű vényköteles gyógyszer bejegyzésével jelent meg az Európai Unióban, és napjainkban is alkalmazzák. Az orlisztát az Alli nevű készítményben is megtalálható, amely 2007-ben csatlakozott idősebb testvéréhez. Ez a kapszula kisebb adag orlisztátot tartalmaz, és orvosi recept nélkül is megvásárolható.

Az orlisztát működése

Az orlisztát az élelmiszerekkel bevitt zsír teljes megemésztődését akadályozza meg. Az emésztetlen zsír nem szívódik fel az emésztőrendszerből a véráramba, így nem tud energiává alakulni. Ennek a működésnek köszönhetően az orlisztát csökkenti az ételekből származó kalóriabevitelt.

Specifikusan a gyomor- és hasnyálmirigylipázt veszi célba; ezek az enzimek bontják a zsírokat glicerinné és zsírsavakká a gyomorban és a vékonybélben. Az orlisztát gátolja a működésüket, így nem minden zsír bomlik le, majd pedig a széklettel kiürül a szervezetből. [7,9]

Hatékony anyag az orlisztát?

Az orlisztát tiszteletre méltó eredményeket mutat. A beszámolók szerint az étkezések előtt elfogyasztott javasolt adag képes körülbelül 30%-kal csökkenteni az adott étkezéssel bevitt zsír felszívódását. Képzelj el egy ebédet, amely 40 g zsírt tartalmaz. Ha orlisztátot viszel be, mielőtt nekiesel, körülbelül 12 g zsír felszívódását tudod megakadályozni (40 g 30%-a). Mivel 1 g zsír 9 kalóriát tartalmaz, ez a gyógyszer összesen 108 kalóriával képes csökkenteni az ebéded kalóriatartalmát. Ez természetesen csak akkor igaz, ha az étel zsírt tartalmaz. Alkalmazása ezért azoknak ajánlott, akik problémáját a magas zsírtartalmú étrend okozza.

Vannak mellékhatásai az orlisztátnak?

Bár első látásra az orlisztát hatásai olyanok, mintha egy tündérmeséből léptek volna ki, felmerülnek mellékhatások is. A leggyakoribbak az emésztési problémák, mivel az emésztetlen zsír hasmenést, szelességet és akár székletinkontinenciát is okozhat. Ezek mellett hasfájás és puffadás is előfordulhat. Alkalmazása idején azt is figyelembe kell venni, hogy csökkentheti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását. [4,9]

Fedezd fel bestsellereinket:

2. Naltrexon-bupropion – Mysimba, Contrave

Ha modern gyógyszert keresel, ami segít csökkenteni az étvágyat, a naltrexon és a bupropion kombinációja lehet a megfelelő választás. Az EU országaiban a Mysimba nevű gyógyszert alkalmazhatod, míg az USA-ban az orvos Contravét ír fel. Mindkét készítmény vényköteles. [5]

A naltrexon-bupropion működése

A Mysimba és a Contrave közvetlenül a központi idegrendszert – az agyat – veszi célba. Hatásukat a neurotranszmitterekre fejtik ki, amely anyagok az idegsejtek közötti információszállítást végzik. A hírvivőkre gyakorolt hatásaik által képesek csökkenteni az étvágyat és fokozni a teltségérzetet. Az étvágy hatékonyabb kontrollálása révén mérsékelhető a kalóriabevitel.

Mi a helyzet, ha valaki érzelmi evéssel küzd? Ezek a gyógyszerek érdekes módon ezekben az esetekben is képesek segíteni. Blokkolják az agy jutalomközpontját, ahol a dopamin játszik kulcsszerepet – ez az anyag váltja ki az evésből származó öröm érzését, és a boldogságot, amit kedvenc finomságod elfogyasztása okoz. Amikor azonban ezt a rendszert legyengítik, a szervezet kevésbé kívánja az ízletes ételeket. A Mysimba és a Contrave nemcsak mérsékli az éhséget és erősíti a jóllakottságot, de segít kordában tartani a sóvárgást és a nassolás iránt kezelhetetlen vágyat is. [19]

Hatékony anyag a naltrexon-bupropion?

A naltrexon és a bupropion olyan aktív hatóanyagok, amelyek még külön történő alkalmazás esetén is mutatnak hatásokat a testsúlyt tekintve. Klinikai tanulmányok azonban kimutatták, hogy együttes alkalmazásuk még hatékonyabb. Egy 419 résztvevővel végzett tanulmány szerint 48 hét után átlagosan 6%-os testsúlycsökkenés volt megfigyelhető. [2]

Vannak mellékhatásai a naltrexon-bupropionnak?

Ennél a gyógyszernél is előfordulhatnak az emésztéshez kapcsolódó, nem kívánt hatások – émelygés, hányás vagy székrekedés tapasztalható. A szédülés és a szájszárazság is ismert mellékhatások, de a megnövekedett vérnyomás és pulzus, valamint az álmatlanság sem ismeretlen azok számára, akik ezt a gyógyszert alkalmazzák. [19]

A Mysimba működése

3. Liraglutid – Saxenda

A liraglutid az újabb, modernebb anyagok közé tartozik a túlsúly ellen alkalmazott szerek világában. 2015 óta van csak piacon, és az Európai Unióban, valamint az USA-ban is Saxenda néven van forgalomban. Bevitelének módja azonban többeket elriaszthat a használatától, mivel a korábbi gyógyszerekkel ellentétben ezt nem tablettaként kell alkalmazni, hanem naponta egy injekció formájában kell bevinni. [10,24]

A liraglutid működése

A liraglutid a glukagon-típusú peptid-1 (GLP-1) működését utánozza, amely hormont természetes módon választja ki az emésztőrendszer. A GLP-1-hez hasonlóan a liraglutid is az agynak arra a részére gyakorol hatást, amely szabályozza az étvágyat, mérsékli az éhséget és fokozza a teltségérzetet. Lelassítja emellett a gyomor kiürülését, ami csökkent kalóriabevitelt és súlycsökkenést okoz. [24]

A Saxendát elsősorban antidiabetikumként alkalmazzák 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, mivel fokozza az inzulinkiválasztást, aminek hatására csökken a vércukorszint. [24]

Hatékony anyag a liraglutid?

A Saxenda napjainkban az egyik legnépszerűbb fogyást segítő gyógyszer, és ennek jó oka van. A készítményt vizsgáló klinikai tanulmányok kimutatták, hogy képes kb. 16%-kal csökkenteni a kalóriabevitelt – napi 2000 kalóriás étrend mellett ez körülbelül 320 megspórolt kalóriát jelent. Ha figyelembe vesszük, hogy a javasolt kalóriadeficit értéke 500 kcal, a fennmaradó 180 kalóriát könnyedén elégethetjük séta vagy erőedzések által. [11]

Körülbelül 6000 embert érintő öt tanulmány azt találta, hogy a résztvevők átlagosan 8%-os testsúlycsökkenést értek el (40 hét alkalmazás után). A tudósok azt is megállapították, hogy a liraglutid túlsúlyos emberek általi alkalmazása akár 80%-kal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. [11,24]

Vannak mellékhatásai a liraglutidnak?

Ahogy gyakorlatilag minden gyógyszernek, a liraglutidnak is vannak mellékhatásai. Jellemző tapasztalatok az emésztési problémák, például a székrekedés, a hasmenés, a hányás és az émelygés. [24]

A Saxenda működése

4. Szemaglutid – Ozempic, Wegovy, Rybelsus

A szemaglutid talán napjaink legismertebb testsúlycsökkentő gyógyszere. Olyan jól ismert készítményekben található meg, mint az Ozempic vagy a Wegovy, amelyek egész Hollywoodban jelen vannak. Ezek mellett a Rybelsus nevű gyógyszer formájában is találkozhatsz vele.

Ez az anyag azonban elsősorban az antidiabetikumok közé tartozik. A Rybelsus és az Ozempic kizárólag cukorbetegek számára írható fel. Testsúlycsökkentő hatásaik később derültek ki, és ez vezetett a Wegovy kifejlesztéséhez, amelyet a túlsúly kezelésére is fel lehet írni.

A szemaglutid gyors hatásainak köszönhetően tett szert népszerűségre, valamint talán az alkalmazás módjának is. Hatásaihoz hetente mindössze egy alkalommal kell beinjekciózni a hasba vagy a combba. Ebben az esetben tényleg mintha varázspálcáról beszélhetnénk, amely karnyújtásnyira hozza az álomalakot. De ne olyan gyorsan! Még az Ozempickel sem olyan tökéletes minden, mint látszik.

A szemaglutid működése

A szemaglutid az imént említett liraglutidhoz hasonlóan működik – szintén a GLP-1 hormon működését utánozza, csökkenti az éhséget és támogatja a jóllakottság érzését, a gyomor kiürülésének lelassítása pedig kulcsfontosságú. Nagy előnye, hogy a szervezetben fokozatosan szabadul fel, így egy adag hosszabb időszak alatt kerül feldolgozásra. Ez az oka annak, hogy hetente mindössze egyszer kell alkalmazni. [6,23]

A szemaglutidot azonban elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére ajánlják, mivel hatékonyan csökkenti és stabilizálja a vércukorszintet.

Hatékony anyag a szemaglutid?

A szemaglutidot nemcsak a médiában magasztalják, de klinikai tanulmányok is igazolják hatásait. Egy túlsúlyos emberek részvételével zajló kutatás, amely során az alanyok 68 héten át alkalmazták ezt az anyagot, 17%-os súlycsökkenést állapított meg. Emellett olyan egészségi mutatók, mint a vér lipidszintje vagy a vércukorszint, szintén javultak. [12]

Mi tehát az elsődleges funkció? Cukorbetegség vagy fogyás? Amikor elterjedtek a hírek, különösen Észak-Amerikában, hogy segít gyorsan megszabadulni a kilóktól, valóságos roham indult a szemaglutidért. Ez problémákat okozott a cukorbetegeknek – ha korlátozás nélkül testsúlycsökkentésre kezdenek használni egy cukorbetegeknek készült gyógyszert, az könnyen ellátási hiányt okozhat. Az Ozempic és a Wegovy látványos hatásokat gyakorol a testsúlyra, de vitathatatlan előnyeit azoknak kell biztosítani, akiknek egészségügyi problémáik kezelése miatt van rá szükségük.

Vannak mellékhatásai a szemaglutidnak?

Szemaglutid alkalmazásakor a legnagyobb fejfájást a székrekedés, a hányás és az émelygés okozhatja. Ha követted a médiabeszámolókat, láthattad, hogy sok híresség beszélt fáradékonyságról, szédülésről vagy fokozott érzékenységről és hangulatingadozásokról. [23]

Milyen egyéb testsúlycsökkentő gyógyszereket ismerünk?

  • A fentermin-topimarátot az Adipex Retard márka által ismerheted. Az agy központjaira fejti ki hatásait, és hatékonyan nyomja el az éhséget. Sokáig alkalmazták a túlsúly kezelésére, de az Európai Gyógyszerügynökség nemrégiben betiltotta a függőség kialakulásának kockázata, valamint a gyakori mellékhatások miatt.
  • A tirzepatid a Mounjaro nevű gyógyszer aktív hatóanyaga. A szemaglutidhoz és a liraglutidhoz hasonlóan ez is a GLP-1 hormon működését utánozza. [18]
  • A szetmelanotid, amely az Imcivree nevű gyógyszerben található meg, a genetikai okokból kialakult túlsúly kezelésére alkalmas. [17]
Az Ozempic és a Wegovy működése

Kiknek ajánlott súlycsökkentést támogató gyógyszerek alkalmazása?

Azt gondolhatod, hogy ezek a tabletták és a többi, súlycsökkentést támogató gyógyszer megoldást jelenthet a világszerte egyre súlyosabb elhízás és túlsúly problémájára. Ha mindenki számára elérhetők lennének, többen tudnának sikeresen súlyt leadni, kevesebb cukorbeteg és más anyagcsere-betegségekkel élő lenne.

Enyhíthetnénk az egészségügyi rendszerekre és az államok költségvetésére nehezedő terheket, ami persze nem hangzik rosszul. Egy 2023-ból származó adat szerint nagyon könnyen lehetne például csökkenteni a cukorbetegség, az iszkémiás szívbetegségek és a miokardiális infarktus kezelésére fordított átlagos költségeket Németországban. A BMI 30 kg/m2 értékének 1 egységgel való csökkentése átlagosan fejenként évi 4300 eurós megtakarításhoz vezetne. A súlycsökkentést támogató gyógyszerek segíthetnének ezzel, nem? Olyan, mint egy tündérmese, de a valóságban nem ennyire egyszerű a dolog. [3]

Egészséges emberek is alkalmazhatják őket?

Ha tényleg lehetséges lenne bárkinek súlycsökkentő tablettákat felírni, közelebb kerülhetnénk a tündérmeséhez. Valójában azonban azok az egészséges emberek, akiken csak néhány kiló plusz van, árthatnak is maguknak a súlycsökkentést támogató gyógyszerekkel, és a kockázat nagyobb, mint a várható előnyök. Csak gondolj bele, milyen mellékhatásai vannak az Ozempicnek és a fent bemutatott többi készítménynek.

Bár ezek a gyógyszerek segíthetnek a súlycsökkentésben, ha egészséges akarsz lenni, különösen hosszú távon, az egészséges életmódhoz kell ragaszkodnod minden területen. A súlycsökkentést támogató gyógyszerek soha nem helyettesíthetik az egészséges étrendet, a megfelelő alvást vagy a rendszeres testmozgást.

Azt is fel kell ismernünk, hogy ezek gyógyszerek. Ahogy a szív- vagy asztmagyógyszereket, úgy ezeket is egészségügyi problémákkal küzdőknek javasolják. Még az elhízás elleni kifejezés is azt sugallja, hogy csak olyan emberek alkalmazhatják, akiket elhízással diagnosztizáltak, és ez az állapot gyakran különféle szövődményekkel jár. Ezek a gyógyszerek a kirakós utolsó darabjai, amelyek akkor jönnek be a képbe, amikor az életmódbeli változtatások önmagukban nem képesek súlycsökkenést kiváltani.

Az elhízás elleni gyógyszerek fő célja nem a külső megjelenés és annak tökéletesítése, hanem a túlsúllyal járó egészségügyi komplikációtól való megszabadulás. Az elhízás gyakorta okoz magas vérnyomást és koleszterinszintet, valamint más panaszok kialakulását, amelyek közvetlenül vezethetnek az agyvérzéshez és a szívrohamhoz.

A súlycsökkentést támogató gyógyszereket hivatalosan csak az alábbi egyéneknek szabad felírni:

  • Elhízott embereknek (30 kg/m2-nél magasabb BMI).
  • Túlsúlyos embereknek 27 kg/m2-nél magasabb BMI estén, akiknél már kialakultak túlsúly okozta panaszok (magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy más keringési betegségek, cukorbetegség stb.). [14]
Kiknek ajánlott súlycsökkentést támogató gyógyszerek alkalmazása?

Elég csak gyógyszereket szedni, ha súlyt kell leadnom?

Képzeld el, hogy súlyt szeretnél leadni, és teljesíted a gyógyszer felírásának követelményeit. Tényleg megmenti az életedet, ha mostantól minden reggel bekapsz egy tablettát? Remek lenne, ha leadhatnád a felesleges kilókat gyógyszer szedésével, amit kólával öblítesz le, után pedig már rendeled is a pizzádat. Sajnos nem élünk ilyen álomvilágban, és a dolog nem így működik.

Ebben az esetben is igaz, hogyha súlyt akarsz leadni, először az életmódodon kell változtatnod. A súlycsökkenést segítő tabletták nem mindenhatóak, és ideális esetben maximum a súlycsökkentést célzó étrend, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód más aspektusainak kiegészítőjeként szabadna szolgálniuk. A Saxenda, az Ozempic és más gyógyszerek csakis végső megoldásként jelenhetnek meg a súlycsökkentés támogatására és felgyorsítására.

Nemcsak könnyebben fogyhatsz le velük, és javíthatod egészségi állapotodat, de annak az esélyét is megnövelheted, hogy a súlycsökkenést a gyógyszerek elhagyása után is képes leszel megtartani.

Ha azonban csak a gyógyszerekre alapozol, valószínűleg fogsz ugyan súlyt leadni, de mi történik, ha felhagysz a szedésükkel? Ha nincs meg többé ez a támasz, a leadott kilók idővel visszatérnek, valószínűleg kamatosul. A fogyást segítő gyógyszerek sem mentesek a jól ismert jojóeffektustól.

Kiknek kell kerülnie a súlycsökkentést támogató gyógyszerek alkalmazását?

Minden gyógyszernek megvannak a maga sajátosságai, de általánosságban az alábbi pácienseknek nem ajánlott felírni őket:

  • Várandós és szoptató nőknek.
  • A legtöbb esetben gyermekeknek, bár az orvos kitételt tehet.
  • Étkezési zavaroktól vagy pszichiátriai panaszoktól szenvedőknek.
  • Különféle betegségek megléte esetén. Ezek az esetek minden gyógyszer esetén teljesen az egyéntől függenek, és az orvos tudja megmondani, hogy felírja-e a gyógyszert, vagy sem.
Kik számára nem ajánlott a súlycsökkentést támogató gyógyszerek alkalmazása?

Kölcsönhatásba léphetnek-e a súlycsökkentést támogató gyógyszerek más készítményekkel?

Minden gyógyszer számos fiziológiai folyamatban játszik szerepet a szervezetben, ezért nagy a valószínűsége, hogy némelyik egymás útjába kerül, és kölcsönhatásba lépnek. Ennek esélye az egyén által alkalmazott gyógyszerek számával nő. A súlycsökkentést támogató gyógyszerek sem kivételek, és számos lehetséges kölcsönhatás létezik. Elsősorban az orvosok feladata, hogy biztosítsák, a betegeik által alkalmazott gyógyszerek nem lépnek egymással kölcsönhatásba.

Egy példa az ilyen kölcsönhatásokra az orlisztát, amely csökkenheti az epilepszia-gyógyszerek felszívódását. Warfarinnal (véralvadásgátló) kombinálva fokozhatja a vérzékenységet. [22]

Mi az ideális megközelítés a súlycsökkentést támogató gyógyszerek esetében?

Egyetlen gyógyszer sem csodaszer, amely önmagában képes megmenteni, és meggyógyítani az elhízást. Minden esetben fontos, hogy először az életmódon változtassunk. Állítsunk össze redukciós diétát, válasszunk ki egy megfelelő, rendszeres mozgásformát, orvosoljuk az alvási problémákat, és kezeljük a stresszt. Gyógyszerek alkalmazását csak mindezek után vedd számításba. Hogy mennyi ideig alkalmazod őket, attól függ, hogy mennyire sikeres a fogyás, és mi a kiinduló testsúly.

Miben különböznek a gyógyszerek a fogyást támogató étrend-kiegészítőktől?

Biztosan tudod, hogy nemcsak gyógyszerek, de étrend-kiegészítők is segítségedre lehetnek a felesleges víztől való megszabadulásban, a testsúlykontrollban, emellett pedig más jótékony hatásokat is tartogatnak. Példaként megemlíthető a Forfemina, a Lipoxal, a Diterpex vagy a Bellasin.

Miben különböznek az étrend-kiegészítők a gyógyszerektől, leszámítva azt, hogy bármikor, vény nélkül megvásárolhatod őket? A legnagyobb különbség a hatékonyságukban rejlik. A súlycsökkentést támogató étrend-kiegészítők nem voltak klinikai tanulmányok tárgyai, így a gyógyszerekkel ellentétben úgy kerülnek piacra, hogy egyetlen szakmai szervezet sem erősítette meg hatékonyságukat.

Mit érdemes megjegyezned?

Amikor a média tele lett a hollywoodi sztárokról szóló hírekkel, akik fénysebességgel szabadultak meg a pluszkilóiktól, hála az Ozempicnek és a Wegovynak (szemaglutid), a világ izgalomba jött a könnyű fogyás és az örökké tartó fogyókúrával való leszámolás lehetőségére. És nem is tévedett teljesen, mert a súlycsökkentést támogató gyógyszerek nem szélhámosság, és valóban működnek. Minden elragadó mesében van azonban fordult, és ezek a gyógyszerek sem kivételek.

A súlycsökkentést támogató gyógyszerek valóban gyógyszerek, azaz nem egészséges embereknek fejlesztették őket. Azoknak kell alkalmaznia ezeket, akik egészségügyi problémákkal, név szerint elhízással és az azzal járó komplikációkkal küzdenek. Egészséges emberek számára, akik csak néhány kilótól akarnak megszabadulni, több kockázatot rejtenek, mint lehetőséget. Még a modern gyógyászat fejlődésével is, a fogyás alapja az egészséges életmódból eredő kalóriadeficit marad.

Tanultál valami újat a cikkből? Ha tetszett, oszd meg barátaiddal és ismerőseiddel is!

Források:

[1] ALORFI, N.M. - ALGARNI, A.S. Clinical Impact of Semaglutide, a Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonist, on Obesity Management: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9357557/

[2] GREENWAY, F.L. et al. Comparison of combined bupropion and naltrexone therapy for obesity with monotherapy and placebo. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19846734/

[3] HOOGENDOORN, M. et al. The lifetime health and economic burden of obesity in five European countries: what is the potential impact of prevention? – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dom.15116

[4] CHAKHTOURA, M. et al. Pharmacotherapy of obesity: an update on the available medications and drugs under investigation. – https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00059-7/fulltext

[5] CHRISTOU, G.A. - KIORTSIS, D.N. The efficacy and safety of the naltrexone/bupropion combination for the treatment of obesity: an update. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188223/

[6] IDREES, Z. et al. FDA-Approved Pharmacotherapy for Weight Loss Over the Last Decade. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9579826/

[7] KONCZ, D. et al. A Systematic Review of the European Rapid Alert System for Food and Feed: Tendencies in Illegal Food Supplements for Weight Loss. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7870490/

[8] LANDSVERK, A.M., Gabby Elon Musk says he used a popular weight-loss drug to get “fit, ripped, and healthy”. – https://www.businessinsider.com/elon-musk-weight-loss-drug-wegovy-semaglutide-fit-ripped-healthy-2022-10

[9] MONTAN, P.D. et al. Pharmacologic therapy of obesity: mechanisms of action and cardiometabolic effects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6736799/

[10] RESEARCH, C. for D.E. And FDA approves weight management drug for patients aged 12 and older. – https://www.fda.gov/drugs/news-events-human-drugs/fda-approves-weight-management-drug-patients-aged-12-and-older

[11] ROUX, C.W. LE et al. 3 years of liraglutide versus placebo for type 2 diabetes risk reduction and weight management in individuals with prediabetes: a randomised, double-blind trial. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28237263/

[12] RUBINO, D. et al. Effect of Continued Weekly Subcutaneous Semaglutide vs Placebo on Weight Loss Maintenance in Adults With Overweight or Obesity. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7988425/

[13] SHAH, M. - VELLA, A. Effects of GLP-1 on appetite and weight. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119845/

[14] TOPLAK, H. et al. 2014 EASO Position Statement on the Use of Anti-Obesity Drugs. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644876/

[15] Authorisation of medicines | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/about-us/what-we-do/authorisation-medicines

[16] Hollywood’s new secret to losing weight is a diabetes injection. – https://nypost.com/2022/10/11/hollywoods-new-secret-to-losing-weight-is-a-diabetes-injection/

[17] Imcivree | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/imcivree

[18] Mounjaro | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/mounjaro

[19] Mysimba | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/mysimba

[20] Oprah Winfrey’s revelation about using weight loss drugs is a game changer. Here’s why. In USA TODAY – https://www.usatoday.com/story/life/health-wellness/2023/12/14/oprah-ozempic-weight-loss-drugs-cultural-impact/71913261007/

[21] Orlistat - referral | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/referrals/orlistat

[22] Orlistat - StatPearls - NCBI Bookshelf. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542202/

[23] Ozempic | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/ozempic

[24] Saxenda | European Medicines Agency. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/saxenda

[25] Sharon Osbourne defends Ozempic usage despite now weighing “under 100 lbs”: “I don’t regret it”. – https://nypost.com/2024/01/16/entertainment/sharon-osbourne-defends-ozempic-usage-despite-now-weighing-under-100-lbs-i-dont-regret-it/

[26] What has Oprah Winfrey said about taking weight loss drugs? Here’s what to know. In TODAY.com – https://www.today.com/health/diet-fitness/oprah-winfrey-weight-loss-drug-rcna128714

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük