A fogyás egyszerű alapjai: meg fogsz lepődni azon, mi fontos igazán

A fogyás egyszerű alapjai: meg fogsz lepődni azon, mi fontos igazán

Valahogy teljesen természetes, hogy keressük a módját a dolgok egyszerűsítésének vagy ideális esetben automatizálásának, de mindennek vannak határai. Gondolj bele, mit tennél abban az esetben, ha fogyni akarnál, de hirtelen elfelejtenél mindent, amit eddig tudtál a táplálkozásról, az edzésről és az egészséges életmódról? Ahogy a legtöbb modern ember, talán te is megkérdeznél valakit, akinek mindenre van válasza. És ez a valaki nem más, mint a mindentudó Google, ami annyi információt szolgáltat, hogy hét emberöltő is kevés a végigolvasásához. Azonban, mivel szeretjük megkönnyíteni a dolgokat, olyan találatokra kattintunk, amelyek azt fejtik ki, hogyan fogyjunk le a lehető leggyorsabban, és ezzel el is indul a pokoli utazás.

Ha rettegsz attól, hogy méregtelenítő kúrát kell bevetned vízzel higított juharszirupos, cayenne borsos citromlé ivás formájában, amit a találatok Master Cleanse program néven jelenítenek meg, akkor keress egyre szélesebb körben, hogy kielégítő választ találj. Miután már néhány hete keresgéled a legjobb étrendet, táplálkozási tippet és testmozgást, a végén úgy gondolod, hogy ez az egész túl bonyolult, és egyébként sem tudod csinálni, mert gluténmentes, tejmentes, cukormentes kajákat kell enni és ideális esetben minimális a szénhidrátbevitel vagy keto étrendet kell tartani, így a végén csak bio élelmiszereket ehetsz. [1]

Azonban a szervezetnek akkor kell méregtelenítenie, például, ha nehézfém mérgezésed van, vagy ha véletlenül belekortyolsz permetezőszerbe, de fogyókúra alatt biztosan nem. Aggodalomra semmi ok. Még a garantált „méregtelenítés” nélkül is, a fogyókúra valójában nem nagy ügy. Csak ne úgy gondolj rá, mint egy alattomos matematika professzor megoldhatatlan egyenletére. [1–2]

Melyik étrend a legjobb a fogyáshoz? Alacsony szénhidráttartalmú, keto diéta, zóna, detox vagy Cambridge?

Kalóriahiány: A sikeres fogyás koronás királya

A kalóriahiány olyan, mint Thanos Végtelen Kesztyűje, de ne  aggódj, nem kell körberepülnöd az univerzumot, a Végtelenség 6 kövét keresve. Mert már a nálad van „a végtelenség mind a 6 köve”! Csak annyit kell tenned, hogy életre kelted és irányítod őket. A fogyás csak akkor indul meg, ha az energiakibocsátás nagyobb, mint az energiabevitel. Egyszerűnek hangzik, ugye? De ahogy Rómába sok út vezet, a fogyásnak is vannak jobb és rosszabb módjai, amelyek néha lemondással járnak. [3-5] 

„Mozogj és egyél kevesebbet.” De kérem, ez egy elég általános tanács,  amit a fogyni vágyók, mindenfelől hallanak. De mi a csudát is jelent ez? Kisebb legyen a zacskó chips, kevesebb a sült krumpli, vagy egy kisebb kanál majonézes saláta, egy szelet száraz szalámi, és legalább néha-néha fel kellene állni a kanapéról? Valószínűleg nem, ugye? Ez olyan, mint amikor megemlíted valakinek, hogy profi sportoló akarsz lenni, vagy házat akarsz építeni, és azt a tanácsot kapod, hogy eddz többet, vagy egyszerűen kezdj el építkezni. Sokkal jobban megy, egyszerűbb és a jóval kevésbé bonyolult, mint gondoltad, plusz még SOS diétát sem kell tartanod, ami szó szerint nesze semmi fogd meg jól, ráadásul általában a jó öreg jojó effektussal végződik.

És ha   szeretnél  többet  megtudni a kalóriahiány  titkáról   ,  és  10 tippet a  kezelésével  kapcsolatban,  olvasd el a cikkünket Kalóriadeficit:  Hogyan fogyj, hogy az életkedved ne fogyjon el?

Hogyan fogyj le? A válasz a sikeres fogyásra a kalóriahiány.

A sikeres fogyás 6 egyszerű mérföldköve

A sikeres   fogyás eszközei a te  kezedben  vannak, és hosszú távon sokkal hatékonyabbak és fenntarthatóbbak, mint bármilyen gyors diéta, varázslatos étrend-kiegészítő vagy étrend,  ami után akár 10 kilogramm zsírt is leadhatsz, és a hasizmaid edzés nélkül is kockásak lesznek.

Így biztosan nem, ugye? Az alábbiakban bemutatjuk a te 6 személyes végtelen  kövedet, amelyek segítenek az életmód és a személyes univerzum feletti irányítás megszerzésében. Ne aggódj, sokkal jobb vége lesz, mint Thanos-nak a Bosszúállókban.

  • Minél kevesebb dologgal kell megbirkóznod, annál koncentrálhatsz arra, ami igazán fontos.

1. Ne célként gondolj a fogyásra, hanem helyes mindennapi döntések meghozatalának folyamataként, amelyek a fogyáshoz vezetnek

A sikeres fogyás alapszabályai

Amikor elhatározod, hogy vékonyabb, egészségesebb vagy sportosabb leszel, sodródj, élvezd az utazást, és ne gondolj erre a gyerekes kérdésre: „Ott vagyunk már?” Ahelyett, hogy folyamatosan mérnéd a súlyod, abban reménykednél, hogy csökken, és stresszelnél amiatt, hogy a dolgok nem a tervek szerint alakulnak, próbálj ki valami mást. 

Összpontosíts inkább arra, hogy mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a célodhoz. Koncentrálj az egészséges ételek fogyasztására a legtöbb esetben elegendő zöldséggel és fehérjével. Koncentrálj arra, hogy a lehető legtöbb időt töltsd aktívan minden nap, és szánj egy percet a mozgásra és a testmozgásra. Legyen az a prioritás, hogy erősebb és egészségesebb legyél, nem pedig vékonyabb. Egyszerűen összpontosíts arra, hogy milyen plusz erőfeszítést tehetsz, és ne arra, hogy mit kell elhagyni.

Ne stresszeld magad azzal, hogy állandóan a tökéletességre meg a fogyásra, a testsúlyra, a testsúly mérésre, és a legkevésbé kalóriadús ételekre meg a tervezett étrendbe már nem passzoló kalóriákra gondolsz. Ennek eredményeképp ez csak vádaskodásokhoz és folyamatos negatív gondolatokhoz vezethet.

Ha a célhoz vezető egyes lépésekre összpontosítasz, és nem az erőfeszítéseid eredményére a a mérlegen kijelzett szám formájában, minden sokkal könnyebb lesz. Mind mentálisan, mind fizikailag.

Egy idő után, talán kíváncsi leszel, hogy a csudában lehetnek lazábbak ruháid,  miközben a több zöldséget, fehérjét, rostot fogyasztasz, edzel, a lehető legtöbb mozgást végzel napi szinten, és nem is a fogyókúrára vagy ráfeszülve. Különben is, a súly nem a teljes igazságot tükrözi. Amikor már azzal a ténnyel foglalkozol, hogy egy hét, kettő vagy egy hónap alatt 3 kilót leadtál, és egyre inkább a folyamatra összpontosítasz, akkor kapod meg az 1. végtelen követ a sikeres fogyásért. Ha érdekel a diéta nélküli fogyókúra, olvasd el cikkünket Hogyan és mikor kell egészségesen étkezni, hogy diéta nélkül fogyjunk? 

2. Felejtsd el a diétát és egyél a saját igényeidnek megfelelően

„Kill the diet!” Ez nem egy heavy metal szám címe, pedig úgy tűnhet. Ez egy figyelem felhívás, hogy ne bízd a fogyást mindenféle diétára vagy táplálkozási irányelvre, ami épp trendi és a világon a legjobb és legegészségesebb, csak mert a Netflixen azt mondták. Ez egy zsákutca, egy végtelen „étrendi mókuskerék”, ami minden sikertelen próbálkozással lejjebb töri az önbizalmad. Az emberek általában nem magát a diétát hibáztatják a kudarcért, hanem önmagukat, mint ahogy ez történik az újévi fogyókúrás fogadalmakkal is, amely ebben az esetben megalapozatlan. [6]

A diéták az esetek túlnyomó többségében rövid távú fogyáshoz vezetnek, és jojó hatást váltanak ki. Miért? Miután elértük a célsúlyt, már elégedettek vagyunk a súlyunkkal, és abbahagyjuk a „fogyókúrázást”. Ezt követően visszatérünk régi életmódunkhoz, és elkezd minden visszajönni, amit addig lement, így hosszú távú eredményen semmi sem változott. És ami még ennél is rosszabb? Végül magasabb lesz a testzsír százalék, mint a diéta előtt. [7–9]

Nem számít, hogy a paleo, alacsony szénhidrát, keto, vegetarianizmus, veganizmus vagy a NYERS élelmiszer rajongója vagy. A fogyás alapja a kalóriahiány, és minden lehetséges étrendi irányelv „csupán egy eszköz a karcsúbb alak eléréséhez”. Ezenkívül minden táplálkozási iránymutatásnak számos közös témája van, amelyek általában az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódnak.

Mi a közös minden táplálkozási tanácsban?

  • A lehető legtöbb friss és minimálisan feldolgozott élelmiszerre alapoznak, amelyeket „teljes értékű élelmiszereknek” nevezünk.
  • Hangsúlyozzák a megfelelő mennyiségű minőségi fehérje bevitelét.
  • Azt javasolják, hogy sok zöldséget építsünk be a menübe.
  • A tápanyagokban dúsabb élelmiszereket részesítik előnyben, nem pedig az energiadús ételeket.
  • Csökkentsd a magas kalóriatartalmú, iparilag feldolgozott élelmiszerek bevitelét.
  • Javasoljuk, hogy lassan egyél, amíg teljesen jól nem laksz.
  • Azt javasolják, hogy vizet igyál rendszeresen, és jó, ha kerülöd a folyékony kalóriákat.

Egyél, amennyit csak szeretnél. Dönts, és ne csinálj kéthetente új tervet. Töltsd azt az időt evéssel, amit egyébként a legjobb étkezési tanácsok keresésével töltenél. Egyszerűen csak egyél minőségi, egészséges ételeket, amely tele van a szervezeted számára szükséges összes tápanyaggal, és tartsd magad távol az iparilag feldolgozott élelmiszerek formájában megjelenő gyorskajáktól vagy egy rosszul értelmezett rugalmas IIFYM diétától.

Ha nem egyértelmű, hogy milyen étrendet tarts, akkor kezdd el követni az egészséges táplálkozás alapelveit. Miután elsajátítottad a számodra leginkább megfelelő ételek és az étkezés alapvető szabályait, tiéd a 2. végtelen kő. Ha szeretnél többet megtudni az egészséges táplálkozásról és megérteni az ételek tápértékét, olvasd el cikkünket Milyen az egészséges táplálkozás és hogyan tanuljunk meg egészségesen étkezni?

3. Légy tisztában a gyengeségeiddel, és tanuld meg, hogyan javíthatsz rajtuk

„Soha többé nem eszem csokoládét, cukorkát, chipset, nem iszom alkoholt, és holnaptól kezdve napi kétszer fogok edzeni, és csak egészségesen fogok enni” – mondta valaki, aki ki is tartott egy darabig, de pár nap vagy talán hét után feladta, és jól teletömte magát csokoládéval, chips-szel és egy üveg borral.

Ha van egy kedvenc bűnös hajlamod, tudatában kell lenned, dolgoznod kell vele, és „túl kell járnod” az eszén, amikor szembenézel a gyengeségeddel. Épp olyan ez, mint például a halogatás, egyszerűen nem lehet leállítani egyik napról a másikra, mert ez egy olyan szokás, ami tart már egy ideje, és nem akarod harc nélkül, könnyen feladni.

Mi a jelenti a legnagyobb akadályt azok számára, akik fogyni szeretnének?

Ha nem tudsz ellenállni az evésnek, akkor „cseréld le a bűnödet”, és rendezd be a csatateret úgy, hogy a te javadra váljon. De hogyan? Pucold ki az otthoni raktárad, hogy ne legyen otthon semmilyen„finomság” (vagy legalábbis ne tudj róla) és ne is vegyél újakat. Például, ha meglátogatsz valakit, kóstolj meg egy darabot abból, amit szeretnél, majd várj egy kicsit, és teszteld, hogy milyen a zöldségek soha véget nem érő íze, dobj be egy rágógumit, vagy egy italt, hogy elűzd a „valami finomság” utáni sóvárgást. Ha olyan bűnöd van, aminek nem tudsz ellenállni, de szeretnél változtatni, olvasd el a cikkünket Hogyan tart vissza a nassolás a fogyástól? 11 Egyszerű mód arra, hogy ellenőrzés alatt tartsd a diétád.

Mi a jelenti a legnagyobb akadályt azok számára, akik fogyni szeretnének?

Hétvége! Hétköznap az emberek ragaszkodnak étrendjükhöz, sporttevékenységeikhez, így a hét folyamán 3000 kcal kalóriahiányt is felhalmoznak. De amint pénteken elmennek a munkából, lelazulnak, és a hétvégi bulik és látogatások során megemelkedik a kalóriabevitel, elfogyasztják az extra energiát, amiért hétközben olyan keményen dolgoztak, hogy megszabaduljanak tőle.

Te is magadra ismersz? Ezután ki kell dolgoznod egy  hétvégi stratégiát, hogy ne tedd tönkre két nap alatt az 5 napos munkád. Írd le papírra, hogy hétvégente milyen magatartás akadályoz a céljaid elérésében, és milyen konkrét lépéseket fogsz tenni annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

Amint elkezdesz odafigyelni a gyengeségeidre, és megteszed a megfelelő lépéseket, tiéd a 3. végtelen kő.   Szeretnél nassolni de hízni nem? Akkor olvasd el a 7 tipp hogyan egyél, amit szeretsz, de ne hízz  című cikkünket.

4. A kudarc normális. A legfontosabb, hogy vissza tudj fordulni, folytasd az utad, és tartsd az irányt. 

Mit csinálsz, ha megbuksz egy iskolai vizsgán, egy állásinterjún, egy versenyen vagy a kedves sportod egy meccsén? Először mind csalódottak vagyunk, aztán elkezdünk azon gondolkodni, hogy miért nem működött, és mit tegyünk, hogy legközelebb működjön, majd továbblépünk. Akkor miért nem használják az emberek ugyanezt a megközelítést a fogyókúrára is? Sajnos még mindig tévesen azt gondolják, hogy ha plusz ételt esznek, túl sokat esznek este, vagy nem mozognak egy napig, már nincs is értelme tovább próbálkozni, mert minden elveszett, a fogyás meg egy igazi sci-fi.  Semmi sem veszett el, az egyetlen különbség az a néhány száz extra kalória, amit elfogyasztottál, szóval lépj tovább.

Ez alapvetően olyan, mint egy utazás, ahol egy  előre eltervezett úton haladsz, aztán eltévedsz egy kicsit, de egy idő után újra meglátod a turista táblákat, és visszatalálsz az útra. Ehelyett inkább próbáld elfogadni a kudarcot, és tanulj belőle. Hogy érzed magad a hét elején? Melyek voltak azok az dolgok, amik visszafogtak? Írd le, tanulj a hibádból, és lépj tovább. Ez nem a mindent vagy semmit megközelítésről szól, hanem a természetes ingadozásokkal való összhangról. Amikor megtanulod a kudarcot kihívásnak tekinteni, amiből tanulhatsz és továbbléphetsz, a 4. végtelen kő büszke tulajdonosa leszel. Ha többet szeretnél megtudni a megfelelő tervezésről, mert tudod, hogy a nem tervezés a kudarc terve, olvasd el a cikkünket Miért nincs látható eredménye a diétának és a kemény munkának az edzőteremben? Tanácsot adunk, hogyan járj sikerrel.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

5. Hagyd abba az evést, amikor úgy érzed, hogy 80% -ban már jóllaktál

Amikor lefogysz, a legfontosabb dolog, hogy diétázz is, ne csak eddz.

„Egyél félig tele, igyál félig tele” így szól a mondás, amely remekül kifejezi a kérdés lényegét. És miért egyél csak 80% -os telítettségig? Az emberek általában nem sokat gondolnak arra, hogy mennyi ételt esznek, és legtöbbször csak akkor hagyják abba az evést, amikor már degeszre ették magukat, nem pedig amikor tele vannak, és különösen egy hétvégi ebéd után, mennek és „lepihennek” a kanapén.

Amikor elkezdesz az érzetre figyelni evés közben, rájössz, hogy tényleg nem kell mindent megenned, ami a tányérodon van.  Ettől talán energikusabbnak és frissebbnek érzed magad ebéd után, mint korábban. Hogy-hogy? Körülbelül 15-20 perc telik el, míg az agyad kiértékeli a belső, hormonális kommunikáción keresztül, hogy már jóllaktál, és már nem kell többet enned.

A 80 % -os szabály megakadályozza a túlzott emésztési zavarok miatti túlevést és az energiahiány érzését. És mit tegyél, ha még 15-20 perccel étkezés után is éhes vagy? Egyszerűen csak egyél egy kicsit több ételt, vagy egy kis snack-et, hogy elűzze az éhséged. Ha tudsz dolgozni az éhségeddel és a szervezeted jelzéseivel, a végtelenség 5. kövét tartod a kezedben. [10-12] 

Ez a szabály nem csak a nagyobb étkezésekre vonatkozik a nap folyamán, hanem az éhségűző kisebbekre is. Egy ilyen gusztusosan tálalt szendvics formájában megjelenő jelentéktelen snack is könnyedén eltűnik. Amikor kiválasztod a snack-et, és valójában bármely ételt, óvakodj a  kalóriabombáktól, amelyekből kis adag is nagy mennyiségű energiát tartalmaz, és szabotálja a fogyókúrás erőfeszítéseid. Ha  szeretnél többet megtudni a rágcsálnivalókról, olvasd el cikkünket Mit tartalmazzon egy kiegyensúlyozott snack, és hogyan helyettesítsük egészségesen a kalóriadús rágcsálnivalókat?

6. Tegyél is értük rendszeresen, és ne csak gondolj a céljaidra

Gondolkodni a dolgokról nagyszerű, de mindennek van határa, és ez duplán igaz, amikor fogyni próbálsz. Ahogy az elején is mondtuk, nem kell minden szabadidődet azzal töltened, hogy a legjobb diétát, méregtelenítést, gyógynövényeket vagy NZT tablettákat keresed, hogy növeld az agykapacitásodat, hogy legyőzhetetlen tőzsdei kereskedővé válj, mint Bradley Cooper a Csúcshatásban, mielőtt elkezdett énekelni és gitározni a kasszasikerben, a Csillag születikben.

Nincs semmi értelme    túlgondolni, hogy Arnold Schwarzenegger, Ronnie Coleman vagy Sylvester Stallone edzésmódját kövessétek, mint a legendás Rocky, vagy inkább Jillian Michaels tippjei alapján hozzátok magatokat formába.

Válaszd az étrended és az edzésterved korábbi  tudásod, ismereteid alapján, és kezdj el minden nap tenni is érte, például otthonról vitt étkezés formájában vagy edzéssel. Akkor tölts egy kis időt azzal, hogy kiműveled magad, ami talán pár lépéssel előrébb visz. Ezt a kérdést csak te tudod megoldani, és miért pazarolnád az idődet olyan kérdésekre, amikre talán megtalálod a választ a vékonyabb éned felé vezető úton? Érdekel még ennél is részletesebben az alacsony szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú étrend hatékonysága a fogyókúrához? Olvasd el cikkünket Low-carb vs. low-fat: Melyik jobb, ha fogyni szeretnél?

Az aktív élet szabályainak elfogadásával, ahol cselekszel ahelyett, hogy csak beszélnél a dolgokról, megkapod az utolsó, 6. végtelen követ és ezzel az életed feletti teljes irányítást. Minden a te kezedben van, és nem kell semmilyen csodát keresned ahhoz, hogy lefogyj. A végtelen kesztyű a tiéd, csak tanuld meg használni.

Mit a teendő, ha megszeged a fogyókúráért tett erőfeszítéseid? Térj vissza a helyes útra, amilyen gyorsan csak lehet.

Bónusz tipp: Légy önmagad

Vannak fitnesz példaképeid? Ha motiválnak, hogy dolgozz magadon, az jó dolog. Ha megpróbálod leutánozni a diétájukat, az edzéstervüket, vagy talán az életüket, zsákutcába jutsz, ahol előbb vagy utóbb falba ütközöl. Minden ember egyedi, akkor miért próbálsz valaki másának látszani? Hát nem megalázó? Mindenkinek egy kicsit más a testfelépítése, mint például van, akinek hosszú csontjai vannak vagy robusztus ízületei, ezért ezt figyelembe kell venni.

 Ahelyett, hogy arra fókuszálnál mit mutat, a mérleg, inkább arra figyelj, hogy érzed magad a saját testedben, hogy mennyi energiád van  a nap folyamán, hogyan alszol, és hogyan passzolnak a ruháid. Ezek sokkal értékesebb győzelmek, mint az, hogy leadtál 0,45857 kg-ot. És ne felejtsd el az STS szabályt. Nem hallottál még róla? Urald a stresszt, aludj eleget, és légy türelmes. Az edzés a stresszkezelésben is segíthet, és erősebb lehet tőle az immunitásod. Ha kiváncsi vagy rá, olvasd el cikkünket Hogyan erősítsük az immunrendszert edzéssel? 

Ne másold le az influencerek életét, és légy önmagad

Mi a tanulság?

A fogyókúra nem agysebészet, és nem kell túlkomplikálni. Amikor megismered a fogyás alapvető és egyszerű szabályait a 6 személyre szabott végtelen kő formájában, pont mint Thanos a végtelen kesztyűben, te is majdnem győzni fogsz. Ezután már csak annyit kell tenned, hogy folyamatosan dolgozol, hogy javíts magadon, és javítsd az étrended minőségét, valamint, az aktívabb életmódodon.

Ne feledd, hogy a fogyás elég nehéz folyamat, legalábbis a psziché szempontjából, és hogy a leginkább szükséges tulajdonság hozzá a kitartás. Ha tartod az irányt, és néha elcsúszol, térj vissza a helyes útra, és egy nap átszakítod a célszalagot. Minden eszköz, amivel kalóriahiányt érhetsz el, a te hatalmadban áll, szóval használd őket az előnyödre.

Számodra mi a legfontosabb a a fogyókúra során? Oszd meg velünk hozzászólásban tapasztalataid, tanácsaid és tippjeid a sikeres súlycsökkentéshez. Ha tetszett a cikk, népszerűsítsd megosztással, hogy a barátaid is megtudják, hogy a fogyás nem agysebészet, és a megfelelő eszközökkel bárki képes rá.

Források:

[1] Klein, A. V., & Kiat, H. – Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. – https://doi.org/10.1111/jhn.12286

[2] Grant, D. M. – Detoxification pathways in the liver. – https://doi.org/10.1007/BF01797915

[3] Hall, K. D. – What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss? – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803720

[4] Romieu, I., Dossus, L., Barquera, S., Blottière, H. M., Franks, P. W., Gunter, M., Hwalla, N., Hursting, S. D., Leitzmann, M., Margetts, B., Nishida, C., Potischman, N., Seidell, J., Stepien, M., Wang, Y., Westerterp, K., Winichagoon, P., Wiseman, M., Willett, W. C., & IARC working group on Energy Balance and Obesity. – Energy balance and obesity: What are the main drivers? – https://doi.org/10.1007/s10552-017-0869-z

[5] Sacks, F. M., Bray, G. A., Carey, V. J., Smith, S. R., Ryan, D. H., Anton, S. D., McManus, K., Champagne, C. M., Bishop, L. M., Laranjo, N., Leboff, M. S., Rood, J. C., de Jonge, L., Greenway, F. L., Loria, C. M., Obarzanek, E., & Williamson, D. A. – Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. – – https://doi.org/10.1056/NEJMoa0804748

[6] Kliff, S. – The science of actually keeping your New Year’s resolutions. – https://www.vox.com/2014/12/29/7434433/new-years-resolutions-psychology

[7] Dulloo, A. G., & Montani, J.-P. – Pathways from dieting to weight regain, to obesity and to the metabolic syndrome: An overview. – https://doi.org/10.1111/obr.12250

[8] Dulloo, A. G., Jacquet, J., Montani, J.-P., & Schutz, Y. – How dieting makes the lean fatter: From a perspective of body composition autoregulation through adipostats and proteinstats awaiting discovery. – https://doi.org/10.1111/obr.12253

[9] Mackie, G. M., Samocha-Bonet, D., & Tam, C. S. – Does weight cycling promote obesity and metabolic risk factors? Obesity Research & Clinical Practice, 11(2), 131–139. – https://doi.org/10.1016/j.orcp.2016.10.284

[10] John Berardi, PhD, CSCS, – Why ‘listen to your body’ and ‘do what works for you’ rarely work — and what to do instead. – https://www.precisionnutrition.com/listen-to-your-body

[11] Ryan Andrews, MS, MA, RD, RYT, CSCS, – About Appetite Regulation – https://www.precisionnutrition.com/all-about-appetite-2

[12] Austin, J., & Marks, D. – Hormonal Regulators of Appetite. – https://doi.org/10.1155/2009/141753

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük