Hogyan győzzük le a menstruáció elmaradását és a női atlétatriász egyéb tüneteit?

Hogyan győzzük le a menstruáció elmaradását és a női atlétatriász egyéb tüneteit?

A nyugati világ nagy része túlzott energiafogyasztással és inaktivitással küzd, ami elhízáshoz és az ezzel járó egészségügyi kockázatokhoz vezet. A spektrum másik oldalán van egy kisebb, de ugyanolyan fontos embercsoport, akiknél nem hiányzik a testmozgás, de akiknek nincs ennek megfelelő energiabevitelük. Gyakran ez mögött a lehető legjobb sportteljesítményre való törekvés, az állandó nyomás a környezettől, hogy javítsunk magunkon, valamint valamilyen elképzelés a megjelenésről áll, amely megfelelne az adott sportágnak. A tökéletes megjelenés elérésére való törekvés az egyik leggyakoribb oka a túlzott edzésnek és az alacsony kalóriabevitelnek azoknál a nőknél, akik tévesen úgy vélik, hogy így érhetik el a „tökéletes testet”.

A mai cikkünkben elsősorban a nőkre fogunk összpontosítani. Mint ahogy te magad is tudod, a megfelelő megjelenés nemcsak bizonyos sportágak kérdése, az úgynevezett női szépségideál az évek során változik. És ezzel együtt a nők megjelenésére vonatkozó igények is változnak.

A viktoriánus Anglia korszakának filmjeiben minden bizonnyal nem kerülték el a figyelmed a szűkítő fűzők, amelyek a nők alakját homokóra formára alakította. A tény, hogy képtelenség volt mély lélegzetet venni benne, nagyon valószínű, hogy hozzájárult ahhoz, hogy újra változott a szépségideál. A fiús alak és a lapos mellkas lett a divatos. Ez a szabadság azonban nem tartott sokáig a nők számára, mert az isteni Marilyn Monroe került a trónra és a homokóra alak visszatért. Az előző évszázad hatvanas éveiben a női ideált Twiggy uralta, aki nagyon karcsú volt, szinte pubertáskor előtti alakkal rendelkezett, őt pedig a szupermodellek váltották fel, akik magasak voltak, karcsúak, de ennek ellenére nőiesek. A 90-es években újra a túlzott soványság volt a divat és innét már elérkezünk a jelenkorba, ahol különösen nehéz dolguk van a nőknek. Azt várják el a nőktől, hogy a gömbölyded formákkal rendelkezzenek, mint Kim Kardashian, de ugyanakkor kis derekuk és lapos hasuk legyen.

Innét pedig elérkeztünk a professzionális és hobbi sportolókhoz, akiktől szintén elvárják, hogy bizonyos módon nézzenek ki. Az edzők, a társadalom és a közösségi hálók is nyomást gyakorolnak rájuk, erre pedig túlzott sporttevékenységgel és kiegyensúlyozatlan étrenddel reagálnak, ami gyakran egészségügyi kockázatokat eredményez a női atlétatriász formájában, amelyről a mai cikkünk is szól.

Mi az az atlétatriász?

A női atlétatriász 3 fontos tünetet takar

A női atlétatriász kifejezés 3 tünetet takar, amelyek különösen a nőket érintik. Ezek közé tartozik a rendelkezésre álló kevesebb energia, a menstruációs nehézségek és a csontritkulás. A közelmúltban, amikor ezt a „jelenséget” közelebbről tanulmányozták, inkább relatív energiahiányként vagy RED-S szindrómaként jelölték. [1]

A Red-S megjelölés a relevánsabb, mivel az ebből a szindrómából eredő nehézségek nagy részét egy fő nevező okozza, nevezetesen az energiabevitel és az energiafelhasználás közötti aránytalanság és az ebből eredő alacsony rendelkezésre álló energia. Ráadásul az is tudni lehet, hogy az energiabevitellel kapcsolatos nehézségek nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. [1]

1. Alacsony rendelkezésre álló energia, illetve alacsony vagy nem megfelelő energiabevitel

A sportolókat magas tápanyagigény jellemzi, amely támogatja sportteljesítményüket, a sérülések megelőzését, és ami a legfontosabb, az általános egészségüket és a jólétüket. Ezért fontos, hogy az étrendjük megfeleljen az edzés, de a hétköznapi élet során fellépő terhelésnek is. Azoknak a nőknek, akik mindenhonnét az hallják, hogy mekkorának kéne lennie a testsúlyuknak, hogyan kellene kinézniük, ugyanakkor a legjobbnak kell lenniük a sportágukban, ez különösen kemény dió lehet. A (nem) elegendő energiabevitel azonosításához segíthet nekünk a rendelkezésre álló energia kiszámítása.

rendelkezésre álló energiát (RE) úgy deríthetjük ki, hogy kivonjuk a sportolás közbeni energiafelhasználást (EF) a teljes energiabevitelből (EB) és a végeredményt elosszuk az FFM-mel(zsírmentes testtömeg – testsúly a testzsír kg levonása után). Ez az az energia, amely megmarad, ha levonjuk azt az energiát, amelyet az edzésre fordítottunk, és amely a szervezet normális testfunkcióinak fenntartására és a sporton kívüli napi tevékenységekre szolgál.

A rendelkezésre álló energia értékei a következők szerint oszlanak meg:

  • A kockázatos érték kevesebb, mint 30 kcal/kg/FFM
  • fogyáshoz szükséges rövid távon tolerálható érték 30-45 kcal/kg/FFM
  • Az optimális érték 45 kcal/kg/FFM 
  • Az egészséges hízáshoz ez az érték több mint 45 kcal/kg/FFM

A férfiak esetében az optimális érték alacsonyabb, nevezetesen 40 kcal/kg/FFM, főleg azért, mert náluk az alacsony rendelkezésre álló energia szindróma nem fordul elő ilyen gyakran. Azt, hogy hogyan határozzuk meg a rendelkezésre álló energiát, egy gyakorlati példán szemléltethetjük a legjobban. [2-3]

Hogyan lehet kiszámítani a rendelkezésre álló energiát?

1. példa

Egy hosszútávfutó nő, aki 50 kg-ot nyom és 12% testzsírral rendelkezik (=44 kg zsírmentes tömeg – FFM), edzés közben (90 perc futás) 1000 kcal-t éget, az energiabevitele pedig 2300 kcal/nap.

RE = EB – EF = 2300 – 1000 = 1300 kcal

RE/FFM: 1300/44 = 29,5 kcal/kg/FFM – kockázatos értékű rendelkezésre álló energia és az ebből eredő egészségügyi problémák nagyobb kockázata.

2. példa

Egy táncos, aki 60 kg-ot nyom, 15% testzsírral (51 kg FFM) rendelkezik, edzés közben (közepes intenzitású tánc, 90 perc) 700 kcal-t éget el, az energiabevitele pedig 3000 kcal/nap.

RE = EB – EF = 3000-700 = 2300 kcal

RE/FFM = 2300/51 = 45 kcal/kg/FFM – optimális mértékű elérhető energia

3. példa

Egy fitness rajongó nő, akinek testsúlya 65 kg, 18% testzsírral (53 kg FFM) rendelkezik, hetente 3-szor erősítő edzést végez és hetente 3-szor fut, egy edzés közben (60 perc) átlagosan 511 kcal-t éget el, az energiabevitele pedig 2200 kcal.

RE = EB – EF = 2200 – 511 = 1689 kcal

RE/FFM = 1689/53 = 31,9 kcal/kg/FFM – ez egy olyan érték, amelyet rövid ideig tolerálhatunk, ha fogyni szeretnénk, de az egészségre nézve nem optimális

Ha összehasonlítjuk ezt a három sportolót, az első nő, a futó alacsony RE kockázatának van kitéve és idővel megtapasztalhatja az atlétatriász tüneteit, vagy lehet, hogy már most is jelen vannak nála, így az egészsége veszélyben van. Idővel a menstruáció elmaradásával vagy csontritkulással találkozhat. Annak érdekében, hogy optimalizálja a rendelkezésre álló energia értékét, és ezáltal támogassa egészségét, legalább 3000 kcal-ra kellene növelnie az energiabevitelét.

Úgy tűnik, hogy a második nőnek (a táncosnak) elegendő energiája van a normális élethez, és ha folytatja a jelenlegi energiabevitelét, akkor jelentősen csökkenti az atlétatriásszal és az alacsony energiabevitelhez kapcsolódó egészségügyi problémák kockázatát.

Bár a fitness lánynál a rendelkezésre álló energia értéke éppen hogy nem tartozik a veszélyeztetett kategóriába, hosszú távon az egészsége szempontjából ez az energiabevitel nem ideális. Ezt csak rövid távon lehet fenntartani, egy jól megalapozott terv során, amely a fogyáshoz szükséges. A fitness lánynak az energiabevitelét az optimális rendelkezésre álló energia érdekében 2900 kcal-ra kellene növelnie.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. Szabálytalan menstruáció vagy annak elmaradása

A menstruáció eltűnése az alacsony rendelkezésre álló energia szindróma egyik leggyakoribb tünete, és nem egy olyan dolog, amelyet félvállról kéne venni, mert a legrosszabb esetben a nő jövőbeli termékenységét is veszélyeztetheti. Gyakran ez abban az esetben fordul elő, ha a bevitt kalóriák nagy részét a sportolás során használja fel a szervezet és már nem kap további energiát, amely elegendő lenne a fontos testfunkciók működéséhez és a hipotalamusz (a hormonok termelését szabályozó mirigy) korlátozza vagy leállítja a nemi hormonok (különösen az ösztrogén és a progeszteron) termelését, amelyek feladata a menstruációs ciklus szabályozása. A szervezet így energiát takarít meg, ahol csak tud, hogy elegendő energiája maradjon az elsődleges célhoz kapcsolódó legfontosabb funkciókhoz – a túléléshez.

Ez nem történik meg minden olyan sportolóval, akit alacsony RE veszélyeztet, de ha ez a tünet megjelenik, akkor az egy képzeletbeli felkiáltójelet jelenít meg, hogy itt valami nincs rendben. Viszont a menstruáció elmaradásának más oka is lehet, de ha egy lány vagy nő esetében előfordul, akkor feltétlenül orvoshoz kéne fordulniuk. A nők vagy serdülő lányok menstruációjának elmaradását vagy szabálytalan menstruációját vizsgáló tanulmányok azt mutatták ki, hogy ez a probléma gyakrabban fordul elő a női sportolóknál. [4-5]

3. Csökkent csontsűrűség, amely csontritkuláshoz vezet

nemi hormonok csökkent termelése nemcsak szabálytalan vagy hiányzó menstruációt okozhat, hanem negatívan befolyásolhatja a csontok egészségét is. Az alacsony ösztrogéntermelés miatt csontritkulás (oszteoporózis) fordulhat elő, amely a gyakori törések előfutára. Az ösztrogén normális termelése elsősorban serdülő lányoknál és fiatal nőknél (körülbelül 30 éves korukig) fontos, mivel ebben az időszakban kerül sor a csonttömeg legaktívabb építésére a szervezetben. A későbbi években a csontsűrűséget már nehezebb befolyásolni. [6-7]

Hogyan kapcsolódik az oszteoporózis (csontritkulás) a sporthoz?

Miért alakul ki az atlétatriász és kiket fenyeget a leggyakrabban?

Azokból a tényezőkből, amelyek a nőknél vagy néha a férfiaknál az alacsony energiabevitelből eredő egészségügyi problémákhoz vezetnek, több létezik, és a konkrét tényező, amely ezt beindítja, minden egyes ember esetében eltérő lehet, és utólag nehéz felismerni. A nőket (sportolókat) befolyásoló fő tényezők azonban a környezetükben találhatók.

Ezek a szülők, az edzők, a sportcsapat többi tagja, a kultúra, a gazdasági tényezők, az oktatás, a munka és az egész társadalom. Jelentős szerepet játszanak a közösségi hálók is, amelyek jelentősen befolyásolhatják, hogy hogyan látják a saját testüket. Ez gyakran értelmetlen összehasonlításokhoz vezethet (megpróbálnak úgy kinézni, mint valamelyik példaképük). Ezután elegendő egy kis megjegyzés vagy tanács a felsoroltak közül bárkitől, a probléma pedig a világon van.

A nők ezt követően nem megfelelő módon változtatnak az életmódjukon, amely például a következő módokon jelenik meg:

  • étkezési szokások – szigorú étrendet tartanak be,
  • edzés – extra edzést végeznek és/vagy növelik annak intenzitását,
  • mentális egészség – alacsony önbizalom, túlzott vágy a karcsúságra.

Ez a probléma nemcsak a nőket érinti, hanem a férfiakat is, főleg az állóképességi sportoknál (kerékpározás és hasonlók, amelyeket hatalmas energiafelhasználás jellemez) áll fenn a RED-S szindróma veszélye, amely súlyos egészségügyi következményekhez vezethet. A férfiaknál az alacsony rendelkezésre álló energia szindróma például a tesztoszteronszint csökkenésével nyilvánulhat meg. Ha érdekel, hogy hogyan mutatkozik meg a tesztoszteronhiány, olvasd el a cikkünket: A tesztoszteronhiány 10 tünete – mi okozza és hogyan kell kezelni? 

Talán már te is sejted, hogy mely sportágak vannak kifejezetten veszélyben. Ezek mind olyan sportterületek, ahol a hangsúlyt az egyén testsúlyára és a testarányára helyezik.

Ezek közé tartoznak a következő sportágak:

  • amelyek súlykategóriákkal és határokkal rendelkeznek (pl. harcművészeti sportok),
  • ahol az alacsonyabb testsúly előnyt jelent (pl. lovaglás),
  • amelyek alacsony testsúlyt igényelnek (hosszútávfutás, kerékpározás, sífutás),
  • ahol a hangsúly a megjelenésen és az esztétikán van (pl. fitness, testépítés, balett, sportgimnasztika, tánc, műkorcsolya),
  • amelyek sokat mutató vagy szorosan illeszkedő sportruházatot használnak (például strandröplabda, úszás, atlétika, pompomlányok).

Fontos megjegyezni, hogy a női atlétatriász nemcsak a hivatásos sportolókat érinti, hanem azokat az amatőr, szabadidőben sportoló személyeket is, akik gyakran hasonló célokat tűznek ki maguk elé, mint a profi sportolók. [8-10]

Arról, hogy a nőknek és a lányoknak nincs könnyű dolguk például a modern gimnasztikában és gyakran szenvednek étkezési zavarokban, tanúskodik a ritmikus sportgimnasztikát űző cseh Monika Míčková személyes tapasztalata is, amelyet a Frázisok nélkül (Bez fráz) című projektben is megosztott: „Abban az időben tizenkét lány volt a válogatott csapatban. Mindannyian átestünk pár válságon. Mindannyian hirtelen éhezni kezdtünk, majd folyton túlettük magunkat, néhány eset pedig anorexiával és bulimiával végződött. Én is néhányszor lenyomtam az ujjamat a torkomon evés után, de a hányás sosem ment. Ezért gyakrabban inkább hashajtókat szedtem, hogy úgy érezzem, mindent ki tudok juttatni magamból, amilyen gyorsan csak lehet.“  [8-10]

Nem elegendő energia

Mi történhet a testeddel, ha keveset eszel és keményen sportolsz?

Annak ellenére, hogy a fizikai egészségről van szó, sok ilyen tünet és következmények nem észrevehetők első látásra és nehéz felismerni, hogy mi van mögöttük. Az alacsony rendelkezésre álló energia szindróma (RED-S) fizikai egészségre gyakorolt hatásai közé nemcsak a fenti 3-at soroljuk, hanem még sok más is létezik.

19 példa az atlétatriász női testre gyakorolt negatív hatására

  • Fogyás,
  • krónikus fáradtság,
  • a növekedés és a test fejlődésének zavara,
  • csontritkulás vagy a csontok elvékonyodása,
  • bőrproblémák – például akné,
  • hajhullás,
  • fejfájás,
  • vérszegénység,
  • emésztési problémák – puffadás, székrekedés,
  • szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázata, amelyek a hosszú távú alacsony ösztrogénszinthez köthetők;
  • változások az anyagcserében – az anyagcsere lelassulása,
  • hideg intolerancia,
  • fokozott fogszuvasodás,
  • gyengébb immunitás, amely gyakori megbetegedéshez vezet;
  • szabálytalan menstruációs ciklus vagy a havi vérzés elmaradása,
  • gyakori mozgásszervi sérülések, különösen fáradási csonttörések,
  • rossz regeneráció és a sérülések lassabb gyógyulása,
  • alacsony glikogén tartalékok a testben – a szénhidrát elraktározott formában. [11-14]

Milyen hatással van a női atlétatriász az elmére és a viselkedésre?

A túlzott testmozgásból eredő túlzott fizikai megterhelés, a csökkentett táplálékbevitel vagy ezek kombinációja alacsony szintű elérhető energiához vezet, és befolyásolhatja a női sportolók mentális egészségét és viselkedését is. Az atlétatriász és a RED-S tünetei a mentális egészség területén a következők:

12 példa a nők mentális egészségére és viselkedésére gyakorolt negatív hatásokra

  • a saját testtömeg túlzott kritizálása és az alakkal való túlzott elégedetlenség,
  • túlzott érdeklődés az ételek és a kalóriák iránt,
  • hajlam a túlzásba vitt edzésre,
  • a sportteljesítmény nem felel meg a megnövekedett edzési erőfeszítéseknek,
  • gyakori hangulatváltozás,
  • depresszió,
  • ingerlékenység,
  • rosszabb koncentráció,
  • rossz ítélőképesség,
  • titokban evés vagy a meghagyott étel elrejtése,
  • illemhely felkeresése rögtön az étel elfogyasztása után,
  • hashajtók, vízhajtók és anyagcsere serkentő gyógyszerek túlzott használata. [11-14]
Fáradtság

Miért olyan veszélyes az atlétatriász és miért kellene erről többet beszélnünk?  

Minden tünete és hatása nagyon súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve, mégpedig mind rövid, mind hosszú távon. A legtöbbjük közvetlenül vagy közvetve befolyásolható lehet az étrenddel. Az élelmiszer és az ahhoz kapcsolódó étkezési szokások az élet számos aspektusát érintik (fizikai és mentális egészség), és nemcsak az edzéshez biztosítanak energiát, hanem a normál napi tevékenységekhez is, továbbá elősegítik a megfelelő fizikai fejlődést, a regenerációt, a test normális működését és az általános egészséget. A megfelelő táplálkozásról ebben a cikkben is olvashatsz: Mi az az egészséges táplálkozás és hogyan lehet megtanulni egészségesen étkezni?

Sajnos a női atlétatriász előfordulása meglehetősen gyakori a női sportolók körében, és arról számoltak be, hogy a női sportolók 50-60%-a elismerte, hogy a triász egy vagy több tünetét már tapasztalta (csökkent rendelkezésre álló energia, menstruációs nehézségek vagy a csontok elvékonyodása). Tekintettel a lehetséges egészségügyi következményekre, fontos, hogy mind a szakmai, mind a szabadidős sportolókat tájékoztassuk erről a problémáról. A kérdés jelentőségét mutatja az is, hogy már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is felhívta a figyelmet a RED-S-re és a női atlétatriászra. [13-14]

Meg lehet akadályozni az atlétatriász kialakulását?

Hogyan előzzük meg a menstruáció sportolás okozta elmaradását?

Igen, minden bizonnyal lehetséges, a család, az edzők, valamint maguk az érintett nők (és férfiak) tájékoztatásával, valamint a tudatosság terjesztésével a szélesebb nyilvánosság körében. Mindenkinek, aki fiatal sportolókkal dolgozik, fel kell ismernie, hogy mekkora hatással lehet rájuk. Az állandó kritika és a szigorú korlátozások helyett az edzőknek alaposan el kell magyarázniuk a lányoknak, hogy hogyan kell megfelelően táplálkozni, miért fontos a megfelelő táplálkozás, és még a túlzott testmozgás sem a legjobb út az álomtrófea eléréséhez. 

A serdülő sportolók esetében erről a szülőknek kell gondoskodniuk, akik tudnak a gyermekük összes tevékenységéről és ha aggódnak az egészségük miatt, vagy attól tartanak, hogy az edző hozzáállása az utódhoz nem „ideális” a gyermek számára, akkor konzultálniuk kellene egyéb táplálkozási szakemberekkel vagy edzőkkel, valamint sportorvosokkal is. [15]

A fő pontok a RED-S és az atlétatriász megelőzésére a nők körében:

  • tájékoztatás a táplálkozásról és a rendelkezésre álló energiáról,
  • az alacsonyabb testtömeg nem mindig jelent jobb teljesítményt és nagyobb sikert,
  • a kiváló sportteljesítmény nem mindig egyenlő az egészséges sportolóval – hosszú távon a gyengébb egészség többnyire rosszabb teljesítményt eredményez,
  • a multidiszciplináris csapatnak, élén egy orvossal, edzőkkel és a kollektív más tagjaival a sportolók körül az alacsony rendelkezésre álló energia jeleinek korai felismerésére kell összpontosítania. [16]

Az atlétatriász kezelésének átfogónak kell lennie. Mi minden tartozik bele?

Az atlétatriász vagy RED-S megfelelő kezelésének kiválasztásakor fontos figyelembe venni az adott sportolónő vagy az adott sportoló egyéniségét, tüneteit és egészségügyi problémáit, a nőknél a menstruációs problémák meglétét, a jelenlegi sportteljesítményt, a célokat és az élet egyéb szempontjait. Ez egy széles problémakör, amelyet több szempontból kell kezelni, ezért fontos a multidiszciplináris megközelítés. A RED-S kezelésében orvosoknak, táplálkozási – lehetőleg a sporttáplálkozásra szakosodott – szakembereknek kell részt venniük, néha pedig pszichológus részvételére is szükség van. [17-19]

Minél korábban kezdődik a gyógykezelés és a probléma megoldása, annál jobb a felépülés prognózisa is. A terápia célja, hogy a sport és az egészség számára optimális rendelkezésre álló energiát érjünk el, valamint biztosítsuk a biztonságos sportolás és edzés lehetőségét. [17-19]

1. Először is konzultáljunk a sporttáplálkozási szakemberekkel és az edzőkkel

Az atlétatriász és a menstruáció elmaradásának kezelése

Elsőként meg kell határozni a jelenlegi rendelkezésre álló energiát (lásd a fenti példákat). Természetesen itt is érdemes megemlíteni, hogy a stabil testsúly a fogyás jelei nélkül nem mindig jelent elegendő energiabevitelt.

csökkentett rendelkezésre álló energia befolyásolja az anyagcserét és a hormonális rendszert és lehetséges, hogy a szervezet már alkalmazkodott (adaptálódott) az alacsony táplálékfelvételhez, ezért a súly már nem csökken.

  • A szervezet tartalékainak feltöltéséhez és a megfelelő energiabevitel beállításához napi 45 kcal/kg/FFM érték ajánlott.

A táplálkozási tanácsadóval folytatott konzultációnak nemcsak a megfelelő energiabevitel beállításához kell vezetnie. A tanácsadásnak a konkrét ajánlott fehérje-, szénhidrát- és zsírforrásokra is ki kell terjednie, valamint az esetleges táplálékkiegészítőkre (kalcium, D-vitamin és más vitaminok, ásványi anyagok az ügyfél sajátos igényei szerint).

Abban az esetben, ha kíváncsi vagy, hogy, hogyan lehet egészségesen növelni a testsúlyt, olvasd el a cikkünket: 10 tipp, hogyan lehet egészségesen hízni.

Az edzésterven belül is gyakran szükség van módosításokra, méghozzá a teljes terhelés csökkentésével az edzés mennyiségének és intenzitásának csökkentésén keresztül. Az edzőnek az edzéstervet az érintett jelenlegi lehetőségeinek, igényeinek és céljainak megfelelően kell összeállítania. Minderről gyógytornásszal is konzultálhatunk. [17-19]

Ha többet szeretnél megtudni a vitaminok megfelelő kiválasztásáról, olvasd el a cikkünket Valóban kell multivitaminokat szedned?

2. Fontos, hogy a mentális egészségre is összpontosítsunk

Amint már a fenti konkrét példákon is mutattuk, a RED-S a mentális egészség és a magatartás területén is megnyilvánulhat, ezért a terápia pszichológus vagy pszichoterapeuta segítsége nélkül nem lehetséges.A mentális egészségügyi szakemberek segíthetnek a depresszió, a szorongás, esetleg az étkezési rendellenességek kezelésében. [17-20]

Ha szeretnél többet megtudni a stresszről és annak egészségünkre gyakorolt hatásairól, olvasd el a cikkünket: Miért veszélyes a stressz számunkra és hogyan lehet csökkenteni?

3. A gyógyszeres kezelés szükségességét és a teljes eljárást az orvos értékeli ki

Az orvosnak alaposan meg kellene vizsgálnia a betegét (mozgásszervrendszer és szívműködés vizsgálata, vitaminok és ásványi anyagok biokémiai meghatározása stb.), majd a jelenlegi nehézségekre és azok lehetséges kezelésére kell összpontosítania gyógyszerek vagy az étrend és az edzés módosításának segítségével. Ha szükséges, szakorvoshoz (ortopéd, sportorvos…) küldi el a betegét. [17-20]

4. A kezelést a támogató családnak és környezetnek kell felügyelnie

A család, a barátok, és a közeli ismerősök a maguk módján az érzelmi támogatásnak köszönhetően jelentősen hozzájárulhatnak az atlétatriász vagy a RED-S kezeléséhez.

Mi ebből a tanulság?

A női atlétatriász, vagy újabban a RED-S szindróma számos sportágban előfordul, amelyek a megjelenésre, a testtömegre és az esztétikára összpontosítanak. A súlyos egészségügyi problémák, amelyek a Red-S szindrómának következtében alakulhatnak ki, az alacsony rendelkezésre álló energiából erednek. A RED-S szindrómát meg lehet előzni, méghozzá úgy, hogy a sportolók környezetében lévő edzők, orvosok és a csapat többi tagja is beszélnek a lehetséges következményekről és a megelőző intézkedésekről az érintettekkel, emellett ők maguk is tájékozódnak ezen a területen. Amint ez a probléma felmerült, a lehető leghamarabb meg kell oldani, elsősorban az étrend és az edzésterv módosításával.

Van valamilyen személyes tapasztalatod az atlétatriásszal és az alacsony energiabevitellel az intenzív sportolás során? Ne félj megosztani velünk a tapasztalataidat, és mutasd meg, hogy ez a téma nem tabu. Ha tetszett a cikk, oszd meg, ezzel pedig támogatod az olyan fontos témákkal kapcsolatos információk terjesztését, mint a női atlétatriász.

Források:

[1] Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke, L., Carter, S., Constantini, N., Lebrun, C., Meyer, N., Sherman, R., Steffen, K., Budgett, R., & Ljungqvist, A. The IOC consensus statement: Beyond the Female Athlete Triad—Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). – https://doi.org/10.1136/bjsports-2014-093502

[2] Holtzman, B., & Ackerman, K. E. Measurement, Determinants, and Implications of Energy Intake in Athletes. – https://doi.org/10.3390/nu11030665

[3] Melin, A. K., Heikura, I. A., Tenforde, A., & Mountjoy, M. Energy Availability in Athletics: Health, Performance, and Physique. – https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0201

[4] Cockburn, Claremont, Fremantle. Relative Energy Deficiency in Sport RED-S. – https://www.perthsportsmedicine.com.au/relative-energy-deficiency-in-sport-perth-claremont-cockburn-wa.html

[5] Redman, L. M., & Loucks, A. B. Menstrual disorders in athletes. – https://doi.org/10.2165/00007256-200535090-00002

[6] Kumar, D. P. Female Athlete Triad: Causes, Symptoms, And Treatments. – https://www.medlife.com/blog/female-athlete-triad-causes-symptoms-and-treatments

[7] Baxter‐Jones, A. D., Faulkner, R. A., Forwood, M. R., Mirwald, R. L., & Bailey. Bone mineral accrual from 8 to 30 years of age: An estimation of peak bone mass. – https://doi.org/10.1002/jbmr.412

[8] Prajapati, S. Female Athlete Triad: Risk Increasing Factors and Prevention Procedures. – https://www.researchgate.net/publication/318081101_A_Study_Evaluating_the_Risk_of_Female_Athlete_Triad_among_Basketball_Players

[9] Bez cukru. Bez frází. – https://www.bezfrazi.cz/bez-cukru/

[10] Wasserfurth, P., Palmowski, J., Hahn, A., & Krüger. Reasons for and Consequences of Low Energy Availability in Female and Male Athletes: Social Environment, Adaptations, and Prevention. – https://doi.org/10.1186/s40798-020-00275-6

[11] Neuls, F., & Frömel, K. (b.r.). Pohybová aktivita a sportovní preference adolescentek.

[12] National Collegiate Athletic Association. ENERGY AVAILABILITY. – https://www.sportsrd.org/wp-content/uploads/2018/11/Energy_Availability_Fact_Sheet_WEB.pdf

[13] CPE Monthly: The Female Athlete Triad, Relative Energy Deficiency in Sport—Today’s Dietitian Magazine. (b.r.). – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/0217p46.shtml

[14] Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke, L., Carter, S., Constantini, N., Lebrun, C., Meyer, N., Sherman, R., Steffen, K., Budgett, R., & Ljungqvist, A. The IOC consensus statement: Beyond the Female Athlete Triad—Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). – https://doi.org/10.1136/bjsports-2014-093502

[15] Hobart, J. A., & Smucker, D. R. The Female Athlete Triad. American Family Physician. – https://www.aafp.org/afp/2000/0601/p3357.html#:~:text=The%20female%20athlete%20triad%20is,devastating%20for%20the%20female%20athlete.

[16] FIFA Medical Platform. RED-S – prevention.

[17] Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). – https://doi.org/10.1136/bjsports-2014-094559

[18] Health, R. M. RED-S Syndrome an easier entry into eating disorders treatment for athletes. – https://thebodyimagecenter.com/news-blogs/eating-disorder-treatment/red-s-syndrome-easier-entry-eating-disorders-treatment-athletes/

[19] Briggs, C., James, C., Kohlhardt, S., & Pandya. Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S)--a Narrative Review and Perspectives from the UK. – https://www.germanjournalsportsmedicine.com/archiv/archive-2020/issue-10/relative-energy-deficiency-in-sport-red-s-a-narrative-review-and-perspectives-from-the-uk/

[20] Robertson, S., & Mountjoy. A Review of Prevention, Diagnosis and Treatment of Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S) in Artistic (Synchronized) Swimming. – https://doi.org/10.1123/ijsnem.2017-0329

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük