Evészavarok: miért jelentkeznek, mik a tüneteik és következményeik?

Evészavarok: miért jelentkeznek, mik a tüneteik és következményeik?

Sokunk karcsúbb, izmosabb akar lenni, és ideális esetben kidolgozott, cizellált hasizmokat szeretne. Sok mindent feláldozunk, hogy elérjük az álomalakot. Egyre kevesebbet eszünk, egyre többet sportolunk, és szinte teljesen megváltozik az általános életstílusunk. De ez az út az álomtest eléréséhez nem megfelelő, sok bonyodalom és buktató lehet. Sokkal jobb, ha reális célokat tűzünk ki, és egy egészséges módot választunk ezek elérésére, felesleges szélsőségek nélkül. Ily módon hosszú távú eredményekre számíthatunk a szervezetre gyakorolt negatív hatások nélkül.

De mi történik, ha megszállottá válunk a gyönyörű test iránti vágytól? Ilyenkor jelentkezhetnek az evészavarok. Az ő esetükben az egyébként ártatlan fogyás gyakran az első számú prioritássá válik, ami súlyosan veszélyeztetheti a fizikai és mentális egészséget. Nem csak egyféle evészavar létezik, hanem több is. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, ezért fontos, hogy megértsük a legismertebb fajtákat és azok okait. Jó, ha már a betegség korai stádiumában felismerjük a figyelmeztető jeleket, és a lehető leghamarabb szakszerű segítséget kérünk a súlyosabb problémák megelőzése érdekében.

Mit is jelent pontosan az evészavar?

Egy evészavar nem csupán az étkezés elhagyása a fogyni vágyás miatt, vagy valami tinédzser hóbort, ami egyik napról a másikra bukkan elő. Pár ártatlan kiló leadásával kezdődhet, ami végül kicsúszik a kezeink közül. Az evészavar egy súlyos és potenciálisan életveszélyes mentális betegség. [1-3]

  • Viselkedési zavarokat az élelmiszerekhez és a testhez való egészségtelen hozzáállás jellemzi.
  • Leggyakrabban az ételek visszautasítása, rendkívül alacsony energiabevitel, éhségérzet és túlevés váltakozása, vagy az étrend többé-kevésbé tudatos manipulációjának más formáiban nyilvánulnak meg.
  • Ez súlyosbodhat még önhánytatással, hashajtók (hashajtó hatású anyagok) vagy vízhajtók (folyadékkivonó gyógyszerek) helytelen használatával.
  • Gyakran megpróbálják maximalizálni az energiafelhasználást a napközbeni mozgás és túlzott edzések révén.

Egy evészavarban szenvedő ember jellemzően a saját világában él, amely elsősorban az étel, a fogyás és a testkép körül forog. Minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy valamilyen módon dolgozzanak az alakjukon, amit gyakran a nagyobb elégedettséghez, boldogsághoz és jobb társadalmi helyzethez kötnek. Hatalmas elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, miközben el akarják érni a szépségről alkotott álmukat. Ehelyett gyakran lejtmenetben indulnak el, ahol fizikai és mentális egészségügyi problémák várnak rájuk, jelentősen csökkentve az életminőséget. [1-3]

Mit is jelent pontosan az evészavar?

Mi okozhat evészavart?

Általában ártatlanul indul. Gyakran a vékonyabb alak, lapos has, jobb sportteljesítmény iránti vággyal kezdődik, illetve a velünk szemben a társadalom vagy saját magunk által támasztott elvárásoknak való megfelelési kényszerrel. Az első siker után jön a dicséret és a jól eső figyelem, amely csak megnyugtatja az ilyen embereket, hogy jól csinálják. Így még kevesebb ételt fogyasztanak, és egyre többet edzenek. Úgy érzik, hogy ez az egyetlen módja a céljuk elérésének. De a dolgok kicsúszhatnak az irányítás alól, és egy ilyen ember nagyon könnyen és gyorsan az evészavarok sötét útjára léphet.

Az zavar valódi okát nagyon nehéz felismerni. Nem csak a fogyásról szól, hiszen sok ember megy keresztül ezen minden nap, és a legtöbb esetben kiderül, hogy nem is olyan nagy probléma. Számos tényező lehet kiváltó ok. Vannak olyanok, melyek az ember közvetlen környezetében gyökereznek, mások pedig a saját fejünkben. [4-5]

Milyen kockázati tényezői vannak az evészavaroknak?

Egy étkezési zavar elsődleges oka lehet például, ha valaki már évek óta betart különböző étrendeket, a vágy, hogy mindenben a legjobb legyen, vagy a sportteljesítmény javítása iránti vágy, különösen olyan sportágakban, ahol kimondottan fontos a megjelenés és a kinézet. De a listának még közel sincs vége. A táplálkozási zavarok kialakulásában biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezők is szerepet játszhatnak. [4-5]

1. Étkezési rendellenességhez vezető biológiai tényezők

  • Ha közvetlen környezetedben egy táplálkozási zavaros vagy más mentális betegségben szenvedő személy van: ha szülője, testvére vagy más közeli hozzátartozója valamely mentális zavarban szenved, akkor megnő az ilyen betegségek kialakulásának kockázata, beleértve az evészavarokat is.
  • Sokféle diéta kipróbálása: étkezési zavar gyakran fordul elő olyan embereknél, akik a múltban már egy rakás diétát kipróbáltak azzal a céllal, hogy megváltoztassák az alakjukat. Ennek az az oka, hogy a múltban elkövetett hibák szélsőséges étrendhez és megközelítésekhez vezethetik őket.
  • Folyamatos kalóriahiány: azoknál, akiknek a hosszú távú energiafelhasználása meghaladja a bevitelt, szintén fokozott valamely táplálkozási zavar kialakulásának az esélye. Kalóriahiány intenzív növekedés (pubertás), egyéb betegségek vagy túlzott testmozgás miatt időszakosan is előfordulhat. Bennük az étel félelmet kelthet a nem kívánt súlygyarapodástól.
Mi okoz evészavarokat?

2. Evészavarokat kiváltó biológiai tényezők

  • Tökéletesség iránti vágy: Túlzott, gyakran irreális igények és elvárások támasztása önmagunkkal szemben. Ha úgy érzed valamiben javítanod kell magadon, akkor a fogyókúra, vagy bármilyen másféle alakformálás jó eszköz lehet a célod eléréséhez.
  • Elégedetlenség a saját testünkkel: A külsőnkkel való elégedetlenség az önértékelésre is kihathat. A károsodott önbecsülés pszichológiai problémákat válthat ki, beleértve az étellel való egészségtelen kapcsolatot és az evészavarok egyéb tüneteit.
  • Mentális egészségügyi problémák: vannak, akiknél már a diagnózis előtt a szorongás, szociális fóbiák vagy rögeszmés kényszerbetegség (OCD) tünetei jelentkeznek.

3. Evészavarokat kiváltó társadalmi tényezők

  • A karcsúság kultusza: a karcsú embereket általában sikeresebbnek és boldogabbnak tartják a társadalomban. Ez az oka annak is, hogy súlycsökkentéssel társadalmi helyzetünkön és presztízsünkön igyekszünk javítani. A vékony alak megszállottai az első leadott kiló után anorexiával vagy valamilyen más evészavarral végezhetik.
  • A túlsúlyos emberek hátrányos megkülönböztetése és testképzavar: A diszkrimináció, a megfélemlítés és az embereknek a külső alapján történő megítélése szintén hozzájárul a táplálkozási zavarok kialakulásához. Ez mind a valós életben, mind a közösségi médiában jelentkezhet.
  • Társadalmi elszigeteltség: a külvilággal való korlátozott kapcsolat, a magány, a barátok és az irántunk érdeklődők hiánya is lehet az oka valamilyen evészavar kialakulásának. Így egy betegségen keresztül az ember épp elég figyelmet kaphat, amelyet rendes körülmények között nem kapna meg.
  • Esztétikailag igényes sport vagy munka: ha olyan az állásod vagy olyan sportot űzöl, ahol a megjelenés vagy a testsúly nagy szerepet játszik, akkor automatikusan nagyobb a kockázata egy evészavar kialakulásának. A karcsúbb alak általában nagyobb sikert hoz ezekben az esetekben. Ide tartozik a modellkedés, a tánc és a sport, mint például a torna, a fitnesz, a testépítés és a kerékpározás.
Az evészavarok okai

Kik vannak leginkább kitéve az evészavarok kockázatának?

Mindegy, hogy valaki tinédzser, ötvenes nő, vagy felnőtt férfi, ezeknek bármelyikünk ki lehet téve. 

  • Az evészavarok a lakosság körülbelül 5% -át érintik, és leggyakrabban serdülőkorban és korai felnőttkorban alakulnak ki.
  • A becslések szerint világszerte az emberek 0,5-3% -a szenved anorexia nervosában vagy bulimia nervosában. A szakértők szerint azonban ezek a statisztikák jelentősen alá lőnek. Sok ember gyakran el sem jut az orvosig, aki diagnosztizálhatná az evészavart. A tényleges szám tehát magasabb.
  • A statisztikák szerint a férfiak teszik ki az anorexiás illetve bulimiás esetek 25% -át. A zabálás esetében ez az érték akár 40% is lehet. Ez a statisztika egyértelműen eloszlatja azt a mítoszt, miszerint ezek a problémák csak a nőket érintik.
  • A legtöbb eset fiatal nő volt. Egy több mint 5000 nő bevonásával végzett, a lakosságra kivetített kutatás alapján, a résztvevők 15% -a rendelkezett élete első feléből személyes tapasztalattal valamilyen evészavarral kapcsolatban. Ez a nőknél sajnos nem az elszigeteltséghez kötődő betegség. Más adatok és tanulmányok is alátámasztják, hogy a nőknél gyakrabban fordulnak elő evészavarok. [6-8]

Az evészavarok kockázati csoportjai

A nagyobb kockázatnak kitett csoportok között van, ami életkortól és nemtől függ. A veszélyeztetett csoportokat továbbá a hasonló érdeklődés vagy foglalkozás is összekapcsolja. [9-10]

  • A serdülőkorú férfiak és nők. A pubertás során számos fiziológiai változás történik, amelyek hatással a külsőre, mint például a lányok esetében a mellnövekedés vagy a nagyobb zsírlerakódás a csípőtájékon. Van, aki ezeket diétával, éheztetéssel vagy túlevéssel kezeli, amelyből könnyedén kialakulhat egy evészavar.
  • Komoly változások az ember életében Ez lehet egy szeretett személy elvesztése, szakítás, munkahely vagy lakóhely megváltoztatása. Vannak, akik érzékenyebbek ezekre az életeseményekre, mint mások. Ez vezethet mentális betegségek kialakulásához, beleértve az evészavarokat is.
  • Az esztétikus sportok imádói. Ezek közé tartozik például a torna, a fitnesz, a testépítés, a tánc, a balett vagy a műkorcsolyázás.
  • Súlykategóriákban edző sportolók. Ez első sorban a küzdősportokra és a súlyemelésre vonatkozik.
  • Súlykategóriákban edző sportolók. Ez első sorban a küzdősportokra és a súlyemelésre vonatkozik.
  • Olyan foglalkozás, ahol fontos a megjelenés. Ez különösen igaz a modellkedésre, színészkedésre vagy a televíziós műsorvezetésre.
  • Kisebbségi csoportok. Az LMBTQ közösség tagjai (különböző szexuális vagy nemi identitással rendelkező emberek).

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Melyek az evészavarok leggyakoribb típusai?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott Betegségek Nemzetközi Osztályozása (International Classification of Diseases, ICD) szerint számos típusú evészavart különböztethetünk meg. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) kiegészíti ezt a listát. Ez a fajta hivatalos kategorizálás segíti az evészavarok diagnosztizálását. Vannak azonban egyéb olyan problémák is, amelyek sok tekintetben hasonlítanak ezekre a betegségekre, de nem szerepelnek az osztályozásban. Mi ezeket sem hagyjuk ki a cikkünkből. [11-13]

Az evészavarok definíciója 

1. Anorexia (anorexia nervosa)

Az anorexia valószínűleg a legismertebb evészavar. Anorexia a leggyakoribb rendellenesség, ahol az ember egyszerűen nem eszik. Akik ebben a rendellenességben szenvednek, néha csak egy almát esznek napközben, vagy akár egész nap nem is esznek semmit. Ezt gyakran edzés és mozgás révén történő hatalmas energiaégetés súlyosbítja. Általában minden áron valamilyen nagyon szigorú étrendhez ragaszkodnak és általuk összeállított edzéstervet tartanak. Mindez súlyos kalóriahiányhoz és jelentős fogyáshoz vezet. Az alultápláltság az anorexia nervosa betegség egyik fő tünete. Ha ez a tünet hiányzik, a betegség neve: atipikus anorexia.

A testsúlygyarapodástól való félelem, az alacsony testsúly fenntartásának vágya és egy eltorzult kép a saját testünkről szintén gyakran az élelmiszer-bevitel csökkentésének velejárója. Az anorexiás beteg környezete általában elég vékonynak látja őket, de a beteg maga még mindig elégedetlen a testével. Például a combjukat túl szélesnek láthatják, még akkor is, ha objektíve az ellenkezője igaz. Az anorexiások általában nem ismerik el, hogy ez egy probléma, amely káros lehet az egészségükre. Nem beszélve arról, hogy valóban károsítja is az egészségüket. [11-13]

Mi is az az anorexia nervosa?

2. Bulimia (bulimia nervosa)

A bulimia abban különbözik az anorexiától, hogy ismétlődő falási rohamok jellemzik, amelyekhez bűntudat és az étkezés feletti kontroll elvesztése társul. Ezt gyakran követi valamilyen éheztetés, túlzott testmozgás, hánytatás vagy hashajtók helytelen használata formájában megnyilvánuló kompenzációs magatartás. Ezeket az eszközöket használják a bulimiás emberek a súlygyarapodás megakadályozására.

Ha a falási rohamok és a kompenzációs viselkedés együtt három hónapon keresztül hetente legalább egyszer megismétlődnek, az már bulimia. Ha ritkábban fordul elő, a betegség neve: atipikus bulimia.

A bulimiás emberek rövid idő alatt képesek nagy mennyiségű ételt elfogyasztani. Rendkívüli szélsőségeket tapasztalhatnak az étrendjükben. Néhány napig csak alacsony kalóriatartalmú ételeket esznek, mint a gyümölcsök, zöldségek, sovány húsok vagy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, amelyeket aztán nagy mennyiségű „tiltott” élelmiszerrel, például édességgel vagy gyorséttermi ételekkel helyettesítenek. Ezt az átmenetet ezután hibának tekintik, amit bűntudat követ. [2, 11-13]

3. Falás, mint evészavar

A bulimiához hasonlóan a falási szokásokat is rövid időn keresztül nagy táplálékfelvétel jellemzi. Ezt a viselkedést a bűntudat, a kudarc, a csalódás és az irányítás elvesztése kíséri. A kompenzációs magatartások azonban gyakran hiányoznak. Ha ezt három hónapon keresztül hetente legalább egyszer megismétlődik, akkor az már kóros falás. Ha ez ritkábban fordul elő, a probléma neve: atipikus falás.

A kóros falástól szenvedő emberek jellemzően a normál mennyiségnél nagyobb adagokat esznek és jóval gyorsabban is. Ezután addig esznek, amíg el nem érik a kellemetlen, sőt fájdalmas túlevés érzését. Az is jellemző még rájuk, hogy olyankor is elkezdenek enni, ha egyébként nem éhesek. Gyakran szégyenkeznek a viselkedésük miatt, és inkább egyedül esznek. [11-13]

Mi az a falási roham?

4. Pica

Ezt az étkezési rendellenességet a kalóriatartalom nélküli, fogyasztásra alkalmatlan ételek fogyasztása jellemzi. Ez lehet például vatta, haj, papír vagy szappan. A betegség klinikai diagnózisához a viselkedésnek legalább egy hónapig fenn kell állnia. De az ettől a betegségtől szenvedő emberek nem kerülik el a hagyományos élelmiszereket, és így nem mutatják az alultápláltság jeleit. [11,14]

Ezt a problémát gyakran csak akkor diagnosztizálják, ha egy termék fogyasztása egészségügyi problémákat okoz, és az emberek orvoshoz fordulnak. Ellenkező esetben az érintett személy kivételével mindenki más előtt rejtve maradhat. A nagyobb probléma akkor merül fel, amikor a betegség egy másik táplálkozási zavarral együtt jelentkezik. Az egyéb mentális betegségben vagy értelmi fogyatékosságban szenvedők számára ez különösen nagy kockázatot jelent. [11,14]

Rumináció szindróma vagy betegség

A rumináció egy olyan betegség, amely során a gyomortartalom visszajut a szájba és azt a beteg újra megrágja, lenyeli vagy kiköpi. Ez gyakran nem szándékosan és külön erőfeszítés nélkül történik. Mindez fájdalom vagy hányinger nélkül történik, és nem kapcsolódik semmilyen gyomor, vagy bélrendszeri betegséghez vagy más evészavarhoz. A diagnózishoz a viselkedés legalább egy hónapig kell, hogy fennálljon. [11,14]

Milyen fajta evészavarok léteznek?

6. Atipikus evészavarok 

Ezek nem felelnek meg a fentiek diagnózisok felállításához szükséges követelményeknek. De ez nem csökkenti a súlyosságukat. Az atipikus anorexia nervosa, bulimia és falás mellett, idetartoznak a purgáló evészavarok is. Ezt a hashajtók, vízhajtók és hánytatás ismételt alkalmazása jellemzi a testsúly befolyásolása érdekében. A bulimiával ellentétben azonban itt hiányzik az előzetes túlzott táplálékbevitel.

Ebbe a csoportba tartozik például az éjszakai evés zavara is, amely magában foglalja a vacsora utáni túlevést vagy az éjszaka közepén történő étkezést. Ez megzavarhatja az alvást, és súlygyarapodáshoz, sőt elhízáshoz vezethet. Az is jellemző, hogy az ettől szenvedő emberek a nap első étkezését általában későbbre teszik. [11,12,15]

7. Elkerülő/ korlátozó táplálékbeviteli zavar (ARFID)

Az ilyen zavarral küzdő embert nem a testkép vagy a fogyás motiválja. Ehelyett ízük, állaguk, megjelenésük vagy hőmérsékletük miatt kerülnek bizonyos ételeket vagy teljes élelmiszercsoportokat. Megjelenthet valamilyen múltbéli negatív tapasztalat következményeként (fulladás vagy étkezés utáni emésztési zavar bizonyos ételek miatt).

Bizonyos élelmiszerektől való félelem szorongás és félelem érzését okozhatja számukra. Emiatt gyakran egy nagyon korlátozott diétát tartanak, amelytől az aktuális félelemérzet miatt nem képesek tágítani. [11,14]

Mit is jelent a korlátozó táplálékbeviteli zavar?

Nem specifikus, étkezéssel kapcsolatos problémák

Bár ezek a rendellenességek hivatalosan nem evészavarok, mégis nagyon sok a közös terület. Ezek számos egészségügyi kockázattal járnak, ezért nem szabad megfeledkezni róluk. 

1. Bigorexia (izom dysmorphia)

A bigorexia Adonis Complex néven is ismert, és az anorexia ellentétjének tartják. Ez egy pszichológiai rendellenesség, amely a férfiaknál fordul elő gyakrabban. Az anorexiához hasonlóan ezt is a saját testről alkotott torz kép jellemzi. A különbség azonban, hogy a bigorexiások épp túl kicsinek, gyengének látják magukat, akikről hiányzik a megfelelő izomtömeg. Ezt több órányi edzőtermi testmozgással és megnövekedett energia-bevitellel próbálják meg kompenzálni. Egyszerűen minden tőlük telhetőt megtesznek az izomépítésért. És bár sikerrel járnak, még mindig nem elégedettek a külsejükkel, ami depresszív gondolatokat válthat ki.

Valószínűleg nem meglepő, hogy ez a probléma főként a testépítők körében fordul elő. Tanulmányok szerint az amatőr és a hivatásos testépítő versenyző (férfiak és nők egyaránt) több mint 50% -a bigorexiás. Ezekben az esetekben sajnos az anabolikus szteroidok használata az izomtömeg növelésére nem számít kivételesnek. Ez a kérdés súlyos, szteroidhasználattal kapcsolatos egészségügyi problémákhoz is vezethet. [16-17]

Mi is az a bigorexia?

2. Ortorexia (orthorexia nervosa)

Az ortorexia egy mentális betegség, amely bár nem felel meg a hivatalos evészavar kritériumainak, de egyértelműen ebbe a fogalomkörbe tartozik. Egyesek az egészséges táplálkozás megszállottságának is nevezik. Az ortorexiát az a kényszeres igény jellemzi, hogy kizárólag „egészséges” vagy „tiszta” élelmiszereket szabad megenni, ami a „beteg” számára egyfajta kontrollt biztosít az egészsége felett. Bármilyen „tiltott” étel elfogyasztását bűntudat és szorongás követi.

Az ortorexiás emberek csak az általuk megfelelőnek tartott ételeket eszik meg, és ezért nagyon beszűkült az ételválaszték. Gyakran egész élelmiszercsoportokat zárnak ki étrendjükből, amelyeket egészségtelennek vagy ártalmasnak tartanak. Ide tartozhat a cukor, a kenyér vagy más gabonatermékek, a zsír, a hús vagy a tejtermékek. Minél súlyosabb a helyzet, annál kevesebb az olyan élelmiszer, amelyet elég jónak és egészségesnek tartanak ahhoz, hogy megegyék.

Ez jellemzően bizonyos tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok) hiányát eredményezi, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. Általában szilárdan meg vannak győződve étrendjük helyességéről, és gyakran nem ismerik el, hogy ez a magatartás problémát jelenthet. [14]

Mi is az az ortorexia?

Az evészavarok tünetei és következményei

Ha valaki rendszeresen csak egy darab gyümölcsöt eszik egy főétkezés helyett, az üres gyomrot vízzel próbálja meg feltölteni, vagy felváltva eszik és éheztetni magát, akkor ez a viselkedés hosszú távon várhatóan negatív hatással lesz az egészségére. 

Az összes fenti rendellenességben egyetlen dolog közös: az ételekkel való zavart kapcsolat. Ez súlyos következményekkel járhat a mentális és fizikai egészségre. De ez még nem minden, mert ezek a problémák aztán különböző módokon kihatnak az interperszonális kapcsolatok és a sportteljesítmény működésére. Összességében csökken az életminőség.

1. Mik az evészavarok hatásai a fizikai egészségre?

Az élelmiszer nemcsak energiát, hanem fontos mikrotápanyagokat is biztosít, mint a vitaminok, ásványi anyagok és más biológiailag aktív összetevők, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetre. Ha ezek közül bármelyik hosszabb ideig hiányzik a szervezetből, nem tud megfelelően működni.

Ezek a következmények és hatások az egyes táplálkozászavarok esetében eltérhetnek. Elégtelen energiabevitel esetén alkalmazkodási mechanizmusok indulnak be a szervezetben, amelyek segítenek a lehető legtöbb energiát megtakarítani. A szervezet az energiabevitel drasztikus csökkenését értelemszerűen életveszélyes állapotnak tekinti, ezért ott takarékoskodik, ahol csak tud. Ezt követően az energiát elsősorban olyan alapvető funkciókra használja fel, mint a szívműködés vagy a légzés. A szervezet egyes folyamatai szigorú keretek között zajlanak és súlyos következményekkel járnak. [18-19]

Az evészavarok szervezetre kifejtett hatása

  • krónikus fáradtság és ingerlékenység
  • izomtömeg csökkenése és általános gyengeség
  • koncentrációs és figyelemzavarok 
  • emésztési zavarok (székrekedés, hasmenés), hasi fájdalom
  • hajhullás és a bőr minőségének romlása
  • a gyakori hányás a nyelőcső és a fogak károsodását okozza 
  • csontritkulás (osteoporosis)
  • alvászavar
  • negatív hatás az ösztrogén- és a tesztoszteronszintre, a szexuális egészségre és a termékenységre
  • rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció teljes elmaradása (amenorrea)
  • vashiányos vérszegénység
  • súlyos esetekben lelassulhat a szívfrekvencia és eshet a vérnyomás, ami károsíthatja a normális szívműködést
Az evészavarok tünetei

2. Melyek az evészavarok mentális egészségügyi hatásai?

Az evészavarban szenvedő embereknek már a betegség kitörése előtt is lehetnek pszichológiai problémái. Hasonlóképpen, egy táplálkozászavar később megterhelheti a mentális egészséget és az társasági kapcsolatokat. Gyakran nem vesznek részt olyan társadalmi és családi eseményeken, amelyek veszélyeztethetik a gondosan beosztott menetrend betartását. Egy extrovertált ember hirtelen befelé fordulóvá válik.  [19-20]

Amikor valaki egy evészavartól szenved, gyakori, hogy folyamatosan túlgondolja az étkezési kérdéseket és a testsúly meg a külsőségek megszállottja lesz. Csökken a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség a mindennapi életben, mivel az illető kényszeresen ragaszkodik a tervéhez és beállt a rendszerhez. 

Az evészavarok hatása a mentális egészségre

  • depresszió, szorongás és kisebbrendűség érzése 
  • önsajnálat és önbizalomhiány
  • bűntudat, csalódás és szégyenérzet
  • magányérzet
  • félelem az új dolgoktól
  • rituálék és kényszeres viselkedés (ismétlődő viselkedés)
  • rögeszmés vagy beteges gondolatok, amiktől nem lehet megszabadulni 
  • családi kapcsolatok romlása
  • sérült vagy tönkrement partneri és baráti kapcsolatok
Az evészavarok hatása a pszichére

3. Az evészavarok hatása a sportteljesítményre

Míg néhány sportoló általában elég sokáig tudnak edzeni úgy is, hogy a szervezet energiabevitele alacsonyabb, idővel még ők is a teljesítmény csökkenését és az evészavar egyéb negatív következményeit fogják tapasztalni. [21]

Az evészavarok hatása a sportteljesítményre

  • fáradtság és kimerültség érzése
  • csökkenő teljesítmény edzés alatt
  • izomtömeg- és erővesztés
  • romló izomműködés az élelmiszerekből, fehérjékből és elektrolitokból (kálium, magnézium, kalcium) származó energia hiánya miatt, amelyek fontosak a megfelelő működésükhöz
  • elektrolit-hiány okozta izomgörcsök
  • a teljesítményre való összpontosítás nehézsége
  • nagyobb a csonttörés és a sérülések esélye
  • gyengébb a felépülés és lassabb a sérülések gyógyulása
  • kevesebb glikogén tárolódik a szervezetben – a tárolt szénhidrát

Ha érdekel, hogy mi mást tehet még az alacsony energiafogyasztás és a túlzott testmozgás a sportolók testével, olvasd el cikkünket Hogyan győzzük le a menstruáció elmaradását és a női atlétatriász egyéb tüneteit?

Evészavarok a sportban

Hogyan kezeljük az evészavarokat?

Az evészavarok esetében az ember semmiképpen sem maradhat magára. Ebben az esetben egy orvos és egy hozzáértő csapat szakértői segítségére van szükség az átfogó ellátás biztosításához. Általában egy orvos, egy pszichológus és egy táplálkozási szakértő vesznek részt egy evészavaros ember kezelésében. Ugyanilyen fontos a család és a közeli barátok támogatása. [13]

Az élelmiszekerekkel való egészséges kapcsolat témakörében hallgasd az Egészséges lépések podcast-ot

Mire érdemes emlékezned?

Az evészavaros emberek gyakran nem csak a fogyás, vagy az izomnövekedés miatt variálják az étkezést. Gyakran úgy vélik, hogy segít nekik jobb fizikumot, jobb sportteljesítményt elérni, illetve önbizalom növekedést, megelégedettséget és a sikert remélnek. A saját világukban élnek, ami kalóriaszámlálással és bűnbánattal van tele, miután megettek egy adott ételt. A saját tökéletesség iránti vágyuk, külső nyomás vagy pszichológiai problémáik elvezethetik őket ehhez. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a szakemberek korai segítséget nyújtsanak az evészavar negatív egészségügyi hatásainak megelőzéséhez.

Ha tanultál valamit a mai cikkből, és úgy érzed, hogy valaki másnak is érdemes lenne elolvasnia, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel. Elősegíted a tudatos gondolkodást és az evészavarokról szóló ismeretek terjesztését. 

Források:

[1] What is an Eating Disorder – https://nedc.com.au/eating-disorders/eating-disorders-explained/the-facts/whats-an-eating-disorder/

[2] What Are Eating Disorders? – https://www.psychiatry.org/patients-families/eating-disorders/what-are-eating-disorders

[3] Psychology Today. Eating Disorders – https://www.psychologytoday.com/us/conditions/eating-disorders

[4] National Eating Disorders Association. Risk Factors.– https://www.nationaleatingdisorders.org/risk-factors

[5] Medicine, N. Eating Disorders Causes and Risk Factors. – https://www.nm.org/conditions-and-care-areas/behavioral-health/eating-disorders/causes-and-risk-factors

[6] Janout, V., & Janoutová, G. Eating disorders risk groups in the Czech Republic—Cross-sectional epidemiologic pilot study. – https://pdfs.semanticscholar.org/71d2/8418c9c51bc3a5249c9cbf5c0deab83b92c1.pdf

[7] Identifying people at risk of eating disorders. – https://nedc.com.au/identifying-people-at-risk-of-eating-disorders/

[8] Micali, N., Martini, M. G., Thomas, J. J., Eddy, K. T., Kothari, R., Russell, E., Bulik, C. M., & Treasure, J. Lifetime and 12-month prevalence of eating disorders amongst women in mid-life: A population-based study of diagnoses and risk factors. – https://doi.org/10.1186/s12916-016-0766-4

[9] Risk & Protective Factors. [https://nedc.com.au/eating-disorders/eating-disorders-explained/risk-and-protective-factors/[

[10] Winchester Hospital. Risk Factors for Eating Disorders.– https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=20315

[11] Chuť žiť. Diagnózy. – https://chutzit.sk/diagnozy/

[12] DSM- 5 Diagnostic criteria for Eating Disorders. Institute for Eating Disorders. – https://insideoutinstitute.org.au/assets/dsm-5%20criteria.pdf

[13] Healthdirect Australia. Eating disorders – https://www.healthdirect.gov.au/eating-disorders

[14] Types of Eating Disorder. – https://www.beateatingdisorders.org.uk/get-information-and-support/about-eating-disorders/types/

[15] Michigan Medicine. Night Eating Syndrome – https://www.uofmhealth.org/health-library/aa107116

[16] Cafri, G., Olivardia, R., & Thompson, J. K. Symptom characteristics and psychiatric comorbidity among males with muscle dysmorphia. Comprehensive – https://doi.org/10.1016/j.comppsych.2008.01.003

[17] Tovt, Š., & Hricová, A. Introduction to bigorexia. – https://doi.org/10.32725/kont.2021.014

[18] Health Consequences. National Eating Disorders Association. – https://www.nationaleatingdisorders.org/health-consequences

[19] NAMI: National Alliance on Mental Illness. Eating Disorders. – https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Mental-Health-Conditions/Eating-Disorders

[20] HealthXchange. Eating Disorder Complications: Medical Risks, Psychological Effects and Social Impact – https://www.healthxchange.sg:443/food-nutrition/eating-disorders/eating-disorder-complications-medical-risks-psychological-effects-social-impact

[21] Place, M. How Eating Disorders Affect Sports Performance. – https://www.mccallumplace.com/about/blog/eating-disorders-affect-sports-performance/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük