Hogyan kezdjünk el edzeni egy szabadtéri edzőparkban?

Hogyan kezdjünk el edzeni egy szabadtéri edzőparkban?

Arra törekszel, hogy izomtömeget szerezz és úgy érzed, hogy a súlyemelés az egyetlen út az álomcél eléréséhez? Meg fogunk győzni az ellenkezőjéről. Nagyszerű eredményeket érhetsz el egy szabadtéri edzőparkban edzve is. A mai cikkünkben ismertetjük az előnyeit, leírjuk, hogy miből kell állnia az edzésednek, valamint hatékony gyakorlatokat is bemutatunk, amelyek az egész testet célozzák meg. Ha már rendelkezel valamilyen tapasztalattal az ilyen jellegű edzéssel kapcsolatban, akkor hasznát veheted azoknak a tippeknek is, amelyekkel növelheted a gyakorlatok nehézségét és fokozhatod a teljesítményedet.

Hogyan néz ki egy szabadtéri edzőpark?

Ha valaki azt mondja, hogy szabadtéri játszótér, akkor a legtöbben gyerekekkel, csúszdákkal, hintákkal teli helyekre gondolkodhatnak, ahol itt-ott előfordul egy mászóka is. A szabadtéri edzőparkok azonban egészen másképp néznek ki. Általános szabály, hogy húzódzkodó rudakkal, párhuzamos korlátokkal, különféle létrákkal és más szerkezetekkel vannak tele, amelyeken számtalan gyakorlatot végezhetsz. Ha rendelkezel valamilyen fitness kiegészítővel, akkor gond nélkül teljes testedzést végezhet egy szabadtéri edzőparkban.

Edzőpark: húzódzkodó rudak, párhuzamos korlátok, létrák és egyéb szerkezetek

A szabadtéri edzőparkban való edzés 7 előnye

Ha még nem próbáltál szabadtéri edzőparkban edzeni, akkor bemutatunk néhány előnyt, amelyek meggyőzhetnek arról, hogy adj neki egy esélyt.

1. Akkor edzhetsz, amikor csak akarsz

Műszakokban dolgozol, és a közeli edzőtermek nyitvatartási ideje nem felel meg neked? A szabadtéri edzőpark remek alternatívát kínál. Kora reggel hajnalban vagy akkor is edzhetsz, amikor az edzőteremben ebédszünetet tartanak. Csak tőled függ. Sőt, a szabadtéri parkban soha nem lesz olyan problémád, hogy a záróra miatt egy sorozat közepén kiküldenek.

2. Nem kell fizetned a tagságért

Egy korszerű edzőterem rendszeres látogatása meglehetősen költségessé válhat. A szabadtéri edzőpark nagyszerű módja annak, hogy megkíméld a pénztárcád, és mégis megadd a testednek mindazt, amit megérdemel.

3. Növelheted a tested D-vitamin-szintjét

H kint süt a nap, te pedig rövidnadrágban és atlétában mész ki edzeni a szabadtéri edzőparkba, akkor ez is egy nagyszerű módja annak, hogy fokozd a szervezetedben a D-vitamin-termelést. A nap UVB-sugarai, amelyek a bőrünket érik, segítenek a termelésében. Az elegendő szint nemcsak a mentális jólétünkre, hanem a csontok egészségére, az izomműködésre stb. is hat. [1–3]

4. Szépen lebarnulsz

Nem kell néhány órán át a víz mellett feküdnöd vagy szoláriumot látogatnod, hogy csokoládébarna bőröd legyen. Ha edzés közben leveszed a pólód és hagyod, hogy a napsugarak a bőrödre hulljanak, akkor minden szett során a barnaságodon is dolgozni fogsz. Emellett mindenképpen sokkal szórakoztatóbb és olcsóbb módszer lesz a barnulásra.

Miért kezdj el szabadtéri edzőparkban edzeni

5. Tedd érdekesebbé az edzési rutinod

Szeretnél hosszú távon rendszeresen edzeni? Akkor fontos, hogy mindig élvezd az edzéseket. Néhány gyakorlat ismétlése ugyanazzal a felszereléssel az edzőteremben kissé unalmassá válhat, nem gondolod? A szabadtéri edzőpark alkalmi látogatása nagyszerű lehetőség lehet arra, hogy felpezsdítsd az edzésprogramod és kissé másképp célozd meg az izmaidat. Nagy meglepetés lehet, hogy az első szabadtéri edzés után olyan izmaid fognak fájni, amelyekről nem is tudtál, hogy léteznek.

6. Testreszabhatod az edzést az igényeid szerint

Félsz szabadtéri edzőparkba menni, mert nem tudsz egy felhúzást se csinálni és úgy érzed, hogy nem kezdőknek való? Nos, tévedsz. Egy erősítő gumiszalag nagyszerű segítséget nyújthat az első látogatások során, mivel több gyakorlatot is megkönnyíthetsz vele, ezáltal egyszerűbbé teheti az egyes ismétléseket. Szükség szerint kisebb ellenállású gumiszalagokat választhatsz, amelyek megkönnyítik számodra a gyakorlatot, amíg végre el nem jutsz arra a pontra, ahol már nincs szükséged rájuk. A cikk következő részében azonban olyan gyakorlatokat is bemutatunk, amelyeket egy teljesen kezdő is meg tud csinálni, fitness kiegészítők nélkül.

7. Komplexebb sportoló lesz belőled

A szabadtéri edzőpark lehetővé teszi, hogy olyan gyakorlatokat tegyél az edzéstervedbe, amelyeket valószínűleg egy klasszikus edzőteremben nem csinálnál. Míg tíz kilót fekvenyomni lazaság, próbálj meg egy percig lógni a húzódzkodó rúdon. Nem is olyan egyszerű, nem igaz? A szabadtéri edzőpark nagyszerű módja annak, hogy bővítsd a sporttudásodat és komplexebb sportolóvá válj. Ha még mindig nem győztünk meg a szabadtéri testmozgás előnyeiről, akkor az Szabadtéri edzés – miért és hogyan kezdj el edzeni a szabadban című cikkünkben olvashatsz többet a szabadban végzett testmozgás előnyeiről.

Tanuld meg a kézenállást és más torna gyakorlatelemeket a szabadtéri edzőparkban

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Milyen elemek alkotják az edzést?

Hiba lenne azt gondolni, hogy csak elmész a parkba, edzesz egyet és készen is vagy. A sérülések elkerülése érdekében és hogy egyértelművé tedd a tested számára, hogy edzeni fogsz vagy már befejezted az edzést, el kell végezned az egyes edzések alapelemeit. Melyek is ezek?

1. Bemelegítés

A bemelegítés olyan elem, amelyet soha nem szabad kihagyni. Még fontosabb azok számára, akik gyakorlatilag egész nap mozdulatlanul ültek a számítógép előtt. A bemelegítés célja a szív, a tüdő, az izmok és az egész test felkészítése a testmozgásra. Teljesen rajtad múlik, hogy melyik utat választod. Személy szerint szerintem nincs értelme autóval menni egy szabadtéri edzőparkba, majd tíz percig ugrálókötelezni, hogy bemelegedj. Mivel el kell jutnod arra a helyre, ahol edzeni fogsz, ez az utazás nagyszerű módja lehet az edzés előtti bemelegítésnek is. A távolságtól függően eldöntheted, hogy kerékpározol, futsz vagy egy gyorsabb sétát választasz. Ne feledd azonban, hogy ez csak egy bemelegítés, ezért 15 km-es futás a parkig nem lenne a legjobb megoldás.

2. Dinamikus nyújtás

Miután már bemelegedtél, a dinamikus nyújtás következik. Mozgasd át a tested néhány dinamikus gyakorlattal. Ha nem tudod, hogy hogyan kell csinálni, próbálj meg visszaemlékezni a gyermekkorod testnevelés óráin végzett bemelegítő gyakorlatokra. Emlékszel a magasrúgásokra, törzs- és csuklócsavarásokra és egyéb gyakorlatokra? Akkor vágj is bele. Ez a felkészülés javít az egyes mozgások tartományán és csökkenti a sérülések kockázatát.

Az edzés előtti bemelegítéshez és az edzéshez olvasd el a következő cikkünket, amely hasznos lehet: Bemelegítés és nyújtás – tényleg fontosak?

Dinamikus nyújtás mint bemelegítés az edzés előtt

3. Az edzés fő része

Most pedig térjünk át magára az edzésre. Teljesen rajtad múlik, hogy hogyan állítod össze az edzésterved, hogy az egész testedet edzed vagy csak bizonyos izomcsoportokra koncentrálsz. Azonban ne melegedjen túl az elején, és az edzés előtt alaposan ismerkedj meg kipróbálni kívánt gyakorlatokkal. Ez elősegíti a megfelelő technika kivitelezését és a maximális eredmények elérését. Ha más emberekkel is találkozol a szabadtéri edzőparkban, akik sportolni járnak oda, ne félj tanácsot kérni tőlük. A tapasztaltabb sportolók minden bizonnyal segítenek az elején.

A Hogyan állíts össze egy jó edzéstervet – tippek, edzések és a leggyakoribb hibák című cikkünkből is ihletet meríthetsz.

4. Cooldown szakasz

Ha nehéz edzésen estél át és kihoztad magadból a maximumot vagy a végén HIIT edzést is végeztél, akkor hátra van még egy cool down szakasz is. Ez segít lelassítani és megnyugtatni a pulzusod. A szabadtéri edzőparkban végzett edzésekkel összefüggésben ez lehet egy mérsékelt ütemű biciklizés hazafelé tartva, de lassabb tempóban történő gyaloglás is remekül működhet cool downként.

5. Statikus nyújtás

Az edzés utolsó szakaszában végezz rövid statikus nyújtást, hogy segíts javítani a tested rugalmasságán és támogasd annak regenerálódását. Ebben egy masszázspisztoly vagy egy masszázshenger is segíthet. [4]

A statikus nyújtás és a masszázshengerek segíthetnek jobban regenerálódni az edzés után

5 gyakorlat az egész test megerősítésére a szabadtéri edzőparkban

Ha még soha nem edzettél ​​szabadtéri edzőparkban, akkor valószínűleg nem is tudod, hogy hol kezdjed. Ezért elhoztunk neked 5 alapgyakorlatot, amelyekkel fokozatosan bekapcsolod az egész tested. Mindegyikhez van néhány tippünk is, hogy hogyan teheted őket könnyebbé vagy nagyobb kihívássá. Ez lehetővé teszi, hogy minden gyakorlatot 8-12 alkalommal végezz el, ideális esetben 3 sorozatban. Ne aggódj, nemcsak haladó sportolók, hanem kezdők is meg tudják csinálni. Szóval, csatlakozol hozzánk és edzel velünk?

Hogyan csináld meg az első húzódzkodást? Ebben segíthet az erősítő gumiszalag

1. Húzódzkodás fordított fogással húzódzkodó rúdon

Elsősorban a következőket erősíti: felsőtest izmai

Végrehajtás: Állj a rúd alá, és fogd meg a kezeddel. Kissé szélesebben fogd meg, mint a vállad szélessége. Belégzéskor nyomd össze a lapockáid, kilégzés közben pedig húzd a mellkasod a rúd felé.

Hogyan könnyítheted meg ezt a gyakorlatot:

A húzódzkodás egy összetett gyakorlat, amely nagyszámú izmot kapcsol be a felsőtesteden. Ahhoz azonban, hogy fel tudd húzni magad a parkban, már kell némi erő, amellyel nem minden kezdő rendelkezik. De vannak módok ennek a gyakorlatnak a leegyszerűsítésére.

  • Válassz egy alacsonyabb rudat, amely körülbelül szemmagasságban van. Lógj a válladdal egy szinten, de tartsd a lábad a földön. A kezeddel húzd fel magad a rúdhoz, és emeld fel a feneked, mint a guggolásnál.
  • Könnyítsd meg a gyakorlatot egy erősítő gumiszalaggal. Akaszd fel a rúdra (horgonycsomóval), és tedd az egyik térded az alsó fűzőlyukba. Kapaszkodj meg a rúdon és végezd el ugyanazt a mozdulatot, mint egy klasszikus felhúzásnál.

Hogyan teheted a gyakorlatot nagyobb kihívássá: Használj súlymellényt. Rajtad múlik, hogy mekkora súlyt választasz 10kg, 15kg vagy 20kg.

3. Tolódzkodás párhuzamos korláton

Elsősorban a következőket erősíti: felsőtest izmai

Végrehajtás: Kiinduló helyzet – nyújtsd ki a karod a tested mellett, fogd meg a korlátod, a lábaid kissé hajlítsd be. Tartsd a tested feszesen egyenes vonalban. Tartsa a fejed kifeszítve, vigyázz, nehogy meglazuljon, és tartsd a vállad távol a füledtől. Hajolj kissé előre, és lassan hajlítd be a könyököd, ahogy a tested lefelé halad.

Hogyan könnyítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Válassz alacsonyabb korlátot, ahol a lábad leér a talajhoz a gyakorlat során. Szükség szerint enyhítheted a kezek terhelését is.
  • Rugaszkodj el könnyedén a földről. Ez leegyszerűsíti a mozgás tartományát, amikor visszatérsz a kiindulási helyzetbe.
  • Használj erősítő gumiszalagot. Akaszd fel mindkét korlát elejére. Ha a korlátok nincsenek ehhez igazítva, fogd be az erősítő gumiszalagot a tenyered és a rúd közé.

Hogyan nehezítheted meg ezt a gyakorlatot:

Hogyan kell helyesen tolódzkodni a párhuzamos korláton?

3. Lábemelés lógva

Elsősorban a következőket erősíti: test magja

Végrehajtás: Lógj a korláton és hajlíts be a lábad. Belégzés közben emeld fel a behajlított térded az álladhoz, majd lassan engedd vissza.

Hogyan könnyítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Használd azt a korlátot, amely közelebb helyezkedik el a talajhoz. Minden ismétlés után megérintheted a talajt a lábaddal.

Hogyan nehezítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Emeld fel a lábad kinyújtva, nem behajlítva.
  • Használj bokasúlyokat.
A lábhajlítás lógva erősíti a hasizmokat

4. Guggolás

Elsősorban a következőket erősíti: lábak, popsi izmai

Végrehajtás: Állj egyenesen, a lábad legyen vállszélességben. Tartsd feszesen a hasizmaid, és kissé told hátra a vállad. Tartsd a tenyered szorosan a tested előtt. Belégzés közben lassan haladj lefelé, told hátra a popsid, ne íveld a hátad. Maradj 2 másodpercig leengedett helyzetben, és lassan emelkedj fel, ugyanazon az útvonalon, miközben kifújod a levegőt.

Hogyan könnyítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Használj felfüggeszthető erősítő rendszert. Guggoláskor megkapaszkodhatsz benne, ráadásul nem a teljes mozgástartományt kell végrehajtanod, hanem csak akkorát, amellyel meg tudsz birkózni.
  • Hasonlóképpen megkapaszkodhatsz egy felfüggesztett erősítő gumiszalagban is.
  • Segítsd fel magad a kezeddel.
  • Használj egy padot.

Hogyan nehezítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Használj súlymellényt.
  • Használj kettlebellt.
  • Használj erősítő gumiszalagot. Állj az egyik részére mindkét lábaddal, tekerd a nyakad köré a válladra. Az erősítő gumiszalag hasonló nyomást gyakorol a testedre, mint egy súlyzó. A gyakorlat végrehajtása során ügyelj a helyes technikára, akárcsak egy klasszikus guggolás esetén.
Hogyan teheted nehezebbé a guggolást egy erősítő gumiszalag segítségével

5. Kitörés

Elsősorban a következőket erősíti: lábak, popsi izmai

Végrehajtás: Lépj az egyik lábaddal előre, a másik lábad maradjon hátul, közben tartsd egyenesen a hátad. Belégzés közben a hátsó térdeddel süllyedj lefelé, amíg szinte meg nem érinti a földet. Ne hajlítsd hátrafelé a hátad. Kilégzés közben emelkedj fel ugyanazon a pályán.

Hogyan könnyítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Használ felfüggeszthető erősítő rendszert. Megkapaszkodhatsz benne, miközben a kitörést végzed, esetleg nem kell a teljes mozgástartományt végrehajtanod, hanem csak akkorát, amellyel meg tudsz birkózni.
  • Hasonlóképpen megkapaszkodhatsz egy felfüggesztett erősítő gumiszalagban is.
  • Segítsd fel magad a kezeddel.

Hogyan nehezítheted meg ezt a gyakorlatot:

  • Használj súlymellényt.
  • Tarts a kezedben a súlyzókat (tarts egy súlyzót két kézzel vagy mindkét kezedben legyen egy-egy súlyzó).
  • Helyezd a hátsó lábad magasabb pozícióba (helyezd egy padra, akaszd be egy rúdra vagy használj felfüggeszthető erősítő rendszert). Tartsd feszesen a törzsed és tartsd meg az egyensúlyod.
Eddzed a lábad és a popsid kitörések segítségével

Milyen egyéb gyakorlatokat végezhetsz a szabadtéri edzőparkban?

  • tolódzkodás – kipróbálhatsz különféle variációkat is (lábak a levegőben, boka a létra fokára akasztva,  lábak a felfüggeszthető erősítő rendszeren lógva)
  • tricepsz tolódzkodás – lábak a földön, tenyér a padon. Ez a gyakorlat még nagyobb kihívás lehet, ha a tenyered a földre teszed és a bokád felfüggeszthető erősítő rendszerbe vagy a tartók közé akasztod
  • muscle up – haladó sportolóknak való gyakorlat, kezdőként erősítő gumiszalagot használva segíthetsz magadon
  • majomlétra – mászás horizontális létrán
  • húzódzkodás szűk alsó fogással – lógj a húzódzkodó rúdon, a lábad legyen a földön (kinyújtva vagy behajlítva) és húzd fel magad a rúd irányába
  • L-ülés húzódzkodó rúdon – a kezed a tested mentén legyen, tartsd magad a korlát felett, a lábad legyen a levegőben és próbáld meg felemelni kinyújtva a lábad úgy, hogy derékszöget zárjon be a testeddel
  • hasprés bordásfalon – lógj a bordásfalon fejjel lefelé és fokozatosan emeld fel a fejed a térdedhez a hasizmod bekapcsolásával
  • fellépés padra
  • felugrás padra
Gyakorlatok listája, amelyeket szabadtéri edzőparkban végezhetsz

Számtalan olyan gyakorlat van, amelyeket kipróbálhatsz a szabadtéri edzőparkban, és testre szabhatod az igényeidnek megfelelően. Végezd a gyakorlatokat egyenként, sorozatokban vagy úgynevezett szupersorozatokban (amely általában két gyakorlat kombinációjából áll) vagy létrehozhatsz saját köredzést is több gyakorlattal. Ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan kell felfüggeszthető erősítő rendszerrel, például TRX-szel edzeni, akkor olvasd el a cikkünket: Hogyan eddzünk felfüggeszthető erősítő rendszerrel? Ismerd meg ezeket a hatékony gyakorlatokat a teljes test edzésére.

Milyen más fitness kiegészítőket használhatsz a szabadtéri edzőparkban?

Milyen más fitness kiegészítőket szoktak használni a szabadtéri edzőparkokban?

Ha idővel megunnád a szabadtéri edzőpark felszerelését, akkor saját fitness kiegészítőket is magaddal vihetsz a lehetőségek bővítése érdekében.

  • erősítő gumiszalagok

Mi ebből a tanulság?

A szabadtéri edzőparkban végzett testmozgás remek lehetőség arra, hogy felpezsdítsd az edzőtermi edzőprogramod és más módon célozd meg az izmaidat. Ha a szintednek megfelelő gyakorlatokat választasz, nagyszerű eredményeket érhetsz el. Bónuszként élvezni fogod a friss levegőn való edzést és még pénzt is megtakarítasz, hiszen nem kell tagsági díjat fizetned az edzőteremben. Megér egy próbát, nem igaz?

Rendszeresen szoktál edzeni a szabadtéri edzőparkokban az edzésterved keretein belül? Ha igen, melyik a kedvenc gyakorlatod? Oszd meg velünk a véleményedet egy kommentben, és ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal. Edzési tippekből sosem lehet elég.

Források:

[1] Lesley E Rhodes et al. – Recommended summer sunlight exposure levels can produce sufficient (> or =20 ng ml(-1)) but not the proposed optimal (> or =32 ng ml(-1)) 25(OH)D levels at UK latitudes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20072137/

[2] Sarfraz Zaidi (2013) – Power of Vitamin D, United States of America

[3] Commission Regulation (EU) No 432/2012 – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02012R0432-20210517

[4] Johannes Fleckenstein et al. – Preventive and Regenerative Foam Rolling are Equally Effective in Reducing Fatigue-Related Impairments of Muscle Function following Exercise

[5]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721176/%20%20%20%20Preventive%20and%20Regenerative%20Foam%20Rolling%20are%20Equally%20Effective%20in%20Reducing%20Fatigue-Related%20Impairments%20of%20Muscle%20Function%20following%20Exercise

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük