Görcsök, fáradtság, ingerlékenység és alvás. Mit befolyásol még a magnézium?

Görcsök, fáradtság, ingerlékenység és alvás. Mit befolyásol még a magnézium?

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely valószínűleg sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mint amennyit jelenleg kap. Elég kevesebb mint 1 gramm magnéziumot bevinnünk naponta, és mégis annyi feladata van a szervezetben, hogy azt sem tudja, melyikhez kezdjen elsőként. Több mint 300 kémiai reakcióban vesz részt, amelyek elengedhetetlenek az emberi test megfelelő működéséhez. Ide tartozik például az energiatermelés, a fehérje előállítása vagy az izmok megfelelő működése is.

Annak ellenére, hogy a magnézium megtalálható a gyakori élelmiszerekben, nem ritka, hogy az embereknél magnéziumhiány alakul ki. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan nyilvánulhat meg a magnéziumhiány és kiket érint a leggyakrabban. Az is kiderül, hogy segíthet jobb sportteljesítmény elérésében vagy a jobb alvásban. Végül, de nem utolsósorban ismertetjük veled az élelmiszerforrásait és az ajánlott napi adagot is.

Mi is az a magnézium és mi a szerepe a szervezetben?

A magnézium egy ásványi anyag, amelyre szükségünk van az izmok, a szív és az agy megfelelő működéséhez. Szükséges az idegimpulzusok átviteléhez is. Ez az egyik esszenciális tápanyag, amelyet a szervezet önmagában nem tud előállítani, ezért rendszeresen be kell vinnünk a szervezetünkbe az étrenden keresztül. Az emésztőrendszeren való áthaladás után főleg a csontokban és az izmokban tárolódik, ahonnan szükség esetén a szervezet más részeibe jut. Egy 70 kg testsúlyú ember szervezete körülbelül 24 g magnéziumot tartalmazhat. A fel nem használt és felesleges mennyiség a vizelettel választódik ki. [1-2]

Milyen hatásai vannak a magnéziumnak?

Miért olyan fontos a magnézium a szervezetben?

  1. A szervezet több mint 300 enzimatikus reakciója függ tőle, amelyek fontos szerepet játszanak az energiatermelésben (nem csak a dolgozó izmok számára), a fehérjetermelésben, a vércukorszintben és a vérnyomás szabályozásában.
  2. Szükséges a DNS szintéziséhez, amely genetikai információt hordoz, és szinte minden emberi sejtben megtalálható.
  3. Szerepet játszik a glutation-peroxidáz nevű antioxidáns előállításában is, amely elősegíti a természetes védelmet az oxidatív stresszel szemben és a sejtek idő előtti öregedése ellen.
  4. Segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget azáltal, hogy részt vesz az ATP-energia előállításában és segít stabilizálni a vércukorszintet.
  5. Segít megelőzni a görcsöket, miközben az izom mozog és az összehúzódás (rövidülés) és a relaxáció váltakoznak. Az összehúzódás során kalcium szabadul fel, majd a magnézium blokkolja, ami ellazuláshoz vezet. Magnéziumhiány esetén az izom nem fog ellazulni, és kellemetlen görcsök jelentkezhetnek.
  6. Segíti a csontok egészségét, mivel fontos szerepet játszik a csontképződésben.
  7. Hozzájárul az elme és az idegrendszer megfelelő működéséhez, mivel részt vesz a jelek továbbításában az izmok és az idegek között. Ezenkívül szabályozza az agy egyes receptorait, amelyek a tanuláshoz és a memóriához kapcsolódnak. [3-5]

Magnéziumhiányban szenvedsz?

Egy fejlett országban élő átlagember egyre kevesebb és kevesebb magnéziumhoz jut az étrendből. A 19. század végén ennek ezen ásványi anyagnak a szokásos napi bevitele körülbelül 500 mg volt. 100 évvel később ez átlagosan napi 175-225 mg-ra csökkent. Tehát több mint a felére csökkent. Ilyen következtetéseket vontak le az Egyesült Államokban végzett kutatások. [6]

Ez valószínűleg a modern (nyugati) étkezési módnak köszönhető. Nagyobb arányban jellemzőek rá az erősen iparilag feldolgozott élelmiszerek, amelyek összetétele magas zsírtartalmú, egyszerű cukrokat tartalmaznak és tápanyagok szempontjából szegények. Ráadásul egy tipikus fejlett ország lakosságának étrendjéből gyakran hiányoznak az olyan alapvető élelmiszerek, mint a hüvelyesek, a diófélék, a gyümölcsök és a zöldségek, amelyek természetesen tartalmaznak magnéziumot és általában tápanyagban gazdagabbak. [6]

Mennyi az átlagos magnéziumbevitel a megfigyelt országokban?

A magnéziumbevitelt több országban figyelték meg, a következő eredményekkel:

  • Egy 16 ezer németországi személyre kiterjedő kutatásban a kutatók azt találták, hogy 33,7%-uk alacsonyabb magnéziumbevitellel rendelkezik, mint az ajánlott napi adag. [7]
  • Egy 1972 felnőttet vizsgáló mexikói kutatásban a résztvevők 37,6%-ánál állapítottak meg magnéziumhiányt. [8]
  • A lakossági felmérések szerint az Amerikai Egyesült Államok lakosságának csaknem fele (48%) kevesebb magnéziumhoz jut, mint az ajánlott napi adag. [9]

A megfelelő magnéziumbevitel a sportolók esetében még fontosabb, de azt is megállapították, hogy ők is magnéziumhiányban szenvednek:

  • A brit élsportolókat 8 éven át figyelték meg. Ezután kiderült, hogy 22%-uk szervezetében alacsony a magnéziumszint. Összefüggést találtak a magnéziumhiány és az izomsérülések vagy ínfájdalmak gyakoribb előfordulása között is. [10]
  • Több tanulmány összefoglaló összehasonlítása után kiderült, hogy a legtöbb megfigyelt sportoló nem rendelkezik elegendő magnéziumbevitellel, ami veszélyeztetheti fizikai teljesítményüket. [11]
A magnézium fontos az elménknek és csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget

Mi okozhatja a magnéziumhiányt?

A magnéziumhiányt nemcsak az alacsony bevitel vagy a felszívódási zavar okozhatja. Az alább felsorolt ​​egyéb tényezők szintén szerepet játszanak benne. [12-14]

  1. Egészségügyi problémák. Bizonyos esetekben a magnéziumhiányt olyan betegségek okozhatják, mint a Crohn-betegség, a cukorbetegség, az emésztési zavar vagy a veseelégtelenség.
  2. Gyógyszerek szedése. Egyes gyógyszerek befolyásolják a magnézium felszívódásának folyamatát, ezért felelősek lehetnek a szervezetben fellépő hiányáért.
  3. Magas alkoholfogyasztás. Ennek hatására a kiválasztó rendszerben nagyobb mértékben lép fel magnéziumveszteség.
  4. Túlzott izzadás. A magnézium egy elektrolit, amelyet ilyenkor természetes úton elveszítünk. Ezért a hosszú távú, nagy mértékű izzadás is felelős lehet a hiányáért.
  5. Stresszes időszak vagy terhesség. Ez is hatással lehet a magnéziumbevitel iránti megnövekedett igényekre.

Ha érdekel, hogy elegendő magnéziummal rendelkezel-e, keresd fel a háziorvosod, aki vérvizsgálatot és elemzést végezhet. Az eredmények szerint ezután pontosabb stratégiát lehet meghatározni a magnézium pótlására a szervezetben.

Mi okozhatja a magnéziumhiányt?

Hogyan nyilvánulhat meg a magnéziumhiány?

A magnézium több mint 300 anyagcsere-folyamatban vesz részt a szervezetben. Hiánya így különböző módon nyilvánulhat meg. Néhány tünet azonban jellemző erre az állapotra.

  1. Ingerlékenység: ez szorosan összefügghet a magnéziumhiánnyal, mivel ez az ásvány általában nyugtató hatással van az idegrendszerre.
  2. Izomgörcsök: Az izomban lévő magnézium blokkolja a kalciumot, amely az izom összehúzódási (rövidülési) fázisában vesz részt. Ezért a magnéziumhiány miatt az izom lerövidülhet és a relaxációs fázis nem következik be. Ez görcsöket, bizsergést vagy rángatózást okozhat az izmokban. Ezek a kellemetlen tünetek sportolás közben, de pihenés, például alvás közben is jelentkezhetnek. Hiánya az arc apró izmait is érinti. Olyan érzés lehet, mint a tikkelés vagy a szemhéj rángatózása.
  3. Képtelenség koncentrálni: A magnéziumhiány befolyásolhatja az olyan neuroreceptorok működését, amelyek olyan agyi funkciókkal függenek össze, mint például a memória, a gondolkodás vagy a koncentráció.
  4. Energiahiány: A szervezetben lévő kis mennyiségű magnézium negatívan befolyásolja az ATP sejtenergia termelését, ami fokozott fáradtság és energiahiány érzéséhez vezethet.
  5. Rossz alvás: A magnézium szabályozza azokat a receptorokat (GABA), amelyek relaxációs érzést váltanak ki, és ugyanakkor részt vesz az izmok ellazulásában. Hiánya ezért nehézségeket okozhat a teljes ellazulásban, ami elengedhetetlen az elalváshoz.
  6. Fokozott idegesség: A magnézium segít csökkenteni a kortizol stresszhormon szintjét, amely idegességgel, hangulatváltozásokkal és szorongással jár.

A magnézium tehát egy pótolhatatlan mikrotápanyag, amely teljes egészében befolyásolja az életminőséget, akár mentális, akár fizikai egészségről van szó. [13-16]

4 életterület, amelyeken segíthet az elegendő magnéziumbevitel

A magnézium optimális bevitele fontos a test általános egészsége és harmóniája szempontjából. Még fontosabb, ha sportolsz, ha stressznek vagy kitéve vagy nők esetében a menstruáció előtt és után. Pótolhatatlan szerepet játszik az egészséges alvás kérdésében is. Mi van emögött?

Ezek a termékek érdekelhetnek:

1. A magnézium támogatja a sportteljesítményt

A sportolók többsége ismeri a magnézium hatását a teljesítményre, ezért fokozott figyelmet fordítanak annak bevitelére, akár étrenden keresztül, akár minőségi táplálékkiegészítők formájában. A fizikai aktivitás során az izzadás gyakran az ásványi anyagok, köztük a magnézium nagyobb veszteségéhez vezet. Részt vesz a tápanyag-anyagcserében, az energiatermelésben, a fehérjetermelésben, az izomműködésben és a regenerációs folyamatokban. Sportoláskor megnövekednek a szervezetben az ezekkel a folyamatokkal szemben támasztott követelmények és ezzel együtt az igény is rá. [17] [18-22]

Melyek a magnézium fő funkciói a sportban?

  1. Segít energiával ellátni a dolgozó izmokat. A magnézium részt vesz az összes tápanyag (fehérje, szénhidrát, zsírok) anyagcseréjében, amelyek a szervezet energiaforrásai. Annak érdekében, hogy az izmok ezt az energiát mozgásukra használhassák, szükséges azt ATP-vé alakítani. Ebben a folyamatban a magnézium fontos szerepet játszik.
  2. Elengedhetetlen a megfelelő izomműködéshez. Magnézium nélkül az izmaink állandó feszültségben maradnának. Részt vesz azok ellazításában, ami a kontrakció (összehúzódás) után következik be. Ennek az anyagnak a hiánya ezért kellemetlen izomgörcsökhöz vezethet.
  3. Támogatja a csontok egészségét. A magnéziumra azlrt is szükség van, mert az inaktív D-vitamin felhasználható formává alakítja át. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A magnézium gyakran a magasabb csontsűrűséghez is köthető, amely növeli csontok törésekkel szembeni ellenállását.
  4. Segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget. A megfelelő magnéziumbevitel összefügg a stabil vércukorszint (glükózszint) fenntartásával is. Ennek eredményeként segít megelőzni az izomgyengeség és a mentális fáradtság érzését, amelyet gyakran a vércukorszint gyors csökkenése okoz.
  5. Teljesítmény és regeneráció támogatása. A magnézium a megfelelő jelátvitelhez is fontos az izmok és az idegek között. Ez akkor fontos, ha felemelünk egy nehéz súlyt vagy azonnal reagálnunk kell a játék során és gyors lépést kell tennünk. Az izmok és az idegek közötti jó együttműködés lehetővé teszi a sportoló pihenését és támogatja az alvás minőségét. Ennek eredményeként a magnézium támogatja az aktív egyén fizikai és szellemi erejének regenerálódását.
Miért fontos a magnézium a sportban?

A magnézium enyhíti a PMS kellemetlen tüneteit

A magnézium segíthet enyhíteni azokat a kellemetlen tüneteket, amelyeket a nők a menstruáció előtt és alatt tapasztalnak. Ide tartoznak például a fejfájás, a duzzanatok, a görcsök, a fáradtság és a hangulatingadozás. A reproduktív korú nők csaknem fele találkozott néhányukkal vagy mindegyikkel. A kutatások szerint a magnézium segíthet enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket. Leggyakrabban B6-vitaminnal kombinálva ajánlott, amely támogatja a nyugtató hatását. [23-25]

A PMS gyakran okoz puffadást is. A következő cikkünkből megtudhatod, hogy mit kell tenned ebben az esetben: A hasi puffadás és hogyan küzdhetjük le.

A magnézium segít PMS esetén

3. A magnézium támogatja a mentális funkciók megfelelő működését és a stresszkezelést

A magnéziumhiány hatással lehet a mentális egészségre is. Idegesnek, ingerlékenynek vagy rosszabbnak érezhetjük magunkat a stresszes helyzetek kezelésében. Ez több hatásnak köszönhető.

A magnézium elsősorban az idegjelek átvitelét segíti elő és szabályozza az agyműködést befolyásoló neurotranszmittereket. Ide tartozik például a glutamát, amely izgató hatású. Ez azt jelenti, hogy aktiválja az agy olyan funkcióit, mint a koncentráció, a memória és a gondolkodás. [26-27]

A túlzott glutamátaktivitás azonban pörgést okozhat a fejben. A magnézium csökkentheti a glutamát aktivitást és segíthet megőrizni a nyugodt az elmét. A GABA nevű másik neurotranszmitterre is hat, amely nyugtatóbb hatást fejt ki. A magnézium az aktivitásának növelésével elősegíti a stressz jobb kezelését is. [26-27]

Ezenkívül elegendő magnézium a kortizol hormon alacsony szintjéhez is társul. Ez az egyik úgynevezett stresszhormon. Ez a magnézium egy másik hatásmechanizmusa, amely így kiegészíti a képzeletbeli rejtvényt a stresszes helyzetek jobb kezelése érdekében. [28]

Mit tehetsz még a stressz jobb kezelése érdekében? Megtudhatod a következő cikkünkből: Miért veszélyes a stressz és hogyan csökkentheted?

A magnézium segít kezelni a stresszt

4. Jobb alvás az elme és a test megnyugtatásának köszönhetően

Az alvás nemcsak a mentális vagy lelki erő regenerálódásához, hanem különösen az általános egészség megőrzéséhez fontos. Nem hiába alusszuk át az életünk egyharmadát. Ha rosszul alszunk, az negatívan befolyásolja a következő napunkat. A rossz hangulat, a fáradtság és az állandó ásítozás, valamint a képtelenség koncentrálni inkább szenvedést jelent, mint produktív napot. A zavartalan alvás pedig éppen ellenkezőleg, természetes pörgetőként hat.

A minőségi alvás támogatható az elegendő magnéziumbevitellel. Megnyugtatja az elménket és a testünket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a magnézium képes növelni a GABA neurotranszmitter aktivitását, amely relaxáló hatású. Segít a fáradt izmok ellazításában is, ami hozzájárul a feszültség érzésének általános csökkentéséhez, így összességében könnyebben és gyorsabban tudunk elaludni. [29-30]

Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit tehetsz még a jobb alvás érdekében, olvasd el a következő cikkünket: Hogyan javíthatsz az alvásodon és hogyan hat az izomtömeg növekedésére?

A magnézium segít jobban aludni

Mit kell enned ahhoz, hogy elegendő magnézium legyen a szervezetedben?

Ha az elegendő magnéziumbevitelre szeretnél koncentrálni, akkor semmiképp se hagyd ki ezeket az ételeket az étrendedből. [31]

Élelmiszer

Magnézium mennyisége 100 g-ban

Kesudió vagy kesudióvaj292 mg
Mandula vagy mandulavaj270 mg
Étcsokoládé228 mg
Quinoa197 mg
Zabkása177 mg
Bab171 mg
Földimogyoró vagy földimogyoróvaj 168 mg
Tahini95 mg
Tempeh 81 mg
Spenót79 mg

Hogyan lehet növelni a magnéziumbevitelt az étrenddel?

Rendszeresen fogyasztod a fent említett, magas magnéziumtartalmú ételeket? Ha nem, akkor próbáld meg a következő módosításokat végrehajtani étrendedben, hogy természetesen növeld az étrended magnéziumtartalmát .

Egyszerű módosítások az étrendben a magasabb magnéziumbevitel érdekében:

  1. Cseréld a fehér kenyeret teljes kiőrlésű kenyérre, amely nagy mennyiségben tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet.
  2. A köretet fehér rizs vagy klasszikus tészta formájában cseréld le quinoára, hüvelyesekből készült tésztára, hajdinára vagy burgonyára.
  3. Minden főételhez készíts zöldségsalátát és adj hozzá leveles zöldségeket (spenótot, fodros kelt, római salátát).
  4. Zöldségsaláta készítésekor spórolj a majonézzel vagy olajos öntettel, és adj hozzá tök, napraforgó- vagy kendermagot.
  5. Tegyél egy adag 100%-os mogyoróvajat a reggeli zabkásádba, adj hozzá egy marék diófélét vagy kakaóbabot.
  6. Cseréld le az édességeket friss gyümölcsökre, diófélékkel és magvakkal keverve, egy kocka kiváló minőségű étcsokoládéra vagy egészséges házi desszertre, amelyben a fehér lisztet teljes kiőrlésű változatra vagy zabpehelyre cserélted.
  7. Korlátozd az alkoholtartalmú italok fogyasztását. Kóstold meg például az alkoholmentes italok közül a citrommal és mentával készültet, vagy próbáld ki a hűtött, koffeinmentes BCAA italokat.
  8. A szigorú, szükségtelenül korlátozó étrendek és diétás italok helyett inkább a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet válaszd.

Ha további tippekre vagy kíváncsi az egészséges táplálkozás összeállításához, akkor semmiképp se hagyd ki a következő cikkünket: Milyen az egészséges étrend és hogyan tanulhatsz meg egészségesen étkezni?

Hogyan növeld a magnéziumbeviteled az étrendeddel?

A magnézium ajánlott napi adagja

Az ajánlott napi adag felnőtteknek 300-400 mg. Ez az adag néha nem elegendő, és bizonyos esetekben helyénvaló lehet növelni. Ez gyakran fokozott izzadás (sport, forró környezetben való mozgás, megnövekedett testhőmérséklet), emésztési zavarok vagy stresszes időszakokban fordul elő. [32-33]

  • Az igényes sporttevékenységek során a szervezet magnéziumigénye akár 10-20%-kal is megnőhet. [34-35]

A táplálékkiegészítőkben található magnézium melyik formája a legjobb?

A magnézium táplálékkiegészítők ideális választás azok számára, akik nem esznek rendszeresen magnéziumban gazdag ételeket, vagy táplálékkiegészítőkkel akarják biztosítani az elegendő bevitelüket. Ezek a kiegészítők kapszulák, oldódó porok, shotok vagy pezsgőtabletták formájában fogyaszthatók.

Az ideális táplálékkiegészítő kiválasztásakor fontos figyelni, hogy milyen biológiai formában található benne a magnézium. Ez a forma befolyásolja a magnézium felszívódását és felhasználhatóságát a szervezetben.

  • Jobban felszívódó formák: citrát, kelátkötés (például biszglicinát vagy laktát formájában).
  • Rosszabb felszívódású formák: oxid, szulfát, karbonát.

Például a kelátkötés (leggyakrabban magnézium -biszglicinát formájában) felszívódása sok esetben többszörösen megelőzi az oxidformát. A liposzomális formában lévő magnézium szintén kiváló felhasználhatóságot és felszívódást kínál, ennek köszönhetően az emésztőrendszeren keresztül még gyorsabban kerül a vérbe és akár 95%-os felszívódást is elérhet. [36-38]

Magnéziumtartalmú táplálékkiegészítők

Miben segít a magnézium?

  • Segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget.
  • Támogatja a megfelelő izomműködést és fenntartja a csontok és fogak egészségét.
  • Segít fenntartani az idegrendszer és az elme megfelelő működését.
  • Részt vesz a fehérjeszintézisben.
  • Hozzájárul az energia felszabadításához és felhasználásához.
  • Támogatja az elektrolit egyensúly fenntartását a szervezetben.
  • Szerepet játszik a sejtosztódás folyamatában.

Mi ebből a tanulság?

A szervezetben számos fontos folyamat függ a magnéziumtól. Fontossága nő a sportban, stresszes helyzetekben vagy a nőknél a menstruáció előtt és alatt. Jelentős hatással van a stresszkezelésre és a nyugodt alvásra is. A magnéziumhiány izomgörcsökben, fáradtságban vagy idegességben nyilvánulhat meg. Ezt megelőzhetjük, ha ezt az ásványi anyagot elegendő mennyiségben fogyasztjuk az étrendből vagy a táplálékkiegészítőkből. Ezek közül fontos olyan termékeket választani, amelyek szerves magnéziumformát tartalmaznak, amely jellemzően jobban felszívódik a szervezetben.

Szoktad pótolni a magnéziumot vagy annak étrendi bevitelére támaszkodsz? Ha tetszett a cikk, feltétlenül oszd meg a barátaiddal, hogy ők is megtudhassák, milyen fontos a megfelelő magnéziumbevitel.

Források:

[1] Fiorentini, D., Cappadone, C., Farruggia, G., & Prata, C. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. – https://doi.org/10.3390/nu13041136

[2] Jahnen-Dechent, W., & Ketteler, M. Magnesium basics. Clinical – https://doi.org/10.1093/ndtplus/sfr163

[3] The Nutrition Source. Magnesium.

[4] Harvard T.H. Chan School of Public Health. Magnesium. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/magnesium/

[5] Castiglioni, S. Editorial of Special Issue “Magnesium in Human Health and Disease”. – https://doi.org/10.3390/nu13082490

[6] Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. Magnesium in Prevention and Therapy. – https://doi.org/10.3390/nu7095388

[7] Schimatschek, H. F., & Rempis, R. Prevalence of hypomagnesemia in an unselected German population of 16,000 individuals. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11794636/

[8] V, D. la C.-G., B, G., S, V., T, S.-L., & R, R. Anemia and iron, zinc, copper and magnesium deficiency in Mexican adolescents: National Health and Nutrition Survey – https://doi.org/10.1590/s0036-36342012000200009

[9] Rosanoff, A., Weaver, C. M., & Rude, R. K. Suboptimal magnesium status in the United States: Are the health consequences underestimated– https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00465.x

[10] Pollock, N., Chakraverty, R., Taylor, I., & Killer. An 8-year Analysis of Magnesium Status in Elite International Track & Field Athletes. – https://doi.org/10.1080/07315724.2019.1691953

[11] Volpe, S. L. Magnesium and the Athlete. Current. – https://doi.org/10.1249/JSR.0000000000000178

[12] Schwalfenberg, G. K., & Genuis, S. J. The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. – https://doi.org/10.1155/2017/4179326

[13] Healthdirect Australia. Magnesium deficiency – https://www.healthdirect.gov.au/magnesium-deficiency

[14] Cleveland Clinic. Feeling Fatigued? Could It Be Magnesium Deficiency? (And If So, What to Do About It– https://health.clevelandclinic.org/feeling-fatigued-could-it-be-magnesium-deficiency-and-if-so-what-to-do-about-it/

[15] Roman HealthGuide. Magnesium Deficiency: 10 Common Signs and Symptoms. – https://www.getroman.com/health-guide/magnesium-deficiency-signs/

[16] Magnesium deficiency: Symptoms, signs and treatment. – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322191

[17] Everyday Health. Magnesium Deficiency: Signs and Symptoms – https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/what-are-the-signs-and-symptoms-of-magnesium-deficiency/

[18] Thorne. How Lack of Magnesium Impacts Athletes – https://www.thorne.com/take-5-daily/article/how-lack-of-magnesium-impacts-athletes

[19] Bailey, C. Magnesium—Why it can help Performance. – https://www.christinebailey.co.uk/magnesium-the-essential-mineral-for-athletes/

[20] Sports Performance Bulletin. Why magnesium matters to athletes – https://www.sportsperformancebulletin.com/nutrition-for-endurance-athletes/supplements/magnesium-matters-athletes/

[21] S, H. S., hu, & MD. Osteoporosis: Calcium and Magnesium. – https://www.spineuniverse.com/conditions/osteoporosis/osteoporosis-calcium-magnesium

[22] Kass, L. S., & Poeira, F. The effect of acute vs chronic magnesium supplementation on exercise and recovery on resistance exercise, blood pressure and total peripheral resistance on normotensive adults. – https://doi.org/10.1186/s12970-015-0081-z

[23] Direkvand-Moghadam, A., Sayehmiri, K., Delpisheh, A., & Kaikhavandi, S. Epidemiology of Premenstrual Syndrome (PMS)-A Systematic Review and Meta-Analysis Study. – https://doi.org/10.7860/JCDR/2014/8024.4021

[24] Magnesium and the menstrual cycle. – https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/magnesium-and-the-menstrual-cycle

[25] Fathizadeh, N., Ebrahimi, E., Valiani, M., Tavakoli, N., & Yar, M. H. Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of premenstrual syndrome. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 15(Suppl1), 401–405.

[26] Magnesium: The Missing Link in Mental Health? – https://www.immh.org/article-source/2016/11/17/magnesium-the-missing-link-in-mental-health

[27] Psychology Today. Magnesium and the Brain: The Original Chill Pill – https://www.psychologytoday.com/us/blog/evolutionary-psychiatry/201106/magnesium-and-the-brain-the-original-chill-pill

[28] Cuciureanu, M. D., & Vink, R. Magnesium and stress. – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507250/

[29] Psychology Today. What You Need to Know About Magnesium and Your Sleep – https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201805/what-you-need-know-about-magnesium-and-your-sleep

[30] Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Rashidkhani, B. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial.

[31] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/index.html

[32] Razzaque, M. S. Magnesium: Are We Consuming Enough? – https://doi.org/10.3390/nu10121863

[33] Nielsen, F. H., & Lukaski, H. C. Update on the relationship between magnesium and exercise. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17172008/

[34] Pardo, M. R., Garicano Vilar, E., San Mauro Martín, I., & Camina Martín, M. A. Bioavailability of magnesium food supplements: A systematic review – https://doi.org/10.1016/j.nut.2021.111294

[35] Yoshimura, Y., Fujisaki, K., Yamamoto, T., & Shinohara, Y. Pharmacokinetic Studies of Orally Administered Magnesium Oxide in Rats. – https://doi.org/10.1248/yakushi.16-00020

[36] Shade, C. W. Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818067/

[37] LipoCellTechTM – The future of vitamins. – https://lipocelltech.com/

[38] Uberti, F., Morsanuto, V., Ruga, S., Galla, R., Farghali, M., Notte, F., Bozzo, C., Magnani, C., Nardone, A., & Molinari, C. Study of Magnesium Formulations on Intestinal Cells to Influence Myometrium Cell Relaxation. – https://doi.org/10.3390/nu12020573

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük