Tesztoszteron, ösztrogén és progeszteron: Hogyan befolyásolják a fogyást és az izomnövekedést?

Tesztoszteron, ösztrogén és progeszteron: Hogyan befolyásolják a fogyást és az izomnövekedést?

Nem úgy megy a fogyókúra vagy az izomépítés, ahogyan azt elképzelted? Gondoltál már arra, hogy a hormonok lehetnek a bűnösök? Talán már te is találkoztál azzal a felvetéssel, hogy az alacsony tesztoszteron-, ösztrogén- vagy progeszteronszint megnehezítheti az álomtesthez vezető utat. A nemi hormonok valóban kulcsszerepet játszanak a testünkben zajló számos létfontosságú folyamatban. Mit mond róluk a tudomány, miért van rájuk szüksége a szervezetünknek, és milyen szerepet játszanak a fogyásban és az izomnövekedésben?

Mik is pontosan a hormonok?

A hormonok olyan anyagok, amelyek a hírvivő szerepét töltik be a szervezetben, jeleket továbbítva a szervek között. Ezek biztosítják a test különböző részeinek koordinációját és zavartalan működését. A szervezetben több helyen is termelődnek, az úgynevezett endokrin mirigyekben. Ezek közé tartozik a hipotalamusz az agyban, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a pajzsmirigy vagy a nemi szervek.

Az adrenalin hormon például akut stresszhelyzetekre válaszul szabadul fel a mellékvesékből. Amikor a véráramba kerül, arra utasítja a szívet, hogy gyorsabban verjen, és több oxigént pumpáljon az agyba és az izmokba. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy gyorsabban reagáljon a veszélyes helyzetekre. Hatékonyabban tudsz gondolkodni, és szükség esetén menekülni vagy védekezni. Az adrenalinon kívül a szervezetünkben számos más hormon is van, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. [2]

Mik azok a nemi hormonok?

A nemi hormonok felelősek a férfi és női nemi szervek fejlődéséért, valamint a női és férfi testekre jellemző tulajdonságok kialakulásáért.

  • A női nemi hormonok főként a petefészkekben termelődnek, és olyan folyamatokat irányítanak, mint a menstruációs ciklus vagy a terhesség. 
  • A férfi nemi hormonok viszont főként a herékbentermelődnek és például a spermiumtermelésértfelelősek.

A fő férfi nemi hormon a tesztoszteron, míg a nőknél az ösztrogén és a progeszteron játssza a legfontosabb szerepet. Érdekes megjegyezni, hogy a nőkben is van tesztoszteron, a férfiakban pedig ösztrogén, de sokkal alacsonyabb koncentrációban. Ezek a nemi hormonok jelentősek a reproduktív funkciókban, de hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre, az immunitásra, vagy a csontokra is. Hasonlóképpen, a befolyásuk a közkedvelt témák, mint például az izomnövekedés és a fogyás tekintetében is nyilvánvaló. [2]

Mik azok a nemi hormonok?

Mi is pontosan a tesztoszteron?

A tesztoszteron egyférfi nemi hormon, amely az úgynevezett androgének közé tartozik. Elsősorban a Leydig-sejtekben termelődik a herékben, de a mellékvesék is hozzájárulnak a termeléséhez. Ezek a mirigyek, akárcsak a petefészkek, a női szervezetben is termelik ezt a hormont, bár jóval kisebb mennyiségben, mint a férfiaknál. [16]

Milyen funkciókat tölt be a tesztoszteron a szervezetben?

Ez a hormon felelős a férfi nemi szervek fejlődéséért és a férfi test minden jellemző tulajdonságáért. [16]

  • Alapvető fontosságú a herék és a prosztata fejlődéséhez.
  • Támogatja a spermiumtermelést, így elengedhetetlen a férfiak termékenységéhez.
  • Ez felelős a nagyobb arányú izomzatért és a kisebb arányú testzsírért, valamint atestzsírjellegzetes eloszlásáért.
  • Növeli az erőt és fokozza a sportteljesítményt.
  • Fokozza a libidót.
  • Ez a hormon felel a mélyebb hangért és a tipikus férfi testszőrzetért.
  • Segít fenntartani a csontsűrűséget.
  • Hatással van a hangulatra és a kognitív funkciókra. [2,16]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Hogyan jelentkezik az alacsony tesztoszteronszint?

A tesztoszteronszint a kor előrehaladtával természetes módon csökken. A változás jellemzően 35-40 éves kor körül kezdődik, de inkább a negyvenhez közelebb. A csökkenés mértéke fokozatosan emelkedik, átlagosan évi 0,4-2% közöttalakul. Az idősebb férfiaknál észrevehető, hogy a fiatalabbakhoz képest nehezebben építenek izomtömeget. Az alacsony tesztoszteronszint a szervezetben azonban különböző egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható. Milyen egyéb tünetei vannak? [1,3,7]

  • Erekciós zavarok
  • Alacsony libidó
  • Hajhullás
  • Csontok egészségének károsodása
  • Hangulatváltozások
  • Az izomtömeg csökkenése és a testzsír növekedése [6]

Hogyan lehet növelni a tesztoszteron szintet?

Szeretnéd optimalizálni a tesztoszteronszinted és élvezni a vele járó előnyöket? Akkor talán változtatnod kell pár dolgot az életmódodon. Koncentrálj a megfelelő alvásra, a testmozgásra, különösen erősítő edzés formájában, és a stresszkezelésre. Ne feledkezz meg a a kiegyensúlyozott táplálkozásról, amely minden alapvető tápanyagot tartalmaz. Ma már tudjuk, hogy számos mikrotápanyag, mint például a cink vagy a D-vitamin, létfontosságú a normális tesztoszterontermeléshez. Állati zsírokat tartalmazó ételeket mértékkel fogyassz, mivel koleszterint tartalmaznak, amelyből a tesztoszteron származik.

Elgondolkodhatsz pár olyan étrend-kiegészítőn is, amelyek célja, hogy támogassák a szervezet természetes tesztoszterontermelését. Ilyen például a jól ismert tribulus terrestris, a fűrészpálma, a görögszéna, az ashwagandha vagy a D-aszparaginsav.

Extrém esetekben, amikor a szervezetben jelentős a tesztoszteronhiány vagy betegség okozza, javasolt felkeresni egy orvost. Előfordulhat, hogy hormonpótló kezelést írnak elő. A tesztoszteront ilyenkor jellemzően tabletták formájában szokták pótolni.

Hogyan lehet emelni a tesztoszteronszintet?

Milyen hatással van a tesztoszteron az izomnövekedésre?

Amint már említettük, a tesztoszteron az a hormon, amely a férfiaknál a nőkhöz képest a nagyobb izomtömegért természetes módon felelős. Nemcsak nagyobb izomtömeg építését teszi lehetővé, hanem megkönnyíti a könnyebb és gyorsabb izomnövekedést is. Ez tehát az izomnövekedés (izomhipertrófia) legfontosabb hormonja.

A tesztoszteron az úgynevezett anabolikus hormonok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy elősegíti az új szövetek képződését a szervezetben, beleértve az izomtömeget is. Növeli a fehérjeszintézis (izomfehérje-képződés) sebességét, és hozzájárul az izomrostok megnagyobbodásához. Azt is tudjuk róla, hogy segíti a vörösvérsejtek termelését, amelyek az oxigént szállítják a szervezetben – ez a megfelelő oxigénellátás és az izomteljesítmény szempontjából létfontosságú feladat.[10]

Ezért az egészséges tesztoszteronszint fenntartása elengedhetetlen, ha valaki rendszeresen sportol, és izmosodni vagy erősödni szeretne. Ennek elérését kiváló minőségű, változatos étrenddel lehet támogatni, vagy elgondolkodhatsz valamelyik fenti táplálékkiegészítő használatát is.

Cikkünkben többet is olvashatsz arról, hogy mit tehetsz még az izomtömeg növeléséért: Mit egyél és hogyan eddz, hogy végre sikerüljön izmokra szert tenned?

A tesztoszteron segít az izomnövekedésben?

Milyen szerepet játszik a tesztoszteron a fogyásban?

A tesztoszteron izomnövekedésre gyakorolt hatása gyakran szóba kerül, de elgondolkodtál már azon, hogy vajon segíthet-e a fogyásban is? A kutatások azt sugallják, hogy lehetséges. Úgy tűnik, hogy a túlsúly vagy az elhízás általában összefügg a tesztoszteronszint csökkenésével. Egy 2100 elhízott férfi bevonásával végzett vizsgálat során például megállapították, hogy 52%-uknak az optimális tartomány alatti volt a tesztoszteronszintje. Ebből a kutatásból az is kiderült, hogy a növelése viszont segít a fogyásban.

A tanulmányok tehát azt mutatják, hogy az optimális tesztoszteronszint a férfi anyagcsere és az egészséges testsúly szempontjából is fontos. Ezért, ha fogyni szeretnél, hasznos, ha odafigyelsz a tesztoszteronszint optimalizálását segítő tényezőkre. Ez átfogja az étrend módosítást, a testmozgást, vagy a tesztoszteron termelés támogatását célzó táplálékkiegészítők használatát.

Ha sikerül elérned a megfelelő testsúlyt, könnyebb lesz fenntartani a megfelelő hormonszintet is. A zsírszövet hormonálisan aktív, és a túlzott mennyiség a tesztoszteron ösztrogénné történő átalakulásához vezethet. Az egészséges testsúly tehát korlátozza ezeket a folyamatokat. [5,9]

Fedezd fel bestsellereinket:

Mi is pontosan az ösztrogén?

Az ösztrogén a női nemi hormonok egy csoportja. Az ösztradiol játssza a fő szerepet, az ösztron és az ösztriol pedig fokozzák a hatását. Ezek a hormonok főként a petefészkekben termelődnek, de egy részük améhlepényből, a mellékvesékből vagy a mellékvesékből is származik. [2]

Milyen funkciókat tölt be az ösztrogén a szervezetben?

Az ösztrogé nélkülözhetetlen a női nemi szervek és a mellek fejlődéséhez. Ezek az általános női egészség és a megfelelő testműködés szempontjából is létfontosságúak.

  • Ez a hormon támogatja a méh, a petefészkek, a hüvely és más reproduktív szervek növekedését.
  • Szabályozza a menstruációs ciklust, elősegíti a méhnyálkahártya (endometrium) növekedését a ciklus első felében, és megindítja a peteérést.
  • Hozzájárul a mellek és az emlőmirigyek fejlődéséhez és működéséhez.
  • Támogatja a csontok egészségét.
  • Segít csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet és növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét.
  • Összességében segít fenntartani a  szív- és érrendszer egészségét.
  • Meghatározza a testzsír eloszlását, aminek az eredménye a tipikus női alak, azaz, hogy a zsír a test alsó részében rakódik le.[2,13,15]
Milyen funkciókat tölt be az ösztrogén?

Hogyan jelentkezik az alacsony ösztrogénszint?

Az ösztrogénszint csökkenése a menopauza során természetes módon következik be. Ez gyakran jellegzetes hőhullámokkal és fokozott fáradtsággal jár. Ösztrogénhiány azonban különböző egészségügyi állapotok miatt is kialakulhat. Előfordul azoknál a nőknél is, akiknél az ún női atlétatriász áll fenn. Ezt az állapotot alacsony energiakészlet, csökkent csontsűrűség és amenorrea (menstruáció kimaradása) jellemzi. Az alábbiak lehetnek az ösztrogénhiány tünetei: [17]

  • Rendszertelen menstruációs ciklus vagy amenorrea (kimaradó menstruáció)
  • Hangulatváltozások
  • Depressziós és szorongó állapotok
  • Hőhullámok
  • A csontsűrűség romlása és a csontritkulás fokozott kockázata
  • Fáradtság
  • Hajhullás
  • A húgyúti fertőzés nagyobb kockázata [2,12]

A menstruáció alatt gyakran alacsonyabb az ösztrogénszint. Ennek a hormonnak a mennyisége minden hónapban természetes módon csökken, hogy aztán pár nap múlva visszatérjen a normál szintre. Ez a menstruációt megelőző luteális fázis végén következik be, és a vérzés ideje alatt alacsony marad. Bár ezt az időszakot az ösztrogénhiány tünetei kísérik, ez a női ciklus természetes része. A probléma akkor merül fel, ha az ösztrogénhiány elhúzódik.

Hogyan jelentkezik az alacsony ösztrogénszint?

Hogyan emelhető az ösztrogénszint?

Az egészséges ösztrogénszinthez fontos, hogy az étrend elegendő energiát és minden alapvető tápanyagot tartalmazzon. Ez az említett női atlétatriász esetében is nyilvánvaló, ami olyan nőknél, jellemzően sportolóknál fordul elő, akiknél a kalóriabevitel nem megfelelő, a kalóriafelhasználás viszont nagyon magas. Az étrend és az edzés megváltoztatása azonban javulást eredményezhet, beleértve az ösztrogénszint és a menstruációs ciklus változását is. A nőknek általában nem szabad elhanyagolniuk az elegendő kalória- és tápanyagbevitelt.

Arról, hogy mi fontos a nők egészsége szempontjából, a Nők és a táplálkozás: A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok az egészségért és a szépségért című cikkünkből többet is megtudhatsz.

Milyen hatással van az ösztrogén az izomnövekedésre?

A férfiak tesztoszteronjához hasonlóan a nőknél az ösztrogén az a nemi hormon, amely a legfontosabb szerepet játsza az izomépítésben. A gyakorlatban ezt jelzi a menopauza is, ami jellemzően egybeesik az izomtömeg csökkenésével. A nők izmai a menopauza után kevésbé reagálnak az izomnövekedést eredményező ingerekre, például az erősítő edzésre. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy alacsony ösztrogénszint esetén több izomfehérje bomlik le, mint amennyi szintetizálódik. A kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő ösztrogénszinttel megelőzhető az izomvesztés. Természetesen a nők a menopauza után is végezhetnek erősítő edzéseket és építhetnek izmot. Bár tény, hogy egy kicsit nehezebb lesz, mint fiatalkorban. [4]

Abban is figyelhetők meg rendszeres különbségek a hónap folyamán, hogy a női test mennyi izmot épít. A tanulmányok szerint a menstruáció utáni ciklus első felében (tüszőfázis) és az ovuláció előtti időszakban, amikor az ösztrogénszint a legmagasabb, a női test jobban reagál az edzésre.[4]

Ha izomtömeget szeretnél építeni, akkor mindenképpen érdemes kihasználni azt a rövid időszakot a hónapban, amikor az izmok a legkönnyebben nőnek, és növelheted az edzésterhelést. Az egész hónap során átívelő kitartás azonban sokkal fontosabb. Ne feledkezz meg a megfelelő kalória- és tápanyagbevitelről, hogy sikeresen megelőzd a hormonális egyensúlyhiányt és fenntartsd az optimális ösztrogénszintet.

Ha szeretnéd tudni, hogy mennyi az ajánlott napi bevitel, kiszámolhatod az Online energiabeviteli és makrotápanyag számolóépünk segítségével.

Segít az ösztrogén az izomépítésben?

Milyen szerepet játszik az ösztrogén a fogyásban?

Az egészséges ösztrogénszint fontos része a nők egészségének, így logikus, hogy az anyagcserét és a testsúlyt is befolyásolja. Ezt megerősítik azok a tanulmányok is, amelyek szerint normális hormonszint esetén gyorsabb az anyagcsere és megfelelő az testtömeg is.

Ezzel szemben a túlsúly és a testzsír nagyobb aránya tudományos vizsgálatok szerint az ösztrogénhiányhoz kapcsolódik. Ezt jellemzően az alacsony ösztrogénszinttel járó posztmenopauzában lévő nőknél figyelhetjük meg.

Tehát ennek a nemi hormonnak az optimális mennyisége nemcsak az egészséges testsúly fenntartásában segíthet, hanem a fogyásban is. Többféleképpen befolyásolja a testzsír eloszlását.

  • Segít fenntartani a normál anyagcserét. 
  • Befolyásolja az étvágyat. Az ösztrogénhiány fokozott étvágytalansággal jár. A nők ezt például minden hónapban tapasztalhatják a luteális fázis végén, közvetlenül a menstruáció előtt, amikor az ösztrogénszint természetes módon csökken.
  • A jobb inzulinérzékenységgel is összefüggésbe hozható, ami segít megelőzni a túlzott zsírfelhalmozódást.
  • Ez befolyásolja az energiaszintet vagy a fáradtságérzetet is. Az optimális mennyiségű ösztrogén tehát segíthet a rendszeres testmozgás fenntartásában és a sportteljesítmény javításában. [11]
Milyen szerepet játszik az ösztrogén a fogyásban?

Mi is pontosan a progeszteron?

A progeszteron is egy női nemi hormon. A progesztogénekközé tartozik és a sárgatestben a petefészkekben képződik a menstruációs ciklus luteális fázisában.   Terhesség közben a méhlepény is termel ilyen hormont. Ez a hormon fontos szerepet játszik az általános női egészségben, és különösen fontos a terhesség alatt. [2]

Milyen szerepe van a progeszteronnak a szervezetben?

A progeszteron fontos az általános női reproduktív egészség szempontjából, de számos más funkciója is van.

  • Szabályozza a menstruációs ciklust. Szintje az ovuláció után, a luteális fázisban emelkedik.
  • Felkészíti a a méhet a lehetséges terhességre.
  • Olyan környezetet teremt, amely lehetővé teszi a a petesejt beágyazódását.
  • Biztosítja a terhesség kezdeti szakaszának nyugalmas lefolyását.
  • Segít fenntartani a megfelelő csontsűrűséget.
  • Támogatja a mellek egészségét és fontos az emlőmirigyek fejlődéséhez és az anyatej termeléséhez is.
  • Befolyásolja a hangulatot.

Milyen tünetei vannak az alacsony progeszteronszintnek?

Az alacsony progeszteronszint tünetei jellemzően a menstruációs ciklus alatt jelentkeznek. De ennek a hormonnak a hiánya a terhesség alatt is komoly tünetekkel jelentkezhet. Mik a progeszteronhiány jelei?

  • Szabálytalan menstruációs ciklus
  • Erős vérzés a menstruáció alatt
  • Termékenységi problémák
  • Hangulatváltozások, érzékenyebb mellek és a premenstruációs szindróma (PMS) egyéb tünetei
  • Migrén és fejfájás
  • Szorongás
  • Fáradtság
  • Álmatlanság
  • Terhesség alatti komplikációk, akár vetélés
Mik az alacsony progeszteronszint jelei?

Milyen hatással van a progeszteron az izomnövekedésre?

A progeszteron szerepét az izomnövekedésben nem tanulmányozzák annyira, mint a tesztoszteront vagy az ösztrogént. A jelenlegi kutatások alapján viszont valószínűleg anabolikus hatása is van, ami azt jelenti, hogy hozzájárulhat az izomnövekedéshez vagy az izomregenerációhoz .[8]

Milyen szerepet játszik a progeszteron a fogyásban?

Az izomépítéshez hasonlóan nincs elég tanulmány a progeszteron szerepére a fogyásban vagy a testsúly fenntartásában. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az általános hormonális egyensúly fontos a szervezet és az anyagcsere megfelelő működéséhez. A progeszteron optimális szintje is része ennek az egyensúlynak. Ezért feltételezhetjük, hogy a szervezetnek a normál testsúly fenntartásához vagy a kilók sikeres leadásához szükséges a megfelelő szinten tartani ezt a hormont. [14]

Hogyan tudhatom meg, hogy normális-e a hormonszintem?

A jó egészség alapja a hormonális egyensúly. Férfiak és nők esetében egyaránt, csak így fog a szervezet megfelelően működni. Honnan tudjuk, hogy minden rendben van-e a hormonjainkkal? Első körben a tünetek adhatnak némi támpontot.

Ha egy nőnek például szabálytalan a menstruációja, akkor valószínű, hogy az ösztrogén- vagy progeszteronszintje a normális értékeken kívül esik. Hasonlóképpen, ha egy férfi libidóproblémákkal küzd, fáradtságot vagy hangulatingadozást tapasztal, ok lehet az alacsony tesztoszteronszint. Súlyosabb tünetek esetén természetesen javasolt felkeresni egy orvost a nemi hormonszintek vizsgálatára.

Mi a teendő, ha a hormonszintek nem megfelelőek?

Ha úgy érzed, hogy nincsenek egyensúlyban a hormonjaid, gondolkodj el egy általános életmódváltáson.

  • Kényeztessd magad minőségi és változatos étrenddel, amely elegendő energiát és minden alapvető tápanyagot biztosít.
  • És ne feledkezz meg a rendszeres testmozgásról sem. Az erősítő edzés vagy a nagy intenzitású intervall edzés (HIIT) kimondottan előnyös.
  • Dolgozz a stresszkezelésen amennyire csak tudsz. A hosszú távú stressz köztudottan negatív hatással van a hormonháztartásra.
  • Gondoskodj a megfelelő és minőségi alvásról
  • Vannak olyan kiegészítők, amelyek kifejezetten a női vagy férfi egészséget és a hormontermelést támogatják.

Ha túlzott a hormonhiány vagy egészségügyi szövődményei lehetnek, bízd a megoldást az orvosokra. Kaphatsz hormonpótló kezelést, hogy segítsen visszaállítani a hormonszintek szabályozását.

Mire érdemes emlékezni?

A nemi hormonok olyan fontos anyagok, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez szükségesek. A férfiaknál a tesztoszteron például elengedhetetlen a spermatermeléshez, míg a nőknek ösztrogénre és progeszteronra van szükségük az egészséges menstruációs ciklushoz vagy a teherbeeséshez. Ezenkívül az anyagcserére is hatással vannak, sőt jelentősen befolyásolják a testösszetételt. A tesztoszteron és az ösztrogén normális szintje különösen fontos, ha sikeresen akarsz izmot építeni vagy fogyni.

Mindenkinek törekednie kellene rá, hogy egészséges legyen a nemi hormonszintje. A minőségi és változatos, elegendő kalóriát és tápanyagot tartalmazó étrend vagy az ezen hormonok pótlását közvetlenül célzó táplálékkiegészítők segíthetnek ennek elérésében.

Tetszett a mai cikk és megtudtál belőle valami újat? Ha igen, oszd meg ismerőseiddel és családoddal!

Források:

[1] GOLAN, R. et al. Age-Related Testosterone Decline is due to Waning of Both Testicular and Hypothalamic-Pituitary Function. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816459/

[2] HILLER-STURMHÖFEL, S. - BARTKE, A. The Endocrine System. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761896/

[3] HUHTANIEMI, I.T. Andropause – lessons from the European Male Ageing Study. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003426614000249

[4] CHIDI-OGBOLU, N. - BAAR, K. Effect of Estrogen on Musculoskeletal Performance and Injury Risk. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341375/

[5] MULLIGAN, T. et al. Prevalence of hypogonadism in males aged at least 45 years: the HIM study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1569444/

[6] MURRAY, M. Low Testosterone Research Analysis. – https://examine.com/conditions/low-testosterone/

[7] SINGH, P. Andropause: Current concepts. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046605/

[8] SMITH, G.I. et al. Testosterone and Progesterone, But Not Estradiol, Stimulate Muscle Protein Synthesis in Postmenopausal Women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3879672/

[9] TRAISH, A.M. Testosterone and weight loss: the evidence. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4154787/

[10] URBAN, R.J. Growth hormone and testosterone: anabolic effects on muscle. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21778755/

[11] VIGIL, P. et al. The importance of estradiol for body weight regulation in women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9677105/

[12] YOH, K. et al. Roles of Estrogen, Estrogen Receptors, and Estrogen-Related Receptors in Skeletal Muscle: Regulation of Mitochondrial Function. – https://www.mdpi.com/1422-0067/24/3/1853

[13] Estrogen - StatPearls - NCBI Bookshelf. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260

[14] Hormonal Weight Gain - Endocrinology Consultants, P.C. – https://www.endocrinewellness.com/hormonal-weight-gain/

[15] Menopause. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause

[16] Physiology, Testosterone - StatPearls - NCBI Bookshelf. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/

[17] The Female Athlete Triad - PMC. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435916/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük