Milyen hatással lehet a nem megfelelő ruházat az egészségedre és mire figyelj oda?

Milyen hatással lehet a nem megfelelő ruházat az egészségedre és mire figyelj oda?

Számos oka van annak, amiért az emberek gyakran extrém szűk cuccokban járnak. Meglehet, hogy még mindig azt a nadrágot hordják, melyet pár kilóval ezelőtt vásároltak és egyszerűen nem akarnak búcsút inteni neki. Vagy az is megtörténhet, hogy az erőnléti edzések következtében megnőtt a fenekük vagy a négyfejű combizmuk és sajnos már nem passzol rájuk az adott ruhadarab. Aztán ott vannak azok a személyek, akik egy bizonyos testrészük kiemelése érdekében döntenek a szűkebb fazonok mellett…

Persze, semmi baj sincs a szűk ruhákkal, de itt is érdemes észben tartani azt, hogy nem szabad a végletekig elmenni. Talán eddig nem tudtad, de a szűk cuccok számos egészségügyi panaszt okozhatnak, melyeket részletesebben ebben a cikkben szeretnénk bemutatni.

Mi a jele annak, hogy az öltözéked túl szoros?

A tökéletesen passzoló, szűkebb fazonok és a túlon túl szoros ruhák viselése közötti vonal nagyon vékony. Ezért listába szedtük neked, hogy mely intő jelek figyelmeztetnek arra, túl messzire mész.

  1. Alig kapsz levegőt a ruháidban.
  2. Bepirosodik a bőröd.
  3. Vetkőzés után a varrás és a hajtás látható nyomait veszed észre a bőrödön.
  4. Pulzálást tapasztalsz a test összehúzódó részeiben.
  5. Bizsergést érzel a test bizonyos részein.
  6. Kényelmetlenül érzed magad.
  7. Nem úgy mozogsz, ahogy kellene.

Mindenkinek a skinny, vagyis szűk farmerok jutnak először eszébe a témában, de nem feltétlenül ez az egyetlen szűk ruhadarab, mely gondokat szülhet. Ugyanolyan kényelmetlen lehet egy rosszul választott leggings, melltartó, póló vagy rövidnadrág is. Az alábbi darabok vásárlásakor érdemes több helyzetben is csekkolni, hogy tényleg jó-e rád, ha pedig online vásárolsz mindig mérd le magad, nézd meg a meglévő cuccaid méretét és hasonlítsd össze a termék mérettáblázatában feltüntetett méretekkel.

Például a STRIX prémium ruházat darabjainak esetében mindig megtalálod feltüntetve a ruha méreteit és emellett a terméket viselő modell paramétereit is. A célunk ezzel, hogy megkönnyítsük a vásárlást. Ha pedig mégsem sikerül eltalálni a méretet, inkább küldd vissza és cseréld ki a megfelelőre.

A szoros ruháknak csak akkor van értelme, ha kompressziós ruházatot keresel, mondjuk az edzéseidhez. Ezzel a témával kapcsolatban több infóhoz Funkcionális ruházat: miért fontos és hogyan segíthet a teljesítmény javításában? c. cikkünkben juthatsz.

Hogy veheted észre, ha túl szoros a ruhád?

Ezek a termékek érdekelhetnek:

a szoros öltözék hat negatív hatása az egészségre és a külsőre

A túl szűk ruhák nem csupán divatbakik. Sokan rá sem eszmélnek, hogy mekkora hatással van arra, hogy érzik magukat és főképp az egészségedre. Nézzük meg közelebbről a lehetséges kockázatokat.

1. Idegrendszeri panaszok

A túl szűk leggingsek, farmerok és nadrágok viselése egy idegrendszeri problémához, égő combfájdalomhoz (meralgia paresthetica) vezethet. Habár első hallásra varázsigének tűnhet, semmilyen titkos kamra nem fog kitárulni előtted, ha kiejted a nevét a szádon. Ha viszont szembe kerülsz vele, garantáljuk, nem lesz kellemes. [1]

Ilyen átmeneti görcsök általában azoknál jelentkeznek, akik a bőr külső részét ellátó, bőrideget összenyomó magas derekű, szűk farmerben járnak. A probléma esetükben égő combfájdalom, bizsergés vagy zsibbadás formájában jelentkezhet. Ha az alábbi tünetek bármelyikét is tapasztalod, rögtön cseréld le a nadrágodat mondjuk egy kényelmes, bőszárú melegítőre, hogy a tested kicsit felengedjen végre. Végül, gondoskodj róla, hogy a bajos ruhadarab ne a te ruhatárad része legyen többé. [1] [8]

2. Hasi fájdalom

A túl szoros ruhákat nem csak a comjaid fogják bánni, de hatással lesznek az emésztőrendszeredre is, vagyis a gyomrodra és a  beleidre. Gyomortáji vagy hasi nyomás hatására rosszabbodhat pl. a refluxod is, mely során a gyomorban keletkezett gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. Ilyenkor többek között kellemetlen gyomorégést tapasztalhatsz. [2]

Persze. más emésztési gondok is felmerülhetnek. Ezért is van az, hogy egy kiadós ebéd után sokan kigombolják a nadrágjukat. Jó megoldás lehet erre a jeggings használata, mely a farmer (jeans) és a leggings kombinációjának eredményeként született. Ez a nadrágtípus első pillantásra úgy néz ki, mint a farmer, de a dereka elasztikus, így remekül passzol az alakodhoz.

Ha még kényelmesebb cuccokra vágysz, akkor válassz leggingset vagy biciklis nadrágot. Ha más ruhadarabokkal megfelelően kombinálod ezeket, még akkor is nyugodtan hordhatod őket, ha társaságban vagy.

A szoros öltözék által okozott hasi panaszok

3. Gyenge vérkeringés

A jó vérkeringés és a zavartalan véráramlás elengedhetetlen az egészségünk érdekében. Különösen azok tartsák ezt észben ruhavásárláskor, akiknél fennáll a vénás trombózis vagy a vérrögképződés esélye. Ha például bokában szűk nadrágot viselsz, a vér sokkal nehezebben fog eljutni a lábfejből a testbe. [3]

Emiatt elkezdhet feldagadni a lábad, valamint visszereket és nehézláb érzést tapasztalhatsz. Az említett panaszokat részben úgy előzheted meg, ha bokában kicsit bővebb nadrágokat vásárolsz. A lábdagadásra egyébként a kompressziós zoknik is szuper megoldást jelentenek, főleg ha valaki sok ideig ül, utazik vagy gyorsabban fel szeretne épülni valamilyen fizikai tevékenység után. [3]

4. Bőrfertőzések

Ha olyan szoros ruhákba csomagoljuk a testet, mely alatt nem jut levegőhöz, az egyre inkább nedvessé válik. A helyzet pedig még ennél is rosszabb lehet, ha gyenge minőségű cuccokat viselünk. Az biztos, hogy egy valamilyen szinten nedves, nem légáteresztő ruhadarabban nem fogod jól érezni magadat. A másik probléma ott kezdődik, hogy a nedves ruhák remek táptalajt biztosítanak bizonyos baktériumok és gombák számára. Ide tartozik pl. a kandidázis és a dermatomycosis is. Amennyiben a minőségibb, bővebb szabású pulóverek, rövidnadrágok és pólók mellett teszed le a voksodat, könnyen és hatékonyan csökkentheted ezek kialakulásának kockázatát.

5. Cellulit

A vérkeringés nagyban befolyásolja a cellulit megjelenését. Ha rendszeresen szűk szettekbe tuszkolod magadat, az nem fog jót tenni a vérkeringésednek. Ez pedig végső soron a narancsbőr súlyosbodásához vezethet, amit feltételezzük, egyik nő sem szeretne. Tehát a bővebb ruhák preferálása ebből a szempontból is szuper prevenció. [4]

Ha érdekel a narancsbőr kialakulásának oka és eltüntetésének lehetőségei, olvasd el Cellulit – mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle? c. cikkünket.

A cellulit nagyobb eséllyel alakul ki a szoros öltözék miatt

6. Férfiaknál a termékenység csökkenése

A férfi spermiumok leggyakrabban a normál hőmérsékletnél alacsonyabb hőfokon képződnek. A here, ahol a hímivarsejtek létrejönnek, ezen az alacsony hőmérsékleten tartandó, mivel a herezacskóban, a testüregen kívül helyezkedik el. Amennyiben a férfiak szűk alsóneműt és nadrágot hordanak, azzal megnövelik a hőfokot a herék körül, ezzel csökkentve a hímivarsejtek képződését. Egy Harvardon végzett tanulmány arra is rámutat, hogy a lazább boxert viselő férfiak 25%-al magasabb spermiumtermelést produkáltak, mint azok, akik szoros alsóneműben járnak. Ezért is alkalmasabb a férfiak számára a bővebb alsónemű, rövidnadrág és farmer. [5–7]

Hogyan válasszunk ruhákat, hogy ne befolyásolják negatívan az egészséget?

Hogyan válasszunk ruhákat, hogy ne befolyásolják negatívan az egészséget?

1. Olyat válassz, ami jó rád

A nem teljesen testhez tapadó szettek szuper választásnak bizonyulhatnak. Ha rajongsz a szűk cuccokért, olyat válassz, ami nem túl szoros, kompakt, nem nyom össze és nem dörzsöl. Ha a kedvenc XS-es nadrágot nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, szabadulj meg tőle.

2. Jó minőségű darabokat vásárolj

Minden ruhadarab legfontosabb része az anyaga, csupán egyetlen jó típust viszont mi sem tudunk ajánlani. Minden tevékenységhez más anyag a megfelelő. A légáteresztő pamut például a legjobb választás a hétköznapokra. Sportoláshoz inkább valamilyen szintetikus anyagot vagy merinó gyapjut használj, mindkettő szuperül magába szívja az izzadtságot.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik a legmegfelelőbb anyag az alábbi cikkben olvashatsz többet: Hogyan öltözz kondizáshoz és futáshoz? Ismerd meg az anyagok tulajdonságait.

3. Rendszeresen mosd őket és törődj a ruháiddal

Ha elakarod kerülni a bőrfertézeseket, kellemetlen szagokat és más kényelmetlenségeket, rendszeresen  törődnöd kell a ruháiddal.  Minden anyag más típusú törődést igényel a hosszantartás és a megfelelő funkcionalitás érdekében. Ezért fontos, hogy mindig a címkén feltüntetett utasításokat kövesd.

Mire érdemes emlékezni?

Az életünk során változik a testünk és annak igényei is. Csak, mert egyszer XS méret voltál, nem biztos, hogy ez életed végéig így lesz. Fontos, hogy beletörődjünk a változásokba és ne próbáljuk esztelenül túl kicsi ruhákba tuszkolni magunkat. Nem csak kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat, de az egészségünknek is ártunk vele. Ezt pedig valószínűleg senki sem szeretné.

Ha van pár ruhadarab a szekrényedben, ami többé már nem jó rád, ne aggódj. Add őket valaki másnak, aki örülne pár új cuccnak. Ugyanakkor, neked is jót fog egy kis ruhatár frissítés, szóval a kényelmetlen szettek helyett vegyél magadnak valami szépet és kényelmeset.

Ismersz olyat, akinek a a túl szoros ruhák problémát jelentenek az életében? Oszd meg velük a cikket, hátha ők is megértik, milyen veszélyeket rejtenek a szűk cuccok. Inkább szerezz be pár kényelmes, méretben is jó darabot az elkövetkezendő időszakra.

Források:

[1] Grossman, Mark G. MD et al. – Meralgia Paresthetica: Diagnosis and Treatment – https://journals.lww.com/jaaos/Abstract/2001/09000/Meralgia_Paresthetica__Diagnosis_and_Treatment.7.aspx

[2] Logan Smith – Tips for Dressing if You Have IBS – https://www.webmd.com/ibs/features/tips-for-dressing-if-you-have-ibs

[3] ASK DR. WISHNEW: DOES TIGHT CLOTHING CAUSE VARICOSE VEINS? – https://lamvascular.com/ask-dr-wishnew-does-tight-clothing-cause-varicose-veins/

[4] Tips for reducing thigh cellulite at home [https://www.medicalnewstoday.com/articles/326509

[5] Ann Cowper et al. – Fertility problems – https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4899-3266-2_15

[6] Lidia Mínguez-Alarcón et al. – Type of underwear worn and markers of testicular function among men attending a fertility center – https://academic.oup.com/humrep/article/33/9/1749/5066758

[7] Edward E.WallachM.D.(Associate Editor) et al. – Role of temperature in regulation of spermatogenesis and the use of heating as a method for contraception – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001502821659640X?via%3Dihub

[8] Ramzi Moucharafieh et al. – Meralgia paresthetica: a result of tight new trendy low cut trousers ('taille basse') – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17521975/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük