Minden, amit a diófélékről tudnunk kell

Minden, amit a diófélékről tudnunk kell

Az áruházak polcain, specializálódott szakboltokban, úgy mint a mi kínálatunkban is, hatalmas mennyiségű diófélével találkozhattok. A dió, mandula, kesudió, pekándió, paradió, fenyőmag, pisztácia és végül, de nem utolsó sorban az erdei mogyoró. Bár köztudott az egészségvédő hatásuk és előnyeik az emberi szervezet számára, mégis az összes dióféle specifikusnak mondható. Ezért vizsgáljuk meg közelebbről az egyes fajtákat, összehasonlítva pozitív, ill. negatív tulajdonságaikat, csokorba gyűjtve nektek ebben a cikkben.

1. MANDULA

A mandulát tulajdonságainak és pozitív hatásainak köszönhetően, amit az emberi szervezet számára kínál, a diófélék királyának is nevezik. Megkülönböztetünk édes, ill. keserű mandulát. Az édes mandulát használják leginkább a gasztronómiában, a keserű pedig inkább a gyógyszeripar alapanyagait képezi.Felhasználható asztma, köhögés, ill. bronchitis elleni gyógyszerek készítésénél. A mandula magas kálium, magnézium, valamint E vitamin tartalmáról is ismert. [1] [2]

mandula egészség

Mandula tápértéke

30 g mennyiség az alábbi tápanyagokkal rendelkezik [3]:
• kalória: 163
• szénhidrátok: 6 g
• rostok: 3,5 g
• zsírok: 15 g
• fehérjék: 6 g
• E vitamin : 50 %
• B2 vitamin : 22 %
• réz: 31 %
• magnézium: 18 %
• mangán: 28 %

tápértékek

Grafikon 1: A mandula tápértékei [3]

A MANDULA EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

• gazdag E vitamin tartalma lassítja az öregedést és megvéd az Alzheimer – kórral szemben[1]

• a magnézium csökkenti az erekre gyakorolt nyomást, ráadásul támogatja az oxigén és a szabadgyökök áramlását, amik oxidánsként működnek szervezetünkben- károsítva ezzel a testsejteket, és előidézve öregedésüket [1]

• a mandulában található magnézium csökkenti a szív károsodását [1]

• a flavonoidok a C és E vitaminnal együtt antioxidáns hatásúak [1]

• már 1/4 csésze mandula is nagy mennyiségű fehérjét és rostokat tartalmaz, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az emésztőrendszerre [1]

KIKNEK NEM AJÁNLOTT A MANDULA FOGYASZTÁSA?

A mandula nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz. Ezek veseelégtelenséget, epehólyag problémákat, valamint a kalcium felszívódásának zavarát idézhetik elő. A mandula fogyasztását tehát főleg a veseelégtelenségben szenvedőknek kellene korlátozniuk. [1]


mandula, ki nem eheti


HOGYAN FOGYASSZUK A MANDULÁT?

Leginkább klasszikus formájában érdemes, ha pedig nem vagy a ropogós finomságok híve, próbáld ki a darált mandulát. A mandulavajat a kenyérre, toastra kenhetjük, vagy bármilyen finomságba belekeverhetjük. A svédek a mandula fogyasztást rizsfelfújtba rejtett mandulával tették színesebbé. A hagyomány szerint az elrejtett mandula szerencsés megtalálója a következő évben megházasodik. [1]

2. KESUDIÓ

A kesudió elterjedését a portugál tengerészeknek köszönhetjük. Ők hozták be Brazíliából Mozambikba és Indiába. Később Ázsiába, majd a távoli Afrikába. Csak kevesen tudják, hogy a kesudió valójában egy gyümölcsfa termése. A kesu végén almák nőnek, melyek a magas nyugati kesufa termései. Az alma gazdag C vitaminban, íze pedig savanykás. Fogyasztása a Föld csak néhány részen elterjedt, mint pl. Brázíliában és Afrikában. A kesudió héjában allergén anyag és sav található, ezért általában hántolva árusítják. A héjában található agresszív anyagot fából készült termékek lakkozóanyagaként használják fel. [4]


kesudió előnyök, hatások és egészség


A KESUDIÓ ÖSSZETEVŐI ÉS TÁPÉRTÉKE

30 g mennyiség az alábbi tápanyagokat tartalamazza [3]:

• energiaértéke: 733 kJ

• kalória: 175 kcal

• fehérjék: 5,24 g

• szénhidrátok: 7,79 g

• zsírok: 13,67 g

• rostok: 0,63 g

• víz: 1,3 g

• kalcium: 9,75 mg

tápértékek

Grafikon 1: A kesudió tápértékei [3]


A KESUDIÓ EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAI

Csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát, és felveszi a harcot a rossz koleszterinnel (LDL) szemben [5]

• A kesu gazdag ásványianyag és zsírtartalmának köszönhetően, támogatja a fogyást. A kesu magas zsírtartalma gazdagabbá és teltebbé teszik ételeinket. [4]

• Tudományos ismeretek alapján a kesu hetente legalább két alkalommal való fogyasztása jelentősen csökkenti az elhízás kockázatát [6]

•A kesudió antioxidánsainak rendszeres fogyasztása csökkenti a májrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát[7]

• magas magnézium, kalcium és káliumtartalma megóv a csontok deminerálódásától. 1/4 csészényi kesudió a napi K vitamin szükséglet több mint 12 százalékát teszi ki, amely ellenállóbbá teszi a csontjainkat, illetve védelmet nyújthat a csontritkulással szemben [4]

kesudió ki számára alkalmas és ki számára nem alkalmas


KIKNEK NEM AJÁNLOTT A KESUDIÓ?

Néhány esetben a kesudió fogyasztása során allergiás reakciók léphetnek fel, főleg kisgyermekek esetében. Ezt az ún. anacardic sav okozza. Az allergiás reakció leggyakoribb jele a csalánkiütés (enyhe bőrpirosodás), légzési problémák, hasfájás, hányás, ill. hasmenés. [8]

HOGYAN FOGYASSZUK A KESUDIÓT?

A kesudiót gyors nassként is fogyaszthatjuk. Mivel a kesu zsírokban gazdag, megtelíti az üres hasat és a korgó gyomornak teltségérzetet biztosít.Ha unod már a kesu nyers fogyasztását, figyelmedbe ajánjuk a kesuvajat. Bármilyen péksüteményre rákenhető, reggel, este, tízórai, ill. uzsonnaként is bátran fogyasztható.Belekeverhetjük fehérjeitalainkba, vagy kiegészíthetik bármelyik édes, ill. sós receptünket is. Csak fantáziánk szabhat határt a konyhában való felhasználásához.


3. DIÓ

A dió nálunk a legelterjetebb dióféle, ami szinte minden kertben megtalálható. Vastag héjja megvédi az időjárás viszontagságaitól. A dió gazdag omega 3 zsírsavakban, ezen kívül pedig rengeteg antioxidánst tartalmaz. Pozitívan befolyásolja az agyműködést, és segít a szívmegbetegedések elkerülésében, valamint a rák megelőzésében. [9]

dió előnyei, hatásai az az egészségre


A DIÓ ÖSSZETEVŐI ÉS TÁPÉRTÉKE

20 g mennyiség (egy kis csészényi) az alábbi tápanyagokat tartalmazza [3]:

• energiaértéke: 579 kJ

• kalória: 138 kcal

• fehérjék: 3,15 g

• szénhidrátok: 2,89 g

• zsírok: 12,68 g

• rostok: 1,185 g

• víz: 0,8 g

• kalcium: 19,13 mg

tápértékek

Grafikon 3: A dió tápértékei [3]

A DIÓ ELŐNYEI ÉS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

• a dió magas tápanyagtartalmú, mivel magas a zsír, ill. fehérje tartalma [3]

• fogyasztása biztosítja egyes vitaminok bejutását a szervezetbe (E, B1, B6, B9) továbbá ásványi anyagok gazdag forrása, mint pl. a magnézium, réz, ill. cink, amelyeknek antioxidáns hatásuk gondoskodik a sejtek megfelelő működéséről. [1]

• a dió tápanyagai pozitívan hatnak a szexuális teljesítményre, hajra, körömre, ill. a bőrre [3]

• magas omega 3 tartalmának köszönhetően, szabályozza a vérnyomást és megelőzi a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását [3]

• 1/4 csészényi dió az omega 3 zsírsav napi szükségletének 90 százalékát teszi ki[3]

• a dió javítja az endotélium funkcióját.Az endotélium helytelen működése az erek kezdetleges elváltozásai, melyek aterotrombotikus komplikációkat okozhatnak [10] [11]

csökkentik a koleszterinszintet és javítják a lipid profilt. Számos vizsgálat melyet a lipid profil alkot, jól ábrázolja az infarktus ill. agyvérzés fennálló kockázatát. [12] [13]

KIKNEK NEM AJÁNLOTT A DIÓ FOGYASZTÁSA?

Akármennyire is egészséges a dió, kerüljük a túlzott fogyasztását. A dió zsírban gazdag és túlzott fogyasztása gyomorfájdalmat okozhat. Egyes embereknél, a szinte minden diófélében megtalálható fitosav, alacsonyabb ásványiaanyag felszívódást eredményezhet. [3] [14]


dió előnyei, hatásai az az egészségre


HOGYAN FOGYASSZUK A DIÓT?

Nyers állapotban való fogyasztásán kívül, saláták, tészták , gabonafélék, öntetek ill. péksütemények részét képezheti. A dióolaj a gasztronómián kívül(saláták, édességek, öntetek) a kozmetikában is érvényesül (masszázsolajak, krémek, ill. hajápoló szerek). A hántolt dió friss állapotban 4 – 6 hónapig is megőrzi minőségét, illetve a fagyasztóban legfeljebb egy évig tartható el. [15] [3]

4. PEKÁNDIÓ

Egyes indián törzseknek Közép., ill, Dél – Afrika területén, a pekándió a táplálkozásuk fő részét képezte. Fogyasztásukon kívül, gyógyszerként is alkalmazták a bőr ill. tüdőmegbetegedésekre. A pekándió alakjában hasonlít a hagyományos dióéra, íze azonban valamivel édesebb. A dióval szemben, a pekándió több zsírt és kevesebb omega 3 zsírsavat tartalmaz. [2]


pekándió hatások, előnyök az egészségre


A PEKÁNDIÓ ÖSSZETÉTELE ÉS TÁPÉRTÉKE

20 g pekándió (egy csészényi adag) az alábbi tápanyagokat tartalmazza [3]:

• energiaérték: 612,63 kJ

• kalória: 146,42 kcal

• fehérjék: 1,84 g

• szénhidrátok: 2,77 g

• zsírok: 14,208 g

• rostok: 1,92 g

• víz: 0,722 g

• kalcium: 13,1 mg

tápértékek

Grafikon 4: A pekándió összetevői [3]

A PEKÁNDIÓ ELŐNYEI ÉS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

• A pekándió növeli az antioxidációs képességet, csökkenti a rossz LDL koleszterin szintet, azonban növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét [16] [17]

• a pekándiótáplálkozásba való beépítése javítja a lipid profilt [17]

• gazdag rosttartalma támogatja az emésztőrendszerünket és csökkenti a hemeroidok, ill. a vastagbélrák kialakulásának kockázatát [18]

• az olajsav, ill. a fenoplasztikus antioxidánsok segítik a agyvérzés, ill. a szív nem megfelelő vérellátásának következtében fellépő beteségek megelőzését [19]

• a magnéziumban gazdag pekándió fogyasztása(125, 5 mg mennyiség 20 g pekándióban) csökkenti a vérnyomást. Napi 100 mg magnézium 9 százalékkal csökkenti az agyvérzés kialakulásának kockázatát. [20] [3]

• a magnézium gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, például az ízületi falakon, csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát , az ízületi megbetegedések ill. az Alzheimer kialakulásának esélyét. [21]


pekándió hatások, előnyök az egészségre


KIKNEK NEM AJÁNLOTT A PEKÁNDIÓ FOGYASZTÁSA?

Egyes esetekben a pekándió fogyasztásának következtében, allergiás reakciók léphetnek fel, főként kisgyermekek esetében. Ezt az ún. anacardic sav okozza.Az allergiás reakció leggyakoribb jele a csalánkiütés(enyhe bőrpirosodás), légzési problémák, hasfájás, hányás, ill. hasmenés. [8]

HOGYAN FOGYASSZUK A PEKÁNDIÓT?

Fogyaszthatjuk nyersen, őrölten, reszelten, ill. diópüréként.Előételek részeként, öntetek, saláták, ill. édes desszertek készítéséhez kivállóan alkalmas. A pekándió konyhában való felhasználása sokban hasonlít a hagyományos dióéhoz. Minden egészéges étel részét képezheti, fogyókúrázók étrendjébe is kiválóan beépíthető. [1] [3]

5. FENYŐMAG

A fenyőmag valójában nem dióféle. A földközi- tengeri borókafenyő magtermése. Hasonlóan sok más dióféléhez, a fenyőmag is tartalmazza a szívre hasznos alfa-linolénsavat (omega-3), ill. B vitamint. Az előző diófélékhez képest, a fenyőmag magasabb fehérjetartalommal rendelkezik. [1]


fenyőmag hatások előnyök


A FENYŐMAG ÖSSZETÉTELE ÉS TÁPÉRTÉKEI

20 g fenyőmag az alábbi tápanyagokat tartalmazza [3]:

• energiaértéke: 509,93 kJ

• kalória: 121,87 kcal

• fehérjék: 4,80 g

• szénhidrátok: 2,944 g

• zsírok: 10,14 g

• rostok: 0,90 g

• víz: 1,338 g

• kalcium: 5,2 mg

tápértékek

Graf 5: A fenyőmag tápértékei [3]

A FENYŐMAG ELŐNYEI ÉS JÓTÉKONY HATÁSA A SZERVEZETRE

• a cédrus fenyőmagjának holecisztokin tartalma (CCK hormon) csökkentik az étvágyat [22] [23]

• 1/2 csészényi fenyőmag a napi magnézium szükséglet kb. 50 százalékát fedezi[24]

•atelítetlen zsírsavak, mint a magnézium, E vitamin, K vitamin , valamint a mangán , támogatják a szív egészséges működését [24]

• a pinolénsav , ami a fenyőmagban megtalálható, megőrzi az optimális koleszterinszintet és csökkenti a rossz LDL koleszterin mennyiségét [25]

• antioxidánstartalma, valamint vitaminjai mint az A, B, C, D, és E védi a szervezetet a reaktív szabadgyököktől(ROS) [24]

• a lutein egy olyan anyag, amely különböző szembetegségek enyhítésére alkalmas [24]

KIKNEK NEM AJÁNLOTT A FENYŐMAG FOGYASZTÁSA?

Egyes embereknél a fenyőmag keserű érzetet okozhat a szájban. Egyedi esetekről van szó, amelyet előre nem lehet megállapítani, és olyan embereknél is előfordulhat, akik előzőleg következmények nélkül fogyasztották a fenyőmagot.[26]


fenyőmag


HOGYAN FOGYASSZUK A FENYŐMAGOT?

Mivel nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak, ezért hajlamosak a sárgásodásra. A fenyőmag frisseségének megőrzése érdekében ajánlatos a hűtőben való tárolásuk. Fogyaszthatjuk nyersen, pörkölve, ill. zöldségsalátákba keverve. Széles körben használják pesztó készítéséhez. Az egyszerű pesztó készítéséhez csupán bazsalikomra, olívaolajra, parmezánra, ill. fenyőmagra van szükségünk. [1] [24]

6. PISZTÁCIA

Már az ősrégi receptek szerint is, a pisztácia fogysztása a mézzel, mandulával, ill. mirhávalpárosult. A pisztáciának, a többi dióhoz hasonlóan, számos pozitív hatása van a szívre. Antioxidáns, lutein, ill. zeaxantin tartalma magasabb, védve ezzel szemünk egészségét, és elkerülve látásunk károsodását. Kiváló rostforrás, továbbá gazdag B6 vitaminban, magnéziumban, ill. kalciumban. [1] [2]


pisztácia előnyei az egészségre


A PISZTÁCIA ÖSSZETEVŐI ÉS TÁPÉRTÉKE

20 g mennyiség az alábbi tápanyagokat tartalmazza [3]:

• energiaértéke: 523,75 kJ

• kalória: 125,18 kcal

• fehérjék: 3,948 g

• szénhidrátok: 5,074 g

• zsírok: 9,896 g

• rostok: 1,507 g

• víz: 0,942 g

• kalcium: 26 mg

tápértékek

Grafikon 6: A pisztácia tápértékei [3]

A PISZTÁCIA ELŐNYEI ÉS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

• magas fitoszterol tartalma csökkenti a koleszterinszintet, beleértve az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét [1]

•a probiotikus rostok kedvezően hatnak a bél mikroflórájára, hatásuk a mandulától is intenzívebb[27]

• a pisztácia csökkenti a vérnyomást [3]

• csökkenti az étkezés utáni vércukorszint erős ingadozását [28]

javítja az anyagcserét [29]

KIKNEK NEM AJÁNLOTT A PISZTÁCIA FOGYASZTÁSA?

Egyes esetekben, a pisztácia fogyasztásának következtében, allergiás reakciók léphetnek fel, főként kisgyermekek esetében. Ezt az ún. anacardic sav okozza. Az allergiás reakció leggyakoribb jele a csalánkiütés (enyhe bőrpirosodás), légzési problémák, hasfájás, hányás, ill. hasmenés. [8]


pisztácia előnyei az egészségre


HOGYAN FOGYASSZUK A PISZTÁCIÁT?

Nyers állapotban tartalmazza a tápanyagokat a legnagyobb arányban.Zöldségekkel, rizzsel, ill. tésztákkalis kombinálhatjuk, pisztáciaszószként is kiválóan alkalmazható. Ennek elkészítéséhez szükségünk lesz 750 ml szójatejre, sóra, ill. borsra. Főzzük őket össze, majd adjuk hozzá az enyhén őrölt pisztáciát.Sűrűsödés után el is készült a mártásunk. [1]

7. MOGYORÓ

Az erdei mogyoró kiváló táplálék cukorbetegek számára is, támogatja az egészséges agyműködést, csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, valamint segít felvenni a stressz elleni harcot. Ázsiai származását őskorból származó archeológia kőzetek segítségével állapították meg. Az emberek az erdei mogyorót leginkább a Nutella alapanyagaként ismerik, aminek valljuk be, nincs sok köze az egészséges táplálkozáshoz. Már 30 gramm erdei mogyoró is fedezi a napi tápanyagszükséglet 9 százalékát.[1] [3] [30] [31]


mogyoró hatása az egészségre


AZ ERDEI MOGYORÓ ÖSSZETÉTELE ÉS TÁPÉRTÉKE

20 g mennyiség az alábbi tápanyagokat tartalmazza [3]:

• energiaérték: 572,02 kJ

• kalória: 136,71 kcal

• fehérjék: 2,92 g

• szénhidrátok: 3,15 g

• zsírok: 12,484 g

• rostok: 1,745 g

• víz: 1,032 g

• kalcium: 36,192 mg

tápértékek

Grafikon 7: A mogyoró tápértékei [3]

A MOGYORÓ ELŐNYEI ÉS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

• a paramogyoróval együtt , az erdei mogyoró kiváló kalciumforrás, amely az erős csontokért és fogakért felelős [1]

• a szívre jótékony, telítetlen zsírokat tartalmaz [1]

• segít a prosztatarák megelőzésében, ráadásul segít a stressz leküzdésében[3]

• az erdei mogyoró az egyik leggazdagabb polifenol vegyületek forrása. Akár 7-8 x is több polifenolt tartalmaz mint a keserű csokoládé, 10 x többet, mint a kávé, és 25 x többet, mint a szeder. A polifenoloknak antioxidáns, antikarciogén, antimutagén, antiflogisztikus, valamint antidiabetikus tulajdonságuk van. [32] [33]

• az erdei mogyoró magas rosttartalma csökkenti az LDL koleszterin oxidációját és javítják a vérlipidek szintjét [34]

KIKNEK NEM AJÁNLOTT A MOGYORÓ?

Mivel magas a zsírtartalmuk, ezért kissebb mennyiségben ajánlott a fogyasztásuk. Ezen kívül, közepesen magas arányban tartalmaznak fitátokat, amelyek raktározzák és megóvják a tápanyagokat.A fitátok nem kívánt tulajdonságai az emésztőenzimek lehetséges interakciója, amely következtében a fitátot tartalmazó élelmiszereket nem képesek megfelelően emészteni. [3] [35] [36]


mogyoró hatása az egészségre


HOGYAN FOGYASSZUK AZ ERDEI MOGYORÓT?

Nyers állapotán kívül fogyaszthatjuk pörkölve, pépként, ill. egészséges ételek kiegészítőjeként. Amennyiben nem zavar Titeket a magasabb cukormennyiség, mogyoróvajként is fogyaszthatjuk. Mogyoróolajat is készítenek belőle, mely rendkívül széles körben felhasználható a konyhában, például salátaöntetként. [3]

8. PARADIÓ (BRAZILDIÓ)

A brazildió az Amazonasz mentén honos törzsek táplálékát képezte hosszú évszázadokon keresztül. Magas szeléntartalmuk figyelemre méltó, mely antioxidáns hatásán kívül megvéd a májzsugorodástól, tüdőráktól, mellráktól, ill. májráktól. Már naponta két szem paradió is megelőzést jelenhet ezekre a betegségekre. [2]

paradió (brazildió)


A PARADIÓ ÖSSZETÉTELE ÉS TÉPÉRTÉKE

10 g mennyiség (kis adag) az alábbi tápanyagokat tartalmazza [3]:

• energiaérték: 294,97 kJ

• kalória: 70,5 kcal

• fehérjék: 1,429 g

• szénhidrátok: 1,052 g

• zsírok: 6,725 g

• rostok: 0,585 g

• víz: 0,418 g

• kalcium: 16 mg

tápértékek

Grafikon 8: A paradió tápértékei [3]

A PARADIÓ ELŐNYEI ÉS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

a magas szeléntartalomnak köszönhetően hozzájárul a pajzsmirigy kiváló működéséhez, antioxidáns hatása van, erősíti az immunrendszert, megvéd a kardiovaszkuláris megbetegedésektől, valamint a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Mindehez már napi két szem paradió elfogyasztása is elegendő (a mi ajánlatunk között megtalálható fél kilónyi mennyiség akár negyed évre is elegendő ) [2] [35]

• Egy adag paradió javítja a lipid profilt. Számos vizsgálat melyet a lipidprofil alkot, jól ábrázolja az infarktus ill. agyvérzés fennálló kockázatát. [13] [37]

• a brazildió segít a gyulladások megszüntetésében [38]

oldja a stresszt és az ingerlékenységet, ennek következtében a dohányzásról leszokni vágyó embereknek kiváló póttáplálékot jelent [3]

• a paradióban található szelén a pajzsmirigyhormon katalizátoraként működik [39]

• a szelén csökkenti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát [40]


paradió (brazildió)


KIKNEK NEM AJÁNLOTT A PARADIÓ?

A szelén túladagolásától nem kell félnünk, mivel nagyobb mennyiségben való fogyasztása semmilyen negatív hatással nem jár, és nem jelent veszélyt az egészségünkre nézve. Mint minden diófélénél, itt is érvényes a szabály – magas zsírtartalma miatt fogyasszuk tudatosan. [41]

HOGYAN FOGYASSZUK A PARADIÓT?

Akár sülve, de nyers állapotában a legfinomabb, és így tartalmazza az emberi szervezet számára a legtöbb hasznos anyagotAz őrölt brazildió különféle desszertekbe, ill. pudingokba is belekeverhető. A belőle készült tej a szója, ill. tehéntej kiváló alternatívája. A hántolt paradió nem őrzi meg sokáig a frissességét, ezért érdemes kevesebb mennyiséget vásárolni és légmentes zacskóban tárolni. A gyanús kinézetű, keserű ízű és fehér színű diót ne fogyasszuk el, inkább dobjuk a szemétbe. Légmentes csomagolásban, száraz, sötét helyen (pl. hűtőben) a paradió akár hónapokig is eltartható.


Források:

[1] Quan, S.B., D. Everything You Need to Know About Nuts. [online].https://www.canadianliving.com/health/nutrition/article/everything-you-need-to-know-about-nuts

[2] Milner, C. All About Nuts. 2015. [online].https://www.theepochtimes.com/n3/1143397-all-about-nuts/

[3] Kalorické tabulky – Ořechy a semena. [online].https://www.kaloricketabulky.cz/pochoutky/orechy-a-semena/

[4] Axe, J. Cashews Nutrition: Helps Prevent Cancer, Diabetes & More. [online].https://draxe.com/cashews-nutrition/

[5] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/

[6] Bes-Rastrollo, M. Nut consumption and weight gain in a Mediterranean cohort. 2007. University of Navarra : Department of Preventive Medicine and Public Health. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228038

[7] Bao, Y. Nut consumption and risk of pancreatic cancer in women. 2013. British Journal of Cancer. [online].https://www.nature.com/bjc/journal/v109/n11/full/bjc2013665a.html

[8] Nutrition and You. Cashew nut nutrition facts. [online].https://www.nutrition-and-you.com/cashew_nut.html

[9] Hayes, D., Angove, M., J., Tucci, J., Dennis, C. Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health. 2015. [online].https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2012.760516

[10] Katz, D., L., Davidhi, A., Ma ,Y., Kavak, Y., Bifulco, L., Njike, VY. Effects of walnuts on endothelial function in overweight adults with visceral obesity: a randomized, controlled, crossover trial. 2012. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756625/

[11] Vrablík, M., Janotová, M., Motyková, E., Prusíková, E. Endoteliální dysfunkce – první stadium aterosklerózy. 2011. Medicína pro praxi 2011/8. [online].https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2011/03/05.pdf

[12] Etherton, K., P.,M. Walnuts Decrease Risk of Cardiovascular Disease: A Summary of Efficacy and Biologic Mechanisms. 2014. [online].https://academic.oup.com/jn/article/144/4/547S/4571627

[13] LabTestsOnline. Lipidový profil. [online].https://www.labtestsonline.cz/tests/LipidProfile.html

[14] Macfarlane, B., J. Inhibitory effect of nuts on iron absorption. 1988. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3341259

[15] Arnarson, A. Walnuts 101: Nutrition Facts and Health Benefits. [online].https://authoritynutrition.com/foods/walnuts/

[16] Hudthagoso, Ch., Haddad, E.,H., McCarthy, K., Wang, P., Oda, K., Sabaté, J. Pecans Acutely Increase Plasma Postprandial Antioxidant Capacity and Catechins and Decrease LDL Oxidation in Humans. 2011. [online].https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21106921/

[17] Rajaram, S., Burke, K., Connell, B., Myint, T., Sabaté, J. A Monounsaturated Fatty Acid–Rich Pecan-Enriched Diet Favorably Alters the Serum Lipid Profile of Healthy Men and Women. 2001. [online].https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11533266/

[18] World’s Healthiest Foods. Fiber. [online].https://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=59

[19] Haddad, E., Jambazian, P., Karunia, M., Tanzman, J., Sabaté, J. A pecan-enriched diet increases γ-tocopherol/cholesterol and decreases thiobarbituric acid reactive substances in plasma of adults. 2006. [online].https://www.nrjournal.com/article/S0271-5317(06)00127-8/abstract

[20] Larsson, C., S., Orsini, N., Wolk, A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. 2012. [online].https://ajcn.nutrition.org/content/95/2/362.abstract

[21] Chacko, S.,A., Song, Y., Nathan, L., Tinker, L., de Boer, I.,H., Tylavsky, F., Wallace, R., Liu, S. Relations of Dietary Magnesium Intake to Biomarkers of Inflammation and Endothelial Dysfunction in an Ethnically Diverse Cohort of Postmenopausal Women. 2009. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809271/

[22] Pasman, W., J., et al. The effect of Korean pine nut oil on in vitro CCK release, on appetite sensations and on gut hormones in post-menopausal overweight women. 2008. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2322999/

[23] Einerhand, A., W. Korean pine nut fatty acids affect appetite sensations, plasma CCK and GLP1 in overweight subjects. 2006. [online].https://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/20/5/A829-c

[24] Mercola. Pine Nut Benefits: 5 Ways This Nutritious Seed Can Rejuvenate Your Body. 2015. [online].https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/19/pine-nuts-benefits.aspx

[25] Lee, J., W. Selective increase in pinolenic acid (all-cis-5,9,12-18:3) in Korean pine nut oil by crystallization and its effect on LDL-receptor activity. 2004. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15357026

[26] Abcarian, R. Ever heard of ‘pine nut syndrome’? Neither had I, until I got it. 2014. [online].https://www.latimes.com/local/abcarian/la-me-ra-bad-taste-in-my-mouth–20140722-column.html

[27] Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D., J., Novotny, J.A., Fredborg, M., Mai, V. Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. 2014. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24642201

[28] Kendall, C., W., a kol. Acute effects of pistachio consumption on glucose and insulin, satiety hormones and endothelial function in the metabolic syndrome. 2014. [online].https://www.nature.com/ejcn/journal/v68/n3/full/ejcn2013275a.html

[29] Holligan, S., D., a kol. A moderate-fat diet containing pistachios improves emerging markers of cardiometabolic syndrome in healthy adults with elevated LDL levels. 2014. [online].https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/a-moderate-fat-diet-containing-pistachios-improves-emerging-markers-of-cardiometabolic-syndrome-in-healthy-adults-with-elevated-ldl-levels/C2A0A70A1431D9A5D0EFB23A4460365B

[30] Axe, J. Hazelnuts: 7 Benefits of These Heart-Healthy, Brain-Boosting Nuts. [online].https://draxe.com/hazelnuts/

[31] Andrews, J. What Are the Health Benefits of Hazelnuts? 2015. [online].https://www.livestrong.com/article/287534-what-are-the-health-benefits-of-hazelnuts/

[32] Calani, L., a kol. Colonic Metabolism of Polyphenols From Coffee, Green Tea, and Hazelnut Skins. 2012. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22955368

[33] Süli, J., Homzová, K. Sobeková, A., Bujdošová, Z., Hrušková, T. Polyfenolové látky v potravinách. 2014. [online].https://www.tigis.cz/images/DMEV3-2014/suli.pdf

[34] Yücesan, F., B., Orem, A., Kural, B., V., Orem, C., Turan, I. Hazelnut consumption decreases the susceptibility of LDL to oxidation, plasma oxidized LDL level and increases the ratio of large/small LDL in normolipidemic healthy subjects. 2010. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20150001

[35] Sisson, M. The Definitive Guide to Nuts. 2015. [online].https://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-nuts

[36] Paleo.sk. Problematické látky v potrave – fyláty. [online].https://www.paleo.sk/problematicke-latky-v-potrave/fytaty

[37] Colpo, E., a kol. A Single Consumption of High Amounts of the Brazil Nuts Improves Lipid Profile of Healthy Volunteers. 2013. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693158/

[38] Colpo, E., a kol. Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves inflammatory parameters. 2014. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24607303

[39] Rayman, M., P. The importance of selenium to human health. 2000. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10963212

[40] Mark, S.,D. a kol. Prospective study of serum selenium levels and incident esophageal and gastric cancers. 2000. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11058618

[41] Lemire, M., a kol. No evidence of selenosis from a selenium-rich diet in the Brazilian Amazon. 2012. [online].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21856002

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük