Melyek a legjobb ruhadarabok edzőterembe vagy futáshoz? Fedezd fel az anyagok tulajdonságait

Melyek a legjobb ruhadarabok edzőterembe vagy futáshoz? Fedezd fel az anyagok tulajdonságait

Mi a fontosabb számodra a sport- és szabadidőruházat kiválasztásakor – a dizájn vagy az anyag? Szerintem még mindig sokan vannak, akiknek a ruha szabása, mintája a prioritás, és annyira nem érdekli őket, hogy miből készülnek az egyes ruhadarabok. Ha azonban szeretnéd jól érezni magad kedvenc tevékenységeid során, ne becsüld alá a megfelelő anyag kiválasztását. A mai cikkünkben ezért a sport- és szabadidőruházathoz leggyakrabban használt anyagokra koncentrálunk. Közelebbről megvizsgáljuk a tulajdonságaikat, és azt is megvitatjuk, hogy mely anyagok a legalkalmasabbak bizonyos tevékenységekhez. 

Melyek a legelterjedtebb szövetek, milyen tulajdonságokkal bírnak és miből készülnek?

A különféle tevékenységek során viselt ruhák közvetlenül befolyásolják, hogy hogyan érzed magadat. És ez végső soron a teljesítményedben is megmutatkozhat. Ha izzadtságtól átázott, hideg pamutpólóban futsz, aligha érezheted jól magad. És még rosszabb, ha télen sportolsz egy ilyenben. Hasonlóképpen, nehezebben fogod kihozni magadból a maximumot egy olyan szúrós anyagban, amely nem teszi lehetővé a szabad mozgást a nem megfelelő szabás miatt.

Nézzük meg tehát az egyes anyagok tulajdonságait, így kiválaszthatod, hogy mely tevékenységekhez a legmegfelelőbbek. A megfelelő ruházat segít abban, hogy kényelmesen érezd magadat, és a legtöbbet hozd ki az edzéseidből.

Ha pedig a funkcionális ruházat témája is érdekel, akkor ne hagyd ki a következő cikkünket: Funkcionális ruházat: miért fontos, és hogyan segíthet a teljesítmény javításában?

Akril

Az akril egy olyan anyag, amelyet gyakran a gyapjú megfizethetőbb rokonának neveznek, mivel bizonyos tulajdonságaikban meglehetősen hasonlóak. Fonal formájában különösen népszerű azok körében, akik kötnek, de nem akarnak sok pénzt költeni a gyapjúra. Az akril csak az 1950-es évek táján kezdett fokozatosan népszerűvé válni. Ez egy szintetikus szövet, amely akrilnitril nevű polimerből készül. Ahhoz, hogy egyáltalán létrejöhessen, a fosszilis tüzelőanyag-alapú vegyi anyagok bizonyos reakcióinak kell végbemenniük.

A polimerizáció ezután olyan anyagot eredményez, amelynek az állaga valahol a szilárd és a folyékony halmazállapot között van. Ezt az oldatot vastagabb vagy vékonyabb légfúvókák segítségével lágyítják. Pár további eljárás után jön a szálakká fonás, majd a szálakat anyaggá szövik. Így jön létre az az anyag, amelyből az egyes ruhadarabok készülnek. [3] [4]

Milyen tulajdonságai vannak az akrilnak?

Az akril általában az egyik legkevésbé légáteresztő szövet. Ezért főleg olyan ruházathoz használják, ahol az a cél, hogy meleg legyen és megtartsa a hőt. Az akril anyag emellett könnyű és vízlepergető hatású. Gyakran azonban statikus elektromosságot termel. Ez különösen frusztráló a nők számára, amikor tökéletes a frizurájuk, és úgy döntenek, hogy leveszik az akril pulóverüket. Az sem kellemes, hogy az akril hajlamos gyorsan gyűrődni. Ez az anyag nem vezeti túl jól el az izzadságot, így nem ideális öltözködés során alaprétegnek használni. Az akril előnye, hogy mosáskor nem megy össze, így nem kell belőle nagyobb méretet venni. [5]

Mi készül akrilból?

A textiliparban az akrilt főként kabátok, pulóverek, sapkák és zoknik készítésére használják. Azonban lakástextilek előállítására is használják, például szőnyegek, takarók és ágyneműhuzatok gyártásánál.

Milyen tulajdonságokkal bír az akril?

Bambusz szövet

A bambusz szövet rendkívül sokoldalú és fenntartható anyag, amelyet ruházathoz is használnak. A bambusz növény minden bizonnyal meg fog lepni növekedési ütemével. Egy nap alatt akár egy métert is nőhet. És a legjobb az egészben az, hogy a betakarítás után is tovább nő minden további emberi beavatkozás nélkül. Növekedéséhez nem szükséges sem műtrágya, sem növényvédő szerek. Ellentétben más növényekkel, amelyek gyakran kimerítik a talajt és rontják annak minőségét, a bambusz pont az ellenkezőjét teszi. Így egyfajta talajjavítóként működhet.

A bambuszt az egyik legerősebb anyagnak tartják. Még az acélnál is erősebb a szerkezete. Ez az oka annak, hogy az építőiparban is használják. Több mint egymilliárd ember él még mindig bambuszházakban. Ráadásul még a környezetnek is jót tesz. Elnyeli a szén-dioxidot, és 35%-kal több oxigént bocsát ki a légkörbe, mint más hasonló növények. [6]

Milyen tulajdonságai vannak a bambusz szövetnek?

A bambusz szövet hipoallergén, antisztatikus és antibakteriális. Nem irritálja a bőrt, ezért érzékeny bőrűek számára is alkalmas. Ráadásul tökéletes nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, szárazon és komfortosan tudja tartani a testet. Puha, ami ugyancsak hozzájárul a kényelmességéhez. A testhőmérsékletet is tökéletesen szabályozza. Nyáron hidegebb, télen melegebb levegőt zár be. Így ideális alapréteg minden időjárásban. [7]

Mi készül bambusz szövetből?

A bambusz szövetet a textiliparban fehérneműk, zoknik, alsóneműk, pulóverek, pólók stb. készítésére használják. A bambusz tulajdonságai miatt nem ideális külső védőrétegként használni. Ezért a bambusz dzsekik általában csak bélelve vannak bambusz szövettel.

Pamut

A pamut biológiailag lebomló természetes anyag, amely nagy múltra tekinthet vissza. Több ezer éve dolgozták fel először. A 18. századi nagy ipari forradalom azonban beindította a nagyüzemi termelést. Az egyik hátránya, hogy a gyapot termesztése általában nagy mennyiségű vizet, növényvédő szereket és műtrágyákat igényel. Ennek ellenére manapság a pamut az egyik leggyakrabban előforduló anyag a ruhatárunkban. [8] [9]

Milyen tulajdonságokkal bír a pamut?

A pamut a gyapotnak nevezett növényből származik, amelynek legalább 200 napra van szüksége a növekedéshez. A betakarítás utáni feldolgozásához úgynevezett pamut ginre van szükség. Ez azonban nem egy alkoholos ital, ahogy a neve sugallja. Ez egy olyan eszköz, amely segít eltávolítani a magokat, a héjakat és az egyéb felesleges anyagokat a fonott anyagból.

A gyapottisztítási eljárás során 100 kg betakarított gyapotból körülbelül 35-40 kg hasznosítható anyagot nyernek. Ezt azután további eljárások során dolgozzák fel ruházati és egyéb pamuttermékek előállítására. [10]

Milyen tulajdonságai vannak a pamutnak?

Nagy előnye a légáteresztő képessége és a kényelmessége. Más természetes anyagokhoz, például a lenvászonhoz és a selyemhez képest általában sokkal kedvezőbb árú. Általában még magasabb hőmérsékleten is sok mosást bír és bírja a napfényt is, ezért ebből a szempontból elég strapabírónak mondható.

Ha rendelkezel otthon olyan pamut ruhadarabbal, amely nem volt vegyileg kezelve, akkor számolnod kell azzal, hogy a ruhadarab körülbelül 10-15%-ot zsugorodhat. Ezért néha jobb, ha egy kicsit nagyobb méretet veszel belőle, nehogy végül a kisebbik testvéred viselje a gyönyörű pamut pólódat.

Mi készül pamutból?

Pamutból gyakorlatilag bármilyen ruhadarab készülhet – zoknik, alsóneműk, melegítők, leggingsek, rövidnadrágok, pólók, pulcsik, valamint sálak és sapkák. Ritkán használják olyan darabok készítésére, amelyek nagyobb ellenállást igényelnek az időjárással szemben. Így például ne keress 100% pamut téli kabátot. Több mint valószínű, hogy csak a bélés készül belőle.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Elasztán/spandex/lycra

Az elasztán, a spandex és a lycra ugyanazon elasztikus szintetikus szövet különböző nevei. A Lycra egy márkanév, amelyet a DuPont adott neki 1958-ban, amikor piacra dobta ezt a szövetet. Mivel szintetikus szövetről van szó, a gyártás laboratóriumban kezdődik. Először egy prepolimert hoznak létre, amely kémiai reakciókon, hígításon, légáramfúvókás lágyításon, melegítésen, csavaráson és végül szövésen megy keresztül a végső szövet létrehozásához. Magukat a rugalmas szálakat az jellemzi, hogy eredeti hosszuk többszörösére nyújthatók, majd újra felveszik az eredeti méretüket. Ennek eredményeként gyakorlatilag soha nem fogsz találkozni olyan ruhadarabbal, amely csak ebből az elasztikus anyagból készült. Főleg adalékanyagként használják, és ez adja meg a ruhadarabok rugalmasságát. [2] [11] [12]

Milyen tulajdonságokkal bír az elasztán/spandex/lycra?

Az elasztán legkülönlegesebb tulajdonsága a rugalmassága. Ez a fő oka annak is, hogy ruházati adalékanyagként használják. Az egyes ruhadarabok nyúlékonyabbak lesznek tőle, nem szorítanak, és alkalmazkodnak a test alakjához.

Mi készül elasztánból/spandexből/lycrából?

Nem valószínű, hogy olyan ruhadarabokkal találkozol a boltban, amelyek kizárólag elasztánból készültek. Adalékanyagként szokták használni. Szinte bármilyen típusú ruhadarab anyagához hozzáadható. Megtalálható alsóneműben, zokniban, leggingsben, melegítőben, felsőruházatban, kabátban és sapkában. Még a farmerhez is hozzáadják, hogy rugalmasabb legyen és jobban illeszkedjen a testhez.

Nejlon

A nejlon egy poliamid fajta, amelyet az 1930-as években fedezett fel DuPont, egy tudós. Eredetileg ezt az újítást „klis”-nek hívtak, amely a selyem angol megfelelője, a silk visszafelé olvasva. A név arra a tényre utalt, hogy a selyem alternatívájaként jött létre. A javaslatok között szerepelt még a „Duparooh” név, amely a “DuPont Pulls A Rabbit Out Of a Hat!” , azaz “DuPont egy nyulat húz ki a kalapból!” kifejezés rövidített változata. A nejlont többféleképpen állítják elő és dolgozzák fel. Ezek az eljárások különböző finom vagy durva szöveteket eredményeznek. Ezzel az alapvető tulajdonságai is változhatnak. [1] [13]

Milyen tulajdonságai vannak a nejlonnak?

A nejlon sima és erős. Az erős napfényt és a magas hőmérsékletet azonban nem viseli jól. Tehát vasaláskor csökkenteni kell a hőfokozatot. A nejlon előnye, hogy gyorsan szárad, így remek sportoláshoz. Ideális esetben a szövet a nejlonon kívül más anyagokat is tartalmaz, hogy kompenzálja a tökéletlenségeket. Az akrilhoz hasonlóan valószínűleg nem fog tetszeni a statikus elektromosság jelenléte, amely nemcsak a frizurádat ronthatja el, hanem a ruhák is kínosan tapadhatnak a testedhez. [1] [14]

Mi készül nejlonból?

A harisnyanadrágokon kívül gyakran találhatsz nejlont a sportruházatban, például leggingsekben, felsőkben, melltartókban, rövidnadrágokban, pólókban, kabátokban stb. Jól működik az elasztánnal keverve. Együtt jól illeszkedő darabokat hoznak létre, amelyek szárazon tartanak és tökéletesen illeszkednek az alakodhoz.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a nejlon?

Poliamid

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a nejlon és a poliamid ugyanaz az anyag. De nem ilyen egyszerű a helyzet. Bár sok közös tulajdonságuk van, különböznek egymástól. A nejlon és a poliamid közötti fő különbség az eredetük. Míg a nejlonból csak szintetikus létezik, a poliamid lehet természetes és szintetikus is. Ezenkívül a nejlon a poliamid egy bizonyos típusa.

Milyen tulajdonságai vannak a poliamidnak?

A poliészterhez képest a poliamid például kevésbé légáteresztő, és kevésbé képes megőrizni a színét. Tartóssága, nedvességelvezető képessége és általános kényelme azonban nagy előnyt jelent. Ráadásul rugalmasságával is kitűnik.

Mi készül poliamidból?

A poliamid ideális anyag sportruházat gyártásához. Zoknik, melltartók, alsónemű, leggingsek, pólók, pulóverek és egyéb olyan ruhadarabok gyakori alkotóeleme, amelyek kényelmesek és elvezetik az izzadságot.

Poliészter

A poliészter egy szintetikus szál, amely szén, levegő, víz és olaj kombinációjából készül. Egy polimerről van szó, amely miatt lényegében egy népszerűtlen műanyag. A 20. század közepe táján kezdték el felhasználni, mint olyan szövetet, amelyből gyorsan és olcsón lehet ruhát készíteni. A poliészter piacra kerülése óta azonban számos olyan változáson ment keresztül, amelyek egyre kényelmesebb, kellemesebb és vitathatatlanul népszerűbb anyaggá tették. [15]

Milyen tulajdonságai vannak a poliészternek?

Milyen tulajdonságai vannak a poliészternek?

A poliészter szálak egyik legnagyobb előnye a tartósságuk. Sok mosást kibírnak, miközben megőrzik az eredeti megjelenésüket és tulajdonságaikat. Azok, akik már évek óta hordják a kedvenc poliészter pólójukat sportolás közben, és a póló még mindig úgy néz ki, mintha új lenne, ezt igazolni fogják. További előnye, hogy nem gyűrődik. Ezért nyugodtan begyömöszölheted a sporttáskádba, és elindulhatsz edzeni. Kihúzás után is úgy fog kinézni, mint egy frissen vasalt ing. Tökéletes az izzadság, a nedvesség elvezetésére és a száradási sebességét nézve is. Ennek eredményeként az intenzív edzések során is szárazon tart.

Hátránya azonban, hogy statikus elektromosság halmozódhat fel benne. A gyengébb minőségű poliészter túlzottan érdes is lehet, és irritálhatja a bőrt. A pamuthoz képest kevésbé légáteresztő, így valószínűleg egy kicsit többet fogsz izzadni benne. De cserébe jól gondoskodik a felesleges nedvességről. Ezt a funkciót főleg hidegebb időben fogod értékelni, például amikor a poliészter nagyszerű hőszigetelőként működik, és könnyedsége ellenére megtartja a hőt. Mivel szintetikus anyag, elősegítheti a szagot okozó baktériumok elszaporodását és megmaradását. Ezért ideális a poliészter ruhadarabokat edzés után a lehető leghamarabb kimosni. [1]

Mi készül poliészterből?

Gyakorlatilag bármilyen ruhadarab készülhet poliészterből. A klasszikusok a sportos darabok, nagyszerű funkcionális tulajdonságokkal. Így a poliészter használható zoknikhoz, leggingsekhez, rövidnadrágokhoz, pólókhoz és pulóverekhez. Emellett dzsekikhez is. Gyakran találkozhatsz poliészterrel meleg fleece (polár) formájában, amely megtartja a hőt. De lehet hálós anyag is, amely például növeli a légáteresztő képességet a sportruházatban.

Viszkóz (műselyem, rayon)

A viszkózt gyakran műselyemnek nevezik fényes és sima megjelenése miatt. A fő összetevője a fapép, ezért egyesek természetes anyagnak minősítik. Ez azonban nem ilyen egyszerű, sok hosszadalmas folyamaton kell keresztülmennie ahhoz, hogy ezt a pépet felvehessük. Ezért gyakran félszintetikus szövetnek tekintik. A viszkóz név is a gyártási folyamathoz fűződik. Az eredeti fapép egy bizonyos szakaszban mézszerű anyaggá válik, amely viszkózus, azaz ragadós és sűrű. [16]

Milyen tulajdonságai vannak a viszkóznak?

A viszkóz nagy előnye a nedvszívó képessége. Elvezeti az izzadságot a bőrről, és szárazon tartja a testet. Ugyanakkor hűsítő hatása is van, ami különösen a nyári sportok során optimális. Ráadásul gyorsan szárad. Ha érzékeny a bőröd, akkor értékelni fogod, hogy a viszkóz gyengédebb, mint a hagyományos szintetikus anyagok. Ezenkívül nagyon könnyű, légáteresztő és nem tapad a testhez. Emiatt ideális nyári szabadidős viseletnek. Azonban nem alkalmas szigetelő rétegként a hidegebb időben történő sportoláshoz, például amikor a testhő megtartásához van szükséged a ruházatra. A viszkóz emellett nem olyan tartós, mint a poliészter, ezért kíméletesebb kezelést igényel. [17-19]

Mi készül viszkózból?

Mivel a viszkóz kényelmes és légáteresztő, gyakran használják bélésanyagként. Emellett elvezeti az izzadságot, így remek lehet kényelmes sportruházatként az alacsonyabb intenzitású tevékenységekhez.

Merinó gyapjú

A merinó gyapjú az egyéb gyapjú kategóriába tartozik. Ez a bizonyos típus csak merinó juh gyapjából készülhet. Egy birka gyapjából akár 5000 km-t is elő lehet állítani ebből a népszerű rostból mindössze egy év alatt. És még egy érdekes tényt is megosztok veled. Tudtad, hogy a merinó bárányoknak nem kell megfordulniuk, hogy lássanak maguk mögé? Ugyanis 360 fokos látómezővel rendelkeznek[1]

Milyen tulajdonságai vannak a merinó gyapjúnak?

A merinó gyapjú melegségéről és hőszigeteléséről ismert. Valójában a szálakban sok légkamra található, amelyek szükség esetén meg tudják tartani a meleg levegőt. Így kiváló szigetelő és tökéletes alapréteg például télen. Nyáron segít hűvösen tartani, és hatékonyan elvezeti az izzadságot.

A lanolin nevű síkosítóanyag a juhok faggyúmirigyein keresztül hatol be a merinó gyapjúba, ami vízállóvá teszi a keletkező anyagot. Ez biztosítja, hogy a birkák ne ázzanak el. Ezenkívül képes felfogni a nedvességet (tömegének akár 30%-át is felszívja), és elvezetheti azt a bőrtől. A lanolin antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezért használják fehérneműkhöz. Alkalmas azonban hosszabb túrákra is, amikor nincs lehetőséged minden nap lefürödni, és szeretnéd elkerülni a kellemetlen szagokat. [20]

Ez az anyag könnyű és puha. Maximális kényelmet biztosít minden tevékenység során.

Mi készül merinó gyapjúból?

A merinó gyapjút gyakran használják a hideg időjárásra szánt ruházat termikus alaprétegének elkészítésére. De funkcionális sportruházathoz is kiváló anyag, mivel hűsít és elvezeti az izzadságot. És ha olyan pulóvert keresel, amely megbízhatóan melegen tart, akkor a merinó gyapjú telitalálat. Próbálj meg olyan ruhadarabot választani, amelyben nagyobb arányban található merinó gyapjú. Magasabb ára miatt gyakran kombinálják olcsóbb anyagokkal. Ez azonban megváltoztatja a végtermék jellemzőit.

Milyen tulajdonságokkal bír a merinó gyapjú?

Miből készülhet még a sport- és szabadidőruházat? 

Bár bemutattuk a leggyakrabban használt anyagokat, természetesen nem csak ezeket használják a sport- és szabadidőruházat gyártásához. Különösen az alkalmi daraboknál, amelyeket nem sportolásra terveztek, a vászon, a szatén, a selyem, a farmer és egyéb anyagok is megjelenhetnek.

Ugyanígy nagyon gyakran fogsz találkozni olyan ruhadarabokkal, amelyek különböző anyagok keverékéből készültek. Ezáltal a ruhadarabok ára alacsonyabb vagy jobb minőségű lehet. Például a poliészter és a pamut kombinációja jellemző. Ez egy olyan kombinációt hoz létre, amely jobban szellőzik, mint önmagában a poliészter, de jobban elvezeti az izzadságot, mint a pamut.

Klasszikusnak számít a különféle anyagok kombinációja elasztánnal, amely rugalmasságot ad a ruháknak. Ezzel olyan ruhadarabot hoznak létre, amely jobban alkalmazkodik a testedhez. Attól függően, hogy mit vársz el a ruhadaraboktól, érdemes egy konkrét anyagkombinációt választani. De a dolgok könnyebbé tétele érdekében összefoglaljuk azokat a legfontosabb jellemzőket, amelyek segítenek kiválasztani az adott tevékenységeidhez legmegfelelőbb ruházatot.

Miből készülhet még a sport- és szabadidőruházat?

Hogyan válaszd ki a tevékenységeidhez a megfelelő anyagokat?

Az alkalomnak és tevékenységnek megfelelő anyag döntő fontosságú a kényelem, az általános érzés és a teljesítmény szempontjából. Néha ez a különbség még abban is megmutatkozhat, hogy korábban fejezed be az edzést, csak azért, hogy levehesd végre a pólót, amelyből facsarni lehet az izzadtságot. Tekintsük át együtt az egyes anyagok legfontosabb tulajdonságait. És természetesen adunk néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy mely tevékenységekre a legalkalmasabbak.

Mely anyagok vezetik el a legjobban az izzadságot?

Az izzadságot legjobban elvezető anyagok közé mindenképpen a szintetikus anyagokat, például a poliésztert, a poliamidot vagy a nejlont sorolnánk be. Ezek a szövetek olcsóbbak is. Még jobb választás a bambuszszál vagy a merinó gyapjú. Ezek a szövetek légáteresztőbbek és kényelmesebbek a testen, mint a szintetikus anyagok, és ideálisak az érzékeny bőrű emberek számára. Hátrányuk lehet azonban, hogy általában drágábbak.

Mindezek az anyagok különböző intenzitású sportokhoz ideálisak. Viselheted erősítő edzéshez, futáshoz, kerékpározáshoz, csapatsportokhoz, HIIT-hez vagy bármilyen más tevékenységhez.

Melyik anyag a legkényelmesebb?

A legkényelmesebb anyagoknak azokat tekintjük, amelyek komfortosak a bőrön, nem töltődnek fel statikus elektromossággal, nem tapadnak a bőrhöz, légáteresztőek és jól szellőznek. A természetes szálak, mint a bambuszszövet, a pamut, a merinó gyapjú vagy félszintetikus viszkóz, megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Mindezek az anyagok közepes intenzitású tevékenységekhez ideálisak, mint például a jóga, a pilates vagy a golf. Segíthetnek abban is, hogy jól átvészeld az iskolai vagy a munkahelyi mozgalmas napot.

Melyik szövet bír a legjobb légáteresztő tulajdonságokkal?

A leginkább légáteresztő anyag a pamut, amelynek az ára is nagyon kedvező. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a merinó gyapjút vagy bambuszszövetet sem. Mindezek az anyagok ideálisak az egész napos viselethez, amikor minimalizálni szeretnéd az izzadást és maximális kényelemre vágysz. Mérsékelt intenzitású tevékenységekkel is képesek megbirkózni, mint például a jóga vagy a pilates.

Szintetikus anyagokból, amelyek általában kevésbé légáteresztőek, ideális olyan ruhákat választani, amelyek legalább részben hálós panellel rendelkeznek. Ez a hálós rész növeli a légáteresztést, így maximalizálja a kényelmet a sportolás során. 

Mely anyagok száradnak a leggyorsabban?

Mely anyagok száradnak a leggyorsabban?

A száradási sebesség szempontjából a szintetikus anyagok, például a poliészter, a nejlon vagy a poliamid tartoznak a legjobb választások közé. Nagy előnyük, hogy az izzadságfoltok nem maradnak sokáig rajtuk. Ha pedig egyáltalán nem szeretnéd, hogy látszódjanak, fehér vagy fekete színben ideális választás.

Mindezek a gyorsan száradó anyagok ezért többé-kevésbé intenzív sporttevékenységekhez ideálisak. Tökéletesek edzőterembe, futáshoz, görkorcsolyázáshoz, kerékpározáshoz, squashhoz vagy csapatsportokhoz. 

Melyik szövet a legtartósabb?

A legtartósabb szövetek közé ismét a szintetikus anyagok, mint például a poliészter, poliamid vagy nejlon tartoznak. Mivel ezeket a szöveteket gyakran használják sportruházathoz, amelyet gyakrabban kell mosni, a tartósság további előnyt jelent.

Ezek a tartósabb szövetek minden sporttevékenységhez alkalmasak, mint például erősítő edzés, HIIT vagy állóképességi sportok. A crossfitterek is elégedettek lesznek a strapabíró anyagból készült ruházattal, hiszen nem kell félniük attól, hogy tönkreteszik azt a következő burpee szett során.

Melyik anyag a legmelegebb?

A merinó gyapjú a meleg anyagok királya, mivel légzsebei megőrzik a meleget és melegen tartják a testet. Egy másik természetes anyag, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, a bambuszszövet. Mindkét anyag megbízhatóan elvezeti az izzadságot. Ez a kombináció ideálissá teszi őket a hideg időjárásban végzett tevékenységekhez. Hordhatod alaprétegként síeléshez, sífutáshoz, korcsolyázáshoz vagy sétálni.

Az akril is a melegebb és általában megfizethetőbb anyagok közé tartozik. Az izzadságot azonban nem nagyon vezeti el, így sportoláshoz alaprétegként nem ideális viselni. Ha azonban hideg időben például merinó gyapjú fehérneműt és pólót veszel fel a kabátod alá, majd akril pulóvert veszel fel rá, akkor egyedi hőkombinációt kapsz, ami ellen a hidegnek egyszerűen esélye sincs. A helyes rétegezés egyszerűen a siker kulcsa.

Milyen anyagok szüntetik meg a szagokat?

Ha olyan ruhadarabot keresel, amely megakadályozza a szagokat okozó baktériumok elszaporodását, a természetes anyagok, például a merinó gyapjú vagy a bambusz ideálisak. Remek választás például többnapos túrákhoz vagy biciklizéshez, amikor nincs mindig lehetőséged kimosni a ruháidat. Használat után csak hagyd kiszellőztetni a ruhákat, és másnap úgy érezheted magadat, mintha tiszta és friss pólót viselnél.

Hogyan gondoskodj a ruháidról?

A megfelelő gondoskodás a ruhákról nagy változást jelenthet a kedvenc darabjaid élettartamát illetően, ezért ne becsüld alá ennek jelentőségét. A siker kulcsa az egyes ruhadarabok címkéjén található javaslatok betartása.

Olvasd el a ruhán lévő címkéket. Onnét általában megtudhatod:

  • hogy hány fokon kell a ruhadarabot mosni
  • hogy alkalmas-e a mosógépbe, vagy kézzel kell mosni
  • hogy szabad-e fehéríteni a ruhadarabot
  • hogy vasalható-e a ruhadarab, és ha igen, milyen hőmérsékleten
  • hogy száríthatod-e a ruhadarabot a szárítógépben
  • hogy szabad-e vegytisztítóba vinni

Ugyanilyen fontos, hogy a megfelelő mosószereket válasszuk ki, amelyek az adott ruhatípushoz készültek. Például a sportruházat nem érintkezhet a szokásos öblítő- és mosószerekkel, amelyeket nem erre tervezték. Ez például károsíthatja a szerkezetüket és tönkreteheti a funkcionalitásukat. Ez akkor is megtörténhet, ha forró vasalót futtatsz át a funkcionális ruházaton.

Valószínűleg magától értetődik, hogy a ruhaneműt színek szerint kell válogatni és mosni. Feltételezem, hogy már rengeteg emberrel megesett, hogy valaha egyszer is kimostak egy fehér pólót egy színes pólóval, majd azon töprengtek, hogy a fehér póló miért lett hirtelen rózsaszín.

Ne felejtsd el megfelelően tárolni a ruháidat. Tartsd szárazon a ruhásszekrényedet. A nedvesség vonzhatja a molyokat, amelyektől nehéz lehet megszabadulni.

A minőségi ruhadarabok nem mindig a legolcsóbb választás. Ha úgy döntöttél, hogy megvásárolod őket, bánj velük úgy, hogy a lehető leghosszabb ideig kitartsanak.

Hogyan gondoskodj a ruháidról?

Mire érdemes emlékezni?

Minden sportoló és aktív ember többet vár el ruházatától, mint egy szép dizájnt. Ha aggódsz a kényelem és a szárazon vagy melegen tartás miatt, akkor az anyagokra is jobban kell összpontosítanod. Amikor a sportághoz legmegfelelőbbet választod, látni fogod, hogy te is jobban teljesítesz majd, és valahogy jobban fogsz élvezi minden tevékenységet. 

Vannak olyanok a barátaid között, akik csak a dizájnt nézik, és nem érdekli őket a ruhadarabok anyaga? Oszd meg velük ezt a cikkünket, hogy megtudják, hogy hogyan segítheti őket a ruházat abban, hogy jobban teljesítsenek, és hogyan javíthatja a kényelmüket sportolás és egyéb tevékenységek során.

Források:

[1] Polyester, nylon, wool and more: The fabrics to look for in your workout clothes – https://www.cnet.com/health/fitness/how-to-find-the-best-workout-clothes/

[2] What are the Types of Material Used to Make Sportswear? – https://lsponline.ca/2019/01/08/what-are-the-types-of-material-used-to-make-sportswear/

[3] The Truth About Synthetic Acrylic Fiber Fabrics – https://www.panaprium.com/blogs/i/acrylic-fiber

[4] What is Acrylic Fabric: Properties, How its Made and Where – https://sewport.com/fabrics-directory/acrylic-fabric

[5] Natural Clothing – https://www.naturalclothing.com/what-is-acrylic-fabric/

[6] 15 fun facts about bamboo – https://www.miik.ca/blogs/news/85496708-15-fun-facts-about-bamboo

[7] 10 Facts About Bamboo – https://ettitude.com/impact/ten-facts-about-bamboo-fabric

[8] 16 Facts About Cotton That You Don’t Know – https://barnhardtcotton.net/blog/16-facts-about-cotton-that-you-dont-know/

[9] Shanthi Radhakrishnan – Sustainable cotton production – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081020418000020

[10] 12 Interesting Facts About Cotton – https://www.agiboo.com/12-interesting-facts-about-cotton/

[11] Lycra vs Spandex vs Elastane: What is the Difference? – https://silverbobbin.com/lycra-vs-spandex-vs-elastane/

[12] Elastane VS Spandex: What’s the Difference? – https://theecohub.com/elastane-vs-spandex-whats-the-difference/

[13] 11 Things You Might Not Know About Nylon – https://www.phillymag.com/news/2017/02/16/nylon-dupont-facts/

[14] Nylon – https://www.britannica.com/science/nylon

[15] 10 Things You Should Know About Polyester – https://carogomez.com/blogs/news/10-things-you-should-know-about-polyester

[16] WHAT IS VISCOSE? 7 FACTS YOU OUGHT TO KNOW – https://www.yolke.co.uk/pages/what-is-viscose-facts-you-ought-know

[17] 7 things You Need to Know about Viscose – https://www.ispo.com/en/trends/7-things-you-need-know-about-viscose

[18] Fabric Guide: What Is Viscose? Understanding Viscose Fabric and How Viscose Is Made – https://www.masterclass.com/articles/fabric-guide-what-is-viscose-understanding-viscose-fabric-and-how-viscose-is-made

[19] What Is Viscose? 6 Facts About This Misunderstood Fabric – https://www.contrado.co.uk/blog/what-is-viscose/

[20] Fun Facts About Merino Wool (and their Sheep) – https://wildlygoods.com/pages/fun-facts-about-merino-wool-and-their-sheep

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük